Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Σε λίγο, το ντέρμπι των "Αιωνίων"! ΠΑΟ VS ΟΣΦΠ...


Σε λίγo θα γίνει η σέντρα στο ντέρμπι αιωνίων. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας...

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Σεϊταρίδης, Καντέ, Κατσουράνης, Βύντρα, Ζιλμπέρτο, Σιμάο, Καραγκούνης, Λέτο, Σαλπιγγίδης, Σισέ.

Ολυμπιακός (Μπόζινταρ Μπάντοβιτς): Νικοπολίδης, Μπράβο, Μέλμπεργκ, Αβ. Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Μαρέσκα, Στολτίδης, Γ. Παπαδόπουλος, Ντάτολο, Λούα Λούα, Μήτρογλου.

Διαιτητής: Δαλούκας (Μαγνησίας)
Βοηθοί: Δάλλας (Ηπείρου), Τάτσης (Ηπείρου)
Γήπεδο: ΟΑΚΑ



Διαβάστε Περισσότερα...

Συστράτευση για την τουριστική ανάπτυξη - Ιστορία, πολιτισμός, φυσικές ομορφιές και ποιοτικά προϊόντα τα πλεονεκτήματα της Δυτικής Μεσσηνίας!


Με επιτυχία στέφθηκε η Ημερίδα για τον Τουρισμό που διεξήχθη το πρωί, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, στην Κυπαρισσία.
Άνθρωποι του τουρισμού από όλη την περιοχή, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και πολίτες παρακολούθησαν τις εργασίες της, φεύγοντας προβληματισμένοι αλλά και αισιόδοξοι!
"Να μη μένουμε μόνο στα λόγια. Ήταν μια καλή αρχή για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, όλοι και να συστρατευθούμε για την τουριστική ανάπτυξη της δυτικής Μεσσηνίας", είπε χαρακτηριστικά άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του, με κόπο και υψηλό κόστος, στην υπόθεση του τουρισμού στην περιοχή...
Την Ημερίδα................


άνοιξε με καλωσόρισμα και σύντομο "ποιητικό" χαιρετισμό η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας Γεωργία Χριστοδούλου και η Πρόεδρος της Ν.Ε.Τ.Π. Αντωνία Μπούζα.
Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό, ο δήμαρχος Κυπαρισσίας, οι Βουλευτές Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Νομάρχης Δημήτρης Δράκος.

Ακολούθησαν εισηγήσεις ως εξής:

-Νικόλας Κανελλόπουλος, πρόεδρος ΕΟΤ, «Ο τουρισμός και η συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη» (σημειώνουμε πως ο κ. Κανελλόπουλος κατάγεται από την Κυπαρισσία και δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του για την παρουσία του στον τόπο καταγωγής του)
-Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος ΤΕΜΕS Α.Ε., «Έχουμε όλοι μερίδιο, αλλά και ευθύνη για την επιτυχία»
-Πέτρος Θέμελης, καθηγητής Αρχαιολογίας, «Πολιτισμός και ανάπτυξη»
-Πέτρος Κωστόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Imako Media SA, «Ποιοτικός τουρισμός: Η Ελλάδα μέσα στο διεθνές περιβάλλον»
-Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, επιχειρηματίας, α’ αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, πρόεδρος Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, «Η ποιότητα και η επίδρασή της στο μέλλον της τοπικής οικονομίας».

Μετά τις εισηγήσεις έγινε διάλογος με ερωτήσεις και τοποθετήσεις


Αξίζει να σημειωθεί πως στον προαύλιο χώρο υπήρχαν περίπτερα των Δήμων της Τριφυλίας με ενημερωτικό υλικό και τοπικά προϊόντα Συλλόγων.

Την ημερίδα διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής (Ν.Ε.Τ.Π.) με τη συμμετοχή του Δήμου Κυπαρισσίας και της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας.


Διαβάστε Περισσότερα...

Η Νάντια Γιαννακοπούλου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ: "Πρέπει να πετύχουμε σταθερότητα, ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και διαφάνεια"


Παρέμβαση από το βήμα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στη Θεσ/νίκη πραγματοποίησε το Σάββατο, 20/03/10, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας κ. Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στην ομιλία της η κ. Γιαννακοπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:............

- Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου γίνεται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που ξεπερνάει τα όρια της Ελλάδας.

- Η χώρα επιλέχθηκε ως στόχος σε μια συγκυρία που απειλείται άμεσα όλος ο Ευρωπαϊκός Νότος, αλλά και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Ο ελληνικός λαός σε αυτή τη συγκυρία παρουσιάζει μεγάλο βαθμό ωριμότητας, παρά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις.

- Πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά και υπεύθυνα με το θέμα της αναπτυξιακής διαδικασίας, το οποίο πρέπει να είναι το Α και το Ω της πολιτικής μας προτεραιότητας.

- Η διαφάνεια και οι μεγάλες αλλαγές που κάνουμε στους θεσμούς είναι και αναπτυξιακά εργαλεία και οδηγούν στην κοινωνική δικαιοσύνη.

- Δεν έχει κατατεθεί από αλλού καμία άλλη σοβαρή, εναλλακτική πρόταση. Θα πρέπει κάποιος σήμερα για να είναι αξιόπιστος στην ελληνική κοινωνία και να μπορέσει να αμφισβητήσει την ανάγκη περικοπής μισθών, κονδυλίων και συντάξεων να απαντήσει στο ερώτημα: Πώς θα μπορέσουμε να δανειστούμε χρήματα, για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις του κράτους;

- Απαιτείται ομοψυχία και ευρύτερη κοινωνική συναίνεση την οποία πρέπει να αναζητήσουμε μέσα στην κοινωνία που κατανοεί το πρόβλημα, στηρίζει τις προσπάθειες μας, απαιτεί όμως οι θυσίες του λαού να πιάσουν τόπο και να αποδoθεί όσο το δυνατόν περισσότερο δικαιοσύνη.

- Το ΠΑΣΟΚ έχει μόλις πέντε μήνες στο τιμόνι ενός καραβιού που κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα στα βράχια και πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά και τεράστια ζητήματα

- Η κυβέρνηση μας εδώ και πέντε μήνες δίνει καθημερινή μάχη παντού, με συνείδηση του χρέους της απέναντι στον τόπο.

- Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί προσεκτικά, μελετημένα, χωρίς υπαναχωρήσεις στις αποφάσεις που παίρνουμε.

- Η μάχη αυτή είναι για το Τώρα, για το Σήμερα και για το Αύριο. Είναι για να κρατήσουμε την Πατρίδα μας ζωντανή και περήφανη.



Διαβάστε Περισσότερα...

Η "Κυριακή στο χωριό" της ΕΤ 3, στο Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας! Στις 3.00μμ. Δείτε την εκπομπή...




Στη Νότια Πελοπόννησο ταξιδεύει η «Κυριακή στο Χωριό» της ΕΤ3 και φιλοξενείται στο Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας.
Στο μητροπολιτικό ναό του “χωριού των αγαλμάτων”, όπως αποκαλείται, αφού παντού κυριαρχούν έργα..............

του διεθνούς φήμης γλύπτη Κώστα Γεωργακά, φυλάσσονται το ιερό δισκοπότηρο, με το οποίο ο παπάς Κασσίμης κοινώνησε το 1821 τους οπλαρχηγούς και τους αγωνιστές, καθώς και το ευαγγέλιο με το οποίο τους μύησε στη Φιλική Εταιρεία.
Εικόνες από τον τόπο με την πλούσια ιστορία και παράδοση, την καθημερινότητα των δραστήριων και φιλόξενων ανθρώπων, τα πετρόκτιστα σπίτια, τα κάστρα, τις φυσικές ομορφιές και το μοναδικό ποτάμι στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα, τη Νέδα, συνθέτουν την εκπομπή.
Η «Κυριακή στο Χωριό» καταγράφει το κέντημα της νυφικής κουλούρας, το έθιμο της Λαμπαδηφορίας που γίνεται ανήμερα της 25ης Μαρτίου, σε ανάμνηση της Επανάστασης και τα μοναδικά αγάλματα που κοσμούν την είσοδο του χωριού.

Διάρκεια: 90'
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Καραθανάσης , Ιωσήφ Νανάκης
Αρχισυνταξία: Γρηγόρης Γκίνος
Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαφειρίου
Διεύθυνση Παραγωγής: Θέμης Μαυροπεραστής
Γραμματεία παραγωγής: Δήμητρα Στεφανίδου


Παρουσιαστής: Μάρνη Χατζηεμμανουήλ


***Ευχαριστούμε τη Μαρία Γιαννοπούλου που μας "δάνεισε" τις φωτογραφίες.


Διαβάστε Περισσότερα...

1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ


Ο Σύλλογος Αποφοίτων Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με τη βοήθεια των καθηγητών Οικιακής Οικονομίας του νομού, με την αιγίδα της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Μεσσηνίας και την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφόρησης Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας διενεργεί –πιλοτικά- στο νομό μας τον “1ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ” από 15 Μαρτίου έως 7 Μαΐου 2010.

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι να................

αναδείξει τους επιδέξιους εφήβους καταναλωτές της Μεσσηνίας, είτε μέσα από τις επιδράσεις του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, είτε από το μάθημα της οικιακής οικονομίας, είτε από την αυτόβουλη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

O Διαγωνισμός αφορά στους παρακάτω τομείς:

* Δημιουργία αφίσας
* Δημιουργία τηλεοπτικού μηνύματος
* Σύνθεση τραγουδιού
* Δημιουργία φυλλαδίου
* Δημιουργία προγράμματος παρουσίασης (π.χ.power point)
* Δημιουργία θεατρικού δρώμενου
* Δημιουργία κόμικ
* Δημιουργία σήματος-σλόγκαν που να προτρέπει σε στήριξη της τοπικής οικονομίας
* Δημιουργία οποιουδήποτε άλλου μέσου εμπνευστεί η εφηβική φαντασία

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές που φοιτούν σε Γυμνάσια ή Λύκεια του Ν. Μεσσηνίας. Οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν είτε μόνοι τους, είτε σε ομάδες. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά ομάδα είναι 4, αλλά μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις εάν ειδικοί λόγοι το απαιτούν. Εξαίρεση αποτελεί και η συμμετοχή με τη μορφή «σήμα-σλόγκαν» όπου θα είναι αποτέλεσμα ατομικής έμπνευσης-δημιουργίας.

Τα έργα θα υποβάλλονται ή θα αποστέλλονται ταχυδρομικά με την ένδειξη «Για τον 1ο Διαγωνισμό Μεσσήνιου Εφήβου Καταναλωτή» στη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Μεσσηνίας.

Η περίοδος υποβολής ορίζεται από την 15η Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή) έως την 7η Μαΐου 2010.

Η τελική αξιολόγηση των έργων θα γίνει από 5μελή Επιτροπή.

Οι καλύτερες εργασίες θα βραβευτούν από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Europe Direct Καλαμάτας.

Ο Διαγωνισμός, μεταξύ άλλων, φιλοδοξεί να δώσει και ένα σημαντικό μήνυμα στη δύσκολή οικονομική συγκυρία που βιώνουμε αυτό “της υποστήριξης και διαφύλαξης ως «κόρη οφθαλμού» σε κάθε τι που παράγει ή μπορεί να παράγει ο τόπος μας”.



Διαβάστε Περισσότερα...

Κέντρο υποδοχής λαδιού και νέο υποκατάστημα στα Φιλιατρά εγκαινιάζει η ΕΑΣ Μεσσηνίας


Την Δευτέρα 22 Μαρτίου η ΕΑΣ Μεσσηνίας θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του νέου υποκαταστήματός της στα Φιλιατρά, οδός Αποθήκης (προς Λιμενάρι) πλησίον γηπέδου, στις 5 μ.μ.

Η λειτουργία του νέου υποκαταστήματος συμπληρώνεται από................

το νέο κέντρο παραλαβής ελαιολάδου στα Φιλιατρά, στην περιοχή Αγιαμπελιώτισσα, που θα εξυπηρετήσει τους ελαιοπαραγωγούς της Δυτικής Μεσσηνίας και θα εγκαινιαστεί την ίδια ημέρα και ώρα.

ΠΑΣΕΓΕΣ


Διαβάστε Περισσότερα...

Διημερίδα Πύλου - Παρελθόν, παρόν και μέλλον!


Σημαντικοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών, ποικίλων ειδικοτήτων, εργάστηκαν για δύο χρόνια συγκεντρώνοντας στοιχεία. Αντικείμενο της έρευνάς τους ήταν η Πύλος. Μελέτησαν τις πολλαπλές πτυχές της ιστορικής πόλης, προκειμένου να συνδράμουν στην αναπτυξιακή της προοπτική, όπως άλλωστε ήταν ο στόχος της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Δήμος Πύλου και ο δήμαρχος Γιώργος Χρονόπουλος. Στη διημερίδα που ξεκίνησε χθες στη μεσσηνιακή πόλη, η επιστημονική ομάδα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσίασε τα αποτελέσματα των................


ερευνών και μελετών της.

«Στόχος της επιστημονικής συνάντησης», σημείωσε ο καθηγητής της Σχολής Πέτρος Κουφόπουλος, «είναι να παρουσιάσουμε, να εξετάσουμε και να συζητήσουμε τις προτάσεις του Πανεπιστημίου, ώστε, με τις απαραίτητες προσθήκες και βελτιώσεις να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης για την περιοχή».

Ο δήμαρχος Πύλου, Γ. Χρονόπουλος, δήλωσε υπερήφανος για την κοινωνία που υπηρετεί, η οποία του έδωσε τη δύναμη και την έμπνευση να συνοικοδομήσουν μια νέα μορφή ανάπτυξης. Επίσης, χαρακτήρισε μεγάλη τιμή τη γνώση που προσφέρει στην πόλη το Πανεπιστήμιο Πατρών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα της διημερίδας θα λειτουργήσουν ως αναπτυξιακό διαβατήριο για την Πύλο. Παρόντες στη συνάντηση ήταν χθες Σάββατο ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος («είμαι βέβαιος ότι έχουν γίνει οι καλύτερες των επιλογών και στις προτάσεις και στις μελέτες», δήλωσε και έθεσε στη διάθεση του Δήμου την υποστήριξή του) και ο αντινομάρχης Δημήτρης Καφαντάρης.

Με επιστολές τους, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς («η Πύλος κατακτά με σταθερό βηματισμό την πορεία προς το μέλλον», ανέφερε) και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουσελάς.



Αναψηλαφώντας το παρελθόν της Πύλου

Η χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στα στοιχεία από το παρελθόν της Πύλου που συγκέντρωσε η επιστημονική ομάδα, ενώ σήμερα, από τις 11.00 το πρωί, θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι προτάσεις του Πανεπιστημίου για την πόλη της Πύλου.

Οι εισηγήσεις ξεκίνησαν με τη Σοφία Σάκκαρη, η οποία παρουσίασε το Νιόκαστρο και το Υδραγωγείο της Πύλου, για να δωθεί η σκυτάλη στον Γιώργο Αντωνίου, ο οποίος συνέχισε στο ίδιο θέμα, αναφερόμενος στην αρχιτεκτονική του Υδραγωγείου και επεκτείνοντάς το στο ζήτημα της αποκατάστασής του.

Εξέχουσα ήταν η τοποθέτηση των Πέτρου Κουφόπουλου και Μαρίας Μυριανθέως, οι οποίοι με συγκριτική μελέτη στοιχείων παρουσίασαν την πολεοδομική εξέλιξη της Πύλου, εργαλείο ζωτικής σημασίας για τις προτάσεις που θα κατατεθούν σήμερα.

Πλήρης εισηγήσεων η βραδιά, εξελίχθηκε μέσω των ακόλουθων τοποθετήσεων: Οι Στ. Μαμαλούκος και Μ. Παπαβαρνάβας μίλησαν για την αρχιτεκτονική του αρχοντικού Τσικλητήρα. Η Αμ. Γαλανού και η Γ. Δογάνη αναφέρθηκαν στη συντήρηση των υλικών δομής του Υδραγωγείου. Οι Π. Κουφόπουλος, Μ. Μυριανθέως, Κ. Κασκαμπά και Κ. Λαγός ασχολήθηκαν με το κρυπίδωμα της νεοκλασικής προκυμαίας και την αποκατάστασή του. Ακολούθως, η Μ. Μυριανθέως αναφέρθηκε στα μνημεία του Κόλπου του Ναβαρίνου. Τέλος, οι Στ. Παρασκευόπουλος, Μ. Μυριανθέως και Π. Κοκκινάκης ανέπτυξαν το θέμα «Ο φάρος του Τσιχλή – Μπαμπά και η αποκατάσταση της αρχικής μορφής».



Ελληνικό Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας Πύλου

Πολυαναμενόμενη και άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας Πύλου, Γεώργιου Παπαθανασόπουλου. Το Κέντρο είναι ένα έργο που ξεκίνησε ήδη επί πρθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και οδήγησε στην αποκατάσταση, συντήρηση και διαμόρφωση του Φρουρίου της Πύλου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του. Η ιδέα ήταν, όπως υπογράμμισε ο . Παπαθανασόπουλος, να γίνουν υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες υψηλής επιστημονικής στάθμης και σε μεγάλα βάθη. Με δαπάνη που εγκρίθηκε, δημιουργήθηκαν σύγχρονες υποδομές στο Κάστρο, αίθουσες διαλέξεων, τα κελιά διαμορφώθηκαν ειδικά ώστε να χρησιμεύσουν ως εργαστήρια. Όλα αυτά έγιναν. «Το Κέντρο ως κτήριο και υποδομές τελείωσε, οργανώθηκε», είπε ο κ. Πσαπαθανασόπουλος, προσθέτοντας με πικρία: « Όμως ποτέ δεν λειτούργησε ως Ερευνητικό Κέντρο, σύμφωνα με τον αρχικό στόχο». Αυτός ήταν και ο στόχος της χθεσινής του ομιλίας. Να επαναφέρει το θέμα και να το θέσει επιτακτικά.


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Εκδήλωση για το ελαιόλαδο - Αγωνία και προβληματισμός εν όψει νέας ΚΑΠ


Μπορεί η συμμετοχή κοινού στην προχθεσινή εκδήλωση της ΕΔΟΕΕ για το ελαιόλαδο, που έγινε στο ξενοδοχείο «Elite», να ήταν προκλητικά μικρή για έναν ελαιοπαραγωγικό νομό όπως η Μεσσηνία, ωστόσο όσοι συμμετείχαν εξέφρασαν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για την πορεία του προϊόντος εν όψει τροποποίησης, το 2013, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μεγάλη συζήτηση έγινε, επίσης, για................

την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά, την οποία μονοπωλούν Ισπανία και Ιταλία.

Πληρώνουμε

τα λάθη του «χύμα»

Για την ανάγκη σχεδιασμού εθνικής στρατηγικής μίλησε ο αντινομάρχης Αγροτικής Παραγωγής Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, ενώ αναφέρθηκε σε σειρά προτάσεων που έχει καταθέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και σε εμπλεκόμενους φορείς. Είπε ακόμη ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να προσανατολιστεί στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, χωρίς να παραβλέπεται η προστασία του περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι οι νέοι γεωργοί πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την τύχη του κλάδου, για να υπάρξει προοπτική, αλλιώς τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

«Φτάσαμε σήμερα οι παραγωγοί να πωλούν συχνά σε τιμές κάτω του κόστους, οι μεσάζοντες να θησαυρίζουν και να φοροδιαφεύγουν, ενώ οι καταναλωτές να πληρώνουν ακριβά το προϊόν» σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Καραμπάτος. Επισήμανε δε την ανάγκη λήψης μέτρων με αφορμή την τροποποίηση της ΚΑΠ, λέγοντας ότι η Ευρώπη θέλει με τα ίδια λεφτά ή και λιγότερα να επιδοτεί περισσότερες χώρες, ενώ πρότεινε συμμαχία με άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς μίλησε για την Ισπανία που παίζει πλέον σημαντικότερο ρόλο από την Ιταλία στην παγκόσμια αγορά και πρότεινε εκ βάθρων αναδιάρθρωση της πολιτικής για το ελαιόλαδο σε όλα τα επίπεδα. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη τυποποίησης: «Τα λάθη του χθες με το χύμα ελαιόλαδο τα πληρώνουμε τώρα. Σήμερα μας αναζητούν μόνο όσοι είχαν πάρει από εμάς επώνυμο, συσκευασμένο. Δε θα έπρεπε να φεύγει ούτε γραμμάριο μη συσκευασμένο - τυποποιημένο. Αλλιώς είμαστε ανώνυμοι και ανύπαρκτοι». Τέλος, χαρακτήρισε θετική την πρόταση της ΕΑΣ για επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη τη Μεσσηνία - αναμένεται απόφαση από την Ε.Ε. - είπε όμως ότι χρειάζεται καλή ενημέρωση και στήριξη από τη Νομαρχία για να λειτουργήσει σωστά.

Ανάγκη συνένωσης

Προβληματισμό για το γεγονός ότι η ελαιοκαλλιέργεια τείνει να γίνει μονοκαλλιέργεια στη Μεσσηνία, άρα οι παραγωγοί να εξαρτώνται αποκλειστικά από το συγκεκριμένο προϊόν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης. Κατέθεσε, επίσης, τη δυσπιστία του για το εάν όλες οι ποσότητες των ΠΟΠ και βιολογικών του νομού απορροφούνται στην αγορά ως έχουν. «Μήπως», συνέχισε, «οι μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά, τελικά διατίθενται ως εξαιρετικά παρθένα μόνο;».

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο κ. Κοζομπόλης κάλεσε σε συνένωση δυνάμεων, καθώς η πρακτική της πολυδιάσπασης στη διαπραγμάτευση τιμών οδηγεί σε απογοητευτικά αποτελέσματα, ενώ χαρακτήρισε αναγκαία και τη συνεργασία συνεταιριστικών και ιδιωτικών ελαιοτριβείων.

«Πρέπει να βάλουμε διεθνείς στόχους και να σταματήσουμε να αναλωνόμαστε σε “πανηγύρια” και γιορτές, χάνοντας έτσι χρόνο και χρήμα» πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε σε τρεις εκθέσεις για τις οποίες ετοιμάζεται η ΕΑΣ σε Κίνα, Νέα Υόρκη και Κολωνία.

Για σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα των ελαιοτριβείων μίλησε ο Αντώνης Κορακάκης, πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων. Είπε ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε το ρεύμα, προσθέτοντας ότι το «δικαίωμα» στη Μεσσηνία είναι πολύ χαμηλό και τα τελευταία 20 χρόνια η τιμή ελαιολάδου έχει σταθερά πτωτική πορεία.

Χαρακτήρισε θετικό το «άνοιγμα» του προέδρου της ΕΑΣ για συνεργασία των ελαιοτριβείων, ωστόσο πρόσθεσε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχουν ίση αντιμετώπιση. Άλλα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κορακάκης ήταν η διαχείριση των υποπροϊόντων και η χωροθέτηση των ελαιοτριβείων, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Στόχος η αύξηση εξαγωγών

Το μέλος της διοίκησης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς, Παναγιώτης Καραντώνης, χαρακτήρισε τη Μεσσηνία άκρως σημαντική σε επίπεδο χώρας στον ελαιοκομικό τομέα και συμπλήρωσε ότι από πλευράς Διεπαγγελματικής ο πήχυς θα σηκωθεί ψηλότερα, γιατί ελαιόλαδο και ελιά έχουν ζωτική σημασία για την αγροτική και εθνική μας οικονομία. «Είναι από τα πιο δυναμικά προϊόντα που διαθέτουμε ως χώρα, πάνω στα οποία μπορούμε να στηρίξουμε το μέλλον του αγροτικού μας τομέα, μέσα στο νέο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται γύρω μας». Ως κυρίαρχους στόχους έθεσε την εύρεση αγοραστών στο εξωτερικό, καθώς και την προστιθέμενη αξία στο προϊόν, για να υπάρξουν βιώσιμες επιχειρήσεις και να δοθεί κίνητρο στους παραγωγούς να παραμείνουν στην ελαιοκαλλιέργεια.

Διαφωνία εξέφρασε, παίρνοντας το λόγο, ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας Δημήτρης Ραπτέας απέναντι στην πρόταση του κ. Καραντώνη, για προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στο εξωτερικό μέχρι οι αγοραστές να μάθουν το ελληνικό ελαιόλαδο και τη διαφορά στην ποιότητά του, ώστε να το επιλέγουν (εάν δηλαδή είναι πολύ ακριβότερο από το ισπανικό, δε θα το αγοράζουν). Ο κ. Ραπτέας σημείωσε ότι το ελληνικό προϊόν δεν είναι ίδιο με το ισπανικό και ότι σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια να μην πέσουν οι τιμές, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για συγκράτηση. Έφερε δε ως παράδειγμα την ΕΑΣ και την προώθηση ελαιολάδου που έχει ξεκινήσει στην Ιαπωνία, μια ιδιαίτερα απαιτητική αγορά.

Της Μαρίας Νίκα - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΟΝΟΠ, μιλούν στην Υπουργό Υγείας... -video-







Διαβάστε Περισσότερα...

Sunday!!!!!!!!!

Free Orkut and My Space Sunday Graphics Glitters
Orkut Myspace Sunday Comments & Graphics











Διαβάστε Περισσότερα...