Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Λιπάσματα - Αποχή κάνουν οι αγρότες


Αποχή κάνουν φέτος οι αγρότες από τα λιπάσματα, τόσο διότι έχουν αυξηθεί πολύ οι τιμές τους όσο και λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεδομένου ότι είναι χαμηλές οι τιμές του ελαιολάδου.

Το «Θ» μίλησε ενδεικτικά με γεωπόνους που έχουν καταστήματα γεωργικών εφοδίων, με στελέχη της ΕΑΣ Μεσσηνίας, καθώς και με αγρότες που καλλιεργούν πατάτα, μια καλλιέργεια στην οποία δεν μπορεί κανείς να ρίξει λιγότερο λίπασμα απ’ όσο πρέπει.

Οι συνομιλητές του «Θ» περιέγραψαν την κατάσταση, ανέφεραν τις αιτίες και σκιαγράφησαν τις διεξόδους, αναγνωρίζοντας κινδύνους και ευκαιρίες.
«Σχεδόν διπλάσιες»
Η Ειρήνη Χειλά-Νίκου είναι γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων. Να τι μας είπε για τις τιμές:
«Οι τιμές είναι σχεδόν διπλάσιες, από 70% και πάνω ή ακόμη και περισσότερο από διπλάσιες.
Η θειική αμμωνία από 9 ευρώ το 50άρι σακί πέρυσι το φθινόπωρο, έφτασε τα 20, τώρα έχει πέσει λίγο, στα 19. Μεγάλη διαφορά υπάρχει στο κομπλεζάλ, είχε 26 ευρώ και έχει πάει 60. Το 11-15-15 είχε 16 ευρώ και τώρα είναι στα 40 (μέση τιμή). Το θειικό κάλιο είχε 19 ευρώ περίπου και έχει πάει με την τωρινή τιμή 55. Η νιτρική αμμωνία είχε 13, πήγε 18 το χειμώνα, έχει τώρα 25.
Δεν κουνιέται φύλλο, δεν πουλάμε τίποτα, έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η χαμηλή τιμή του λαδιού αποθαρρύνει τον κόσμο να βάλει λιπάσματα. Φέτος προβλέπεται κατρακύλα στις πωλήσεις».

Οι αιτίες
«Ποιοι είναι οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση;», ρωτήσαμε την κα Χειλά. Η απάντησή της: «Η απορρόφηση λιπασμάτων από τρίτες χώρες όπως Κίνα, Ινδία, Ιράν. Μεγάλες εταιρείες χαλάνε συμφωνίες με Ελλάδα και άλλες χώρες για να πετύχουν τιμές και μεγάλες συμφωνίες με αναπτυσσόμενες χώρες.
Επίσης, πήγαν στα ύψη οι πρώτες ύλες παρασκευής λιπασμάτων, κυρίως φωσφόρος και κάλι. Ευθύνεται και η καλπάζουσα αύξηση σε ναύλους καραβιών για τη μεταφορά των λιπασμάτων, που είναι ογκώδη και βαριά».
«Υπάρχει ελπίδα να φθηνύνουν;» ήταν η ερώτησή μας. «Από πληροφορίες μου, θα φθηνύνουν. Φέτος δε θα είναι μεγάλη η πτώση, μπορεί να υπάρχει κάποια μικρή. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε έτσι, πρέπει να υπάρξει κάποια ισορροπία», απάντησε η κα Χειλά.

Οι πατατοπαραγωγοί
Η παρέα των αγροτών που συναντήσαμε στο καφενείο του Κώστα Μαλαπάνη στον Μπουρνιά είναι πατατοπαραγωγοί. Να τι μας είπαν:
Ευγένιος Παντελόπουλος: «Τα λιπάσματα είναι πανάκριβα, ασύμφορα για να λιπαρίσουμε τις πατάτες που φυτεύουμε τώρα. Οι παραγωγοί είναι ανάστατοι με το θέμα των λιπασμάτων γιατί ο άμμος στην περιοχή Μπουρνιά θέλει λίπασμα, αν δε ρίξεις, δε γίνεται».
Πέτρος Φραγκισκάκης: «Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε αύξηση ακόμη και 150%, σε πολλά λιπάσματα είναι διπλάσιες οι τιμές. Είμαστε αναγκασμένοι να ρίχνουμε 11-15-15 που είναι πανάκριβο γιατί αμμωνίες ρίχνουμε λίγες, άρα είμαστε αναγκασμένοι να ξοδεύουμε πολλά λεφτά».
Αριστείδης Γεωργακόπουλος: «Δεν μπορούμε να ρίξουμε λιγότερα λιπάσματα, είμαστε αναγκασμένοι να ρίξουμε όσο πρέπει. Αν αντί για 4 τόνους πατάτα που θα βγάλουμε το στρέμμα, ρίξουμε λιγότερα και βγάλουμε 2 τόνους το στρέμμα, μπήκαμε μέχρι τα μαλλιά μέσα!».


Σαφής μείωση στις πωλήσεις
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, εκπληρώνοντας το ρόλο της για φθηνές εισροές στον παραγωγό, επί χρόνια διακινεί λιπάσματα σε μεγάλες ποσότητες σε όλο το νομό και για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία έφερε λιπάσματα μέσω της συνεταιριστικής εταιρείας Agro, στην οποία είναι μέτοχος. Τούτο ανέφεραν στο «Θ» ο Δημήτρης Ραπτέας, γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας και ο Ηλίας Μπελεχρής, προϊστάμενος διαχείρισης λιπασμάτων.
Υπάρχει σαφής μείωση στις πωλήσεις λιπασμάτων που οφείλεται στην οικονομική αδυναμία των αγροτών και στην «ψαλίδα» τιμής αγροτικού προϊόντος και τιμής λιπάσματος-εφοδίων.
Οι τιμές σε σχέση με την περίοδο 2006/07 είναι από 80% έως 100% πιο ακριβές, όπως συνόψισαν την κατάσταση τα στελέχη της Ένωσης.
Επιπλέον, ο κ. Μπελεχρής επεσήμανε πως «υπάρχει μια εκτίμηση ότι μέσα στο 2009 θα υπάρξει μια πτώση τιμών», ενώ ο κ. Ραπτέας εξέφρασε το φόβο πως «η μείωση της κατανάλωσης λιπασμάτων θα αποβεί ακόμη περισσότερο εις βάρος του αγρότη, αφού θα ανατροφοδοτήσει την ύφεση που ήδη ζει, οδηγώντας την παραγωγή σε μικρότερες ποσότητες».

«Παίχτηκε παιχνίδι»
Ο γεωπόνος Δημήτρης Βαλάσης μίλησε στο «Θ» ως εκπρόσωπος της «Γεωπονικής Εστίας» των Α. Μάραντου, Ευ. Μάλαμα και Δ. Βαλάση.
Απαντώντας στην ερώτησή μας για τις τιμές, είπε πως «έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, σε κάποιους τύπους έχει φτάσει και 80% η αύξηση από τα επίπεδα όπου ήταν πέρυσι τέτοιον καιρό.
Στην αρχή είπαν ότι οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των πρώτων υλών και στη μεγάλη ζήτηση από αναπτυσσόμενες οικονομίες. Πράγμα που φαίνεται ότι μάλλον δεν ισχύει διότι άρχισαν να υποχωρούν οι τιμές. Και δεν άρχισαν να υποχωρούν επειδή οι Ινδοί και οι Κινέζοι σταμάτησαν να καταναλώνουν λίπασμα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι παίχτηκε ένα παιχνίδι όπως παίχτηκε και με το πετρέλαιο, διότι και η αύξηση στο πετρέλαιο εκεί αποδόθηκε.
Αυτή τη στιγμή, απ’ ό,τι μαθαίνω και βλέπω κι εγώ ο ίδιος, η αγορά –και χονδρική και λιανική- ‘‘έχει καθίσει’’ τελείως. Αυτό σημαίνει, όμως, και ότι δεν μπορεί να κάθονται να τα κοιτάνε…».

Κίνδυνος και ευκαιρία
Ο κ. Βαλάσης βλέπει έναν κίνδυνο και μιαν ευκαιρία. Ο κίνδυνος: «Βρίσκει εύκολο έδαφος και μπορεί να μπει στην αγορά ένα υποβαθμισμένο ποιοτικά λίπασμα, το οποίο είτε δε θα έχει τις λιπαντικές μονάδες που απαιτούν οι προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε τα στοιχεία που περιέχει θα έχουν πολύ χαμηλό βαθμό διαλυτότητας. Άρα θα πρέπει να ρίξουμε περισσότερο, κάνοντας μεγαλύτερα έξοδα απ’ ό,τι αν ρίχναμε ένα καλό λίπασμα και το φυτό δε θα μπορεί να πάρει τις ουσίες που χρειάζεται».
Η ευκαιρία: «Να σταματήσει η αλόγιστη χρήση των λιπασμάτων και να δίνουν οι καλλιεργητές όσο χρειάζεται και όποτε χρειάζεται. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μια εξέταση του χώματος μια φορά το χρόνο, που θα μας δείχνει σε τι επίπεδα γονιμότητας βρίσκεται. Στις δενδρώδεις καλλιέργειες αυτό μπορεί να γίνεται πιο αραιά. Τουλάχιστον, θα πρέπει οι παραγωγοί να μην αποφασίζουν βάσει του τι έκανε ο παππούς ή ο πατέρας αλλά να συμβουλεύονται τους τεχνικούς γεωπόνους».

Παρούσα η κρίση στη Χώρα Τριφυλίας
Ο Φώτης Αγγελόπουλος είναι γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων στη Χώρα και έχει ήδη δει στην περιοχή του την κρίση με σάρκα και οστά. Στη Χώρα αρχίζουν να μαζεύουν νωρίς ελιές λόγω της πρωιμότητας της μαυρολιάς και, κατά συνέπεια, ρίχνουν νωρίς λιπάσματα. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, «φέτος τουλάχιστον η προσέλευση πελατών όσον αφορά στο λίπασμα είναι από μηδενική μέχρι απογοητευτική. Έχει δείξει τα δόντια της η κρίση. Δεν κουνιέται φύλλο.
Το 2006 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είχα πουλήσει 150 τόνους λίπασμα, το 2007 100 τόνους, το 2005 200 τόνους. Φέτος, μέχρι σήμερα έχω πουλήσει 100 σακιά, είναι 5 τόνοι».
Οι αιτίες: «Δεν είναι συνάρτηση μόνο της αυξήσεως των τιμών των λιπασμάτων αλλά και της μειώσεως της αγοραστικής δύναμης του αγρότη, λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής του ελαιολάδου.
Εκτιμώ ότι φέτος θα είναι μειωμένη η λίπανση κατά 60%-70%. Αυτό θα αποβεί εις βάρος των παραγωγών και της παραγωγής.
Επισημαίνω ακόμη την αναγκαιότητα αποζημίωσης των παγετόπληκτων περιοχών του νομού, που πλήττονται διπλά. Ο Δήμος Νέστορος έχει ζημιά έως 60%».

Του Κώστα Κοντοθανάση





http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=21083&Itemid=32


Διαβάστε Περισσότερα...

ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ 'ΔΩ .... ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΟΥΣΤ..




"ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΄ΔΩ...." είναι ο τίτλος ενός νέου blog της περιοχής.

Με ηλεκτρονικό μήνυμά του ο διαχειριστής του blog μας έστειλε "Το πρώτο επίσημο ΟΥΣΤ.." που πηγαίνει στον Ο.Τ.Ε Κυπαρισσίας!!!

Διαβάστε

"Σάββατο, 29 Νοέμβριος 2008

ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΟΥΣΤ ..

Επανέρχομαι με δημοσίευση μετά από κάποιες μέρες απουσίας. Απουσία για την οποία δεν ευθύνομαι εγώ.. Ευθύνεται ο Ο.Τ.Ε και οι υπάλληλοι του.Το πρώτο επίσημου 'Ουστ" λοιπόν, πηγαίνει στον Ο.Τ.Ε Κυπαρισσίας. Στο Τεχνικό Τμήμα ειδικά και στο εμπορικό αργότερα. Θα σας εξηγήσω το γιατί..
Είχα μια 24άρα ADSL over PSTN γραμμή για το Internet. ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΕ ΠΟΤΕ ΚΑΛΑ.. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ. ΠΟΤΕ. Έκανα βλέπετε το ατόπημα να έχω σπίτι 1.5 χιλιόμετρο μακρυά από το κέντρο του Ο.Τ.Ε. Να δεχτώ σε αυτή την απόσταση, να μην δίνει το 100% της ταχύτητας. Να κόβει κάτι.. Να το δεχτώ.. Να κόβει όμως 50% της ταχύτητας και επίσης να μην συνδέεται καθόλου, δεν το δέχομαι.. Αδιανόητο.. Και καλά να είσαι κάποιος οικιακός χρήστης. Εντάξει, ίσως και να μπορείς να κάνεις υπομονή μέχρι να γίνει κάτι, ή και να μην σε ενδιαφέρει κιόλας.. Όταν όμως είσαι επαγγελματίας όπως εγώ και στηρίζεται μια ολόκληρη Α.Ε πληροφορικής επάνω σε αυτή την γραμμή, δεν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου.. Και σε τελική ανάλυση, για ποιόν λόγο να την έχεις ;;Αφου έκανα τα πάντα και ήρθαν τεχνικοί του Ο.Τ.Ε κλπ , κλπ, αποφάσισα να κάνω μείωση της ταχύτητας στα 8Mbit που ξέρω ότι δουλεύει σωστά και επίσης να αλλάξω την PSTN σε ISDN. Εδώ είναι που αρχίζει το πανηγύρι.Ενώ οι λεβέντες του Ο.Τ.Ε ξέρουν ότι υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στην περίπτωση μου (και θα έπρεπε να υπάρχουν ειδικά τμήματα και διαδικασίες για τις επιχειρήσεις) , προχωρούν στις αλλαγές που έχω ζητήσει. Για την αλλαγή της ταχύτητας, κόπηκε λιγάκι το Internet και μετά από λίγα λεπτά, είχε γίνει η αλλαγή. Για την αλλαγή σε ISDN όμως, δεν θα είχα Internet για κάποιες μέρες.. Αυτό, δεν μου το είχε πει κανείς. Γιατί αν μου το είχε πεί, δεν θα έκανα αλλαγή, σε ISDN. Θα έκανα καινούργια γραμμή, ή δεν θα έκανα τίποτα τελικά.. Τέλος πάντων, έγινε αυτό.. Αποφασίζω να πάω μια βόλτα απο το Κατάστημα του Ο.Τ.Ε στην Κυπαρισσία και να ανέβω πάνω στο γραφείο των τεχνικών (που τους ξέρω όλους) και να ρωτήσω τι θα γίνει, μιας και το θέμα είναι τουλάχιστον πολύ σοβαρό. Δεν μπορώ να δουλέψω. Μόλις φτάνω στο γραφείο βρίσκω όλους τους λεβέντες τεχνικούς εκεί, μαζί και τον υπεύθυνο τεχνικό για τα ADSL τις νέες συνδέσεις κλπ.. Τον Γίωργο τον ψηλό με το κεφάλι ταψί γαλβανισμένο απο την καράφλα ;; Αυτόν .. Αμέσως μόλις με βλέπει και χωρίς να προλάβω να μιλήσω, μου λέει : "Δεν σε ακούω εσένα. Αντε γαμ... μαλάκ .. τσακίσου από εδω μέσα .. " Κουβέντα υπαλλήλου του Ο.Τ.Ε , σε 35 χρονο επιχειρηματία , επιστήμονα πληροφορικής. Νομίζω μπορεί να φανταστεί ο καθένας το τι συνέβει μετά..Το τι έχω σπουδάσει , πόσο χρονών είμαι και τι δουλειά κάνω, δεν απασχολεί και δεν ενδιαφέρει κανέναν. Είμαι ένας ακόμα πελάτης του Ο.Τ.Ε (που πληρώνει πολλά περισσότερα απο ότι ένας οικιακός πελάτης) και απαιτώ σεβασμό. Γιατί αν δεν ήμουν εγώ, εσείς και οποιοσδήποτε άλλος που πληρώνει λογαριασμούς, ο εν λόγω κύριος Γιώργος , όχι τo BMW που οδηγεί δεν θα οδηγούσε, αλλά ούτε πατίνι. Δεν είχε ανακαινήσει το σπίτι του στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας , αλλά θα έμενα σε καλύβα στην παραλία μάλλον. Ποιός τους είπε ότι το να είσαι "Δημόσιος Υπάλληλος" σε κάνει και κάποιον ;;Γι' αυτούς τους λόγους, έκανα καταγγελίες παντού. Στα κεντρικά του Ο.Τ.Ε στην Αθήνα και στην Πάτρα , στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρμίων , στον Προϊστάμενο του καταστήματος Κυπαρισσίας. Ο προϊστάμενος κος Νίκος (δεν λέω επώνυμα προς το παρόν), μου είπε : "Δεν πας να κάνεις όσες καταγγελίες θες και όπου θες ;; Τίποτα δεν θα καταφέρεις "Εντάξει κε Νίκο.. Εγώ, δεν θα καταφέρω τίποτα. Δεν θέλω να καταφέρω κάτι, ούτε να πετύχω κάτι. Αυτό που θέλω, είναι να σας εκθέσω στον κόσμο. Να εκθέσω τις πράξεις και την συμπεριφορά σας. Δεν με νοιάζει τόσο να εκθέσω πρόσωπα, γιατί και κάποιος άλλος να ήταν στην θέση σας, το ίδιο θα γινόταν. Έτσι είναι τα πράγματα σε αυτή την χώρα. Φροντίζετε όλοι εσείς, να μας δίνετε αφορμές να λέμε συνέχεια : " Στην Ελλάδα ήμαστε, τι περίμενες να γίνει" ;; Δεν το δέχομαι κύριοι αυτό.. Γι΄αυτό έκανα αυτό το Blog , γι' αυτό άρχισα να γράφω σε εφημερίδες .. Αυτά τα "μικρά" , καθημερινά θέματα είναι που ταλαιπωρούν την Ελληνική κοινωνία. Αυτά είναι τα σοβαρά.Αν κάτι πρέπει να κάνουμε όλοι, είναι να γίνουμε ενεργοί πολίτες.. Είμαι σίγουρος ότι και σε άλλους έχουν συμβεί τέτοια περιστατικά.. Τα έχετε πει πουθενά, έχετε κάνει κάτι ;; Η δικιά μας ανέχεια και ωχαδερφισμός είναι που τους έχει δώσει τον αέρα να συμπεριφέρονται έτσι.. Αν κάποιος μπορεί να κάνει κάτι για εμάς, είμασε εμείς οι ίδιοι.. Αν περιμένουμε από αλλού, θα πάμε ακόμα παρακάτω.. Έτσι και αλλιώς αυτή την περίοδο, οι πολιτικοί μας, προσπαθούν να μετρήσουν ποιός έφαγε τα περισσότερα στην υπόθεση του Βατοπεδίου.. Μήπως ο ένας έριξε τον άλλον ... Με τον Ο.Τ.Ε και τα καθημερινά προβλήματα του κοσμάκι θα ασχοληθούν ;;Αν δεν γίνουμε ενεργοί πολίτες, ο κος Γιώργος του Ο.Τ.Ε και ο κάθε κος Γιώργος, δεν θα καταλάβουν ποτέ, ότι αυτά που ήξεραν κάποτε, ήρθε η ώρα να τα ξεχάσουν. Δεν θα μάθουν ποτέ, τι σημαίνει σεβασμός..


Αναρτήθηκε από ΕΛΛΗΝΑΣ... στις 11:41"

Αυτά, λοιπόν, έγραψε το Σάββατο το blog το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε στη διευθυνση www.vreoust.blogspot.com




Διαβάστε Περισσότερα...

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ και ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΑ



Η Διοίκηση του Ο.Γ.Α. ανακοινώνει ότι:


Για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, άρχισε η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων για το 2008 μαζί με την καταβολή του ποσού συντάξεως μηνός Δεκεμβρίου 2008.
Το δώρο Χριστουγέννων μαζί με τις συντάξεις μηνός Δεκεμβρίου καταβάλλονται από σήμερα 1η Δεκεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2008 σε 820.762 συνταξιούχους. Η συνολική δαπάνη για την καταβολή της σύνταξης Δεκεμβρίου και του Δώρου Χριστουγέννων για το 2008 ανέρχεται σε 667.792.500,17 €.

Από Γραφείο Διοίκησης Ο.Γ.Α.



Διαβάστε Περισσότερα...

ΟΑΕΔ: Από σήμερα το δώρο και το επίδομα σε ανέργους και νέες μητέρες


Αρχίζει σήμερα από τον ΟΑΕΔ η προπληρωμή των επιδομάτων ανεργίας και του δώρου των Χριστουγέννων στους ανέργους που επιδοτούνται.

Επίσης σήμερα ξεκινά η προπληρωμή μισθού του Δεκεμβρίου και του δώρου των Χριστουγέννων για τις νέες μητέρες που αξιοποιούν την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας.
Το τακτικό επίδομα ανεργίας (καταβάλλεται μία φορά τον μήνα για 25 ημέρες) λαμβάνουν οι μισθωτοί των οποίων η σύμβαση εργασίας καταγγέλθηκε από τον εργοδότη ή έληξε και οι οποίοι έχουν ασφαλισθεί στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Το ύψος του τακτικού επιδόματος ανεργίας, μετά την αναπροσαρμογή του την 1η Σεπτεμβρίου 2008, ανέρχεται στα 430,75 ευρώ το μήνα για άνεργο που δεν έχει προστατευόμενα μέλη οικογένειας (εφόσον οι μηνιαίες αποδοχές του ασφαλισμένου, κατά το διάστημα απασχόλησής του ήταν ίσες ή μεγαλύτερες από 375,85 ευρώ.
Εάν οι μηνιαίες αποδοχές του ασφαλισμένου κατά το διάστημα απασχόλησής του είναι μεταξύ 187,93 και 375,84 ευρώ, το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στα 323 ευρώ το μήνα για άνεργο χωρίς προστατευόμενα μέλη οικογένειας). Για κάθε εξαρτώμενο από τον άνεργο μέλος της οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.
Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 142 του ν.3655/2008, είναι οι εργαζόμενες μητέρες σε όλους τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα (ανεξαρτήτως της φύσεως της εργοδοτικής δραστηριότητας) που πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις.
2. Έχουν ενεργή εργασιακή σχέση οποιασδήποτε μορφής (ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση).
3. Είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
4. Υπάγονται στο άρθρο 9 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε ετών 2004-2005.
Το δώρο Χριστουγέννων, σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία, υπολογίζεται με βάση το χρόνο λήψης του επιδόματος ανεργίας, στη χρονική βάση από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους (όπως ισχύει δηλαδή και για τους εργαζόμενους).



Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αναστολή κυκλοφορίας στη γραμμή Ζευγολατιό-Καλαμάτα



Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, το Σάββατο 06.12.2008 και την Κυριακή 07.12.2008, αναστέλλεται η σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ Ζευγολατιού – Καλαμάτας, λόγω εργασιών ανακαίνισης και συντήρησης που θα πραγματοποιηθούν στο συγκεκριμένο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου.


Ως εκ τούτου και για τις δύο παραπάνω ημέρες η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών τροποποιείται ως εξής:


* Αναστέλλεται η κυκλοφορία όλων των αμαξοστοιχιών που εκτελούν τα τοπικά δρομολόγια Καλαμάτα – Ασπρόχωμα – Μεσσήνη – Καλαμάτα και Καλαμάτα – Άρι – Καλαμάτα.
* Στο τμήμα Ζευγολατιό – Καλαμάτα, τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 1351, 1358, ICity 21, ICity 24, 302, 350,7308, 7309 θα εκτελούνται από λεωφορεία τα οποία θα πραγματοποιούν ενδιάμεσες στάσεις στους σταθμούς Ασπροχώματος, Άρεος, Πλατέος, Βαλύρας, Σκάλας και Μελιγαλά.
* Οι αναχωρήσεις των λεωφορείων για τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών ICity 21, 1351, 7309, θα πραγματοποιούνται 10 λεπτά νωρίτερα από την καθημερινή δρομολογιακή ώρα αναχώρησής τους. Πιο συγκεκριμένα:
Για την αμαξοστοιχία 1351 το λεωφορείο θα αναχωρεί από Καλαμάτα στις 05:49,
Για την αμαξοστοιχία ICity 21 το λεωφορείο θα αναχωρεί από Καλαμάτα στις 06:33,
Για την αμαξοστοιχία 7309, το λεωφορείο θα αναχωρεί από Καλαμάτα στις 22:02.
* Οι αναχωρήσεις των λεωφορείων για τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 302, 350, ICity 24, 1358 και 7308 παραμένουν ως έχουν.
* Όλες οι αμαξοστοιχίες στον άξονα Κιάτο – Πάτρα – Καλαμάτα, θα κυκλοφορούν κανονικά με τερματική στάση το Ζευγολατιό.

Για περισσότερες πληροφορίες, το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Επιβατών στον τηλεφωνικό αριθμό 1110 ή με τους κατά τόπους Σταθμούς.



Διαβάστε Περισσότερα...

Με 4,5% προηγείται το ΠΑΣΟΚ!


Με διαφορά 4,5 ποσοστιαίων μονάδων προηγείται το ΠΑΣΟΚ στην έρευνα της εταιρείας Alco, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».


Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου είναι: ΠΑΣΟΚ 30,7%, Ν.Δ. 26,2%, ΚΚΕ 7,6%, ΣΥΡΙΖΑ 7,8%, ΛΑ.Ο.Σ 3,8% και Οικολόγοι-Πράσινοι 1,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 22,3%.

Σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τις μετρήσεις της ίδιας εταιρείας, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να κερδίζει μία (1) μονάδα, καθώς σε έρευνα που έγινε στις 11-13 Νοεμβρίου, η διαφορά ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. ήταν στο 3,5%.

Εξάλλου, σε έρευνα της εταιρείας ΚΑΠΑ Research -δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής»- το 97,7% εμφανίζεται να εκφράζει φόβους ότι θα επηρεασθεί από την οικονομική κρίση.

Το 79,4% δηλώνει ότι ο Προϋπολογισμός του 2009 «βλάπτει την κυβέρνηση, εκλογικά» και το 16,2% πως «τη βοηθά». Το 50,1% ζητεί από το ΠΑΣΟΚ «να δώσει μάχη στη Βουλή, για να διορθωθεί ο Προϋπολογισμός», το 30,4% «να δώσει μάχη, για να αποσυρθεί και να κατατεθεί άλλος» και το 13,4% «να αποχωρήσει από τη Βουλή, χωρίς να τον συζητήσει».
Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Οικονομίας, το 46,1% των πολιτών πιστεύει ότι «πρέπει να αλλάξει το οικονομικό επιτελείο και να παραμερισθεί ο κ. Αλογοσκούφης» και το 45,6% «να παραμείνει». Τα ποσοστά αυτά μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ είναι: 31,7% και 64,2%, αντιστοίχως.


«Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ένα δυσμενές κλίμα, το οποίο επιτείνει και η πραγματική ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος.
Ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, «οδεύει προς την έξοδο, αφήνοντας πίσω χιλιοειπωμένες υποσχέσεις» δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος.




Διαβάστε Περισσότερα...

Στον ιερομόναχο Γερμανό τα καθήκοντα του Εφραίμ...


Ο ιερομόναχος Γερμανός θα ασκεί εφεξής τα διαχειριστικά και διοικητικά καθήκοντα στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου τα οποία αφαιρέθηκαν από τον ηγούμενο Εφραιμ μετά την συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.
Αυτό αποφάσισε το αποτελούμενο απο οκτώ προϊσταμένους της Μονής, ηγουμενοσυμβούλιο του Βατοπεδίου.
Ο Εφραίμ παραμένει ηγούμενος του μοναστηριού και θα ασκεί κανονικά τα πνευματικά του καθήκοντα.
Εν τω μεταξύ αύριο αναμένεται να αποφασίσει η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο του Αγίου Όρους, για το εάν και πότε θα συγκληθεί διπλή σύναξη για να συζητήσει τις εξελίξεις στη μοναστική πολιτεία.



Διαβάστε Περισσότερα...

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS


Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS έχει καθιερωθεί από το 1988 η 1η Δεκεμβρίου. Έκτοτε, κάθε χρόνο την ίδια μέρα, ενημερωτικές εκστρατείες σε κάθε γωνιά του κόσμου έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να στηρίξουν τον αγώνα για την καταπολέμηση του ιού του IHV, o οποίος εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα στο σύγχρονο κόσμο.

Δύο εκατομμύρια παιδιά είναι οροθετικά

Περίπου 1,9 εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο πάσχουν από τον ιό του AIDS και από αυτά μόνο τα 200.000 έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα για τη ζωή τους αντιρετροϊκά φάρμακα.
Εννέα στα δέκα δηλαδή παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα κατάλληλα τεστ, γεγονός που αποτελεί μεγάλη απειλή για τα μωρά που γεννιούνται με τον ιό, καθώς –σύμφωνα με του Γιατρούς χωρίς Σύνορα- τα μισά από αυτά θα πεθάνουν πριν τα δεύτερα γενέθλια τους, αν δεν λάβουν θεραπεία.
Οι ΓΧΣ απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις και τους δωρητές να αναπτύξουν γρηγορότερα τα ήδη υπάρχοντα τεστ και να αυξήσουν σημαντικά τη χρήση φαρμάκων σταθερής δόσης για παιδιά – ένα χάπι που συνδυάζει όλα τα απαραίτητα φάρμακα σε μια ταμπλέτα.
Σημειώνεται ότι στις ανεπτυγμένες χώρες, η μόλυνση με HIV στα παιδιά έχει σχεδόν εκλείψει μέσω της επιτυχημένης πρόληψης μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί, και γι’ αυτό το λόγο το HIV στα παιδιά αποτελεί ένα πρόβλημα που αφορά τις φτωχές χώρες.
Η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών μολύνονται με το HIV μέσω της μετάδοσης από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης, της γέννας ή του θηλασμού. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να προληφθεί η μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, σχεδόν 10.000 παιδιά κάτω των 15 ετών ξεκίνησαν αντιρετροϊκή θεραπεία στα προγράμματα των ΓΧΣ σε όλο τον κόσμο, κι από αυτά τα 4.000 είναι κάτω των 5 ετών.

Ο ΗIV σαρώνει τις ανεπτυγμένες χώρες

Το πρόβλημα όμως δεν αφορά αποκλειστικά τις φτωχές χώρες, ο ιός του HIV είναι «παρών» και στις αναπτυγμένες χώρες, απλώς εκεί σαρώνει άλλη ηλικιακή ομάδα. Αρκεί να σημειωθεί ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον HIV είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο τέλος του 2000, 36,1 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά ζούσαν με τον HIV ή το AIDS. Η είσοδος της νέας χιλιετίας μας βρήκε με 21,8 εκατομμύρια συνανθρώπους μας, να έχουν ήδη πεθάνει από τη νόσο.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν Κέντρα Ελέγχου του AIDS, όπου γίνονται απόλυτα εχέμυθες, αξιόπιστες και δωρεάν εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστώσει κανείς έγκαιρα και χωρίς να παρατείνει την ανησυχία του, αν έχει προσληφθεί από τον ιό.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το AIDS, οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να διστάζουν να μιλούν με τον γιατρό τους ή με κάποιον εκπρόσωπο του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων- τηλεφωνική γραμμή για το AIDS: 210 7222222, website:
www.keelpno.gr )
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τη μάστιγα του AIDS, σήμερα στη μία το μεσημέρι στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της χώρας, με τη στήριξη του Α.Π.Θ. διοργανώνει μια σεμνή τελετή μνήμης σε όσους έχασαν τη μάχη με την ασθένεια του ΑIDS.




Διαβάστε Περισσότερα...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!



Ήρθε και ο Δεκέμβριος... Πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα...


Όχι, βέβαια, ότι και ο καιρός "δένει" με την εποχή, υποτίθεται Χειμώνας...


Εντάξει, υπάρχει μια πτώση της θερμοκρασίας και λίγο κρύο τις νυχτερινές ώρες, αλλά την ημέρα είναι μια χαρά, τετράγωνος ήλιος, εκτός από μερικά "ξεσπάσματα" κακοκαιρίας, όπως και πέρυσι, άλλωστε, τέτοιες μέρες....



Καλό μήνα σε όλες και όλους!!!


Με ήλιο ή βροχή, εμείς είμαστε μαζί!!!




Διαβάστε Περισσότερα...