Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Η φαντασία ... στη Μεσσηνία! Όταν οι νέοι θέλουν, μπορούν να κάνουν τη διαφορά!


Μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία του. Στην έδρα του, στην οδό Κουτσομητοπούλου 15, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας.
Φτιάχτηκε από νέους για νέους, το κέρδος ούτε που το αγγίζει και στόχο έχει να αποτελέσει ένα πυρήνα μάθησης, εκπαίδευσης, διαπολιτισμικής εμπειρίας και πολιτιστικής προσφοράς για την πόλη.
Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας, ήδη από τις πρώτες ημέρες δραστηριοποίησής του αποδεικνύει πως όταν οι νέοι θέλουν, μπορούν να κάνουν τη διαφορά!.................



«Έχω να προσφέρω»

«Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας δεν εμπίπτει στη φιλοσοφία του πουλάω - αγοράζω», μας είπε ο επικεφαλής του Κέντρου, Φιλάρετος Βούρκος, «αλλά στη φιλοσοφία "έχω κάτι να προσφέρω"».

«Εδώ οι νέοι θα μπορούν να μαθαίνουν καινούρια πράγματα, να συμμετέχουν σε εργαστήρια, σεμινάρια, εκθέσεις, προβολές και με τη σειρά τους θα περνούν τις γνώσεις τους σε όσους θέλουν να τις μοιραστούν μαζί τους», πρόσθεσε ο κ. Βούρκος.

«Επιπλέον, το Κέντρο Νέων είναι ένας ασφαλής τρόπος για να ζήσουν οι νέοι κάτι διαφορετικό στο εξωτερικό, καθώς, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος "Nεολαία σε δράση", νέοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης έχουν έρθει ήδη στην Καλαμάτα και δραστηριοποιούνται εθελοντικά, ενώ με τη σειρά τους οι νέοι της Καλαμάτας και των γύρω περιοχών θα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της επιλογής τους. Τα Κέντρα Νέων αναλαμβάνουν τη φιλοξενία και τις βασικές ανάγκες τους, τους μαθαίνουν τη γλώσσα της χώρας στην οποία βρίσκονται και διευκολύνουν την εθελοντική προσφορά τους».

Στην Καλαμάτα, αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται επτά νέοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος τους διδάσκει δωρεάν τη γλώσσα, ενώ οι νέοι προσφέρουν εθελοντική εργασία στα ΚΕΚΥΚΑμεΑ Μεσσηνίας και στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν νέοι έως 30 ετών.




«Η Μεσσηνία πανέμορφη, τα ελληνικά... πολύ δύσκολα»

Συναντηθήκαμε με πέντε από τους εθελοντές που φιλοξενεί το Κέντρο Νέων Καλαμάτας. Η Έτσε από την Τουρκία, ο Λάσλο από την Ουγγαρία, η Μαρί από τη Γερμανία, ο Τζιανκάρλο από την Ιταλία και ο Ντάνιελ από την Πορτογαλία δεν είναι μόνο νέοι με διάθεση για περιπέτεια, αλλά επίσης μορφωμένοι, ικανοί, γεμάτοι θετική ενέργεια και διάθεση να προσφέρουν.

Ο Ντάνιελ σπουδάζει Γενετική Βιολογία. «Δεν ήθελα να πιάσω δουλειά αμέσως», μας είπε, «και σκέφτηκα να κάνω ένα διάλειμμα και να περάσω χρόνο στην Ελλάδα».

Σε τι μοιάζουμε Έλληνες και Πορτογάλοι; τον ρωτήσαμε.

«Η σιέστα και οι... χαλαροί ρυθμοί με τους οποίους δουλεύουμε είναι κοινοί», απάντησε γελώντας ο Ντάνιελ.

Η Μαρί μόλις τελείωσε το Λύκειο στο Μόναχο και αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα, προτού ξεκινήσει το πρόγραμμα σπουδών της.

«Ήρθα με πολλές προσδοκίες», είπε, «αυτό είναι πιστεύω μια αισιόδοξη στάση. Να θέλεις πολλά και να τα πετυχαίνεις. Περνάω όμορφα εδώ, αλλά δυσκολεύομαι πολύ με τη γλώσσα. Τα ελληνικά είναι η... πιο δύσκολη γλώσσα του κόσμου».

Η Έτσε μόλις πήρε το πτυχίο της στα Οικονομικά. Είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει στο εξωτερικό κι επέλεξε τη Μεσσηνία για προορισμό. «Βρίσκομαι εδώ για τις εμπειρίες που θα κερδίσω», δήλωσε, «και για την ικανοποίηση που παίρνω από την εθελοντική εργασία που προσφέρω στα ΚΕΚΥΚΑμεΑ. Μου αρέσει πάρα πολύ».

Ο Λάσλο ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές σε Οικονομικά και Τουρισμό πριν τρία χρόνια. Την ανεργία, στην οποία βρέθηκε, την αντιμετώπισε, όχι ως πρόβλημα, αλλά ως μια ευκαιρία και αποφάσισε να έλθει στην Καλαμάτα.

«Ήμουν χωρίς δουλειά από τον Οκτώβρη», μας είπε. «Έψαξα για δουλειά μα δεν μπορούσα να βρω κάτι στην Ουγγαρία. Εν τω μεταξύ, είχα δραστηριοποιηθεί εθελοντικά για πολλά χρόνια στη χώρα μου, οπότε αποφάσισα να έρθω στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας. Περνάω καλά, αλλά ακόμα... φοβάμαι την ελληνική γλώσσα», ανέφερε.

Ο Τζιανκάρλο, τέλος, πήρε το πτυχίο του στα Οικονομικά πριν δύο χρόνια.

«Ήμουν για έξι μήνες στην Τενερίφη», μας είπε. «Στη συνέχεια επέστρεψα στην Ιταλία και δούλεψα για έξι μήνες σε μια ασφαλιστική εταιρεία. Είδα όμως ότι αυτή η δουλειά δεν μου ταίριαζε και την άφησα τον Δεκέμβριο. Θέλησα να κάνω μια στροφή, μια ριζική αλλαγή στη ζωή μου, να ασχοληθώ με την Κοινωνική Εργασία. Η εθελοντική δραστηριοποίησή μου στο Κέντρο είναι ιδανική ευκαιρία και θα μου δείξει για τι είμαι ικανός και τι ακριβώς θέλω να κάνω στο μέλλον», μας είπε.

Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας είναι ανοιχτό από Τρίτη έως Σάββατο, από τις 10.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" - kalnews.gr