Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ζέστη, ζέστη, ζέστη!!!!!


Ελαφρά άνοδο θα σημειώσει σήμερα η θερμοκρασία στην Τριφυλία...

Συγκεκριμένα..................

Στα Φιλιατρά η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 °C. Ωστόσο, η αισθητή θερμοκρασία όπως αποκαλείται και είναι η θερμοκρασία που νοιώθει το ανθρώπινο σώμα θα είναι σαφώς μεγαλύτερη... Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί εντάσεως μέχρι 3 Μποφόρ.

Στους Γαργαλιάνους η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 30 °C και οι άνεμοι, δυτικής κατεύθυνσης, θα φτάσουν τα 3 Μποφόρ.

Στην Κυπαρισσία η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 29 °C και οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί εντάσεως μέχρι 2 Μποφόρ.









Διαβάστε Περισσότερα...

Έκθεση Ζωγραφικής , χαρακτικής & φωτογραφίας στο ξενοδοχείο "Apollo Resort Art"!


Η Δ/νση του ξενοδοχειου Apollo Resort Art στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της για την αναδειξη μορφων τέχνης διοργανωνει Εκθεση Ζωγραφικής , χαρακτικής & φωτογραφίας στο χώρο του ξενοδοχειου.

Σκοπός ειναι.....................



η ανάδειξη της έκφρασης των καλλιτεχνών της περιοχής αλλα των καλλιτεχνών που υπήρξαν επισκέπτες παλιότερα στην περιοχή . Ετσι θα εχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στις ομορφιές της περιοχής μέσα απο τα μάτια καλλιτεχνών όπως της Κατερίνας Πεππα (φωτογραφία), Νίκου Μανωλόπουλου (ακουαρέλα και λάδι σε καμβα ) , Μαριάννας Λίπη (λαδι σε καμβα) Δημήτρη Καρυστινού (λαδι σε καμβα), Αννα Διπλάράκη ((λαδι σε καμβα), Κατερίνα Χρονοπούλου (χαρακτική , ακουαρέλα ,λαδι σε καμβα ) και Μάγια - Μαρία Ρεμούνδη ( λαδι σε καμβα ) Τα εγκαίνια της εκθεσης ορίστηκαν στις 08/08 και ωρα 20:00, ενώ η εκθεση θα ειναι ανοικτή προς το κοινο απο 30/07 έως 28/07/10

Τηλ. επικοινωνίας
2761024411
Γεωργία Χριστοδούλου







Διαβάστε Περισσότερα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙAΣ


Εκδήλωση διοργανώνει η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙAΣ την Παρασκευή 06-08-2010 και ώρα 20.30, στο Λαογραφικό Μουσείο «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ, ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ» που θα γίνει η παρουσίαση δυο (2) βιβλίων του συμπατριώτη μας κου Δημήτριου Μητρόπουλου, Αντιστράτηγου Επίτιμου Υπαρχηγού της Ελληνικής αστυνομίας, με τίτλους:..................


Α) ΕΠΙΤΟΜΗ (Επικοινωνία – Δημόσιες σχέσεις – Αρχές Επαγγελματικής Δεοντολογίας – Εθιμοτυπία).
Β) Τα Ναρκωτικά και η Αντιμετώπισή τους.

Για τα βιβλία θα μιλήσουν κατά αλφαβητική σειρά οι κ.κ.:

Φώτης Βλάχος – Αντιστράτηγος – Επιτελάρχης Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. ε.τ
Δημήτρης Μητρόπουλος – Νομικός
Στάθης Παρασκευόπουλος – Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου – Πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορικών Συγγραφέων
Γιάννης Χρυσός – Αντισ/λέας Αρείου Πάγου ε.τ.

Η Εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ.
Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους συμπατριώτες μας να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση και τον Συγγραφέα.


Διαβάστε Περισσότερα...

ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΝΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ


Το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας φιλοδοξεί ως γνωστόν να προβάλει την Παλιά Πόλη και την αξία της με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών. Είναι αυταπόδεικτο ότι η προβολή και η παρουσία στο προσκήνιο ενός διατηρητέου οικισμού αποτελεί και ένα μέτρο προστασίας και επιπλέον πυροδοτεί(εμπνέει) ατομικές προσπάθειες για την καλαισθησία και την σωτηρία του. Αυτός είναι και ο λόγος που..................

το Πρόγραμμα συμμετέχει στην διοργάνωση του Παζαριού με τις αντίκες στο Μεγάλο Καλντερίμι σε συνεργασία με τον Δήμο Κυπαρισσίας. Με την διοργάνωση και την Πανελλήνια προβολή που επιτυγχάνει το Πρόγραμμα με πολλά μέσα επικοινωνίας ένας πραγματικά μεγάλος αριθμός επισκεπτών έρχεται στη Κυπαρισσία τις συγκεκριμένες ημέρες για πρώτη φορά. Η δυναμική ως εκ τούτου του παζαριού είναι τεράστια για την πόλη και τους επαγγελματίες. Το Πρόγραμμα θέλοντας να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επισκεψιμότητα του παζαριού και της Κυπαρισσίας οργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις στη Παλιά Πόλη. Για δεύτερη χρονιά φέτος, στα πλαίσια του παζαριού, ένα 3ήμερο οινογνωσίας των τοπικών οίνων και αποσταγμάτων θα δώσει περισσότερο ενδιαφέρον στους επισκέπτες.
Ετσι,στις 6,7 και 8 Αυγούστου σε έναν ειδικά διαμορφωμένο δημοτικό χώρο, ένα καταπράσινο κήπο, στη καρδιά του παλιού Σταυροπάζαρου οι βραδιές οινογνωσίας θα σας ταξιδέψουν στον Τριφυλιακό αμπελώνα.
Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι ο συσχετισμός(concept) Κρασί- Παλιά Πόλη –Παλιά Αγορά μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την δημιουργία φιλοσοφίας ανάπτυξης οινικής τοπικής ταυτότητας. Ο Τριφυλιακός αμπελώνας αιώνες τώρα δίνει μοναδικές ποικιλίες και η τέχνη του κρασιού εδώ, είναι πανάρχαια και το φυσικό περιβάλλον και το κλίμα της περιοχής συμβάλουν επίσης στην ποιότητα της τοπικής παραγωγής.
Τα τοπικά κρασιά και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες της περιοχής δίνουν αξιόλογα και δυνατά κρασιά και σοβαροί οινοποιοί τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται στο υπέροχο περιβάλλον της Τριφυλίας. Πολλές άλλωστε «ετικέτες» από τις παραγωγές αυτές έχουν επιτύχει σημαντικές εξαγωγές. 9 οινοποιοί και αποσταγματοποιοί συμμετέχουν σε αυτή την σοβαρή και απόλυτα οργανωμένη προσπάθεια, της οποίας το σκεπτικό είναι να αναδειχθεί ο εξαίρετος αμπελώνας της Τριφυλιακής γης και να πάρει την θέση που του αρμόζει στο Ελληνικό οινικό κοινό, με αποτελέσματα θετικά όχι μόνο για τους οινοποιούς αλλά και για όλη την τοπική κοινωνία.

Οι συμμετέχουσες εταιρίες είναι:

Διονύσια Κελάρια (Κυπαρισσία)
Κτήμα Αποστολόπουλου(Κυπαρισσία)
Κτήμα Δερέσκου ( Φλόκα Τριφυλίας)
Κτήμα Παναγιωτόπουλου ( Πύργος Τριφυλίας)
Κτήμα Τσώλη
Κτήμα Φράγκου
Οινεμπορική Πατσούρος ( Πύργος Τριφυλίας)
Συνεταιρισμός «ΝΕΣΤΩΡ»
Ψαρραίος (Φιλιατρά)
Κάβα ΕΥΟΙ ΕΥΑΝ, Τάσος Ψυχογιός(Γαργαλιάνοι)
Νταραίος Τσίπουρο (Κυπαρισσία)

Στο χώρο της οινογνωσίας θα διαμορφωθούν κατάλληλα booths ώστε το κοινό να έρχεται εύκολα σε επαφή με την φιλοσοφία κάθε οινοποιού-παραγωγού. Η «περιήγηση» στον Τριφυλιακό αμπελώνα θα ξεκινάει κάθε βράδυ μετά τις 8.30 και οι οινόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να γευτούν τους τοπικούς οίνους και συγχρόνως να ενημερωθούν για την τοπική καλλιέργεια και δραστηριότητα .
Υπεύθυνοι για την διοργάνωση είναι ο Νάσος Σμέρδης και ο Νίκος Ιμιρζιάδης.




Διαβάστε Περισσότερα...

ΠΑΖΑΡΙ ΑΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ!!!!!!!!!


Μια ιδιαίτερα όμορφη πρόταση για το καλοκαίρι. Ένα ταξίδι με στόχο σε έναν ωραίο προορισμό. Συνδιάστε την ενδιαφέρουσα εμπειρία της αναζήτησης στους πάγκους ενός παζαριού με ένα ταξίδι στην Κυπαρισσία, έναν από τους πλέον αξιόλογους τουριστικούς προορισμούς στη Δυτική Πελοπόννησο. Ανακαλύψτε το μοναδικό παζάρι με τις αντίκες στο Μεγάλο Καλντερίμι και τις ατελείωτες υπέροχες παραλίες της Κυπαρισσίας. Το ................

Ιόνιο σε αυτή τη γεωγραφική θέση, μπροστά από την Κυπαρισσία, είναι απέραντο και ανεμπόδιστο μέχρι την Αφρική. Αυτή η απέραντη θάλασσα έχει δημιουργήσει αυτές τις μοναδικές παραλίες, τις μεγαλύτερες σε όλη την Ελλάδα. Χιλιόμετρα μήκος, τεράστιο πλάτος μπροστά από ελαιώνες, πεύκα, υπέροχους πράσινους λόφους, αγροικίες και καταπληκτική φύση.
Το υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες οργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά στο Μεγάλο Καλντερίμι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας. Οι επισκέπτες κάθε καλοκαίρι ξεπερνούν τις 8.000, κόσμος πολύς πηγαινοέρχεται ασταμάτητα όλη ημέρα, κόσμος που έρχεται ειδικά για το παζάρι από κάθε σημείο της χώρας, κόσμος περαστικός, κάτοικοι και παραθεριστές του νομού Μεσσηνίας και των γύρω όμορων νομών. Ατμόσφαιρα μοναδική, χιλιάδες αντίκες απλωμένες στο καλντερίμι, παλιά Ελληνικά έπιπλα και είδη σπιτιού, αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, κεραμικά και πέτρινα δοχεία, πίνακες, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα μικροπράγματα. Ατμόσφαιρα μοναδική με τα επιμελημένα περίπτερα και τους πάγκους πάνω στο παλιό, περίτεχνο Μεγάλο Καλντερίμι από πελεκητή, άσπρη, τοπική πέτρα, που αιώνες τώρα λαμποκοπάει στο φώς του ήλιου, με το νερό της βροχής, με τα φώτα του παζαριού τα βράδυα. Η θέση μοναδικά ιδανική και ιστορική. Το Μεγάλο Καλντερίμι (πλάτους 20 περίπου μέτρων) είναι ένα από τα πιό εντυπωσιακά τμήματα του μεγάλου δικτύου λιθόστρωτων καλντεριμιών της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας (3 χιλιόμετρα περίπου συνολικό μήκος) και σώζεται στη καρδιά του παληού εμπορικού κέντρου, του Σταυροπάζαρου, της παλιάς, αρχοντικής αγοράς που λειτουργούσε επί αιώνες στο ίδιο ακριβώς σημείο, αλλά και στα υπόλοιπα πέτρινα , ανηφορικά στενορύμια του ανακηρυγμένου διατηρητέου οικισμού. Η ανάδειξη και η σωτηρία αυτού του μοναδικού οικισμού αποτελεί και τον βασικό σκοπό των οργανωτών. Η διαρκής έκθεσή του στο προσκήνιο διασφαλίζει την αρτιότητα και την φήμη του.
Η επίσκεψη στο παζάρι και στη Παλιά Πόλη δίνει στον επισκέπτη και τον ταξιδιώτη μοναδικές απολαύσεις. Πλήθος αναιβοκατεβαίνει το καλντερίμι, περιεργάζεται παλιά έπιπλα, ψάχνει σε συλλογές, αναζητάει δίσκους από βινύλιο, ξεφυλλίζει παλιά βιβλία, θαυμάζει πίνακες και παλιά εργαλεία, γονείς δείχνουν στα παιδιά την λειτουργία παλιών μηχανών. Η Παλιά Πόλη είναι ψηλά στους πρόποδες του φράγκικου κάστρου, χτισμένη αμφιθεατρικά, η θέα από παντού υπέροχη προς τη θάλασσα, το βουνό πάνω από τα σπίτια, πολύ κοντά. Το ηλιοβασίλεμα και οι νύχτες μαγικές από ψηλά. Τα στενά σοκάκια και η πλατεία γεμίζουν κόσμο. Υπάρχουν μαγαζιά για καφέ και φαγητό. Σερβίρεται εκπληκτική, ψητή γουρουνοπούλα, τοπική σπεσιαλιτέ.

Βραδυές οινογνωσίας
Παράλληλα στο χώρο του παζαριού, σε ένα καταπράσινο, δημοτικό κήπο θα λειτουργήσει και φέτος γευσιγνωσία τοπικών οίνων και αποσταγμάτων. Ο Τριφυλιακός αμπελώνας αιώνες δίνει μοναδικές ποικιλίες και η τέχνη του κρασιού και εδώ είναι πανάρχαια. Πολλοί επώνυμοι οινοποιοί επιχειρούν στη περιοχή και οι επαγγελματικά οργανωμένες βραδυές οινογνωσίας θα σας γνωρίσουν τις τοπικές ετικέτες. Το concept Παλιά Πόλη, παλιά αγορά και κρασί συμβάλει στην δημιουργία τοπικής οινικής ταυτότητας και μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη προοπτική ανάπτυξης της περιοχής. Ηδη η μοναδική στη Μεσσηνία αποσταγματική μονάδα ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ, παράγει στη Κυπαρισσία το μοναδικό τσίπουρο ΄΄Νταραίος΄΄. Πληροφορίες : Νάσος Σμέρδης 6979-778644.

Πληροφορίες για το παζάρι
Το παζάρι λειτουργεί κάθε χρόνο από το 2005 και είναι το μοναδικό, περιοδικό, υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα. Διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται σε όλη την Ευρώπη.
Στο παζάρι λειτουργούν 26 μεγάλα περίπτερα με συμμετοχή εμπόρων από την Αθήνα, την Πάτρα, τον Πύργο, την Καλαμάτα και άλλες πόλεις.
Σημαντική υποστήριξη του παζαριού αποτελεί η συμμετοχή της ΕΡΤ ως χορηγού επικοινωνίας και ιδιαίτερα των τοπικών σταθμών Πάτρας, Πύργου και Καλαμάτας.
Οι ώρες λειτουργίας του παζαριού είναι από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το βράδυ.
Οι βραδυές οινογνωσίας, στα πλαίσια του παζαριού, θα γίνουν στις 6,7,8 Αυγούστου, 21.00-24.00.
Πληροφορίες : Τζίμα Ιμιρζιάδη 6936 056130





Διαβάστε Περισσότερα...

Ο Σαράντος Κουκούμης υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας του ΚΚΕ


Ο Σαράντος Κουκούμης είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας του ΚΚΕ, που θα ηγηθεί του Συνδυασμού "Λαϊκή Συσπείρωση"....................

Ο Σαράντος Κουκούμης είναι συνταξιούχος δάσκαλος από την Κυπαρισσία. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές του 2007 και 2009.
Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του συλλόγου δασκάλων Τριφυλίας και είναι μέλος του ΔΣ του συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας.




*Τη φωτογραφία "δανειστήκαμε" από το Kopanakinews.


Διαβάστε Περισσότερα...

Υποψηφιότητες Δράκου-Τατούλη για περιφερειάρχες Πελοποννήσου


Την υποψηφιότητά του για Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε επίσημα την Πέμπτη τόσο ο νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, όσο και ο πρώην υφυπουργός Πέτρος Τατούλης, από το "blog" που διατηρεί στο διαδίκτυο.....................

Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ στη δήλωσή του ανέφερε ότι ''η πρόσφατη ψήφιση του Καλλικράτη από τη Βουλή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το νέο τοπίο που δημιουργείται κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να στελεχωθεί ο νέος θεσμός από ανθρώπους της περιφέρειας, από έμπειρους αυτοδιοικητικούς''.

"Για ένα ρόλο ενεργό της αυτοδιοίκησης"

Ο κ. Δράκος σημείωσε πως ''στις δύσκολες στιγμές που διανύει η χώρα, η αυτοδιοίκηση καλείται να αποκτήσει και να παίξει ρόλο πραγματικά ενεργό, προγραμματικό και αναπτυξιακό. Να αποκτήσει φωνή και λόγο για την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, για την απασχόληση, για την παραγωγή, για την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας και για την εξυπηρέτηση του κάθε πολίτη''.

Τέλος αφού ανακοίνωσε ότι ο αντινομάρχης Μεσσηνίας Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, θα είναι υποψήφιος για τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, σημείωσε πως ''στην μακρόχρονη αυτοδιοικητική μας πορεία υπερβήκαμε τις διαχωριστικές γραμμές. Στο ψηφοδέλτιο μας θα εκπροσωπηθούν οι πολίτες από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις, που θα αγκαλιάσουν ισότιμα όλες τις περιοχές του Μοριά. Για να δώσουμε έτσι όλοι μαζί τον αγώνα για την Πελοπόννησο που μας αξίζει''.
"Καθαρές απόψεις-τολμηρές λύσεις"

Από την πλευρά του, ο κ. Τατούλης σημειώνει μεταξύ άλλων πως ''τα δύσκολα προβλήματα απαιτούν καθαρές απόψεις, τολμηρές λύσεις και αποφασιστικές πράξεις. Στο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό αδιέξοδο υπάρχει διέξοδος. Τα υγιή κύτταρα της κοινωνίας, όπου και αν αυτά ανήκουν, μπορούν να συνεργήσουν για να δώσουν λύσεις'' .

Επισημαίνει πως ''τα δύσκολα προβλήματα απαιτούν ισχυρή συστράτευση και δημιουργική σύνθεση. Η ανάγκη για το διαφορετικό και η κοινωνική αλληλεγγύη, ως απάντηση στα κοινά μας προβλήματα, δίνουν την προοπτική για ένα πιο φωτεινό αύριο, υπεράνω χρωμάτων. Οι κομματικές γραμμές υποχωρούν μπροστά στον κοινό στόχο της ανάνηψης''.

Προσθέτει πως χωρίς μικροκομματισμούς και εξαρτήσεις αλλά με αποφασιστικότητα και ''με βαθιά τη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το καινούργιο και διαφορετικό για να ανατρέψει το παλιό και φθαρμένο, αλλά με βαθύτερη πίστη στην ανάγκη αυτό να εκφραστεί πολιτικά, θέτω υπόψη των Πελοποννησίων συμπολιτών μου την υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του περιφερειάρχη και τους ζητώ να προχωρήσουμε μαζί στη νέα αυτή πρόκληση''.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ








Διαβάστε Περισσότερα...

Δ. Κουσελάς: Νόμος-ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες


Χιλιάδες είναι εκείνοι που αδημονούν, ερώτημα όμως αποτελεί πόσοι, τελικά, θα καταφέρουν να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο οποίος ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες από τη Βουλή και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα σε όσους βρίσκονται αποδεδειγμένα σε οικονομική αδυναμία, να ρυθμίσουν (με σχετικά απλό τρόπο) μέρος των χρεών τους και να διαγράψουν τις υπόλοιπες οφειλές τους. Ωστόσο, μένει να φανεί στην πράξη πόσοι και ποιοι από όσους αισθάνονται σήμερα να τους πνίγουν τα δάνεια και οι υποχρεώσεις, θα ευνοηθούν.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουσελάς εκτιμά πως χιλιάδες θα είναι τα νοικοκυριά που θα επιδιώξουν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νέου πλαισίου. Προειδοποιεί, όμως, ότι ο νόμος δεν προορίζεται να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από όσους επιδιώξουν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους.....................



Αυτή την εβδομάδα συζητήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων καταναλωτών και επαγγελματιών. Γιατί αυτές οι τόσο αναγκαίες ρυθμίσεις άργησαν τόσο;

Αυτές οι ρυθμίσεις έπρεπε να ισχύουν στη χώρα μας εδώ και χρόνια, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Τουλάχιστον, θα μπορούσαν να ισχύουν εδώ και ένα χρόνο, όταν φέραμε στη Βουλή την αντίστοιχη πρόταση νόμου, την οποία απέρριψε η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. Υπήρξα, άλλωστε, εκ των βασικών συντελεστών στη διαμόρφωση εκείνης της πρότασης.

Αμέσως μετά τις εκλογές, σε υλοποίηση της προεκλογικής μας δέσμευσης, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης κίνησε μια ευρεία διαδικασία διαβούλευσης πάνω στο αντίστοιχο νομοσχέδιο. Η διαβούλευση έκλεισε με την αναγκαία λήψη της γνώμης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δόθηκε στα τέλη Απριλίου του 2010. Το τελικό σ.ν, που έλαβε υπόψη όλα τα παραπάνω, κατατέθηκε στις 30 Ιουνίου στη Βουλή και αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Η διαδικασία πήρε αναμφίβολα αρκετό χρόνο, έπρεπε όμως να ξεπεραστούν κάποια διαδικαστικά ζητήματα ή ενστάσεις, που θα τα βρίσκαμε μπροστά μας στην εφαρμογή. Σε συνέχεια των ρυθμίσεων που έγιναν για τις οφειλές των επιχειρήσεων και των αγροτών, σήμερα παρέχεται ισορροπημένη και, πιστεύω, βιώσιμη διέξοδος στην επαπειλούμενη οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση χιλιάδων υπερχρεωμένων συμπολιτών μας.



Μήπως οι ρυθμίσεις αυτές επιβραβεύουν τους κατά σύστημα κακοπληρωτές;

Κάθε άλλο! Οι ρυθμίσεις αφορούν στους οφειλέτες ή και τους εγγυητές των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία, τα τρέχοντα ή και τα προσδοκώμενα εισοδήματά τους, αποδεδειγμένα δεν επαρκούν για την κάλυψη των σωρευμένων υποχρεώσεών τους από καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, κάρτες κ.λπ.

Το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν επιβραβεύει αυτούς που με δόλιο τρόπο προσπαθούν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά προβλέπει ποινικές ευθύνες και ανάκληση οποιασδήποτε ευνοϊκής ρύθμισης –απαλλαγής τους από υποχρεώσεις, αν αποδειχθεί ότι έκαναν ψευδή δήλωση, αν αποσιώπησαν ή απέκρυψαν υπάρχον ή μεταγενέστερο εισόδημα, ακόμα και μετά την παρέλευση της προβλεπόμενης δοκιμαστικής 4ετίας.

Στόχος είναι ο απεγκλωβισμός από τα χρέη και το νέο ξεκίνημα του οφειλέτη, μετά τη συνεπή υλοποίηση από αυτόν ενός προγράμματος εξόφλησης μέρους των χρεών, στα όρια των πραγματικών του δυνατοτήτων και απαλλαγής του από τα υπόλοιπα. Και ακριβώς για να μην παγιώνονται καταστάσεις και πρακτικές, κάθε οφειλέτης μπορεί να κάνει χρήση αυτής της διαδικασίας μόνο μια φορά.



Ποια χρέη καλύπτονται από αυτές τις ρυθμίσεις;

Το νομοσχέδιο αφορά σε φυσικά πρόσωπα-καταναλωτές, καθώς και στους επαγγελματίες, εκτός από εμπόρους, για τους οποίους ο νόμος προβλέπει ήδη μια διαδικασία πτώχευσης. Καλύπτονται όλα τα χρέη προς τράπεζες και τρίτους, με εξαίρεση τις οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, τα διοικητικά πρόστιμα, τις χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τις εισφορές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, για τις οποίες υπάρχουν, κατά κανόνα, άλλες ρυθμίσεις.

Δεν υπάγονται οφειλές που έχουν αναληφθεί το τελευταίο έτος πριν από την υποβολή της αίτησης για ρύθμιση. Αν ο οφειλέτης θέλει να τις ρυθμίσει και αυτές, θα πρέπει να υποβάλει την αίτησή του, αφού περάσει ένας χρόνος από την ανάληψή τους.



Με ποια διαδικασία ρυθμίζονται αυτά τα χρέη;



Σχηματικά, έχουμε 4 βασικά στάδια:

-Στο πρώτο στάδιο, επιχειρείται η εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών του οφειλέτη με τους πιστωτές του, με τη στήριξη του Συνηγόρου του Καταναλωτή ή δικηγόρου.

-Αν το πρώτο στάδιο αποτύχει, τότε ο οφειλέτης μπορεί να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, ακόμη και χωρίς δικηγόρο, καταθέτοντας αίτηση που περιλαμβάνει: α) τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα του ιδίου και της συζύγου του, β) κατάσταση πιστωτών, κυρίως τραπεζών (οφειλή, κεφάλαιο, τόκοι), γ) σχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών (μηνιαία δόση) και δ) πρόσκληση όλων των πιστωτών για ρύθμιση. Η αίτηση δεν επιφέρει αυτόματη αναστολή δόσεων. Ο δανειολήπτης πρέπει να πληρώνει κανονικά τις δόσεις που οφείλονται μετά την κατάθεση της αίτησης, όχι όμως και τις ήδη καθυστερούμενες. Αν οι πιστωτές έχουν αντίρρηση στο σχέδιο, γίνεται νέα πρόταση του οφειλέτη.

-Σε τρίτο στάδιο, η νέα πρόταση κρίνεται από το Ειρηνοδικείο, που δικάζει κατά προτεραιότητα αυτές τις υποθέσεις. Για επικύρωση του σχεδίου απαιτείται συναίνεση πιστωτών, που να εκπροσωπούν τουλάχιστον 50% των οφειλών. Αν δεν υπάρχει συμφωνία, κρίνει το δικαστήριο, το οποίο αποφασίζει το αργότερο σε ένα εξάμηνο τη μηνιαία δόση του δανειολήπτη για τέσσερα χρόνια, για την αποπληρωμή μέρους των οφειλών που το ίδιο θα κρίνει ως εφικτό. Το δικαστήριο μπορεί να ορίσει αποπληρωμή και κάτω του 10% των συνολικών οφειλών τους, με ειδικές προβλέψεις για ανέργους, άτομα με προβλήματα υγείας κ.λπ. Παρακολουθεί, όμως, κάθε οικονομική μεταβολή, την οποία άλλωστε οφείλει να δηλώνει ο κάθε υπαγόμενος στη ρύθμιση. Γι’ αυτό, η δόση επαναξιολογείται από το ίδιο δικαστήριο ανά εξάμηνο, ανάλογα με τις μεταβολές της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη.

-Σε τέταρτο στάδιο, η τυχόν υπάρχουσα περιουσία του οφειλέτη πωλείται, από τη ρευστοποίηση όμως αυτή εξαιρείται η πρώτη κατοικία, για να μην πληγεί το επίπεδο διαβίωσης του ιδίου και της οικογένειάς του. Για να τη σώσει, ο δανειολήπτης αναλαμβάνει να εξοφλήσει, μέχρι και σε 20 χρόνια και με ενδεχόμενη περίοδο χάριτος, το 85% της εμπορικής αξίας της. Αυτή η διαδικασία είναι ανεξάρτητη από τη μηνιαία δόση αποπληρωμής των λοιπών χρεών. Μετά το τέλος της τετραετίας και εφόσον το πρόγραμμα αποπληρωμής που ορίστηκε από το δικαστήριο τηρείται, τα υπόλοιπα χρέη παραγράφονται.



Και τι γίνεται, αν ήδη υπάρχουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη;

Η υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση δεν επιφέρει αναστολή. Ο οφειλέτης, ή όποιος άλλος έχει νόμιμο συμφέρον, μπορεί ωστόσο να ζητήσει, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, αναστολή μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ρύθμισης των οφειλών του.



Πότε θα μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση;

Το νωρίτερο σε 4 μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, έτσι ώστε να ενισχυθούν σε δυναμικό και να προετοιμαστούν κατάλληλα τα τοπικά Ειρηνοδικεία. Στο μεταξύ, οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες μπορούν να ξεκινήσουν την πρώτη φάση του εξώδικου συμβιβασμού με τους πιστωτές τους. Προβλέπεται, μάλιστα, αναστολή των πλειστηριασμών της μοναδικής κατοικίας, έτσι ώστε οι οφειλέτες σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής να μπορούν να κάνουν χρήση της αντίστοιχης ευεργετικής διάταξης του νομοσχεδίου.



Συνολικά, ποια θα είναι τα οφέλη από αυτές τις ρυθμίσεις και τι θα πρέπει ακόμα να γίνει;

Το νομοσχέδιο θα κριθεί στην εφαρμογή του. Θα ήταν, ωστόσο, προτιμότερο η προηγούμενη κυβέρνηση να είχε προλάβει την κοινωνική μάστιγα της υπερχρέωσης, αντί να προσπαθούμε τώρα εμείς να τη θεραπεύσουμε εκ των υστέρων και σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Οι επιθετικές πολιτικές πωλήσεων των τραπεζών, τα πανωτόκια, τα «ψιλά γράμματα» -για τα οποία είχαμε εγκαίρως και επανειλημμένα προειδοποιήσει, δυστυχώς σε ώτα μη ακουόντων-, η αδιέξοδη προσπάθεια των νοικοκυριών να καλύψουν τις απώλειες εισοδήματος με δανεικά, αλλά και τα στρεβλά καταναλωτικά πρότυπα, πυροδότησαν την υπερχρέωση.

Αυτό το νομοσχέδιο προσπαθεί να αποτρέψει τον οικονομικό και κοινωνικό αφανισμό χιλιάδων συμπολιτών μας, που πραγματικά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις σωρευμένες υποχρεώσεις τους, χωρίς να επιβραβεύει δόλιες συμπεριφορές. Να διασφαλίσει σε λογικά και εφικτά πλαίσια την ικανοποίηση των πιστωτών τους, για μέρος τουλάχιστον των απαιτήσεων, που είχαν ήδη περάσει «στο κόκκινο».

Ελπίζω σύντομα αυτές οι ρυθμίσεις να συμπληρωθούν από ένα αποτελεσματικό πλαίσιο συμβουλευτικής υποστήριξης των πολιτών για την αποτελεσματική διαχείριση των δανείων και οφειλών τους, ένα πλαίσιο που ήδη προτίθεται να θεσπίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.





Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"








Διαβάστε Περισσότερα...

Κυπαρισσία - "Μουδιασμένη" η αγορά στις εκπτώσεις


Σε αρκετά ικανοποιητικά ποσοστά, που κυμαίνονται από 20, 30 μέχρι και 50%, είναι οι εκπτώσεις σε καταστήματα ενδυμάτων και υποδημάτων στην Κυπαρισσία, ωστόσο η κίνηση στην αγορά το πρώτο δεκαπενθήμερο των θερινών εκπτώσεων είναι «μουδιασμένη»…

Κόσμος κυκλοφορεί κάπως, κοιτάζει τις βιτρίνες, μπαίνει στα καταστήματα και ρωτά για τις τιμές, αλλά έως εκεί… Είναι μαζεμένος, διστακτικός, πολύ δύσκολα αγοράζει αμέσως αυτό που του αρέσει. Αρκετοί, δε, κάνουν τις πρώτες «αναγνωριστικές» βόλτες και μετά από μέρες μπορεί να περάσουν και να αγοράσουν αυτό που ήθελαν.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, σαφέστατα, έχει..................

επηρεάσει και την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, όπως και κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα, αφού έχει μειωθεί η αγοραστική δυνατότητα των πολιτών. Από την άλλη, η κρίση είναι, ίσως, και μία ευκαιρία να ξεφύγουμε από το «σύνδρομο» του υπερκαταναλωτισμού, άνευ λόγου και αιτίας, δίχως ουσιαστικά να εξυπηρετούμε και ικανοποιούμε βασικές ανάγκες μας, παρά μόνο τη «μανία» για ολοένα και περισσότερα «προϊόντα – αγαθά»…

Εμείς μιλήσαμε με επαγγελματίες της Κυπαρισσίας για την κίνηση και, όπως μας είπαν, ναι μεν είναι ελαφρώς πεσμένη σε σχέση με πέρυσι και είναι «μουδιασμένη» η αγορά, αλλά ελπίζουν πως όσο περνούν οι μέρες και αυξάνει ο κόσμος, θα υπάρξει μια ανάλογη αύξηση.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ανδρέας Παπακυριακόπουλος

Ενδύματα – Υποδήματα

«Τις δύο πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων υπάρχει πτώση της κίνησης σε σχέση με πέρυσι, 20 με 30%. Είναι πολύ άσχημη σεζόν και για εμάς εδώ, αλλά και γενικότερα… Ευελπιστούμε πως μέρα με τη μέρα θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, θα κυκλοφορήσει περισσότερος κόσμος και θα αυξηθεί η κίνηση…».

Φωτεινή Παπαδοπούλου

Υποδήματα

«Η κίνηση αυτές τις μέρες, για μένα, είναι καλή, στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι… Όσο περνούν οι μέρες, αυξάνει κάπως η κίνηση, κατεβαίνει και κόσμος από Αθήνα, και πιστεύω πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πάμε καλά…».

Μάρω Αναγνωστοπούλου

Υποδήματα

«Η κίνηση είναι και ικανοποιητική, μέσα στη κρίση, και όχι. Σε σχέση με πέρυσι, δεν έχει ακόμα κόσμο, μόνο τριήμερα, αλλά δε βγαίνουν πολλοί να ψωνίσουν… Έχει μία δουλίτσα της τάξεως των προσφορών που έχουμε και τίποτε περισσότερο… Στα υποδήματα δεν έχει μπει ακόμη επάνω ούτε το 21, ούτε το 23%, είναι με το 19%, ενώ κάνουμε 30% έκπτωση και έχουμε και προσφορές…».

Δέσποινα Ασημακοπούλου

Ενδύματα

«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη από την κίνηση, απλώς είναι τόσα πολλά τα έξοδα, τα μεταφορικά και γενικά τα έξοδα για να μπορείς να κρατάς ένα μαγαζί, που ερχόμαστε μία η άλλη… Είναι 30% ανεβασμένη σχετικά με πέρυσι, απλώς ο κόσμος είναι πιο στενοχωρημένος οικονομικά και αυτό με στενοχωρεί, όχι για τώρα, για το μέλλον. Δεν μπορούμε να έχουμε όλο το χρόνο εκπτώσεις, οπότε με προβληματίζει το γεγονός. Πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα όσοι αντέξουμε από Φλεβάρη και μετά! Και βασικά, πρέπει να έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά και να μπορέσουμε να μπούμε σε οποιεσδήποτε κινήσεις κληθούμε μέσω Επιμελητηρίων και μέσω Συλλόγων, για να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας, όλοι μας…».

Γιώργος Γεωργακόπουλος

Ενδύματα

«Η κίνηση είναι ελαφρώς πεσμένη σε σχέση με πέρυσι… Ο κόσμος είναι σφιγμένος, συγκρατημένος ακόμα, αλλά με την πάροδο των ημερών, πιστεύω, όπως κάθε φορά στις εκπτώσεις γίνεται, πως θα αυξηθεί η κίνηση… Σε γενικές γραμμές, παρά την οικονομική κρίση, η κίνηση είναι σχετικά καλή και ικανοποιητική».

ΠΟΛΙΤΕΣ

Στα καταστήματα που επισκεφθήκαμε συναντήσαμε και συνομιλήσαμε με πολίτες της περιοχής, οι οποίοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις εκπτώσεις και την ποιότητα ενδυμάτων – υποδημάτων. Όπως μας είπαν, οι εκπτώσεις και οι προσφορές τούς δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν αγορές που ήθελαν, αλλά πριν δεν μπορούσαν… Μάλιστα, κάποιοι, εκτός από τα καλοκαιρινά, κοιτάζουν και μερικά, ρούχα κυρίως, είδη που μπορούν να φορεθούν και φθινόπωρο, και προς το τέλος των εκπτώσεων θα επισκεφθούν πάλι τα καταστήματα για τις αγορές τους…


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"





Διαβάστε Περισσότερα...

ΠΑΣΟΚ - «Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι» στην Τριφυλία


Μπήκε «το νερό στ’ αυλάκι» για το ΠΑΣΟΚ στην Τριφυλία εν όψει των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου. Σε σύσκεψη που έγινε προχθές βράδυ στα Φιλιατρά, μεταξύ των υπεύθυνων στελεχών της Νομαρχιακής Επιτροπής, αυτοδιοικητικών παραγόντων της περιοχής και μελών των συντονιστικών οργανώσεων, αποφασίστηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι διαδικασίες επιλογής υποψήφιου δημάρχου θα έχουν ολοκληρωθεί, με έναν εκ των.................

Θ. Πετρόπουλου και Δ. Σωτηρόπουλου να τίθεται επικεφαλής.




Εκείνο, όμως, που έχει περισσότερη σημασία, είναι ότι και οι δύο διεκδικητές του χρίσματος δεσμεύτηκαν ότι θα σεβαστούν απολύτως το αποτέλεσμα και ο συνδυασμός που θα διεκδικήσει την ψήφο των Τριφύλιων θα είναι ενωμένος.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αναβλήθηκε, τελικά, η χθεσινή προγραμματισμένη τοπική επιτροπή αξιολόγησης του ΠΑΣΟΚ, όπως και η συνάντηση στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες με τα στελέχη της κεντρικής επιτροπής αξιολόγησης υποψηφίων.

Α.Π.- Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Ν.Δ - Κάλπη στην Τριφυλία, μπάχαλο στην Πύλο


Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι… των προβλημάτων της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία με την επιλογή υποψηφίων για τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, φαίνεται να είναι η κατάσταση που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στις τάξεις των στελεχών, οπαδών και φίλων του κόμματος με την ανακοίνωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου και αντιπεριφερειάρχη.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φωνές των στελεχών της Ν.Δ. που.................

ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία της Μεσσηνίας η αδυναμία να υπάρξουν ενωτικά ψηφοδέλτια στους έξι νέους καλλικρατικούς Δήμους. Όπως εκτιμούν αρκετοί, δύσβατος εμφανίζεται ο δρόμος προς τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αφού σχεδόν σε όλους τους Δήμους υπάρχουν παραπάνω από ένα ψηφοδέλτια που θα ζητήσουν την ψήφο των γαλάζιων οπαδών.

Αρχής γενομένης από το Δήμο Καλαμάτας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια τρομερή έκπληξη, ο σημερινός δήμαρχος Παν. Νίκας θα έχει ως αντίπαλό του τον Ν. Φωτέα, εκ των τοπικών υποστηρικτών της υποψηφιότητας του νυν προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Παράλληλα, άγνωστο είναι ακόμα το τι θα πράξει ο Ντίνος Τσερώνης.

Ο Δήμος με τα λιγότερα προβλήματα - μέχρι σήμερα τουλάχιστον - φαίνεται να είναι αυτός της Μεσσήνης, αφού τα όργανα του κόμματος καταλήγουν στη στήριξη του σημερινού δημάρχου Κ. Σπυρόπουλου, για τον οποίο δεν έχουν εκφραστεί ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια. Βέβαια και εδώ υπάρχουν περισσότεροι από ένας ενδιαφερόμενοι, αλλά πληροφορίες λένε ότι οι επιλογές έχουν ήδη γίνει.

Εκεί που γίνεται της… κακομοίρας είναι στο νέο Δήμο Πύλου – Νέστορος, όπου τρεις υποψήφιοι (Γ. Χρονόπουλος, Δημ. Καφαντάρης και Θεοδ. Σαλαντής) φαίνεται να διεκδικούν ψήφους από την ίδια πηγή. Ενδεικτικές είναι, δε, οι δηλώσεις στο «Θ» τις προηγούμενες ημέρες του σημερινού δημάρχου Πύλου Γ. Χρονόπουλου, ως απάντηση στις πληροφορίες που ήθελαν το δήμαρχο Κορώνης να κερδίζει την επίσημη στήριξη του κόμματος,

ότι «είναι θεμιτό να θέλει ο καθένας να είναι υποψήφιος. Το θεωρώ πολύ βασικό να μην προσπαθεί να χρησιμοποιεί δεκανίκια που δεν είναι δικά του».

Στο νέο Δήμο Τριφυλίας φαίνεται να έχει επιλεγεί η λύση της κάλπης, για να δώσει απάντηση στην πληθώρα των υποψήφιων δημάρχων. Άγνωστο είναι, όμως, μόλις υπάρξει ετυμηγορία από την πλευρά της, ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι… χαμένοι της ιστορίας.

Τα προβλήματα δε λείπουν και στο Δήμο Οιχαλίας, όπου η σημερινή δήμαρχος Ελ. Αλειφέρη και ο επιχειρηματίας Φιλ. Μπάμης θα διεκδικήσουν την ψήφο κατά κύριο λόγο των νεοδημοκρατών της περιοχής.

Τέλος, για το Δήμο Δυτικής Μάνης, με τις υποψηφιότητες των Ι. Μαραμπέα και Δ. Γιαννημάρα εν όψει, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει στη μη απόδοση στήριξης σε κανέναν, αφήνοντας έτσι την τοπική κοινωνία να αποφασίσει μόνη της για τον ικανότερο.



Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"




Διαβάστε Περισσότερα...