Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Αρχαία Μεσσήνη - Αγωνιά για το 4ο ΚΠΣ ο Πέτρος Θέμελης...



Σε αναμονή για το αν οι αναστηλωτικές εργασίες στην Αρχαία Μεσσήνη θα χρηματοδοτηθούν από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αλλά και με τι ποσό, βρίσκεται ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης.

«Ακόμη δε γνωρίζουμε τίποτα. Περιμένουμε από μέρα σε μέρα να μας ειδοποιήσουν από το υπουργείο Πολιτισμού για το αν εγκρίθηκε το πρόγραμμά μας και για το πόσα χρήματα θα πάρουμε. Ελπίζω βέβαια ότι η Μεσσήνη θα είναι μέσα στο 4ο ΚΠΣ» σημειώνει ο κ. Θέμελης, ενώ προσθέτει: «Εάν πάρουμε την έγκριση, πρέπει μετά να υποβάλλουμε τεχνικά δελτία, αναλύσεις κ.λπ. Έχει διαδικασία. Όμως, ο χρόνος περνάει και ανησυχούμε. Δεν ξέρω πού οφείλεται αυτή η καθυστέρηση. Είχαμε πει ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα έπρεπε να έχει αποφασιστεί το ποια έργα θα συμπεριληφθούν στο 4ο ΚΠΣ».


Στο πρόγραμμά του για το 4ο ΚΠΣ ο κ. Θέμελης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις οχυρώσεις της αρχαίας πόλης: «Από τα σημαντικότερα σημεία είναι οι οχυρώσεις και βέβαια ένας πύργος, ο οποίος είναι ετοιμόρροπος και κινδυνεύει να πέσει. Η αναστήλωση του Θεάτρου δεν έχει σχέση με το 4ο ΚΠΣ, καθώς τη χρηματοδότησή της έχει αναλάβει, όπως είναι γνωστό, το Ίδρυμα Νιάρχου».


Τέλος για το 3ο ΚΠΣ


Εν τω μεταξύ, στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνονται τα έργα που έγιναν στον αρχαιολογικό χώρο με το 3ο ΚΠΣ. Με αυτή την αφορμή θα δοθεί και η συναυλία από το «Ελληνικό Κουαρτέτο» το ερχόμενο Σάββατο στις 7.30 μ.μ. στην Αρχαία Μεσσήνη, στο πλαίσιο μάλιστα της γενικής συνέλευσης της κίνησης πολιτών «Διάζωμα», όπου ο κ. Θέμελης συμμετέχει. «Επειδή, όταν θα ολοκληρωθεί κανονικά το 3ο ΚΠΣ θα είναι χειμώνας, αποφασίσαμε να κάνουμε τώρα τη μουσική εκδήλωση στον ανοιχτό χώρο του Εκκλησιαστηρίου» λέει.
Όσο για τα εγκαίνια του εντυπωσιακού αναστηλωμένου Σταδίου, μετατέθηκαν για το επόμενο καλοκαίρι, καθώς η εκδήλωση που θα τα συνοδεύει πρέπει να είναι κάτι ιδιαίτερο, για τη διοργάνωση του οποίου φέτος δεν υπήρχε αρκετός χρόνος. «Το Στάδιο πρέπει να το εγκαινιάσουμε με ένα υπερθέαμα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Θέμελης.
Αναφερόμενος, τέλος, στη διάλεξη που έδωσε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο του συνεδρίου που έγινε τον Σεπτέμβριο για την Αρχαία Μεσσήνη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη απήχηση που είχε η εκδήλωση στο κοινό, αλλά και την άψογη διοργάνωσή της.


Της Μαρίας Νίκα