Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

CERN: Επίσημα εγκαίνια για τον LHC στις 21 Οκτωβρίου!...



Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider - LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN) κοντά στη Γενεύη θα εγκαινιαστεί επίσημα στις 21 Οκτωβρίου, παρόλο που παραμένει εκτός λειτουργίας μετά τα τεχνικά προβλήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν μετά την εναρκτήρια επιτυχή κυκλοφορία της πρώτης δέσμης σωματιδίων στο, μήκους 27 χλμ., υπόγειο τούνελ, στις 10 Σεπτεμβρίου.


Όπως ανακοίνωσε το CERN, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών-μελών και των κρατών με καθεστώς παρατηρητή, καθώς και άλλων χωρών που συμμετέχουν στο μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο επιστημονικό πείραμα, έχουν προσκληθεί στα εγκαίνια.


Ο επιταχυντής θα λειτουργήσει ξανά την άνοιξη του 2009, αφού αποκατασταθούν οι βλάβες.


Η τελετή εγκαινίων θα περιλαμβάνει ομιλίες, εκθέσεις και μια οπτικοακουστική παράσταση με τίτλο "Origins", με εικόνες του National Geographic και μουσική του Φίλιπ Γκλας.





Διαβάστε Περισσότερα...

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2009...


Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2009 το οποίο νωρίτερα παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα ,παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.




Σύμφωνα με αυτό εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 3,3 με 3,4%.

Στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται και τα νέα φορολογικά μέτρα, κόστους τουλάχιστον 7,4 δισεκατομμυρίων Ευρώ, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και αφορούν την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20% και την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε το 2009 δύσκολη χρονιά υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός ευθύνης και προοπτικής.

Πρόσθετοι φόροι 7,4 δισ. ευρώ

Επιπλέον φόρους 7,4 δισ. ευρώ προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός το προσχέδιο του οποίου παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Τα πρόσθετα έσοδα θα προκύψουν κυρίως από τα φορολογικά μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση, τα ακίνητα, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και την ενίσχυση και εντατικοποίηση των φορολογιών ελέγχων. Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο προβλέπονται η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20%, η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, η φορολόγηση των μερισμάτων, η ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000- 2006, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο κλπ. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα ανέλθει σε 61,5 δισ. ευρώ από 54,1 που είναι η αναθεωρημένη πρόβλεψη για το 2008 (αύξηση 13,6%). Από τους άμεσους φόρους οι προβλεπόμενες εισπράξεις ανέρχονται σε 26,9 δισ. ευρώ και από τους έμμεσους 34,6 δισ. ευρώ. Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι βασικές επιδιώξεις της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης αποτελούν τόσο η διεύρυνση της φορολογικής βάσης που προωθείται με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, καθώς και η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων με την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών. Σημειώνεται ότι για τα φετινά εισοδήματα οι συντελεστές 29% και 39% που προβλέπονται στη φορολογική κλίμακα μειώνονται σε 27% και 37% αντίστοιχα, ενώ για το 2009 οι συντελεστές αυτοί θα περιοριστούν περαιτέρω στο 25% και στο 35%. Ο συντελεστής 40% που ισχύει για τα εισοδήματα άνω των 75 χιλιάδων ευρώ διατηρείται σταθερός. Παράλληλα, όπως επανέλαβε ο κ. Αλογοσκούφης, έχει θεσπιστεί η περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή 25% της κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα απο το 2010 έως και το 2014, όπου θα μειώνεται σταδιακά κατά 1 μονάδα, με στόχο τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το έτος 2014 να φορολογηθούν με συντελεστή 20%. Στο μέτωπο των δαπανών προβλέπεται αύξηση 8,6%. Θα διαμορφωθούν σε 65,5 δισ. ευρώ από 60,3 δισ. ευρώ που είναι οι προβλεπόμενες για φέτος. Όσον αφορά στα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, ο πήχης της ανάπτυξης χαμηλώνει σημαντικά στο 3%, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος στο 88,4% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός στο 3,2%, ο πραγματικός μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,4%, η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 0,9% ενώ το ποσοστό ανεργίας τοποθετείται στο 7,3% του εργατικού δυναμικού. Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2009 προβλέπει αυξημένες πιστώσεις για το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κατά 13%, για το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά 8,3%, για το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά 6,1% και για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά 7,7%. Εξάλλου, οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης για το έτος 2009 είναι αυξημένες κατά 13,7% σε σχέση με τις αντίστοιχες του τρέχοντος έτους.

Αυξημένες κατα 36% οι κοινωνικές δαπάνες
Σε ότι αφορά τις δαπάνες για αποδοχές και συντάξεις, που αποτελούν το 45,7% των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού, η αύξησή τους, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, οφείλεται στις νέες αυξήσεις για μισθούς και συντάξεις, που θα προβλέπει η εισοδηματική πολιτική του 2009, στην εφαρμογή του νέου μισθολογίου για τους δικαστικούς, στη μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού (ωριμάνσεις), στην αύξηση των αποδοχών των συμβασιούχων καθαριστών των σχολικών μονάδων, στις δαπάνες νέων προσλήψεων κυρίως ιατρικού, νοσηλευτικού, εκπαιδευτικού προσωπικού και επαγγελματιών οπλιτών. Οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 11%. Μεγάλο μέρος από τις δαπάνες αυτές προορίζονται για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και για την κάλυψη του κόστους από τις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ, που προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Αυξημένες κατά 36% θα είναι και οι δαπάνες Κοινωνικής Προστασίας. Πρόκειται για δαπάνες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα επιδόματα πολυτέκνων, τα επιδόματα πρόνοιας, το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (ταμείο για τη φτώχεια). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό πιστώσεις για το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ, αλλά όπως διευκρίνισε ο κ. Αλογοσκούφης σε αυτά θα προστεθούν έσοδα από τους ειδικούς λογαριασμούς, που ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό. Ο κ. Αλογοσκούφης εξήγησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και για τις ενισχύσεις που θα προβλέπει σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους, όπως και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Ανάπτυξη-Απασχόληση-Κοινωνική συνοχή

Παρουσιάζοντας το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού ο Υπουργός Οικονομίας, είπε ότι κινείται στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής και στοχεύει στην ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Το προσχέδιο, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, λαμβάνει υπόψιν τις επιβαρύνσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η αύξηση προ των υλών τροφίμων, κλπ και η έξαρση του πληθωρισμού. Βασική κυβερνητική επιδίωξη είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η στήριξη της αναπτυξιακής προοπτικής και η ενίσχυση των εισοδημάτων των ασθενέστερων τάξεων. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στο δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, στα νέα επεισόδια όπως είπε, που παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση και προέβλεψε ότι το τέλος της αναταραχής δεν είναι ορατό. Παρόλα αυτά, τόνισε οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία είναι πιο περιορισμένες δεδομένου ότι εφαρμόζεται ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι το 2009 στο πλαίσιο της πολιτικής της δημοσιονομικής προσαρμογής θα εφαρμοστεί η ελάχιστη προσαρμογή που επιτρέπει η ΕΕ (δηλαδή μείωση του ελλείμματος κατά 0,5%), ενώ ανακοίνωσε την ενεργοποίηση μέσα στο 2009 του Ταμείου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Τέλος ο Υπουργός Οικονομίας, επανέλαβε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο.Νωρίτερα ο κ Αλογοσκούφης, επιδίδοντας στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2009, δήλωσε: "Είναι ένας Προϋπολογισμός ευθύνης και προοπτικής, διότι ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που βιώνουμε σήμερα διεθνώς, έχει σημασία η χώρα μας να συνεχίσει την προσπάθεια για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Και προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό σχέδιο. Θα ήθελα ειδικά, κ. Πρόεδρε, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να διαβιβάσω και μέσω υμών προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής την ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να επιδείξουμε όλοι υπευθυνότητα για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας".

Αντιδράσεις κομμάτων

"Φθηνή προσπάθεια εντυπωσιασμού" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη δήλωση του κ. Αλογοσκούφη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υποκρίνεται, ότι δεν αντιλαμβάνεται το δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έθεσε στον κ. Αλογοσκούφη το ερώτημα "ποια ακριβώς είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που έχει βοηθήσει τη χώρα, όπως ισχυρίστηκε, να ανταπεξέλθει καλύτερα στην κρίση". Και εξειδίκευσε θέτοντας πιο συγκεκριμένα ερωτήματα όπως αν "βοήθησαν οι πολιτικές μειώσεις των δημοσίων επενδύσεων, αύξησης των φόρων, μείωσης των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, μείωσης του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης, αύξησης της ακρίβειας ή εκχώρησης, κοψοχρονιά, δημοσίων επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ". Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η διεθνής κρίση υπάρχει και είναι σοβαρή και κάλεσε την κυβέρνηση αντί να "βρίσκει φθηνά άλλοθι για την αποτυχία των πολιτικών της να λαμβάνει μέτρα, ώστε η χώρα να ανταπεξέλθει πραγματικά σε αυτή τη διεθνή κρίση". Για θέατρο παραλόγου το οποίο συνεχίζεται με κακοδιαχείριση των δημοσίων οικονομικών και φορεπιδρομή στα μεσαία και κατώτερα στρώματα έκανε λόγο και η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη. "Για άλλη μία χρονιά, θα υποστούμε την ίδια αδιέξοδη οικονομική πολιτική. Τα νούμερα που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι ξανά στον αέρα", ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε "Το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2007 ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή του 3% του εθνικού εισοδήματος, όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει. Το ίδιο θα γίνει και για το 2008, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο".

"Το προσχέδιο προϋπολογισμού αποσαφηνίζει ότι αυτό που πραγματικά εγγυάται η κυβέρνηση είναι η προστασία των κερδών της πλουτοκρατίας. Σηματοδοτεί νέα σφοδρή επίθεση στο εισόδημα της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων, κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας. Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης, που είναι πολιτική και της ΕΕ και ανταποκρίνεται στα στρατηγικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας, δεν αντιμετωπίζεται με τους κούφιους πυροβολισμούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ", τονίζει το ΚΚΕ.

"Η κυβέρνηση κατέθεσε προσχέδιο για ένα προϋπολογισμό άγριας φοροεπιδρομής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, σκληρής λιτότητας για μισθούς και συντάξεις, καθήλωσης και μείωσης των κοινωνικών δαπανών, ο οποίος βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα" σχολίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

"Ο Προϋπολογισμός του κ. Αλογοσκούφη είναι ο Προϋπολογισμός του κ. Σημίτη το 1985-86, του κ. Μάνου το 1992-93, του κ. Παπαντωνίου το 1995-96, ο Προϋπολογισμός του κ. Χριστοδουλάκη το 2002. Ίδια κατάσταση, οι φόροι στο «limit up» και οι παροχές στο «limit down». Δυστυχώς το 2009 θα είναι χειρότερο από το 2008", τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.


Διαβάστε Περισσότερα...

Γιώργος Παπανδρέου: "Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας"


Πρόταση νόμου για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του Έλληνα πολίτη, κατέθεσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη κοινοβουλευτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τον αγιασμό που έγινε για την έναρξη της νέας Κοινοβουλευτικής περιόδου, στην οποία εξετάστηκε ο κοινοβουλευτικός σχεδιασμός του Κινήματος. Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με άλλους, κάνει πράξη αυτά που λέει. Σήμερα, τόνισε, είμαστε εδώ για να αποδείξουμε για μία ακόμη φορά τη συνέπειά μας στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, ιδιαίτερα των χαμηλών και μεσαίων τάξεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχάρη τα κοινοβουλευτικά στελέχη που εργάστηκαν για την κατάρτιση της πρότασης νόμου και ανήγγειλε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες θα αναλάβει το ΠΑΣΟΚ στο εξής. Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Γιάννης Ραγκούσης, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος Θεόδωρος Πάγκαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Χρήστος Παπουτσής και οι Απόστολος Κακλαμάνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Δημήτρης Ρέππας, Λούκα Κατσέλη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βασίλης Έξαρχος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Νίκος Αθανασάκης.

*** Ανοικτές πολιτικές εκδηλώσεις με ομιλίες κεντρικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, από σήμερα εως και το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του πολιτικού προγραμματισμού του Κινήματος.

*** Αύριο, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό τον κ.Γ.Παπανδρέου.




Διαβάστε Περισσότερα...

Κώστας Καραμανλής: "Πάνω από όλα η ευθύνη μας για τον τόπο"!



"Πάνω από όλα βρίσκεται η ευθύνη μας για τον τόπο, η έγνοια για τους οικονομικά ασθενέστερους, για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται, που ζούν με την αγωνία για την επόμενη ημέρα", τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ και επισήμανε ότι οι πολίτες απατούν να ακούσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, για την πορεία του τόπου, τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης και την καθημερινότητά τους.

Η Ελλάδα καλείται να αντισταθεί στην πίεση της διεθνούς συγκυρίας και να κοιτάξει μπροστά με σχέδιο αποφασιστικότητα και κοινωνική ευθύνη, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και διαβεβαίωσε ότι "η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνιση με σχέδιο και ξεκάθαρες θέσεις". "Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και οι καταθέσεις των πολιτών είναι απολύτως εγγυημένες. Η οικονομία είναι θωρακισμένη και έχει ισχυρές αντοχές", υπογράμμισε. Ο κ. Καραμανλής έκανε εκτεταμένη αναφορά στη διεθνή οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία. Ενα χρόνο η παγκόσμια οικονομία διέρχεται κρίση, που επηρεάζει τις τιμές των πρώτων υλών και του πετρελαίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα, για την Ευρωζώνη είπε ότι η διεθνής κρίση προκαλεί σημαντική υποχώρηση της ανάπτυξης, δημιουργεί το μεγαλύτερο πληθωρισμό της τελευταίας 15ετίας, προκαλεί αύξηση των επιτοκίων, καθώς και της ανεργίας. Ξέρουμε τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τις εσωτερικές παθογένειες, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Προκαλεί αύξηση της ακρίβειας, άνοδο των επιτοκίων, επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία είπε ο κ. Καραμανλής είναι θωρακισμένη από τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση και έχει σημαντικές αντοχές. Το έλλειμμα μειώθηκε, οι ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη, ενώ η ανεργία μειώνεται. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας επιβεβαιώνουν την ορθότητά της και επιβάλλουν τη συνέχιση και την επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής. Ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κρίση, κάποιοι δεν βλέπουν την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών. Ποιά υπευθυνότητα μπορούν να έχουν αυτοί που δεν βλέπουν την κρίση; Ποιά αξιοπιστία μπορεί να έχουνε εκείνοι που υπόσχονται παροχές εκατομμυρίων χωρίς να λένε από πού θα βρούνε τους πόρους; ρώτησε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε ότι ''είναι μακριά από την πραγματικότητα ότι δημοκοπούν ανεύθυνα, διαστρεβλώνουν, παραπλανούν, προκαλούν ισοπέδωση, άρνηση, μηδενισμό και ακρότητες. Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, λόγω της διεθνούς κρίσης, δεν βρίσκουν τίποτε το θετικό. Κινούνται με αφερεγγυότητα και ανευθυνότητα.'' Περιγράφοντας τις προτεραιότητές του ο κ. Καραμανλής, είπε ότι η πρώτη είναι η ενίσχυση των ασθενέστερων. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ανεργίας. Η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης μέσα από την ενεργοποίηση του ταμείου για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αυτοσκοπός, είπε ο κ. Καραμανλής, ανταποκρίνεται σε ανάγκες. Γιατί να πληρώνουν οι φορολογούμενοι τρία εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για την Ολυμπιακή Αεροπορία και τον ΟΣΕ, όταν αυτά τα ποσά μπορούν να διατεθούν για να αναβαθμιστεί η παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, ο παραγόμενος πλούτος και το κοινωνικό μέρισμα ; Ο κ. Καραμανλής έκανε αυτοκριτική, αλλά έδωσε και οδηγίες στους υπουργούς του.'' Εγιναν λάθη, υπήρξαν καθυστερήσεις, χαλάρωσε και ατόνισε η συνεργασία της κυβέρνησης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θέλω να ακούσω τις προτάσεις και τις εισηγήσεις και τις απόψεις όλων σας'', είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συνεδριάζει συχνότερα και οι υπουργοί έχουν οδηγία για συγκεκριμένη ημέρα για συνεργασία με τους βουλευτές. Δεν υπάρχει καμία ανοχή σε κλειστές πόρτες, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε, ότι οι υπουργοί θα απαντούν άμεσα σε όλους τους βουλευτές. Ολα τα υπουργεία θα κινηθούν στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και θα προχωρήσουν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και προχωρά ο διάλογος για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Προχωρούμε για την τρίτη εκλογική νίκη, ανέφερε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του υπογράμμισε, ''ξέρετε τις αρχές και τις αξίες που υπηρετώ, μόνος στόχος μου είναι να προσφέρω στον τόπο, δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με κατεστημένα συμφέροντα.''


Ο κ. Καραμανλής ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην επέτειο των 34 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.





Διαβάστε Περισσότερα...

Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street



«Βουτιά» σημειώνουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, με τον Dow Jones [.DJI] να πέφτει σήμερα κάτω από το επίπεδο των 10.000 μονάδων, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2004, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία.
Λίγο μετά τις 21:30 (ώρα Ελλάδος) ο συγκεκριμένος δείκτης κατέγραφε απώλειες 6,67% στις 9.636,59 μονάδες. Ο Nasdaq
[.IXIC] σημείωνε πτώση 7,97% στις 1.792,28 μονάδες και ο S&P 500 απώλειες 7,29% στις 1.019,13 μονάδες.
Σήμερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης χρηματοοικονομικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, η Fed ανακοίνωσε πως προτίθεται να αυξήσει την ανοικτή προσφορά δανείων προς τις τράπεζες στα 900 δισ. δολάρια, καθώς και ότι θα αρχίσει να καταβάλει τόκους επί των τραπεζικών αποθεματικών. Αυτό θα της δώσει «μεγαλύτερο πεδίο» αντιμετώπισης των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές, όπως επισημαίνει η τράπεζα.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε, από την πλευρά του, ότι σκοπεύει να τροποποιήσει το χρονοδιάγραμμα ανοικτών προσφορών, αυξάνοντας το ύψος των ανοικτών προσφορών γραμματίων και ομολόγων. Επίσης, εξετάζει το ενδεχόμενο επανακυκλοφορίας των τριετών γραμματίων από τον προσεχή Νοέμβριο.




Διαβάστε Περισσότερα...

Χ.Α.: Καθίζηση σε χαμηλά τετραετίας - «Βουτιά» 5,85% σημείωσε ο γενικός δείκτης



Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός ύστερα από το μίνι κραχ στις διεθνείς αγορές.
«Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πλέον ότι η κρίση περνάει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά τις εξελίξεις με την
Fortis και την Hypo Real Estate, και φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες», δήλωσε στο Reuters αναλυτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Στις Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη, τα στοιχεία για μείωση των θέσεων εργασίας την περασμένη εβδομάδα, την μεγαλύτερη τα τελευταία 5 1/2 χρόνια, δείχνουν ότι η κρίση περνάει πλέον και στην πραγματική οικονομία, οπότε λογικό είναι να υπάρχει δυσπιστία και πάγωμα των επενδύσεων», πρόσθεσε.
Ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε κατά 5,87% και διαμορφώθηκε στις 2.640,78 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2004.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του από τις 29 Σεπτεμβρίου.
Ενδοσυνεδριακά, οι απώλειές του ξεπέρασαν προς στιγμήν το 6%.
Από τις αρχές του έτους ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει απώλειες 49,00%, ενώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης οι μετοχές έχουν χάσει 97,174 δις. ευρώ από τις αρχές του 2008.
Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 247 εκατ. ευρώ.
Μόνο 11 μετοχές σημείωσαν άνοδο, 244 κατέγραψαν απώλειες και 18 παρέμειναν σταθερές, ενώ όλοι οι επιμέρους δείκτες σημείωσαν μεγάλη πτώση.





Διαβάστε Περισσότερα...

«Μαύρη Δευτέρα» στα χρηματιστήρια



Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία τους κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν μέσω φόβων για την «υγεία» των ευρωπαϊκών τραπεζών και την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Τους φόβους αυτούς απέτυχαν εν πολλοίς να διασκεδάσουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής που είχαν το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι.
Η διεθνής κρίση θα βρεθεί σήμερα και αύριο στο επίκεντρο των συμβουλίων Eurogroup και
Ecofin [Βλέπε άρθρο] .
«Οι κυβερνήσεις των 27 χωρών-μελών της ΕΕ είναι ενωμένες, αλληλέγγυες και αποφασισμένες έναντι της οικονομικής κρίσης και η καθεμιά εξ αυτών λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος είτε πρόκειται για ενέσεις ρευστού που θα προέρχεται από τις κεντρικές τράπεζες είτε με ενισχυμένα μέτρα για την εγγύηση των αποταμιευτών».
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νικολά Σαρκοζί, σχετικά με τα μέτρα που ακολουθεί η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης
[Βλέπε άρθρο] .
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε πτώση κατά 7,4% και διαμορφώθηκε στις 1.008,86 μονάδες.
Ο παραπάνω δείκτης υποχώρησε προς στιγμήν κάτω από το επίπεδο των 1.000 μονάδων - για πρώτη φορά από τα τέλη του 2004- ύστερα από τη διολίσθηση του Dow Jones
[.DJI] κάτω από το επίπεδο των 10.000 μονάδων.
Η αμέσως μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του ήταν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, την ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Υόρκη. Εκείνη την ημέρα είχε κλείσει με απώλειες 6,3%.
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100
[.FTSE] έκλεισε στις 4.589,19 μονάδες (-7,85%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 [.FCHI] στις 3.711,98 μονάδες (-9,04%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.387,01 μονάδες (-7,07%).
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των τραπεζών και των πετρελαϊκών εταιρειών.
Οι μετοχές της Royal Bank of Scotland και της
Barclays υποχώρησαν κατά 20% και 13,8% αντιστοίχως. Η UBS σημείωσε πτώση 12,4%.
Οι μετοχές των πετρελαϊκών
BP Total και Royal Dutch Shell σημείωσαν πτώση μεταξύ 7,7% και 8,9%.






Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1834.



Αριθμ. Πρωτοκόλλου :7005

Ημερομηνία Κατάθεσης :02.10.2008


ΕΡΩΤΗΣΗ


ΘΕΜΑ: Κοινωνική Επανάσταση της 30ής Ιουλίου 1834 στη Μεσσηνία.



Η επανάσταση της 30ής Ιουλίου 1834 είναι η πρώτη κοινωνική επανάσταση στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους.
Η επανάσταση αυτή, με ηγέτες τους αγωνιστές του 1821 Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα, κινήθηκε σε νόμιμα πλαίσια και είχε συγκεκριμένους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους. Ενώ ήταν ένοπλη, δεν σημειώθηκε καμία έκνομη ενέργεια κατά προσώπων ή περιουσιών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι συλληφθέντες στην Κυπαρισσία οδηγήθηκαν για ασφάλεια στο χωριό Ψάρι, τη γενέτειρα του Γιαννάκη Γκρίτζαλη και φιλοξενήθηκαν στο σπίτι του.
Οι διακηρύξεις της Επανάστασης της 30ής Ιουλίου 1834 φανερώνουν τις αιτίες και τους πρωτοποριακούς, για τα δεδομένα της εποχής, κοινωνικούς της στόχους. Στην πρώτη, ως αιτίες της Επανάστασης προβάλλονται η βεβαιωμένη από τις ιστορικές πηγές βαριά φορολογία, η φυλάκιση του Θ. Κολοκοτρώνη και του Δ. Πλαπούτα και η αυταρχική Διοίκηση των Βαυαρών, που καταπατούσε τα πολιτικά δικαιώματα. Οι επαναστάτες, αφού εξηγούσαν γιατί αποφάσισαν να τα ανακτήσουν με δυναμικό τρόπο, ζητούσαν την παραχώρηση Συντάγματος.
Η Μεσσηνιακή επανάσταση του 1834 είχε όραμα και για τα σοβαρά προβλήματα της εποχής και για την κατοχύρωση των ατομικών ελευθεριών με την παραχώρηση Συντάγματος. Μάλιστα προηγήθηκε κατά 9 χρόνια της Επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 και 14 της παραχώρησης Συντάγματος στη Βαυαρία, την ιδιαίτερη πατρίδα του Όθωνα. Αποτελεί την πρώτη προσπάθεια, στο ελεύθερο πλέον ελληνικό κράτος, για τη μεταμόρφωση του αγρότη από δουλοπάροικο σε καλλιεργητή της δικής του γης, πολλές δεκαετίες πριν από το Κιλελέρ, που αποτελεί ιστορικό ορόσημο των αγώνων της αγροτικής τάξης για την οικονομική και κοινωνική της αποκατάσταση,
Ωστόσο, η επανάσταση αυτή έμενε για πολλά χρόνια αμνημόνευτη και στο περιθώριο της Ιστορίας και μόνο το 1998, με πρωτοβουλία τοπικών φορέων και μεμονωμένων πολιτών, έγινε στο Άνω Ψάρι ο πρώτος εορτασμός της. Τα αμέσως επόμενα χρόνια το κατερειπωμένο σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη - όπου γίνεται η κατάθεση στεφανιών - χαρακτηρίστηκε από το αρμόδιο Υπουργείο ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Παράλληλα αποφασίστηκε ο εορτασμός της επετείου να γίνεται με οργάνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας.
Οι δύο αυτές αποφάσεις δεν απέδωσαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Το σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη εξακολουθεί να βρίσκεται σε ερείπια, ενώ ο εορτασμός είναι τυποποιημένος και χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζεται.
Επειδή, με βάση τα παραπάνω, επιβάλλεται να γίνει γνωστή στη νέα γενιά η Επανάσταση της 30ής Ιουλίου 1834, ένα γεγονός αφετηριακής και θεμελιακής σημασίας για τη νεότερη ελληνική Ιστορία,
Επειδή πρέπει το ιστορικό αυτό γεγονός να πάρει τη θέση που του αρμόζει στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Ιστορίας στα σχολεία,
Επειδή, παράλληλα, απαιτείται η άμεση αποκατάσταση του σπιτιού του ηγέτη της Επανάστασης Γιαννάκη Γκρίτζαλη στο Άνω Ψάρι, αλλά και η ανάδειξη του εν λόγω ιστορικού οικισμού, που είναι σήμερα ακατοίκητος και είναι γνωστός και με την ονομασία «Μικρός Μυστράς της Μεσσηνίας»,


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:


- Προτίθενται να συμπεριλάβουν και να αναδείξουν, ως σημαντικό ιστορικό γεγονός, την Επανάσταση της 30ής Ιουλίου 1834 στη διδασκαλία της Νεότερης Ιστορίας στα σχολεία;
- Προτίθενται να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της οικίας του ηγέτη της επανάστασης Γιαννάκη Γκρίτζαλη και στη γενικότερη ανάδειξη της περιοχής όπου αυτή βρίσκεται;
- Τι γενικότερα μέτρα προτίθενται να λάβουν για να λάβει το γεγονός αυτό την αναγνώριση και τη θέση που του αρμόζει στην νεοελληνική ιστορία;


Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2008


Ο βουλευτής
Δημήτρης Κουσελάς



Διαβάστε Περισσότερα...

"MESSINA" - Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ!!!...


Πριν 16 χρόνια στη Βοστόνη ο Μεσσήνιος Διονύσης Χατζόπουλος ονειρεύτηκε να δημιουργήσει μονάδα ζυθοποιίας.

Σήμερα το όνειρο γίνεται πραγματικότητα, καθώς η μονάδα ζυθοποιίας που κατασκευάζεται στο δρόμο Μεσσήνη - Μάδενα είναι έτοιμη να παράγει τα Χριστούγεννα την μπίρα Messina.


O Διονύσης Χατζόπουλος μιλάει στην “Ε“ για τα μυστικά της καλής μπίρας και το στόχο να παράγει 3,5 εκατομμύρια λίτρα ζύθου σε 5 χρόνια. Χαρακτηρίζει ως “κλειδί“ για την επίτευξη του στόχου τη λειτουργία της “Costa Navarino” τονίζοντας ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Αναπτυξης (ΠΟΤΑ) θα συμβάλλουν καθοριστικά στην μεγέθυνση της αγοράς.


Ο κ. Χατζόπουλος γεννήθηκε πριν 38 χρόνια στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ. Μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο στη Μεσσήνη. Στη συνέχεια σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πολιτικές Επιστήμες στις ΗΠΑ. Εργάστηκε 7 χρόνια στο Λος Αντζελες σε εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών και στη συνέχεια στη ζυθοποιία “Big Sky” στην Πολιτεία Μοντάνα των ΗΠΑ.

Πριν 16 χρόνια επισκέφθηκε ένα εστιατόριο στη Βοστόνη. Στην “κουζίνα“ λειτουργούσε μικρή ζυθοποιία και οι πελάτες έπιναν μπίρα που είχε παράγει το εστιατόριο. “Από τότε έβαλα στόχο να δημιουργήσω μια ζυθοποιία στην οποία ο επισκέπτης να μπορεί να δοκιμάσει την μπίρα στον τόπο που παράγεται. Θέλω η ζυθοποιία που δημιουργείται να είναι επίσκεψιμη“ δηλώνει ο κ. Χατζόπουλος. Το σχέδιο ξεκίνησε να υλοποιείται πριν 1,5 χρόνο και πλέον η επιχείρηση έχει εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες για τη λειτουργία της.


Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΜΠΙΡΑ


“Η πρώτη “πιλοτική“ μπίρα θα παραχθεί την περίοδο των εορτών. Θέλουμε να τη δοκιμάσει ο κόσμος, να μας πει τις εντυπώσεις του και να προχωρήσουμε σε βελτίωση του προϊόντος, αν χρειάζεται. Μια μικρή ζυθοποιία όπως αυτή που δημιουργήσαμε δίνει μεγάλο βάρος στην ποιότητα του προϊόντος. Αρχικά θα παράγουμε μόνο μπίρα lager ενώ στη συνέχεια, ανάλογα με τη ζήτηση, θα παράγουμε και άλλα είδη. Μετά από 5 χρόνια θα μπορούμε να παράγουμε 3,5 εκατομμύρια λίτρα μπίρας“ είπε στην “Ε“ ο κ. Χατζόπουλος. Στόχος της επιχείρησης είναι να κατακτήσει τη μεσσηνιακή αγορά: “Δεν έχουμε σκοπό να πάμε στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Στόχος μας είναι η μεσσηνιακή αγορά και οι γύρω νομοί. Εχουμε ήδη κάνει μια πρώτη συζήτηση για να διατίθεται μπίρα στην Costa Navarino (σ.σ. ΠΟΤΑ). Εδειξαν ενδιαφέρον να τους παρουσιάσουμε την μπίρα όταν παραχθεί, καθώς επιθυμούν να διαθέτουν τοπικά προϊόντα. Αλλωστε επιλέξαμε να δημιουργήσουμε τη μονάδα στη Μεσσήνη για να είμαστε κοντά στις αγορές της Καλαμάτας και της Costa Navarino”.


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΠΙΡΑΣ


“Η μπίρα δεν είναι καλοκαιρινό ποτό και δεν πίνεται υπερβολικά παγωμένη γιατί αλλοιώνεται η γεύση της. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει άψητη μπίρα. Απλά έχει αλλοιωθεί η γεύση της γιατί δεν διατηρείται στη σωστή θερμοκρασία κατά την διάρκεια της μεταφοράς και της αποθήκευσης. Το καλοκαίρι, κυρίως, οι μπίρες μεταφέρονται με ανοιχτά φορτηγά οπότε... οι καταναλωτές μένουν με την εντύπωση ότι είναι άψητη“ δηλώνει ο κ. Χατζόπουλος. Στη συνέχεια της συνέντευξης μίλησε στην “Ε“ για τον τρόπο παραγωγής: “Η παραγωγή γίνεται σε 4 στάδια. Στο 1ο γίνεται η διήθηση, το άλεσμα της βύνης με νερό για να απορροφηθούν τα σάκχαρα. Στο 2ο στάδιο γίνεται βρασμός του “ζωμού“ μαζί με το λυκίσκο. Από το είδος του λυκίσκου που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται η γεύση της μπίρας. Στο 3ο στάδιο γίνεται η ωρίμανσή της μέσα σε ειδικές δεξαμενές. Στο στάδιο αυτό παράγεται το διοξείδιο του άνθρακα και το αλκοόλ. Στο 4ο στάδιο γίνεται το φιλτράρισμα για να αποκτήσει η μπίρα διαύγεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφιλτράριστη μπίρα κρατάει τις διουρητικές ουσίες και συνιστάται στον ανδρικό πληθυσμό που θέλει να μην αποκτήσει πρόβλημα προστάτη. Μετά το φιλτράρισμα η μπίρα εμφιαλώνεται ή μπαίνει σε βαρέλια“. Για την ελληνική αγορά ο κ. Χατζόπουλος είπε: «Ο Ελληνας έχει μάθει μόνο τις “μονοπωλιακές“ μπίρες, δεν έχει μάθει να πίνει άλλες. Στις ΗΠΑ το 40% παράγεται σε μικρές ζυθοποιίες. Ακόμα και η Αλβανία έχει μικρές ζυθοποιίες. Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα εισάγονται όλες οι πρώτες ύλες και τα υλικά συσκευασίας για τη μπίρα. Ακούγεται απίθανο αλλά τα μπουκάλια και τα κουτάκια εμφιάλωσης είναι εισαγόμενα. Καμία ελληνική επιχείρηση δεν παράγει κουτάκια και μπουκάλια για μπίρα. Στην Ελλάδα, αν δεν υπήρχε ο ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας Μακεδονίας - Θράκης Δημήτρης Πολιτόπουλος, ακόμα θα υπήρχαν μόνο 2 - 3 εταιρείες. Ο κ. Πολιτόπουλος αγωνίστηκε για να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τη δημιουργία και λειτουργία μικρών ζυθοποιίων. Ο κ. Πολιτόπουλος μας έχει βοηθήσει πολύ. Επίσης θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στον συνεργάτη μου τον Αρτέμη Τσοπανάκη που έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργηθεί η επιχείρηση“.



Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Διαβάστε Περισσότερα...

Αθλητικά Νέα Μεσσηνίας - Β΄ Τοπική





1ος όμιλος

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
(1η αγωνιστική)




Αστέρας Μικρομάνης - Μάνεση 2-0
Ηρακλής Κυπ. - Αμφιθέα 0-1
Ανδρούσα - Νίκη Πλάτης 0-3
ΠΑΟΚ Κ.-Ολυμπιακός Δ. 2-0
Διαβολίτσι - Αρις 2-2
Αμφεια - Αστέρας Βαλύρας 1-0
Πανευαϊκός - Ατρόμητος Πλατύ 2-0


Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Ηρακλής Κυπ.-Αστέρας Μικρομάνης
Μάνεση-Ανδρούσα
Αμφιθέα-ΠΑΟΚ Καλ.
Νίκη Πλάτης-Διαβολίτσι
Ολυμπιακός Δ.-Αμφεια
Πάμισος Αριος-Πανευαϊκός
Αστέρας Βαλύρας-Ατρόμητος Πλατύ






2ος όμιλος


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
(1η αγωνιστική)




Μάνη - Αστέρας Χιλ. 3-2
Κορώνη - Παναθηναϊκός 2-1
Δόξα - Πράσινα Πουλιά 1-4
ΑΕ Γαργαλιάνων - Πανιώνιος 1-1
Ασπρόχωμα - Χατζή 3-2
ΑΕ Αβίας - Πατίστα 2-0
Βέργα - Χανδριναϊκός 2-6




Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


Κορώνη - Μάνη
Αστέρας Χιλ. - Δόξα
Παναθηναϊκός - ΑΕ Γαργαλιάνων
Πράσινα Πουλιά - Ασπρόχωμα
Πανιώνιος - ΑΕ Αβίας
Χατζή - Βέργα
Πατίστα - Χανδριναϊκός



.


Διαβάστε Περισσότερα...

Αθλητικά Νέα Μεσσηνίας - Α΄ Τοπική




ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

(3η αγωνιστική)








Μιλτιάδης - Απόλλωνας...................................2-0
Σπερχογεία - Μεθώνη ......................................7-0
Αίας - Φαραί ....................................................0-0
Πεταλίδι - Εθνικός Μ. ......................................0-1
Τσικλητήρας Π. - Κυπαρισσία............................0-0
Χώρα - Ομόνοια...............................................1-1
Ηρακλής Κ. - Δώριο.........................................4-1
Ολυμπιακός Κ. - Πανθουριακός .......................2-1



ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

(σε 3 αγώνες)


1. Ολυμπιακός 11-2 9
-. Εθνικός Μ. 3-0 9
3. Κυπαρισσία 5-0 7
4. Σπερχογεία 9-1 6
5. Ηρακλής 5-4 4
-. Αίας 2-1 4
-. Ομόνοια 4-4 4
-. Χώρα 4-5 4
9. Τσικλητήρας Π. 1-1 3
-. Απόλλωνας 3-7 3
11. Πανθουριακός 2-3 2
12. Μιλιτάδης 5-2 1
-. Φαραί 3-6 1
-. Δώριο 2-7 1
-. Μεθώνη 0-8 1
16. Πεταλίδι 1-9 0
• Ο Μιλτιάδης έχει ξεκινήσει με -6 βαθμούς



ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Σπερχογεία - Μιλτιάδης
Απόλλωνας - Αίας
Μεθώνη - Πεταλίδι
Φαραί - Τσικλητήρας Πύλου
Εθνικός Μ. - Χώρα
Κυπαρισσία - Ηρακλής Καλ.
Ομόνοια - Πανθουριακός
Δώριο - Ολυμπιακός Καλ.



.


Διαβάστε Περισσότερα...

Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ»: Στην Αρχαία Μεσσήνη η πρώτη γενική συνέλευση!



Το μη κερδοσκοπικό σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» συγκαλεί την πρώτη Γενική του Συνέλευση το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 16.30 στην Αρχαία Μεσσήνη.


Την Κυριακή 12 Οκτ. 2008 και ώρα 11.00 θα γίνουν στην Καλαμάτα (ξενοδοχείο FILOXENIA αίθουσα Επτάνησα Ι) οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του πρώτου εκλεγμένου του Συμβουλίου.


Τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν στη Γενική Συνέλευση είναι :


Προγραμματισμός δράσεων (από 11.10.08 έως και 31.12.09)
Προϋπολογισμός έργων (από 12.10.08 έως και 31.12.09)

Σύμφωνα με το Καταστατικό «…τα μέλη του Σωματείου μπορούν να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση είτε αυτοπροσώπως είτε να αντιπροσωπεύονται από άλλο τακτικό μέλος.

Για την αντιπροσώπευση αυτή απαιτείται απλή έγγραφη εξουσιοδότηση του αντιπροσωπευόμενου.

Κάθε μέλος μπορεί να εξουσιοδοτεί στη Γενική Συνέλευση ένα μόνον άλλο μέλος».


Υποψηφιότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Ελεγκτική Επιτροπή μπορούν να θέσουν όλα τα μέλη του Σωματείου.


Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται εγγράφως και αποστέλλονται στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου ταχυδρομικά (Μπουμπουλίνας 30/10682), ηλεκτρονικά (benos@otenet.gr), ή τηλεομοιοτυπικά (210/8254258) το αργότερο πέντε (5) ημέρες πριν από την ημερομηνία των αρχαιρεσιών της Γενικής Συνέλευσης.

Συγκεκριμένα, οι υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν έως την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008 (συν. Υπόδειγμα υποψηφιότητας).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ

Πληροφορίες:
Δερβένη Αννα
Τηλ.2108254256

.


Διαβάστε Περισσότερα...

Αιτήσεις για νέο μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου...






Άρχισε η υποβολή αιτήσεων για το νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Αντικείμενο του Προγράμματος είναι τα “Προηγμένα Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα και Δίκτυα” και θα λειτουργήσει από το Φεβρουάριο του 2009 στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών στην Τρίπολη.



Eίναι διάρκειας 1,5 έτους και έχει στόχο την ειδίκευση σε προηγμένες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών πτυχιούχων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με συναφές γνωστικό αντικείμενο.



Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.







Διαβάστε Περισσότερα...

Άρχισαν μαθήματα στη Σχολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα...




Άρχισαν σήμερα τα μαθήματα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.



Η υποδοχή, ωστόσο, των πρωτοετών φοιτητών θα γίνει την Τρίτη 14 Οκτωβρίου.












.


Διαβάστε Περισσότερα...

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!...



Μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργανώνει την Κυριακή 2 Νοεμβρίου


ο Μορφωτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων,


με θέμα την Επίδραση των Φυτοφαρμάκων στην Υγεία μας!


Διαβάστε Περισσότερα...

Τα έργα στο Δήμο Δωρίου...



Ο δήμαρχος Δωρίου, Αντώνης Τάκης, σχετικά με τα έργα στον Δήμο του δήλωσε, προ ημερών, στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:


«Εμείς σαν Δήμος έχουμε σχεδόν τελειώσει όσον αφορά στον “Θησέα”. Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα τα οποία αφορούν στην αγροτική οδοποιία και τα οποία υλοποιούνται σε όλα σχεδόν τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου. Παράλληλα το έργο της πλατείας σχεδόν έχει τελειώσει. Τώρα έγινε η προκήρυξη για το έργο ύδρευσης Μάλθης - Αγίου Γεωργίου και βρισκόμαστε στη διαδικασία αναμονής, προκειμένου να αναλάβει ο ανάδοχος του έργο και σε λίγο καιρό να προβούμε στην υλοποίησή του.
Υπάρχουν ωστόσο στα πλάνα μας και κάποιες δεξαμενές, οι οποίες πρόκειται να κατασκευαστούν στην Κόκλα. Πρόκειται για εξωτερικό αγωγό ύδρευσης του οποίου το ύψος ανέρχεται στα 150.000 ευρώ και είναι έργο ενταγμένο στον “Θησέα”, αλλά και μια επιπλέον δεξαμενή ύδρευσης, η οποία ενδέχεται να υλοποιηθεί στην ίδια περιοχή της Κόκλας».



Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Διαβάστε Περισσότερα...

«Δεν μπορείς να καταργήσεις έναν Δήμο κάνοντας ασκήσεις επί χάρτου»!



ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ «ΕΠΙ» Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ



Ο δήμαρχος Νέστορος, Αναστάσιος Τσορώνης, μιλώντας στην «Επι», τόνισε τη θέση του για τον Καποδίστρια 2 και τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ:


«Η απόφαση που πάρθηκε σε ανοιχτό συμβούλιο στη Χώρα, στο οποίο παραβρέθηκαν πολλά μέλη, είναι ότι εμείς εδώ στον Δήμο Νέστορος έχουμε μια Ιστορία αποδεδειγμένη μέσα στους αιώνες 6.500 ετών. Είμαστε Δήμος από το 1836 μέχρι το 1912, μέχρι τότε δηλαδή που καταργήθηκαν αυτοί οι Δήμοι. Επειδή λοιπόν έχουμε όλα αυτά τα ιστορικά στοιχεία και είμαστε ένας αναπτυσσόμενος Δήμος, πιστεύουμε ότι, πρέπει να παραμείνουμε ως Δήμος Νέστορος, γιατί δεν μπορείς να καταργήσεις έναν Δήμο κάνοντας ασκήσεις επί χάρτου, όπως είναι αυτές οι παραπομπές που έχει στείλει το ΙΤΑ και βέβαια οι αποφάσεις, όπως είναι εύλογο, απορρίφθηκαν ομόφωνα από την ΚΕΔΚΕ».



Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ




Διαβάστε Περισσότερα...

Η «Γιορτή Λαδιού και Λαλαγγίδας» στο Βλαχόπουλο!



ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΣΧΗΜΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΗ



Την καθιερωμένη πλέον «Γιορτή Λαδιού και Λαλαγγίδας» πραγματοποίησε την Παρασκευή το βράδυ ο Σύλλογος Γυναικών «Παπαφλέσσας» στο Βλαχόπουλο Μεσσηνίας.
Η γιορτή αυτή γίνεται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο κι εκφράζει την έναρξη την νέας ελαιοκομικής περιόδου. Οι γυναίκες του Συλλόγου έφτιαξαν φαγητά που είχαν ως βάση το γευστικότατο ελαιόλαδο, που παράγουν στην περιοχή τους και τα μοίρασαν στον κόσμο μαζί βέβαια με τις παραδοσιακες λαλαγγίδες. Τη Γιορτή συνόδευσε και μουσική ορχήστρα που διασκέδασε τον κόσμο μέχρι αργά. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, αν αναλογιστούμε τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν. Ο κόσμος μετά το πέρας της εκδήλωσης έφυγε ευχαριστημένος, δίνοντας συγχαρητήρια στις γυναίκες του Συλλόγου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο νομάρχης Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Δράκος και ο αντινομάρχης, κ. Στάθης Αναστασόπουλος. Ο νομάρχης Μεσσηνίας δήλωσε: «Βρισκόμαστε εδώ στο ωραίο, παραγωγικό χωριό, το Βλαχόπουλο, σε αυτήν τη Γιορτή της παράδοσης, του εθίμου, της υποστήριξης των τοπικών προϊόντων και των διατροφικών συνηθειών της πατρίδος μας. Εντός των ημερών θα γιορτάσουμε την ημέρα της Διατροφής μέσα στον μήνα Οκτώβριο. Έχει αξία να υποστηρίζουμε και μέσα από αυτές τις γιορτές την παράδοση πάνω σε αυτό το μεγάλο ζήτημα που λέγεται ζωή και διατροφή. Η Γιορτή της Λαλαγγίδας, η οποία γιορτάζεται από τις γυναίκες του Βλαχόπουλου σήμερα εδώ, έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι γίνεται με το γνήσιο προϊόν, το ελαιόλαδο και με αγνά παραδοσιακά υλικά, στα οποία πρέπει να επιστρέψουμε και ως Μεσσήνιοι και ως Έλληνες. Η παρουσία μου εδώ θέλει να σηματοδοτήσει αυτή την υποστήριξη». Με αφορμή τη Γιορτή ο κ. Δράκος βρήκε την ευκαιρία να δηλώσει για ακόμη μια φορά την αντίθετη στάση του στο θέμα της ανάμειξης του ελαιολάδου με σπορέλαια και να επισημάνει πως πρέπει το Υπουργείο Γεωργίας να αντιδράσει άμεσα σε αυτή την υπόθεση και να παρακινήσει τους καταναλωτές, αλλά και τους παραγωγούς, να κινηθούν στην κατεύθυνση του να προωθηθεί το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Ο δήμαρχος Παπαφλέσσα, κ. Περικλής Ψώνης, δήλωσε: «Είναι μια Γιορτή που την εμπνεύστηκαν οι γυναίκες του Συλλόγου “Παπαφλέσσας” του Δήμου Βλαχόπουλου και την αγκάλιασε όλη η τοπική κοινωνία κι έχει καθιερωθεί. Η Δημοτική Αρχή είναι αρωγός, τη στηρίζει από την πρώτη στιγμή και κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερη. Παρ’ όλο που δεν είχαμε σύμμαχο τον καιρό, εντούτοις η θέληση και η αποφασιστικότητα των γυναικών και όλων μας καθιέρωσε αυτήν τη Γιορτή, την οργανώσαμε κι έχει πολύ μεγάλη επιτυχία. Μέσα από αυτήν τη Γιορτή επιδιώκουμε να διαιωνιστεί η παράδοση των φαγητών της περιοχής μας».
Ο αντινομάρχης, κ. Στάθης Αναστασόπουλος, δήλωσε: «Είμαστε εδώ για άλλη μια ακόμη χρόνια στη Γιορτή Λαδιού και Λαλαγγίδας εδώ στο Βλαχόπουλο, με τη μεγάλη παραγωγή στο ελαιόλαδο. Είναι η πρώτη Γιορτή Λαδιού που γίνεται με τη νέα ελαιοκομική περίοδο εδώ και πολλά χρόνια στο Βλαχόπουλο. Στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, διότι αυτή η Γιορτή βασίζεται στη μεσσηνιακή παραδοσιακή κουζίνα και είναι αυτή ακριβώς η μεσογειακή διατροφή που τόσα καλά προσφέρει στην υγεία του ανθρώπου. Να συγχαρούμε ιδιαίτερα τις γυναίκες του Συλλόγου του Βλαχόπουλου, οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια κάνουν εξαιρετική δουλειά και τις αξίζουν συγχαρητήρια».
Η πρόεδρος του Συλλόγου γυναικών «Παπαφλέσσας» κ. Ελένη Κανέλλου τόνισε: «Η καθιέρωση αυτής της γιορτής ξεκίνησε με την ίδρυση του συλλόγου τον Οκτώβρη του 1999 και κάθε χρόνο διοργανώνουμε την γιορτή «Λαδιού και Λαλαγγίδας». Επιδίωξη μας είναι κάθε χρόνο να αυξάνεται η συμμετοχή του κόσμου και γεγονός το οποίο από ότι φαίνεται το πετυχαίνουμε. Ο κόσμος έχει αγαλλίαση αυτήν τη γιορτή αλλά και η Δημοτική Αρχή που προσφέρει απλόχερα την βοήθεια της.»
Τέλος ο αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος δήλωσε: « Θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια στις γυναίκες του συλλόγου γυναικών «Παπαφλέσσας» του Βλαχόπουλου για την πολύ ωραία εκδήλωση που έχουνε κάνει σήμερα . Εμείς από την πλευρά μας ως Δημοτική Αρχή συνεισφέρουμε και επιχορηγούμε αυτήν την εκδήλωση και συμβάλλουμε στην επιτυχή εξέλιξη της.»



Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Διαβάστε Περισσότερα...

"Τρύπα"... στα Φιλιατρά!!!... Λέτε να είναι από το... CERN;;;...


"Οπως φαίνεται από την περιγραφή του Δήμου Φιλιατρών, η τρύπα που ανακάλυψε κάτοικος της περιοχής στη θέση “Μώραινα”, δεν είναι τυχαία.

Γιατί όπως μας είπαν, εκτός από την τρύπα που είδαν στην αυτοψία και την οποία ο άνθρωπος που ενημέρωσε είχε “περπατήσει” κάπου 40 μέτρα, υπάρχει και μια δεύτερη εκεί κοντά η οποία δεν αποκλείεται να είναι η... έξοδος.

Το μυστήριο ίσως λυθεί όταν θα φθάσουν οι σπηλαιολόγοι για να ερευνήσουν την περιοχή και να διαπιστώσουν αν πρόκειται για είσοδο σπηλαίου ή για κάτι διαφορετικό", έγραψε η "Ελευθερία".



***Λέτε να είναι, "τρύπα" από το CERN;;;... Ασφαλώς και αστειεύομαι!!!





Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ!



Με εκπροσώπους Συλλόγων Γυναικών, γυναίκες από την Τριφυλία και μέλη της Επιτροπής (που έχει συσταθεί γι αυτό) της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας συναντήθηκαν χθες το πρωί στην Κυπαρισσία ο Νομάρχης Δημήτρης Δράκος, ο Αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος (ο οποίος οργάνωσε και την συνάντηση), ο Δντης της Δνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας Κανέλλος Κυριακού και ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Παναγιώτης Αθανασόπουλος όπου και συζήτησαν για την οργάνωση και δημιουργία γυναικείων Συνεταιρισμών στην Τριφυλία.

Οι κ.κ Δράκος και Παναγιωτόπουλος συζήτησαν με τις γυναίκες για τα βήματα που έχουν γίνει και που θα ακολουθήσουν για τους γυναικείους συνεταιρισμούς και απάντησαν σε ερωτήματα που τέθηκαν από τις γυναίκες σχετικά με την οργάνωση αυτών.

Στη συνάντηση όπου αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και διαφάνηκε η βούληση των γυναικών να προχωρήσουν στην δημιουργία των συνεταιρισμών συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, γυναίκες από το Σύλλογο Γυναικών Κυπαρισσίας «ΓΑΙΑ», τον Εκπολιτιστικό – Μορφωτικός Σύλλογο Γυναικών Πύργου Τριφυλίας «Η Αγία Παρασκευή», τον Σύλλογο Γυναικών Δήμου Δωρίου κ.α.




Διαβάστε Περισσότερα...

Αρχαία Μεσσήνη - Αγωνιά για το 4ο ΚΠΣ ο Πέτρος Θέμελης...



Σε αναμονή για το αν οι αναστηλωτικές εργασίες στην Αρχαία Μεσσήνη θα χρηματοδοτηθούν από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αλλά και με τι ποσό, βρίσκεται ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης.

«Ακόμη δε γνωρίζουμε τίποτα. Περιμένουμε από μέρα σε μέρα να μας ειδοποιήσουν από το υπουργείο Πολιτισμού για το αν εγκρίθηκε το πρόγραμμά μας και για το πόσα χρήματα θα πάρουμε. Ελπίζω βέβαια ότι η Μεσσήνη θα είναι μέσα στο 4ο ΚΠΣ» σημειώνει ο κ. Θέμελης, ενώ προσθέτει: «Εάν πάρουμε την έγκριση, πρέπει μετά να υποβάλλουμε τεχνικά δελτία, αναλύσεις κ.λπ. Έχει διαδικασία. Όμως, ο χρόνος περνάει και ανησυχούμε. Δεν ξέρω πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση. Είχαμε πει ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα έπρεπε να έχει αποφασιστεί το ποια έργα θα συμπεριληφθούν στο 4ο ΚΠΣ».


Στο πρόγραμμά του για το 4ο ΚΠΣ ο κ. Θέμελης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις οχυρώσεις της αρχαίας πόλης: «Από τα σημαντικότερα σημεία είναι οι οχυρώσεις και βέβαια ένας πύργος, ο οποίος είναι ετοιμόρροπος και κινδυνεύει να πέσει. Η αναστήλωση του Θεάτρου δεν έχει σχέση με το 4ο ΚΠΣ, καθώς τη χρηματοδότησή της έχει αναλάβει, όπως είναι γνωστό, το Ίδρυμα Νιάρχου».


Τέλος για το 3ο ΚΠΣ


Εν τω μεταξύ, στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνονται τα έργα που έγιναν στον αρχαιολογικό χώρο με το 3ο ΚΠΣ. Με αυτή την αφορμή θα δοθεί και η συναυλία από το «Ελληνικό Κουαρτέτο» το ερχόμενο Σάββατο στις 7.30 μ.μ. στην Αρχαία Μεσσήνη, στο πλαίσιο μάλιστα της γενικής συνέλευσης της κίνησης πολιτών «Διάζωμα», όπου ο κ. Θέμελης συμμετέχει. «Επειδή, όταν θα ολοκληρωθεί κανονικά το 3ο ΚΠΣ θα είναι χειμώνας, αποφασίσαμε να κάνουμε τώρα τη μουσική εκδήλωση στον ανοιχτό χώρο του Εκκλησιαστηρίου» λέει.
Όσο για τα εγκαίνια του εντυπωσιακού αναστηλωμένου Σταδίου, μετατέθηκαν για το επόμενο καλοκαίρι, καθώς η εκδήλωση που θα τα συνοδεύει πρέπει να είναι κάτι ιδιαίτερο, για τη διοργάνωση του οποίου φέτος δεν υπήρχε αρκετός χρόνος. «Το Στάδιο πρέπει να το εγκαινιάσουμε με ένα υπερθέαμα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Θέμελης.
Αναφερόμενος, τέλος, στη διάλεξη που έδωσε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο του συνεδρίου που έγινε τον Σεπτέμβριο για την Αρχαία Μεσσήνη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη απήχηση που είχε η εκδήλωση στο κοινό, αλλά και την άψογη διοργάνωσή της.


Της Μαρίας Νίκα





Διαβάστε Περισσότερα...

1,4 εκ. ευρώ η εισφορά της... Π.Ο.Τ.Α. στο Δήμο Πύλου


Στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου αποφασίστηκε να μην πάρουν τη γη, αλλά να δεχθούν χρήματα από τον επενδυτή της ΠΟΤΑ που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη έκταση.

Και υπολογίζεται ότι ο δήμος θα εξασφαλίσει γύρω στο 1,4 εκ. ευρώ, που θα μπορεί να διαθέσει για κοινωνικούς ή τουριστικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο επενδυτής υποχρεούται να καταβάλει στο δήμο εισφορά σε γη 5%, στη συγκεκριμένη περίπτωση για την ΠΟΤΑ Πύλου 68 στρέμματα. Έχει δικαίωμα επίσης να ζητήσει αναστροφή της παραχώρησης και της μετατροπής της σε χρήμα, σύμφωνα με τις περί απαλλοτριώσεων διατάξεις. Αυτό έκανε και η ΤΕΜΕΣ. Ζήτησε να μην παραχωρήσει την έκταση, αλλά να πληρώσει σε χρήμα. Η σχετική έγκριση δίνεται με απόφαση νομάρχη.

Επιφυλάσσεται για το τίμημα και όπως επισημάνθηκε, θα διεκδικήσει μια ικανοποιητική τιμή για τα 68 στρέμματα.

«Σε περίπτωση που ο δήμος έπαιρνε τη γη, δε θα μπορούσε να την εκποιήσει και θα έπρεπε να τη χρησιμοποιήσει μόνο για ειδικούς σκοπούς (χώρους αθλοπαιδιών, τουριστικά περίπτερα κ.λπ.)».

Η έκταση που θα έπαιρνε ο δήμος ήταν στον εθνικό δρόμο μετά το “Μηδέν” προς την Καλαμάτα.

Ο Δήμαρχος κ. Χρονόπουλος επεσήμανε πως «δε θα μπορούσε να γίνει τίποτα στη συγκεκριμένη περιοχή.

.


Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ





15 Νοεμβρίου 2008 - 24 Μαΐου 2009

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας, Β’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών , με την επιστημονική συνεργασία του ΚΕΑΤ - Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών διοργανώνει τον πρώτο κύκλο ετήσιων επιμορφωτικών σεμιναρίων στην Ειδική Αγωγή διάρκειας τετρακοσίων (400) ωρών, από 15 Νοεμβρίου 2008 έως 24 Μαΐου 2009.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση και εξειδίκευση των εκπαιδευτικών ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο της εκπαίδευσης των ανάπηρων μαθητών και μαθητριών και να βελτιωθούν οι συνθήκες ένταξης των παιδιών με αναπηρία στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Το πρόγραμμα θα εστιάζει στη παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο θα υλοποιηθεί δε σε δεκαεννέα (19) Σαββατοκύριακα των είκοσι (20) διδακτικών ωρών έκαστο. Θα υπάρχει και μία φάση ανατροφοδότησης (είκοσι (20) ωρών) σε συγκεκριμένη εργασία που θα εκπονήσει κάθε επιμορφούμενος με συγκεκριμένο επόπτη.
Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα για όσους το επιθυμούν δημιουργίας τμήματος διδασκαλίας γραφής BRAILLE.

Αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου θα αναρτηθεί εντός των προσεχών ημερών.
Το κόστος παρακολούθησης καθορίζεται στα 2.250,00 €.

Υπεύθυνος επικοινωνίας για δηλώσεις συμμετοχής:
Κύριος Γιώργος Κορμάς
τηλ. 210 6528142, 6948 058304, 6977 194024 Email: info@eidikiagogi.gr
.
.


Διαβάστε Περισσότερα...

6 ΜΗΝΕΣ "Kafeneio-gr"!!!...



Σήμερα το "Kafeneio-gr" συμπληρώνει έξι μήνες λειτουργίας!


Ηταν 7 του Απρίλη 2008 όταν το καφενείο άνοιξε τις πόρτες του στην περιπέτεια της blogόσφαιρας.


Για έξι μήνες μας κερνάει απ' όλα τα καλά.


Σήμερα, έξι μήνες μετά, κάνει μια στάση για να κάνει έναν μικρό απολογισμό!...


Επισκεφτείτε το http://kafeneio-gr.blogspot.com/ για να μάθετε και εσείς
πόσους καφέδες ...έψησε, πόσα τσίπουρα ...κέρασε και πόσες ποικιλίες ...δημιούργησε!!!


Αξίζει τον κόπο!!!


***Από το Trifylianews, πολλές θερμές ευχές στο Kafeneio και τον Καφετζή για να συνεχίσουν με το ίδιο, γιατί όχι και ακόμη περισσότερο, μεράκι να μας προσφέρουν τα καλύτερα!!!


Και εμείς, είμαστε εδώ και τους στηρίζουμε και υποστηρίζουμε...


Χρόνια σας Πολλά και δημιουργικά, με επιτυχίες!!!





Διαβάστε Περισσότερα...

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου



Η κρίση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ η πρόθεση ψήφου των κομμάτων, όπως διαμορφώνεται με τις νέες δημοσκοπήσεις και η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.


Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:


* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αρχίζει εβδομάδα εξελίξεων. Αρχής γενομένης από τη σημερινή Σύνοδο της Κ.Ο.".
* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Συγκλονισμένοι οι Ευρωπαίοι από την κυνική δήλωση της Μέρκελ για την κρίση".
* ΑΥΡΙΑΝΗ: "Γιατί τρέμει ο Γιωργάκης τις αποκαλύψεις για τις μίζες που έδωσε η Siemens Ποιους καίει ο Σίκατσεκ που συναντάται στο Μόναχο με τον Ζαγοριανό".
* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Η μάχη της συσπείρωσης. Ανακτά το χαμένο έδαφος η ΝΔ ανεβασμένο και το ΠΑΣΟΚ".
* ΕΘΝΟΣ: "Διπλό σοκ με ανατιμήσεις και επιτόκια. Στην πρέσα της οικονομικής κρίσης δανειολήπτες και καταναλωτές".
* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Πρωθυπουργός μιλάει στην ΚΟ της ΝΔ και θέτει στους Βουλευτές το δίλημμα τι θέλουν να χορέψουν ...Τον χορό του Ζαλόγγου ή πυρρίχιο".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ποιος κυβερνητικός κάρφωσε τον Φώλια; Νέο σοκ από τις αποκαλύψεις ότι ο υπουργός Ανάπτυξης εμπλέκεται σε σκάνδαλο".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εκρήξεις ακρίβειας σε τρόφιμα - πετρέλαιο. "Μαύρος" χειμώνας για τα νοικοκυριά. Ανατιμήσεις έως 67% στα σούπερ μάρκετ και έως 30% σε πετρέλαιο θέρμανσης εντός του Οκτωβρίου".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κερασάκι στην κρίση 5 δισ. ευρώ νέοι φόροι. Προϋπολογισμός: Δεύτερη δόση φορο-επιδρομής μετά τα περυσινά 6 δισ.".
* ΕΣΤΙΑ: "Κρίσιμη στιγμή για την οικονομία. Η πολιτική αβεβαιότης επενεργεί αρνητικά".
* ΤΑ ΝΕΑ: "Άγρια παιχνίδια με τις καταθέσεις. Υπόγειος πόλεμος με τα επιτόκια".
* Η ΧΩΡΑ: "Πόσα έχασαν Ταμεία - τράπεζες από τα "τοξικά χρεόγραφα". Απώλειες δισεκατομμυρίων καταγράφουν τα λεφτά των ασφαλισμένων".
* City Press: "Ζητείται κάθαρση για το Βατοπέδι".
* Metro "Σκηνικό για... ντέρμπι. "Μονομαχία" Καραμανλή - Παπανδρέου με ομιλίες στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων τους".
* Μetropolis: "Στο "τραπέζι" το ύψος της εγγύησης των καταθέσεων".
Θεσσαλονίκη
* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Σαφάρι" για πρόστιμα. Νομαρχία Θεσσαλονίκης: 113,5 εκατ.ευρώ έσοδα το 2009".
* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίξει με τους εργαζόμενους.Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μιλά στη "Θ"».



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ


Διαβάστε Περισσότερα...

Monday!...






Καλημέρα σας

και

καλή εβδομάδα!!!...

.


Διαβάστε Περισσότερα...