Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Υπό κατάληψη Σχολεία στην Καλαμάτα...


Δυναμικά ξεκίνησε η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για τους περισσότερους από τους μαθητές των Λυκείων της πόλης, αφού δεν είναι λίγα τα Σχολεία που τελούν υπό κατάληψη όπως και στους γειτονικούς Νομούς.


Χθες η «Επι» επισκέφθηκε το 1ο Γενικό Λύκειο της πόλης με σκοπό να μιλήσει και να πληροφορηθεί τα αιτήματα των καταληψιών μαθητών, τα οποία ούτε λίγο - ούτε πολύ είναι προβλήματα τα οποία προέρχονται από προηγούμενα έτη και κανείς ως τώρα δεν έχει μεριμνήσει προκειμένου να επιλυθούν. Αποτελούν απόρροια προβλημάτων ενός παρωχημένου εκπαιδευτικού συστήματος και πεπαλαιωμένων μεθόδων διδασκαλίας. Φυσικά το κάθε Σχολείο αποζητά την επίλυση των δικών του προβλημάτων, καθώς αυτά ποικίλουν ανάλογα με το εκάστοτε σχολικό συγκρότημα.
Ανάμεσα στα αρκετά αιτήματα των μαθητών του 1ου Λυκείου υπάρχει το αίτημα καταργήσεως και μη εφαρμογής του άρθρου 16 για την Παιδεία. Ένα αίτημα στο οποίο οι φοιτητές μέσα από μαζικές κινητοποιήσεις αγωνίστηκαν την περασμένη σχολική χρονιά, με σκοπό να μην εφαρμοστεί. Φέτος ωστόσο φαίνεται πως επαγρυπνούν και οι μαθητές, αφού κανέναν Έλληνα προερχόμενο από μικροαστική οικογένεια δεν διευκολύνει αυτή η τακτική ιδιωτικοποίησης των πάντων και πόσο μάλλον της Παιδείας. Τους μαθητές επίσης προβληματίζει και το θέμα που αφορά στα σχολικά εγχειρίδια, τονίζοντας ότι οι τιμές στα επιλεγόμενα μαθήματα ξένης γλώσσας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με σκοπό οι μαθητές να μη διαθέτουν την οικονομική ευχέρεια να τα αποκτήσουν και σχεδόν οι περισσότεροι από αυτούς βολεύονται με την εκτύπωση φωτοαντιγράφων. Τέλος οι μαθητές διεκδικούν το 15% των πόρων του Κοινοτικού Εισοδήματος με σκοπό να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών της Παιδείας. Στα αιτήματά τους να συμπεριληφθούν η έκδοση και η εξασφάλιση ειδικού πάσο, του οποίου η χρήση θα διευκολύνει τη μετακίνηση των μαθητών μέσα στην πόλη με κόστος το οποίο το κράτος είναι υποχρεωμένο να καλύψει. Καθώς επίσης και η βελτίωση - ανακατασκευή των κοινόχρηστων χώρων του Σχολείου τους δίνοντας μια ιδιαίτερη έμφαση στον χώρο όπου στεγάζονται οι τουαλέτες.

Οι απόψεις και τα αιτήματα των μαθητών



Ο Σωτήρης Καστριτσέας καθώς και ο Σωτήρης Τσουλάκος, μαθητές και οι δύο του 1ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας, τόνισαν: «Κάνουμε κατάληψη για να μην ιδιωτικοποιηθεί η Παιδεία και να μην εφαρμοστεί το άρθρο 16. Επιπλέον στα αιτήματά μας, τα οποία ζητούν άμεση λύση, συμπεριλαμβάνεται το κόστος των ξενόγλωσσων βιβλίων, το οποίο φέτος άγγιξε τα 30 ευρώ, οπότε, καταλαβαίνετε! Αυτό επίσης που ζητάμε είναι η βελτίωση των χώρων όπου συγκεντρωνόμαστε όλοι και ειδικά οι τουαλέτες του Σχολείου μας. Τέλος, ειδικό πάσο με σκοπό να μετακινούμαστε εύκολα μέσα στην πόλη και να φθάνουμε εγκαίρως στο Σχολείο μας».
Ο μαθητής, Παναγιώτης Μπάμπαλης, διαφωνεί με την κατάληψη που γίνεται στο Σχολείο γιατί, όπως αναφέρει, δεν βρίσκει καμιά απολύτως ουσία αλλά και περιεχόμενο στα αιτήματα των συμμαθητών του.



Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Διαβάστε Περισσότερα...

Συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας!


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας την επόμενη Παρασκευή 17-10- 2008.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το Φεστιβάλ «Μεσσηνίας Όψεις» για τρίτη συνεχή χρονιά και στη συνέχεια της εκδήλωσης στις 15/9/2008 στο κάστρο της Πύλου, η αναβληθείσα συναυλία λόγω καιρικών συνθηκών του Λουδοβίκου των Ανωγείων, θα πραγματοποιηθεί τελικά την επόμενη Παρασκευή στις 9 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει με τον Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας με παραδοσιακούς Κρητικούς χορούς, ενώ στη συνέχεια ο Λουδοβίκος των Ανωγείων θα παρουσιάσει τα νέα του τραγούδια από το άλμπουμ «Ποια πάθη από τον έρωντα».

Μελοποιημένες ιστορίες από την Ερωφίλη του Χορτάτση, από τον Ερωτόκριτο του Κορνάρου και από την Εύμορφη Βοσκοπούλα αγνώστου Κρητικού ποιητή.

Μαζί με τα καινούργια τραγούδια παρουσιάζει μια επιλογή τραγουδιών από όλα τα έργα του.

Η βραδιά θα κλείσει με μικρή δεξίωση στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.

Να σημειωθεί ότι η προπώληση των εισιτηρίων θα γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο και η τιμή εισόδου είναι 20 ευρώ.


Διαβάστε Περισσότερα...

«ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ… ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»!


Η Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης και η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και του Europe Direct Καλαμάτας διοργάνωσαν χθες βράδυ ημερίδα με τίτλο «Επιχειρώντας… το μέλλον», στο ξενοδοχείο «Filoxenia».

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ) ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς και τις αλλαγές στις διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης των επιχειρήσεων και καταβολής των πληρωμών παρουσίασε μεταξύ άλλων ο ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, Ελευθέριος Σταυρόπουλος.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, Ελευθέριος Σταυρόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γ. Καραμπάτος, ο προϊστάμενος Τμήματος Κοινοτικών Προγραμμάτων ΕΕΔΕ, Ι. Καλύβας, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ Ν. Πανουσόπουλος και η υπεύθυνη Μονάδας Διαχείρισης και Παρακολούθησης του Ε.Π.Α.Ν. Ι. Καρδάση.

Αίσθηση πάντως έκανε η απουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, ενώ από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση παραβρέθηκε μόνο ο αντινομάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν αρκετοί Μεσσήνιοι.


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

"Από τον Άννα στον Καϊάφα", παραπέμπουν δημότισσα Αρφαρών επειδή ζητά ασθενοφόρο!...


Την έλλειψη ασθενοφόρου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων του Δήμου Αρφαρών επεσήμανε η κάτοικος της περιοχής, Βασιλική Παπανικολάου.


Μάλιστα η κα Παπανικολάου είχε υποβάλλει αιτήσεις τόσο στον δήμαρχο Αρφαρών (11-7-2008) όσο και προς τον υπουργό Υγείας (7-8-2008), προκειμένου να παραχωρηθεί από το Υπουργείο Υγείας ασθενοφόρο στον Δήμο Αρφαρών.

Από το Υπουργείο Υγείας την παρέπεμψαν στο Υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδιο, και από εκεί την παρέπεμψαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρφαρών, ως το πλέον αρμόδιο.

Στην αίτησή της η κα Παπανικολάου προς τον δήμαρχο Αρφαρών με κοινοποίηση και στον υπουργό Υγείας ανέφερε τα εξής:

«Κύριε δήμαρχε, όπως γνωρίζετε ο Δήμος Αρφαρών και τα Δημοτικά Διαμερίσματα κατοικούνται κατά πληοψειφία από πολίτες ηλικιωμένους, που αρκετοί από αυτούς έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο Δήμος μας όμως αν και απέχει αρκετά από το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν διαθέτει δικό του ασθενοφόρο και οδηγό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπισθούν έγκαιρα τα έκτακτα περιστατικά και όχι σπάνια να μετακινούνται βαριά ασθενείς προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας με ταξί και να κινδυνεύει η ζωή τους (όπως συνέβη στο παρελθόν με τον πατέρα μου, ο οποίος έφθασε καθυστερημένα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με ταξί και κατέληξε σε ηλικία 49 ετών!).
Επειδή σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση του κ. Ατζασιν Γιουσέφ (Νευρολόγου Επιμελητή Α’) του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, αλλά και τη γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Ν. Μεσσηνίας, τα οποία και σας αποστέλλω, η μητέρα μου έχει σοβαρά προβλήματα υγείας με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο του 67%, σας παρακαλώ να τα λάβετε σοβαρά υπόψη και να ενεργήσετε το συντομότερο δυνατό.
Σε αυτό το σημείο κρίνω ορθό να σας ενημερώσω πως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα στο παρελθόν με τον αρμόδιο φορέα που μου είχε υποδείξει το ΚΕΠ του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει η διαδικασία και η διάθεση να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε και ασθενοφόρο και οδηγό.
Σας παρακαλώ λοιπόν και πάλι να ξεκινήσετε τις διαδικασίες ώστε να αποκτήσουμε το δικό μας ασθενοφόρο και να με κρατάτε ενήμερη για τις ενέργειές σας.
Ακόμη να ζητήσετε από το Υπουργείο Υγείας να στελεχώσει το Αγροτικό μας ιατρείο και ένα φυσιοθεραπευτή».

Σε απάντηση, από το Υπουργείο Υγείας στις 7/8/2008 αναφέρεται: «Υπηρεσίες παροχής επείγουσας ιατρικής βοήθειας και μεταφοράς ασθενών στον νομό Μεσσηνίας παρέχονται από τα ασθενοφόρα αυτοκίνητα των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του νομού, καθώς και από τον τομέα Καλαμάτας του ΕΚΑΒ, o οποίος και ανταποκρίνεται οποτεδήποτε ζητηθεί η συνδρομή του σε περιοχές ευθύνης των Κέντρων Yγείας του Νομού. Πέραν τούτου σύμφωνα με την άρχουσα νομοθεσία είναι δυνατή η προμήθεια ασθενοφόρων από οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάτι το οποίο όμως αποτελεί αρμοδιότητα των Υπουργείων Εσωτερικών στο οποίο υπάγονται ΟΤΑ και Μεταφορών & Επικοινωνιών».

Στη συνέχεια, στις 25 Σεπτεμβρίου 2008, το Υπουργείο Εσωτερικών, σε επιστολή του προς την κα Παπανικολάου αναφέρει: «επί του εν λόγω θέματος καθώς εμπίπτει στο πλαίσιο της διακριτικής ευχέρειας της Τοπικής αυτοδιοίκησης (άρθρο 102 του Συντάγματος), πρέπει να ληφθεί απόφαση εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών».

Η άποψη του δημάρχου Αρφαρών επί του θέματος

Ο δήμαρχος της περιοχής, κ. Ανδρέας Καραγιάννης, σχετικά με το θέμα ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Αν υπάρχει η δυνατότητα από το Υπουργείο Υγείας να συνδράμει στην ύπαρξη ασθενοφόρου στην περιοχή τότε βασική προϋπόθεσή του θα πρέπει να αποτελεί και η επάνδρωσή του με γιατρό και οδηγό και αυτό, διότι ο Δήμος μας από μόνος του δεν είναι σε θέση να καλύψει τα έξοδα και φυσικά δεν έχει τις όποιες δυνατότητες απαιτούνται για την ολοκλήρωση και υποστήριξη ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής οι Δημότες εξυπηρετούνται από το ΕΚΑΒ».


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

Ολοκληρώνεται ο Βιολογικός Καθαρισμός Μελιγαλά...


Ολοκληρώνεται ο Βιολογικός Καθαρισμός Μελιγαλά σύμφωνα με τη δήμαρχο Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη - Καραθανάση.


Συγκεκριμένα η κα Αλειφέρη δήλωσε στην "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ":

«Το βασικό έργο το οποίο είναι συμβασιοποιημένο αφορά στον Βιολογικό Καθαρισμό.
Έχει εκτελεστεί και μέχρι τέλος χρόνου αναμένουμε ότι θα έχει παραδοθεί πλήρως όλη η μονάδα κι αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμο να δεχθεί λύματα από το δίκτυο της πόλης. Το δίκτυο, σύμφωνα με τη σύμβαση, έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει γίνει μόνο η διάβαση του ΟΣΕ, η σύνδεση δηλαδή του δικτύου κάτω από το ΟΣΕ η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αλλά τώρα προετοιμαζόμαστε για τον τρόπο που θα γίνουν οι συνδέσεις, έτσι ώστε να συνδεθούν οι κατοικίες της πόλης και να λειτουργήσει η μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού, τα λύματα δηλαδή να σταλούν στη μονάδα. Το ύψος του προϋπολογισμού είναι μεγάλο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι, 1.300.000 ευρώ αφορούσε στη μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού και 2.500.000 ευρώ περίπου ήταν η σύμβαση για τα δίκτυα. Πρόκειται για έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ το αποχετευτικό δίκτυο χρηματοδοτήθηκε επιπλέον με 500.000 ευρώ από το πρόγραμμα Θησέας
».


Διαβάστε Περισσότερα...

Πολιτικά παιχνίδια εις βάρος του Κροίσου! Επίθεση ΚΚΕ στον Βασ. Κοσμόπουλο με φόντο τη βίλα στο Βασιλίτσι...


Μεθοδευμένη πολιτικά επίθεση μπορεί να χαρακτηριστεί σε γενικές γραμμές η εμμονή του Νομαρχιακού Συνδυασμού της ΝΑΣ, καθώς και ο υπερβάλλον ζήλος ο οποίος παρατηρείται το τελευταίο διάστημα από την Πολεοδομία Καλαμάτας, όσον αφορά στις πολεοδομικές παραβάσεις στο εργοτάξιο της βίλας στο Βασιλίτσι Κορώνης, καθώς και περί των μέτρων ασφαλείας που υπήρχαν στο εργοτάξιο και το εργατικό δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο ενός Σύριου εργάτη.

Στόχος της επίθεσης εμμέσως πλην σαφώς είναι ο πολιτικός μηχανικός, Βασίλης Κοσμόπουλος, ο οποίος υπήρξε επιβλέπων μηχανικός του έργου αυτού.

Ο γνωστός μηχανικός κι επικεφαλής της δημαρχιακής παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας «Ανθρώπινη και Όμορφη Πόλη» βάλλεται άδικα το τελευταίο διάστημα για την υπόθεση της βίλας στο Βασιλίτσι Κορώνης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία συνέλευση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, Νίκος Κουτουμάνος, τον «φωτογράφισε» για όσα περί μη λήψης μέτρων ή πολεοδομικών παρεμβάσεων συνέβησαν και ήρθαν στην επιφάνεια ύστερα από την τραγική τροπή που πήρε το θέμα με τον θάνατο του Σύριου εργάτη.

Σαφής η στήριξη του Συλλόγου Μηχανικών Μεσσηνίας

Όπως φαίνεται και στην επιστολή που εξέδωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας, Ειρήνη Μουντανέα, η στήριξη προς το πρόσωπο του Βασίλη Κοσμόπουλου είναι ξεκάθαρη. Σε συγκεκριμένο σημείο της επιστολής αναφέρεται: «Στη Δημοκρατία κάθε ένας έχει ένα ρόλο που οφείλει να τον περιφρουρεί αλλά και να τον κατανοεί χωρίς να υποκύπτει στον πειρασμό να “παίζει” τον ρόλο άλλων θεσμών, φορέων ή προσώπων όσο ελκυστικό ή “συνδικαλιστικά” δόκιμο μοιάζει να είναι αυτό. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι πολλοί συνάδελφοί μας συμμετέχουν ενεργά, με τον ένα ή άλλο τρόπο, σε μικρές ή μεγάλες θέσεις, σε θεσμούς της Πολιτείας, δίνοντας κομμάτι από τον εαυτό τους για τα πιστεύω τους. Αυτό είναι κάτι που αυτούς τους τιμά ιδιαίτερα. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να δεχτούμε, όπως γίνεται τώρα με την περίπτωση του συνάδελφου μηχανικού στο έργο, στο οποίο έγινε το πρόσφατο εργατικό δυστύχημα, να στοχεύονται οι επαγγελματικές του δραστηριότητες προφανώς λόγω της ενασχόλησής του με τα κοινά για λόγους ανταγωνιστικούς, πολιτικούς, κομματικούς ή ό,τι άλλο. Και το συμπέρασμα ότι γίνεται λόγω αυτής της ενασχόλησής του βγαίνει μόνο του αν σκεφτεί κανείς ότι στο νομό μας στο πρόσφατο παρελθόν έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα (Εργατικό Κέντρο, ΠΟΤΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, κ.λπ.) και κινήθηκαν οι διαδικασίες καταλογισμού ευθυνών από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας χωρίς να παρατηρηθεί και σωστά αντίστοιχη επίθεση στον μηχανικό».

Ο υπερβάλλων ζήλος της Πολεοδομίας…

Στις τελευταίες γραμμές του παραπάνω αποσπάσματος γίνεται κατανοητό ότι, παρόμοια κινητοποίηση του μηχανισμού ελέγχου δεν έγινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων όπως στο Εργατικό Κέντρο, την ΠΟΤΑ και το ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ. Αυτό δείχνει τον μοχλό πίεσης που έχει ασκήσει η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ προς τη Πολεοδομία, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μέσα στο όλο αντιπολιτευτικό σκηνικό που έχει στηθεί, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και η προστριβή με τον Βασίλη Κοσμόπουλο, ενδοαριστερού χαρακτήρα και, όπως φαίνεται, ήταν ένας λόγος παραπάνω να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Η Πολεοδομία σε παρόμοιες περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων δεν έδειξε και τόση διάθεση για ελέγχους. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να παρουσιαστεί στο εργοτάξιο της βίλας ακόμα ένα πενταμελές κλιμάκιο, για να ελέγξει ακόμα μια φορά τις όποιες παραβάσεις.

«Τα μέτρα είχαν ληφθεί σωστά… »

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όταν ανέλαβε ο επόμενος μηχανικός - μετά τον Βασίλη Κοσμόπουλο - την επίβλεψη των έργων στη βίλα του Βασιλιτσίου δήλωσε τόσο στην Αστυνομία, όσο και στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι, αυτός είναι από κει και πέρα ο επιβλέπων των έργων.

Μάλιστα, πενταμελής μικτή Επιτροπή της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία αποτελείτο από ένα μέλος του Εργατικού Κέντρου κι ένα μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, είχε γνωμοδοτήσει ότι, τα μέτρα ασφαλείας στο εργοτάξιο ήταν άριστα.

Οι πολεοδομικές παραβάσεις

Σαφώς και υπάρχουν στη βίλα μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις.
Αυτό έχει να κάνει με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά στη δόμηση εκτός σχεδίου και την αρτιότητα, η οποία ορίζεται στα 4 στρέμματα.

Φανταστείτε ότι μία έκταση 36 στρεμμάτων, που έχει στην κατοχή της η οικογένεια Καλτσίδη, θα μπορούσε «να τεμαχιστεί» σε μικρότερα κομμάτια με περισσότερες άδειες και να προκληθεί ακόμα πιο πυκνή δόμηση.

Αντ’ αυτού γίνεται μια παρέμβαση και στα 36 στρέμματα, που όμως έχει πιο αραιή δόμηση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι νόμιμο και σαφώς πρέπει να εφαρμοστεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και να αποδοθούν ευθύνες.

Έτσι όμως ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» και γι’ άλλες βίλες και γενικά εξοχικές κατοικίες, στις οποίες γίνονται παρόμοιες παραβάσεις και μέχρι στιγμής δομούνται αυθαίρετα, λόγω των ελλείψεων προσωπικού της Πολεοδομίας για τη διενέργεια ελέγχων.

Δηλαδή, ένα τραγικό εργατικό δυστύχημα ξεσκέπασε τις πολεοδομικές παραβάσεις ενός εργοταξίου, που σε άλλη περίπτωση δεν θα γίνονταν ποτέ γνωστές.

Οι αστικές ευθύνες για το δυστύχημα

Η οικογένεια του εργάτη αναμένεται να αποζημιωθεί για το τραγικό δυστύχημα, μιας και ο Σύριος άτυχος εργάτης ήταν και ασφαλισμένος και νόμιμα στη χώρα. Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει ήδη και οι όποιες ευθύνες αναλογούν, θα αποδοθούν από το αρμόδιο Δικαστήριο.

Εν κατακλείδι

Ίσως ο Βασίλης Κοσμόπουλος θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει την επίβλεψη του έργου, αν κι εφόσον είχε αντιληφθεί τις όποιες πολεοδομικές παραβάσεις γίνονταν. Ωστόσο, θα έπρεπε να αποσυρθούν και τα συνεργεία, που εκτελούσαν εργασίες στη βίλα, πράγμα πολύ δύσκολο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ένα εργατικό δυστύχημα σ’ ένα εργοτάξιο, όπου είχαν ληφθεί μέτρα ασφάλειας, ανέσυρε στην επιφάνεια θέματα πολεοδομικών παραβάσεων. Έγινε σκηνικό μικροπολιτικών αντιθέσεων κι έβγαλε τα κλιμάκια της Πολεοδομίας σε ελέγχους, πιεζόμενα από τη ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, που στη τελική έχει το οποιοδήποτε δικαίωμα να ασκήσει αντιπολίτευση με όποιον τρόπο θέλει.

Αυτά που προκύπτουν εύλογα είναι τα εξής:

Θα παρουσιαστεί ο ίδιος ζήλος σε οποιοδήποτε εργατικό ατύχημα ή δυστύχημα από δω και στο εξής;

Θα γίνουν ακόμα πιο στενότεροι οι έλεγχοι στις πολεοδομικές παραβάσεις από τα αρμόδια όργανα;

Ή μήπως ενοχλεί ο επαναπατρισμός και η επενδυτική δραστηριότητα στη τοπική οικονομία μιας ζάμπλουτης οικογένειας ομογενών εκ Ρωσίας;



Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Διαβάστε Περισσότερα...

Τέντες, ομπρέλες και ζαρντινιέρες στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας...


Από τον Δήμο Καλαμάτας ανακοινώθηκαν όλοι οι όροι και οι προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν τα καταστήματα στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας ως προς τη σκίαση των τραπεζοκαθισμάτων τους.


Οι αλλαγές στον τρόπο σκίασης και ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων θα επέλθουν, αφού ολοκληρωθεί η ανάπλαση της πλατείας, σύμφωνα με την απόφαση, που εξασφαλίζει και προάγει την αισθητική ομοιομορφία της κεντρικής πλατείας.

Κατόπιν λοιπόν της απόφασης (463/2008) εγκρίσεως του Δημοτικού Συμβουλίου ο χώρος σκίασης και ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων θα έχει ως εξής:

Σε κάθε κατάστημα χορηγείται άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο και μέχρι το διπλάσιο του εμβαδού του καταστήματος σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας αυτού. Η σκίαση των κοινόχρηστων χώρων στην κεντρική πλατεία (Βασ. Γεωργίου) θα γίνεται με την τοποθέτηση τέντας χωρίς κάθετα στηρίγματα ή ομπρέλας (ή και των δύο). Ο παραχωρούμενος κοινόχρηστος χώρος, σύμφωνα με τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας, οριοθετείται με κίτρινη γραμμή και εσωτερικά της οποίας οι ιδιοκτήτες θα τοποθετούν ζαρντινιέρες με επένδυση ξύλου και ύψους μέχρι 1,00 μ. στις οποίες θα φυτεύονται φυτά εποχής από τους ιδίους, έχοντας ταυτόχρονα την ευθύνη της φροντίδας των. Η διάταξη των ζαρντινιερών θα είναι τέτοια που δεν θα εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο. Για την παρέμβαση στον κοινόχρηστο χώρο απαιτείται ειδική άδεια από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Η άδεια θα χορηγείται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης που θα συνοδεύεται από φάκελο στον όποιο θα αναφέρονται ο τρόπος σκίασης, ο φωτισμός, ο τρόπος στρώσης του δαπέδου, η θέση των ζαρντινιερών, οι διάδρομοι κ.λπ. Μέχρι την έναρξη των εργασιών ανάπλασης στην Κεντρική Πλατεία θα παραμείνει η ήδη διαμορφωμένη κατάσταση στα καταστήματα που βρίσκονται βόρεια της πεζοδρομημένης ήδη οδού Ιατροπούλου. Ο παραχωρούμενος χώρος στη δυτική πλευρά της πλατείας στο σιντριβάνι καθορίζεται σε απόσταση 7,60 μ. από την οικοδομική γραμμή και σε όλο το μήκος αυτής.


Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

"Missa in Jazz!" - "Η Θεία Λειτουργία σε Τζαζ" αύριο στην Καλαμάτα...



“Η Θεία Λειτουργία σε Τζαζ” θα παρουσιαστεί αύριο Σάββατο στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας!


Πρόκειται μια μοντέρνα μουσική εκδοχή της Θείας Λειτουργίας από τον Γερμανό συνθέτη Peter Schindler, την μουσική ομάδα «Pipes & Phones» και τέσσερις Γερμανικές χορωδίες.


Περίπου 60 τραγουδίστριες και τραγουδιστές υπό τη διεύθυνση τού χοράρχη Μaurice Αntoine Croissant παρουσιάζουν τη «Λειτουργία σε Τζαζ».

Αυτό το έργο προσφέρει μία εξαιρετικά ασυνήθιστη ενορχήστρωση.

Στο απαιτητικό και εκτενές χορωδιακό μέρος τού έργου προστίθενται το σαξόφωνο, τα κρουστά και το εκκλησιαστικό όργανο.

«Η Λειτουργία σε τζαζ» βασίζεται στα πέντε βασικά μέρη τής Θείας Λειτουργίας.

Τα κείμενα τών μερών αυτών, που ανάγονται στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, αποτέλεσαν την αφορμή και την έμπνευση για όλους τούς συνθέτες, που ασχολήθηκαν με τη δημιουργία εκκλησιαστικών μουσικών έργων.

Αυτό συνέβη και με τον Peter Schindler.
Η «Λειτουργία» του, αξιοποιώντας στοιχεία τής τζαζ (αυτοσχεδιασμό και έντονο ρυθμό), είναι μία προσπάθεια τού συνθέτη να προσεγγίσει τα κείμενα τής Θείας Λειτουργίας με τη μουσική γλώσσα τής νέας χιλιετίας, που μόλις ξεκίνησε.

Το έργο γράφτηκε το έτος 2001 και έκτοτε έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Γερμανία.

Ο δημιουργός του (ο πιανίστας, οργανίστας και συνθέτης Peter Schindler) και η μουσική του ομάδα «Pipes and Phones» (Peter Lehel σαξόφωνο, Peter Schindler εκκλησιαστικό όργανο, Markus Faller κρουστά) επιτυγχάνουν μία εντυπωσιακή συνύπαρξη συναρπαστικής τζαζ μουσικής, γρηγοριανών ήχων, κλασικής τεχνικής φούγκας και συναισθηματικής αρμονίας.

Το έργο έχει μία καθαρά προσωπική μουσική γλώσσα, που συναρπάζει και αποδίδει με μεγάλη επιτυχία το περιεχόμενο των λειτουργικών κειμένων, τα οποία το ενέπνευσαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα έγινε στο 'Αστρος Κυνουρίας, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, ενώ μετά την αυριανή παρουσίαση στην Καλαμάτα ακολουθεί παρουσίαση την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου και ώρα 8 το βράδυ, στη Γερμανόφωνη Ευαγγελική Εκκλησία των Αθηνών.




Διαβάστε Περισσότερα...

Halle Berry: "Sexiest Woman Alive"!!!







Η πιο σέξι γυναίκα του κόσμου ανακηρύ -χθηκε από τους άνδρες αναγνώστες του περιοδικού Esquire η έγχρωμη αμερικανίδα ηθοποιός Halle Berry.

Η ίδια η ηθοποιός μαθαίνοντας για την τιμή που της έκαναν οι αναγνώστες δήλωσε ότι «δεν είναι σίγουρη τι ακριβώς σημαίνει» (ο τίτλος της πιο σέξι γυναίκας του πλανήτη) «αλλά ούσα 42 χρόνων και αφού πρόσφατα έγινα μητέρα, μου φαίνεται καλό» δήλωσε.

Δεν δέχεται αποκλειστικά τον τίτλο της πιο sexy γυναίκας στον πλανήτη σχολιάζοντας «Μοιράζομαι τον τίτλο με κάθε γυναίκα, γιατί κάθε μία το αξίζει»

Στο αφιέρωμα του Esquire η Halle Berry προχωρά για να δώσει το δικό της ορισμό του τι είναι σέξι και τι όχι.
Για τις δικές της προτιμήσεις όπως λέει πιο «ερεθιστικά» είναι το σπαγγέτι και το κρασί.

«Το να είσαι σέξι δεν σημαίνει να φοράς σέξι ρούχα ή να κουνάς τα οπίσθια μέχρι η λεκάνη σου να πάθει δυσπλασία» λέει η 42χρονη ηθοποιός.

«Να είσαι σέξι είναι κατάσταση του μυαλού, είναι να είσαι άνετα με τον εαυτό σου»…

Σημειώνεται ότι η Halle Berry είναι η πρώτη μαύρη ηθοποιός που πήρε Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου.

Είναι παντρεμένη – για τρίτη φορά, μια που οι δύο προηγούμενοι γάμοι της κατέληξαν σε διαζύγιο- με τον γαλλοκαναδό 32χρονο Gabriel Aubry, ο οποίος είναι μοντέλο.

Με τον Aubry απέκτησαν πρόσφατα (τον Μάιο) ένα κοριτσάκι, την Nahla Ariela, ενώ έχει επίσης υιοθετήσει την κόρη του δεύτερου άντρα της, του μουσικού Eric Benet, με τον οποίο χώρισε το 2003.

Το τεύχος Νοεμβρίου θα φιλοξενεί την 42χρονη ηθοποιό σε μια hot φωτογράφιση με αφορμή τον τίτλο "Sexiest Woman Alive".


Διαβάστε Περισσότερα...

Once a sexaholic, always a sexaholic!!!



Βγήκε από την αμερικανική κλινική όπου νοσηλευόταν επί πολλές εβδομάδες για να απεξαρτηθεί από τον εθισμό του στο σεξ ο Ντέιβιντ Ντουκόβνι.





Ο πρωταγωνιστής της σειράς X-Files μπήκε σε ειδική κλινική τον Αύγουστο, αφού παραδέχτηκε ότι είναι εθισμένος στο σεξ...



Τι είπε μπαίνοντας; «Εισήλθα στην κλινική εθελοντικά. Ζητάω σεβασμό στην προσωπική μου ζωή για τη γυναίκα μου και τα παιδιά, καθώς αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση ως οικογένεια».


Τι είπε βγαίνοντας; Τίποτα, γιατί τι να τολμήσει να πει: «Θεραπεύτηκα, σάς ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας, είμαι ένας βασανισμένος άνθρωπος που ζήτησα - και βρήκα - βοήθεια στο πρόβλημά μου»;;;


Δύσκολη η θέση του - και ποιος να τον πιστέψει ότι μέσα σε δύο μήνες είναι ένας άλλος άνθρωπος... αx βρε Ντέιβιντ. Once a sexaholic, always a sexaholic!!!

http://new.e-go.gr/exodos/article.asp?catid=6436&subid=2&tag=11921&pubid=1404583


Διαβάστε Περισσότερα...

Το Gmail σας κάνει «αλκοτέστ»!!!...



Μια νέα λειτουργία προσέθεσε το Gmail για να αποτρέψει τους μεθυσμένους χρήστες από το να στέλνουν email που αργότερα θα μετανιώσουν.


Ο μηχανικός του Gmail Jon Perlow παρουσιάζει το Mail Googles, μια νέα λειτουργία που βάζει «δοκιμασίες» στο χρήστη που θα θελήσει να στείλει email τις βραδινές ώρες, όταν ξυπνούν τα πάθη.

Η νέα λειτουργία διατίθεται σε ορισμένους χρήστες και πρέπει να ενεργοποιηθεί από τον ίδιο το χρήστη ο οποίος μπορεί να ορίσει ποιες ώρες και μέρες ενδέχεται να βρίσκεται σε «κρίση» έτσι ώστε το gmail να τον εμποδίσει να στείλει email.

Για παράδειγμα αν ξέρετε ότι τα Σαββατόβραδα πίνετε πολύ και θυμάστε τον παλιό σας έρωτα και έχετε μια τάση να του στέλνετε τις παλιές σας φωτογραφίες, μπορείτε να ζητήσετε στο Gmail να σας κάνει «αλκοτέστ» όταν επιχειρήσετε να στείλετε email Σάββατο βράδυ.
Έτσι το Gmail θα σας υποβάλλει σε μια σειρά από εξισώσεις ενώ θα έχετε περιορισμένο χρόνο για να απαντήσετε. Αν έχετε λοιπόν τη διαύγεια να κάνετε τις εξισώσεις, τότε είστε νοητικά καλά και το Gmail σας αφήνει να στείλετε email. Αλλιώς πρέπει να ξαναπροσπαθήσετε το πρωί, όταν θα έχετε ξεμεθύσει.



Διαβάστε Περισσότερα...

Υπάρχει πορνογραφία χωρίς σεξ;;;... PG Porn



Γίνεται πορνογραφία χωρίς σεξ; Γίνεται!


Αν και η πορνογραφία χωρίς σεξ είναι σαν «ζαμπόν χωρίς λιπαρά» ωστόσο 3 αδέρφια αρχικά ξεκίνησαν ένα site σαν φάρσα για να γίνει στη συνέχεια μεγάλη επιτυχία στον κόσμο του διαδικτύου και της Web TV.


Το PG Porn είναι η νέα τάση στο διαδίκτυο και ξεκίνησε από 3 αδέρφια που ήθελαν να δημιουργήσουν πορνογραφία χωρίς να δείχνουν σεξ για όσους προσβάλλονται από χυδαίο γυμνό αλλά αγαπούν τον κόσμο της πορνογραφίας.

Στο site των 3 αδερφών προβάλλονται ταινίες που έχουν όλα τα συστατικά μιας ερωτικής ταινίας χωρίς να προβάλλεται γυμνό αλλά και συνεντεύξεις με τις μεγάλες σταρ της βιομηχανίας.

Έτσι δημιουργούνται ταινίες που έχουν το «ανόητο χιούμορ», την «κακή μουσική», την «άθλια ερμηνεία» και την «αστεία πλοκή» μιας ερωτικής ταινίας αλλά δεν προβάλλουν τις ερωτικές σκηνές. Ποιος βλέπει όμως μια τέτοια ταινία;

Το site PGPorn.tv έχει μεγάλη απήχηση ενώ τα βίντεο των 3 αδερφών έχουν πολλές ήδη χιλιάδες κλικ (το πρώτο απόσπασμα "Nailing your wife" έχει πάνω από 100.000 κλικ σε λίγες μέρες) καθώς στις ταινίες παίζουν μεγάλες πρωταγωνίστριες του χώρου όπως η Aria Giovanni, η Belladonna και η Sasha Gray.

Το site απευθύνεται στους άντρες αν και δεν απαιτείτει γονική συναίνεση και έχει ως μότο το «ένα site για όσους αγαπούν τα πάντα στο πορνό εκτός από το σεξ».

Γιατί αν δείτε τις ταινίες του PGPorn θα καταλάβετε ότι πορνό δεν είναι μόνο σεξ...


Σίμος Κοσμετάτος


Διαβάστε Περισσότερα...

Αχ Ευλαμπία... Χρόνια σου Πολλά!!!...

.
.
.





.
.
.


Διαβάστε Περισσότερα...

Κατατέθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την ελεύθερη συμβίωση!


Σημαντικές αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.


Μεταξύ αυτών, η ελεύθερη συμβίωση μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών, το «αυτόματο» διαζύγιο στα δύο χρόνια διάστασης (από τα τέσσερα που ίσχυε), καθώς και η αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης όσων δεν καταβάλλουν διατροφή.
Σημειώνεται ότι από το νομοσχέδιο αποσύρθηκαν, τελικά, οι επίμαχες ρυθμίσεις που αφορούσαν στην από κοινού επιμέλεια των παιδιών κατόπιν διαζυγίου, καθώς και στη δυνατότητα που δινόταν στις γυναίκες να προσθέτουν στην αστυνομική τους ταυτότητα και το επώνυμο του συζύγου τους («για λόγους διευκόλυνσης των συναλλαγών και ειδικά στο εξωτερικό»).
Όπως είπε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτ. Χατζηγάκης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, πρόκειται για «απόλυτα αναγκαία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση», ενώ υποστήριξε ότι «θα φέρει τεράστια ανακούφιση» σε πολλά ζευγάρια, καθώς και ότι το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, ενώ αρχικά είχε συναντήσει την απροθυμία της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα έχει την επιδοκιμασία του 80% αυτής.
Παράλληλα, ο υπουργός, αφού διευκρίνισε ότι οι σχετικές διατάξεις αφορούν μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια, επεσήμανε ότι όλες οι διατάξεις του σχεδίου νόμου (υπό τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις για την Οικογένεια, το Παιδί, την Κοινωνία και άλλες διατάξεις») είναι προϊόν νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.
Συγκεκριμένα, το επίμαχο νομοσχέδιο (είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως από εκκλησιαστικούς κύκλους) περιλαμβάνει τρία βασικά κεφάλαια:
Στο πρώτο ρυθμίζεται το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, που αποτελεί μια εναλλακτική μορφή μόνιμης συμβίωσης, όπου οι σύντροφοι διαφορετικού φύλου με ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο ρυθμίζουν συμβατικά τις περιουσιακές τους σχέσεις, την κατάσταση των παιδιών που γεννιούνται κατά τη διάρκεια του (πατρότητα, επώνυμο, γονική μέριμνα), τις κληρονομικές τους σχέσεις, οι οποίες συνίστανται στο ήμισυ των δικαιωμάτων του θρησκευτικού ή πολιτικού γάμου κ.ά.
Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου: «από την προτεινόμενη νομοθετική αντιμετώπιση της ελεύθερης συμβίωσης προκύπτει με σαφήνεια ότι αυτή αποτελεί ένα καθεστώς διαφορετικό από τον γάμο: πρόκειται για μία εναλλακτική μορφή μόνιμης συμβίωσης και όχι για μία μορφή "χαλαρού" γάμου».
Στο δεύτερο κεφάλαιο του Νομοσχεδίου τροποποιούνται, βελτιώνονται και εκσυγχρονίζονται διατάξεις του Αστικού Κώδικα για το διαζύγιο και την υιοθεσία. Συγκεκριμένα, περιορίζεται στα δύο χρόνια από τα τέσσερα η δυνατότητα λύσης των "νεκρών γάμων", με σκοπό να αποφεύγεται η μακροχρόνια ταλαιπωρία και φθορά των συζύγων που έχουν απομακρυνθεί μεταξύ τους και τους δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουν ήρεμα τη ζωή τους. Παράλληλα, εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις που αφορούν την υιοθεσία και επισπεύδονται οι διαδικασίες.
Στο τρίτο κεφάλαιο του Νομοσχεδίου αυστηροποιείται η ποινική μεταχείριση όσων παραβιάζουν προσωρινές διαταγές δικαστηρίων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η δικαστική προστασία σε επείγουσες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα σε προσωρινές διαταγές για εργατικές απαιτήσεις ή σε αποφάσεις που αφορούν την είσπραξη της διατροφής.




Διαβάστε Περισσότερα...

Αλλαγή ημερομηνίας του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που, πλέον, θα πραγματοποιηθεί 26 - 27 & 28 Νοεμβρίου!...



Την αναβολή του ετήσιου συνεδρίου της, για τις 26, 27 και 28 Νοεμβρίου, αποφάσισε η ΚΕΔΚΕ.


Σημειώνουμε πως, το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 5, 6 και 7 του ίδιου μήνα στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, αποφασίστηκε η αναβολή του μετά τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, κατόπιν αιτήματος των Αυτοδιοικητικών, ότι το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα δοθούν γραπτώς οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση, όχι υπό μορφή σχεδίου Νόμου.

Διαβεβαιώσεις Παυλόπουλου

Tο αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα αποστείλει γραπτώς στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) τις προτάσεις της -όχι υπό μορφή σχεδίου νόμου- για τη διοικητική μεταρρύθμιση, τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, καθώς και για τις μητροπολιτικές διοικήσεις.

Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

Για το θέμα της κατανομής των 125 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι συνολικά 250 εκατ. που έχει να λαμβάνει η αυτοδιοίκηση για το 2008, διευκρινίστηκε ότι η καταβολή της πρώτης δόσης (62,5 εκατ. ευρώ) θα γίνει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός και της δεύτερης, το Δεκέμβριο.

Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Κακλαμάνης αν και δήλωσε ικανοποιημένος για την εγγραφή των απαραίτητων κονδυλίων στον προϋπολογισμό, εξέφρασε επιφυλάξεις για την εκτέλεσή του.


Διαβάστε Περισσότερα...

Η ατζέντα της ημέρας...



* Στις 9 π.μ. στο ξενοδοχείο Τιτάνια διεθνής συνδιάσκεψη μεσογειακών και βαλκανικών συνδικάτων αερομεταφορών, το οποίο διοργανώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας ΟΣΠΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των εργαζομένων στις αερομεταφορές.
* Στις 11 π.μ. στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Η κλιματική αλλαγή και το αυτοκίνητο».
* Στις 12 το μεσημέρι συλλαλητήριο στα Προπύλαια των φοιτητών της Πανσπουδαστικής για τα κολλέγια και τα κέντρα ελευθέρων σπουδών.
* Στις 6 μ.μ. στην αίθουσα «Τρίτση» του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων αρχίζει το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα την Αθήνα.
* Στις 6:30 μ.μ. στα γραφεία του Συνασπισμού συνεδρίαση της γραμματείας της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
* Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Σιούφας θα υποδεχθεί και θα χαιρετίσει τους εφήβους βουλευτές στο πλαίσιο της 13ης συνόδου του εκπαιδευτικού προγράμματος της βουλής των εφήβων.


* Σήμερα επίσημη επίσκεψη στη Μάλτα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.


* Από σήμερα διήμερη περιοδεία στην Κρήτη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου.


* Το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα διοργανώνει στην Παλαιά Βουλή συνέδριο με θέμα:

«Η μελέτη της νεότερης ελληνικής ιστορίας, η άποψη της Οξφόρδης».

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει η Ντόρα Μπακογιάννη.



Διαβάστε Περισσότερα...

Επισκόπηση Eλληνικού Τύπου...



Η διεθνής οικονομική κρίση, η πτώση των χρηματιστηρίων, η κατάθεση της τροπολογίας, που αυξάνει το ελάχιστο εγγυημένο ποσό καταθέσεων στις 100.000 ευρώ για τρία χρόνια, η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και οι εκτιμήσεις από νέες δημοσκοπήσεις, απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.


Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι:


* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εξορμά το "Βαρύ Πυροβολικό" της κυβέρνησης. Η Ντόρα στη Βοιωτία, ο Πρ. Παυλόπουλος στη Λάρισα, ο Β. Μεϊμαράκης στη Φωκίδα, η Φ. Πετραλιά στα Γιάννενα, ο Α. Σπηλιωτόπουλος στο Λασίθι, ο Δ. Αβραμόπουλος στην Ηλεία κ.ά.".
* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ρυθμίζονται τα χρέη στο Δημόσιο 640.000 οφειλετών. Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας - Οικονομικών".
* Η ΑΥΓΗ: "Οι πολίτες ζητούν: Περισσότερο κράτος στην οικονομία".
* ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ρυθμίζονται τα χρέη 500.000 οφειλετών του Δημοσίου. Με 15% προκαταβολή και 24 μηνιαίες δόσεις".
* ΤΟ ΒΗΜΑ: "Το κράτος επιστρέφει και ενισχύει διεθνώς τις τράπεζες. Πρωτοφανείς παρεμβάσεις σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη".
* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Εμφύλιος τραπεζών, θύμα η αγορά. "Βαρέλι δίχως πάτο" η επιτοκιακή πολιτική".
* ΕΘΝΟΣ: "Μάρτυρας καίει 3 υπουργούς. Ο συνοδός του Εφραίμ καρφώνει Ρουσόπουλο, Δούκα, Μπασιάκο".
* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μεταλλικά κλουβιά για ανθρώπινα ζώα! 1,30 τετραγωνικά μέτρα για την μεταφορά ανά 4 κρατουμένων".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "55 φάκελοι Σίκατσεκ στα χέρια των εισαγγελέων. Τουλάχιστον 6,5 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν ως "πολιτικές μίζες" στην Ελλάδα από το 2000 έως το 2003. Ακόμη 10 εκατ. ευρώ η προμήθεια για τους PATRIOT".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οίκος εμπορίου! Όργιο πάρε - δώσε. Βατοπέδιο: 31 συμβόλαια για 260 ακίνητα που αντηλλάγησαν με Βιστωνίδα".
* ΕΣΤΙΑ: "Λάθος πολιτική στην φορολογία. Η κατανομή αμέσων και εμμέσων φόρων".
* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Καταλληλότερος ο κ. Καραμανλής, αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα. Πολιτική ρευστότητα διαπιστώνει το Βαρόμετρο της Public Issue".
* Ο ΛΟΓΟΣ: "Νευρικότητα σε Ανατολή- Δύση. Κάτω από 88 δολάρια το πετρέλαιο. Ελπίδες για νέες μειώσεις επιτοκίων".
* ΤΑ ΝΕΑ: "Θαύμα, θαύμα. Πούλησαν 108% της λίμνης! Σκάνδαλο μαμούθ δείχνουν τα 31 συμβόλαια".
* Η ΝΙΚΗ: "Ο Εφραίμ μπαινόβγαινε στο Μαξίμου. Έβλεπε τον Ρουσόπουλο αλλά είχε συναντήσεις και με άλλους υπουργούς για τα ακίνητα. Φοβερές καταγγελίες μάρτυρα στον εισαγγελέα".
* ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13:"Βατοπαίδι: Χορηγός και ο Σημίτης. Από το 1996 οι στενές σχέσεις της Μονής με τους συνεργάτες του Κ. Σημίτη".
* ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Ο πιο καλός ο ...υπουργός. Πανελλαδική έρευνα της VPRC για το πως βαθμολογούν οι πολίτες τα στελέχη της κυβέρνησης".
* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κάλεσμα αντεπίθεσης με ισχυρό ΚΚΕ στο ύψος των απαιτήσεων του λαϊκού αγώνα. Συνέντευξη τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο συνέδριο".
* Η ΧΩΡΑ: "Επιστροφή στο κράτος. Η διεθνής ληστεία από την παρέα του Μπους διαλύει την παγκοσμιοποίηση".
* InPress: "Στα χέρια του Καραμανλή η ανάκαμψη. Η κυβέρνηση δίνει την μάχη εναντίον της ακρίβειας. Άμεση προώθηση νομοσχεδίων για τον έλεγχο της αγοράς".
* Metro: "Με νόμο η εγγύηση των 100.000. Τριετής εγγύηση για προθεσμιακές καταθέσεις, ταμιευτηρίου και όψεως σε όλες τις τράπεζες".
* Metropolis: "Κι όμως ο Εθνικός Κήπος θα...ξαναπρασίνισε!".
Θεσσαλονίκη
* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Το μεγάλο φαγοπότι. Όλο το αλισβερίσι Δημοσίου-μονής Βατοπεδίου".
* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Στροφή στο χρυσό. Συνεχίζονται τα σκαμπανεβάσματα στις διεθνείς αγορές και ζητείται περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ενώ η Ισλανδία κρατικοποίησε τράπεζά της".


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ


Σημείωση: Οι εφημερίδες, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και City Press δεν είχαν φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.


Διαβάστε Περισσότερα...

Ο Δημήτρης Κουσελάς για την προστασία των δανειοληπτών...


Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ο εισηγητής και αναπληρωτής εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομίας, Δημήτρης Κουσελάς και Στάθης Κουτμερίδης, αντιστοίχως, και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου σχετικά με το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.


Ο Βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς τόνισε ότι,

"παρουσιάστηκε το ολοκληρωμένο πλαίσιο των προτάσεών μας. Ένα πλαίσιο, που θα έλεγα ότι είναι ένα μέρος του συνολικού σχεδίου και της συνολικής πολιτικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση, με άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων και των χαμηλόμισθων.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι, στη συγκεκριμένη συγκυρία που διαπερνάται από τη χρηματοοικονομική κρίση, ήταν και είναι μια ευκαιρία αυτή η συγκυρία, προκειμένου να ανακουφιστούν πραγματικά οι δανειολήπτες. Εμείς, με τον πλέον υπεύθυνο και συγκεκριμένο τρόπο, δώσαμε και δίνουμε λύση και διέξοδο.
Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση ενώ στα λόγια κόπτεται ότι θέλει να συμπαρασταθεί στους δανειολήπτες, δεν κάνει ουσιαστικά τίποτε, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και, τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα, δεν τα έχουμε ζήσει ακόμη
Μπορεί να εγγυόμαστε και θα εγγυηθούμε και θα ψηφίσουμε την εγγύηση των καταθέσεων, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός μας, αλλά τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και στους δανειολήπτες είναι εκείνα τα οποία έρχονται.
Και έρχονται, γιατί είναι φανερό ότι το κόστος του χρήματος θα ανέβει κατά πολύ στο χρονικό διάστημα που έχουμε μπροστά μας, τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια θα περάσουν το 7, 8%, το 80% και πλέον, όσων έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, τα έχουν πάρει με κυμαινόμενο επιτόκιο και, καταλαβαίνετε, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης σε αυτούς τους δανειολήπτες.
Εμείς, με την πρότασή μας θέλαμε αυτό ακριβώς να κάνουμε, αυτό να προστατέψουμε. Φαίνεται καθαρά ότι η αγωνία της κυβέρνησης είναι προσχηματική, είναι περισσότερο για τις δημοσκοπήσεις και το τσαλακωμένο προφίλ του πρωθυπουργού και λιγότερο για τους δανειολήπτες. Και το λέω αυτό, γιατί οι προτάσεις μας, αν μη τι άλλο έχουν μηδενικό κόστος.
Σύμφωνα και με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ξαναλέω, για τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν μηδενικό κόστος. Εκείνο το οποίο κάνουν είναι ότι αποτελούν μια ασπίδα για τους δανειολήπτες, για τις κακές πρακτικές των τραπεζών. Όμως, η κυβέρνηση δεv θέλει να στεναχωρήσει τις τράπεζες και γι' αυτό δεν έχει αποδεχθεί μέχρι σήμερα το σύνολο των προτάσεών μας.
Εμείς θα επιμείνουμε. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση με όλη την υπευθυνότητα που μας διακρίνει, να δώσουμε τη δυνατότητα στον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του να κάνει ένα κοινωνικό ρεκτιφιέ ας το πω έτσι, στο προφίλ του. Γι' αυτό και είναι στο χέρι τους, εάν στην Ολομέλεια θα ψηφίσουμε επί της αρχής αυτό το νομοσχέδιο.
Αν αποδεχθούν τις προτάσεις μας, είναι φυσικό ότι θα το κάνουμε. Εάν δεν τις αποδεχθούν, αυτοί θα έχουν και την ευθύνη..."
και πρόσθεσε:

"θέλω να πω ακόμα ότι οι συνέπειες της κρίσης στην ελληνική οικονομία θα είναι χειρότερες ίσως από τις άλλες χώρες, γιατί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν ήδη σε χαμηλά επίπεδα όπως, σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα και της οικονομίας μας συνολικότερα.
Φανταστείτε τώρα αυτή την οικονομία και αυτές τις επιχειρήσεις, με χαμηλή ανταγωνιστικότητα, όταν θα έχουν να δανειστούν με πολύ αυξημένο κόστος χρήματος, τι θα συμβεί. Ένα μέρος απ' τις επιχειρήσεις είναι φυσικό και επόμενο ότι δε θα αντέξουν, με αποτέλεσμα να κλείσουν και να προκληθούν χιλιάδες απολύσεις και, όσες αντέξουν, θα μεταβιβάσουν αυτό το αυξημένο κόστος του χρήματος στα προϊόντα τους και σε τελευταία ανάλυση στους ίδιους τους καταναλωτές.
Γι' αυτό είπαμε ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν φανεί ακόμα. Και δυστυχώς, η κυβέρνηση σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή, που η οικονομία χρειάζεται τόνωση, που πρέπει να αυξηθεί η ρευστότητα για τους λόγους που ανέφερε πριν η κυρία Κατσέλη, αντί να κάνει κάτι τέτοιο, τη στραγγίζει κυριολεκτικά.
Με τη φορολογική πολιτική της και με τα μέτρα που εξήγγειλε μέσα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα επιτείνει, θα εντείνει την κρίση, αντί να την αμβλύνει και να την αντιμετωπίσει σωστά και ολοκληρωμένα".


Διαβάστε Περισσότερα...

Τοξική απειλή στα Φιλιατρά από ληγμένα φυτοφάρμακα κοντά σε σχολεία!!!...



Απειλή για τη ζωή παιδιών, εφήβων, αλλά και ενηλίκων, αποτελούν τα ληγμένα και απαγορευμένα φυτοφάρμακα που έχουν αποθηκευτεί κακήν κακώς σε μια αποθήκη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας στα Φιλιατρά, σε πρώην ελαιοτριβείο, σε απόσταση αναπνοής από σχολικές μονάδες και κατοικίες. Το κτήριο, τουλάχιστον από την πλευρά που το προσεγγίσαμε εμείς, δεν είναι ασφαλισμένο. Μια συρόμενη μεταλλική πόρτα είναι απλώς κλειστή και όχι κλειδωμένη και με μια απλή ώθηση ανοίγει. Περίφραξη δεν υπάρχει, στο χώρο βόσκουν ζώα, στον περίβολο είναι σταθμευμένα ακόμη και αυτοκίνητα, ενώ εντός του κτηρίου η μυρωδιά από τα φυτοφάρμακα είναι αποπνικτική, παρά τα όποια σπασμένα τζάμια υπάρχουν, που – θεωρητικά – θα έπρεπε να απάγουν τις οσμές, διοχετεύοντάς τες στο περιβάλλον…Από πότε βρίσκονται εκεί, δε στάθηκε δυνατό να εξακριβωθεί στο πλαίσιο του ρεπορτάζ που κάναμε χθες. Οι απόψεις διίστανται, καθώς η μεν Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, δια του διευθυντή της στα Φιλιατρά Αυγερινού Ράμμου, αναφέρει το 2005, ενώ οι εκτιμήσεις των μελών του Αγροτικού Συλλόγου κάνουν λόγο για τουλάχιστον μια δεκαετία. Αδύνατο, επίσης, στάθηκε να πληροφορηθούμε πότε θα απομακρυνθούν τα φυτοφάρμακα από τον εν λόγω χώρο. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία με την ανάθεση σε πιστοποιημένη εταιρεία. Όμως, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασ. Κοζομπόλης, επειδή υπάρχουν στα λιμάνια ποσότητες ληγμένων φυτοφαρμάκων που δεν έχουν προωθηθεί προς τους προορισμούς διαχείρισής τους, κατά συνέπεια θα αργήσει και η προώθηση αυτών των ποσοτήτων. Το θέμα ξεκίνησε μετά από έγγραφο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών προς την πλειοψηφία και τις μειοψηφίες του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και αποτέλεσε το αντικείμενο ερώτησης, στην αρχή του νομαρχιακού συμβούλου Παν. Αλευρά και στη συνέχεια των συναδέλφων του Θαν. Πετράκου και Νικ. Πατσαρίνου. Η δε ανακάλυψη της «τοξικής βόμβας» έγινε τελείως τυχαία, όταν Σύλλογος και Δήμος αναζητούσαν στέγη για να παραμείνουν προσωρινά οι άστεγοι οικονομικοί μετανάστες. Κατά τη διάρκεια συζήτησης, προέκυψε πως έχουν αποθηκευτεί φυτοφάρμακα, πριν από δέκα τουλάχιστον χρόνια, καθώς τόσα έχει σταματήσει να λειτουργεί το εκεί ελαιοτριβείο.
Αγροτικός Σύλλογος και Δήμος Μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Τέλης Κανναβός, είπε πως ο Σύλλογος επιθυμεί να απομακρυνθούν τα φυτοφάρμακα. Όπως εξήγησε, τα είδαν μέσα από το σπασμένο παραθυράκι της πίσω πόρτας. Κατά την εκτίμησή του, τα μπουκάλια που βρίσκονται εκεί, είναι είτε ληγμένα είτε απαγορευμένα είτε και τα δύο μαζί ή ακόμη και περασμένων δεκαετιών. Όπερ σημαίνει πως θα πρέπει να καταστραφούν σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι κανονισμοί. «Όμως, δε θα πρέπει να φύγουν ξαφνικά καμιά νύχτα και να τα χώσουν σε καμιά γράνα ή τα πετάξουν κάπου», σχολίασε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως θα πρέπει να φύγουν από εκεί άμεσα. «Θα πρέπει η ΕΑΣ να οργανωθεί και να μην αφήνει τα φυτοφάρμακά της παρακαταθήκη στα Φιλιατρά», παρατήρησε, ανάμεσα σε άλλα, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Σπυρόπουλος και πρόσθεσε: «Τα Φιλιατρά έχουν ιστορία και έζησαν και μπελ εποκ, που δεν είχε η Καλαμάτα. Ως τι τα βλέπουν; Ως κάδο απορριμμάτων όλης της Μεσσηνίας; Τα Φιλιατρά διεκδικούν την αυτοδυναμία τους στο χώρο, έχουν τις προϋποθέσεις και οι κύριοι στην Καλαμάτα ας λειτουργούν σεβόμενοι το περιβάλλον και την πορεία αιώνων. Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε άλλες περιοχές ως κάδους απορριμμάτων, αλλά θέλουμε η ΕΑΣ να οργανωθεί και να λειτουργεί με ένα τέτοιον τρόπο, που δε θα δημιουργεί προβλήματα ρύπανσης». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Άλκης Ξύγκας, του οποίου ζητήσαμε επίσης την άποψη, σχολίασε πως αν δεν τηρούνται οι συνθήκες ασφαλείας, τότε αυτό αποτελεί μικρή απειλή για τα θεμέλια της κοινωνίας.
Η ΕΑΣ Σύμφωνα με το διευθυντή του υποκαταστήματος της ΕΑΣ Μεσσηνίας στα Φιλιατρά Αυγερινό Ράμμο, η συγκέντρωση των φυτοφαρμάκων έχει ξεκινήσει από το 2005 και εκεί βρίσκονται ποσότητες από όλες τις αποθήκες της ΕΑΣ στη Μεσσηνία. Ανέφερε, επίσης, ότι έχει κινηθεί η διαδικασία και μας έδειξε επιστολή της ΕΑΣ, με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 2008, με την οποία ζητείται από την εταιρεία ENVIROCHEM ΕΛΛΑΣ ΑΕ να αναλάβει την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων. Πρόσθεσε δε πως πρόκειται για χρονοβόρο διαδικασία, η οποία όμως βρίσκεται στο τέλος της. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασ. Κοζομπόλης ανέφερε πως είχε πρόσφατα επικοινωνία με την εταιρεία και πληροφορήθηκε ότι στέλεχός της θα επισκεφθεί το χώρο εντός του Οκτωβρίου και θα προβεί στην καταγραφή των υφιστάμενων φυτοφαρμάκων και των ποσοτήτων τους. Επίσης, έχει ήδη γίνει μία πρώτη καταγραφή των εκεί σκευασμάτων. Ωστόσο, ο κ. Κοζομπόλης δε γνώριζε πότε θα απομακρυνθούν τα φυτοφάρμακα από το χώρο που έχουν αποθηκευτεί. Όμως, κατά την επαφή του με την εταιρεία, πληροφορήθηκε πως υπάρχουν ποσότητες φυτοφαρμάκων στα λιμάνια της χώρας, που δεν έχουν προωθηθεί προς τους τόπους διαχείρισης, χωρίς όμως να γνωρίζει τον ακριβή χρόνο απομάκρυνσης. Το κόστος, πάντως, ανέρχεται σε 20.000 ευρώ και για το συγκεκριμένο κονδύλι υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης.
Διεύθυνση Αγροτικής ΑνάπτυξηςΣτα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, ο γεωπόνος Αντ. Παρασκευόπουλος μας πληροφόρησε πως η ΕΑΣ έστειλε έγγραφο στην υπηρεσία στις 4 Απριλίου του 2008, ζητώντας πληροφορίες για τις πιστοποιημένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Όλα αυτά προέκυψαν, σχολίασε, από το εξής: επειδή πιστοποιείται το καλλιεργητικό υλικό, στο πλαίσιο ελέγχου σε παραγωγούς ολοκληρωμένης διαχείρισης, βρέθηκαν στις αποθήκες της ΕΑΣ ληγμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Η υπηρεσία απάντησε γνωστοποιώντας τη νομοθεσία που υπάρχει, καθώς και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, για τον οποίο όμως είναι υπεύθυνο το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο κ. Παρασκευόπουλος πρόσθεσε ότι είναι καλό που συλλέχθηκαν κάποια ληγμένα προϊόντα, καθώς λειτούργησε το σύστημα ελέγχου στο πλαίσιο της διαδικασίας πιστοποίησης. Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα νόμιμης και σωστής διαχείρισης.Ωστόσο, όταν τον ρωτήσαμε για τις συνθήκες που πρέπει να τηρούνται, απάντησε πως ο αποθηκευτικός χώρος όπου βρίσκονται τα φυτοφάρμακα θα πρέπει να είναι κλειστός και να φέρει την κατάλληλη σήμανση, καθώς πρόκειται για τοξικά προϊόντα. Δηλαδή, κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψή μας στο χώρο…


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Ενημέρωση του Γιάννη Λαμπρόπουλου για το δρόμο "Κόρινθος - Τσακώνα"...



Ο πρώην ΥφΕΘΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος προχθές, 8 Οκτωβρίου, επισκέφθηκε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και είχε συνάντηση με τον Υπουργό Γεώργιο Σουφλιά και το γενικό γραμματέα Δημοσθένη Κατσιγιάννη, στην οποία εξετάσθηκε η πορεία εκτέλεσης των μεγάλων έργων που αφορούν στο νομό μας.


Από τη συζήτηση προέκυψε ότι:


1.] Σε όλα τα τμήματα από την Κόρινθο μέχρι την Τσακώνα εκτελούνται εργασίες με εντατικούς ρυθμούς.


2.] Για το τμήμα από Αθήναιο μέχρι Λεύκτρο, στο οποίο υπήρχαν καθυστερήσεις και δικαστικές διενέξεις της κατασκευάστριας εταιρείας με το Δημόσιο, όλα τα προβλήματα έχουν ξεπερασθεί, αφού και η εταιρεία παραιτήθηκε από κάθε διεκδίκηση και οι εργασίες συνεχίζονται με τέτοιους ρυθμούς που σίγουρα θα υπερκαλυφθεί ο όποιος χαμένος χρόνος, ώστε υπολογίζεται πλέον να παραδοθεί στην κυκλοφορία στις 30 Σεπτεμβρίου του 2009, αντί τέλος του 2009 που μέχρι πρότινος αναμένετο.


3.] Ο χρόνος παράδοσης όλων των τμημάτων του δρόμου από την Κόρινθο μέχρι το Αθήναιο που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης, προβλέπεται να είναι εκτός απροόπτου το τέλος του 2009, όταν ο προβλεπόμενος από τις συμβάσεις χρόνος είναι την άνοιξη του 2010.


4.] Για το τμήμα Τσακώνα – Καλαμάτα προχωρούν γρήγορα οι απαλλοτριώσεις και οι μελέτες ώστε να παραδοθεί το έργο στο συμβατικό χρόνο.


"O Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, ο γεν. γραμματέας κ. Δημοσθένης Κατσιγιάννης και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όλος ο δρόμος από την Κόρινθο μέχρι την Τσακώνα να παραδοθεί στην κυκλοφορία το τέλος του 2009..."


Ο κ. Λαμπρόπουλος ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον κ. Σουφλιά και τον κ. Κατσιγιάννη, "γιατί το όνειρο και οι προσπάθειες δεκαετιών όλων των Μεσσηνίων γίνονται σύντομα πραγματικότητα, με το Νομό Μεσσηνίας να βγαίνει από την απομόνωση και την περιθωριοποίηση της περασμένης εικοσαετίας".


Διαβάστε Περισσότερα...

Κύμα καταλήψεων σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας...


Φουντώνουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών τις δύο τελευταίες μέρες και σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρώτες καταλήψεις σε γυμνάσια και λύκεια ολόκληρης της χώρας.
Κατά τους υπολογισμούς της ΟΛΜΕ περίπου 100 σχολεία βρίκονται ήδη υπό κατάληψη, διεκδικώντας αύξηση των δαπανών στην Παιδεία, την κατάργηση της βάσης του 10, καλύτερες κτιριακές υποδομές, τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, κάλυψη των κενών σε καθηγητές κ.α.


Στην Καλαμάτα, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσουμε ακόμη, αφού δεν έχουν ανοίξει τα σχολεία και τα γραφεία Δευτεροβάθμις Εκπαίδευσης, ένα γυμνάσιο, πέντε λύκεια και τρία ΕΠΑΛ να τελούν υπό κατάληψη...




Διαβάστε Περισσότερα...

Σαν Σήμερα, 10 Οκτωβρίου...

.
.
.
το 1790... γεννιέται ο Γάλλος ποιητής και πεζογράφος Αλφόνσος Λαμαρτίνος.
το 1813... γεννιέται ο συνθέτης, πολιτικός και πατριώτης Τζουζέπε Βέρντι.
το 1827... πεθαίνει ο Ιταλός ποιητής, ελληνικής καταγωγής Ούγκο Φόσκολο.
το 1862... καταλύεται η μοναρχία του Όθωνα και αναλαμβάνει την εξουσία η "επαναστατική τριανδρία" των Βούλγαρη, Κανάρη, Ρούφου.
το 1871... κατασβήνεται η μεγάλη φωτιά στο Σικάγο, που κατέστρεψε σχεδόν το 1/3 της πόλης.
το 1874... στη βρετανική κατοχή περνούν τα νησιά Φίτζι.
το 1899... ξεκινά ο Πόλεμος των Μπόερς στην Νότια Αφρική.
το 1901... στην Κίνα, αυτοκρατορικό διάταγμα απαγορεύει την εξαγορά θέσεων στη δημόσια υπηρεσία.
το 1905... στις ΗΠΑ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά το έργο του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο "Το άλλο νησί του Τζον Μπουλ".
το 1906... κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, ο καπετάν Αγρας αναλαμβάνει την αρχηγία στο Βάλτο.
το 1911... ξεσπά λαϊκή επανάσταση στην Κίνα, με αποτέλεσμα την πτώση της δυναστείας Μαντσού.
το 1912... σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη του Σαρανταπόρου, κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού Πολέμου, με τους Έλληνες να καταδιώκουν τον τουρκικό στρατό. Οι Έλληνες καταλαμβάνουν το οχυρό και ελευθερώνουν τα Σέρβια ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
το 1913... το 1917... γεννιέται ένας από τους κορυφαίους μουσικούς της τζαζ, ο Αμερικανός πιανίστας Θελόνιους Μονκ.
το 1919... ξεκινούν νέες συνομιλίες μεταξύ ελληνικού στρατού και Τούρκων ανταρτών, την ώρα, που οι Τούρκοι του Κεμάλ δηλώνουν έτοιμοι να κηρύξουν τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας.
το 1922... αποφασίστηκε οριστικά η παραπομπή των πολιτικών κρατουμένων στην εξεταστική επιτροπή, ως υπεύθυνων για την εθνική συμφορά. Παράλληλα, καταρτίστηκε διάταγμα συγκρότησης Έκτακτου Στρατοδικείου, στο οποίο θα παραπέμπονταν οι υπεύθυνοι της μικρασιατικής καταστροφής.
το 1930... γεννιέται ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ.
το 1930... δημιουργείται η αμερικανική αεροπορική εταιρία TWA μετα τη συγχώνευση τριών εταιρειών.
το 1931... ξεσπά επανάσταση στην Κύπρο, που βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία. Η επανάσταση θα πνιγεί στο αίμα.
το 1935... καταλύεται με στρατιωτικό πραξικόπημα το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδας και το Σύνταγμα του 1927.
το 1939... 33 κοινοβουλευτικοί κομμουνιστές έχουν φυλακιστεί τις τελευταίες μέρες στη Γαλλία.
το 1940... ένταση στα Βαλκάνια, καθώς οι Ναζί διαβαίνουν τον ποταμό Δούναβη.
το 1942... στην Αυστραλία, αμερικανικά αεροπλάνα ρίχνουν 40 τόνους βομβών στην ιαπωνική βάση ανεφοδιασμού, στο Ράμπολ.
το 1951... πεθαίνει ο λόγιος και δημοσιογράφος Γεώργιος Βλάχος.
το 1970... αποκτούν την ανεξαρτησία τους τα Νησιά Φίτζι μετά από 96 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας.
το 1975... παντρεύονται για δεύτερη φορά η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, σε ερημική τοποθεσία στη Μποτσουάνα. Χωρίζουν για δεύτερη φορά τον επόμενο χρόνο.
το 1980... στην Αλγερία, καταστρεπτικός σεισμός σκοτώνει 17.000 άτομα.
το 1981... στη Βόννη, 250.000 διαδηλωτές πραγματοποιούν πορεία κατά του σχεδίου των ΗΠΑ για ανάπτυξη πυραύλων στη Δυτική Ευρώπη.
το 1983... πεθαίνει στο Λονδίνο σε ηλικία 83 ετών ο Βρετανός θεατρικός ηθοποιός σερ Ραλφ Ρίτσαρντσον.
το 1985... πεθαίνει ο Αμερικανός, μογγολικής καταγωγής, ηθοποιός Γιούλ Μπρίνερ.
το 1985... πεθαίνει στις ΗΠΑ, σε ηλικία 70 ετών ο μύθος του κινηματογράφου, Όρσον Γουέλς. Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος, ο Γουέλς δημιούργησε τον "Πολίτη Κέιν" και τους "Υπέροχους Άμπερσον", δυο από τις σημαντικότερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.
το 1989... η Ελλάδα οδεύει προς εκλογές, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης δεν καταφέρνει να πείσει τους πολιτικούς αρχηγούς να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
το 1990... ο Πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν απειλεί το Ισραήλ με υπερπύραυλο.
το 1991... στη θέση Παλαμάρι της Σκύρου συνεχίζεται η ανασκαφή ενός από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου.
το 1992... στην Τσεχοσλοβακία κρίνεται πολύ σοβαρή η κατάσταση της υγείας του ηγέτη της Ανοιξης της Πράγας Αλεξάντρ Ντούμπτσεκ, που τραυματίστηκε σε τροχαίο.
το 1993... στις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα εκλέγεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 46,88%.
το 1994... το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής κερδίζουν οι Αμερικανοί ερευνητές Αλφρεντ Γκίλμαν και Μάρτιν Ρόντμπελ, για την ανακάλυψη της πρωτεϊνης G, η οποία λαμβάνει τα μηνύματα μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα και στη συνέχεια τα κατευθύνει στο σωστό αποδέκτη.
το 1995... ανακηρύσσεται γενική γραμματέας της Εθνικής Συμμαχίας για τη Δημοκρατία στη Μιαμάρ η ηγέτης της αντιπολίτευσης Aung San Suu Kyi.
το 1995... το Νόμπελ Οικονομίας απονέμεται στον Αμερικανό Ρόμπερτ Λούκας, του οποίου οι μακροοικονομικές αναλύσεις χρησιμεύουν ως βάση για την αντιπληθωριστική πολιτική πολλών χωρών.


.
.
.


Διαβάστε Περισσότερα...

Friday morning!!!...





















...


Διαβάστε Περισσότερα...

Comandante Che Guevara!...

.
.
.






.
.
.


Διαβάστε Περισσότερα...

Ernesto Che Guevara (Ernesto Rafael Guevara de la Serna) - "El Comandante"! Επαναστάτης με αιτία!



Ο Ερνέστο Γκεβάρα ήταν γιος της Σέλια ντε λα Σέρνα και του Ερνέστο Γκεβάρα Λιντς. Πολλές φορές αναφέρεται ως ημερομηνία γεννήσεως και η 14η Ιουνίου 1928. Ο λόγος που αναφέρεται και αυτή η ψεύτικη ημερομηνία είναι ότι οι γονείς του ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να καλύψουν το γεγονός ότι η Σέλια είχε μείνει έγκυος πριν ακόμη παντρευτεί. Η οικογένεια του Γκεβάρα ήταν μια από τις οικογένειες της αργεντινής ολιγαρίας. Παρόλ’αυτά οι γονείς του νεαρού Ερνέστο δεν απέφευγαν καθόλου την επαφή με ανθρώπους χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων. Πολλά μέλη της ολιγαρχίας θεωρούσαν προκλητικό αυτό τον τρόπο ζωής επειδή το ζεύγος Γκεβάρα έδειχνε φανερά ότι σεβόταν και δεχόταν προοδευτικές ιδέες. Ο μικρός Ερνέστο ήταν μόλις δύο ετών όταν διαπιστώθηκε ότι πάσχει από άσθμα. Η ασθένεια αυτή τον συνόδεψε όλη του τη ζωή και συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της προσωπικότητάς του. Αντί να προφυλάσσεται, προσπαθούσε να σκληραγωγηθεί μέσω αθλητισμού. Στην παιδική του παρέα υπήρχαν παιδιά από διάφορα κοινωνικά στρώματα της περιοχής. Ήδη τότε φανερώθηκε το χάρισμα και η κοινωνικότητα του Γκεβάρα, χαρίσματα τα οποία καλλιεργούσαν συνεχώς οι γονείς του. Ηταν πλέον καθημερινό το φαινόμενο να μπαινοβγαίνουν τα παιδιά της γειτονιάς και της περιοχής συνεχώς στο σπίτι των γονέων του. Παρόλ’ αυτά ο Ερνέστο ήταν σοβαρό και ενδοστρεφές αγόρι, το οποίο από νωρίς άρχισε να ενδιαφέρεται για την λογοτεχνία. Κατά την περίοδο της εφηβείας του, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποίηση και ειδικότερα για το έργο του Πάμπλο ούντα, ενώ συγχρόνως έγραφε και ο ίδιος ποιήματα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Τα λογοτεχνικά του ενδιαφέροντα εκτείνονταν από κλασικά έργα του Τζακ Λόντον ή του Ιουλίου Βερν μέχρι πραγματείες του Σίγκμουντ Φρόυντ και του Μπέρτρα Ράσελ. Σε μεγαλύτερη ηλικία, ανέπτυξε επίσης ενδιαφέρον για τη φωτογραφία. Η ενασχόλησή του τελικά με την ιατρική, ενδεχομένως να οφείλεται στην ασθένεια του. Το 1948 άρχισε σπουδές ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, τις οποίες ολοκλήρωσε το 1953, χωρίς όμως να ακολουθήσει την κλινική πρακτική που απαιτείτο προκειμένου να είναι σε θέση να εξασκήσει το επάγγελμα του γιατρού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έκανε αμέτρητα ταξίδια στην νότια και στην κεντρική Αμερική στα οποία έζησε από κοντά της καταστροφικές κοινωνικές συνθήκες στις λατινοαμερικανικές χώρες. Επηρεασμένος από τις εμπειρίες αυτές, άρχισε να αχολείται όλο και περισσότερο με τον Μαρξισμό.

Γουατεμάλα

Μετά την αποφοίτησή του από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, ο Γκεβάρα ταξίδεψε στη Γουατεμάλα, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Βολιβία, το Περού, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα τη Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ. Την ίδια περίοδο, απέκτησε το προσωνύμιο Τσε (Che), εξαιτίας της συχνής χρήσης της λέξης che (φίλος). Στη Γουατεμάλα, ήρθε σε επαφή με πολιτικούς της κυβέρνησης του προέδρου της χώρας, Jacobo Albenz Guzmán, καθώς και με εξόριστους Κουβανούς. Όταν το 1954 επιχειρήθηκε από τη CIAη ανατροπή της κυβέρνησης του Albenz, ο Γκεβάρα συμμετείχε στην ένοπλη πολιτοφυλακή της κομμουνιστικής νεολαίας που αντιστάθηκε, ενώ τελικά ως καταζητούμενος του νέου καθεστώτος, αναζήτησε άσυλο στην πρεσβεία της Αργεντινής.

Επανάσταση στην Κούβα

Το καλοκαίρι του 1955 ο Γκεβάρα συναντά στην πόλη του Μεξικό για πρώτη φορά τον Φιντέλ Κάστρο. Ο αρχηγός των "Moνκαντίστας" είχε καταφύγει εκεί αφού είχε βγεί απο την φυλακή. Στο Μεξικό έκανε σχέδια μαζί με μια ομάδα Κουβανών του εξωτερικού (Kίνημα της 26. Ιουλίου, M-26-7) για ένοπλη αποστολή στην Κούβα. Ο Γκεβάρα συμφώνησε να τους συνοδεύσει με την ιδιότητα του γιατρού. Στις 25 Νοεμβρίου του 1956, με το πλοιάριο "Granma", ξεκίνησαν 82 επαναστάτες από το Τουξπάν του Mεξικoύ με προορισμό την Κούβα. Φτάνουν στην Κούβα στις 2 Δεκεμβρίου 1956. Η θέση του Τσε αλλάζει γρήγορα κατά τη διάρκεια του ανταρτοπολέμου. Αντιλαμβάνεται όλο και λιγότερο ως μοναδικό καθήκον του την ιατρική συμπαράσταση, ενώ όλο και πιο συχνά παίρνει μέρος στις ένοπλες δραστηριότητες τον επαναστατών. Αποδεικνύεται τόσο αποφασισμένος και ικανός στρατηγός, που σύντομα ανεβαίνει στην ιεραρχία του αντάρτικου σώματος. Είναι ο πρώτος αντάρτης, στον οποίο δίνεται το αξίωμα του "Κομαντάντε" του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας (21 Ιουλίου 1957) και η ηγεσία της φάλαγγας II. Ετσι έχει πλέον μόνο τον Κάστρο, τον "Κομαντάντε εν Σέφε" ως ανώτερό του.

Ο Τσε με το Φιντέλ Κάστρο

Η μεγαλύτερη στρατιωτική επιτυχία του Τσε είναι η κατάκτηση της Σάντα Κλάρα στις 29 Δεκεμβρίου 1958. Είχαν περάσει δύο χρόνια ανταρτοπολέμου στην Σιέρρα Μαέστρα εναντίον του πολύ μεγαλύτερου στρατού του Μπατίστα, o οποίος δεχόταν και υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Με την κατάκτηση της Σάντα Κλάρα όμως ο δρόμος για την πρωτεύουσα Αβάνα είναι πλέον ελεύθερος. Στις 1 Ιανουαρίου 1959 ο δικτάτορας Μπατίστα εγκαταλείπει την Κούβα.Αφού πέτυχε η Επανάσταση στην Κούβα καθιερώνεται υπό την επιρροή του Τσε Γκεβάρα ένα μαρξιστικό-λενινιστικό σύστημα. Από τότε οι ΗΠΑ επιβάλλουν στην Κούβα το στίγμα της δικτατορίας και την αποκλείουν από κάθε οικονομική δραστηριότητα. Ένα διάστημα υποστηρίζουν και κρυφές στρατιωτικές αποστολές εναντίον της νέας ηγεσίας της Κούβας (βλ. Κόλπος των Χοίρων). Η Επανάσταση της Κούβας αποτέλεσε το πρότυπο για τα απελευθερωτικά κινήματα άλλων λατινοαμερικανικών χωρών, τα οποία έχουν ως αντίπαλο δεξιές δικατορίες που για οικονομικούς λόγους απολαμβάνουν συνήθως την υποστήριξη των (ή και εξαρτώνται από τις) ΗΠΑ.Μαζί με τους Φιντέλ Κάστρο, Ραoύλ Κάστρο και Καμίλο Σιενφουέγος ο Τσε Γκεβάρα αποτελεί μετά την επανάσταση σημαντικό μέλος της νέας κουβανικής κυβέρνησης, η οποία σύντομα πραγματοποιεί ριζικές μεταρρυθμίσεις. Έτσι καθιερώνεται για παράδειγμα δωρεάν σύστημα υγείας, όπως και ένα εκπαιδευτικό συστημα που εξασφάλιζε και στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα (μέχρι τότε κυρίως αναλφάβητα) σχολική μόρφωση. Στην κυβέρνηση, ο Γκεβάρα υποστηρίζει περισσότερο τις κομμουνιστικές ιδέες απ' όσο ο Φιντέλ Κάστρο. Στην ακμή της πολιτικής του δραστηριότητας στην Κούβα ο Τσε είναι διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας και μετά από λίγο, για περίπου 6 μήνες, υπουργός βιομηχανίας. Στη δεκαετία του 1960 οι ιδέες του Τσε επηρεάζουν βασικά την πορεία της Κούβας, κυρίως τα σχέδια του για την οικονομία, η οποία λειτουργεί με βάση την ηθική. Μεταξύ άλλων, αλλά κυρίως και λόγω της αντίθετης στάσης των ΗΠΑ, η ηγεσία της Κούβας πλησιάζει θέλοντας και μη όλο και περισσότερο την Σοβιετική ´Ενωση. Αρχικά και ο Τσε Γκεβάρα συμφωνεί με την τακτική αυτή.

Ανταρτοπόλεμος

Επειδή δεν συμφωνεί πλέον με την πολιτική του Κάστρο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Κούβας με την Σοβιετική ´Ενωση, ο Τσε εγκαταλείπει την Κούβα σκοπεύοντας να μεταφέρει την επανάσταση σε όλον τον κόσμο ("Πρέπει να δημιουργήσουμε δύο, τρία, πολλά Βιετνάμ", βλ. [1] και [2]). Στράφηκε σε διάφορες χώρες, (ΛΔ Κογκό και Βολιβία) για να εφαρμόσει τις θεωρίες, αλλά και τις εμπειρίες του.

Ο Τσε νεκρός

Στην Βολιβία εγκαθίσταται με τους αντάρτες του σε ορεινή περιοχή, όπου αναπτύσσει δραστηριότητα. Οι συγκρούσεις με τον βολιβιανό στρατό είναι τακτικές. Ο Τσε καταγράφει τα βιώματά του εκείνο το διάστημα όποτε βρεί το χρόνο. Οι σημειώσεις αυτές θα εκδοθούν αργότερα σε βιβλίο. Τελικά ο Τσε Γκεβάρα και οι αντάρτες του δεν καταφέρνουν να προσελκύσουν τους φτωχούς Βολιβιανούς αγρότες και η προσπάθειά του να φέρει την επανάσταση και στην Βολιβία καταλήγει σε αποτυχία. Σίγουρα ένας σημαντικός λόγος για την αποτυχία αυτή είναι ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βολιβίας δεν τον υποστήριξε στην προσπάθειά του. Η καταδίωξη του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία είχε ως επικεφαλής τον πράκτορα της CIA, Φέλιξ Ροντρίγκεζ (Félix Rodríguez). Σε μια μάχη με τον στρατό τον Οκτώβριο του 1967, ο Γκεβάρα συνελήφθη κοντά στη Λα Χιγκέρα. Μετά από μερικές ανακρίσεις στο σχολείο του χωριού, ο αιχμάλωτος Γκεβάρα δολοφονείται στις 9 Οκτωβρίου 1967, από τον λοχία του βολιβιανού στρατού Mario Terán. Ο συγκεκριμένος διστάζει τόσο να πραγματοποιήσει την εκτέλεση του Γκεβάρα, που χρειάζεται πολλές ώρες και μεγάλη ποσότητα ποτού για να πάρει θάρρος. Το πτώμα του Γκεβάρα πρέπει να χαθεί δίχως κανένα ίχνος και θάβεται κρυφά κοντά στο αεροδρόμιο, 30 χλμ. από την Λα Χιγκέρα. Μετά τον θάνατο του ΓκεβάραΤο πτώμα του Τσε έμεινε στον μυστικό του τάφο μέχρι που ανακαλύφθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στο Βαγιεγκράντε της Βολιβίας. Αφού μεταφέρθηκε στην Κούβα, κηδεύτηκε στη Σάντα Κλάρα, την πόλη που ο ίδιος είχε κατακτήσει το 1958 ανοίγοντας το δρόμο για την τελική νίκη του Κάστρο.


Διαβάστε Περισσότερα...

COMANDANTE CHE GUEVARA!...

.

.






.

.

.


Διαβάστε Περισσότερα...