Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: "Στον αέρα η υπόθεση του δρόμου Κυπαρισσία - Ραυτόπουλο!


Με αισθήματα απογοήτευσης, αγανάκτησης και οργής αντέδρασαν οι δημότες των Δημοτικών Διαμερισμάτων Μπλεμενιάνων , Βρυσών, Μουριατάδας, Καρβουνιου και Ροδιάς, μόλις πληροφορήθηκαν την απάντηση της κυβέρνησης για το δρόμο Κυπαρισσία - Ραυτόπουλο”.
Αυτό αναφέρεται σε σχόλιο του βουλευτή Δημ. Κουσελά αναφορικά με την απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών Αθ. Νάκου σε σχετικό ερώτημα που είχε υποβάλει.
Σύμφωνα με τον κ. Νάκο..............

«το έργο της νέας χάραξης της οδού Κυπαρισσία Ραυτόπουλο δεν έχει δημοπρατηθεί και δεν έχει προταθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ ή σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς η εκπόνηση της μελέτης δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μετά την ανωτέρω έγκριση θα συνεχιστεί η εκπόνηση των επόμενων σταδίων της μελέτης και των λοιπών υποστηρικτικών μελετών που απαιτούνται, ώστε το έργο της νέας χάραξης της οδού Κυπαρισσία – Ραυτόπουλο να είναι έτοιμο προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα».

Και ο κ. Κουσελάς καταλήγει: “Μετά την εξέλιξη αυτή είναι απαραίτητο να δραστηριοποιηθούν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Σύλλογοι και οι φορείς της περιοχής, ώστε να υπάρξει άμεση λύση στο θέμα”.


*από την Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Costa Navarino - Θέλουν ντόπιο προσωπικό.


Κεφαλαιώδους σημασίας για τη Μεσσηνία είναι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει η Costa Navarino, όταν λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία πολυτελείας που κατασκευάζει κοντά στην Πύλο.
Μάλιστα, αυτές οι θέσεις εργασίας θα ευνοήσουν τη Δυτική Μεσσηνία, που βρίσκεται μακριά από το αστικό κέντρο της Καλαμάτας, άρα οι εκεί υπάρχουσες δουλειές δεν μπορεί παρά να σχετίζονται στο μέγιστο βαθμό με την αγροτική παραγωγή.

Η λειτουργία των ξενοδοχείων της Costa Navarino θα...................

προσφέρει στη Δυτική Μεσσηνία τη διαφοροποίηση επαγγελμάτων που τόσο έχει ανάγκη, ώστε να κρατήσει εκεί τα νέα παιδιά της. Επίσης, θα δώσει δουλειά σε ανέργους από την Καλαμάτα και ευρύτερα τη Μεσσηνία ή και σε ανθρώπους καταγόμενους από εδώ, που θα επιστρέψουν.


Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι «εντός των επομένων εβδομάδων ξεκινάει καμπάνια ενημέρωσης από τη Starwood σε συνεργασία με την TEMES σχετικά με την πρόσκληση ενδιαφέροντος στη Μεσσηνία και σε γειτονικούς νομούς, για εργασία στο Navarino Dunes, με την έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων το Μάιο του 2010. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα αφορά όλους τους Μεσσήνιους που είτε ζουν στην περιοχή μας είτε σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και θέλουν να επιστρέψουν, και θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων, που σε πολλές περιπτώσεις δε θα απαιτούν εξειδικευμένη εμπειρία ή γνώσεις. Από προκαταρκτικές μελέτες που κάναμε, προβλέπουμε ότι η προσφορά εργασίας θα είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Ευχόμαστε αυτή η πρόβλεψη να διαψευστεί. Για να είμαστε όμως ασφαλείς, θα ξεκινήσουμε και καμπάνια εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ενοικίαση διαμερισμάτων, σπιτιών κ.λπ., προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης εργαζομένων που πιθανώς να έρθουν και από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου ή της Ελλάδος».
Ο κ. Κωνσταντακόπουλος επεσήμανε πως ξεκίνησαν να εργάζονται στελέχη της Starwood και ήδη προωθούν τον προορισμό της Costa Navarino σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις, καθώς και συνολικά στο δίκτυό τους. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί περιοδεία για ενημέρωση δημοσιογράφων σε Γερμανία και Αγγλία (Μάιος – Ιούνιος).


Του Κώστα Κοντοθανάση - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Προσπάθεια σφετερισμού της ονομασίας "Καλαμάτα" - «Μαϊμού» λάδια σε Κίνα και ΗΠΑ!


Μετά την προσπάθεια σφετερισμού του ονόματος «Σητεία» από κινεζική εταιρεία, ήρθε η σειρά «αντιγραφής» της ονομασίας «Καλαμάτα», που επίσης παραπέμπει σε πολύ ποιοτικό ελαιόλαδο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, προσπάθεια σφετερισμού της ονομασίας για το ελαιόλαδο «Καλαμάτα» παρουσιάστηκε και στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης ανέφερε στο «Θ» ότι έφθασε στην Ένωση της Μεσσηνίας –που είναι ο δικαιούχος της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Καλαμάτα» στο ελαιόλαδο- σχετική πληροφορία από την ΕΑΣ Σητείας, η οποία κρίνεται από την Ένωσή μας άκρως ανησυχητική, σε μια στιγμή που «πάει ν’ ανοίξει» η αγορά της Κίνας.
Ο κ. Κοζομπόλης επεσήμανε πως..................


«τα λάδια αυτά είναι υπόπτου προελεύσεως και ποιότητας και θα δυσφημήσουν το ποιοτικό μας ελαιόλαδο, το όνομα “Καλαμάτα”, που όπως φαίνεται είναι γνωστό, γίνεται γνωστό, άρα είναι εμπορικά ελκυστικό».

Στο παρελθόν η ΈAΣ παρενέβη στις γερμανικές Αρχές και απέτρεψε τη χρήση του ονόματος «Καλαμάτα» από τουρκική εταιρεία για τις ελιές της.




Μήνυμα από ΕΑΣ Σητείας
Η ενημέρωση της ΕΑΣ Μεσσηνίας προήλθε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Σητείας, που είναι παθούσα. Ο διευθυντής Εξαγωγών της Ένωσης Σητείας Μάριος Λυγκώνης απέστειλε προς τον κ. Κοζομπόλη ηλεκτρονικό μήνυμα, δεδομένου ότι οι δύο Ενώσεις διατηρούν άριστες σχέσεις, αναφέροντας τα εξής: «Θα γνωρίζετε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την προσπάθεια σφετερισμού του εμπορικού μας σήματος από κινεζική εταιρεία. Ήδη έχει κατατεθεί η ένστασή μας μέσω του εκεί δικηγόρου μας. Έχουμε ήδη ενημερωθεί ότι δυστυχώς μια άλλη κρητική εταιρεία ελαιολάδου έχει ανακαλύψει ότι το εμπορικό της σήμα είναι ήδη κατοχυρωμένο στην Κίνα.
Αυτό το μήνυμα έρχεται σε συνέχεια τηλεφωνικής μας επικοινωνίας με πελάτη μας στην Κίνα, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι στο Πεκίνο υπάρχουν δύο εταιρείες (…) οι οποίες τυποποιούν ελαιόλαδο κακής ποιότητας και τοποθετούν περιλαίμια στα μπουκάλια τα οποία πληροφορούν ότι το λάδι είναι «δήθεν» από την περιοχή της Καλαμάτας στην Ελλάδα.
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση καθώς και συζήτηση για πιθανή μελλοντική σύμπραξη ώστε να αποφύγουμε, συλλογικά, παρόμοια φαινόμενα σφετερισμού».
Και στην Αμερική!
Πέραν αυτού, όμως, εντελώς συμπτωματικά ανάλογο πρόβλημα παρουσιάστηκε ταυτόχρονα στις ΗΠΑ και μάλιστα στη Νέα Υόρκη, καθώς η ΕΑΣ Μεσσηνίας πληροφορήθηκε ότι υπάρχει επιχείρηση που έχει ζητήσει έγκριση από τον Οργανισμό Αναγνώρισης Σημάτων των ΗΠΑ, ώστε να εμπορεύεται ελαιόλαδο με ετικέτα που φέρει την ονομασία «Καλαμάτα». Για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί και ο ελληνικός Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών. Η Ένωση θα κινηθεί για την προστασία της ονομασίας «Καλαμάτα» και σ’ αυτή την περίπτωση.

Είτε πειρατεία, είτε εκβιασμός
Επισημαίνεται πως η ΕΑΣ Σητείας είχε λάβει στο πρόσφατο παρελθόν ενημέρωση από την πρεσβεία μας στο Πεκίνο, όπου για το θέμα αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Επισημαίνουμε, όμως, ότι η διαδικασία προσφυγής εναντίον της απόφασης του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων για την προσωρινή ή οριστική απονομή εμπορικού σήματος σε άλλο δικαιοδόχο, μπορεί να είναι μακροχρόνια και δαπανηρή, δεδομένων και των υψηλών αμοιβών των ενδιάμεσων/δικηγόρων των οποίων οι υπηρεσίες είναι απαραίτητες για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας.
Από την εμπειρία που διαθέτει το γραφείο μας από παρόμοιες περιπτώσεις η κινέζικη εταιρεία που αποπειράται να κατοχυρώσει ως δικό της το εμπορικό σήμα SITIA, ενδέχεται είτε να διαπράττει πειρατεία – αντιγραφή ελαιόλαδου το οποίο εμφανίζει ως Sitia και το διανέμει ήδη στην αγορά, είτε να έχει ως πρόθεση να εκβιάσει την εταιρεία σας ζητώντας χρηματικό αντάλλαγμα προκειμένου να σας μεταβιβάσει το (δικό σας) εμπορικό σήμα. (…)

Κίνδυνος για τη φήμη
Επισημαίνουμε ότι η κυκλοφορία ελαιόλαδου που φέρεται ως ελληνικό, με παραποιημένο εμπορικό σήμα ελληνικής εταιρείας, ενέχει πολλούς κινδύνους όχι μόνο για την ελληνική εταιρεία της οποίας το προϊόν αντιγράφεται αλλά και για το ελληνικό ελαιόλαδο, εν γένει, του οποίου η καλή φήμη ως ανώτατης ποιότητας ελαίου, διακυβεύεται και μπορεί να αμαυρωθεί, σε περίπτωση που το αγνώστου προέλευσης προϊόν δημιουργήσει προβλήματα στο καταναλωτικό κοινό».

Του Κώστα Κοντοθανάση - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"





Διαβάστε Περισσότερα...

Λιμενοδεξαμενές, άρδευση και πυροπροστασία...


Συνεδρίασε χθες το πρωί στην αίθουσα «Παναγιώτης Φωτέας» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας η Νομαρχιακή Επιτροπή Προγραμματισμού και Υποδομών, υπό την προεδρία του αντινομάρχη Προγραμματισμού και Υποδομών, κ. Στάθη Αναστασόπουλου, για το θέμα της χωροθέτησης των λιμνοδεξαμενών και υδατοδεξαμενών σημαντικού όγκου και πολλαπλού σκοπού (πυροπροστασία, εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα, άρδευση όπου υπάρχει δυνατότητα, εξυπηρέτηση της κτηνοτροφίας όπου υπάρχει δυνατότητα) που πρόκειται να κατασκευαστούν στον Νομό μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων (Ταμείο Μολυβιάτη, ΕΟΧ- ΕΖΕΣ, Τομεακό Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»)....................


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας κ. Χαράλαμπος Αφάλης, ο διευθυντής Δασών κ. Παναγιώτης Καραμπάτσος, ο δασάρχης Καλαμάτας κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΜ κ. Παναγιώτης Γιαννακέας, ο διευθυντής Προγραμματισμού της ΝΑΜ κ. Δημήτρης Μουντζούρης, ο υδρογεωλόγος του ΙΓΜΕ κ. Παναγιώτης Σαμπατακάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΝΑΜ. Στο τέλος της σύσκεψης ο κ. Αναστασόπουλος δήλωσε ότι, ελπίζει σύντομα να έχουμε βελτίωση του χάρτη αντιπυρικής προστασίας του Νομού Μεσσηνίας με σημεία υδροληψίας τόσο των εναέριων όσο και των επίγειων μέσων πυρόσβεσης. Ο κ. Αφάλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τη Νομαρχία και τις Δασικές Υπηρεσίες για το πρόγραμμα κατασκευής λιμνοδεξαμενών και υδατοδεξαμενών και δήλωσε ότι, ελπίζει κάποιες από αυτές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Ο κ. Καραμπάτσος δήλωσε ότι και οι Δασικές Υπηρεσίες συμφωνούν με το πρόγραμμα κατασκευής λιμνοδεξαμενών και υδατοδεξαμενών, ώστε όλος ο Νομός Μεσσηνίας να έχει σε ικανοποιητικό βαθμό νερό, τόσο για τα πυροσβεστικά οχήματα, όσο και για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.



Περιοδεία στην Τριφυλία

Μετά τη σύσκεψη ακολούθησε περιοδεία για αυτοψίες με τη συμμετοχή όλων των προαναφερόμενων και του δασάρχη Κυπαρισσίας κ. Σωτήρη Παπαδόπουλου στην περιοχή της Τριφυλίας, έτσι ώστε να καθοριστούν οι ακριβείς θέσεις, όπου θα κατασκευαστούν οι λιμνοδεξαμενές και οι υδατοδεξαμενές.

Η περιοδεία ξεκίνησε από το Διαβολίτσι του Δήμου Ανδανίας στην περιοχή «Ματάκι», όπου πέρυσι είχε γίνει προσπάθεια να φτιαχτεί λιμνοδεξαμενή, αλλά δεν κατέστη δυνατόν λόγω έλλειψης νερού και θα γίνει προσπάθεια να κατασκευαστεί φέτος. Σχετική έκθεση θα συντάξει ο υδρογεωλόγος κ. Σαμπατακάκης.



Επισκέψεις σε Καρνάσι, Βασιλικό και Σελλά

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο Καρνάσι, όπου είναι στον σχεδιασμό της Νομαρχίας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και τις Δασικές Υπηρεσίες η κατασκευή λιμνοδεξαμενής μέσα από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Οι αυτοψίες συνεχίστηκαν στη Νέδα, όπου υπάρχει στον σχεδιασμό η εκπόνηση μελέτης και κατασκευή παραποτάμιας λιμνοδεξαμενής μέσα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΟΧ - ΕΖΕΣ.

Ακολούθως έγινε επίσκεψη στο Βασιλικό και το Σελλά (πλησίον το ποταμού Αρκαδικού), όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστούν λιμνοδεξαμενές και τέλος πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες στα Δημοτικά Διαμερίσματα, όπου προβλέπονται να κατασκευαστούν υδατοδεξαμενές (Κεφαλόβρυσο κ.ά.).

Κατά τη διάρκεια των αυτοψιών υπήρξε συνεργασία με τους δημάρχους ή εκπροσώπους των Δήμων Ανδανίας, Είρας, Δωρίου, Αριστομένους και με τον πρόεδρο της Κοινότητας Τριπύλης.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - kalnews.gr




Διαβάστε Περισσότερα...

Συζήτηση για τον Τουρισμό, χθες στη Ν.Ε.Τ.Π.


Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής στο γραφείο της νομαρχιακής συμβούλου και προέδρου της ΝΕΤΠ, κ. Αντωνίας Μπούζα.

Τα θέματα που απασχόλησαν την Νομαρχιακή Επιτροπή ήταν.................


πρώτον η επιλογή περιπτέρου για το Τουριστικό Πανόραμα στην Αθήνα, που ομοφώνως επελέγη το ήδη υπάρχον, μία επιλογή που είχε γίνει από τον σημερινό αντινομάρχη Κοινωνικών Θεμάτων και τότε πρόεδρο της ΝΕΤΠ, κ. Δημήτρη Καφαντάρη. Δεύτερον η υποδοχή πτήσης τσάρτερ που γίνεται κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο και ψηφίστηκε η συνδυαστική πρόταση του κ. Μανιάτη και της κ. Μπούζα, δηλαδή να στηθεί μπουφές για τους πρώτους τουρίστες. Το τρίτο θέμα ήταν για τη φιλοξενία τηλεοπτικών συνεργείων. Η κα Μπούζα στην εισήγησή της αναφέρθηκε πρώτον στο περιφερειακό δίκτυο ΤΡΤ και την παραμονή του στην Καλαμάτα, για να πάρει και να προβάλει υλικό στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και στους άλλους σταθμούς που συνεργάζεται. Η κα Μπούζα έθεσε το ζήτημα της φιλοξενίας τους, αλλά και για την εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης «Μένουμε Ελλάδα». Ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ, κ. Παναγιώτης Καρβέλας, ανέφερε ότι, η Μεσσηνία «για να βγει στον αέρα» θα είναι έτοιμη στις αρχές Ιουνίου και δεν θα ήταν καλό κάποιος αυτή την εποχή να κάνει μία αντίστοιχη κίνηση, όταν οι παραλίες θα είναι άδειες και συνολικά ο Νομός ανέτοιμος. Το τέταρτο θέμα που απασχόλησε ήταν η αγορά ραδιοτηλεοπτικού χρόνου. Μετά από προτάσεις για κρούσεις σε διαφημιστές, ώστε να φέρουν κοστολόγια για να υπάρξει μία τελική απόφαση, συναίνεση βρέθηκε στο να κινηθεί η ΝΕΤΠ στη στόχευση αγορών, να δοθεί έμφαση στα τοπικά κανάλια και ραδιόφωνα των αγορών εκείνων που θα υπάρξει η στόχευση και η μη παραμέληση της προβολής σε κεντρικά κανάλια σε προγράμματα αιχμής. Για την προβολή στην Ιταλία το θέμα δεν απερρίφθη, απλώς ζητήθηκε η συζήτηση της συνεργασίας με άλλες Νομαρχίες ή με την Περιφέρεια για να μειωθεί το κόστος και αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά το ζήτημα της προσβασιμότητας. Το ζήτημα έκλεισε με την υπενθύμιση του κ. Λαγανάκου ότι: «Η Μεσσηνία είναι ένα Νησί χωρίς καράβια και εισιτήρια». Τέλος, ένταση υπήρξε στο αίτημα του Συλλόγου Επαγγελματιών Μάνης μέσω του κ. Σαραντέα, μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής για εισφορά της ΝΕΤΠ με 5.000 ευρώ για ένα DVD προβολής του τόπου, ως μία ενέργεια προώθησης της Μεσσηνιακής Μάνης κι εν γένει του Νομού. Η κα Μπούζα ανέφερε πως δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη και θα απορριφθεί από τον ΕΟΤ, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι μία καταχώρηση 2.000 ευρώ στην ιστοσελίδα τους. Ο κ. Σαραντέας ανέφερε ότι είναι επιλέξιμη δαπάνη και μ' ένα αθεώρητο τιμολόγιο μπορούσε να καλυφθεί το ποσό και ότι η εναλλακτική της κ. Μπούζα είναι ελεημοσύνη και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, αν δεν θέλετε να τα βάλουμε από την τσέπη μας. Όμως, μην αποθαρρύνετε τέτοιες κινήσεις, επειδή βγάλατε ένα αποτυχημένο "DVD" δεν πρέπει εμείς να προβάλουμε τον τόπο μας; Με τα λεφτά που δώσατε θα σας βγάζαμε εφτά "DVD" για κάθε μέρος. Ε, τι να κάνουμε, μπακάλης είμαι, συναλλαγές ξέρω να κάνω».


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - kalnews.gr



Διαβάστε Περισσότερα...

Προώθηση Μεσσηνιακών προϊόντων στο 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς!


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες το πρωί ο αντινομάρχης Παραγωγής και Ανάπτυξης, κ. Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, με θέμα το 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, όπου ο Νομός Μεσσηνίας είναι ο τιμώμενος Νομός στην εκδήλωση.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος..................


χαρακτήρισε την τρέχουσα διοργάνωση ως «το μεγάλο ραντεβού της ελαιοκομίας». Το εν λόγω Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) και θα λάβει χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) από αύριο Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12 Απριλίου.



Περίπτερο αντάξιο των προσδοκιών της ΝΑΜ

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο περίπτερο, που θα έχει η Νομαρχία Μεσσηνίας, τόνισε ότι θα είναι μεγαλύτερο από το περυσινό και θα καταλάβει χώρο 152 τ.μ. Όπως είπε, θα είναι ένα περίπτερο αντάξιο των προσδοκιών της ΝΑΜ και θα συμβάλει τα μέγιστα στην προβολή και περαιτέρω διαφήμιση του Μεσσηνιακού ελαιόλαδου και της ελιάς, που είναι από τους έμμεσους στόχους.

Στο περίπτερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας εκτός του Μεσσηνιακού ελαιόλαδου και της ελιάς Καλαμών θα προβληθούν κι άλλες δραστηριότητες γύρω από αυτήν τη διαδικασία, δηλαδή από τον καρπό στο τελικό προϊόν. Ο αντινομάρχης έδωσε τα εύσημα στην Οργανωτική Επιτροπή, τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας για τη δουλειά που έκαναν και προσκάλεσε όλους να παραβρεθούν στο ΣΕΦ στο τριήμερο Φεστιβάλ Ελαιολάδου κι Ελιάς.

Αναφορά έγινε και στο φυλλάδιο που εκδόθηκε και αναφέρει μέσα όλους τους τυποποιητές ελαιολάδου κι ελιάς της Μεσσηνίας, αλλά και στην αφίσα που έβγαλε η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, που αναφέρει τη Μεσσηνία ως τιμώμενο Νομό. Τέλος, διευκρίνισε ότι οι τυποποιητές που θα συμμετάσχουν στο περίπτερο με προϊόντα τους είναι 9 τον αριθμό.



Λάδι από την παραγωγή στην κατανάλωση

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε για τη συνεργασία που είχε η ΝΑΜ με την Οργανωτική Επιτροπή τα ακόλουθα: «Συνεργαστήκαμε με την Οργανωτική Επιτροπή άψογα. Έντυπα, φυλλάδια, η αφίσα και η συνέντευξη Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί, θα αναδείξουν την παρουσία μας, τις δράσεις μας, τα προϊόντα και τους τυποποιητές μας. Στις 6.00 το απόγευμα της Παρασκευής 10 Απριλίου θα γίνουν τα εγκαίνια της Έκθεσης. Η γευσιγνωσία και το παραδοσιακό ελαιόλαδο, που θα παραχθεί από λιοτρίβι που θα είναι εγκατεστημένο στον χώρο, θα δώσουν έναν διαφορετικό τόνο στην εκδήλωση. Ο ελαιόκαρπος μαζεύεται σήμερα από ένα χωριό της Μάνης και θα πάει άμεσα στην Αθήνα. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουν το ελαιόλαδο πώς είναι όταν βγαίνει από το ελαιοτριβείο. Στις 12.00 το μεσημέρι θα ξεκινήσουν οι εργασίες της τριήμερης ημερίδας, όπου ομιλητής θα είμαι εγώ και ο κ. νομάρχης. Το θέμα που πραγματεύεται η ομιλία μου είναι: "Η ανάπτυξη και προώθηση επώνυμων ποιοτικών προϊόντων ελαιολάδου και ελιάς, ΠΟΠ, ΠΓΕ, Βιολογικών και η σύνδεσή τους με την τοπική ανάπτυξη σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης". Τέλος, στην ημερίδα θα παραστούν ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, κ. Βασίλης Κοζομπόλης και ο πρόεδρος των ελαιοτριβαίων Μεσσηνίας, κ. Αντώνης Κορακάκης».


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - kalnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Η φαντασία ... στη Μεσσηνία! Όταν οι νέοι θέλουν, μπορούν να κάνουν τη διαφορά!


Μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία του. Στην έδρα του, στην οδό Κουτσομητοπούλου 15, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας.
Φτιάχτηκε από νέους για νέους, το κέρδος ούτε που το αγγίζει και στόχο έχει να αποτελέσει ένα πυρήνα μάθησης, εκπαίδευσης, διαπολιτισμικής εμπειρίας και πολιτιστικής προσφοράς για την πόλη.
Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας, ήδη από τις πρώτες ημέρες δραστηριοποίησής του αποδεικνύει πως όταν οι νέοι θέλουν, μπορούν να κάνουν τη διαφορά!.................



«Έχω να προσφέρω»

«Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας δεν εμπίπτει στη φιλοσοφία του πουλάω - αγοράζω», μας είπε ο επικεφαλής του Κέντρου, Φιλάρετος Βούρκος, «αλλά στη φιλοσοφία "έχω κάτι να προσφέρω"».

«Εδώ οι νέοι θα μπορούν να μαθαίνουν καινούρια πράγματα, να συμμετέχουν σε εργαστήρια, σεμινάρια, εκθέσεις, προβολές και με τη σειρά τους θα περνούν τις γνώσεις τους σε όσους θέλουν να τις μοιραστούν μαζί τους», πρόσθεσε ο κ. Βούρκος.

«Επιπλέον, το Κέντρο Νέων είναι ένας ασφαλής τρόπος για να ζήσουν οι νέοι κάτι διαφορετικό στο εξωτερικό, καθώς, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος "Nεολαία σε δράση", νέοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης έχουν έρθει ήδη στην Καλαμάτα και δραστηριοποιούνται εθελοντικά, ενώ με τη σειρά τους οι νέοι της Καλαμάτας και των γύρω περιοχών θα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της επιλογής τους. Τα Κέντρα Νέων αναλαμβάνουν τη φιλοξενία και τις βασικές ανάγκες τους, τους μαθαίνουν τη γλώσσα της χώρας στην οποία βρίσκονται και διευκολύνουν την εθελοντική προσφορά τους».

Στην Καλαμάτα, αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται επτά νέοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος τους διδάσκει δωρεάν τη γλώσσα, ενώ οι νέοι προσφέρουν εθελοντική εργασία στα ΚΕΚΥΚΑμεΑ Μεσσηνίας και στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν νέοι έως 30 ετών.




«Η Μεσσηνία πανέμορφη, τα ελληνικά... πολύ δύσκολα»

Συναντηθήκαμε με πέντε από τους εθελοντές που φιλοξενεί το Κέντρο Νέων Καλαμάτας. Η Έτσε από την Τουρκία, ο Λάσλο από την Ουγγαρία, η Μαρί από τη Γερμανία, ο Τζιανκάρλο από την Ιταλία και ο Ντάνιελ από την Πορτογαλία δεν είναι μόνο νέοι με διάθεση για περιπέτεια, αλλά επίσης μορφωμένοι, ικανοί, γεμάτοι θετική ενέργεια και διάθεση να προσφέρουν.

Ο Ντάνιελ σπουδάζει Γενετική Βιολογία. «Δεν ήθελα να πιάσω δουλειά αμέσως», μας είπε, «και σκέφτηκα να κάνω ένα διάλειμμα και να περάσω χρόνο στην Ελλάδα».

Σε τι μοιάζουμε Έλληνες και Πορτογάλοι; τον ρωτήσαμε.

«Η σιέστα και οι... χαλαροί ρυθμοί με τους οποίους δουλεύουμε είναι κοινοί», απάντησε γελώντας ο Ντάνιελ.

Η Μαρί μόλις τελείωσε το Λύκειο στο Μόναχο και αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα, προτού ξεκινήσει το πρόγραμμα σπουδών της.

«Ήρθα με πολλές προσδοκίες», είπε, «αυτό είναι πιστεύω μια αισιόδοξη στάση. Να θέλεις πολλά και να τα πετυχαίνεις. Περνάω όμορφα εδώ, αλλά δυσκολεύομαι πολύ με τη γλώσσα. Τα ελληνικά είναι η... πιο δύσκολη γλώσσα του κόσμου».

Η Έτσε μόλις πήρε το πτυχίο της στα Οικονομικά. Είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει στο εξωτερικό κι επέλεξε τη Μεσσηνία για προορισμό. «Βρίσκομαι εδώ για τις εμπειρίες που θα κερδίσω», δήλωσε, «και για την ικανοποίηση που παίρνω από την εθελοντική εργασία που προσφέρω στα ΚΕΚΥΚΑμεΑ. Μου αρέσει πάρα πολύ».

Ο Λάσλο ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές σε Οικονομικά και Τουρισμό πριν τρία χρόνια. Την ανεργία, στην οποία βρέθηκε, την αντιμετώπισε, όχι ως πρόβλημα, αλλά ως μια ευκαιρία και αποφάσισε να έλθει στην Καλαμάτα.

«Ήμουν χωρίς δουλειά από τον Οκτώβρη», μας είπε. «Έψαξα για δουλειά μα δεν μπορούσα να βρω κάτι στην Ουγγαρία. Εν τω μεταξύ, είχα δραστηριοποιηθεί εθελοντικά για πολλά χρόνια στη χώρα μου, οπότε αποφάσισα να έρθω στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας. Περνάω καλά, αλλά ακόμα... φοβάμαι την ελληνική γλώσσα», ανέφερε.

Ο Τζιανκάρλο, τέλος, πήρε το πτυχίο του στα Οικονομικά πριν δύο χρόνια.

«Ήμουν για έξι μήνες στην Τενερίφη», μας είπε. «Στη συνέχεια επέστρεψα στην Ιταλία και δούλεψα για έξι μήνες σε μια ασφαλιστική εταιρεία. Είδα όμως ότι αυτή η δουλειά δεν μου ταίριαζε και την άφησα τον Δεκέμβριο. Θέλησα να κάνω μια στροφή, μια ριζική αλλαγή στη ζωή μου, να ασχοληθώ με την Κοινωνική Εργασία. Η εθελοντική δραστηριοποίησή μου στο Κέντρο είναι ιδανική ευκαιρία και θα μου δείξει για τι είμαι ικανός και τι ακριβώς θέλω να κάνω στο μέλλον», μας είπε.

Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας είναι ανοιχτό από Τρίτη έως Σάββατο, από τις 10.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - kalnews.gr




Διαβάστε Περισσότερα...