Στις Βρυξέλλες, στρέφεται σήμερα το διεθνές ενδιαφέρον, όπου συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των 26 χωρών μελών του ΝΑΤΟ - συμπεριλαμβανομένης και της Ντόρας Μπακογιάννη - προκειμένου να αξιολογήσουν τις εξελίξεις στον Καύκασο.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, φτάνοντας στις Βρυξέλλες, απηύθυνε μήνυμα προς τη Μόσχα, πως θα πρέπει να επανεξετάσει το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει και, προς τη Δύση, πως θα πρέπει να εμποδίσει τη Ρωσία στην επίτευξη του στρατηγικού της στόχου. Τα κράτη-μέλη στη σημερινή τους συνεδρίαση αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στη Γεωργία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν διάσταση απόψεων όσον αφορά το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξουν ή όχι, συνέπειες για το Κρεμλίνο. Στο μεταξύ, η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Γεωργίας, ξεκίνησε χθες, συνοδευόμενη από αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο πλευρών. "Οι Ρώσοι δεν υποχωρούν, αλλά αναδιπλώνονται σε άλλες περιοχές κι αφήνουν καμένη γη απ’ όπου περνούν", υποστηρίζει η Τιφλίδα. Την ίδια ώρα, η Ρωσία τονίζει ότι έχει δικαίωμα να διατηρήσει ειρηνευτικές δυνάμεις σε μια ουδέτερη ζώνη γύρω από την Νότια Οσετία, η Γεωργία όμως επιθυμεί διεθνή ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή. Πάντως, οι δύο πλευρές προχώρησαν σήμερα σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, σε μια κίνηση καλής θελήσεως παρά τη συνεχιζόμενη ένταση. Ανάμεσα στους αιχμαλώτους ήταν και ένας Ρώσος πιλότος, του οποίου το μαχητικό καταρρίφθηκε από τις γεωργιανές δυνάμεις. Από τη Μόσχα έγινε γνωστό ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφάλειας στη Ρωσία καθώς σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες Γεωργιανοί σχεδιάζουν τρομοκρατικές ενέργειες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από τη Γεωργία.
Διπλωματικός πυρετός
Το ΝΑΤΟ αναμένεται να επιβεβαιώσει την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας. Η Κοντολίζα Ράις επιθυμεί επίσης να εξασφαλίσει τη δέσμευση των υπολοίπων χωρών μελών για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη Συμμαχία, προκειμένου να αποτραπεί -όπως είπε- ο "στρατηγικός στόχος" της Μόσχας : Να σταματήσει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην περιοχή που η Μόσχα θεωρεί ως ζώνη επιρροής της. "Θα στείλουμε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ στη Ρωσία να χαράξει μία νέα κόκκινη γραμμή μπροστά από τα κράτη που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στις βορειοατλαντικές δομές, όπως η Γεωργία κι η Ουκρανία", τόνισε η Ράις, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροσκάφος που τη μετέφερε στις Βρυξέλες ."Είμαστε αποφασισμένοι να αρνηθούμε τους στρατηγικούς στόχους της Μόσχας", τόνισε η Ράις, προσθέτοντας πως κύριο μέλημα της συνόδου στις Βρυξέλλες θα είναι να εξασφαλισθεί πως ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα τηρήσει την υπόσχεσή του να αποσύρει τις δυνάμεις του από το έδαφος της Γεωργίας. Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εμφανίζονται πάντως διχασμένες ανάμεσα στην "σκληρή γραμμή" που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, και στη μετριοπαθή στάση έναντι της Μόσχας που εκφράζουν κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε πάντως ότι δεν θα προσπαθήσει να επισπεύσει την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ -θέμα που θα επανεξεταστεί το Δεκέμβριο. Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται επίσης σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, Εκα Τκεσελασβίλι, αν και δεν αναμένεται να μιλήσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά θα περιοριστεί σε διμερείς επαφές με ορισμένους ομολόγους της, μεταξύ των οποίων και η κ. Ράις. Αύριο, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα μεταβεί στη Βαρσοβία, όπου θα υπογράψει επίσημη συμφωνία με την Πολωνία για την εκεί εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος. Ιδιαίτερα δυσαρεστημένη εμφανίζεται η Ρωσία, που δηλώνει ότι θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την ατλαντική συμμαχία. "Εάν το ΝΑΤΟ επιχειρήσει να προστατεύσει τη Γεωργία, θα έχουμε προβλήματα στη συνεργασία με τη Συμμαχία. Συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι με τη συνέχιση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Μια τέτοια πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδο", είπε. Στο περιθώριο της σύσκεψης του ΝΑΤΟ θα γίνει συνάντηση της Τρόϊκας του ΟΑΣΕ με συμμετοχή των ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας και του ΓΓ του Οργανισμού.
Αποχώρηση με βραδείς ρυθμούς
Η σύνοδος των Βρυξελλών πραγματοποιείται τη στιγμή που η αναμενόμενη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία καθυστερεί. "Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων έχει ήδη αρχίσει" επανέλαβε σήμερα σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκοζίν. "Φυσικά πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες για την εφαρμογή του (ειρηνευτικού) σχεδίου των έξι σημείων. Η πλήρης αποχώρηση εξαρτάται από την πολιτική του Σαακασβίλι και από τις ενέργειες των δυνάμεών του", είπε ο Ρώσος αξιωματούχος προσθέτοντας: "Θέλουμε να θέσουμε τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη το συντομότερο δυνατόν". Ο Ντμίτρι Ρογκοζίν δήλωσε επίσης ότι "οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Νότια Οσετία", κατ’ εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και την Τιφλίδα. Στην Τιφλίδα, ο εκπρόσωπος του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν υπάρχει ένδειξη για ρωσική στρατιωτική αποχώρηση. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μετέδωσε ότι δύο μικρές ρωσικές στρατιωτικές φάλαγγες που προέρχονται από την γεωργιανή βάση του Τεκλάτι, η οποία έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, κατευθύνονται μέσω της πόλης Ζουγκντίντι προς το έδαφος της Αμπχαζίας, γεγονός που είναι πιθανόν να εντάσσεται στη ρωσική επιχείρηση αποχώρησης. Άλλοι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν προετοιμασίες στη βάση του Τεκλάτι, που είναι πιθανόν να σημαίνουν ότι θα ακολουθήσει η αποχώρηση και άλλων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.Νωρίς το μεσημέρι ανακοινώθηκε πως η Μόσχα συμφώνησε με τον ΟΑΣΕ για την άμεση αποστολή 20 στρατιωτικών παρατηρητών στη Γεωργία, αλλά περιμένει ακόμη το πράσινο φως από την Τιφλίδα.
Έκκληση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Τα Ηνωμένα Έθνη κι άλλες υπηρεσίες αρωγής εξέδωσαν κοινή έκκληση για τη συγκέντρωση 58,6 εκατ. δολαρίων για την ανακούφιση άνω των 100.000 ανθρώπων που πάσχουν από τις συγκρούσεις στη Γεωργία. Τα χρήματα θα διατεθούν για να εξασφαλισθούν τρόφιμα, φάρμακα, καταφύγια, νερό, υγιεινή κι άλλα βασικά είδη για το επόμενο εξάμηνο, αναφέρει στο ανακοινωθέν του το Γραφείο για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). Το κονδύλι αυτό θα βοηθήσει εννέα υπηρεσίες του ΟΗΕ και 16 ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς για ν’ ανταποκριθούν στις ανάγκες των 128.700 ανθρώπων, που έχουν ξεσπιτωθεί, ή έχουν πληγεί με τον ένα, ή άλλο τρόπο από τη σύρραξη. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν εκφράσει παράπονα για την περιορισμένη πρόσβασή τους στους έχοντες ανάγκη, οι οποίοι-όπως τονίζουν-βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλά σημεία, καθιστώντας δύσκολη την επιχείρηση εντοπισμού τους. «Εξόν από τους εκτοπισμένους, παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κακή κατάσταση των υπόλοιπων πληγέντων πληθυσμών-πολλούς από τους οποίους χρειάζεται να εντοπίσουμε και ν’ αξιολογήσουμε το μέγεθος των αναγκών τους», τόνισε η Κάθριν Μπραγκ, υποδιευθύντρια του OCHA. «Μολονότι η πιο σφοδρή φάση της βίας φαίνεται να έχει περάσει, έως ότου παγιωθεί η ειρήνη στη χώρα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ν’ ανταποκριθούμε σε μία κρίσιμη και ρευστή ανθρωπιστική κατάσταση», τόνισε η Μπραγκ, που πρόσθεσε ότι οι δωρητές έχουν υποσχεθεί έως τώρα 23 εκατ. δολάρια. Ήδη η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες έχει αρχίσει να στέλνει αεροπορικώς βοήθεια και μία πρώτη φάλαγγα με φορτηγά έφθασε στην εγκαταλελειμμένη πόλη της Γεωργίας Γκόρι το Σάββατο.
Διαβάστε Περισσότερα...