Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Αποκριά...



Με τον ευρύτερο όρο Αποκριά ονομάζουμε τη χρονική περίοδο τριών εβδομάδων : η Κυριακή του Ασώτου , η Κυριακή της Απόκρεω (μικρή Αποκριά) και η Κυριακή της Τυροφάγου (μεγάλη Αποκριά).

Δηλαδή, το Τριώδιο είναι 3 εβδομάδες πριν την Μεγάλη Σαρακοστή…

Η λέξη Αποκριά σημαίνει την αποχή μας από το κρέας και μας ωθεί στα γαλακτοκομικά προετοιμάζοντας μας για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.

Συνώνυμη λέξη της Αποκριάς είναι και η λέξη «ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ» που προέρχεται σύμφωνα με τους Λατίνους από τη λέξη «Carmen levare» , δηλαδή αποχή από το κρέας.

Κατά τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα γιορτάζανε κάθε χρόνο προς τιμήν του θεού Διόνυσου την ονομαζόμενη γιορτή « Διονυσιακή λατρεία».

Εκεί οι Έλληνες τιμούσαν το θεό με μεγάλους εορτασμούς τα «Διονύσια» , γιατί ήταν ο θεός της γονιμότητας και πίστευαν ιδιαίτερα σε αυτόν.

Κατά τους εορτασμούς στα αρχαία χρόνια γινόταν και παρέλαση άρματος ακολουθώντας το χορευτές και τραγουδιστές μεταμφιεσμένοι με προσωπίδες.

Έτσι οι ρίζες αυτών των εκδηλώσεων, υπάρχουν από πολύ παλιά και πρέπει να τις κρατήσουμε και να τις μεταδώσουμε από γενιά σε γενιά!






Διαβάστε Περισσότερα...

Ήρθαν, λοιπόν, οι Αποκριές!!!



Στην πολιτική, όμως, και την Αυτοδιοίκηση, και στην περιοχή μας δυστυχώς, οι Καρνάβαλοι είναι παντός καιρού!!!

Και μάλιστα, διαρκώς, αυξάνουν και πληθαίνουν ταχύτατα οι «μασκαράδες».

Πιερότοι, αρλεκίνοι, κολομπίνες και κάθε λογής και φαντασίας «μεταμφιεσμένοι» σχηματίζουν ουρά στο πολιτικοαυτοδιοικητικό καρναβάλι που παίζεται από τηλεοράσεως, στη Βουλή, στα γραφεία των κομμάτων, στα γραφεία των πάσης φύσεως πολιτευόμενων αλλά και των γραφείων των Αυτοδιοικητικών Αρχόντων και «παραγόντων»!!!

Η διαφορά μεταξύ αυθεντικών και πολιτικών - αυτοδιοικητικών «μασκαράδων» είναι στα αισθήματα που προκαλούν στους θεατές, τους πολίτες…

Αντί για τέρψη, έχουμε δυσανασχέτηση.

Αντί για ευφορία, δυσθυμία.

Αντί για «πανηγύρι» έχουμε κάποιους που είναι για τα «πανηγύρια»… και, ίσως, ακόμη χειρότερα, ούτε για τα «πανηγύρια»!!!

Αντί για κομφετί και σερπαντίνες, θέλουν πατσά στη μούρη… ναι, ναι…

Να μου το θυμηθείτε, θα φρίξει το dog με όλους αυτούς τους «μασκαράδες», που τα έχουν κάνει «σάλα – τραπεζαρία, ένα», δηλαδή ίσωμα!!!

Και να διαρκούσε το δικό τους «καρναβάλι» και «μασκαραλίκι» όσο το Τριώδιο, ε, θα περνούσε…

Αυτοί, όμως, δυστυχώς, είναι παντός καιρού!!!


Θα καταφέρουν, άραγε, οι πολίτες, κάποια στιγμή να ρίξουν τις "μάσκες" για να φανούν τα αληθινά προσωπεία των "μασκαράδων";;;....







Διαβάστε Περισσότερα...

Ξεδώστε, ξεφαντώστε, ξεσαλώστε...




Οι Αποκριές, φίλες και φίλοι, κορυφώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο και… όποιος πρόλαβε, διασκέδασε, ξεφάντωσε και ξεσάλωσε – πρόλαβε...

Μετά την Καθαρά Δευτέρα, τα κεφάλια μέσα...

Γι αυτό περάστε όσο καλύτερα μπορείτε...

Βγείτε έξω – Διασκεδάστε, όπου και όπως εσείς νομίζετε...

Ζήστε τη ζωή και την κάθε της στιγμή...

Απολαύστε την κάθε στιγμή ξεχωριστά, μοναδικά...














Διαβάστε Περισσότερα...

Στο ρυθμό του Βασιλιά Καρνάβαλου όλη η Ελλάδα!...



Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, καθώς αύριο είναι η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα.

Στο επίκεντρο, όπως κάθε χρόνο η Πάτρα.

Επάξια συναγωνίζονται το πατρινό καρναβάλι οι εκδηλώσεις σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, με κορυφαίες αυτές στην Ξάνθη.

Και, στη Μεσσηνία πολλές είναι οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το τριήμερο σε πόλεις και χωριά, δυστυχώς, με "εξαίρεση" την Κυπαρισσία.....





Διαβάστε Περισσότερα...