Σάββατο 23 Μαΐου 2009

WWF Ελλάς - Μετά την Ώρα της Γης: Η Ώρα της Ψήφου!









Διαβάστε Περισσότερα...

Αθώος «ο φοιτητής με τα πράσινα παπούτσια»


Αθώο -παμψηφεί- έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) Κατερίνης το «φοιτητή με τα πράσινα παπούτσια», που κατηγορείτο για συμμετοχή σε επεισόδια, το Μάιο του 2007, έξω από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Για την ίδια υπόθεση...............


κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου άλλα τρία άτομα, ηλικιών 30 και 32 ετών. Ένας από αυτούς αθωώθηκε, ενώ οι άλλοι δύο κρίθηκαν ένοχοι για πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες και καταδικάστηκαν -αντιστοίχως- σε ποινές φυλάκισης 10 και 17 μηνών, με τριετή αναστολή. Για ένα πέμπτο άτομο, ηλικίας 26 ετών, που επρόκειτο να δικαστεί στο ίδιο δικαστήριο, διαχωρίστηκε η δικογραφία, λόγω κωλύματος της συνηγόρου του και για την περίπτωσή του θα οριστεί νέα δικάσιμος.

Ο νεαρός φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Παναγιώτης Κετίκης, δήλωσε «δικαιωμένος από την ετυμηγορία του δικαστηρίου». Υπενθυμίζεται πως είχε παραπεμφθεί σε δίκη αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών βομβών (μολότοφ), έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, απρόκλητη και διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και κοινής ειρήνης. Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, ο νεαρός αρνήθηκε κάθε ανάμειξή του στα επεισόδια, ενώ σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα είχε ταχθεί με το μέρος του, υποστηρίζοντας την αθωότητά του.

Απολογούμενος στο δικαστήριο, ο νεαρός υποστήριξε ότι την ώρα των επεισοδίων διασκέδαζε σε φοιτητικό πάρτι στους χώρους του Πανεπιστημίου, τονίζοντας ότι ο κουκουλοφόρος -που διακρίνονταν στα τηλεοπτικά πλάνα να ρίχνει μολότοφ- έχει τελείως διαφορετικό σωματότυπο και φέρει διαφορετικό ρουχισμό από τον ίδιο. Τα σχετικά πλάνα προσκόμισε η υπεράσπιση του φοιτητή και προβλήθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, που διήρκεσε συνολικά τρεις μέρες.


ΑΠΕ-ΜΠΕ





Διαβάστε Περισσότερα...

Σταθερό προβάδισμα από 4,1 μέχρι και 6% για το ΠΑΣΟΚ δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές!


Σταθερό προβάδισμα από 4,1% έως 6% έχει το ΠΑΣΟΚ δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, σύμφωνα με τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή.............

Έρευνα της Alco για λογαριασμό του Alter τοποθετεί τη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στις 4,1 ποσοστιαίες μονάδες και φέρνει τους Οικολόγους στην τέταρτη θέση, πίσω από το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, τo ΠΑΣΟΚ προηγείται με 30,2% στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ ακολουθεί με 26,1%, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,2%, ο ΛΑΟΣ 3,6% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 5,7%.

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 54,2% και η ΝΔ 19,6%.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο της Public Issue για το ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανοίγει στις 6 ποσοστιαίες μονάδες και οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι τρίτο κόμμα.

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 34% έναντι 28% της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, οι Οικολόγοι Πράσινοι 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6%, το ΚΚΕ 5,5% και ο ΛΑΟΣ 5%.

Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τα ποσοστά του στο 63% (από 56% στην προηγούμενη μέτρηση στις 13-15 Μαΐου), ενώ στη Νέα Δημοκρατία μειώνονται στο 16% (από 20%).

Τέλος, σε γκάλοπ της VPRC για λογαριασμό του TVXS η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ανέρχεται στις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες και οι Οικολόγοι τέταρτο κόμμα, μόλις μισή μονάδα πίσω από το ΚΚΕ.

Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής: ΠΑΣΟΚ 37,5%, ΝΔ 32%, ΚΚΕ 8,0%, Οικολόγοι Πράσινοι 7,5%, ΣΥΡΙΖΑ 6,5%, ΛΑΟΣ 5,0%.

Η παράσταση νίκης διαμορφώνεται εδώ στο 47% για το ΠΑΣΟΚ και στο 18% για τη Νέα Δημοκρατία.

*με πληροφορίες από Newsroom ΔΟΛ




Διαβάστε Περισσότερα...

Σεισμός 4,8 ρίχτερ νότια της Μεθώνης νωρίς το πρωί.










Διαβάστε Περισσότερα...

Επικίνδυνοι για πυρκαγιές οι περισσότεροι ΧΑΔΑ (σκουπιδότοποι) της Μεσσηνίας


Επικίνδυνοι για την εκδήλωση πυρκαγιών, είναι οι περισσότεροι χώροι εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων της Μεσσηνίας, που βρίσκονται σε χαράδρες και ρέματα, εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιτροπής που έλεγξε τους χώρους αυτούς.
Η επιτροπή έλεγξε τους χώρους στους δήμους..................

Αετού, Αίπειας, Ανδανίας, Ανδρούσας, Αριστομένους (4), Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Δωρίου, Ιθώμης, Καλαμάτας, Κορώνης (2), Κυπαρισσίας, Μεθώνης, Μελιγαλά, Μεσσήνης, Νέστορος, Πεταλιδίου, Πύλου, Φιλιατρών και της Κοινότητας Τρικόρφου.


Παρατηρήσεις και ελλείψεις
Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε η επιτροπή, η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων προβαίνει σε απόρριψη χωρίς διαχείριση των απορριμμάτων. Μόνο ο Δήμος Πύλου καίει τα απορρίμματα, ενώ, οι Δήμοι Ανδρούσας, Μεσσήνης, Κορώνης (Βασιλίτσι), Αριστομένους, Πεταλιδίου, Νέστορος, Αετού, Δωρίου, Κυπαρισσίας, Αυλώνος, Φιλιατρών, Καλαμάτας και Ιθώμης τα επικαλύπτουν με χώμα.
Πλήρως περιφραγμένο χώρο με συρματόπλεγμα, έχουν οι Δήμοι Γαργαλιάνων, Μεσσήνης, Πύλου, Κυπαρισσίας και Καλαμάτας. Ελλιπή οι Δήμοι Αετού, Αίπειας, Ανδρούσας, Αριστομένη, Ιθώμης, Μελιγαλά, Κορώνης (Βασιλίτσι) και Δωρίου. Τέλος, χωρίς περίφραξη είναι οι Δήμοι Ανδανίας, Αυλώνος, Νέστορος, Πεταλιδίου και Φιλιατρών.
Αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χώρου περίφραξης διαθέτουν οι Δήμοι Γαργαλιάνων, Δωρίου, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Καλαμάτας, χωρίς όμως οι περισσότερες από αυτές να έχουν τα προβλεπόμενα μέτρα πλάτους (50 μέτρα), ενώ απαιτείται καθαρισμός. Χωρίς αντιπυρική ζώνη είναι οι χώροι στους Δήμους Αίπειας, Ανδανίας, Ανδρούσας, Αριστομένους, Ιθώμης, Μελιγαλά, Κορώνης (Βασιλίτσι), Αετού, Αυλώνος, Μεσσήνης, Νέστορος, Πεταλιδίου και Πύλου.
Φυλάσσονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μόνο οι χώροι σε Γαργαλιάνους και Καλαμάτα, ενώ ουδείς από τους Δήμους διαθέτει λάκκο βάθους 2 μέτρων για την απόθεση των απορριμμάτων.
Προειδοποιητικές σημάνσεις κινδύνου πυρκαγιάς διαθέτουν μόνο οι χώροι σε Καλαμάτα, Μελιγαλά, Ανδανία, Μεσσήνη, Κυπαρισσία και Ανδρούσα, ενώ, κατευθυντήριες πινακίδες έχουν αυτοί σε Γαργαλιάνους, Αίπεια, Αριστομένη, Πεταλίδι και Ανδρούσα.
Δεξαμενή νερού διαθέτουν οι Δήμοι Αίπειας, Δωρίου, Καλαμάτας, Ανδρούσας, Κορώνης (Βασιλίτσι), Αριστομένους, Ιθώμης, Κυπαρισσίας, Πεταλιδίου, Πύλου, Αετού, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.
Παροχή νερού από πυροσβεστικό κρουνό διαθέτουν μόνο οι Δήμοι Ανδρούσας, Αριστομένους, Μελιγαλά, Μεσσήνης, Πεταλιδίου και Νέστορος.
Πρόβλεψη για άμεση επέμβαση υδροφόρου οχήματος του Δήμου έχουν οι Δήμοι Μεσσήνης, Φιλιατρών, Νέστορος, Κυπαρισσίας και Καλαμάτας.
Τέλος, πρόβλεψη για άμεση επέμβαση σκαπτικών μηχανημάτων έχουν οι Δήμοι Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Νέστορος, Πεταλιδίου, Φιλιατρών, Κορώνης (Βασιλίτσι), Αριστομένους, Μεσσήνης, Πύλου και Δωρίου.

Προφυλάξεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των ημερών της αντιπυρικής περιόδου, με δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5 για τη συγκεκριμένη περιοχή, επιβάλλεται η παρουσία υδροφόρου οχήματος με μέριμνα του Δήμου ή της Κοινότητας.


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Ψευδάργυρος στη Γιάλοβα - Αυξημένες ποσότητες εντόπισε το ΕΛΚΕΘΕ


Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους, αυτός των τοξικών ουσιών, απειλεί σοβαρά τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας.

Οι πρώτες εξετάσεις που έγιναν από το ΕΛΚΕΘΕ, επιβεβαίωσαν τα αρχικά αποτελέσματα των αναλύσεων του Τμήματος Αλιείας για ύπαρξη αρκετά αυξημένων συγκεντρώσεων ψευδάργυρου στο νερό.............


Η περιφέρεια Πελοποννήσου, μάλιστα, έχει ήδη προχωρήσει σε αναστολή των διαδικασιών διενέργειας διαγωνισμού εκ νέου μίσθωσης της λιμνοθάλασσας σε αλιευτικό συνεταιρισμό, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εξετάσεις.
Η Νομαρχία ετοιμάζεται να αναθέσει στο ΕΛΚΕΘΕ ειδική μελέτη, με την οποία θα γίνουν αναλύσεις νερών σε περισσότερα σημεία της λιμνοθάλασσας, ενώ θα ληφθούν και δείγματα από 3 είδη ψαριών, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπάρχουν βαρέα μέταλλα στους ιστούς τους.




Το ζήτημα κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό, μιας και πρόκειται για το σημαντικότερο υδροβιότοπο της περιφέρειας Πελοποννήσου, διεθνούς ενδιαφέροντος και ενταγμένο στο δίκτυο Natura. Μάλιστα, από το Τμήμα Αλιείας έχει τονιστεί ότι η οποιαδήποτε διαταραχή των οικολογικών συνθηκών της περιοχής, θα έχει δυσάρεστες συνέπειες σε πολλά επίπεδα.
Υπενθυμίζεται, ότι η λιμνοθάλασσα είναι σημαντικό πεδίο αλιείας, απ’ όπου διοχετεύονται στην αγορά 10-20 τόνοι ψαριών ετησίως. Κατά συνέπεια, η διερεύνηση της καταλληλότητάς τους για τη δημόσια υγεία, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Ιδιαίτερη έρευνα απαιτείται και για τον εντοπισμό της πηγής ρύπανσης, η οποία εκτιμάται ότι πιο πιθανό είναι να προέρχεται από εξωτερικό παράγοντα (π.χ. βιομηχανικά λύματα).

Βαρέα μέταλλα
Το ανεξάρτητο Τμήμα Αλιείας της Νομαρχίας υλοποιεί τα τελευταία χρόνια πρόγραμμα για τα εσωτερικά ύδατα του νομού. Συγκεκριμένα, λαμβάνονται δείγματα νερού από ποτάμια του νομού και από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και στη συνέχεια γίνονται μετρήσεις σε διάφορες φυσικές - χημικές παραμέτρους, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη διαβίωση των ψαριών.
Στα πλαίσια λοιπόν των δειγματοληψιών αυτών, στις αρχές καλοκαιριού του 2008, παρατηρήθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις ψευδάργυρου στα δείγματα νερού που πάρθηκαν από τη λιμνοθάλασσα. Τα ίδια αποτελέσματα έδειξαν και οι επόμενες εξετάσεις που έγιναν στη λιμνοθάλασσα τους επόμενους μήνες του 2008. Ειδικότερα, βρέθηκαν υψηλότερες συγκεντρώσεις ψευδάργυρου από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια.
Όπως είχε δημοσιεύσει το «Θάρρος» στις 5 Δεκεμβρίου του 2008, τα αποτελέσματα αυτά ανησύχησαν το Τμήμα Αλιείας, το οποίο ζήτησε τη συνδρομή του ΕΛΚΕΘΕ για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, αφού διαθέτει πιο εξειδικευμένα όργανα και ακριβέστερες μεθόδους μέτρησης.
Το ΕΛΚΕΘΕ όντως προχώρησε σε δειγματοληψία και οι αναλύσεις του δυστυχώς έδειξαν συγκεντρώσεις ψευδαργύρου στο νερό της λιμνοθάλασσας πολύ υψηλότερες από αυτές που είχε μετρήσει το Τμήμα Αλιείας.

Επικίνδυνα
Μετά από αυτό ζητήθηκε εκ νέου η συνδρομή του ΕΛΚΕΘΕ, ώστε να παρθούν δείγματα ψαριών από τη λιμνοθάλασσα για να γίνει εξέταση της περιεκτικότητας των ιστών των ψαριών σε ψευδάργυρο ή σε κάποιο άλλο από τα βαρέα μέταλλα που ενδεχομένως υπάρχουν στη λιμνοθάλασσα.
Το ΕΛΚΕΘΕ έχει καταθέσει και την πρότασή του στη Νομαρχία, για να γίνουν αναλύσεις σε 3 είδη ψαριών (τσιπούρα, λαυράκι και κέφαλο). Ωστόσο, μετά τη λήψη των δειγμάτων, το ΕΛΚΕΘΕ χρειάζεται 5 μήνες για να έχει τα τελικά αποτελέσματα των αναλύσεων.
Εάν τα αποτελέσματα δείξουν ότι υπάρχει πρόβλημα και στους ιστούς των ψαριών, τότε η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή, διότι μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ενώ η απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα έμβια, όπως ιδιαίτερα τονίζει το ΕΛΚΕΘΕ στην πρότασή του, είναι μια μακρόχρονη και αμφίβολη διαδικασία.
Ήδη, η σκοπιμότητα σύνταξης της μελέτης από το ΕΛΚΕΘΕ έχει εγκριθεί από την αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή παραγωγής και εντός των ημερών θα υπογραφεί και η σχετική σύμβαση.
Επίσης, εντός των επόμενων ημερών, δεν αποκλείεται να υπάρξει και απόφαση Νομάρχη για απαγόρευση αλίευσης από τη λιμνοθάλασσα μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων από το ΕΛΚΕΘΕ.

Της Βίκυς Βετουλάκη - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Μία μάχη, δύο εορτασμοί - Λαμπρές εκδηλώσεις σε Ταμπούρια και Μανιάκι για την 184η επέτειο από την ηρωική θυσία του Παπαφλέσσα

Διπλός ήταν για μια ακόμη χρονιά ο εορτασμός τιμής και μνήμης της ηρωικής θυσίας του Παπαφλέσσα και των συμπολεμιστών του στις 20 Μαΐου 1825 στη μάχη του Μανιακίου, όπως ονομαζόταν τότε η ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο και οι δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, στα Ταμπούρια και στη συνέχεια στην πλατεία της Φλεσσιάδας του Δήμου Νέστορος καθώς και στο Μανιάκι του Δήμου Παπαφλέσσα, ήταν λαμπρές, όπως αρμόζει για την περίσταση!................


"Εδώ έπρεπε να γίνεται μία και μόνη γιορτή"



Στα Ταμπούρια, τόπο θυσίας του Παπαφλέσσα, όπως υποστηρίζουν σθεναρά και με ισχυρά επιχειρήματα οι Τριφύλιοι, νωρίς το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, δίπλα στην «πυραμίδα» για τους πεσόντες, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από τον ανδριάντα του Παπαφλέσσα και την πλάκα με τα ονόματα οπλαρχηγών – πολεμιστών που έπεσαν μαζί του στα Ταμπούρια.

Ακολούθως έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Νέστορος Αναστάσιο Τσορώνη, τον Αντινομάρχη Δημήτρη Καφαντάρη κ.α. και εκφωνήθηκαν ποιήματα από μαθητές και ο πανηγυρικός

της ημέρας από τον Δάσκαλο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Φίλιππο Μπογιατζή.

Αξίζει να σημειωθεί πως για μια ακόμη χρονιά ευλαβικοί προσκυνητές τιμώντας τη θυσία του Παπαφλέσσα και των πολεμιστών του, ήταν κάτοικοι από το Περθώρι Τρίπολης – απόγονοι πολεμιστών που έπεσαν στα Ταμπούρια!

Στη συνέχεια στην πλατεία της Φλεσσιάδας, στον ίσκιο των πλατάνων και δίπλα στην παραδοσιακή βρύση με το «αρσενικόνερο», ο Δήμος και το Τοπικό Συμβούλιο έκαναν τρικούβερτο παραδοσιακό γλέντι που κράτησε μέχρι αργά το μεσημέρι, με τραγούδια και χορούς.

Στις εκδηλώσεις διακρίναμε, μεταξύ άλλων, τον πρώην Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας – Βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, το Βουλευτή Δημήτρη Κουσελά, τον επικεφαλής της «Ανατροπής» Χρήστο Μαλαπάνη, τον πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Κανελλόπουλο, τους Νομαρχιακούς Συμβούλους Σωτήρη Πανόπουλο και Παναγιώτη Αλευρά και φυσικά τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Φλεσσιάδας ….

Ο Δήμαρχος Νέστορος Αναστάσιος Τσορώνης αναφερόμενος στον εορτασμό σημείωσε πως, «Γιορτάζουμε σήμερα (σ.σ. χθες) την 184η επέτειο της μάχης του Παπαφλέσσα που έγινε στις 20 του Μαή 1825, στα Ταμπούρια. Μετά από την επιμνημόσυνη δέηση έχουμε στήσει ένα γλέντι για να τιμήσουμε τους πεσόντες, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι την Ιστορία και να μάθουν τα νεότερα παιδιά, ήρθαν πάρα πολλά φέτος, αρκετά σχολεία που συμμετέχουν φέτος. Εμείς, εδώ, γιορτάζουμε στα Ταμπούρια τη μάχη του Παπαφλέσσα και θεωρούμε, από την Δημοτική Αρχή την καινούργια, ότι έπρεπε εδώ να γίνεται μία γιορτή. Αυτό που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, δύο γιορτές για τη Μάχη στο Μανιάκι, για τη θυσία του Παπαφλέσσα, είναι πέρα από τα όρια της λογικής. Εάν ο Παπαφλέσσας γνώριζε ότι μετά από 184 χρόνια οι επίγονοι θα μαλώναμε για το πού θα γίνει η γιορτή, πιθανόν να είχε διαλέξει κάποιον άλλο χώρο για να αποκρούσει τον Ιμπραήμ. Όπως και να έχει, εμείς λαμπρύνουμε τη γιορτή και τιμάμε τη θυσία των ηρώων με όλους τους συνδημότες μας και με όλους τους φίλους που έχουν έρθει, έχουμε πολλούς ανθρώπους που έχουν έρθει από γύρω μέρη. Είμαστε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε το υπέρτατο αγαθό που είναι η ελευθερία. Σε όλους εύχομαι χρόνια πολλά και πάντα ελεύθεροι. Οι θυσίες είναι αυτές που μας καθοδηγούν. Είναι αυτές που μένουν. Οι μετριότητες φεύγουν…».

"Εδώ γιορτάζεται επίσημα"

Στο Μανιάκι, τίμησαν την επέτειο της μάχης στο χώρο του ανδριάντα του Παπαφλέσσα, στον ναό της Ανάστασης. Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Μεσσηνίας …. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης – Υφυπουργό Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων – πρώην ΥΦΕΘΑ και Βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλο, το Νομάρχη Δημήτρη Δράκο, το Δήμαρχο Παπαφλέσσα Περικλή Ψώνη, την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Μανιακίου Αναστασία Χριστοπούλου, εκπροσώπους των οικογενειών των Φλεσσαίων και των Δικαίων και εκπροσώπους Συλλόγων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Χρήστου και μετά μαθητές απήγγειλαν ποιήματα.

Ακολούθησε δεξίωση και παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά τμήματα.

Δηλώσεις για την ηρωική θυσία του Παπαφλέσσα και των οπλαρχηγών – πολεμιστών του έκαναν ο Υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι Βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Κουσελάς, ο Νομάρχης Δημήτρης Δράκος και ο Δήμαρχος Περικλής Ψώνης.

Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι, «οι φράσεις οι οποίες συνήθως χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε σε ιστορικά γεγονότα, σε γενναίες πράξεις αυτοθυσίας για να υπερασπιστούν οι πρόγονοί μας τα ιερά, τα όσια και τα δίκαια της πατρίδος αποδεικνύονται φτωχές όταν ευρισκόμεθα στην επέτειο της συγκλονιστικής μάχης του Μανιακίου με πρωταγωνιστή τον Παπαφλέσσα. Αισθάνομαι ότι οι φράσεις μου είναι φτωχές διότι η επανάληψη κοινοτυπιών και διαφόρων παροτρύνσεων δεν αποδίδουν στην σημερινή εποχή στην οποία χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, να πιστέψουμε σε αρχές, σε αξίες και ιδανικά τη συγκλονιστική σημασία της δικής τους αυτοθυσίας στο σήμερα. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, να αντλούμε ηθικές δυνάμεις από το φωτεινό παράδειγμα της θυσίας τους, από το φωτεινό παράδειγμα της αυταπάρνησης, της πίστης στην πατρίδα, της αγάπης στην πατρίδα και να συνειδητοποιήσουμε οι νεότεροι Έλληνες τις μεγάλες ευθύνες τις οποίες έχουμε απέναντι στις προκλήσεις οι οποίες αφορούν το μέλλον τους τόπου μας, το μέλλον της νέας γενιάς. Η Ελληνική Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Καραμανλή, εργαζόμαστε σήμερα με πίστη στην αποστολή μας, με εμπιστοσύνη στους Έλληνες και είναι βέβαιον ότι στο τέλος της διαδρομής θα τα καταφέρουμε».

Ο Δήμαρχος Παπαφλέσσα Περικλής Ψώνης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι, «γιορτάζουμε την 184η επέτειο της ιστορικής μάχης του Μανιακίου, μίας μάχης που έγινε επάνω στους λόφους του Μανιακίου και θυσιάστηκε ο Παπαφλέσσας με τα παλικάρια του. Έγραψε την πιο λαμπρή σελίδα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος με τη θυσία του. Θυσιάστηκε για τα ιδανικά της φυλής μας, θυσιάστηκε για την ελευθερία της πατρίδας μας. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μεταλαμπαδεύσουμε αυτό το μήνυμα που μας έστειλε με τη θυσία του και να αποδώσουμε τις τιμές που πρέπει στους ήρωες αυτούς…

Η μάχη στο Μανιάκι ήταν προπομπός της Μάχης του Ναυαρίνου. Με τη θυσία τους συγκίνησαν τις αυλές τις Ευρώπης και μπήκαν στη μάχη για την ελευθερία της Ελλάδας η Ρωσία, η Αγγλία και η Γαλλία και απελευθέρωσαν την Ελλάδα με το τελειωτικό χτύπημα του Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο…»

Ερωτηθείς για το διπλό εορτασμό, είπε πως, «το Μανιάκι είναι ένα και μοναδικό. Εδώ γιορτάζεται επίσημα. Τώρα, αν θέλουν να γιορτάζουν και κάποιοι άλλοι, αυτό εμείς δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε. Το Μανιάκι έχει γράψει τη σελίδα του, είναι η επίσημη γιορτή εδώ».


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ", Πέμπτη 21 Μαΐου 2009


Διαβάστε Περισσότερα...

Εκλογές αύριο στην Ομοσπονδία Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας.

Εκλογές στην Ομοσπονδία Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας θα διεξαχθούν αύριο από τις 10το πρωί στην Αθήνα, στα Γραφεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (Στουρνάρη 73-75 & Αχαρνών).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας............


καλεί όλους τους Συλλόγους και Συνδέσμους της Τριφυλίας μας που δραστηριοποιούνται στην Αττική να συμμετέχουν μαζικά για το δυνάμωμα της Ομοσπονδίας .



Διαβάστε Περισσότερα...

«Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» - Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία


Με επιστολή της Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της νεοϊδρυθείσας Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, Τζίμας Ιμιρζιάδη, η οποία διαβάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας το απόγευμα της Τετάρτης, ενημερώθηκε το Σώμα για το "Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας"...
Το «Πρόγραμμα» δημιουργήθηκε για να υλοποιήσει απρόσκοπτα τους στόχους μιας ομάδας ανθρώπων, που με την αγάπη τους για την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας και την εμπειρία τους από προηγούμενες δράσεις , επιδιώκουν και είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν στην σωτηρία, την αποκατάσταση και την ανάδειξή της.
Η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας.................


σε ένα μεγάλο μέρος της έχει ανακηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός (ΦΕΚ 1159/Β/29-12-1979) και αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 347/Β/10-4-1998). Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε αυτήν γιατί η ιστορία της μετράει περισσότερα από 4.000 χρόνια και μέχρι σήμερα είναι ορατά παντού στοιχεία και μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους. Επίσης, μέχρι σήμερα δεν έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να περιορισθούν οι ανθρώπινες επεμβάσεις που την κακοποιούν και να μπει σε ρυθμό ανάπλασης και ως εκ τούτου οικονομικής ανάπτυξης της ίδιας της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

"Προς
Τον Δήμαρχο και
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας

Κυπαρισσία, 11 Μαΐου 2009

Με την παρούσα επιστολή μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι :
Με δεδομένο το ενδιαφέρον και την αγάπη μας για την Κυπαρισσία και την Παλιά Πόλη ειδικότερα, ιδρύσαμε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη του παραδοσιακού οικισμού της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας».
Σκοπός της εταιρείας είναι η με κάθε τρόπο και κάθε νόμιμο μέσο συμβολή στην προστασία, διατήρηση, αναβίωση, ανάδειξη, αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη του παραδοσιακού οικισμού της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, με την αξιοποίηση της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και εν γένει πολιτισμικής κληρονομιάς της.

Ιδρύσαμε την εταιρία γιατί πιστεύουμε ότι για να προστατευθεί η Παλιά πόλη προέχει η ασφάλεια των μνημείων. Και μνημεία εμείς θεωρούμε τα πάντα στη Παλιά Πόλη, το κάστρο, τα καλντερίμια, την Αγ. Τριάδα, τις βρύσες, τις παλιές γειτονιές, την όψιμη μεταβυζαντινή πολεοδομική οργάνωση του οικισμού, τα κοσμικά κτίρια και τα εκκλησιαστικά μνημεία, τα παλιά σπίτια, αρχοντικά και λαϊκά, διαφόρων αρχιτεκτονικών ρυθμών.
Στη Κυπαρισσία έχουμε κληρονομήσει μια Παλιά Πόλη πανέμορφη, με ιστορία, που τα στοιχεία της είναι παντού ολόγυρά μας και εμείς στην καλύτερη περίπτωση τα αγνοούμε η δεν τα υπολογίζουμε ενώ στη χειρότερη τα παραποιούμε, τα κακοποιούμε και τα καταστρέφουμε.
Η αποδοχή της πολιτισμικής κληρονομιάς μας είναι πολιτισμός. Και αποδοχή της πολιτισμικής κληρονομιάς σημαίνει προστασία, μελέτη και προβολή των μνημείων οποιασδήποτε μορφής.
Η δράση της εταιρίας για το σκοπό αυτό θα περιλαμβάνει ποικίλες ενέργειες και υλοποίηση έργων με τρία κύρια εργαλεία :
α. Την διάδοση και χρήση του όρου Παλιά Πόλη (και όχι άνω πόλη) από τους κατοίκους, την Πολιτεία και τις υπηρεσίες, τον Τύπο και τη Δημοτική αρχή. Είναι αυταπόδεικτο ότι ο όρος αυτός κάνει αγώγιμη την αξία της Παλιάς Πόλης.
β. Την προσέλκυση Υποστηρικτών, από όλο τον κόσμο, για την αναγνώριση της σωτηρίας και αποκατάστασης της Παλιάς Πόλης ως εθνικού και όχι τοπικού στόχου. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε την προσπάθεια που ήδη ο Δήμος έχει αναλάβει, θα του προσφέρουμε έρεισμα και θα πιέσουμε την Πολιτεία να εντάξει στο γενικό σχεδιασμό την ανάπλαση της Παλιάς Πόλης.
γ. Το INTERNET. Θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες του διαδικτύου για να διεθνοποιήσουμε το θέμα και να αυξήσουμε τους υποστηρικτές αυτής της ιδέας. Το site της εταιρίας
http://www.kyparissiaoldtown.gr/ θα είναι σε λειτουργία από τις 20 Μαΐου 2009.
Για την επιτυχία των στόχων μας ζητάμε την υποστήριξη του Δημάρχου και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί θεωρούμε τις καλές σας προθέσεις δεδομένες και δηλώνουμε ότι θα συνεργασθούμε, θα συμπορευθούμε μαζί σας και θα βοηθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας όλες τις προσπάθειες του Δήμου που θα γίνουν για την Παλιά Πόλη.

Με τιμή,


Τζίμα Ιμιρζιάδη
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος"



Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ.


Ο Δήμος Φιλιατρών Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΕΚΚΕΕ ΟΚΑΝΑ) διοργανώνει ενδιαφέρουσα 2ήμερη εκδήλωση ενημέρωσης κατά των ναρκωτικών ουσιών, το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα.............



το απόγευμα, από τις 6 έως τις 9, στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο, θα λειτουργήσει Έκθεση με φωτογραφικό υλικό, έντυπα ενημέρωσης και πληροφόρηση του

κοινού για τα προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης.

Το απόγευμα της Κυριακής, στις 8, στον ίδιο χώρο, θα γίνει Ενημερωτική παρουσίαση των εξαρτησιογόνων ουσιών και των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα με Ομιλήτρια τη Ζωή Μαρούκη, Ψυχολόγο του Δήμου Φιλιατρών και Ενημερωτική παρουσίαση των προγραμμάτων επανένταξης του ΟΚΑΝΑ με Ομιλήτρια την Ελένη Κερασιώτη, Ψυχολόγο του ΕΚΚΕΕ ΟΚΑΝΑ και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η «ΕΠΙ», με αφορμή τη διήμερη αυτή εκδήλωση, μίλησε με την ψυχολόγο του Δήμου Φιλιατρών, Ζωή Μαρούκη, για τη συγκεκριμένη εκδήλωση ενημέρωσης κατά των ναρκωτικών ουσιών αλλά και γενικότερα για το πρόγραμμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που λειτουργεί στο Δήμο Φιλιατρών.

Όπως μας είπε η κα Μαρούκη, «το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για την αναγκαιότητα της παρουσίας ψυχολόγων σε σχολεία και δήμους. Ο Δήμος Φιλιατρών είναι από τους λίγους δήμους στη χώρα που αυτή την αναγκαιότητα την πήρε σοβαρά και δεν λειτούργησε με αναβλητικότητα.

Εδώ και 16 μήνες, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Φιλιατρών κου Άλκη Ξύγκα, λειτουργούμε στο Δήμο Φιλιατρών ένα πρόγραμμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης....

Μέχρι τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες εκδηλώσεις ενημέρωσης σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Έχουμε καταφέρει να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε με επιτυχία πολλούς συνανθρώπους μας που καταφεύγουν για βοήθεια στο πρόγραμμα, με συνεδρίες και εξατομικευμένες παρεμβάσεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις-συζητήσεις με ηλικιωμένα άτομα-μέλη του ΚΑΠΗ Φιλιατρών. Οι υπηρεσίες ψυχολόγου του Δήμου είναι δωρεάν για όλους τους δημότες ανεξαρτήτως ηλικίας...."

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμαρχο και τον Δήμο για αυτή τους την πρωτοβουλία που δείχνει το δρόμο για δράση και υπέρβαση ξεπερασμένων αντιλήψεων και, πολλές φορές, προκαταλήψεων για θέματα που αφορούν στην κοινωνία μας και τους συνανθρώπους μας. Πρέπει να αγγίξουν και εμάς, για να αναλογιστούμε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας, ηθικές κυρίως, για έναν καλύτερο κόσμο, ένα καλύτερο αύριο, μία καλύτερη κοινωνία, χωρίς προκαταλήψεις, ιδεοληψίες και αποκλεισμούς, με κοινωνική ευαισθησία, κοινωνική συνοχή και κοινωνική αλληλεγγύη.
Και ασφαλώς, συγχαρητήρια αξίζουν και στην ψυχολόγο του Δήμου, Ζωή Μαρούκη, για την άοκνη προσπάθεια που καταβάλει όλο αυτό το χρονικό διάστημα!



*με πληροφορίες από την Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - Παρασκευή 22 Μαϊου 2009



Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΟ "ΕΧΕΙ ΓΟΥΣΤΟ"!


Στην τηλεοπτική εκπομπή «Έχει Γούστο» με την Μπήλιω Τσουκαλά παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης το καρπούζι Μεσσηνίας. Το γευστικότατο και ποιοτικό αυτό προϊόν της Μεσσηνιακής και δη της Τριφυλιακής γης.

Καρπούζι, το απόλυτο φρούτο-σύμβολο του ελληνικού καλοκαιριού.
Πώς το διαλέγουμε; Πιο εύγευστο είναι το μικρό ή μεγάλο καρπούζι; Τελικά, το καρπούζι παχαίνει; Με ποιές τροφές μπορεί να συνδυαστεί;...............



Στις απορίες αυτές και σε άλλες πολλές, έδωσαν απαντήσεις o Πάνος Αθανασόπουλος, Ομότιμος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας, κύριες εκδηλώσεις της οποίας θα πραγματοποιηθούν 20 και 21 Ιουνίου στον Αγρίλη Φιλιατρών και ο παραγωγός καρπουζιού από την Κυπαρισσία, Παναγιώτης Λεβεντογιάννης.

Όπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος το καρπούζι δεν είναι μόνο γευστικό, ποιοτικό και δροσιστικό αλλά έχει και ευεργετικές ιδιότητες, τονίζοντας ότι δεν παχαίνει! Από αυτό μάλιστα γυναίκες από την Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών είχαν φτιάξει πολλά γλυκίσματα που προσέφεραν στην εκπομπή, ενώ η Πρόεδρος της Ένωσης Ελένη Μακρή έστειλε για την Μπήλιω Τσουκαλά το δικό της ξεχωριστό δώρο και ένα ποίημα!

Ο κ. Λεβεντογιάννης μίλησε για την καλλιέργεια του καρπουζιού, τη συγκομιδή τους και τα «μυστικά» για να διαπιστώσει κάποιος αν το καρπούζι είναι «γινομένο», από το χρώμα της ρίγας που έχει και τη γυαλάδα της.


Αξίζει να σημειώσουμε πως, όπως έχει γίνει γνωστό, «μία φέτα καρπουζιού μπορεί να επιφέρει παρόμοια αποτελέσματα με το διάσημο χάπι Viagra», σύμφωνα με ερευνητές. «Τα καρπούζια περιέχουν ένα συστατικό, την κιτρουλίνη, που βοηθά στην παραγωγή μιας ουσίας που ηρεμεί τις αρτηρίες του σώματος, με παρόμοιο τρόπο που λειτουργεί το Viagra», σύμφωνα με επιστήμονες των ΗΠΑ.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"




Διαβάστε Περισσότερα...