Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Στον κάλαθο η δέσμευση, αοριστίες για αναστολή οικοδομικών αδειών…

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα του «Θ» για την αλλαγή στάσης και θέσης που έγινε ολοφάνερο ότι έχει το ΥΠΕΚΑ σχετικά με την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή NATURA 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας». 
Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης προστασίας, στην οποία είχε δεσμευθεί πως θα προχωρήσει η Ελλάδα απαντώντας στην Αιτιολογημένη Γνώμη της Ε.Ε. στις 22 Νοεμβρίου 2012 με την υπογραφή της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΚΑ, Μάρως Ευαγγελίδου. 
Μετά την......................................... προχθεσινή σύσκεψη στην Κυπαρισσία για τη NATURA 2000, όπως στο χθεσινό φύλλο γράψαμε, «ερωτηθείσα σχετικά με την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μάρω Ευαγγελίδου, απάντησε πως “είναι ένα θέμα που κουβεντιάσαμε για πάρα πολλή ώρα εδώ πέρα, είναι ένα από τα μέτρα που ‘παίζουνε’, αλλά θέλει ιδιαίτερη μελέτη για να μπορέσει να γίνει ουσιαστικό, αποτελεσματικό και χωρίς να προκαλέσει περιττές αναστατώσεις. Είναι ένα μέτρο το οποίο μελετάμε με τον υπουργό”!». 
Ο, δε, γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, Μανώλης Αγγελάκας, επισήμανε σχετικά: «Αν δουλέψουμε συντονισμένα, στο πλαίσιο αυτό που έβαλα, στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη, για να μη χανόμαστε, θα ξεπεράσουμε, καταρχήν, την περίοδο των επόμενων πέντε μηνών, αποτελεσματικά θα αντιμετωπίσουμε τη διαδικασία την κοινοτική της εμπλοκής της χώρας μας, διότι πραγματικά είναι οδυνηρό να πληρώνουμε πρόστιμα…». 
Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, το ΥΠΕΚΑ και η ελληνική κυβέρνηση, όπως εκφράζεται από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχουν αλλάξει πλήρως θέση και έχουν μεταβάλει άρδην τη δέσμευση που εγγράφως έχουν αποστείλει στην Ε.Ε., απαντώντας στην Αιτιολογημένη Γνώμη για παράβαση Κοινοτικής Οδηγίας στην περιοχή NATURA 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας». Βεβαίως, στη σύσκεψη συζητήθηκαν μια σειρά από διαχειριστικά μέτρα προστασίας της περιοχής και, κυρίως, στον πυρήνα του οικοτόπου, που αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, ωστόσο οι ενημερωτικές δράσεις, τα φυλλάδια, τα ταμπελάκια και τα πασαλάκια για να μην προκαλούνται οχλήσεις στο περιβάλλον και τη θαλάσσια χελώνα, όπως κάτοικοι της περιοχής της Ελαίας έλεγαν χθες, δε λύνουν το πρόβλημα ούτε προστατεύουν από επιζήμιες παρεμβάσεις. 
Όπως, μάλιστα, είπαν στο «Θ»: «Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί από τις 22 Νοέμβρη 2012 για αποφάσεις αναστολής δραστηριοτήτων και κατάρτιση υπουργικών αποφάσεων, συγκεκριμένα με διάγραμμα των ενεργειών αυτών μέσα σε 2 έως 7 μήνες. Έχουν περάσει ήδη πέντε μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό, εκτός από τη Σύσταση Επιτροπής. Οι αποφάσεις για αναστολή και κατάρτιση των υπουργικών αποφάσεων δεν έχουν συνταχθεί. Ισχύουν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας ή όχι; Αν ισχύουν, πότε θα βγουν οι αποφάσεις; Πέρασαν ήδη πέντε μήνες. Μήπως όλα αυτά και η κάθοδος των γενικών γραμματέων και παραγόντων έγινε για να αποφύγουμε την καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το πρόστιμο και όχι για την ουσία του προβλήματος προστασίας της περιοχής από την επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως και προστασίας του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας και της θαλάσσιας χελώνας; Η αναστολή οικοδομικών αδειών, που έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, ισχύει ή παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες, όπως και τόσα άλλα;». 


 Tharrosnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας: Χειροτεχνίες και κατασκευές για τα παιδιά!


Διαβάστε Περισσότερα...

Αυθαίρετες παρεμβάσεις και σκαψίματα στο δρόμο Μαράθου - Φιλιατρών

Τις αυθαίρετες παρεμβάσεις και τα σκαψίματα στο δρόμου Μαράθου - Φιλιατρών καταγγέλει πολίτης και ρωτάει τις αρμόδιες αρχές. 

 ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ:................................................... 

 Ερχόμενος από Μάραθο και στο ύψος του Λαγκουβάρδου, βλέπω έναν άνθρωπο ο οποίος είχε στα χέρια του καλέμι και σφυρί και χάραζε το Δημόσιο δρόμο, προφανώς για να περάσει κάποια σωλήνα ποτίσματος. Ποια υπηρεσία του έδωσε άδεια για τέτοια επέμβαση στον δημόσιο δρόμο διερωτώμαι. Υπάρχουν περίπου 60 τέτοιες εγκάρσιες τομές από τα Φιλιατρά μέχρι τη Μάραθο. Δεν φταίει μόνο η βροχή και τα φθηνά υλικά που καταστρέφονται οι δρόμοι και γεμίζουν λακκούβες που πολλές φορές είναι άκρως επικίνδυνες αλλά και όλες αυτές οι αυθαίρετες επεμβάσεις από τον οποιονδήποτε . Μήπως πρέπει κάποια δημόσια υπηρεσία να επέμβει ούτως ώστε να σταματήσει αυτό το κακό; 

Νίκος Φάμπας 


 Από το Filiatranet.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Κουσελάς στο «Θ»: «Ουδέποτε έδωσα εντολή να παγώσει έλεγχος σε βάρος οποιασδήποτε εταιρείας»

ΔΙΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ 

 Στη Βουλή καταγγελίες κατά του Δ. Κουσελά 


 Δήλωση στο «Θ» του πρώην υφυπουργού: «Ουδέποτε έδωσα τέτοια εντολή» 

 Του Αντώνη Πετρόγιαννη 


 Στη Βουλή διαβιβάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης δικογραφία που σχηματίστηκε από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, σε υπόθεση μη είσπραξης οφειλών από ΦΠΑ, από εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια. Η υπόθεση, που................................................. ερευνήθηκε από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, αφορά καταγγελίες συνταξιούχου πλέον εφοριακού ότι ο πρώην υφυπουργός φέρεται να παρενέβη, ώστε να «παγώσει» οικονομικός έλεγχος στην επίμαχη εταιρεία στην οποία είχε καταλογιστεί οφειλή από ΦΠΑ και, τελικώς, να μην εισπραχθεί η οφειλή. Η εν λόγω εταιρεία φέρεται να υπέβαλε αίτημα να της επιστραφεί ΦΠΑ, επικαλούμενη ειδικό καθεστώς που διέπει τέτοιες επιχειρηματικές ενέργειες. Ο αρμόδιος τότε εφοριακός υπάλληλος στη ΔΟΥ Ανωνύμων Εταιρειών και καταγγέλλων, ωστόσο, διαπίστωσε πως η εταιρεία δε δικαιούται να λάβει επιστροφή ΦΠΑ και επιπλέον εντόπισε οφειλή για το έτος 2005 ύψους 5,7 εκατομμυρίων ευρώ. Σε περαιτέρω, δε, έρευνα που διενεργήθηκε για τα έτη 2006-10, διαπιστώθηκε επιπλέον οφειλή ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται αρχικά να αποδέχθηκε την οφειλή των 5,7 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά όχι και των υπόλοιπων χρημάτων. Κατά τις καταγγελίες, που ερεύνησε ο εισαγγελέας, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς, φέρεται να ενεπλάκη, ώστε να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες, καθώς επρόκειτο να ψηφιστεί τροπολογία, η οποία ουσιαστικά θα καταργούσε την υποχρέωση της εν λόγω εταιρείας πετρελαιοειδών. Ο καταγγέλλων υποστηρίζει ότι η τροπολογία ψηφίστηκε το 2011 και ότι έτσι η εταιρεία έλαβε πίσω τα 5,7 εκατομμύρια, που αρχικά κατέβαλε, και ανακλήθηκαν οι καταλογισμοί των υπολοίπων 25 εκατομμυρίων ευρώ. Η δικογραφία για την υπόθεση διαβιβάζεται στην εισαγγελία του Αρείου με τελικό προορισμό τη Βουλή, η οποία θα κρίνει αν τίθεται θέμα ενδεχόμενου καταλογισμού ευθυνών του κ. Κουσελά. Η έρευνα του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Θεσσαλονίκης συνεχίζεται όσον αφορά ποινική εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων. 

Σε επικοινωνία του «Θ» με τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών και επί χρόνια βουλευτή Μεσσηνίας, μας δήλωσε τα εξής: «Ουδέποτε έδωσα εντολή να παγώσει έλεγχος σε βάρος οποιασδήποτε εταιρείας. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε αναλυτικά, αφού ενημερωθώ για το φερόμενο περιεχόμενο της δικογραφίας». 


 Tharrosnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Φωτιά σε όχημα στο δρόμο για το Λιμενάρι Φιλιατρών

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 11:15 το βράδυ της Παρασκευής σε εγκαταλελειμμένο όχημα στο δρόμο για το Λιμενάρι Φιλιατρών, λίγο έξω από την πόλη των Φιλιατρών. 

Το...................................... όχημα, μάρκας SEAT TOLEDO, κόκκινου χρώματος, ήταν εγκαταλελειμμένο για περισσότερους από 4 μήνες σε χωράφι παρακείμενου του δρόμου. Η φωτιά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οφείλεται σε εμπρησμό. 


 Tharrosnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Αλλαγή στάσης για αναστολή οικοδομικών αδειών στην Κυπαρισσία

Προσεχώς μέτρα προστασίας και ενημέρωσης… 

Αλλαγή στάσης και θέσης έχει, πλέον, το ΥΠΕΚΑ σχετικά με την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή NATURA 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας», για την οποία είχε δεσμευθεί πως θα προχωρήσει η Ελλάδα απαντώντας στην Αιτιολογημένη Γνώμη της Ε.Ε. στις 22 Νοεμβρίου 2012, μεταβάλλοντας άρδην και μετατρέποντας την έγγραφη αυτή δέσμευσή του σε κάτι που «παίζει και θέλει ιδιαίτερη μελέτη για να γίνει»! 

Αυτό ήταν το πρώτο και.......................................... κύριο συμπέρασμα που εξήχθη μετά τη χθεσινή – κλειστή - σύσκεψη στην Κυπαρισσία, υπό το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, Μανώλη Αγγελάκα, παρουσία της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΚΑ Μάρως Ευαγγελίδου (η οποία είχε υπογράψει την απάντηση – δέσμευση προς την Ε.Ε. για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και περιορισμούς στην περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας»). Σε αυτή, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν η πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης για την προώθηση πλαισίου και δράσεων προστασίας των Οικοτόπων και των Ειδών της περιοχής NATURA 2000 της Κυπαρισσίας, Αμαλία Καραγκούνη – Κύρτσου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας και η υπεύθυνη προγραμμάτων Πελοποννήσου του «ΑΡΧΕΛΩΝ», Παναγιώτα Θεοδώρου. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του «Θ», το θέμα αυτό τέθηκε μετ’ επιτάσεως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και συζητήθηκε εκτενώς, ενώ φάνηκε η αλλαγή στάσης και θέσης του ΥΠΕΚΑ με αναφορές πως εξετάζεται, μελετάται και ίσως γίνει προσωρινή αναστολή για 4 - 5 μήνες, όχι για όλη την περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας», αλλά για το κομμάτι που είναι ο πυρήνας του οικοτόπου της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, από το Βουνάκι μέχρι τη Νέδα, προκειμένου – κυρίως – η χώρα να γλιτώσει το πρόστιμο της Ε.Ε. και στο μεταξύ «να» έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση προστασίας, χωρίς όμως αυτή να περιλαμβάνει αυστηρές απαγορεύσεις και περιορισμούς, αλλά πιο ήπια μέτρα προστασίας! Ερωτηθείσα σχετικά με την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μάρω Ευαγγελίδου, απάντησε: «Είναι ένα θέμα που κουβεντιάσαμε για πάρα πολλή ώρα, είναι ένα από τα μέτρα που “παίζουνε”, αλλά θέλει ιδιαίτερη μελέτη για να μπορέσει να γίνει ουσιαστικό, αποτελεσματικό και χωρίς να προκαλέσει περιττές αναστατώσεις. Είναι ένα μέτρο το οποίο το μελετάμε με τον υπουργό»! Η κα Ευαγγελίδου σε δηλώσεις της σημείωσε: «Πιστεύω ότι υπάρχει δουλειά για όλους και υπάρχει και πεδίο για όλους, για να ομοφωνήσουμε. Το πρώτο βήμα της ομοφωνίας, νομίζω, έγινε. Από εδώ και πέρα, μένει να προχωρήσουμε σε συνεργασία και όχι σε αντιδικία…». Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας, σημείωσε: «Τονίστηκε η ανάγκη να ληφθούν άμεσα διαχειριστικά μέτρα, υπάρχει η δουλειά που έχει κάνει εδώ η κα Καραγκούνη, η δουλειά που έχει γίνει από το ΥΠΕΚΑ και οι σημαντικότατες προτάσεις που κατέθεσε ο “ΑΡΧΕΛΩΝ”. Θεωρώ ότι άμεσα πρέπει να βγει αυτό, εγώ μάλιστα βλέπω ότι η περίοδος της ωοτοκίας είναι 1 Μαΐου με 31 Οκτωβρίου, άρα θεωρώ ότι εντός του επομένου δεκαημέρου, για να δεσμευόμαστε κιόλας, μπορούμε αυτό να το προχωρήσουμε. Άρα, το πρώτο που συμφωνούμε είναι ότι θα βγάλουμε τα διαχειριστικά μέτρα, άμεσα. Το δεύτερο που έχουμε συμφωνήσει, είναι ότι για να υλοποιηθούν και να εφαρμοστούν αυτά, χρειαζόμαστε την τοπική κοινωνία μαζί μας». Μεταξύ άλλων, συνέχισε λέγοντας: «Το τρίτο είναι κάτι που με αφορά και εμένα και τις υπηρεσίες μου. Εντός δύο μηνών θα έχουμε καθαρίσει την ιστορία του αιγιαλού», ενώ αναφέρθηκε και στις ενημερωτικές δράσεις που πρέπει να γίνουν. Ο κ. Αγγελάκας τόνισε ακόμη: «Θα προχωρήσουμε στην έκδοση υπουργικής απόφασης ενδιάμεσου διαχειριστικού μέτρου – για το θέμα της αναστολής αναφέρθηκε η γενικής γραμματεύς. Αν δουλέψουμε συντονισμένα, στο πλαίσιο αυτό που έβαλα, στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη, για να μη χανόμαστε, θα ξεπεράσουμε, καταρχήν, την περίοδο των επόμενων πέντε μηνών, αποτελεσματικά θα αντιμετωπίσουμε τη διαδικασία την κοινοτική της εμπλοκής της χώρας μας, διότι πραγματικά είναι οδυνηρό να πληρώνουμε πρόστιμα…». Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, τόνισε ότι «όλες οι απόψεις συγκλίνουν στο εξής: Όχι στην ερημοποίηση καμιάς περιοχής. Ναι σε μορφές ήπιας ανάπτυξης με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στα μέτρα προστασίας του οικοσυστήματος, που όμως αυτά θα πρέπει με σαφήνεια να είναι προσδιορισμένα». Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σημείωσε: «Αποδείχθηκε, μέσα από τη συζήτηση, ότι το διαχρονικό μας πρόβλημα παραμένει ζωντανό: η έλλειψη συγκεκριμένων πολιτικών προστασίας, περιβαλλοντολογικών πολιτικών, είναι αυτό που ταλανίζει τη χώρα μας…». Σημειώνουμε πως πριν από τη σύσκεψη η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ επισκέφθηκε την περιοχή από Καλό Νερό μέχρι Αγιαννάκη και έκανε αυτοψία.

 Tharrosnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...