Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Καμπανάκι σε δήμους για τα οικονομικά στοιχεία του 2012. Καμπαναριό ολόκληρο στον Δήμο Τριφυλίας

Κυρώσεις περιμένουν τους δήμους της Μεσσηνίας -εκτός των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος, που προκύπτουν συνεπείς- οι οποίοι φαίνεται ότι μέχρι τώρα δεν έχουν καταχωρίσει τα οικονομικά στοιχεία του 2012, αλλά και του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2013, στον Κεντρικό Κόμβο Διαλειτουργικότητας του υπουργείου Εσωτερικών. Την προειδοποίηση αυτή.......................................... -σύμφωνα με το πόρταλ aftodioikisi.gr- απευθύνει ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης, με πρόσφατη εγκύκλιό του προς συνολικά 217 ΟΤΑ της χώρας, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Δήμοι Καλαμάτας, Δυτικής Μάνης, Οιχαλίας και Τριφυλίας. Στην εγκύκλιο, όπως αναφέρεται στο εν λόγω πόρταλ, ο γ.γ. του υπουργείου προειδοποιεί ότι «η απουσία μέρους ή συνόλου των οικονομικών στοιχείων από τον κόμβο δύναται να επισύρει τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις», οι οποίες αφορούν «παρακράτηση της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, πρόστιμο επί των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, διοικητικές κυρώσεις». Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Γ. Ιωαννίδης, η ασυνέπεια που έχουν επιδείξει οι 217 ΟΤΑ έχει ως συνέπεια να «εντοπίζονται ελλείψεις που παρακωλύουν την πλήρη λειτουργία του εν λόγω κόμβου, και προκαλούν χρονική υστέρηση στη μετάβαση στο συγκεκριμένο σύστημα παρακολούθησης».

 Eleftheriaonline.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Συζήτηση για προστασία της Natura 2000 και της θαλάσσιας περιοχής

Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο στις 7.00 το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με ένα και μοναδικό θέμα, το «Πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της περιοχής Natura 2000 Κυπαρισσίας (περιοχή Αγιαννάκη & Καλού Νερού) & θαλάσσια περιοχή Κυπαρισσίας»! 
Η έκτακτη συνεδρίαση κρίθηκε απαραίτητο να................................... διεξαχθεί αύριο, καθώς μεθαύριο, Πέμπτη, στις 11.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί «κλειστή» σύσκεψη στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Μανώλη Αγγελάκα - ο οποίος και τη συγκαλεί -, με θέμα «Περιοχή Natura 2000 Κυπαρισσίας: εφαρμογή ισχύοντος νομικού πλαισίου και διαχειριστικά μέτρα τρέχουσας περιόδου». 

Όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα συμβαίνοντα στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000, οι αναφορές και καταγγελίες σε ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές και υπηρεσίες για αυθαιρεσίες και περιβαλλοντική καταστροφή, το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη περιοχή η Ελληνική Δημοκρατία έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για Παράβαση Κοινοτικών Οδηγιών σχετικών με την προστασία της και το γεγονός ότι ήδη έχει γίνει γνωστό το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των GR 2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος και GR 2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο - Κυπαρισσία ως “Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας”» και ίδρυση Διεύθυνσης Συντονισμού τους», ενώ αναμένεται και το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή NATURA 2000 «GR2550005-Θίνες Κυπαρισσίας (περιοχή Αγ. Γιαννάκη - Καλού Νερού)», είχαν ως αποτέλεσμα τη σύσταση «Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης για την προώθηση πλαισίου και δράσεων προστασίας των Οικοτόπων και των Ειδών της περιοχής NATURA 2000 της Κυπαρισσίας», με απόφαση - στις 4 Μαρτίου 2013- του αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη. Αντικείμενο της επιτροπής είναι η προώθηση των δράσεων προστασίας της περιοχής που καθορίζεται από τους χάρτες Natura 2000 με κωδικούς GR2550005-Θίνες Κυπαρισσίας (περιοχή Αγ. Γιαννάκη - Καλού Νερού), GR 2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα και GR 2330008 Κ. Κυπαρισσία (θαλάσσια περιοχή). Συγκεκριμένα, στο αντικείμενο της επιτροπής περιλαμβάνεται η θέσπιση του νομικού πλαισίου και διαχείρισης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3937/2011 της περιοχής Natura 2000, που καθορίζεται από τους χάρτες Natura 2000 με κωδικούς GR2550005-Θίνες Κυπαρισσίας (περιοχή Αγ.Γιαννάκη - Καλού Νερού), GR 2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα και GR 2330008 Κ. Κυπαρισσία (θαλάσσια περιοχή), και η συνολική παρακολούθηση και ο συντονισμός των ενεργειών των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση οχλήσεων και πιέσεων και για τη μεσοπρόθεσμη και οριστική θεσμική θωράκιση της περιοχής. 

Θυμίζουμε πως στο φύλλο του «Θ» την Κυριακή 7 Απριλίου 2013 είχαμε παρουσιάσει «Τι προτείνεται να ισχύσει με Προεδρικό Διάταγμα στο Κυπαρισσιακό κόλπο» και συγκεκριμένα όσα προβλέπονται στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την περιοχή με κωδικό «GR 2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία». 

Την επομένη του δημοσιεύματος του «Θ» ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, απέστειλε επιστολή στον αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, στην οποία ζητούσε άμεση συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με τον υπουργό σχετικά με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και τη φημολογία αναστολής κάθε οικοδομικής ή πολεοδομικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως είναι γνωστό, τις πρώτες μέρες του Απριλίου, στο γνωστό ως «Κτήμα Κανελλάκη», έγιναν παρεμβάσεις από την ιδιοκτήτρια εταιρεία «ΝΕΑ ΚΟΤΙΝΟΣ ΑΕ», για τις οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορές και καταγγελίες για αυθαιρεσίες, όργωμα αμμοθινών και δάσους κ.ά., οι οποίες έφτασαν μέχρι το ΥΠΕΚΑ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. 

Mε όλα αυτά να συμβαίνουν, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά και από επικοινωνία με το ΥΠΕΚΑ, συγκαλεί για την Πέμπτη το πρωί σύσκεψη στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας, στην οποία έχουν κληθεί υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο δήμαρχος Τριφυλίας, η πρόεδρος της Επιτροπής για την προώθηση πλαισίου και δράσεων περιοχής NATURA 2000 Κυπαρισσίας, ο δασάρχης Κυπαρισσίας, η συντονίστρια Προγραμμάτων Πελοποννήσου του "ΑΡΧΕΛΩΝ", ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Κυπαρισσίας, εκπρόσωπος της ΚΕΔ και ο λιμενοσταθμάρχης Κυπαρισσίας. Στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας έχουν κληθεί να συμμετάσχουν το Τοπικό Συμβούλιο Δ.Κ. Κυπαρισσίας, τα Τοπικά Συμβούλια Τ.Κ. Αγαλιανής, Αυλώνας, Ελαίας, Καλού Νερού, Σιδηροκάστρου, Καλίτσαινας, Καρυών, Πλατανίων, Προδρόμου, Βανάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Τριφυλίας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Καλού Νερού, ο Σύλλογος Προστασίας Φίλων Δάσους και παραλίας Ελαίας, ο Σύλλογος για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο Περιβαλλοντολογικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλού Νερού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαίας, Σύλλογος Μηχανικών Τριφυλίας, ο Σύλλογος Αλιέων Κυπαρισσίας, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας "ΑΡΧΕΛΩΝ", ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Περιφέρειας Πελοποννήσου Δημήτρης Δράκος και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο δήμαρχος Τριφυλίας σημείωσε πως η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιείται για να ακουστούν και καταγραφούν όλες οι απόψεις, τις οποίες και θα μεταφέρει στη μεθαυριανή σύσκεψη υπό το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σημειώνοντας: «Ζήτημά μας είναι η συμβίωση των χελωνών με τους ανθρώπους» και τονίζοντας την πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής: «Όχι στην ερημοποίηση, ναι στις ήπιες μορφές ανάπτυξης με τήρηση της νομιμότητας - που είναι αυτονόητο - και σεβασμό στο περιβάλλον»! 

Tharrosnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

ΑΡΧΕΛΩΝ για Θίνες Κυπαρισσίας: Η προστατευόμενη περιοχή έχει αφεθεί βορά αφενός στα επιχειρηματικά μικροσυμφέροντα αυτών που οραματίζονται επενδύσεις χωρίς σχεδιασμό και έλεγχο

"Η προστατευόμενη περιοχή έχει αφεθεί βορά αφενός στα επιχειρηματικά μικροσυμφέροντα αυτών που οραματίζονται επενδύσεις χωρίς σχεδιασμό και έλεγχο, με οποιοδήποτε κόστος στο φυσικό περιβάλλον και αφετέρου στην επιθυμία τοπικών παραγόντων για γρήγορο πλουτισμό, αδιαφορώντας για το πραγματικό συμφέρον της τοπικής κοινωνίας", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΑΡΧΕΛΩΝ. 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται η σπουδαιότητα της περιοχής NATURA 2000 Θίνες Κυπαρισσίας και τονίζεται: 
 "Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει την φτηνή δικαιολογία για «ανάπτυξη» και "επενδύσεις" που ουσιαστικά καταστρέφουν αυτό που προσελκύει επισκέπτες στην περιοχή: τη φυσική ομορφιά του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Η πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη αυτής χώρας είναι δυνατή μόνο με οργανωμένες επενδύσεις, δηλαδή με επενδύσεις που θα γίνουν σεβόμενες τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε περιοχής και που θα ωφελούν πραγματικά την τοπική κοινωνία". 

 Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:........................................ 

 «Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος και συγκεκριμένα το τμήμα από τον ποταμό Αλφειό προς βορρά μέχρι την πόλη της Κυπαρισσίας προς νότο φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του κόλπου και δη στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης. Επιπλέον, η περιοχή χαρακτηρίζεται από την πλουσιότερη και πιο εκτεταμένη στην Ελλάδα ζώνη αμμόλοφων και από μοναδικά παράκτια πευκοδάση. Λόγω της φωλεοποίησης του απειλούμενου είδους της χελώνας καρέτα καρέτα αλλά και της ύπαρξης του εκτεταμένου οικοσυστήματος θινών η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 με την ονομασία "Θίνες Κυπαρισσίας" (κωδικός: GR 2550005) και από την 1/9/2006 έχει αναγνωριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας. Δυστυχώς η Πολιτεία έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων και δεν έχει μέχρι σήμερα θεσπίσει και θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο διαχείρισης και αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής με γνώμονα την αποτελεσματική προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας και το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας. Ως εκ τούτου διάφορα έργα και δραστηριότητες που πραγματοποιούνται χωρίς κανέναν έλεγχο στον βωμό της άναρχης «ανάπτυξης» και του ευκαιριακού κέρδους έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα προστατευταία αντικείμενα. Εξαιτίας κρατικής αναβλητικότητας και ανευθυνότητας, η χώρα μας έλαβε τον περασμένο Οκτώβρη Αιτιολογημένη Γνώμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αφορά στην, κατά παράβαση των άρθρων 6 και 12 της Οδηγίας 92/43, αμέλεια της Ελλάδας ως προς την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των φυσικών οικοτόπων και οικοτόπων ειδών. Με άλλα λόγια βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από μια ακόμα καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και από ένα καίριο πλήγμα του κύρους της χώρας. Παρά τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών προς άμεση λήψη μέτρων προστασίας και παρά την πάροδο τόσων μηνών, τίποτα δεν έχει ακόμα γίνει. Η προστατευόμενη περιοχή έχει αφεθεί βορά αφενός στα επιχειρηματικά μικροσυμφέροντα αυτών που οραματίζονται επενδύσεις χωρίς σχεδιασμό και έλεγχο, με οποιοδήποτε κόστος στο φυσικό περιβάλλον και αφετέρου στην επιθυμία τοπικών παραγόντων για γρήγορο πλουτισμό, αδιαφορώντας για το πραγματικό συμφέρον της τοπικής κοινωνίας. Ενδεικτικό της υπάρχουσας κατάστασης είναι το πρόσφατο όργωμα των θινών με αποτέλεσμα την αποψίλωση της βλάστησης μεταξύ των οικισμών Αγιαννάκη και Ελαίας, δηλαδή εντός του πυρήνα του βιοτόπου και σε έκταση μήκους 3 χλμ. περίπου. Με άλλα λόγια οι "Θίνες Κυπαρισσίας" οργώθηκαν από αυτούς που σχεδιάζουν τσιμεντοποίηση των αμμόλοφων και οι ελληνικές αρχές λάμπουν διά της απουσίας τους. Πόσο ακόμα πρέπει να υποβαθμιστεί η περιοχή για να υλοποιήσουν οι ελληνικές αρχές τις υποσχέσεις τους προς την διεθνή κοινότητα; Πρέπει να υπάρχει το φόβητρο επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κάνει το κράτος το αυτονόητο, να διαφυλάξει δηλαδή τη φυσική μας κληρονομιά; Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει την φτηνή δικαιολογία για «ανάπτυξη» και "επενδύσεις" που ουσιαστικά καταστρέφουν αυτό που προσελκύει επισκέπτες στην περιοχή: τη φυσική ομορφιά του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Η πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη αυτής χώρας είναι δυνατή μόνο με οργανωμένες επενδύσεις, δηλαδή με επενδύσεις που θα γίνουν σεβόμενες τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε περιοχής και που θα ωφελούν πραγματικά την τοπική κοινωνία».


Διαβάστε Περισσότερα...

Σύλλογος Φίλων Δάσους & Παραλίας Ελαίας: θα προβούμε σε όσες δικαστικές, πολιτικές και κινηματικές ενέργειες καταστούν αναγκαίες με σκοπό την υπεράσπιση του δάσους και της παραλίας της Ελαίας

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Φίλων Δ΄σους & Παραλίας Ελαίας στην οποία σημειώνει: "Με έκπληξη παρακολουθούμε του αρμόδιους φορείς να συναινούν στο όλο εγχείρημα χωρίς τουλάχιστον να διασφαλίζουν τον έλεγχο της νομιμότητας των ενεργειών της εταιρίας. Η Περιφέρεια, πέραν ενός μικρού προστίμου για το οικονομικό μέγεθος της εταιρείας, περί πολλά τυρβάζει, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση βεβαιώνει ότι θα επιβληθούν πρόστιμα, που θα πληρωθούν από το γνωστό υποζύγιο (τους Έλληνες φορολογούμενους) για τη μη τήρηση των νόμων που αφορούν τις περιοχές Natura. Τέλος, μέρος της δημοτικής αρχής, λειτουργώντας εξωθεσμικά, αφενός συναγελάζεται και τρωγοπίνει με εκπροσώπους της εταιρίας σε παραλιακές ταβέρνες και αφετέρου δίνει κούφιες υποσχέσεις για μοίρασμα της πίτας σε ημετέρους, με σκοπό την ψηφοθηρία". 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ:......................................

Σύλλογος Φίλων Δάσους & Παραλίας Ελαίας 

 Η δημιουργία του συλλόγου των φίλων για τη διάσωση - διατήρηση - προστασία και ανάπτυξη του δάσους και της παραλίας της Ελαίας είναι γέννημα των πραγματικών αναγκών της περιοχής δεκαετίες τώρα. Η περιοχή αυτή, με το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, έγινε πολλές φορές μέχρι σήμερα μήλον της έριδος για διάφορους "επίδοξους σωτήρες". Έτσι και τώρα, η "ανάπτυξη" της κλείνει πονηρά το μάτι υπό τη μορφή της εταιρίας «Νέος Κότινος ΑΕ». Βέβαια οι προθέσεις της εν λόγω εταιρίας είναι -τουλάχιστον- ασαφείς. Το δάσος δεν αναφέρεται πουθενά, το δασαρχείο το θεωρεί γεωργική γη, -ούτε καν ιδιωτικό δάσος- παραβλέποντας την ορατή σε όλους δασική βλάστηση και μεθοδεύεται η οίκηση μιας έκτασης 308 στρ. (από 180 που ήταν στο παρελθόν!) έξω από κάθε κανόνα, με καταδρομικές επιχειρήσεις δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων, όπως η ισοπέδωση των αμμοθινών, η άροση του πευκοδάσους, η σπορά για ακύρωση της προστατευόμενης -από την νομολογία για τις περιοχές Natura - αυτοφυούς βλάστησης κ.α. Τα ανωτέρω θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποκοπή τμήματος του δάσους που επεκτείνεται από το γήπεδο της Ελαίας μέχρι τον Αγιαννάκη με αποτέλεσμα την αποξένωση του από το φυσικό περιβάλλον. Στη φυσική συνέχεια του δάσους και της παραλίας, θα παρεμβληθεί μια ζώνη τσιμέντου προκαλώντας βλάβη στον οικότοπο της θαλάσσιας χελώνας και σε τμήμα των αμμοθινών, που αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας (κωδικός 2250* Θίνες των παραλιών με Juniperus spp.). Με έκπληξη παρακολουθούμε του αρμόδιους φορείς να συναινούν στο όλο εγχείρημα χωρίς τουλάχιστον να διασφαλίζουν τον έλεγχο της νομιμότητας των ενεργειών της εταιρίας. Η Περιφέρεια, πέραν ενός μικρού προστίμου για το οικονομικό μέγεθος της εταιρείας, περί πολλά τυρβάζει, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση βεβαιώνει ότι θα επιβληθούν πρόστιμα, που θα πληρωθούν από το γνωστό υποζύγιο (τους Έλληνες φορολογούμενους) για τη μη τήρηση των νόμων που αφορούν τις περιοχές Natura. Τέλος, μέρος της δημοτικής αρχής, λειτουργώντας εξωθεσμικά, αφενός συναγελάζεται και τρωγοπίνει με εκπροσώπους της εταιρίας σε παραλιακές ταβέρνες και αφετέρου δίνει κούφιες υποσχέσεις για μοίρασμα της πίτας σε ημετέρους, με σκοπό την ψηφοθηρία. Ουσιαστικά, επιχειρείται η δημιουργία μιας ιδιωτικής ζώνης ( παραλίας και δάσους ) απαγορευμένης για τον απλό κόσμο , ο οποίος από κύριος του τόπου του προβλέπεται , απλώς, να παίξει το ρόλο της «καμαριέρας» και του υπηρέτη ξένων αφεντάδων και χωρίς το παραμικρό οικονομικό όφελος. Ως σύλλογος απαιτούμε τη συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου για την αναστολή όλων των αδειών που έχουν εκδοθεί και την παύση όλων των διαδικασιών που αφορούν την έκδοση νέων. Τους υπενθυμίζουμε πως ρόλος τους είναι να προφυλάσσουν τα συμφέροντα των κατοίκων του Δήμου Τριφυλίας προστατεύοντας τη νομιμότητα και πως η άλογη ανάπτυξη που τώρα επιζητούν είναι μέρος της πρακτικής που μας έφερε στην τραγική κατάσταση που βιώνουμε ως Δήμος και ως χώρα. Κλείνοντας, δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε όσες δικαστικές, πολιτικές και κινηματικές ενέργειες καταστούν αναγκαίες με σκοπό την υπεράσπιση του δάσους και της παραλίας της Ελαίας και καλούμε κάθε κάτοικο της περιοχής να μη ξεγελαστεί από τις σειρήνες μιας κατ' επίφαση ανάπτυξης, αλλά να σταθεί αρωγός στους επερχόμενους αγώνες μας, έχοντας συνεχώς κατά νου ότι ο τόπος ανήκει στους νεκρούς του και στους αγέννητους, και εμείς οι ζωντανοί έχουμε χρέος να τον προστατεύσουμε. 


 Το Δ. Σ. και τα μέλη του ΣυΦιΔαΠΕ


Διαβάστε Περισσότερα...

Δήλωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου για την καταστροφή της NATURA 2000 Θίνες Κυπαρισσίας με καταγγελίες για ΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια και Δήμο

Δήλωση έκανε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος για την καταστροφή της NATURA 2000 Θίνες Κυπαρισσίας με καταγγελίες για ΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια και Δήμο. Η δήλωση έχει ως εξής:................................... 

 «Με την καθοριστική ευθύνη του ΥΠΕΚΑ και την ανοχή του Δήμου Τριφυλίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου συστηματικά συνεχίζεται η καταστροφή του μοναδικού οικοσυστήματος Ευρωπαϊκής σημασίας στις "Θίνες Κυπαρισσίας" του Νομού Μεσσηνίας το οποίο ανήκει στην περιοχή NATURA με κωδικό GR 2550005. Το σημαντικότατο αυτό οικοσύστημα ανέχεται η Πολιτεία να καταστρέφεται συγκαλύπτοντας τις αυθαιρεσίες και παράνομες ενέργειες του σημερινού ιδιοκτήτη του εφοπλιστή Π. Παππά και της εταιρείας του "Νέα Κότινος" ο οποίος επιδιώκει μέσω αυθαίρετης και παράνομης κατάτμησης να προχωρήσει σε ιδιωτική πολεοδόμηση για να κατασκευάσει 50 εξοχικές κατοικίες και μάλιστα χωρίς Μ.Π.Ε. Η συγκάλυψη και ανοχή εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ της καταστροφής, καταπάτησης και ένταξης στην ιδιοκτησία του Π. Παππά αμμοθινών, παράκτιας βλάστησης και μέρους του παράκτιου πευκοδάσους γίνεται ακόμη πιο προκλητική μετά την παραπομπή της Ελληνικής Πολιτείας και την απειλή σοβαρών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Αιτιολογημένη Γνώμη της Επιτροπής - Παράβαση 2011/2156 Προστασία ειδών προτεραιότητας στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας "Θίνες Κυπαρισσίας"). Το ΥΠΕΚΑ είναι έκθετο και οφείλει να απαντήσει στα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα: Γιατί παρά την δέσμευσή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και πέντε μήνες δεν εκδίδει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και το Προεδρικό Διάταγμα που εκκρεμεί από το 2002 για να οριστούν οι όροι προστασίας και οι επιτρεπόμενες χρήσεις; Μήπως δέχεται την δημιουργία τετελεσμένων εκ μέρους του κ. Π. Παππά και της εταιρείας του "Νέα Κότινος"; Θα απαγορεύσει και θα ελέγξει κάθε δραστηριότητα που βλάπτει το οικοσύστημα καθώς και την επιχειρούμενη έκδοση οικοδομικών αδειών μέχρι τη θεσμοθέτηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και του Προεδρικού Διατάγματος; Πώς οι περιγραφόμενες "δίοδοι προς τη θάλασσα" στην αγροτική γη (διότι αυτός ήταν ο χαρακτηρισμός της έκτασης των 180 στρεμμάτων που αγόρασε ο κ. Π. Παππάς από τον κ. Κανελλάκη) μπορούν να μετονομαστούν και να χαρακτηριστούν ως "δημόσιες κοινόχρηστες οδοί" ώστε να δοθεί η νομιμοποίηση της κατάτμησης σε τμήματα των τεσσάρων στρεμμάτων για να κάνει ο εφοπλιστής παράνομη ιδιωτική πολεοδόμηση; Είναι νόμιμη η αλλαγή χρήσης της έκτασης των 180 στρεμμάτων από "αγροτικής χρήσης" σε "ελευθέρας χρήσης" που έγινε από την κυβέρνηση Σημίτη το 1999-2000; Γιατί επιτρέπει να καταστρέφει τις αμμοθίνες ο ιδιοκτήτης, οργώνοντας αυτές; Ο Δήμος Τριφυλίας οφείλει να απαντήσει: Θα προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικών αδειών σε 48 παρανόμως κατατετμημένα τμήματα, παρότι υπάρχει η ευρωπαϊκή έγκληση αφού η έκταση ανήκει στο τμήμα NATURA GR 2550005 και μάλιστα πριν αποφανθεί το ΥΠΕΚΑ και πριν εκδοθεί η ΕΠΜ και το Προεδρικό Διάταγμα; Και το κυριότερο το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγξουν πώς η έκταση των 180 στρεμμάτων που αγόρασε ο κ. Π. Παππάς από τον κ. Κανελλάκη έγινε 308 στρέμματα; Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της έκτασης αποτελείτο από δασική έκταση - πευκώνα, που μεθοδικά έχει αποψιλωθεί και καταστραφεί. Και όμως σχεδόν όλη η έκταση πήρε χαρακτηρισμό από τις δασικές υπηρεσίες ως αγροτική έκταση. Συνεπώς οφείλουν να ελέγξουν αν η "μεγέθυνση" της έκτασης έγινε σε βάρος της ιδιοκτησίας του Δημοσίου, πράγμα που είναι βέβαιο διότι ο σχεδόν διπλασιασμός της έκτασης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί παρά ως επέκταση, είτε προς τη θάλασσα είτε προς τη δασική έκταση - πευκώνα. Επομένως πρέπει να γίνει απαιτητή η επιστροφή της διαφοράς υπέρ του Δημοσίου και της δημόσιας χρήσης. Τέλος το ΥΠΕΚΑ οφείλει να δώσει εντολή στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες να επανεξετάσουν τους χαρακτηρισμούς των εκτάσεων, γιατί ο χαρακτηρισμός των δασικών ή πυκνής βλάστησης ή και ακόμα της σπάνιας παράκτιας βλάστησης στις αμμοθίνες ως γεωργικών εκτάσεων αποτελεί πρόκληση στο δημόσιο αίσθημα. Για όλα αυτά τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΚΑ και Οικονομικών θα κληθούν να απαντήσουν δημόσια στη Βουλή, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».


Διαβάστε Περισσότερα...

Την Τετάρτη 24 Απριλίου έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας για τη NATURA 2000 - Θίνες Κυπαρισσίας

Την Τετάρτη 24 Απριλίου και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση και λήψη απόφασης, του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, στο πιο κάτω θέμα : 1. Πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της περιοχής Natura 2000 Κυπαρισσίας (περιοχή Αγιαννάκη & Καλού Νερού) & θαλάσσια περιοχή Κυπαρισσίας. 
Στη συνεδρίαση καλεσμένοι είναι:....................................

Καλεσμένοι : 1. Τοπικό Συμβούλιο Δ.Κ. Κυπαρισσίας 2. Τοπικό Συμβούλιο Τ.Κ. Αγαλιανής 3. Τοπικό Συμβούλιο Τ.Κ. Αυλώνας 4. Τοπικό Συμβούλιο Τ.Κ. Ελαίας 5. Τοπικό Συμβούλιο Τ.Κ. Καλού Νερού 6. Τοπικό Συμβούλιο Τ.Κ. Σιδηροκάστρου 7. Τοπικό Συμβούλιο Τ.Κ. Καλίτσαινης 8. Τοπικό Συμβούλιο Τ.Κ. Καρυών 9. Τοπικό Συμβούλιο Τ.Κ. Πλατανιών 10. Τοπικό Συμβούλιο Τ.Κ. Προδρόμου 11. Τοπικό Συμβούλιο Τ.Κ. Βανάδας 12. Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας 13. Σύλλογος Ξενοδόχων Τριφυλίας 14. Σύλλογος Επαγγελματιών Καλού Νερού 15. Σύλλογος προστασίας φίλων δάσους και παραλίας Ελαίας 16. Σύλλογος για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου 17. Περιβαντολογικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλού Νερού 18. Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαίας 19. Σύλλογος Μηχανικών Τριφυλίας 20. Σύλλογος αλιέων Κυπαρισσίας 21. Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας "ΑΡΧΕΛΩΝ" 22. Δημήτριο Δράκο Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Περιφέρειας Πελοποννήσου 23. Γεώργιο Μπακούρο Περιφερειακό Σύμβουλο Πελοποννήσου


Διαβάστε Περισσότερα...