Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη χρήση βίας στα παιδιά...


30 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών


Πάνω από το 50% των Ελλήνων γονιών χρησιμοποιούν το ξύλο σαν μέσο νουθεσίας των παιδιών τους ακόμη και μετά την εφηβική τους ηλικία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

Πάρα το νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει ρητά από το 2006 τη σωματική τιμωρία, στη συνείδηση της κοινής γνώμης είναι αποδεκτό ο γονιός να χτυπά το παιδί «για το καλό του». Κι αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των κρατών - ευρωπαϊκών και μη.

Όμως, όπως αναφέρεται σε κείμενο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά..................



η χρήση βίας εναντίον των παιδιών διδάσκει στα ίδια ότι πρόκειται για μια θεμιτή επιλογή προκειμένου να επιλυθούν συγκρούσεις ή προκειμένου να «πεισθεί» δια της βίας κάποιος ότι αυτό που οι άλλοι του λένε είναι το σωστό. Η χρήση βίας, λοιπόν, εθίζει τα ίδια τα παιδιά στη χρήση της.

Κατά δεύτερον, η σωματική τιμωρία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή σωματική και ψυχολογική βλάβη. Τρίτον, η σωματική τιμωρία είναι αναποτελεσματική ως μέθοδος «σωφρονισμού», αφού μεσοπρόθεσμα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Τέταρτον, όταν επιτρέπεται η σωματική βία είναι δυσκολότερο να προστατεύσουμε τα παιδιά από άλλες μορφές βίας. Τέλος, η σωματική τιμωρία αποτελεί παραβίαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού ως προς τον σεβασμό της σωματικής ακεραιότητας, της αξιοπρέπειας και της ίσης προστασίας τους σύμφωνα με το Νόμο.

Για τους παραπάνω και πολλούς άλλους λόγους, η 30ή Απριλίου έχει ορισθεί Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών. Τη σχετική εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης έχει ξεκινήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης ήδη από πέρσι. Κεντρικό σύνθημα είναι: «Σηκώστε τα χέρια σας κατά της σωματικής τιμωρίας». Στην Ελλάδα η εκστρατεία διεξάγεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και τον βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για το Παιδί, αφού ο Συνήγορος συνεργάζεται στενά με το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευνομία» για τη δημιουργία Συνηγόρων του Πολίτη σε χώρες που δεν διαθέτουν το θεσμό.

Σε εκδήλωση που οργάνωσαν οι δύο φορείς το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσιάσθηκε το τηλεοπτικό σποτ ευαισθητοποίησης που η δημόσια τηλεόραση δεσμεύθηκε να αναμεταδίδει για ένα μήνα. Επίσης, παρουσιάσθηκαν τα σποτάκια του ίδιου του Συνηγόρου του Πολίτη -που μπορεί κάποιος να δει στην ιστοσελίδα της ανεξάρτητης αρχής- και η πρωτότυπη δουλειά του Ευγένιου Τριβιζά σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες.

Ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης επισήμανε ότι «πρέπει οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι με τη σωματική τιμωρία το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αναπαράγουν τη βία».

Ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για το Παιδί Γιώργος Μόσχος μίλησε για την εμπειρία του Γραφείου του από την άμεση και συνεχή επαφή με παιδιά σε σχολεία, ιδρύματα κ.α.

«Τα αιτήματα των παιδιών προς τους ενηλίκους είναι ``Ακούστε μας με προσοχή``, ``Μιλήστε μας περισσότερο``, ``Δώστε μας χώρο στο ζωή σας``, ``Επικοινωνήστε μαζί μας``», εξήγησε ο κ. Μόσχος. Πρόσθεσε ότι τα ίδια τα παιδιά έχουν προτείνει «τα μηνύματα να εκπέμπονται μέσω της τηλεόρασης, διότι οι γονείς βλέπουν περισσότερο τηλεόραση απ΄ ό,τι ασχολούνται μαζί μας» και «μιλήστε για εμάς στους γονείς μας στους χώρους εργασίας, όπου κάθονται περισσότερο απ’ ό,τι μαζί μας».

Ο κ. Τριβιζάς σημείωσε ότι τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών έχουν επικυρώσει 191 μέλη του ΟΗΕ εκτός από τις ΗΠΑ και τη Σομαλία και αναρωτήθηκε εάν τα παιδιά των Αμερικανών είναι πιο υγιή από τα παιδιά των υπόλοιπων κρατών.

«Το ξύλο βοηθάει στην πειθαρχία των παιδιών, όσο και ο άνεμος στο σβήσιμο των πυρκαγιών», είναι ένα από τα "μότο" του κ. Τριβιζά στην ελληνική εκστρατεία ευαισθητοποίησης, προκειμένου να δείξει ότι το ξύλο επιφέρει το αντίστροφο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες, Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά, www.somatikitimoria.gr




Διαβάστε Περισσότερα...

Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας 2009!


Θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι εκδηλώσεις της Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας.

Η Γιορτή συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, τους Δήμους Αυλώνας, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, τον Όμιλο Φίλων Αγρίλη (ΟΦΑ), το Σύλλογο Γεωπόνων Τριφυλίας, την Ένωση Νέων Αγροτών Μεσσηνίας, τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών, την Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών και τους παραγωγούς καρπουζιού της περιοχής.

Σκοπός της γιορτής είναι.................


η ενημέρωση των παραγωγών, διακινητών, εξαγωγικών φορέων και καταναλωτών για την καλλιέργεια, την εμπορεία, και τη διατροφική αξία του καρπουζιού και βεβαίως τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή και διαφήμιση του προϊόντος.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 16 Μαΐου 2009 στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά.

Η λήξη θα πραγματοποιηθεί με διήμερες εκδηλώσεις στον Αγρίλη Φιλιατρών στις 20 και 21 Ιουνίου 2009.

Τις δύο αυτές ημέρες εκτός από τις εκδηλώσεις, θα λειτουργήσει και έκθεση με περίπτερα όπου οι Δήμοι της Τριφυλίας, οι Συνεταιρισμοί των γυναικών της περιοχής, εταιρείες γεωργικού εξοπλισμού και εφοδίων καθώς και συνεταιρισμοί ή ομάδες αγροτών θα εκθέσουν τα προϊόντα τους.

Η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε να παραχωρήσει περίπτερο με πολύ χαμηλό κόστος σε όποια εταιρία γεωργικών εφοδίων θελήσει να συμμετάσχει.

Όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος στην έκθεση πρέπει να δηλώσει συμμετοχή μέχρι 16 Μαΐου στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.


Για περισσότερες πληροφορίες,
www.watermelonmessinias.gr




Διαβάστε Περισσότερα...

ΔΗΜΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ - Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Γαργαλιάνοι - Τσίκουζα - Γρηγοράκη.

Διακοπή της κυκλοφορίας θα γίνει στο δρόμο Γαργαλιάνοι - Τσίκουζα - Γρηγοράκη από τις 2 Μαΐου και για 2 μήνες, λόγω του έργου κατασκευής του νέου εθνικού δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού.......................



Αυτό ανακοινώνεται από το Δήμο Γαργαλιάνων, που επισημαίνει ότι η διακοπή επιβάλλεται, σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΔΕΚΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από τη μεγάλη καταβίβαση του δρόμου και το μεγάλο όγκο χωματουργικών εργασιών με χρήση εκρηκτικών.
Ο Δήμος καλεί τους χρήστες του δρόμου να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης προς την περιοχή, κυρίως μέσω της οδού Γαργαλιάνοι - Μάραθος ή μέσω αγροτικών δρόμων.




Διαβάστε Περισσότερα...

ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ - Δεν γνωρίζουν τι να κάνουν τα πλαστικά.


Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα μεγάλα βήματα και την αλλαγή νοοτροπίας που υπήρξε στους παραγωγούς της Τριφυλίας σχετικά με την διαχείριση των πλαστικών από τις καλλιέργειες και κυρίως από τα καρπούζια, τα οποία καλύπτονται με πλαστικό. Eνώ πριν μερικά χρόνια την περίοδο αυτή ο ουρανός της Τριφυλίας ήταν μαύρος από τον καπνό των πλαστικών που καίγονταν, με την ενημέρωση και την κινητοποίηση που υπήρξε αυτό σταδιακά σταμάτησε, και πλέον - ειδικά φέτος - μπορεί να πει κανείς ότι δεν κάηκε κανένα πλαστικό και έτσι η περιοχή γλίτωσε από τις επικίνδυνες διοξίνες. Από εκεί και πέρα όμως οι παραγωγοί μπορεί να μην καίνε τα πλαστικά, δεν έχουν όμως τι να τα κάνουν και.......................

μπορεί να έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων, επιστημονικές και ενημερωτικές ημερίδες, όμως επί της ουσίας δεν έχει γίνει τίποτα. Μπορεί να άκουσαν οι παραγωγοί για μπαλοποιητές σε συγκεκριμένα σημεία στα Φιλιατρά και την Κυπαρισσία, ή ότι θα γινόταν μια συνολική διαχείριση των πλαστικών με άλλες μεθόδους. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι αν δεν υπήρχε ένας συγκεκριμένος Ιταλός με την εταιρεία του που να έρχεται και να μαζεύει τα πλαστικά, ίσως να είχαν σχηματίσει ολόκληρα βουνά ή ακόμη χειρότερα να ξαναγυρνάγαμε στην καύση τους. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως φέτος έχουν παρουσιαστεί επιπλέον δυσκολίες, καθώς η διεθνής πτώση τιμής του πλαστικού έχει μειώσει και την αξία των συγκεκριμένων, με αποτέλεσμα και για τον ίδιο τον επιχειρηματία να μην είναι και τόσο συμφέρουσα η συγκομιδή. Ειδικά μάλιστα όταν βρίσκονται σε διάφορα σημεία και όχι σε προαποφασισμένους χώρους συγκέντρωσης, ή όταν δεν έχει ένα χώρο όπου μπορεί να στήσει τα μηχανήματά του για όσο χρόνο χρειαστεί. Μπορεί δε στην περιοχή των Φιλιατρών ένας τέτοιος χώρος να υπάρχει στην περιοχή του Αγροκηπίου, ωστόσο δεν είναι μόνιμος αλλά για προσωρινή χρήση. Στην περιοχή της Κυπαρισσίας όμως τα πράγματα είναι χειρότερα καθώς χώρος συγκεκριμένος δεν έχει υποδειχθεί στους αγρότες και έτσι μια σειρά από πλαστικά έχουν στοιβαχτεί στον παραλιακό δρόμο από τον Αγρίλη προς την Τερψιθέα.


Κ.Μπ. - Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Όσα πρέπει να ξέρετε για την τυποποίηση


Οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Τυποποίησης CEN και CENELEC, των οποίων ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης είναι πλήρες μέλος, στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης της συμμετοχής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην εκπόνηση ευρωπαϊκών προτύπων, έχουν αναπτύξει ένα σύνολο πληροφοριακού υλικού.

Στόχος του υλικού είναι................


η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ευρωπαϊκό τυποποιητικό γίγνεσθαι.

Το υλικό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

Πώς μπορούν τα πρότυπα να υποστηρίξουν την επιχειρηματικότητα;

Πώς σχετίζονται τα πρότυπα με τη νομοθεσία;

Ποια πρότυπα σχετίζονται με τα προϊόντα που παράγω ή τις υπηρεσίες που προσφέρω;

Ποια είναι η προστιθέμενη αξία από τη συμμετοχή μου στις διαδικασίες τυποποίησης;

Πώς μπορώ να συμμετέχω στις διαδικασίες τυποποίησης;

Μέχρι το τέλος του χρόνου, μάλιστα, πρόκειται να διεξαχθούν διήμερες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε 12 Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν δωρεάν το πληροφοριακό υλικό από την ιστοσελίδα www.smest.eu.




Διαβάστε Περισσότερα...

Μαντίλι Καλαματιανό «made in China»!


Στο πλαίσιο μίας αδελφοποίησης, που αναμφίβολα θα συμβάλει στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των δύο εμπλεκόμενων πόλεων, βρίσκεται από την Κυριακή στην Καλαμάτα ο διευθυντής της «Μοντέρνας Πόλης», περιοχή που βρίσκεται εντός των ορίων της Σιάν, κ. Σ. Ρεν, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας, όπου κι επισκέφθηκαν τις προηγούμενες μέρες το γραφείο του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα...................



Έναν περίπου χρόνο μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου Καλαμάτας στην κινέζικη Σιάν, που είχε ως σκοπό να «χτιστούν» οι πρώτες γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο πόλεων, η αποτελούμενη από δέκα μέλη αντιπροσωπεία της κινέζικης πόλης βρέθηκε στην Καλαμάτα, όπου είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει με μεγάλο ενδιαφέρον μερικά από τα αρχαιολογικά μνημεία της Μεσσηνίας, καθώς κι αξιοθέατα της Καλαμάτας, ενώ δεν παρέλειψε να ενημερωθεί για πολεοδομικά θέματα της πόλης.



Δηλώσεις και παραλειπόμενα

Οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, ενώ επισήμαναν ότι, είναι πάρα πολλά τα στοιχεία που τις ενώνουν σε όλους τους τομείς.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, υποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά την κινέζικη αντιπροσωπεία κι εξέφρασε την προσδοκία του για μια συνεργασία, η οποία δεν θα μείνει στο πλαίσιο των συνηθισμένων αδελφοποιήσεων, αλλά θα προσφέρει πολλά και στις δύο πλευρές.

Στο ίδιο μήκος κύματος φάνηκε να είναι και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, κ. Σι Ρεν, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκδηλώσει τον θαυμασμό του για την ομορφιά και την Ιστορία της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα.

«Εμείς είμαστε τυχεροί που έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε και να μελετήσουμε τις εμπειρίες σας και τις απόψεις σας. Θα τα χρησιμοποιήσουμε στη δική μας δουλειά. Μπορούμε να πούμε πως είμαστε περήφανοι για τη μακροχρόνια φιλία, που έχουν οι δύο χώρες μας και ειδικά εδώ, επειδή πρόκειται για δύο πόλεις με πολύ μεγάλη Ιστορία. Σχεδόν 3.000 χρόνια Ιστορία», επισήμανε ο κ. Ρεν. Στη συνέχεια δεν παρέλειψε να εκθειάσει τη σημαντικότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, που λαμβάνει χώρα στην πόλη μας τα τελευταία 16 χρόνια.

Όπως είναι φυσικό σε τέτοιου είδους περιστάσεις οι δύο πλευρές αντάλλαξαν δώρα κι ενθύμια, με τον δήμαρχο να προσφέρει στους αντιπροσώπους από την Κίνα, μεταξύ άλλων, κλαριά ελιάς, μεσσηνιακό παρθένο ελαιόλαδο και τουριστικούς οδηγούς για την Καλαμάτα. Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία της Σιάν δώρισε ένα βιβλίο, που καταγράφει την Ιστορία της περιοχής, καθώς κι άλλα αναμνηστικά για τον Πολιτισμό και την κουλτούρα των Κινέζων.



Προοπτικές για επενδυτική και οικονομική ανάπτυξη

Αξίζει να σημειωθεί πως με αυτή την αδελφοποίηση πέρα από τη γνωριμία με τον Πολιτισμό και την κουλτούρα των Κινέζων υπάρχουν προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη και στενές σχέσεις εμπορικού κι επιχειρηματικού περιεχομένου με τη συμβολή και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Μετά την επίσκεψη, άλλωστε, αντιπροσωπείας από την Καλαμάτα στη Σιάν - πέρυσι τον Απρίλιο - ο αντιδήμαρχος, κ. Νίκος Μπασακίδης, είχε αναφέρει ότι, στο φάσμα της αδελφοποίησης των δύο πλευρών συμπεριλαμβάνεται κι ο επενδυτικός τομέας. Κλείνοντας αξίζει ν' αναφέρουμε ότι, πρόκειται για μία περιοχή, που έχει αναγορευθεί σε οικονομικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό, εμπορικό κι επιχειρηματικό κέντρο πληροφόρησης της Δυτικής Κίνας, διασφαλίζοντας έτσι τη στρατηγική της θέση στον περιφερειακό σχεδιασμό της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας του 21ου αιώνα.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Νέα πτώση για τις τιμές στο ελαιόλαδο...


Προς τα πάνω αναθεωρεί τις προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου στην τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2008 - 2009, λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΙΟC), που προβλέπει αύξηση και της κατανάλωσης. Εν τω μεταξύ....................

«άπνοια» επικρατεί στην αγορά, με τις τιμές να παραμένουν στις περισσότερες περιπτώσεις κάτω από τα 2 ευρώ. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις η παραγωγή θα φθάσει στους 2,867 εκατομμύρια τόνους, έναντι των αρχικών του προβλέψεων για 2,633 εκατομμύρια τόνους.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΙΟC, η παγκόσμια κατανάλωση του προϊόντος προβλέπεται να αυξηθεί στους 2,875 εκατ. τόνους έναντι 2,778 εκατ. τόνων την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο.

Σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του IOC, κ. Μοχάμεντ Σμπίτρι, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι, η τρέχουσα διεθνής χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση δεν θα πλήξει την κατανάλωση ελαιολάδου, καθώς τα τελευταία χρόνια η διαφορά στην τιμή του προϊόντος και των υπόλοιπων βρώσιμων ελιών έχει αμβλυνθεί σημαντικά. Απόφυγε πάντως να αναφερθεί για την τελική διαμόρφωση των τιμών παραγωγού κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο.



Κάτω από τα 2 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Στο μεταξύ, αμετάβλητο παραμένει το κλίμα στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου, καθώς το ενδιαφέρον από πλευράς ιταλικού εμπορίου συνεχίζει να διατηρείται υποτονικό. Οι προσφερόμενες τιμές CIF για τα πολύ καλά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα βρίσκονται πλέον κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό. Γεγονός που προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις στα επίπεδα των τιμών παραγωγού. Ήδη, οι τιμές παραγωγού στις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας κινούνται πλέον στα επίπεδα του 1,80 ευρώ το κιλό. Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται το αγοραστικό ενδιαφέρον και στην ισπανική αγορά ελαιολάδου. Την εβδομάδα που πέρασε οι τιμές ex-factory συνέχισαν να κινούνται γύρω στο 1,80 ευρώ το κιλό για τα εξαιρετικά παρθένα, για τα παρθένα είχαμε μια υποχώρηση κάτω από το 1,75 ευρώ το κιλό και στους βιομηχανικούς άσους γύρω στο 1,60 ευρώ το κιλό.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Εργολαβίες και αντιπλημμυρικά

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σύσκεψη στο γραφείο του νομάρχη υπό την προεδρία του αντινομάρχη κ. Στάθη Αναστασόπουλου για την πορεία υλοποίησης της εργολαβίας «Υλοποίηση βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων σε τμήματα και θέσεις μειωμένης οδικής ασφάλειας στους άξονες:

Μεγαλόπολη - Καλαμάτα, Καλό Νερό - Κυπαρισσία - Μεθώνη, Καλό Νερό - Τσακώνα προϋπολογισμού: 8,2 εκατ. ευρώ».

Στην ανωτέρω σύσκεψη συμμετείχε ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Γιαννακέας, η επιβλέπουσα μηχανικός της ΕYΔΕ Πελοποννήσου κα Τζένη Καλοφωλιά, ο νομαρχιακός σύμβουλος και μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας κ. Σπύρος Κοντοθανάσης και ο προϊστάμενος του Κλιμακίου ΔΕΣΕ στην Καλαμάτα κ. Τάσος Νανόπουλος.....................



Πορεία του έργου

Θέμα της σύσκεψης ήταν ο έλεγχος της πορείας του έργου και η εξέταση και νέων συμπληρωματικών αιτημάτων για να υλοποιηθούν μέσω αυτής της εργολαβίας από τα απρόβλεπτα ή αύξηση της πίστωσης. Συγκεκριμένα μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες ασφαλτόστρωσης στην περιοχή της γέφυρας του Αρκαδικού στο Καλό Νερό σε τμήμα 480 μέτρων, όπου προβλέπεται φρεζάρισμα και νέος τάπητας. Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες νέας ασφαλτόστρωσης που προβλέπονται (εκτός από τη διαγράμμιση) στους Γαργαλιάνους στην είσοδο σε μήκος 520 μέτρων, ενώ στην έξοδο των Γαργαλιάνων εξελίσσονται οι εργασίες νέας ασφαλτόστρωσης σε μήκος 1.300 μέτρων. Σχετικά με τα φανάρια στον Κόμβο του Ζαφείρη ο ανάδοχος δεσμεύτηκε ότι, αρχές της επόμενης εβδομάδας ξεκινούν οι εργασίες για την τοποθέτησή τους και μέχρι το τέλος του Μάιου θα έχουν τοποθετηθεί. Η λειτουργία τους όμως θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη ρύθμισης του κυκλοφοριακού φόρτου. Επιπροσθέτως τα πεζοδρόμια της Γιάλοβας μετά από αίτημα του αντινομάρχη θα κατασκευαστούν κατά προτεραιότητα λόγω της τουριστικής περιόδου και τα συνεργεία θα ξεκινήσουν εργασίες αφού ολοκληρώσουν τον κόμβο της Φαρακλάδας. Οι εργασίες στον κόμβο της Φαρακλάδας έχουν ήδη ξεκινήσει και αφού παραδοθεί η τροποποιημένη μελέτη για την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων θα ολοκληρωθούν άμεσα.



Νέα αιτήματα από τη ΝΑΜ

Σε ό,τι αφορά σε συμπληρωματικά αιτήματα θα κατατεθούν στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τον νομάρχη για εξέταση η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών τμήματος Πύλου - Μεθώνης, η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του τμήματος Χώρα - Ρωμανού, ο φωτισμός της γέφυρας του Καλού Νερού, η κατασκευή ισόπεδου κόμβου στον οικισμό Μυρέικα στα όρια της Κυπαρισσίας, καθώς και άλλα που θα προκύψουν από αυτοψία, η οποία που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη σε όλο το μήκος της εργολαβίας με τη συμμετοχή του αναδόχου, της επιβλέπουσας μηχανικού της Περιφέρειας κ. Καλοφωλιά, του νομαρχιακού συμβούλου και μηχανικού της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΜ κ. Κοντοθανάση και του προϊσταμένου του Κλιμακίου ΔΕΣΕ στην Καλαμάτα κ. Νανόπουλου από την Περιφέρεια.



Παροχέτευση ομβρίων

Ο κ. Αναστασόπουλος στη συνέχεια είχε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Θουρίας κ. Γιώργο Σκαλαίο και την Διεύθυνση Τεχνικών έργων για τα έργα της παροχέτευσης των ομβρίων από τη Σπερχογεία μέχρι Τσακώνα. Ο κ. αντινομάρχης ζήτησε από τον κ. Σκαλαίο να επιταχύνει την μελέτη ώστε να ενσωματωθεί σε εκείνη του Δήμου Καλαμάτας για το κομμάτι Ασπρόχωμα-Σπερχωργεία, ώστε με δικιά της μελέτη η ΝΑΜ να καλύψει το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι Τσακώνα για να ενταχθεί το έργο σε μία εργολαβία είτε από την Περιφέρεια είτε από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο κ. Σκαλαίος ανέφερε τα ακόλουθα: «Είχαμε σήμερα συνεργασία με τον κ. Αναστασόπουλο και με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας για την αντιπλημμυρική προστασία του Εθνικού δρόμου Άνθεια -Σπερχογεία. Σαν Δήμος κάνουμε μία υδραυλική μελέτη, θα την επιταχύνουμε ώστε να την παραδώσουμε το δυνατό ταχύτερα στη Νομαρχία για να προχωρήσει το έργο και να μην υπάρχει πρόβλημα».


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Καθαρίζει... η "Rotary" στην Καλαμάτα!


Η οργάνωση Rotary ανέλαβε κι επίσημα πλέον από χθες την υποχρέωση της καθαριότητας, της φύτευσης και της συντήρησης του πρασίνου στο παρκάκι, το οποίο είναι ανατολικά του ΔΗΠΕΘΕΚ, με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Καλαμάτας...............


Η σύναψη συνεργασίας υπογράφτηκε χθες στο γραφείο του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, υπό την παρουσία αντιπροσωπείας του Ροταριανού Ομίλου - μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος, Γεράσιμος Κουνάδης - καθώς και του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Καλαμάτας, Γιάννη Λιοντήρη.

«Γνωρίζετε ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπάρχει θετική ανταπόκριση στο αίτημα του Ροταριανού Ομίλου Καλαμάτας να υιοθετήσει και να συντηρεί το παρκάκι, το οποίο είναι ανατολικά του ΔΗΠΕΘΕΚ, εκεί που είναι οι προτομές των ηρώων του κυπριακού αγώνα. Είμαστε έτοιμοι σήμερα να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση, σύμφωνα με την οποία ο συγκεκριμένος Φορέας αναλαμβάνει απολύτως συγκεκριμένες αρμοδιότητες στον χώρο αυτόν, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ενώ συμπλήρωσε πως είναι η πρώτη σύμβαση που υπογράφεται με τέτοιου είδους Φορέα για διαχείριση του πρασίνου στην Καλαμάτα. Επιπλέον, όπως επισήμανε ο δήμαρχος, θα ακολουθήσουν το Δημοτικό Πάρκο του ΟΣΕ, καθώς και η Πλατεία Μαυρομιχάλη, για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Καλαμάτας.

Από την πλευρά του ο κ. Κουνάδης επισήμανε πως ο Ροταριανός Όμιλος έχει ζητήσει την παραχώρηση του Πάρκου, ώστε να γίνουν επεμβάσεις και να συντηρηθεί.

«Έχει εκπονηθεί μία μελέτη εκ μέρους μας και ελπίζουμε μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Ομίλου να μπορέσουμε να την πραγματοποιήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ομίλου, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν κι άλλοι χώροι.

«Πραγματικά αρχίζει μία καινούργια εποχή. Δοκιμάζουμε για πρώτη φορά τη σχέση μας με τους Φορείς και θέλουμε να τη συνεχίσουμε όσο πιο σωστά γίνεται», είπε στη συνέχεια ο κ. Λιοντήρης, ο οποίος προανήγγειλε «πράσινες» επεμβάσεις στο εν λόγω σημείο με σκοπό την ανάδειξή του.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

«Η καθαρή θάλασσα είναι πηγή ζωής»


Με ανακοίνωσή του το Λιμεναρχείο Πύλου εφιστά την προσοχή στους Μεσσηνίους για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος εν όψει της θερινής περιόδου.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση:.....................

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το θαλάσσιο περιβάλλον είναι πηγή πλούτου και ζωής και μέσα σ’ αυτό πολλοί από εμάς αναπτύσσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Κατά συνέπεια, έχουμε κάθε λόγο να το προστατεύσουμε και να το διατηρούμε καθαρό.

Η απόρριψη στη θάλασσα ή στις ακτές άχρηστων αντικειμένων και κάθε μορφής απορριμμάτων και ανεπανόρθωτη ρύπανση της θάλασσας προκαλεί και την ποιότητα του περιβάλλοντος γενικότερα υποβαθμίζει.

Πρέπει επομένως όλοι μας να προστατεύουμε το κοινό αυτό αγαθό που λέγεται θάλασσα, προστατεύοντας ουσιαστικά τους εαυτούς μας.

Γι' αυτό το λόγο παρακαλούμε θερμά τους πολίτες και επισκέπτες:

Α) Να μην πετάς άχρηστα αντικείμενα στη θάλασσα και τις ακτές. Ωραίες παραλίες είναι οι καθαρές παραλίες.

Β) Να τοποθετείς τα άχρηστα αντικείμενα στα δοχεία απορριμμάτων και να μην τα αφήνεις στις ακτές γιατί θα αποτελέσουν εστίες μόλυνσης.

Γ) Να μην πετάς απορρίμματα από τα σκάφη αναψυχής στη θάλασσα.

Τέλος θυμήσου κάθε φορά που είσαι στις ακτές ότι "Η καθαρή θάλασσα είναι πηγή ζωής για σένα και τα παιδιά σου"».




Διαβάστε Περισσότερα...

Χωματερή θύμιζε το Πάσχα η Κυπαρισσία.


Πριν καν συζητηθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας, ανέβηκαν στα ύψη οι τόνοι με τις βολές από την Αντιπολίτευση για την «καθαριότητα» και όχι μόνο......................


Προ ημερήσιας διάταξης ο δημοτικός σύμβουλος της Α.ΔΗ.Κ., Γιώργος Γκότσης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Δημοτική Αρχή για την εικόνα που παρουσίασε η πόλη τις ημέρες του Πάσχα με τους κάδους σκουπιδιών να είναι γεμάτοι και σκουπίδια να είναι σωρευμένα έξω από αυτούς, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο τόσο στους οικισμούς όσο και στα τοπικά διαμερίσματα.

Επιπρόσθετα, ο δημοτικός σύμβουλος, Σωτήρης Γιαννόπουλος, αφού συμφώνησε ότι η εικόνα της πόλης δεν ήταν αυτή που έπρεπε, καυτηρίασε το ότι δεν είχαν καθαριστεί ούτε τα Κοιμητήρια και ιδίως αυτό του Αγίου Δημητρίου, που κάθε χρόνο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μεταφέρεται εκεί ο Επιτάφιος από την Αγία Τριάδα, κάτι με το οποίο συμφώνησαν και δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπολίτευσης. Ο κ. Γιαννόπουλος έθεσε το θέμα με το βουνό από φύκια που εδώ και μήνες υπάρχει στην παραλία, δίπλα στο Τουριστικό Περίπτερο και ζήτησε την άμεση απομάκρυνσή τους, σημειώνοντας ότι δεν είναι εικόνα αυτή που παρουσίασε η παραλία το Πάσχα και δεν πρέπει να μείνει έτσι και για τις ημέρες που έρχονται. Επίσης, ο κ. Γιαννόπουλος έθεσε το θέμα με το δίκτυο ύδρευσης στο Περδικονέρι, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλο του το μήκος, αλλά και εκεί που έχουν περάσει τα δίκτυα, εδώ και μήνες, δεν έχουν κλείσει οι δρόμοι, θυμίζοντας βομβαρδισμένο τοπίο που σε πολλά σημεία είναι επικίνδυνο και για τη διέλευση των οχημάτων. Θύμισε, μάλιστα, ότι πολλές φορές έχει θέσει το θέμα στη ΔΕΥΑΚΥ, αλλά έχει συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς μέχρι τώρα να έχει υπάρξει αποτέλεσμα, γεγονός που έχει εξοργίσει και δικαίως το Τοπικό Συμβούλιο και τους κατοίκους του Περδικονερίου.

Ο κ. Γκότσης ζήτησε να μάθει τι επιτέλους γίνεται με τη «Διονυσιάδα» πηγή, που εδώ και μήνες έχει «σκαφτεί», αλλά έργα ανάπλασης δεν έχουν γίνει...

Για τις βολές σχετικά με την έλλειψη καθαριότητας προσπάθησε να «αμυνθεί» και να απαντήσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, ενώ για τη «Διονυσιάδα» πηγή ο δήμαρχος, Γιώργος Σαμπαζιώτης, είπε ότι, προχωράνε οι διαδικασίες, για να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης.

Για τα δίκτυα αποχέτευσης στο Περδικονέρι και τα προβλήματα στους δρόμους του χωριού ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚΥ, Γιάννης Σταθόπουλος, είπε ότι είναι υπαρκτά, αλλά η Επιχείρηση προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει και σύντομα θα έχει τελειώσει το έργο.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ομόφωνα έγινε η παραλαβή της μελέτης του Έργου «Αθλητικές εγκαταστάσεις εντός Σχεδίου Πόλεως - Παραλία» με την προσθήκη, που τέθηκε από την Αντιπολίτευση, για διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων και η Οργάνωση Άρδευσης για το έτος 2009 των Τ.Δ. Κυπαρισσίας, Αρμενιών, Βρυσών, Σπηλιάς και Στασιού.



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ", 29 Απριλίου 2009



Διαβάστε Περισσότερα...