Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΑΣΟΚ: Δεν θα ακολουθήσουμε τη ΝΔ σε «τεχνητή πόλωση και λασπολογία»




Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει τη ΝΔ σε τυχόν επιχείρηση «τεχνητής πόλωσης και λασπολογίας» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τα όσα ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, δίνοντας έτσι το στίγμα της προεκλογικής περιόδου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως...............



ότι η ΝΔ αν επιχειρήσει πόλωση θα το κάνει «γιατί δεν έχει να επιδείξει έργο και θα προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών», προσθέτοντας: «Εμείς θα σταθούμε με τις προτάσεις μας».

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που ελπίζουμε να μας εμπιστευθεί ο πολίτης», επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου και «προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να κλείσει διευθετήσεις και να προχωρήσει σε πελατειακές μετατάξεις, καθώς δεν έχει τη νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο».

Σημείωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός ομολόγησε την αποτυχία της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι ενώ το 2008 έλεγε ότι η οικονομία είχε ισχυρές αντοχές, τώρα μιλά για δύο επόμενα δύσκολα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις τρεις προτεραιότητες που έθεσε ο κ. Καραμανλής με το χθεσινό του διάγγελμα δήλωσε ότι «το 2006 έλεγε ότι το "συμμάζεμα" των δημοσίων δαπανών γίνεται επιτυχώς, το 2007 έλεγε ότι αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή και το 2005 έλεγε πως η κυβέρνηση προχωρούσε σε διαρθρωτικές αλλαγές».

«Ο κ. Καραμανλής δεν ήξερε να διαχειριστεί την εντολή που του έδωσε δύο φορές ο ελληνικός λαός και ζητά και τρίτη», τόνισε, ενώ σχολιάζοντας και την αποστροφή του πρωθυπουργού για προσφυγή στις κάλπες ως πράξη ευθύνης, διερωτήθηκε «πού ήταν το αίσθημα ευθύνης, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου καλούσε τον πρωθυπουργό για συμφωνία στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και προσφυγή στις κάλπες. Τί άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες;».

Αναφερόμενος στη χθεσινή δήλωση του προέδρου του Κινήματος, υπογράμμισε ότι ο κ. Παπανδρέου έδωσε «καθαρό στίγμα» για το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι το Κίνημα έχει σχέδιο και κυρίως εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του Έλληνα πολίτη.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές, ενώ για την περίπτωση μη αυτοδυναμίας δήλωσε ότι το Κίνημα θα ακολουθήσει όσα προβλέπει το Σύνταγμα.

Ερωτηθείς για την «επιχείρηση προσωποποίησης της εκλογικής μάχης» εκ μέρους του κ. Καραμανλή και την περίπτωση debate, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «η μάχη των εκλογών κρίνεται σε επίπεδο προσώπων, κομμάτων και αντιλήψεων» προσθέτοντας ότι «είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους αναμέτρηση και σε debate, υπό τον όρο -για τον οποίο έχουμε δεσμευθεί- ότι δεν θα διεξαχθεί όπως την τελευταία φορά».

Επανέλαβε δε ότι ισχύει απολύτως η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για τον Κάρολο Παπούλια και κάλεσε τον κ. Καραμανλή να κάνει το ίδιο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ




Διαβάστε Περισσότερα...

Επιστολη Καραμανλή προς τον Κ. Παπούλια

Επιστολή κατά την οποία αναλύει τους λόγους για τους οποίους ζήτησε προσφυγή στις κάλπες επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο Πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής αναφέρεται στην.............


πρόθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκαλέσει εκλογές το Μάρτιο, αρνούμενος να συμπράξει στην επανεκλογή του κ. Παπούλια.

«Η Χώρα βαδίζει πλέον στο δρόμο μιας μακράς προεκλογικής περιόδου ως τον Μάρτιο του 2010. Το προεκλογικό αυτό κλίμα, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και μέσα στη συγκυρία που εξέθεσα είναι, κατά κοινή πεποίθηση, ό,τι χειρότερο για την οικονομία μας και, άρα, για τον Τόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής


Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε

Τα δεδομένα και, ιδίως, οι σημερινές ανάγκες της οικονομίας μας, μέσα στην πρωτοφανή οικονομική κρίση, είναι γνωστές και κοινώς αποδεκτές, τουλάχιστον για εκείνους οι οποίοι αντικρίζουν υπεύθυνα το μέλλον και την προοπτική του Τόπου.

Καίτοι με λιγότερη ένταση απ’ ό,τι, συμβαίνει σε άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε. - και τούτο λόγω της συντονισμένης προσπάθειας της Κυβέρνησης - είναι πλέον αισθητές και στη Χώρα μας οι επιπτώσεις της παγκόσμιας αυτής οικονομικής κρίσης. Επιπτώσεις που επιβαρύνονται από χρόνιες παθογένειες, κυρίως μάλιστα του μεγάλου, εδώ και δεκαετίες, δημόσιου χρέους.

Ακριβώς όμως για να συνεχισθεί με επιτυχία το όλο εγχείρημα και ν΄ αντιμετωπισθεί, με το λιγότερο δυνατό κόστος για το κοινωνικό σύνολο, η οικονομική κρίση απαιτείται να ληφθούν, κυρίως για τα δύο επόμενα κρίσιμα χρόνια, συγκεκριμένες αποφάσεις με την αντίστοιχη προοπτική. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν, πρωτίστως την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων, το δραστικό περιορισμό των δημόσιων δαπανών - χωρίς βεβαίως να θίγεται ο πυρήνας του κοινωνικού κράτους δικαίου - και την οργάνωση των απαραίτητων για την εμπέδωση της οικονομικής ανάπτυξης διαρθρωτικών αλλαγών.

Η λήψη και η αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων αυτών προϋποθέτει, όπως είναι αυτονόητο, το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον. Δυστυχώς, το περιβάλλον αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Και τούτο διότι, με αποκλειστική ευθύνη του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει δηλώσει σαφώς και απεριφράστως ότι δεν πρόκειται να συμπράξει στην επανεκλογή Σας ως Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι, εν πάση περιπτώσει, θα οδηγηθούμε έτσι σε πρόωρες εκλογές, η Χώρα βαδίζει πλέον στο δρόμο μιας μακράς προεκλογικής περιόδου ως τον Μάρτιο του 2010. Το προεκλογικό αυτό κλίμα, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και μέσα στη συγκυρία που εξέθεσα είναι, κατά κοινή πεποίθηση, ό,τι χειρότερο για την οικονομία μας και, άρα, για τον Τόπο.

Υπό τα δεδομένα αυτά και με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της 3ης Σεπτεμβρίου 2009, με εξουσιοδότησε να Σας προτείνω, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 41 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος, τη διάλυση της Βουλής την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009 και την προκήρυξη εκλογών την 4η Οκτωβρίου 2009, για ν’ ανανεωθεί η λαϊκή εντολή προς την Κυβέρνηση και ν’ αντιμετωπισθεί το εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας που προεξέθεσα. Επίσης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 41 παρ. 3 του Συντάγματος, και με βάση την ίδια εξουσιοδότηση του Υπουργικού Συμβουλίου, Σας προτείνω να συγκληθεί η νέα Βουλή σε Σύνοδο την 14η Οκτωβρίου 2009.

Με εξαιρετική τιμή

Κώστας Καραμανλής





Διαβάστε Περισσότερα...

Τη Δευτέρα ξεκινά η προεκλογική περίοδος

Τη Δευτέρα ξεκινά επισήμως η προεκλογική περίοδος ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Tην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η...............

σύγκληση της διακομματικής επιτροπής, η οποία αποφασίζει για τη ραδιοτηλεοπτική προβολή των κομμάτων και των υποψηφίων, καθώς και για άλλες διατάξεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία.

Επίσης από τη Δευτέρα ανακαλούνται όλες οι άδειες των δημοσίων υπαλλήλων που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία, ενώ παγώνουν οι προσλήψεις στο δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αντικατασταθούν ως είθισται οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ






Διαβάστε Περισσότερα...

Πρόωρες εκλογές στις 4 Οκτωβρίου...

Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 4 Οκτωβρίου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Η Βουλή θα διαλυθεί τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε σε...............



νέο τηλεοπτικό διάγγελμα ο απερχόμενος (!) Πρωθυπουργός, βαρύνουσα σημασία στη λήψη της απόφασης για πρόωρες εκλογές είχε η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ επανέλαβε ότι το 2010 θα είναι καθοριστικό για την πορεία της οικονομίας.


Αναφερόμενος και πάλι στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έκανε λόγο για «μεγάλες δυσκολίες» που απαιτούν «δύσκολες, τολμηρές αποφάσεις», επισημαίνοντας πως «οι αυταπάτες οδηγούν μόνο σε δύσκολα αδιέξοδα». «Ζητούμενο είναι μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, εντολή, που θα οδηγήσει τη χώρα σε διέξοδο και στην ανάπτυξη πάνω σε στέρεες βάσεις... Το συμφέρον του τόπου επέβαλε την απόφασή μου να ξεκαθαρίσω το τοπίο», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός.

«Η απόφασή μου», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «είναι πράξη ευθύνης, δεν είχα το δικαίωμα να σέρνω τον τόπο επί έξι μήνες στη δίνη μιας καταστροφικής προεκλογικής ατμόσφαιρας».

Στη συνέχεια, έθεσε ξανά το δίλημμα του δύσκολου και του εύκολου δρόμου, σημειώνοντας πως ο δύσκολος δρόμος είναι δρόμος ευθύνης, ενώ ο εύκολος δρόμος αγνοεί την πραγματικότητα και οδηγεί σε αδιέξοδο.

Καταλήγοντας ανέφερε πως εναπόκειται στους πολίτες ποια οικονομική πολιτική και πρωθυπουργό θα επιλέξουν για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την κρίση, εκφράζοντας και πάλι την εμπιστοσύνη του στην κρίση τους.

ΠΑΣΟΚ: θα σταθούμε με τις προτάσεις μας

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει τη ΝΔ σε τυχόν επιχείρηση «τεχνητής πόλωσης και λασπολογίας» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δίνοντας έτσι το στίγμα της προεκλογικής περιόδου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως ότι η ΝΔ αν επιχειρήσει πόλωση θα το κάνει «γιατί δεν έχει να επιδείξει έργο και θα προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών», προσθέτοντας: «Εμείς θα σταθούμε με τις προτάσεις μας».

Σημείωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός ομολόγησε την αποτυχία της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι ενώ το 2008 έλεγε ότι η οικονομία είχε ισχυρές αντοχές, τώρα μιλά για δύο επόμενα δύσκολα χρόνια.

«Ο κ. Καραμανλής δεν ήξερε να διαχειριστεί την εντολή που του έδωσε δύο φορές ο ελληνικός λαός και ζητά και τρίτη», τόνισε.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές, ενώ για την περίπτωση μη αυτοδυναμίας δήλωσε ότι το Κίνημα θα ακολουθήσει όσα προβλέπει το Σύνταγμα.

Επανέλαβε τέλος ότι ισχύει απολύτως η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για τον Κάρολο Παπούλια και κάλεσε τον κ. Καραμανλή να κάνει το ίδιο.

ΚΚΕ: Να βγουν αποδυναμωμένοι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Σε πανστρατιά δράσης κάλεσε τους υποστηρικτές του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα εν όψει των βουλευτικών εκλογών και πρόσθεσε ότι «σε αυτή την αναμέτρηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγουν αποδυναμωμένοι, δυνατότερο το ΚΚΕ για να γίνει δυνατότερο το κίνημα αντίστασης και αποτελεσματικής αντεπίθεσης».

ΣΥΝ: Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο

Το σύνθημα όλων είναι «συντρίψατε το ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μας βγουν τα κουκιά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «δεν θα τους περάσει, γιατί λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

Αναφερόμενος στην απόφαση του πρωθυπουργού, υπογράμμισε ότι «τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το οικονομικό κατεστημένο εξώθησαν τον πρωθυπουργό σε πρόωρες κάλπες, προκειμένου να αναζητηθεί νωπή εντολή αυτοδυναμίας ή και μεγάλου συνασπισμού, ώστε να περάσουν νέα πιο επώδυνα αντιλαϊκά μέτρα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε πως «η ΝΔ ζητά νωπή λαϊκή εντολή, ενώ έχει κατεψυγμένες πολιτικές» και πρόσθεσε ότι ο «κ. Καραμανλής έδωσε χθες σαφές νόημα για το πού πάει η ΝΔ».

Σημείωσε επίσης ότι κεντρικά στοιχεία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ανάγκη αναδιανομής του εισοδήματος, η διασφάλιση του εισοδήματος των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, η στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και οι σταθερές εργασιακές σχέσεις.

Γ. Καρατζαφέρης: Ο ΛΑΟΣ είναι μια δύναμη ανόδου

«Δεν μας ακουμπά ούτε ο πανικός της ΝΔ, ούτε η διάθεση ρεβανσισμού του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Εμάς μας ενδιαφέρει να υπηρετήσουμε την αλήθεια, την ωμή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από λάθη, ολιγωρίες, και ανομήματα τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Ο ΛΑ.Ο.Σ έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι είναι μια δύναμη ανόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

με πληροφορίες από naftemporiki.gr


Διαβάστε Περισσότερα...