Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2009...


Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2009 το οποίο νωρίτερα παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα ,παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.




Σύμφωνα με αυτό εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 3,3 με 3,4%.

Στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται και τα νέα φορολογικά μέτρα, κόστους τουλάχιστον 7,4 δισεκατομμυρίων Ευρώ, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και αφορούν την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20% και την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε το 2009 δύσκολη χρονιά υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός ευθύνης και προοπτικής.

Πρόσθετοι φόροι 7,4 δισ. ευρώ

Επιπλέον φόρους 7,4 δισ. ευρώ προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός το προσχέδιο του οποίου παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Τα πρόσθετα έσοδα θα προκύψουν κυρίως από τα φορολογικά μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση, τα ακίνητα, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και την ενίσχυση και εντατικοποίηση των φορολογιών ελέγχων. Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο προβλέπονται η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20%, η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, η φορολόγηση των μερισμάτων, η ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000- 2006, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο κλπ. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα ανέλθει σε 61,5 δισ. ευρώ από 54,1 που είναι η αναθεωρημένη πρόβλεψη για το 2008 (αύξηση 13,6%). Από τους άμεσους φόρους οι προβλεπόμενες εισπράξεις ανέρχονται σε 26,9 δισ. ευρώ και από τους έμμεσους 34,6 δισ. ευρώ. Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι βασικές επιδιώξεις της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης αποτελούν τόσο η διεύρυνση της φορολογικής βάσης που προωθείται με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, καθώς και η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων με την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών. Σημειώνεται ότι για τα φετινά εισοδήματα οι συντελεστές 29% και 39% που προβλέπονται στη φορολογική κλίμακα μειώνονται σε 27% και 37% αντίστοιχα, ενώ για το 2009 οι συντελεστές αυτοί θα περιοριστούν περαιτέρω στο 25% και στο 35%. Ο συντελεστής 40% που ισχύει για τα εισοδήματα άνω των 75 χιλιάδων ευρώ διατηρείται σταθερός. Παράλληλα, όπως επανέλαβε ο κ. Αλογοσκούφης, έχει θεσπιστεί η περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή 25% της κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα απο το 2010 έως και το 2014, όπου θα μειώνεται σταδιακά κατά 1 μονάδα, με στόχο τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το έτος 2014 να φορολογηθούν με συντελεστή 20%. Στο μέτωπο των δαπανών προβλέπεται αύξηση 8,6%. Θα διαμορφωθούν σε 65,5 δισ. ευρώ από 60,3 δισ. ευρώ που είναι οι προβλεπόμενες για φέτος. Όσον αφορά στα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, ο πήχης της ανάπτυξης χαμηλώνει σημαντικά στο 3%, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος στο 88,4% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός στο 3,2%, ο πραγματικός μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,4%, η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 0,9% ενώ το ποσοστό ανεργίας τοποθετείται στο 7,3% του εργατικού δυναμικού. Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2009 προβλέπει αυξημένες πιστώσεις για το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κατά 13%, για το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά 8,3%, για το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά 6,1% και για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά 7,7%. Εξάλλου, οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης για το έτος 2009 είναι αυξημένες κατά 13,7% σε σχέση με τις αντίστοιχες του τρέχοντος έτους.

Αυξημένες κατα 36% οι κοινωνικές δαπάνες
Σε ότι αφορά τις δαπάνες για αποδοχές και συντάξεις, που αποτελούν το 45,7% των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού, η αύξησή τους, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, οφείλεται στις νέες αυξήσεις για μισθούς και συντάξεις, που θα προβλέπει η εισοδηματική πολιτική του 2009, στην εφαρμογή του νέου μισθολογίου για τους δικαστικούς, στη μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού (ωριμάνσεις), στην αύξηση των αποδοχών των συμβασιούχων καθαριστών των σχολικών μονάδων, στις δαπάνες νέων προσλήψεων κυρίως ιατρικού, νοσηλευτικού, εκπαιδευτικού προσωπικού και επαγγελματιών οπλιτών. Οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 11%. Μεγάλο μέρος από τις δαπάνες αυτές προορίζονται για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και για την κάλυψη του κόστους από τις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ, που προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Αυξημένες κατά 36% θα είναι και οι δαπάνες Κοινωνικής Προστασίας. Πρόκειται για δαπάνες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα επιδόματα πολυτέκνων, τα επιδόματα πρόνοιας, το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (ταμείο για τη φτώχεια). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό πιστώσεις για το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ, αλλά όπως διευκρίνισε ο κ. Αλογοσκούφης σε αυτά θα προστεθούν έσοδα από τους ειδικούς λογαριασμούς, που ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό. Ο κ. Αλογοσκούφης εξήγησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και για τις ενισχύσεις που θα προβλέπει σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους, όπως και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Ανάπτυξη-Απασχόληση-Κοινωνική συνοχή

Παρουσιάζοντας το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού ο Υπουργός Οικονομίας, είπε ότι κινείται στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής και στοχεύει στην ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Το προσχέδιο, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, λαμβάνει υπόψιν τις επιβαρύνσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η αύξηση προ των υλών τροφίμων, κλπ και η έξαρση του πληθωρισμού. Βασική κυβερνητική επιδίωξη είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η στήριξη της αναπτυξιακής προοπτικής και η ενίσχυση των εισοδημάτων των ασθενέστερων τάξεων. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στο δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, στα νέα επεισόδια όπως είπε, που παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση και προέβλεψε ότι το τέλος της αναταραχής δεν είναι ορατό. Παρόλα αυτά, τόνισε οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία είναι πιο περιορισμένες δεδομένου ότι εφαρμόζεται ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι το 2009 στο πλαίσιο της πολιτικής της δημοσιονομικής προσαρμογής θα εφαρμοστεί η ελάχιστη προσαρμογή που επιτρέπει η ΕΕ (δηλαδή μείωση του ελλείμματος κατά 0,5%), ενώ ανακοίνωσε την ενεργοποίηση μέσα στο 2009 του Ταμείου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Τέλος ο Υπουργός Οικονομίας, επανέλαβε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο.Νωρίτερα ο κ Αλογοσκούφης, επιδίδοντας στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2009, δήλωσε: "Είναι ένας Προϋπολογισμός ευθύνης και προοπτικής, διότι ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που βιώνουμε σήμερα διεθνώς, έχει σημασία η χώρα μας να συνεχίσει την προσπάθεια για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Και προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό σχέδιο. Θα ήθελα ειδικά, κ. Πρόεδρε, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να διαβιβάσω και μέσω υμών προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής την ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να επιδείξουμε όλοι υπευθυνότητα για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας".

Αντιδράσεις κομμάτων

"Φθηνή προσπάθεια εντυπωσιασμού" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη δήλωση του κ. Αλογοσκούφη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υποκρίνεται, ότι δεν αντιλαμβάνεται το δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έθεσε στον κ. Αλογοσκούφη το ερώτημα "ποια ακριβώς είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που έχει βοηθήσει τη χώρα, όπως ισχυρίστηκε, να ανταπεξέλθει καλύτερα στην κρίση". Και εξειδίκευσε θέτοντας πιο συγκεκριμένα ερωτήματα όπως αν "βοήθησαν οι πολιτικές μειώσεις των δημοσίων επενδύσεων, αύξησης των φόρων, μείωσης των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, μείωσης του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης, αύξησης της ακρίβειας ή εκχώρησης, κοψοχρονιά, δημοσίων επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ". Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η διεθνής κρίση υπάρχει και είναι σοβαρή και κάλεσε την κυβέρνηση αντί να "βρίσκει φθηνά άλλοθι για την αποτυχία των πολιτικών της να λαμβάνει μέτρα, ώστε η χώρα να ανταπεξέλθει πραγματικά σε αυτή τη διεθνή κρίση". Για θέατρο παραλόγου το οποίο συνεχίζεται με κακοδιαχείριση των δημοσίων οικονομικών και φορεπιδρομή στα μεσαία και κατώτερα στρώματα έκανε λόγο και η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη. "Για άλλη μία χρονιά, θα υποστούμε την ίδια αδιέξοδη οικονομική πολιτική. Τα νούμερα που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι ξανά στον αέρα", ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε "Το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2007 ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή του 3% του εθνικού εισοδήματος, όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει. Το ίδιο θα γίνει και για το 2008, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο".

"Το προσχέδιο προϋπολογισμού αποσαφηνίζει ότι αυτό που πραγματικά εγγυάται η κυβέρνηση είναι η προστασία των κερδών της πλουτοκρατίας. Σηματοδοτεί νέα σφοδρή επίθεση στο εισόδημα της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων, κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας. Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης, που είναι πολιτική και της ΕΕ και ανταποκρίνεται στα στρατηγικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας, δεν αντιμετωπίζεται με τους κούφιους πυροβολισμούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ", τονίζει το ΚΚΕ.

"Η κυβέρνηση κατέθεσε προσχέδιο για ένα προϋπολογισμό άγριας φοροεπιδρομής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, σκληρής λιτότητας για μισθούς και συντάξεις, καθήλωσης και μείωσης των κοινωνικών δαπανών, ο οποίος βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα" σχολίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

"Ο Προϋπολογισμός του κ. Αλογοσκούφη είναι ο Προϋπολογισμός του κ. Σημίτη το 1985-86, του κ. Μάνου το 1992-93, του κ. Παπαντωνίου το 1995-96, ο Προϋπολογισμός του κ. Χριστοδουλάκη το 2002. Ίδια κατάσταση, οι φόροι στο «limit up» και οι παροχές στο «limit down». Δυστυχώς το 2009 θα είναι χειρότερο από το 2008", τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.