Στην τηλεοπτική εκπομπή «Έχει Γούστο» με την Μπήλιω Τσουκαλά παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης το καρπούζι Μεσσηνίας. Το γευστικότατο και ποιοτικό αυτό προϊόν της Μεσσηνιακής και δη της Τριφυλιακής γης.
Καρπούζι, το απόλυτο φρούτο-σύμβολο του ελληνικού καλοκαιριού.
Πώς το διαλέγουμε; Πιο εύγευστο είναι το μικρό ή μεγάλο καρπούζι; Τελικά, το καρπούζι παχαίνει; Με ποιές τροφές μπορεί να συνδυαστεί;...............
Στις απορίες αυτές και σε άλλες πολλές, έδωσαν απαντήσεις o Πάνος Αθανασόπουλος, Ομότιμος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας, κύριες εκδηλώσεις της οποίας θα πραγματοποιηθούν 20 και 21 Ιουνίου στον Αγρίλη Φιλιατρών και ο παραγωγός καρπουζιού από την Κυπαρισσία, Παναγιώτης Λεβεντογιάννης.
Όπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος το καρπούζι δεν είναι μόνο γευστικό, ποιοτικό και δροσιστικό αλλά έχει και ευεργετικές ιδιότητες, τονίζοντας ότι δεν παχαίνει! Από αυτό μάλιστα γυναίκες από την Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών είχαν φτιάξει πολλά γλυκίσματα που προσέφεραν στην εκπομπή, ενώ η Πρόεδρος της Ένωσης Ελένη Μακρή έστειλε για την Μπήλιω Τσουκαλά το δικό της ξεχωριστό δώρο και ένα ποίημα!
Ο κ. Λεβεντογιάννης μίλησε για την καλλιέργεια του καρπουζιού, τη συγκομιδή τους και τα «μυστικά» για να διαπιστώσει κάποιος αν το καρπούζι είναι «γινομένο», από το χρώμα της ρίγας που έχει και τη γυαλάδα της.
Αξίζει να σημειώσουμε πως, όπως έχει γίνει γνωστό, «μία φέτα καρπουζιού μπορεί να επιφέρει παρόμοια αποτελέσματα με το διάσημο χάπι Viagra», σύμφωνα με ερευνητές. «Τα καρπούζια περιέχουν ένα συστατικό, την κιτρουλίνη, που βοηθά στην παραγωγή μιας ουσίας που ηρεμεί τις αρτηρίες του σώματος, με παρόμοιο τρόπο που λειτουργεί το Viagra», σύμφωνα με επιστήμονες των ΗΠΑ.
Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"