Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Οργή για τις βόμβες, επιδρομές κατά PKK και δικαστικό δράμα στην Τουρκία...



Σε ανθρωποκυνηγητό επιδίδεται η τουρκική αστυνομία για τη σύλληψη των δραστών της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη, την ώρα που στρατός εξαπολύει επιδρομές κατά κουρδικών θέσεων στο Βόρειο Ιράκ. Με την ένταση στο «κόκκινο» αναμένεται η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την τύχη του κυβερνώντος AKP...
Οι Αρχές και ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δείχνουν» για την επίθεση της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Η αυτονομιστική οργάνωση αρνείται, εντούτοις, οποιαδήποτε ανάμειξη και μιλά για σκοτεινές δυνάμεις, παραπέμποντας στο παρακρατικό δίκτυο Εργκενεκόν.
Τις τελευταίες ημέρες βρίσκονταν σε εξέλιξη επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο όρος Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ, και το μεσημέρι της Τρίτης το Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε πως μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν νέες επιδρομές κατά κουρδικών στόχων στον βορρά του Ιράκ.
Σε ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρεται ότι στις επιδρομές έξω από σπηλιά στο όρος Καντίλ σκοτώθηκαν πολλά από τα 40 μέλη ομάδας Κούρδων ανταρτών. Τουρκικά αεροπλάνα κατέστρεψαν επίσης στόχους στην περιοχή Ζαπ στο Βόρειο Ιράκ.
Οι βόμβες έσπειραν πανικό στην Κωνσταντινούπολη μόλις λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας για την έκδοση κρίσιμης ετυμηγορίας επί του εισαγγελικού αιτήματος απαγόρευσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Η χρονική συγκυρία της διπλής βομβιστικής επίθεσης ήγειρε πολλά ερωτήματα, χωρίς να είναι ακόμη σαφές εάν επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να συμπέσει με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, που αποτελεί την κορύφωση της σύγκρουσης ανάμεσα ανάμεσα στους κεμαλιστές και τις δυνάμεις του πολιτικού Ισλάμ.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα την Τρίτη, και θα συνεδριάζει σε καθημερινή βάση έως καταλήξει το σώμα των 11 δικαστών καταλήξει σε απόφαση, η οποία εφόσον είναι αρνητική για το AKP εκτιμάται ότι θα οδηγήσει την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές, πιθανώς τον Νοέμβριο.
Τα σενάρια της επόμενης μέρας εν αναμονή της ετυμηγορίας του τουρκικού Δικαστηρίου
Η τουρκική αστυνομία αναζητά τους δράστες των επιθέσεων που κόστισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 150, ελπίζοντας ότι μπορεί να συμβάλλουν στον εντοπισμό τους τα βίντεο που ελήφθησαν από τις κάμερες ασφαλείας.
Η εφημερίδα Yenisafak γράφει ότι η αστυνομία αναζητεί ένα άνδρα με μαύρο πουκάμισο που τον έπιασε κάμερα κινητού τηλεφώνου να τρέχει σε ένα δρόμο στο προάστιο Γκιουνγικορέν της Κωνσταντινούπολης δευτερόλεπτα πριν από τη δεύτερη έκρηξη.
Οι κηδείες των θυμάτων εξελίχθηκαν τη Δευτέρα σε διαδήλωση κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο υπέδειξε εμμέσως πλην σαφώς ο Τούρκος πρωθυπουργός ως υπαίτιο για τις επιθέσεις, λέγοντας πως «δυστυχώς το κόστος [των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων ανταρτών] είναι βαρύ».
«Παλεύουμε 30χρόνια κατά της τρομοκρατίας» ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δευτέρα τη λαϊκή συνοικία Γκιουνγκιορέν της Κωνσταντινούπολης για να παραστεί αργότερα στις κηδείες των θυμάτων.
Ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε την Τρίτη έκκληση για ενότητα για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και υποσχέθηκε ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. «Η τρομοκρατία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, αλλά δεν θα επιτύχουν τους σκοτεινούς σκοπούς τους. Θα ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες ημέρες» είπε απευθυνόμενος σε μέλη του AKP στην Αγκυρα.
Έκκληση για ενότητα είχε απευθύνει και τη Δευτέρα ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις διαδικασίες στο Συνταγματικό Δικαστήριο. «Το πρόβλημά μας δεν είναι αν θα κλείσει ή όχι το AKP. Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι να διατηρήσουμε την ενότητά μας, ούτως ώστε η χώρα μας να ακολουθήσει μία διαφορετική κατεύθυνση» δήλωσε, επιχειρώντας να μετριάσει το δικαστικό θρίλερ που κορυφώνεται στην Τουρκία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βράδυ της Κυριακής ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχαν μυστική συνάντηση για να καθορίσουν τις κινήσεις τους αναλόγως της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Κατηγορώντας το AKP για ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζητά την απαγόρευση του κόμματος, καθώς και τον πενταετή αποκλεισμό από την πολιτική ζωή 71 κορυφαίων στελεχών του AKP, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υποστηρίζεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με «δικαστικό πραξικόπημα».


Πηγή: in.gr - Newsroom ΔΟΛ