Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Διακοπές στην Πάφο!!!...


Η Πάφος , είναι πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια της νήσου. Μεταξύ άλλων, ήταν διάσημο και ως κέντρο λατρείας της θεάς Αφροδίτης. Η πόλη χωρίζεται σε δύο επίπεδα: Στην Πάφο, γνωστή και ως Κτήμα που είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης και την Κάτω Πάφο πού βρίσκεται χαμηλότερα και παραλιακά και ειναι ο κατ' εξωχήν τουριστικός προορισμός του νησιού. Όλος ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου βρίσκεται υπό την προστατασία της UNESCO απο το 1980.


Το όνομα της πόλης συνδέεται με τη θεά Αφροδίτη, δεδομένου ότι Πάφος ήταν το όνομα της μυθολογικής κόρης της Αφροδίτης και του Πυγμαλίωνα. Ο Απολλόδωρος ο Αθηναίος αναφέρει τον Κινύρα ως ιδρυτή της Πάφου «Κινύρας εν Κύπρω παραγενόμενος συν λαώ έκτισε Πάφον». Ο δε Λουτάτιος, θεωρεί τον Πάφο, γιο του Κινύρα, ως θεμελιωτή της Πόλης, αν και κατά τον Ισίδωρο, την Πάφο έκτισε ο Πάφος, γιος του Τυφώνος. Επίσης ο Παυσανίας και ο Όμηρος αναφέρουν σαν ιδρυτή της Πάφου και της Παλαίπαφου τον Αγαπήνορα, Αρκάδα Βασιλιά της Τεγέας που μετά την επιστροφή του από τον Τρωικό πόλεμο ίδρυσε την Παλαίπαφο, τα σημερινά Κούκλια. Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνει και ο οικισμός Μαα - Παλαιόκαστρο που φέρει πολλά κοινά με άλλα μυκηναϊκά κτίσματα - οχυρά. Τα κυπριακά βασίλεια είναι γνωστό ότι διαλύθηκαν κατά τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα από τον Πτολεμαίο Α', έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Λίγο πιο πριν ο τελευταίος βασιλιάς της Πάφου, ο Νικοκλής, είχε μεταφέρει την έδρα του βασιλείου του δυτικότερα, σε πιο κατάλληλη τοποθεσία, που ονομάσθηκε Νέα Πάφος (η σημερινή Κάτω Πάφος). Η Νέα Πάφος έμελλε να γνωρίσει λαμπρές ημέρες δόξας κατά τα ελληνιστικά χρόνια, ως έδρα των κυβερνητών της Κύπρου, η οποία και είχε ενταχθεί στο βασίλειο των Πτολεμαίων, των Ελλήνων βασιλέων της Αιγύπτου. Κατά τα ελληνιστικά χρόνια η Πάφος έγινε πρωτεύουσα της Κύπρου. Όταν η Κύπρος κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, το 58 π.Χ., παρέμεινε πρωτεύουσα της Κύπρου και έδρα των Ρωμαίων κυβερνητών του νησιού. Ήταν τότε με ναούς, επαύλεις, ανάκτορα, θέατρο, ωδείο και πολλά άλλα εντυπωσιακά οικοδομήματα, καθώς και τειχισμένη με ισχυρά τείχη. Τα εξαίρετα και άφθονα ψηφιδωτά δάπεδα της Πάφου, που συνεχώς αποκαλύπτονται από την αρχαιολογική σκαπάνη, μαρτυρούν την ακμή της πόλης, η οποία όμως υπέφερε κατά καιρούς και από ισχυρούς σεισμούς.
Το 45 μ.Χ. έφθασαν στην Πάφο οι απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος και Μάρκος, κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολικής περιοδείας στην Κύπρο. Παρά το ότι η παράδοση λέγει ότι στην Πάφο ο απόστολος Παύλος εισέπραξε "σαράντα παρά μίαν" (δηλαδή 39) μαστιγώσεις, ωστόσο μαρτυρείται, αντίθετα, ότι εκεί είχε κηρύξει το Χριστιανισμό και ενώπιον αυτού τούτου του Ρωμαίου κυβερνήτη, του Σεργίου Παύλου, ο οποίος και αποδέχθηκε τη νέα θρησκεία. Έτσι, η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κυβερνήθηκε από έναν Χριστιανό.
Κατά τα βυζαντινά χρόνια η Πάφος έχασε τα πρωτεία, επειδή πρωτεύουσα έγινε η Σαλαμίς. Οι σεισμοί αλλά και οι επανειλημμένες αραβικές επιδρομές, μεταξύ του 7ου και του 10ου μ.Χ. αιώνα, οδήγησαν την πόλη στην παρακμή. Από τα μεσαιωνικά χρόνια η πόλη άρχισε να γίνεται γνωστή και με την ονομασία Κτήμα, επειδή αποτέλεσε κτήμα βασιλικό (φέουδο). Ήταν τότε το δυτικό λιμάνι της Κύπρου, καθώς και επισκοπική έδρα. Η πόλη γνώρισε τη μεγαλύτερή της παρακμή κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1570-1878). Κατά την Αγγλοκρατία , είχαν κατασκευαστεί αρκετά έργα, αλλά η πόλη μπορεί να θεωρηθεί πως γνωρίζει ακμή μετά το 1974, όπου αρκετοί πρόσφυγες είχαν μετακινηθεί εδώ λόγω της Τούρκικής εισβολής. Σήμερα είναι μια πόλη γραφική και συνάμα σύγχρονη, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ' τις υπόλοιπες πόλεις του νησιού.


***Αν και δεν έχουμε πάει, έχουμε μάθει τα καλύτερα! Όσο, δε, για τους ανθρώπους εκεί, ε, από κάποιες καλές γνωριμίες που έχουμε, σας λέμε ότι είναι... αστέρια!!!...

Πού θα πάει, όμως, θα επισκεφθούμε την Πάφο κάποια στιγμή, έστω και για ολιγοήμερες διακοπές...




Διαβάστε Περισσότερα...

Πέντε οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Ρουμανία




Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που πλήττουν τη Ρουμανία, ενώ 15.183 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε 146 περιοχές, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, Βίκτορ Πολ Ντόμπρε.

Ο κ. Ντόμπρε ανέφερε ότι από τις πλημμύρες "χτυπήθηκαν" έξι ρουμανικές επαρχίες και 146 πόλεις και χωριά και πρόσθεσε ότι 148 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και 122 είναι υπό κατάρρευση.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, καταστράφηκαν 7,2 χλμ εθνικού δικτύου και 1,100 χλμ επαρχιακών δρόμων.

Οι αρχές έχουν ήδη διανείμει στους πλημμυροπαθείς 34,5 τόνους κονσερβών, 20,400 λίτρα λάδι, 24 τόνους ψωμί, 44,5 τόνους αλεύρι και 27.000 λίτρα εμφιαλωμένου νερού.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Κρίστιαν Ντέιβιντ, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης, δήλωσε ότι στόχος είναι να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές. Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους πλημμυροπαθείς με την χορήγηση επιδομάτων ώστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Πολυγλωσσία, Λέοναρντ Όρμπαν συνέστησε στις ρουμανικές αρχές να προχωρήσουν εντός 10 εβδομάδων σε απολογισμό των ζημιών από τις πλημμύρες και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την χορήγηση βοήθειας από την ΕΕ.

Οι επαρχίες που "χτυπήθηκαν" από τις πλημμύρες είναι: οι Μαραμούρες, Μποτοσάνι, Μπακάου, Νεάμτ, Ιάσιο και Βασλούι και σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να ισχύει ο κώδικας υψηλού κινδύνου για τις περιοχές αυτές.



Πηγή: ΑΠΕ


Διαβάστε Περισσότερα...

Earthquake rocks Los Angeles...




LOS ANGELES, California (CNN) -- A magnitude-5.8 earthquake has struck just east of Los Angeles, according to the U.S. Geological Survey.

Los Angeles was hit by a 5.8 magnitude earthquake Tuesday.

The quake's epicenter was about 2 miles southwest of Chino Hills and about 5 miles southeast of Diamond Bar, the USGS said. Chino Hills is about 30 miles east of downtown Los Angeles.
The center was about 7.6 miles deep. In general, earthquakes centered closer to the Earth's surface produce stronger shaking and can cause more damage than those further underground.
A 5.8 magnitude quake is considered by the USGS to be "moderate," which can cause slight damage to buildings and others structures. About 500 can happen globally each year, the survey says.


CNN's Ed Lavandera was at Disneyland in Anaheim, southeast of Los Angeles, with his family and felt the temblor. He said the shaking lasted about 5 seconds.


CNN affiliate KABC is reporting that Disneyland's rides have been evacuated.


There were no immediate reports of injury or damage in Los Angeles, Los Angeles Fire Department spokesman Brian Humphrey told The Associated Press. San Bernardino County fire dispatch did not have reports of damage, AP said.






Διαβάστε Περισσότερα...

Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Λος Αντζελες...




Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο κέντρο του Λος Αντζελες, στις 21:55 ώρα Ελλάδος, συγκλονίζοντας τα κτίρια και έγινε αισθητός μέχρι το Σαν Ντιέγκο, δηλαδή σε απόσταση τουλάχιστον 32 χιλιομέτρων.


Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχουν θύματα ή ζημιές.



Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο


Διαβάστε Περισσότερα...

Μεγάλο Συλλαλητήριο υπέρ του Κάρατζιτς στο Βελιγράδι





Χιλιάδες Σερβοβόσνιων πολιτών έχουν κατακλύσει το Βελιγράδι στο μεγάλο συλλαλητήριο υποστήριξης στο Ράντοβαν Κάρατζιτς!

Το συλλαλητήριο διοργανώνει το Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβίας, με σκοπό να διατρανωθεί η διαμαρτυρία για την έκδοση του άλλοτε ηγέτη των Σέρβων της Βοσνία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο γενικός γραμματέας του Ριζοσπαστικού Κόμματος, Αλεξάντερ Βούσιτς, δήλωσε πως, «Το συλλαλητήριο είναι κατά του προδοτικού και δικτατορικού καθεστώτος του κόμματος του Μπόρις Τάντιτς».

Επιπλέον, η έφεση που άσκησε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, μέσω του δικηγόρου του, δεν έχει φτάσει στο δικαστήριο, κάτι που σημαίνει ότι, εάν δε φτάσει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, ο αρμόδιος δικαστής θα αποφασίσει την έκδοσή του.

Γι’ αυτό το λογο ο συνήγορος του Κάρατζιτς κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι προσπαθεί «με παράνομα μέσα» να στείλει το πρώην Στρατηγό στη Χάγη, πριν το πέρας του συλλαλητηρίου, σημειώνοντας πως, «Ο Κάρατζιτς είναι ένας Σερβοβόσνιος πολίτης, έτσι είναι λογικό ότι η έφεση εστάλη από τη Βοσνία. Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο η έφεση να βγάλει μούσι και μουστάκι μέχρι να φτάσει εδώ».






Διαβάστε Περισσότερα...

Πρώτη θέση στον όμιλο και πρόκριση για την Εθνική Εφήβων στο U-18!




Την πρόκριση της στη 2η φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U-18 εξασφάλισε η Εθνική Εφήβων μετά τη νίκη της επί του Ισραήλ με 89-67.

Ταυτόχρονα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με αυτό το αποτέλσμα εξασφάλισε και την πρώτη θέση του α' ομίλου της διοργάνωσης.

Η Εθνική ξεκίνησε δυνατά την αναμέτρηση και βασιζόμενη στην πιεστική της άμυνα κατάφερε να προηγηθεί με 20-4 στο πρώτο πεντάλεπτο. Το Ισραήλ όμως κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι και να πλησιάσει 26-20 στη δεύτερη περίοδο.
Αν και οι διεθνείς ήταν άστοχοι έξω από τη γραμμή των 6,25, δεν βρήκαν το στόχο σε όλο το πρώτο ημίχρονο και συνολικά είχαν 3/18, κατάφεραν να κλείσουν το πρώτο μέρος με διαφορά 9 πόντων (41-32).

Το Ισραήλ έκανε την αντεπίθεση του στην τρίτη περίοδο, προσπερνώντας μάλιστα 52-51 τρία λεπτά πριν τη λήξη της.

Η αντίδραση των παιδιών του Γιώργου Βλασσόπουλου ήταν άμεση. Αρχικά ανέκτησαν αμέσως το προβάδισμα (57-55) και στην τελευταία περίοδο με την άμυνα ζώνης κατάφεραν να αποδιοργανώσουν πλήρως την επίθεση των ισραηλινών. Στην απέναντι πλευρά του παρκέ σκόραραν με άνεση και κάπως έτσι έφτασαν εύκολα στο τελικό 89-67.

Τα δεκάλεπτα:

14-27, 32-41, 56-61, 67-89

Ισραήλ (Φράνκο): Σαμπάγκ, Ρουμπ 6 (1), Μόραν, Ταμίρ, Μπούτσμαν 9, Χέιμαν 19 (1), Αριέλι 6 (1), Βεντούρα 3, Σιράν 13, Κάρπελετζ, Ειντα, Ρέις 11.


Ελλάδα (Βλασσόπουλος): Παπαντωνίου 2, Κατσίβελης, Αγγελόπουλος 2, Μάντζαρης 7 (1), Καραθανάσης, Παπανικολάου 5, Γεωργάκης, Σλούκας 23 (2), Γιάνκοβιτς 15, Παππάς 16, Κασελάκης 6, Σαρικόπουλος 13.



Πηγή: in.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Στο Σεράγεβο και όχι στη Χάγη η δίκη του Κάρατζιτς, εκτιμά ο Τζέφρι Νις




Στο Σεράγεβο και όχι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη εκτιμά ότι πρέπει να διεξαχθεί η δίκη του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων και καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο αντιεισαγγελέας στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Τζέφρι Νις.

Σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα του Σεράγεβο «Dnevni Avaz», ο κ. Νις εξηγεί ότι σε περίπτωση που η δίκη του κ. Κάρατζις διεξαχθεί στο Σεράγεβο "οι οικογένειες των θυμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παρουσίαση των στοιχείων στη μητρική τους γλώσσα".

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που το κοινό και τα ΜΜΕ μπορούν να παρακολουθήσουν ό,τι έχει σχέση με τη δίκη θα έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν μια καλύτερη άποψη, διότι τα στοιχεία και οι παρουσιάσεις δεν θα "φιλτράρονται" από τη διαδικασία της μετάφρασης.

Ο Κάρατζιτς συνελήφθη στις 21 Ιουλίου στο Βελιγράδι.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς δήλωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ειδικού δικαστηρίου εντόπισαν στο διαμέρισμα του κ. Κάρατζιτς χειρόγραφα, ημερολόγια και φωτογραφίες του Κάρατζιτς, που τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν ως Ντράγκαν Ντάμπιτς, ασκώντας την εναλλακτική ιατρική.

Ο συνήγορος υπεράσπισής του, Σβέτοβαρ Βούγιατσιτς κατέθεσε, την περασμένη Παρασκευή, έφεση κατά της απόφασης έκδοσης του Κάρατζιτς στο ΔΠΔ. Η έφεση στάλθηκε ταχυδρομικά με σκοπό να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η έκδοση του Κάρατζιτς στο δικαστήριο της Χάγης.
Από τη στιγμή που το σερβικό περιφερειακό δικαστήριο θα λάβει την έφεση, οι δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν εντός τριών ημερών εάν θα εκδόσουν τον Κάρατζιτς στη Χάγη. Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος δεν έχει πλέον δικαίωμα προσφυγής κατά της απόφασης και επαφίεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης να την επικυρώσει.


Ο Κάρατζιτς κατηγορείται από το ΔΠΔ για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου για το ρόλο που διαδραμάτισε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-95).



http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/07/29/1545237.htm


Διαβάστε Περισσότερα...

Σερβία: Δεν έχει φθάσει στο δικαστήριο η έφεση Κάρατζιτς κατά της έκδοσής του




Η έφεση στην απόφαση έκδοσης του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έφτασε μέχρι τις 16:00 το απόγευμα, που έληξε το ωράριο λειτουργίας του περιφερειακού δικαστηρίου του Βελιγραδίου.


Η εκπρόσωπος τύπου του δικαστηρίου αυτού Ίβανα Ράμιτς ανέφερε ότι «οι δικαστές αύριο θα εκτιμήσουν ποιο είναι το λογικό χρονικό διάστημα που θα περιμένουν να φτάσει, ταχυδρομικά, η έφεση» και εάν δεν φτάσει θα αποφασίσουν για την ημερομηνία έκδοσης.


Ο διευθυντής του γραφείου της κυβέρνησης που ασχολείται με την συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης Ντούσαν Ιγνιάτοβιτς εκτίμησε ότι «ο Κάρατζιτς δεν κατέθεσε καν έφεση αλλά εκμεταλλεύεται την ασάφεια του νόμου για τις ταχυδρομικές αποστολές των εφέσεων» ώστε να παρατείνει την παραμονή του στο Βελιγράδι.


Σήμερα τον Ράντοβαν Κάρατζιτς επισκέφθηκαν δικηγόροι οι οποίοι θα συμμετέχουν στην ομάδα των νομικών συμβούλων που θα τον βοηθάει αφού αποφάσισε ο ίδιος να αναλάβει την υπεράσπιση του.


Τα ΜΜΕ στη Σερβία μετέδωσαν ότι στην ομάδα βοηθών υπεράσπισης του Κάρατζιτς θα είναι και η κόρη του Σόνια.


Στο κέντρο του Βελιγραδίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ συγκέντρωση κατά της έκδοσης του Κάρατζιτς στη Χάγη που οργανώνει το υπερεθνικιστικό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα. Την συγκέντρωση υποστήριξε και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα ενώ συμμετοχή δήλωσαν ακροδεξιές οργανώσεις.


Η αστυνομία λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προστατεύοντας δημόσια κτίρια, πρεσβείες και τα κτίρια ξένων εταιριών.


Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί γύρω από το χώρο που θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση ενώ με διαταγή του υπουργού Εσωτερικών μία μονάδα των ΜΑΤ θα προστατεύει μόνο τους δημοσιογράφους και τους εικονολήπτες.



Πηγή: naftemporiki.gr - ΑΠΕ-ΜΠΕ



***Στη φωτό, ο Κάρατζιτς πριν μερικά χρόνια και τώρα!




Διαβάστε Περισσότερα...

Αρσινόη Μεσσηνίας - Εκδηλώσεις έως τις 5 Αυγούστου!



Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνουν Νομαρχία, Δήμος Ιθώμης, Πολιτιστικός Σύλλογος και Οικουμενικός Ελληνισμός στην Αρσινόη, δίπλα από την Αρχαία Μεσσήνη, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει με τουρνουά ποδοσφαίρου και θα ολοκληρωθούν στις 5 Αυγούστου.

Μια από τις σημαντικότερες, πάντως, είναι η παρουσίαση για πρώτη φορά της έκδοσης «Ελληνικοί Θησαυροί στην Οικουμένη» από τη διευθύντρια της ΛΗ΄ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ξένια Αραπογιάννη.
Στόχος της έκδοσης είναι η διεθνής ενημέρωση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Κοινή συνέντευξη για τις εκδηλώσεις έδωσαν χθες ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΜ Παναγιώτης Τσιμόγιαννης και ο πρόεδρος του Οικουμενικού Ελληνισμού Σταύρος Πανουσόπουλος.

Εκδηλώσεις

Σύμφωνα με τον κ. Τσιμόγιαννη, οι εκδηλώσεις είναι πολιτιστικές αλλά και αθλητικές. Στόχος δε της Νομαρχίας είναι η πραγματοποίηση ποιοτικών εκδηλώσεων στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας. Αυτές τις ημέρες, όπως είπε, τόπος αναφοράς θα είναι η Αρχαία Μεσσήνη και η ευρύτερη περιοχή. Οι δε εκδηλώσεις στην Αρσινόη ήταν ιδέα του κ. Πανουσόπουλου, που κατάγεται από την περιοχή, τον οποίο και ευχαρίστησε για όλες τις δράσεις του για τον Οικουμενικό Ελληνισμό.«Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με ένα τουρνουά ποδοσφαίρου για να δώσουμε στους νέους της περιοχής τη δυνατότητα να συμμετάσχουν, ενώ διαφορετική θα είναι και η διάσταση των πολιτιστικών εκδηλώσεων», σημείωσε ο κ. Τσιμόγιαννης, ενώ πρότεινε να συνεχισθεί η συνεργασία της Νομαρχίας με τον Οικουμενικό Ελληνισμό.

Οικουμενικός Ελληνισμός

Από την πλευρά του, ο κ. Πανουσόπουλος μίλησε για την πρόσφατη αποστολή του προγράμματος Οικουμενικός Ελληνισμός στις Παρευξείνιες χώρες: «Επισκεφθήκαμε μέρη που ήκμασε ο ελληνισμός παλιότερα και περπατήσαμε στα χνάρια του Μεθόδιου και του Κύριλλου και πατήσαμε μέρη που τα έχουν πατήσει οι Αρχαίοι Έλληνες. Όπου και αν πήγαμε, συναντήσαμε κάτι ελληνικό. Η πορεία μας αυτή έκλεισε με επίσκεψη στη Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος ο τρίτος είχαν συνάντηση. Εκεί είδαμε όλους τους επικεφαλής της Αγίας Λαύρας να μιλούν ελληνικά. Είναι πολύ συγκλονιστικό να το ζήσει αυτό κάποιος. Στην Ουκρανία και τη Μολδαβία ζουν 250.000 Έλληνες, με θερμό το αίσθημα για την Ελλάδα».Μιλώντας για τις εκδηλώσεις, είπε ότι τη Δευτέρα το βράδυ θα παρουσιασθεί η έκδοση «Ελληνικοί Θησαυροί στην Οικουμένη», η οποία έχει τυπωθεί σε 9 γλώσσες και θα διατεθεί δωρεάν στις βιβλιοθήκες των ξένων χωρών για διεθνή ενημέρωση, με σκοπό την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Την παρουσίαση θα κάνει η συγγραφέας κα Ξένια Αραπογιάννη, ενώ την έκδοση προλογίζει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Οικουμενικού Ελληνισμού, ανά δεκαετία το πρόγραμμα ασχολείται με την προώθηση των εθνικών θεμάτων. Την προηγούμενη δεκαετία κυκλοφόρησε δίτομη έκδοση για τη Μακεδονία, η οποία μοιράσθηκε σε 10.000 αντίτυπα στα ξένα πανεπιστήμια. Μάλιστα, από τις 500 εκδόσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό για τη Μακεδονία οι 495 είναι σκοπιανές ή τουρκικές και μόνο οι 5 ελληνικές. Γι’ αυτή τη δεκαετία αποφασίσθηκε να τεθεί ως στόχος η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Την ημέρα της παρουσίασης θα γίνει προβολή από τις αποστολές του προγράμματος Οικουμενικός Ελληνισμός, ενώ θα τιμηθούν ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ο νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος και κορυφαίες προσωπικότητες του Ελληνισμού, κυρίως όσοι κατάγονται από τη Μεσσηνία. Η επομένη, ημέρα Τρίτη, θα αφιερωθεί στην ανάπτυξη του νομού και θα γίνουν παρουσιάσεις από στελέχη της Νομαρχίας, τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, την πρόεδρο του Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Γ. Ξανθάκη – Καραμάνου, ενώ μουσικά η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από τον Γιώργο Γιαννόπουλο. Στο τουρνουά ποδοσφαίρου, που ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως τις 5 Αυγούστου, θα παρευρεθούν και οι παλαίμαχοι Βασίλης Κωνσταντίνου και Ντανιέλ Μπατίστα. Κλείνοντας ο κ. Πανουσόπουλος πρότεινε του χρόνου να διεξαχθεί στην Αρσινόη το πρώτο παγκόσμιο φεστιβάλ των Ελλήνων της διασποράς.



Πηγή: Εφημερίδα ¨ΘΑΡΡΟΣ¨ Ρεπορτάζ Βίκυ Βετουλάκη, 29-07-2008


Διαβάστε Περισσότερα...

Πιο ευνοϊκές προοπτικές για λύση του Κυπριακού «βλέπει» ο ΟΗΕ...




Την άποψη ότι οι προοπτικές για λύση του Κυπριακού δεν υπήρξαν ποτέ τόσο ευνοϊκές όσο σήμερα, εξέφρασε ο νέος ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο και είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.


Ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές του και είπε ότι διαπίστωσε την ειλικρινή δέσμευση των ηγετών των δύο κοινοτήτων να εργαστούν προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού.


«Είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο ηγέτες είναι ειλικρινείς στη δέσμευσή τους να προχωρήσουν μαζί προς μία συνολική λύση και αυτή η δέσμευση, που είναι εμφανής μέσω των κοινών τους δηλώσεων ύστερα από τις πρόσφατες συναντήσεις τους, έχει καθορίσει τις παραμέτρους της λύσης και τους όρους του παιγνιδιού και έχει δώσει στη διαδικασία αρκετή ώθηση», πρόσθεσε. Επίσης, είπε ότι άκουσε τις απόψεις των δύο ηγετών για το πώς μπορούν τα Ηνωμένα Έθνη να προωθήσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι διαπίστωσε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών σε πολλές πτυχές του Κυπριακού, αλλά, σημείωσε, ότι υπάρχουν και ζητήματα, στα οποία οι θέσεις διαφέρουν. Σχετικά με το αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για τις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά τόνισε ότι η διαδικασία δεν πρέπει να συνεχίζεται χωρίς τέλος. Ο κ. Ντάουνερ ολοκλήρωσε τις επαφές του με συνάντηση με τους πρέσβεις των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Την Τετάρτη ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναχωρεί από την Κύπρο και θα επιστρέψει για την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ στις 3 Σεπτεμβρίου.


Μετά την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα βρίσκεται στην Κύπρο, όποτε αυτό χρειάζεται.



Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Διαβάστε Περισσότερα...

Alfeios River Festival!!!...





Η ΑΛΦΕΙΟΣ – Δράσεις οικολογίας και Πολιτισμού διοργανώνει και σας καλεί στο Alfeios River Festival!! - τον Αύγουστο ( 4 – 10 του μήνα ), ανάμεσα σε δυό ολόγιομα φεγγάρια - στην Αρχαία Ολυμπία περιοχή Μουριά, πολύ κοντά στο αρχαίο στάδιο - στο party του ποταμού Αλφειού...

Σε μια όμορφη έκταση 150 στρεμμάτων με υποδομή ελεύθερου camping, το φεστιβάλ του Αλφειού, είναι αφιερωμένο στην διάσωση, στην προστασία και στην οικοανάπτυξη της λεκάνης του Αλφειού , στην αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στις όχθες του ποταμού Αλφειού, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μουριά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, 2 χιλιόμετρα περίπου από τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο στάδιο.

Πρόγραμμα συναυλιών δίπλα στο ποτάμι:

Τετάρτη 6/8 Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σ.Μπουλάς, Χ.Θηβαίος, Γ.Ζουγανέλης
Πέμπτη 7/8 Μπλέ
Παρασκευή 8/8 Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Σάββατο 9/8 Υπόγεια Ρεύματα & ΟΝΑΡ
Κυριακή 10/8 Σωκράτης Μάλαμας

Η πρόσβαση στο χώρο του φεστιβάλ θα είναι δυνατή όλη την διάρκεια της ημέρας. Ώρα έναρξης όλων των συναυλιών 21:30.

Επιλεγμένα μικρά μουσικά σχήματα κυρίως νέων και μαθητών, γκρουπάκια και DJ θα ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα από τις 18:00 μέχρι τις 21:30.

Εικαστική παρέμβαση στο χώρο θα γίνει από τον Νίκο Αλεξίου, εκπρόσωπο της Ελλάδας στην 52η Μπιεννάλε της Βενετίας το 2007.

Παράλληλες εκδηλώσεις: Rafting Καρύταινα - Ολυμπία


Ποδηλατοδρομία Ηλιδα – Ολυμπία (Αρχαίο ολυμπιακό μονοπάτι).

Προβολές ταινιών, forum

Tις εκδηλώσεις στηρίζουν: η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας και οι παρόχθιοι Δήμοι του Αλφειού ποταμού.


Προπώληση εισιτηρίων: www.tickethour.com και στο τηλ: 210 81 08 228
Ενιαίο εισιτήριο εισόδου (5 συναυλίες) 60 ευρώ το οποίο περιλαμβάνει parking και δυνατότητα για cαmping πλάι στο ποτάμι στη λίμνη που διαμορφώνουν στις όχθες τα νερά του ποταμού.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές


2108226898, 6940917704www.myspace.com/alfeiosfestival




Διαβάστε Περισσότερα...

MAKE LOVE, NOT WAR!!!...



Τί έγινε ρε φίλοι;;;

Ζούμε σε εμπόλεμη ζώνη, πολεμική κατάσταση;;;

Γιατί, αν είναι αυτός καιρός ειρήνης εμένα γράφτε μου...

Βόμβες από δω, βόμβες από κει, καμικάζι, ΤΝΤ και πάει λέγοντας...

Δεκάδες αθώα θύματα, μικρά παιδιά, γυναίκες, άνδρες, χάνουν καθημερινά τη ζωή τους...

Τί έγινε, γαμώ την ατυχία μου, που έλεγε και η αξέχαστη Μαλβίνα...

Πού ζούμε, πώς ζούμε, πού πάμε...

Βέβαια, ευτυχώς που ζούμε κιόλας γιατί με κάτι τέτοια δε θέλει και πολύ να βρεθεί ένας ¨βαρεμένος¨και για να την κάνει, να μας τινάξει στον αέρα...

Εμείς την πάθαμε πέρυσι το Καλοκαίρι με τις φωτιές που κάηκε ο τόπος και οι συνάνθρωποί μας...

Δεν πάμε, σαν κοινωνία, σαν ανθρωπότητα, σαν οικουμένη καθόλου καλά!...

Γι΄αυτό σας λέω, make love, not war!!!

Καλοκαίρι είναι, άλλωστε... Ιδανική εποχή...

Άντε ντε...



Διαβάστε Περισσότερα...

Εκδηλώσεις απόψε στη Μεσσηνία...



Θέατρο Σκιών
«Καλώς ήρθατε στο Karagiozis.gr». Στις 9.00 μ.μ. στην πλατεία Όθωνος, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας.



Συναυλία
«Οι δρόμοι της μουσικής» με τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, στις 9.00 μ.μ. στον Αντικάλαμο.
***
Μουσική βραδιά με έντεχνο, λαϊκό και ρεμπέτικο από τον Χρ. Μιχαλόπουλο, στην πλατεία Ι. Αλευρά της Μεσσήνης.
***
Ρεσιτάλ κλασσικής κιθάρας από το μουσικό Γ. Σταθόπουλο και αφιέρωμα στη φύση από τη Σχολή Τέχνης του Δήμου, στο Πάρκο Γαργαλιάνων.
Θερινό σινεμά
«Το παιδί και η αλεπού» του Λικ Ζακέ προβάλλει ο Δημοτικός Κινηματογράφος Φιλιατρών, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη, σήμερα και αύριο στις 9.30 μ.μ. στο αίθριο του Δημαρχείου. Μια ταινία με ευαισθησίες και μηνύματα οικολογίας.
Εκδήλωση
Ζωγραφική από καταξιωμένους καλλιτέχνες και παιδιά, το βραδάκι στον πεζόδρομο των Φιλιατρών.
Εκθέσεις
«Ο μεγάλος ύπνος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας (Παπάζογλου 5, Ιστορικό Κέντρο). Τρίτη, Πέμπτη 3.00 - 9.00, Τετάρτη, Παρασκευή 9.00 - 2.00, Σάββατο 9.00 - 3.00.
***
Έργα μαθητών του Εικαστικού Σχολείου της ΔΕΠΑ Καλαμάτας, στο Εργαστήριό του, Ναυαρίνου 8. Δευτέρα έως και Παρασκευή 10.00 – 1.00 και 7.00 – 10.00.
***
Έκθεση λαϊκής τέχνης, ζωγραφικής και αγροτικών προϊόντων στα Φιλιατρά, στο χώρο της Ένωσης Γυναικών. Έως 15 Αυγούστου. Ώρες: 10.00 - 1.00 και 7.00 - 9.00.
«Σαϊνοπούλειο» Σπάρτης
Οι «Ανανεωτές του Ρεμπέτικου: Βασίλης Τσιτσάνης - Γιώργος Μητσάκης». Τραγουδάει ο Μπάμπης Τσέρτος, με οκταμελή ορχήστρα και δυο γυναικείες φωνές. Μουσική επιμέλεια: Μπ. Τσέρτος - Παν. Κουνάδης. Κείμενα, επιμέλεια, παρουσίαση αρχειακού υλικού: Παν. Κουνάδης. Αφηγείται η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη. Στις 9.30 μ.μ.





Πηγή: Εφημερίδα ¨ΘΑΡΡΟΣ¨




Διαβάστε Περισσότερα...

Τη μεσογειακή διατροφή, την εγκαταλείπουν οι χώρες που την είχαν



Η μεσογειακή διατροφή την οποία η σύγχρονη διαιτολόγια χαρακτηρίζει ως τρόπο ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία και η οποία έχει οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο, "εγκαταλείπεται σιγά σιγά" στις χώρες από τις οποίες προήλθε, προειδοποιεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, του ΟΗΕ, (FAO).

Ο Γιόζεφ Σμιτχούμπερ, οικονομολόγος του FAO, δήλωσε ότι τα τελευταία 45 χρόνια η διάσημη διατροφική φιλοσοφία που βασίζεται στην κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών αλλά και ελαιόλαδου, "αργοπεθαίνει" στην πατρίδα της. Οι έρευνες δείχνουν ότι καθώς οι λαοί της νότιας Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής γίνονται πλουσιότεροι, οι διατροφικές τους συνήθειες χειροτερεύουν. Σύμφωνα με τον Σμιτχούμπερ, οι λαοί των ακτών της Μεσογείου ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα που κερδίζουν για να προσθέσουν περισσότερες θερμίδες από κρέατα και λίπη στη διατροφή τους, η οποία παραδοσιακά ήταν φτωχή σε ζωικές πρωτεΐνες.

"Αυτά που τρώνε σήμερα είναι πιο λιπαρά, πιο αλμυρά και πιο γλυκά", πρόσθεσε ο Σμιτχούμπερ. Οι έρευνες έδειξαν ότι στα 40 χρόνια που προηγήθηκαν ως το 2002, η ημερήσια κατανάλωση θερμίδων σε 15 ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκε από 2.960 σε 3.340, αύξηση 20%. Όμως, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και τη Μάλτα που υπήρξαν φτωχότερες από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης θερμίδων ήταν 30%. "Η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και η μικρότερη κατανάλωση θερμίδων μέσω της άσκησης, έχουν καταστήσει την Ελλάδα τη χώρα με το μεγαλύτερο μέσο όρο του δείκτη μάζας σώματος και με το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων", τόνισε ο Σμιτχούμπερ."Σήμερα, τα τρία τέταρτα των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τις έρευνες, περισσότεροι από τους μισούς Ιταλούς, Ισπανούς και Πορτογάλους είναι επίσης υπέρβαροι. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αγνοούν τις προειδοποιήσεις του FAO και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα λίπη δεν πρέπει να ξεπερνούν το 30% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας μέσω της διατροφής, αλλά η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι πάνω από το όριο αυτό και είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη πρόσληψη λίπους. Η χώρα στην οποία έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη πρόσληψη λίπους είναι η Ισπανία. Στη χώρα αυτή η κατανάλωση λίπους αποτελούσε μόλις το 25% της διατροφής πριν από 40 χρόνια, όμως σήμερα το ποσοστό αυτό έχει φθάσει το 40%.

Ο Σμιτχούμπερ αποδίδει την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών όχι μόνο στην αύξηση των εισοδημάτων, αλλά και σε παράγοντες όπως η αύξηση του αριθμού των σουπερμάρκετ, η διανομή κατ΄ οίκον εδεσμάτων, αλλά και στο γεγονός ότι οι εργαζόμενες γυναίκες αφιερώνουν πλέον λιγότερο χρόνο στη μαγειρική, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να τρώνε όλο και περισσότερο εκτός σπιτιού, συχνά σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού.

Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερες θερμίδες καθώς ασκούνται λιγότερο και ζουν καθιστική ζωή.

Σύμφωνα με τον Σμιτχούμπερ, οι λαοί της Μεσογείου εξακολουθούν πάντως να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο.

Γενικότερα, ωστόσο, δεν ακολουθούν τη διατροφή των προγόνων τους, την οποία ορισμένες μεσογειακές χώρες θέλουν να συμπεριληφθεί στην πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.



http://news.ert.gr/c/7/409552.asp




Διαβάστε Περισσότερα...

Για την ώρα δεν "πείθει" ο Ομπάμα!



Το ταξίδι στο εξωτερικό, το οποίο προσέλαβε μεγάλη δημοσιότητα, του υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος Μπαράκ Ομπάμα δεν φαίνεται να συνέβαλε στην αύξηση της εμπιστοσύνης ως προς την ικανότητά του να γίνει πρόεδρος και ενδέχεται να βοήθησε στην ενεργοποίηση των υποστηρικτών του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Τζον ΜαΚέιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση το αποτέλεσμα της οποίας δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Από την δημοσκόπηση για την εφημερίδα "USA Today" που διενήργησε το ινστιτούτο "Gallup" μεταξύ 1.007 ενηλίκων στο διάστημα από την Παρασκευή ως το Σάββατο, προκύπτει μία αύξηση του αριθμού των εχόντων πρόθεση να ψηφίσουν Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων σε σύγκριση με ότι επικρατούσε πριν από ένα μήνα ενώ ο κόσμος φαίνεται χωρισμένος αναφορικά με το εάν θα αποχωρήσουν από το Ιράκ τα αμερικανικά στρατεύματα στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα στην "USA Today" δείχνουν ότι ο Ομπάμα προηγείται του ΚαΚέιν με 47% έναντι 44% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ πριν από ένα μήνα η διαφορά τους ήταν έξι εκατοστιαίες μονάδες.

Μεταξύ των προτιθέμενων να ψηφίσουν ,ο ΜαΚέιν προηγείται με 49% έναντι 45% του Ομπάμα, ανατρέποντας προβάδισμα 5 εκατοστιαίων μονάδων που είχε ο τελευταίος.

Το περιθώριο λάθους είναι 4 εκατοστιαίες μονάδες τόσο για τους εγγεγραμμένους όσο και για τους προτιθέμενους να ψηφίσουν ψηφοφόρους.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ψηφοφόρων εξέφρασε την άποψη ότι ο Ομπάμα θα τα καταφέρει καλύτερα από τον ΜαΚέιν στις επαφές με ξένους ηγέτες και στους χειρισμούς των σχέσεων με άλλες χώρες.

Το ταξίδι του Ομπάμα έτυχε θετικής ανταπόκρισης από το 35% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητική από το ένα τέταρτο, περίπου, ενώ το 38% δήλωσε ότι δεν γνώριζε αρκετά για να εκφέρει άποψη.



Πηγή: ΑΠΕ - ΗΠΑ "USA Today"




Διαβάστε Περισσότερα...

Ευρωπαϊκή "πρόβα" για τον Π.Α.Ο.!


Ευρωπαϊκή "πρόβα" την Τετάρτη για το νέο Παναθηναϊκό...

Η αναμέτρηση ΠΑΟ - Ντιναμό Τιφλίδας, στο πλαίσιο του δεύτερου προκριματικού γύρου του Champions League, θα ξεκινήσει στις 21:45, και θα μεταδοθεί απευθείας από την ΝΕΤ και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Στις 21:00 θα ξεκινήσει το pre - game show του κρίσιμου αγώνα.

Ο Χενκ Τεν Κάτε ανακοίνωσε την αποστολή για την αναμέτρηση κόντρα στην Ντιναμό Τιφλίδας. Σε αυτή δεν βρίσκονται ο Σίλβα Κλέιτον, ο Ντάμε Εντόι και όπως αναμενόταν ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, που είναι λίγες μέρες στην ομάδα. Αντίθετα, σε αυτή βρίσκονται οι Χριστοδουλόπουλος, Γκάμπριελ, Ρουκάβινα, από τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα. Οι παίκτες που θα έχει στη διάθεσή του ο Ολλανδός τεχνικός είναι οι: Γκαλίνοβιτς, Καρνέζης, Νίλσον, Γκάμπριελ, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Ρουκάβινα, Σιόντης, Μάντζιος, Σάλπιγγίδης, Γκούμας, Σαριέγκι, Μάτος, Σιμάο, Τζιώλης, Καραγκούνης, Νίνης, Ίβανσιτς και Χριστοδουλόπουλος. Ο Ολλανδός τεχνικός φαίνεται να έχει κατασταλάξει στον τρόπο με τον οποίο θα παραταχθεί η ομάδα του. Το σύστημα που έχει αποφασίσει είναι το 4-2-3-1. Με αυτά που έχει δείξει ο Τεν Κάτε, η σύνθεση του "τριφυλλιού" αναμένεται να είναι η εξής: Εκτός απροόπτου, αυτός που θα κάτσει κάτω από τα γκολπόστ είναι ο Μάριο Γκαλίνοβιτς. Στο κέντρο της άμυνας θα ξεκινήσουν ο Βύντρα με τον Σαριέγκι, το αριστερό άκρο θα καλύψει ο Νίκος Σπυρόπουλος και το δεξί ο Γκάμπριελ. Αμυντικά χαφ θα είναι οι Σιμάο και Μάτος. Γρίφος αποτελεί το ποιος θα καταλάβει την δεξιά πλευρά αφού ο Κλέιτον που προοριζόταν γι’ αυτήν την θέση, έμεινε εκτός αποστολής. Την αριστερή θα καλύψει ο Ίβανσιτς. Μοναδικός προωθημένος θα είναι Μάντζιος και πίσω από αυτόν θα βρίσκεται ο Καραγκούνης ή ο Νίνης. Ο Αρκάντιους Μάλαρτζ έμεινε εκτός αποστολής από το ματς με την Ντιναμό Τιφλίδας, μια και προτιμήθηκε για τη θέση του μπακ- απ ο Ορέστης Καρνέζης. Πλέον, οι μέρες του στην Παιανία είναι μετρημένες, μετά και τη συνάντηση που είχε με τον Κώστα Αντωνίου.





Διαβάστε Περισσότερα...

Νέες καταγγελίες για Καΐάφα...




Συνεχίζεται η καταστροφή στο δάσος του Καϊάφα από σκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά, παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις των αρμοδίων για την προστασία της περιοχής.

Οργανώσεις από τη Ζαχάρω καταγγέλλουν ότι η διάνοιξη δρόμων μέσα στο δάσος του Καϊάφα συνεχίζεται με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι αμμόλοφοι μαζί με τα δέντρα που προσπαθούν να φυτρώσουν.

Συνεχίζεται η καταστροφή

Πριν από λίγες ημέρες η εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης που έχει αναλάβει την αποκατάσταση του δάσους, είχε ανακοινώσει ότι αποσύρονται τα ερπυστριοφόρα οχήματα, μετά από καταγγελίες της WWF Ελλάς ότι τα οχήματα κατέστρεφαν τη νέα φυσική βλάστηση που πάει να δημιουργηθεί.








http://www.skai.gr/master_story.php?id=89478






Διαβάστε Περισσότερα...

Το χρονοδιάγραμμα του Χωροταξικού


Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Ο Γιώργος Σουφλιάς ανέφερε ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα θεσμοθετηθούν το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές και τη βιομηχανία, ενώ ο τουρισμός έχει περάσει από τη διαβούλευση σε εθνικό επίπεδο και θα προωθηθεί στο ειδικό συμβούλιο, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει θεσμοθετηθεί.

Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα δοθούν στη δημοσιότητα για διαβούλευση το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον παράκτιο και ορεινό χώρο.
Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση τις τελευταίες δεκαετίες ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει ασφάλεια των επενδύσεων, δηλαδή ο καθένας θα ξέρει τί μπορεί να κάνει και που.

Εθνική υπόθεση.

Με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, συναντήθηκε ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε, Σταύρος Δήμας. Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας των κρατών, αλλά και των πολιτών και πρόσθεσε ότι η προστασία των υδάτινων και φυσικών πόρων και η μείωση της εκπομπής αερίων είναι εθνική υπόθεση, καθώς αφορούν την βιωσιμότητα της ανάπτυξης και την ποιότητα της ζωής.


http://www.skai.gr/master_story.php?id=89502


Διαβάστε Περισσότερα...

Οργή για τις βόμβες, επιδρομές κατά PKK και δικαστικό δράμα στην Τουρκία...



Σε ανθρωποκυνηγητό επιδίδεται η τουρκική αστυνομία για τη σύλληψη των δραστών της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη, την ώρα που στρατός εξαπολύει επιδρομές κατά κουρδικών θέσεων στο Βόρειο Ιράκ. Με την ένταση στο «κόκκινο» αναμένεται η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την τύχη του κυβερνώντος AKP...
Οι Αρχές και ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δείχνουν» για την επίθεση της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Η αυτονομιστική οργάνωση αρνείται, εντούτοις, οποιαδήποτε ανάμειξη και μιλά για σκοτεινές δυνάμεις, παραπέμποντας στο παρακρατικό δίκτυο Εργκενεκόν.
Τις τελευταίες ημέρες βρίσκονταν σε εξέλιξη επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο όρος Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ, και το μεσημέρι της Τρίτης το Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε πως μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν νέες επιδρομές κατά κουρδικών στόχων στον βορρά του Ιράκ.
Σε ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρεται ότι στις επιδρομές έξω από σπηλιά στο όρος Καντίλ σκοτώθηκαν πολλά από τα 40 μέλη ομάδας Κούρδων ανταρτών. Τουρκικά αεροπλάνα κατέστρεψαν επίσης στόχους στην περιοχή Ζαπ στο Βόρειο Ιράκ.
Οι βόμβες έσπειραν πανικό στην Κωνσταντινούπολη μόλις λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας για την έκδοση κρίσιμης ετυμηγορίας επί του εισαγγελικού αιτήματος απαγόρευσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Η χρονική συγκυρία της διπλής βομβιστικής επίθεσης ήγειρε πολλά ερωτήματα, χωρίς να είναι ακόμη σαφές εάν επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να συμπέσει με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, που αποτελεί την κορύφωση της σύγκρουσης ανάμεσα ανάμεσα στους κεμαλιστές και τις δυνάμεις του πολιτικού Ισλάμ.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα την Τρίτη, και θα συνεδριάζει σε καθημερινή βάση έως καταλήξει το σώμα των 11 δικαστών καταλήξει σε απόφαση, η οποία εφόσον είναι αρνητική για το AKP εκτιμάται ότι θα οδηγήσει την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές, πιθανώς τον Νοέμβριο.
Τα σενάρια της επόμενης μέρας εν αναμονή της ετυμηγορίας του τουρκικού Δικαστηρίου
Η τουρκική αστυνομία αναζητά τους δράστες των επιθέσεων που κόστισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 150, ελπίζοντας ότι μπορεί να συμβάλλουν στον εντοπισμό τους τα βίντεο που ελήφθησαν από τις κάμερες ασφαλείας.
Η εφημερίδα Yenisafak γράφει ότι η αστυνομία αναζητεί ένα άνδρα με μαύρο πουκάμισο που τον έπιασε κάμερα κινητού τηλεφώνου να τρέχει σε ένα δρόμο στο προάστιο Γκιουνγικορέν της Κωνσταντινούπολης δευτερόλεπτα πριν από τη δεύτερη έκρηξη.
Οι κηδείες των θυμάτων εξελίχθηκαν τη Δευτέρα σε διαδήλωση κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο υπέδειξε εμμέσως πλην σαφώς ο Τούρκος πρωθυπουργός ως υπαίτιο για τις επιθέσεις, λέγοντας πως «δυστυχώς το κόστος [των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων ανταρτών] είναι βαρύ».
«Παλεύουμε 30χρόνια κατά της τρομοκρατίας» ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δευτέρα τη λαϊκή συνοικία Γκιουνγκιορέν της Κωνσταντινούπολης για να παραστεί αργότερα στις κηδείες των θυμάτων.
Ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε την Τρίτη έκκληση για ενότητα για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και υποσχέθηκε ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. «Η τρομοκρατία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, αλλά δεν θα επιτύχουν τους σκοτεινούς σκοπούς τους. Θα ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες ημέρες» είπε απευθυνόμενος σε μέλη του AKP στην Αγκυρα.
Έκκληση για ενότητα είχε απευθύνει και τη Δευτέρα ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις διαδικασίες στο Συνταγματικό Δικαστήριο. «Το πρόβλημά μας δεν είναι αν θα κλείσει ή όχι το AKP. Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι να διατηρήσουμε την ενότητά μας, ούτως ώστε η χώρα μας να ακολουθήσει μία διαφορετική κατεύθυνση» δήλωσε, επιχειρώντας να μετριάσει το δικαστικό θρίλερ που κορυφώνεται στην Τουρκία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βράδυ της Κυριακής ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχαν μυστική συνάντηση για να καθορίσουν τις κινήσεις τους αναλόγως της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Κατηγορώντας το AKP για ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζητά την απαγόρευση του κόμματος, καθώς και τον πενταετή αποκλεισμό από την πολιτική ζωή 71 κορυφαίων στελεχών του AKP, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υποστηρίζεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με «δικαστικό πραξικόπημα».


Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ


Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΟ ¨ΧΡΥΣΟ¨ ΔΕΚΑΡΙ ΤΟΥ ΠΑΟ, Ο ΠΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Π.Ο...



Το ¨χρυσό¨Δεκάρι του Παναθηναικού, ο μεγάλος και ταλαντούχος ποδοσφαιριστής με το πόδι - διαβήτη ή μοιρογνωμόνιο, όπως είχε δικαίως χαρακτηριστεί, ο Πάρης Γεωργακόπουλος από την Κυπαρισσία θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Ε.Π.Ο. κόντρα στον Βασίλη Γκαγκάτση!

Μάλιστα την υποψηφιότητά του στηρίζει ένα πολύ δυνατό Μέτωπο!

Σημειώνουμε πως, Πρόεδροι 15 ποδοσφαιρικών ενώσεων, με τη συμπαράσταση παλαιμάχων ποδοσφαιριστών (Πάρις Γεωργακόπουλος, Τάσος Μητρόπουλος, Ντίνος Κούης, Πέτρος Καραβίτης, Κούλης Αποστολίδης) ενώθηκαν κατά της ΕΠΟ.

Μετά από συνάντηση που είχαν στην Αθήνα προχώρησαν στη σύσταση του Κινήματος Ανεξαρτησίας του Ποδοσφαίρου, όπως ονομάζεται η παράταξη.

Εχουν υπόψιν τους κι άλλες «μεταγραφές» παλαιμάχων ποδοσφαιριστών που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη αίσθηση.

Υπεύθυνος της επιτροπής που συστάθηκε είναι ο κ. Δ. Κούκης, νυν μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ και πρόεδρος του Αιγάλεω.

Αποφασίστηκε, δε, να δοθεί Συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσουν τις απόψεις τους.

Στο πρώτο Δελτίο Τύπου, που εξέδωσαν έκαναν αναφορά «στα αδιέξοδα που δημιούργησε η διοίκηση του Βασίλη Γκαγκάτση».

Καλούν σε συστράτευση της ενώσεις, «προκειμένου να αποφεχθεί ο στραγγαλισμός χιλιάδων σωματείων» σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, θα ενημερώσουν για τις απόψεις τους, τόσο το υφυπουργείο Αθλητισμού, όσο και άλλους φορείς του ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κινήματος Ανεξαρτησίας του Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ):

«Σε συνάντηση που είχαν στις 18 Ιουνίου 2007, στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν», στην Αθήνα, οι πρόεδροι δεκαπέντε Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, αποφάσισαν:

Τη σύσταση συντονιστικού οργάνου με έδρα την Αθήνα, με στόχο τη διαδικασία του πλήρους απεγκλωβισμού του Ελληνικού Ποδοσφαίρου από τα αδιέξοδα που δημιούργησε η διοίκηση του Βασίλη Γκαγκάτση.
Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον του ποδοσφαίρου, πληροφορούμενοι κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, ότι ορισμένα μέλη της διοίκησης είναι «Υπόδικοι», να καλέσουν σε συστράτευση όλες τις Ενώσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση και ο στραγγαλισμός χιλιάδων σωματείων σε όλη την Ελλάδα.
Τον καθορισμό των πλαισίων και των αρχών του Κινήματος Ανεξαρτησίας του ποδοσφαίρου, οι οποίες θα ανακοινωθούν προσεχώς σε συνέντευξη Τύπου.
Να ενημερώσουν άμεσα τόσο το Υπουργείο Αθλητισμού όσο και τους αρμόδιους φορείς αλλά και όλους όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο, με ευθύνη της αρμόδιας Συντονιστικής Επιτροπής.
Ας σημειωθεί, ότι όλοι οι Πρόεδροι, επεσήμαναν ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχουν δυο «δίδυμα» παιδιά, το επαγγελματικό και το ερασιτεχνικό και πως αν το «μικρό» πεθάνει οι παρενέργειες θα διαλύσουν και το «μεγάλο».
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ποδοσφαιριστές – σημαίες μεγάλων συλλόγων της χώρας, παράγοντες επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων και εκπρόσωποι Ενώσεων που υποστηρίζουν το Κίνημα Ανεξαρτησίας του ποδοσφαίρου».


Από τότε μέχρι σήμερα οι επαφές με παράγοντες του ποδοσφαίρου έχουν πυκνώσει και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τις επόμενες μέρες ανακοινώσεις για τις εκλογές...



***Αυτονόητο είναι ότι, το TRIFYLIANEWS στηρίζει την υποψηφιότητα του ¨δικού¨ μας Πάρη Γεωργακόπουλου και ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία, για να μπορέσει, επιτέλους το Ελληνικό ποδόσφαιρό να ξεφύγει από τα ¨κόκκινα¨ δεσμά και να πάρει τη θέση που του αρμόζει, χωρίς στημένες διαιτησίες και διαπλοκές πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων!!!


Διαβάστε Περισσότερα...

Κλεμμένες αρχαιότητες παρουσιάζονται τον Σεπτέμβριο στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως


«Νόστοι» από Ιταλία και Ελλάδα



Μία έκθεση με συμβολική σημασία εγκαινιάζεται τον Σεπτέμβριο στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως.

Η έκθεση «Nostoi: capolavori ritrovati» περιλαμβάνει 75 αρχαία αριστουργήματα που έπεσαν θύμα αρχαιοκαπηλίας και στη συνέχεια επαναπατρίστηκαν -σε Ελλάδα και Ιταλία.

Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Παλάτσο Κιρινάλε της Ρώμης και αποτελεί ένα συμβολικό μήνυμα για την έλλειψη των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, Δημήτρης Παντερμαλής δηλώνει: «Η έκθεση στέλνει σαφώς ένα μήνυμα, αλλά για τη διεκδίκιση των Γλυπτών 'μιλάει' το ίδιο το μουσείο».
Από την Ιταλία αναμένονται 68 συνολικά εκθέματα, τα οποία έχουν προσφάτως επαναπατριστεί από μεγάλα μουσεία των ΗΠΑ όπως το Μητροπολιτικό, της Βοστώνης, το Γκετί, του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και ευρωπαϊκές ιδιωτικές συλλογές.
Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκεται ο κρατήρας του Ευφρονίου, το μαρμάρινο άγαλμα της Ρωμαίας αυτοκράτειρας Βιμπία Σαμπίνα, συζύγου του Αδριανού, η σπάνια Μάσκα του Απόλλωνα που προέρχεται από χρυσελεφάντινο άγαλμα και άλλα.
Στην έκθεση θα υπάρχουν και ελληνικής προέλευσης εκθέματα, το πιο γνωστό από τα οποία είναι το χρυσό μακεδονικό στεφάνι που βρέθηκε στη Μακεδονία αρχές της δεκαετίας του 1990 από δύο Έλληνες αρχαιοκάπηλους και κατέληξε στο αμερικανικό μουσείο Γκετί.
Σύμφωνα με Τα Νέα, στην έκθεση θα εμφανιστούν για πρώτη φορά και τρεις αρχαιότητες ελληνικού ενδιαφέροντος. Το τμήμα επιτύμβιας στήλης με πολεμιστές από το Πόρτο Ράφτη (η μισή βρίσκεται στο Μουσείο Βραυρώνας) και ένας χάλκινος καλυκωτός κρατήρας από την Πιερία του 340 π.Χ. που πιθανόν βρέθηκε σε παράνομη ανασκαφή βασιλικού τάφου-από τη συλλογή της Σέλμπι Γουάιτ, αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.
Επιπλέον, θα εκτεθεί και θραύσμα από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα (το πόδι της Πειθούς) που θα επιστραφεί από το Παλέρμο τον Σεπτέμβριο κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Η έκθεση ξεκινά στις 23 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τα τέλη του 2008. Παράλληλα, θα οργανωθεί ημερίδα για την αρχαιοκαπηλία με τη συμμετοχή καραμπινιέρων και αστυνομικών της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας.




Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ




Διαβάστε Περισσότερα...

Ο Ντα Βίντσι αντέγραψε κινεζικά παιχνίδια!


Περίεργες ομοιότητες με παλιά κινέζικα παιχνίδια βρήκε ένας ερασιτέχνης ιστορικό από τη Βρετανία στις μηχανές του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι προέρχονται από αυτά.

Ο Γκάβιν Μένζις στο νέο του βιβλίο, υποστηρίζει ότι το 1434 ένας κινέζικος στόλος έφερε στην Ιταλία χάρτες και εγκυκλοπαίδειες που ανέλυαν τεχνολογικά επιτεύγματα άγνωστα έως τότε στη Δύση, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για τα θαύματα της μηχανικής, όπως τις ιπτάμενες μηχανές, που σχεδίασε ο Λεονάρντο.
"Υποστηρίζω στο βιβλίο ότι αυτή ήταν η σπίθα που άναψε στην πραγματικότητα την Αναγέννηση και ότι ο Λεονάρντο και ο Γαλιλαίος βασίστηκαν σε ότι έφεραν οι Κινέζοι. Ουσιαστικά ο Λεονάρντο ξανασχεδίασε τα πάντα τρισδιάστατα, κάτι που ήταν μεγάλη πρόοδος", είπε.
Ο Μένζις ισχυρίζεται ότι τα σχέδια των υδραυλικών τροχών και άλλων μηχανών που περιέχονταν στις κινέζικες εγκυκλοπαίδειες έφτασαν στον Ντα Βίντσι αφού τα αντέγραψαν και τα τροποποίησαν νωρίτερα οι επίσης Ιταλοί, Τάκολα και Φραντσέσκο ντι Τζόρτζιο.
Για να στηρίξει όσα λέει δημοσιεύει σχέδια πολιορκητικών μηχανών, μύλων και αντλιών από ένα κινέζικο εγχειρίδιο γεωργίας, το Νουνγκ Σου του 1313 και από άλλα κινέζικα βιβλία πλάι σε παρόμοια σχέδια του Λεονάρντο, του Ντι Τζόρτζιο και του Τάκολα.



http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11512&subid=2&tag=9283&pubid=1356629


Διαβάστε Περισσότερα...

Συλλαλητήριο υπέρ του Κάρατζιτς


Αντικυβερνητικό συλλαλητήριο διοργανώνουν την Τρίτη υποστηρικτές του Ράντοβαν Κάρατζιτς οι οποίοι καταφθάνουν στο Βελιγράδι από όλη τη Σερβία και τη Βοσνία.


Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας.


Ο δικηγόρος του Κάρατζιτς εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτύχει την έκδοσή του στη Χάγη πριν από την έναρξη του συλλαλητηρίου.


Αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία για τη σφαγή του 1995 στη Σρεμπρένιτσα.







Διαβάστε Περισσότερα...

Αναβλήθηκε ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής στους Γαργαλιάνους...


Αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος για χθες το απόγευμα απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Γαργαλιάνων.

Αιτία η μη συμμετοχή του κόσμου στην ανοιχτή, δημόσια, ειδική αυτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου!

Ελάχιστοι πολίτες, μετρημένοι στα δάχτυλα, πήγαν στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Πνευματικό Κέντρο για να παρακολουθήσουν τον απολογισμό.

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πλειοψηφίας και Μειοψηφίας, συμφώνησαν με την αναβολή αφού δεν θα είχε κανένα νόημα να τα λένε μεταξύ τους και συναποφάσισαν την πραγματοποίηση του απολογισμού τον Σεπτέμβριο και αφού έχει γίνει ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο των πολιτών του Δήμου.



Διαβάστε Περισσότερα...

ΔΗΜΟΣ ΑΕΤΟΥ - “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008”!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 Αυγούστου,
ΚΟΠΑΝΑΚΙ, πλατεία, 21:30
Επίδειξη – Παρουσίαση του Ολυμπιακού Αθλήματος
ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΚΟΠΑΝΑΚΙ
ΑΠΟ Παρασκευή 1 Αυγούστου ΕΩΣ Κυριακή 24 Αυγούστου
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 Αυγούστου, ΚΟΠΑΝΑΚΙ, πλατεία, 21:30
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
από το Σύλλογο Γυναικών Καλλιπάτειρα

ΤΡΙΤΗ 5 Αυγούστου, ΑΕΤΟΣ, Σχολείο Συγγρού, 21:30
Παραδοσιακό ΠΑΝΗΓΥΡΙ
με την Κατερίνα ΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ


ΠΕΜΠΤΗ 7 Αυγούστου, ΚΟΠΑΝΑΚΙ, Δημ. Σχολείο, 21:00
Θεατρική παράσταση
«Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ»
από τοΤριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 Αυγούστου, ΑΕΤΟΣ, Δημ. Σχολείο, 21:00
Παράσταση ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ
με το Θανάση ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 Αυγούστου, ΓΛΥΚΟΡΡΙΖΙ, Δημ. Σχολείο, 21:30
Νότες νοσταλγίας – μουσικές με χρώματα
με το Γιάννη ΚΑΡΑΜΑΝΟ

Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Αυγούστου
ΗΜΕΡΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Νοσοκομείο Κυπαρισσίας (Από 08:30 έως 13:30 μ.μ.)
ΣΑΒΒΑΤΟ 9 Αυγούστου, ΚΟΠΑΝΑΚΙ, Δημ. Σχολείο, 21:30
Η Κωμωδία του Σαίξπηρ
«ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ» από το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 Αυγούστου, ΚΟΠΑΝΑΚΙ, πλατεία, 21:30
Μουσική Βραδιά με … ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
με το Συνθέτη Θοδωρή ΞΥΔΙΑ και τους τραγουδιστές Νίκο ΔΗΜΗΤΡΑΤΟ, Γιάννη ΛΑΡΔΗ, Κατερίνα ΨΑΡΙΚΟΓΛΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 Αυγούστου, ΑΕΤΟΣ, Δημ. Σχολείο, 21:30
Η Μουσική παράσταση
«ΕΛΛΑΔΟΓΡΑΦΙΑ 1900-2008»
από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας,
συμμετέχει η ορχήστρα του Γιάννη ΛΕΜΠΕΣΗ
σκηνοθεσία Κ. Κατσουλάκη

ΤΡΙΤΗ 12 Αυγούστου, ΚΟΠΑΝΑΚΙ, πλατεία, 19:00
Παράσταση Κουκλοθέατρου
«Ο ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ»
ακολουθεί ΜΟΥΣΙΚΟ-ΚΙΝΗΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 Αυγούστου, ΚΟΠΑΝΑΚΙ, πλατεία, 19:30
Παιδικό Εργαστήρι
«ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ….. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ» -
Αφήγηση Παραμυθιών «ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ Η ΚΟΡΗ ΚΑΙ
ΑΛΛΑ … ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» με την Εύη Γεροκώστα

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 Αυγούστου, ΓΛΥΚΟΡΡΙΖΙ, Άβαρος, 21:30
Γιορτή Νεολαίας


ΠΕΜΠΤΗ 14 Αυγούστου, ΚΟΠΑΝΑΚΙ, Πλατεία, 21:30
ΛΑΪΚΟ ΓΛΕΝΤΙ
με το Δημήτρη ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ
και τη Σούλα ΒΑΖΟΥΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 Αυγούστου, ΣΙΤΟΧΩΡΙ, Καφενείο, 21:30
ΛΑΪΚΟ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΠΟΛΥΘΕΑ, καφενείο, 21:30
Κέφι και Χαρά στην Αγκαλιά μιας Αυγουστιάτικης Φεγγαράδας,
με το Γιάννη ΚΑΡΑΜΑΝΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 Αυγούστου, ΚΟΠΑΝΑΚΙ, πλατεία, 21:00
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ
με το Θανάση ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 Αυγούστου, ΚΡΥΟΝΕΡΙ, πλατεία, 21:00
Έντεχνο και Λαϊκό τραγούδι

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 Αυγούστου, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, πλατεία, 21:00
Βραδιά Ανταμώματος
με ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 Αυγούστου,
κ. ΚΟΠΑΝΑΚΙ, Κεφαλάρι, 21:30
Έντεχνο Ελληνικό Τραγούδι

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 Αυγούστου, ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΗ, πλατεία, 21:30
Παραδοσιακό ΠΑΝΗΓΥΡΙ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 Αυγούστου, ΓΛΥΚΟΡΡΙΖΙ, Δημ. Σχολείο, 21:30
Παραδοσιακό ΠΑΝΗΓΥΡΙ




Διαβάστε Περισσότερα...

4ο Παζάρι Αντικών και Παλαιών Αντικειμένων στην Κυπαρισσία...




Ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Πόλης Κυπαρισσίας σε συνεργασία με το Δήμο, διοργανώνει και σας προσκαλεί στο 4ο Παζάρι Αντικών και Παλαιών Αντικειμένων που θα γίνει στο Μεγάλο Καλντερίμι της Παλιάς Πόλης από 1 έως 4 Αυγούστου...



Διαβάστε Περισσότερα...

Με 156 αθλητές και αθλήτριες θα μετάσχει η Ελλάδα στους ΧΧΙΧ Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.


Με 156 αθλητές και αθλήτριες θα μετάσχει η Ελλάδα στους ΧΧΙΧ Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Θα μας εκπροσωπήσουν 84 άνδρες και 72 γυναίκες σε συνολικά 23 αθλήματα.

Η επίσημη τελετή εισόδου της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής στο Ολυμπιακό χωριό με την καθιερωμένη έπαρση της ελληνικής σημαίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι ώρα Πεκίνου.

Ως σημαιοφόρος, την ελληνική σημαία, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 θα φέρει ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο τζούντο, Ηλίας Ηλιάδης.

Είναι ο 23ος Έλληνας σημαιοφόρος στην ιστορία, από το 1908 μέχρι και σήμερα.

Ο Ηλίας Ηλιάδης, τότε, μετά την επιλογή του από την Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στις 2 Ιουλίου, δήλωσε: «Είναι τεράστια τιμή για μένα να μπω πρώτος στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου κρατώντας την ελληνική σημαία. Νιώθω υπέροχα, αφού είναι μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας μου. Ευχαριστώ τη χώρα που αγαπώ και για την οποία ιδρώνω καθημερινά, που μου κάνει αυτή την τιμή. Κάθε αθλητής θα ήθελε να βρεθεί στη θέση μου. Είμαι τυχερός που θα τη ζήσω και μάλιστα σε πολύ νεαρή ηλικία. Θέλω να ανταμείψω τη χώρα μου, την Ελλάδα, κατακτώντας ένα μετάλλιο και στο Πεκίνο. Θέλω στις 13 Αυγούστου, στο στάδιο που θα γίνουν οι αγώνες τζούντο, να ακουστεί ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Θεωρώ υποχρέωσή μου να χαρίσω στη χώρα μου, νέες μοναδικές διακρίσεις. Στην Ελλάδα αξίζει μόνο το χρυσό μετάλλιο και αυτό σκοπεύω να της χαρίσω».




Διαβάστε Περισσότερα...

Yψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο, δέκα ημέρες πριν από τους Αγώνες


Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι Κινέζοι για τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της χώρας τους, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ειδικοί κάνουν λόγο για ανάγκη λήψης πιο αυστηρών μέτρων, καθώς τις τελευταίες μέρες παχιά αιθαλομίχλη έχει σκεπάσει τον κινεζικό ουρανό μειώνοντας κατά πολύ την ορατότητα.
Οι αριθμοί δείχνουν πως τα επίπεδα μόλυνσης στο Πεκίνο είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Όπως αποκάλυψε το BBC, τη Δευτέρα ένας ρύπος (ΡΜ10) στο Ολυμπιακό χωριό ήταν τρεις φορές υψηλότερος από το κανονικό επίπεδο.

Η Κίνα έχει ήδη λάβει μια σειρά μέτρων για να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, συμπεριλαμβανομένης και της απομάκρυνσης των μισών αυτοκινήτων από τους δρόμους. Επίσης, τα εργοστάσια που λειτουργούν στο Πεκίνο θα κλείσουν, στο πλαίσιο των μέτρων αυτών.

Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της China Daily, θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί περαιτέρω μέτρα καταπολέμησης της ρύπανσης, όπως να... «εξαφανιστούν» από τους δρόμους περισσότερα αυτοκίνητα, να σταματήσουν όλα τα εργοτάξια και να μπει προσωρινά «λουκέτο» σε περισσότερα εργοστάσια στο Πεκίνο.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πεκίνο Τσου Τονγκ. Τόνισε ότι το 90% των αυτοκινήτων θα έπρεπε να σταματήσουν να κυκλοφορούν στους δρόμους, κάτω από αυστηρούς ελέγχους.
Ο καθηγητής υποστήριξε ότι τα τρέχοντα μέτρα που έχει λάβει η Κίνα έχουν μειώσει τη μόλυνση αλλά δεν είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν την υψηλή ατμοσφαιρική ποιότητα σε καθημερινό επίπεδο.

Σύμφωνα πάντως με την Greenpeace σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με τις προσπάθειες της Κίνας να «καθαρίσει» το Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις χαρακτήρισε πολύ θετικές και τόνισε μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει τους καθιερωμένους περιβαλλοντικούς στόχους.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να είχε υιοθετήσει καθαρά παραγωγικά μέτρα προκειμένου να επιταχύνει την βελτίωση της ποιότητας του αέρα.



Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ




Διαβάστε Περισσότερα...