Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ.


Η 3η Δεκεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στα Άτομα με Αναπηρία και αποτελεί ευκαιρία αφύπνισης για την ισότιμη συμμετοχή τους μέσα στην κοινωνία....................

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ και δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Τονίζεται πως, 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Το 80% κατ' εκτίμηση ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ημέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας αποτελεί η 3η Δεκεμβρίου που έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα "το 10% του πληθυσμού της αρνείται τον παθητικό ρόλο και διεκδικεί τη συμμετοχή του στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό στερέωμα της χώρας".

Βάσει μελετών, το 84% των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού, το μέσο οικογενειακό εισόδημα των νοικοκυριών που έχουν ένα μέλος με αναπηρία, είναι χαμηλότερο από των άλλων νοικοκυριών, αφού το ύψος των παρεχόμενων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες που απορρέουν από αυτή καθ΄εαυτή αναπηρία.

Περίπου το ένα έκτο του ενεργού πληθυσμού της Ε.Ε. είναι άτομα με αναπηρία, αλλά το ποσοστό απασχόλησής τους είναι συγκριτικά χαμηλό. Τα άτομα με αναπηρία έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν ανενεργά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ενεργό πληθυσμό.

Η στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στοχεύει κυρίως στην αύξηση των σχετικά χαμηλών ποσοστών απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη.

***Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια αλλά και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) δηλώνουμε την ειλικρινή, ηθική και ρεαλιστική υποστήριξή μας στους συμπατριώτες και συνανθρώπους μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν κινητικές ή και πνευματικές αδυναμίες πιστεύοντας στη δύναμη της ψυχής τους, τη δύναμη της θέλησης και της ελπίδας.
Για ’μας, κάθε μέρα είναι ημέρα αυτών των ανθρώπων.
Δε χρειάζονται ειδικές ημερομηνίες για να σκεφτόμαστε αυτούς τους συμπατριώτες και συνανθρώπους μας. Χρειάζονται Παιδεία, νοοτροπία και Κρατική μέριμνα.
Κάθε μέρα, για όλους μας και τον καθένα χωριστά, πρέπει να είναι ημέρα σκέψης και προβληματισμού, ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης, κινητοποίησης και ενεργοποίησής μας από κάθε μετερίζι για την ανάδειξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.
Πιστεύουμε σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, όπου ο κάθε άνθρωπος γίνεται αποδεκτός για τις ικανότητές του και δεν απορρίπτεται για τις αδυναμίες του. Για το λόγο αυτό δεν αντιμετωπίζουμε τα Άτομα με Αναπηρία ως ανθρώπους με ειδικές αδυναμίες, αλλά ως συνανθρώπους μας οι οποίοι διαθέτουν διαφορετικές ικανότητες, χρήσιμες να συμβάλουν στην πρόοδο της κοινωνίας μας και κυρίως δυνατές ν’ αποτελέσουν για τη νεολαία φωτεινό παράδειγμα της δύναμης της ψυχής!

TRIFYLIANEWS.




Διαβάστε Περισσότερα...