Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα του «Θ» για την αλλαγή στάσης και θέσης που έγινε ολοφάνερο ότι έχει το ΥΠΕΚΑ σχετικά με την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή NATURA 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας».
Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης προστασίας, στην οποία είχε δεσμευθεί πως θα προχωρήσει η Ελλάδα απαντώντας στην Αιτιολογημένη Γνώμη της Ε.Ε. στις 22 Νοεμβρίου 2012 με την υπογραφή της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΚΑ, Μάρως Ευαγγελίδου.
Μετά την.........................................
προχθεσινή σύσκεψη στην Κυπαρισσία για τη NATURA 2000, όπως στο χθεσινό φύλλο γράψαμε, «ερωτηθείσα σχετικά με την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μάρω Ευαγγελίδου, απάντησε πως “είναι ένα θέμα που κουβεντιάσαμε για πάρα πολλή ώρα εδώ πέρα, είναι ένα από τα μέτρα που ‘παίζουνε’, αλλά θέλει ιδιαίτερη μελέτη για να μπορέσει να γίνει ουσιαστικό, αποτελεσματικό και χωρίς να προκαλέσει περιττές αναστατώσεις. Είναι ένα μέτρο το οποίο μελετάμε με τον υπουργό”!».
Ο, δε, γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, Μανώλης Αγγελάκας, επισήμανε σχετικά: «Αν δουλέψουμε συντονισμένα, στο πλαίσιο αυτό που έβαλα, στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη, για να μη χανόμαστε, θα ξεπεράσουμε, καταρχήν, την περίοδο των επόμενων πέντε μηνών, αποτελεσματικά θα αντιμετωπίσουμε τη διαδικασία την κοινοτική της εμπλοκής της χώρας μας, διότι πραγματικά είναι οδυνηρό να πληρώνουμε πρόστιμα…».
Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, το ΥΠΕΚΑ και η ελληνική κυβέρνηση, όπως εκφράζεται από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχουν αλλάξει πλήρως θέση και έχουν μεταβάλει άρδην τη δέσμευση που εγγράφως έχουν αποστείλει στην Ε.Ε., απαντώντας στην Αιτιολογημένη Γνώμη για παράβαση Κοινοτικής Οδηγίας στην περιοχή NATURA 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας». Βεβαίως, στη σύσκεψη συζητήθηκαν μια σειρά από διαχειριστικά μέτρα προστασίας της περιοχής και, κυρίως, στον πυρήνα του οικοτόπου, που αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, ωστόσο οι ενημερωτικές δράσεις, τα φυλλάδια, τα ταμπελάκια και τα πασαλάκια για να μην προκαλούνται οχλήσεις στο περιβάλλον και τη θαλάσσια χελώνα, όπως κάτοικοι της περιοχής της Ελαίας έλεγαν χθες, δε λύνουν το πρόβλημα ούτε προστατεύουν από επιζήμιες παρεμβάσεις.
Όπως, μάλιστα, είπαν στο «Θ»: «Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί από τις 22 Νοέμβρη 2012 για αποφάσεις αναστολής δραστηριοτήτων και κατάρτιση υπουργικών αποφάσεων, συγκεκριμένα με διάγραμμα των ενεργειών αυτών μέσα σε 2 έως 7 μήνες. Έχουν περάσει ήδη πέντε μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό, εκτός από τη Σύσταση Επιτροπής. Οι αποφάσεις για αναστολή και κατάρτιση των υπουργικών αποφάσεων δεν έχουν συνταχθεί. Ισχύουν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας ή όχι; Αν ισχύουν, πότε θα βγουν οι αποφάσεις; Πέρασαν ήδη πέντε μήνες. Μήπως όλα αυτά και η κάθοδος των γενικών γραμματέων και παραγόντων έγινε για να αποφύγουμε την καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το πρόστιμο και όχι για την ουσία του προβλήματος προστασίας της περιοχής από την επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως και προστασίας του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας και της θαλάσσιας χελώνας; Η αναστολή οικοδομικών αδειών, που έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, ισχύει ή παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες, όπως και τόσα άλλα;».
Tharrosnews.gr
Διαβάστε Περισσότερα...