Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

«Η Ιστορία της Μάνης και το Ιδιοκτησιακό Καθεστώς»


Να λυθεί άμεσα, επιτέλους, η αμφισβήτηση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μάνης, που εδώ κι 70 χρόνια μένει άλυτο και δημιουργήθηκε με τη μη ένταξή της στις εξαιρέσεις του τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου (άρθρο 62 το Δασικού Κώδικα - Ν. 998/79) όπως έγινε στις Κυκλάδες, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη ζητούν φίλοι και κάτοικοι από τη Μάνη, καθώς, το μόνο που θέλουν είναι να αποκατασταθεί η ιστορία του τόπου της, αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς................

Αυτά δήλωσαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης και ο Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών Μάνης με θέμα «Η Ιστορία της Μάνης και το Ιδιοκτησιακό Καθεστώς». Τη στήριξη με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά και τις τοποθετήσεις τους έκαναν αρκετοί εκπρόσωποι Φορέων του Νομού, όπως και οι βουλευτές της Μεσσηνίας. Τον λόγο έλαβε πρώτος ο βουλευτής Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι, για να επιλυθεί το θέμα απαιτείται να ασχοληθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο οφείλει και πρέπει να ζητήσει γνωματεύσεις από έμπειρους ιστορικούς και όχι από διπλωμάτες. Ο βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε διεξοδικά στη Ιστορία και τα προβλήματα του Ιδιοκτησιακού της Μάνης, ενώ αναφέρθηκε και στην τροπολογία, που είχε καταθέσει στη Βουλή στις 2-9-2008 μαζί με τους συνάδελφούς του κ.κ. Καρχιμάκη, Γρηγοράκο και Νιώτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υποστήριξα με θέρμη αυτή μας την τροπολογία, προειδοποιώντας την Κυβέρνηση ότι, την αδιαφορία, την κωλυσιεργία, αν όχι την εκ του πονηρού και σκόπιμα αρνητική της στάση απέναντι στο θέμα θα τις πληρώσει ακριβά. Είπα για μια ακόμη φορά πως η μη ένταξη και της Μάνης στις εξαιρέσεις του Ν. 998/79, οι οποίες εύλογα προβλέπονται γι' άλλες περιοχές της χώρας, είναι αβάσιμη και εκ του πονηρού, αφού είναι ιστορικά αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ο τόπος μας ουδέποτε ενσωματώθηκε στη Οθωμανική αυτοκρατορία. Αντίθετα, η Μάνη διατήρησε την ανεξαρτησία της ως αυτοδιοικούμενη ηγεμονία, στην οποία δεν ίσχυαν οι Οθωμανικοί νόμοι και δεν υπήρχαν περιουσίες που να ανήκουν στους Τούρκους η στο Οθωμανικό Δημόσιο».

Σύμφωνους σε αυτό το ζήτημα βρήκαν τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, τον εκπρόσωπο του νομάρχη, κ. Θανάση Σαμέλη, τον διευθυντή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Μπαζίγο και αρκετούς δήμαρχους της Μάνης.

Εν συνεχεία έντονους διαπληκτισμούς και βαρύ κλίμα δημιούργησε η παρέμβαση του κ. Παναγιώτη Γεννηματά, (επίτιμος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων), με αποτέλεσμα μερίδα του κόσμου να αποχωρεί θυμωμένη από την αίθουσα.

Κατευναστική ήταν η παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΠΑΕ «Καλαμάτα», κ. Λυκούργου Γαϊτανάρου, με αποτέλεσμα να ηρεμίσουν τα πνεύματα και να πραγματοποιηθεί ειρηνικά η κοπή της πίτας.

Η τροπολογία για τη λύση του προβλήματος θα δοθεί στις 6 Μαρτίου στο καινούριο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών με τον διακεκριμένο νομικό, Απόστολο Γεωργιάδη, ο οποίος θα υποστηρίξει τη νομική διάσταση του θέματος.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας με θέμα «Νέοι - Διαδίκτυο - ηλεκτρονικά παιχνίδια»



Μεγάλη ήταν η απήχηση του κόσμου στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας το Σάββατο το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με θέμα «Νέοι - Διαδίκτυο - ηλεκτρονικά παιχνίδια»...........


Η ημερίδα απευθυνόταν σε νέους αλλά και γονείς με σκοπό να τους ενημερώσει για ένα σημαντικό θέμα, που όλο και οξύνεται, την κατάχρηση του Διαδικτύου και τις συνέπειές της.

Συγκεκριμένα ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή, τι είναι ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ποια είναι τα συμπτώματα και τα προ-στάδια του εθισμού και τι μπορούμε να κάνουμε για να θεραπευτούμε από αυτή την ηλεκτρονική «νόσο» είναι λίγα από αυτά που ανέλυσαν οι δύο εισηγητές ο κ. Γιώργος Κορμάς, ιατρός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων και ο πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ψυχίατρος, λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ποιμαντικής, ύστερα από πρόσκληση που τους έγινε από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας. Τον λόγο πήρε πρώτος ο κ. Γιώργος Κορμάς, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποίησε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας πάνω στο θέμα «εφηβεία και Διαδίκτυο», ενώ αναφέρθηκε και στις συνήθειες των παιδιών και των εφήβων στο Internet και ανέλυσε τις συνηθέστερες χρήσεις του Διαδικτύου. Επίσης, αναφέρθηκε σ' ένα σημαντικό θέμα, που μαστίζει το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο την κοινωνία μας, την παιδοφιλία και πρότεινε τρόπους αντιμετώπισής της. Ο κ. Κορμάς αναφέρθηκε και σ' ένα άλλο φαινόμενο, που έχει αρχίσει να γίνεται έντονο και στη χώρα μας, την κυβερνοαυτοκτονία και τόνισε ότι, έχουν σημειωθεί 14 απόπειρες στη χώρα μας, από τις οποίες μία πραγματοποιήθηκε. Τέλος, ο κ. Κορμάς, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στη νεανική παραβατικότητα και το Διαδίκτυο, στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση - πορνογραφία, στα Internet cafe, ενώ ανέλυσε τι είναι εθισμός και τους παράγοντες που σχετίζονται μ' αυτόν και τις επιπτώσεις του.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρωτοπρεσβύτερος, Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ο οποίος ανάλυσε τον όρο εφηβεία, έκανε γενικές τοποθετήσεις και μίλησε αναλυτικά γι' αυτήν και για τους εφήβους γενικά.

Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση μεταξύ κοινού και ομιλητών.



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Να περάσει στη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Μεσσηνία) ο Επικούριος Απόλλωνας!


Να εκδώσει το συντομότερο δυνατό απόφασή του, προκειμένου να ενταχθεί στη ΛΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά ο τέως δήμαρχος Είρας Βασ. Μαστραγγελόπουλος...............



Η επιστολή στάλθηκε στον κ. Σαμαρά με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ως προς τις αρχαιότητες στη Μεσσηνία και ο τέως δήμαρχος, σημειώνει πως μολονότι ο ναός ανήκει διοικητικά στο νομό Μεσσηνίας, εντούτοις εξακολουθεί να παραμένει στη Ζ΄ Εφορεία της Αρχαίας Ολυμπίας, αν και όλες οι υπόλοιπες αρχαιότητες εντάχθηκαν με τη δημιουργία της ΛΗ΄ Εφορείας, σε αυτή.


Εκφράζει δε την άποψη πως «τούτο δεν έγινε τυχαία. Η άποψη που προβάλλεται υποκριτικά από μερικούς, είναι ότι χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και δεν μπορεί να έλθει στη Μεσσηνία. Αυτό μόνο αφελείς θα μπορούσαν να το δεχθούν. Η βαθύτερη όμως ουσία του θέματος, έγκειται στην εμμονή παραγόντων της Ηλείας να παραμείνει ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στο νομό Ηλείας αν και ουδέποτε από συστάσεως του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, υπήχθη στο νομό Ηλείας, αλλά πάντοτε υπήγετο στο νομό Μεσσηνίας.
Ήδη μέχρι σήμερα, έχουν επιτύχει να εξασφαλίσουν πρώτη προτεραιότητα διορισμού σε εργασίες του ναού, ενώ οι Μεσσήνιοι έχουν δεύτερη προτεραιότητα».
Όπως τονίζει, η λύση του προβλήματος αυτού, που επισύρει δικαιολογημένα το διαρκές ενδιαφέρον των Μεσσήνιων έγκειται στον υπουργό Πολιτισμού και «χρέος σας είναι να εκδώσετε το συντομότερο δυνατό απόφασή σας, ώστε να ενταχθεί ο ναός στη ΛΗ΄ Εφορεία και να λήξει πλέον οριστικά και τελεσίδικα το θέμα αυτό».
Καταλήγοντας, ο κ. Μαστραγγελόπουλος σημειώνει πως «όταν έχουμε στην κυβέρνηση δύο επιφανείς πολιτικούς από τη Μεσσηνία, εσάς (τον υπουργό Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά) και τον κ. Παυλόπουλο (υπουργό Εσωτερικών), όταν έχουμε πέντε βουλευτές, το νομάρχη με το Νομαρχιακό συμβούλιο και δεν μπορούμε να διευθετήσουμε μια υπόθεση τόσο πολύ σημαντική για τη Μεσσηνία και το Δήμο Είρας, τότε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας».


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Συνεδριακός Τουρισμός στην Μεσσηνία...


Με μέλλον αλλά χωρίς παρόν

Μεγάλες είναι οι προοπτικές της Καλαμάτας για την ανάπτυξη Συνεδριακού Τουρισμού και ήδη οι πρώτες κινήσεις έχουν γίνει. Ενδιαφέρον υπάρχει, κυρίως από Αθήνα, αλλά δύο αρνητικοί παράγοντες είναι ότι στον τομέα αυτό η Καλαμάτα δεν έχει κάνει γνωστή τη δυνατότητα που έχει να εξυπηρετήσει τέτοιες εκδηλώσεις, έστω και μικρής κλίμακας προς το παρόν, καθώς και το κακό οδικό δίκτυο από Τρίπολη έως Καλαμάτα και έλλειψη αεροπορικής σύνδεσης με την πρωτεύουσα.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασίες υπογραφής προγραμματικής σύμβασης για τη δημιουργία Γραφείου Υποδοχής Συνεδρίων..........


Elite
Σοβαρή προοπτική για ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού, εκτιμά ότι υπάρχει για την Καλαμάτας, ο υπεύθυνος κρατήσεων του ξενοδοχείου Elite Γιώργος Κουτίβας. Όπως τόνισε, το ζητούμενο είναι τι είδους συνεδριακός τουρισμός μπορεί να είναι και με ποιες υποδομές.
Εκτίμησε ότι σε επίπεδο φορέων δεν έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες κινήσεις ώστε να γίνει γνωστή η Καλαμάτα, για την πραγματοποίηση συνεδρίων και πως ότι γίνεται μέχρι σήμερα είναι από ιδιωτική πρωτοβουλία.
Ο κ. Κουτίβας, επισήμανε επίσης ότι για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου συνεδρίου δεν αρκεί ένα ξενοδοχείο και πως οι υποδομές σε αυτό το επίπεδο χρειάζονται ενίσχυση.
Καταλήγοντας δε, τόνισε ότι από τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογής της περιοχής μας είναι η προσβασιμότητα και ιδιαίτερα όταν αυτή είναι πολύ καλή σε επίπεδο οδικού δικτύου.

Ακτή Ταΰγετος
Ο κ. Κώστας Χανδρινός, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ακτή Ταΰγετος παρατήρησε ότι η Καλαμάτα έχει τις υποδομές για να δεχτεί συνεδριακό τουρισμό και αυτή είναι μια από τις κατευθύνσεις που έχει το συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Γι’ αυτό το λόγο όπως είπε, στηρίζει την κίνηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για τη δημιουργία Γραφείου Συνεδρίων και τις ανάλογες κινήσεις που γίνονται από το Δήμο Καλαμάτας.
Σε ότι αφορά το δικό τους ξενοδοχείο, παρατήρησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ιατρικά συνέδρια και ημερίδες, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν εταιρίες από Αθήνα.

Filoxenia
Ο Διευθυντής του ξενοδοχείου Filoxenia Γιάννης Λάππας, σημείωσε ότι ο Όμιλος Δασκαλαντωνάκη, έχει αναπτύξει δίκτυο πωλήσεων για συνεδριακό τουρισμό και δίνει ιδιαίτερο βάρος σε αυτό τον τομέα.
Πιστεύει ότι η Καλαμάτα έχει δυνατότητες να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τον τομέα αυτό και σημείωσε:
«Η Καλαμάτα για συνεδριακό τουρισμό είναι άγνωστος προορισμός. Η δυσκολία του δικτύου πωλήσεων του Ομίλου αυτή τη στιγμή είναι ότι προσπαθεί να κάνει γνωστή την περιοχή. Όλοι ξέρουν την Καλαμάτα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ότι υπάρχει υποδομή για συνεδριακό τουρισμό. Γι’ αυτό καλούμε κόσμο και κάνουμε fan trips. Ήδη έχουμε κάνει πέντε. Καλούμε κόσμο από γραφεία που ασχολούνται με συνεδριακό τουρισμό, τους φιλοξενούμε δωρεάν και τους ξεναγούμε σε όλη την περιοχή».

Ένωση Ξενοδόχων
Τουρισμό του μέλλοντος, χαρακτήρισε το συνεδριακό τουρισμό, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σπύρος Λαγωνικάκος, πιστεύοντας ότι μπορεί να φέρει πολλά κέρδη στην περιοχή μας.
«Εμείς ακόμα είμαστε σε νηπιακή ηλικία. Γίνονται κάποια συνέδρια, αλλά είναι μικρής κλίμακας. Οι αίθουσες που έχουμε δεν ξεπερνούν τα 1000 άτομα και καλά καλά δεν μπορούμε ούτε να τους κοιμίσουμε. Στην Καλαμάτα υπάρχουν 6-7 συνεδριακές αίθουσες, οι οποίες ποικίλουν σε χωρητικότητα από 200 άτομα μέχρι και 800. Πρέπει εξειδικευμένη εταιρία να αναλάβει την προώθηση του ζητήματος αυτού και να γίνουν και οι ανάλογες συνεδριακές εγκαταστάσεις», σημείωσε ο κ. Λαγωνικάκος.
Ο κ. Λαγωνικάκος εκτίμησε ότι ακόμα και τα μικρά συνέδρια έχουν να προσφέρουν πολλά στην Καλαμάτα και πρέπει να τα εκμεταλλευτεί.

Επιμελητήριο
Μιλώντας για τη κίνηση που έχει ξεκινήσει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για τη δημιουργία Γραφείου Υποδοχής Συνεδρίων, ο Πρόεδρός του Γιώργος Καραμπάτος, σημείωσε ότι θα έχει την κατάλληλη υποδομή και την απαραίτητη στελέχωση για να προωθεί στους οργανωτές Συνεδρίων εσωτερικού και εξωτερικού, τα συνέδρια που μπορούν να γίνουν στην Καλαμάτα.
Σημείωσε ότι ετοιμάζεται σχετική προγραμματική σύμβαση, που θα συμμετέχουν η Νομαρχία, ο Δήμος Καλαμάτας, το Επιμελητήριο και όλοι οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τη φιλοξενία ενός Συνεδρίου, ενώ ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τους εταίρους.
«Πρέπει όλα μας τα βήματα να γίνονται με επαγγελματικό τρόπο. Κάθε κίνηση αν δεν υποστηρίζεται από επαγγελματίες, απλά θα πελαγοδρομούμε. Η αγορά του συνεδριακού τουρισμού είναι πολύ ανταγωνιστική και οι ενέργειές μας πρέπει να είναι στοχευμένες», πρόσθεσε.
Ο κ. Καραμπάτος παρατήρησε ότι ο συνεδριακός τουρισμός δεν πρόκειται να επηρεασθεί από την οικονομική κρίση, όπως οι άλλοι τουριστικοί τομείς και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί η Καλαμάτα.
Το γεγονός επίσης, ότι προωθείται η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και γίνονται έργα επέκτασης του αεροδρομίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, σημείωσε ότι είναι στοιχεία που θα βοηθήσουν την Καλαμάτα να παίξει ένα σημαντικό ρόλο.


Της Βίκυς Βετουλάκη - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"


Διαβάστε Περισσότερα...

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (Μ.Ε.Θ.)...



Το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο (Μ.Ε.Θ.) αλλάζει τα δεδομένα και ξεκινάει θεατρικά μαθήματα.............


με το σκηνοθέτη - ηθοποιό Γιάννη Καλατζόπουλο από αύριο.

Τα μαθήματα με τον κ. Καλατζόπουλο θα γίνονται κάθε Τρίτη και Τετάρτη απόγευμα στο γνωστό χώρο του Μ.Ε.Θ. στο πάρκο των Σιδηροδρόμων κάτω από τον ευκάλυπτο.

Επίσης, κάθε Σάββατο θα γίνονται μαθήματα κίνησης και χορού, στον ίδιο χώρο, με τη χορογράφο Σβετλάνα Ομπράζτσοβα σε κάποια από τα οποία θα υπάρχει κοινή διδασκαλία με τον κ. Καλατζόπουλο.


Η διαδικασία των μαθημάτων αυτών θα οδηγήσει σταδιακά, μέχρι το Πάσχα περίπου, στην επιλογή του έργου, στη διανομή των ρόλων και στον τελικό σχεδιασμό της παράστασης!


Είναι μια καινούρια προσέγγιση που οι άνθρωποι του Μ.Ε.Θ. ελπίζουΝ να στεφθεί με την επιτυχία των προηγούμενων ετών.

Φυσικά και η έννοια του ερασιτεχνισμού διατηρείται και τα μαθήματα είναι δωρεάν.

Δεν υπάρχει όριο συμμετεχόντων στα μαθήματα.


Διαβάστε Περισσότερα...

"Η όπερα της Πεντάρας" - Πλησιάζει η πρεμιέρα για το «Συν Ένα»...



Την πρεμιέρα του θα κάνει το θεατρικό σχήμα «Συν Ένα» το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με το έργο «Η όπερα της Πεντάρας» των Μπέρτολτ Μπρεχτ - Κουρτ Βάιλ.

«Η όπερα της Πεντάρας» είναι ένα έργο που.........


εκτυλίσσεται στο βικτωριανό Λονδίνο, όπου το ζεύγος Πίτσαμ έχει στήσει μια επιχείρηση εκμετάλλευσης ζητιάνων. Ο Μακίθ, περιβόητος κακοποιός, «λαδώνει» τον διευθυντή της Αστυνομίας, για να κυκλοφορεί και να κινείται ελεύθερος. Η Πόλυ, κόρη των Πίτσαμ, παντρεύεται κρυφά τον Μακίθ, ο οποίος είναι τακτικός επισκέπτης στους οίκους ανοχής του Λονδίνου, έχει αφήσει «έγκυο» τη Λούσι, κόρη του αρχηγού της Αστυνομίας και η παλιά αγάπη του η Τζένη τον καρφώνει στην Αστυνομία! Όλα αυτά ενώ η χώρα προετοιμάζεται για τη στέψη της βασίλισσας...
Το έργο αυτό αναφέρεται σε ιστορίες του βικτωριανού Λονδίνου. Το έργο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας κι εξακολουθεί να είναι επίκαιρο ακόμη και σήμερα. Θέτει θεμελιώδη ερωτήματα και μέσα από την ευχαρίστηση και την ψυχαγωγία προκαλεί τον θεατή να έρθει αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα. Αισχοκέρδεια, φιλοδοξία, προδοσία, εκμετάλλευση, ηθική κατάπτωση, εγωισμός και... «Τρώει τελικά... τον διπλανό του, ληστεύει, κλέβει, δέρνει, γδέρνει όποιον μπορεί... ».
Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Κώστας Κατσουλάκης, τις χορογραφίες η Μαρία Λαδά, τη μετάφραση ο Παύλος Μάτεσις, την διασκευή οι Ζιλ Ντασσέν - Παύλος Μάτεσις, τη μουσική προσαρμογή οι Μιχάλης Τούμπουρος και Στάθης Γυφτάκης, τα σκηνικά - κουστούμια - φωτισμούς ο Κώστας Κατσουλάκης και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Αλέκα Σταυριανέα. Τέλος, συνεργάζεται το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και η Σχολή Χορού Fitness Centre Dance Studio.
Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι: Βάγια Αγαδάκου, Γιώργος Καμπούρης, Μπάμπης Κληρονομίδης, Φώτης Κουβελάκης, Πάνος Κουραμπάς, Μαρία Λαδά, Ελένη Μαλιώρα, Ηλίας Μαρκέτης, Λέανδρος Μιμίκος, Έφη Μίχου, Μέμος Μούρτος, Γιώτα Μπούνα, Μαρία Μπαλάσκα, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Ρένεσης, Μιμίκα Τάσση, Λαμπρινή Τσίτσου, Γιάννης Χατζηγιαννόπουλος, Σίσσυ Χατζοπούλου, Βαγγέλης Χαχής, Ειρήνη Χειλά, Σταυρούλα Χειλά και Γωγώ Χρανιώτη.
Οι ημέρες παραστάσεων θα ξεκινήσουν από τις 7 Φεβρουαρίου και θα τελειώσουν στις 23 του ίδιου μήνα στις 9.00 το βράδυ, εκτός από Παρασκευή και Σάββατο, που θα πραγματοποιούνται στις 7.30 το απόγευμα.


Διαβάστε Περισσότερα...

Η πίτα του Συλλόγου "Ανθεστήρια Μεσσηνίας"!



Το περασμένο Σάββατο, το βράδυ, στο παραλιακό κέντρο "Βεργίνα Παλλάς", μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου "Ανθεστήρια Μεσσηνίας" έκοψαν την πίτα τους για το νέο έτος που ήδη διανύουμε σε μιά υπέροχη εκδήλωση...................


παρουσία της Υφυπουργού Απασχόλησης κας Σοφίας Καλαντζάκου, του βουλευτή Δημήτρη Κουσελά, του υποδιοικητή της 6ης Υ.ΠΕ. Ντίνου Τσερώνη, των αντινομαρχών Σωτήρη Παναγιωτόπουλου και Άγγελου Κωτσιόπουλου, του Μέλους του Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ Νάντιας Γιαννακοπούλου, του πρώην βουλευτή Αριστόδημου Μπουλούκου, του διευθυντή του νομάρχη Μεσσηνίας και νομαρχιακού συμβούλου Παναγιώτη Τσιμόγιαννη, του γ.γ της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θανάση Σαμέλη, του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα κ.α.

Την πίτα ευλόγησαν ο αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος και ο Παπά Θόδωρος από την Μητρόπολη Γυθείου Οιτύλου.


Ο πρόεδρος των Ανθεστηρίων κος Νικόλαος Τριάντος αναφέρθηκε στην έλλειψη αποθηκευτικού χώρου που έχει σαν αποτέλεσμα κάθε χρόνο οι πλατφόρμες των αρμάτων που χρησιμοποιούνται για την λουλουδένια παρέλαση να καταστρέφονται από τα καιρικά φαινόμενα και διάφορους αγνώστους με αποτέλεσμα ο σύλλογος να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος της ανακατασκευής των. Η αναγέννηση και η ικανοποίηση συγχρόνως όλων των παρευρισκομένων ήρθε την στιγμή που εκλήθη στο βήμα ο δήμαρχος της Καλαμάτας. Σημειωτέον ότι τα προηγούμενα 6 χρόνια δεν υπήρχε βοήθεια από το δήμο της Καλαμάτας προς το σύλλογο.
Ο κος Παναγιώτης Νίκας ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχει ετοιμασθεί ο αποθηκευτικός χώρος που βρίσκεται στην Θουκιδίδου 2 –παλιό δημαρχείο- στη δυτική παραλία της Καλαμάτας καθώς επίσης θα διαμορφωθεί και ένα γραφείο για τις ανάγκες του συλλόγου. Επίσης ο δήμαρχος ανακοίνωσε την ένταξη των εκδηλώσεων των Ανθεστηρίων στο πρόγραμμα του δήμου. Με το άκουσμα των παραπάνω δηλώσεων του κου δημάρχου οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα συγχαίροντας τον κ Νίκα για τις αποφάσεις του. Ύστερα από αυτά τα ευχάριστα νέα η συνεργασία Δήμου και Ανθεστηρίων μπαίνει σε νέα βάση με σκοπό την προβολή της πόλης και του νομού γενικότερα. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι στο σύντομο χαιρετισμό τους χαιρέτησαν με την σειρά τους τις ανακοινώσεις ζητώντας και από την κυβέρνηση, την νομαρχία και τους άλλους φορείς να πράξουν τα ίδια.
Μετά και τις ευχάριστες αυτές ανακοινώσεις ακολούθησε «τρικούβερτο γλέντι» μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε φωτογραφικό υλικό από την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας στο Ελληνικό Σπίτι του συλλόγου των Ομογενών στο Νορίλσκ της Σιβηρίας. Επίσης για πρώτη φορά συμμετείχαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ανδρούσας, Κρήτες που ζουν στην Μεσσηνία, φίλοι των Ανθεστηρίων από όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας και μια ιδιαίτερη παρουσία ήταν από το Δ.Δ Δεσύλλα του Δήμου Ανδανίας η κυρία Βρυώνη που ασχολείται με την βιοκαλλιέργεια η οποία πρόσφερε στο δήμαρχο της Καλαμάτας το πατροπαράδοτο ζυμωτό κεντητό ψωμί.



*με πληροφορίες και φωτογραφίες από diasnews.com


Διαβάστε Περισσότερα...

Η Καλαμάτα τιμά και γιορτάζει την Υπαπαντή! Χρόνια Πολλά!


Καλημέρα σας!!!

Καλό μήνα σε όλες και όλους εσάς!!!

Καλή εβδομάδα!!!

και

Χρόνια Πολλά για την ημέρα…


Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2009

και σήμερα εορτάζουμε την Υπαπαντή του Κυρίου
και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.



Την Υπαπαντή, τιμά και γιορτάζει με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα και η Μεσσηνιακή πρωτεύουσα η Καλαμάτα!


Ποιό είναι, όμως το γεγονός της Υπαπαντής;;;

Το γεγονός της Υπαπαντής πού εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς (Β, 22-35 του Ευαγγελίου του) συνέβη...................


σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση τού Ιησού.

Σύμφωνα με το μωσαϊκό νόμο,

αν το πρώτο παιδί της οικογένειας ήταν αγόρι, αφιερωνόταν στο Θεό και συγχρόνως προσφερόταν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι τρυγόνια η δύο μικρά περιστέρια.

Το ζευγάρι υποδέχθηκε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών,
ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του φωτισμένη από το Άγιο Πνεύμα.

Η ολονυκτία της Υπαπαντής στην Κωνσταντινούπολη, τελούνταν στον Ναό των Βλαχερνών, όπου παρευρίσκονταν και οι βασιλείς.

Αυτά…


Διαβάστε Περισσότερα...

Happy Monday!!!

.
.
.
.



Happy Monday
Graphics & Myspace Layouts





.
.
.
.





Διαβάστε Περισσότερα...

Monday!...

.
.
.
.
.




Morning
Graphics & Myspace Layouts






.
.
.
.
.










Διαβάστε Περισσότερα...