Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13... ΜΠΡΡΡ...


Παρασκευή και 13 σήμερα...

Η χειρότερη μέρα για τους προληπτικούς, η οποίοι γίνονται προσεκτικοί στις κινήσεις και τις μετακινήσεις τους, καθώς περιμένουν ότι κάτι κακό θα συμβεί...

Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13, είναι η μέρα που είναι συνιφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία.............


Σε πολλές χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.

Στον καθολικό αλλά και μουσουλμανικό κόσμο θεωρείται η Παρασκευή και 13 γρουσούζικη μέρα και είναι συνδεδεμένη με διάφορα αρνητικά γεγονότα από την Ιστορία, τη θρησκεία και την παράδοση πολλών λαών.

Οι ρίζες της δεισιδαιμονίας ανιχνεύονται στη Βίβλο και τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα.

Στη Δύση μάλιστα υπάρχει και Παρασκεβιδεκατριαφοβία (Paraskevidekatriphobia) καθώς και η τρισκαιδεκαφόβια (triskaidekaphobia), δηλαδή φοβία ενός ανθρώπου για την συγκεκριμένη ημέρα.

Οι δοξασίες...

Η Εύα έδωσε στον Αδάμ να φάει από τον απαγορευμένο καρπό ημέρα Παρασκευή…
Ο Ιούδας ήταν ο 13ος στον μυστικό δείπνο (12 μαθητές + ο Χριστός)…
O Χριστός σταυρώθηκε ημέρα Παρασκευή…
Η μεγάλη βιβλική πλημμύρα έγινε ημέρα Παρασκευή.
Επίσης, το δεκατρία συνδέεται και με την 13η φυλή του Ισραήλ, για την οποία δεν γίνεται λόγος στη Βίβλο αφού σύμφωνα με την παράδοση , τα μέλη αυτής της φυλής ήταν μάγοι που συνδέονταν και υποκινούνταν από σκοτεινές δυνάμεις.

Ακόμα , Παρασκευή και 13 , τον Οκτώβριο του 1307 , ο Πάπας εκδίδει μια μυστική διαταγή θανάτωσης των Ναϊτών. Μια πράξη εσχάτης προδοσίας για τους ιππότες του Ναού αφού ο Πάπας εθεωρείτο ο πνευματικός τους πατέρας και ο κυριότερος υποστηρικτής του έργου τους.

Τέλος αυτή η προκατάληψη έχει πολύ πιο παλιές ρίζες που φτάνουν μέχρι τους πρώτους Μεσοποταμιακούς πολιτισμούς , τον καιρό της μητριαρχικής κοινωνίας. Τον 13ο μήνα του χρόνου (τον τελευταίο δηλαδή) θανατωνόταν ο εραστής της Ιέριας της Θεάς και εκείνη επέλεγε τον καινούργιο της εραστή για τον επόμενο χρόνο.

Στη φιλολογία των μύθων της Παρασκευής και 13 ανήκουν και τα εξής:
Η αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου.
Παρασκευή επίσης, ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη. Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.).

***Παρασκευή και 13, σύμφωνα με τους αμερικανούς, κυρίως, είναι μια μέρα ατυχίας και προλήψεων.

Η δική μας, ελληνική, εκδοχή για την μέρα ατυχίας είναι η Τρίτη και 13 αλλά τείνουμε και εδώ όπως και σε άλλα πράγματα να υιοθετήσουμε την αμερικανική αντίληψη!...

Ας μην ξεχάσουμε την σειρά ταινιών "Παρασκευή 13" που κάμποσες γενεές έχουν δει και την έχουν συνδέσει με προλήψεις και κακοτυχία….

Βέβαια, εάν κάποιος είναι γεννημένος Παρασκευή και 13 τότε θα πρέπει να θεωρείται η τυχερή του μέρα!!!

«Προσοχή» συνιστούν οι επιστήμονες

Επιπλέον, Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα με τίτλο: «Πόσο κακή για την υγεία σου, είναι η Παρασκευή και 13;».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε το 1993 στο επιστημονικό περιοδικό Medical Journal και είχε ως στόχο ν' αποτυπώσει τη σχέση μεταξύ της υγείας, της συμπεριφοράς και της δεισιδαιμονίας σχετικά με την Παρασκευή και 13 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά των ατυχημάτων με αυτοκίνητο σε δύο διαφορετικές ημέρες - Παρασκευή 6 του μηνός και Παρασκευή και 13 - σε μία περίοδο μερικών χρόνων.

Η διαπίστωση των επιστημόνων ήταν πως την ημέρα εκείνη, μειώνονταν ο αριθμός των ατόμων, που επέλεγαν το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, ωστόσο, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων, ήταν σαφώς μεγαλύτερος.

Σύμπερασμα της επιστημονικής ομάδας ήταν: «Η Παρασκευή και 13 είναι μία άτυχη μέρα για ορισμένους. Ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος μπορεί να είναι αυξημένος έως και 52%. Συνιστούμε να μείνετε στο σπίτι».


Το 25% των αμερικανών επηρεάζεται σημαντικά την ημέρα της Παρασκευής και 13 και συνδέει κάθε κακοτυχία με το γεγονός αυτό, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί.

-Υπολογίστηκε ότι 800-900 εκατομμύρια δολάρια χάνονται κάθε Παρασκευή 13 κάθε χρόνο, απλά, επειδή ο κόσμος εκείνη την ημέρα , δεν βγαίνει από το σπίτι του, δεν κλείνει συμφωνίες ή δεν πετάει με αεροπλάνο.
-Η πρώτη αναφορά στην ημέρα αυτή ως «γρουσούζικη» γίνεται μόνο στις αρχές του 20ου αιώνα
-Τα σοβαρότερα «θύματα» αυτής της φοβίας υπολογίζονται γύρω στα 17 εκατομμύρια και αυτή την ημέρα αποφεύγουν ακόμα και να σηκωθούν από το κρεβάτι.
-Κάθε χρόνος έχει το λιγότερο μια και περισσότερο 3 Παρασκευές 13


Λοιπόν όλα αυτά έχουν να κάνουν με την αντίληψη του κάθε ανθρώπου, την αίσθηση του με το εξωπραγματικό, και είναι τροφή για αδυναμίες…

Ας χαρούμε λοιπόν και αυτή τη μέρα όπως πρέπει να χαιρόμαστε κάθε μέρα που ζούμε, χωρίς προκαταλήψεις και επηρεασμούς!!!!!!!.......

Καλή μέρα να έχουμε!!!!!!!!





Διαβάστε Περισσότερα...