Πριν 16 χρόνια στη Βοστόνη ο Μεσσήνιος Διονύσης Χατζόπουλος ονειρεύτηκε να δημιουργήσει μονάδα ζυθοποιίας.
Σήμερα το όνειρο γίνεται πραγματικότητα, καθώς η μονάδα ζυθοποιίας που κατασκευάζεται στο δρόμο Μεσσήνη - Μάδενα είναι έτοιμη να παράγει τα Χριστούγεννα την μπίρα Messina.
O Διονύσης Χατζόπουλος μιλάει στην “Ε“ για τα μυστικά της καλής μπίρας και το στόχο να παράγει 3,5 εκατομμύρια λίτρα ζύθου σε 5 χρόνια. Χαρακτηρίζει ως “κλειδί“ για την επίτευξη του στόχου τη λειτουργία της “Costa Navarino” τονίζοντας ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Αναπτυξης (ΠΟΤΑ) θα συμβάλλουν καθοριστικά στην μεγέθυνση της αγοράς.
Ο κ. Χατζόπουλος γεννήθηκε πριν 38 χρόνια στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ. Μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο στη Μεσσήνη. Στη συνέχεια σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πολιτικές Επιστήμες στις ΗΠΑ. Εργάστηκε 7 χρόνια στο Λος Αντζελες σε εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών και στη συνέχεια στη ζυθοποιία “Big Sky” στην Πολιτεία Μοντάνα των ΗΠΑ.
Πριν 16 χρόνια επισκέφθηκε ένα εστιατόριο στη Βοστόνη. Στην “κουζίνα“ λειτουργούσε μικρή ζυθοποιία και οι πελάτες έπιναν μπίρα που είχε παράγει το εστιατόριο. “Από τότε έβαλα στόχο να δημιουργήσω μια ζυθοποιία στην οποία ο επισκέπτης να μπορεί να δοκιμάσει την μπίρα στον τόπο που παράγεται. Θέλω η ζυθοποιία που δημιουργείται να είναι επίσκεψιμη“ δηλώνει ο κ. Χατζόπουλος. Το σχέδιο ξεκίνησε να υλοποιείται πριν 1,5 χρόνο και πλέον η επιχείρηση έχει εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες για τη λειτουργία της.
Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΜΠΙΡΑ
“Η πρώτη “πιλοτική“ μπίρα θα παραχθεί την περίοδο των εορτών. Θέλουμε να τη δοκιμάσει ο κόσμος, να μας πει τις εντυπώσεις του και να προχωρήσουμε σε βελτίωση του προϊόντος, αν χρειάζεται. Μια μικρή ζυθοποιία όπως αυτή που δημιουργήσαμε δίνει μεγάλο βάρος στην ποιότητα του προϊόντος. Αρχικά θα παράγουμε μόνο μπίρα lager ενώ στη συνέχεια, ανάλογα με τη ζήτηση, θα παράγουμε και άλλα είδη. Μετά από 5 χρόνια θα μπορούμε να παράγουμε 3,5 εκατομμύρια λίτρα μπίρας“ είπε στην “Ε“ ο κ. Χατζόπουλος. Στόχος της επιχείρησης είναι να κατακτήσει τη μεσσηνιακή αγορά: “Δεν έχουμε σκοπό να πάμε στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Στόχος μας είναι η μεσσηνιακή αγορά και οι γύρω νομοί. Εχουμε ήδη κάνει μια πρώτη συζήτηση για να διατίθεται μπίρα στην Costa Navarino (σ.σ. ΠΟΤΑ). Εδειξαν ενδιαφέρον να τους παρουσιάσουμε την μπίρα όταν παραχθεί, καθώς επιθυμούν να διαθέτουν τοπικά προϊόντα. Αλλωστε επιλέξαμε να δημιουργήσουμε τη μονάδα στη Μεσσήνη για να είμαστε κοντά στις αγορές της Καλαμάτας και της Costa Navarino”.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΠΙΡΑΣ
“Η μπίρα δεν είναι καλοκαιρινό ποτό και δεν πίνεται υπερβολικά παγωμένη γιατί αλλοιώνεται η γεύση της. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει άψητη μπίρα. Απλά έχει αλλοιωθεί η γεύση της γιατί δεν διατηρείται στη σωστή θερμοκρασία κατά την διάρκεια της μεταφοράς και της αποθήκευσης. Το καλοκαίρι, κυρίως, οι μπίρες μεταφέρονται με ανοιχτά φορτηγά οπότε... οι καταναλωτές μένουν με την εντύπωση ότι είναι άψητη“ δηλώνει ο κ. Χατζόπουλος. Στη συνέχεια της συνέντευξης μίλησε στην “Ε“ για τον τρόπο παραγωγής: “Η παραγωγή γίνεται σε 4 στάδια. Στο 1ο γίνεται η διήθηση, το άλεσμα της βύνης με νερό για να απορροφηθούν τα σάκχαρα. Στο 2ο στάδιο γίνεται βρασμός του “ζωμού“ μαζί με το λυκίσκο. Από το είδος του λυκίσκου που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται η γεύση της μπίρας. Στο 3ο στάδιο γίνεται η ωρίμανσή της μέσα σε ειδικές δεξαμενές. Στο στάδιο αυτό παράγεται το διοξείδιο του άνθρακα και το αλκοόλ. Στο 4ο στάδιο γίνεται το φιλτράρισμα για να αποκτήσει η μπίρα διαύγεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφιλτράριστη μπίρα κρατάει τις διουρητικές ουσίες και συνιστάται στον ανδρικό πληθυσμό που θέλει να μην αποκτήσει πρόβλημα προστάτη. Μετά το φιλτράρισμα η μπίρα εμφιαλώνεται ή μπαίνει σε βαρέλια“. Για την ελληνική αγορά ο κ. Χατζόπουλος είπε: «Ο Ελληνας έχει μάθει μόνο τις “μονοπωλιακές“ μπίρες, δεν έχει μάθει να πίνει άλλες. Στις ΗΠΑ το 40% παράγεται σε μικρές ζυθοποιίες. Ακόμα και η Αλβανία έχει μικρές ζυθοποιίες. Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα εισάγονται όλες οι πρώτες ύλες και τα υλικά συσκευασίας για τη μπίρα. Ακούγεται απίθανο αλλά τα μπουκάλια και τα κουτάκια εμφιάλωσης είναι εισαγόμενα. Καμία ελληνική επιχείρηση δεν παράγει κουτάκια και μπουκάλια για μπίρα. Στην Ελλάδα, αν δεν υπήρχε ο ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας Μακεδονίας - Θράκης Δημήτρης Πολιτόπουλος, ακόμα θα υπήρχαν μόνο 2 - 3 εταιρείες. Ο κ. Πολιτόπουλος αγωνίστηκε για να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τη δημιουργία και λειτουργία μικρών ζυθοποιίων. Ο κ. Πολιτόπουλος μας έχει βοηθήσει πολύ. Επίσης θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στον συνεργάτη μου τον Αρτέμη Τσοπανάκη που έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργηθεί η επιχείρηση“.
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ