Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

ΠΑΖΑΡΙ ΑΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΠΑΛΗΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ. 5-10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010 ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ




Μια ιδιαίτερα όμορφη πρόταση για το καλοκαίρι. Ένα ταξίδι με στόχο σε έναν ωραίο προορισμό. Συνδιάστε την ενδιαφέρουσα εμπειρία της αναζήτησης στους πάγκους ενός παζαριού με ένα ταξίδι στην Κυπαρισσία, έναν από τους πλέον αξιόλογους τουριστικούς προορισμούς στη Δυτική Πελοπόννησο. Ανακαλύψτε το μοναδικό παζάρι με τις αντίκες στο Μεγάλο Καλντερίμι και τις ατελείωτες υπέροχες παραλίες της Κυπαρισσίας. Το Ιόνιο σε αυτή τη γεωγραφική θέση, μπροστά από την Κυπαρισσία, είναι απέραντο και ανεμπόδιστο μέχρι την Αφρική. Αυτή η απέραντη θάλασσα έχει δημιουργήσει αυτές τις μοναδικές παραλίες, τις μεγαλύτερες σε όλη την Ελλάδα. Χιλιόμετρα μήκος, τεράστιο πλάτος μπροστά από ελαιώνες, πεύκα, υπέροχους πράσινους λόφους, αγροικίες και καταπληκτική φύση.
Το υπαίθριο παζάρι με παλιά αντικείμενα και αντίκες οργανώνεται..................

για έκτη συνεχή χρονιά στο Μεγάλο Καλντερίμι της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας. Οι επισκέπτες κάθε καλοκαίρι ξεπερνούν τις 8.000, κόσμος πολύς πηγαινοέρχεται ασταμάτητα όλη ημέρα, κόσμος που έρχεται ειδικά για το παζάρι από κάθε σημείο της χώρας, κόσμος περαστικός, κάτοικοι και παραθεριστές του νομού Μεσσηνίας και των γύρω όμορων νομών. Ατμόσφαιρα μοναδική, χιλιάδες αντίκες απλωμένες στο καλντερίμι, παλιά Ελληνικά έπιπλα και είδη σπιτιού, αντίκες από τη Γαλλία, εγγλέζικες πορσελάνες, κεραμικά και πέτρινα δοχεία, πίνακες, όπλα και χιλιάδες πανέμορφα μικροπράγματα. Ατμόσφαιρα μοναδική με τα επιμελημένα περίπτερα και τους πάγκους πάνω στο παλιό, περίτεχνο Μεγάλο Καλντερίμι από πελεκητή, άσπρη, τοπική πέτρα, που αιώνες τώρα λαμποκοπάει στο φώς του ήλιου, με το νερό της βροχής, με τα φώτα του παζαριού τα βράδυα. Η θέση μοναδικά ιδανική και ιστορική. Το Μεγάλο Καλντερίμι (πλάτους 20 περίπου μέτρων) είναι ένα από τα πιό εντυπωσιακά τμήματα του μεγάλου δικτύου λιθόστρωτων καλντεριμιών της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας (3 χιλιόμετρα περίπου συνολικό μήκος) και σώζεται στη καρδιά του παληού εμπορικού κέντρου, του Σταυροπάζαρου, της παλιάς, αρχοντικής αγοράς που λειτουργούσε επί αιώνες στο ίδιο ακριβώς σημείο, αλλά και στα υπόλοιπα πέτρινα , ανηφορικά στενορύμια του ανακηρυγμένου διατηρητέου οικισμού. Η ανάδειξη και η σωτηρία αυτού του μοναδικού οικισμού αποτελεί και τον βασικό σκοπό των οργανωτών. Η διαρκής έκθεσή του στο προσκήνιο διασφαλίζει την αρτιότητα και την φήμη του.
Η επίσκεψη στο παζάρι και στη Παλιά Πόλη δίνει στον επισκέπτη και τον ταξιδιώτη μοναδικές απολαύσεις. Πλήθος αναιβοκατεβαίνει το καλντερίμι, περιεργάζεται παλιά έπιπλα, ψάχνει σε συλλογές, αναζητάει δίσκους από βινύλιο, ξεφυλλίζει παλιά βιβλία, θαυμάζει πίνακες και παλιά εργαλεία, γονείς δείχνουν στα παιδιά την λειτουργία παλιών μηχανών. Η Παλιά Πόλη είναι ψηλά στους πρόποδες του φράγκικου κάστρου, χτισμένη αμφιθεατρικά, η θέα από παντού υπέροχη προς τη θάλασσα, το βουνό πάνω από τα σπίτια, πολύ κοντά. Το ηλιοβασίλεμα και οι νύχτες μαγικές από ψηλά. Τα στενά σοκάκια και η πλατεία γεμίζουν κόσμο. Υπάρχουν μαγαζιά για καφέ και φαγητό. Σερβίρεται εκπληκτική, ψητή γουρουνοπούλα, τοπική σπεσιαλιτέ.

Βραδυές οινογνωσίας
Παράλληλα στο χώρο του παζαριού, σε ένα καταπράσινο, δημοτικό κήπο θα λειτουργήσει και φέτος γευσιγνωσία τοπικών οίνων και αποσταγμάτων. Ο Τριφυλιακός αμπελώνας αιώνες δίνει μοναδικές ποικιλίες και η τέχνη του κρασιού και εδώ είναι πανάρχαια. Πολλοί επώνυμοι οινοποιοί επιχειρούν στη περιοχή και οι επαγγελματικά οργανωμένες βραδυές οινογνωσίας θα σας γνωρίσουν τις τοπικές ετικέτες. Το concept Παλιά Πόλη, παλιά αγορά και κρασί συμβάλει στην δημιουργία τοπικής οινικής ταυτότητας και μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη προοπτική ανάπτυξης της περιοχής. Ηδη η μοναδική στη Μεσσηνία αποσταγματική μονάδα ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ, παράγει στη Κυπαρισσία το μοναδικό τσίπουρο ΄΄Νταραίος΄΄. Πληροφορίες : Νάσος Σμέρδης 6979-778644.

Πληροφορίες για το παζάρι
Το παζάρι λειτουργεί κάθε χρόνο από το 2005 και είναι το μοναδικό, περιοδικό, υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα. Διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται σε όλη την Ευρώπη.
Στο παζάρι λειτουργούν 26 μεγάλα περίπτερα με συμμετοχή εμπόρων από την Αθήνα, την Πάτρα, τον Πύργο, την Καλαμάτα και άλλες πόλεις.
Σημαντική υποστήριξη του παζαριού αποτελεί η συμμετοχή της ΕΡΤ ως χορηγού επικοινωνίας και ιδιαίτερα των τοπικών σταθμών Πάτρας, Πύργου και Καλαμάτας.
Οι ώρες λειτουργίας του παζαριού είναι από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το βράδυ.
Οι βραδυές οινογνωσίας, στα πλαίσια του παζαριού, θα γίνουν στις 6,7,8 Αυγούστου, 21.00-24.00.
Πληροφορίες : Τζίμα Ιμιρζιάδη 6936 056130




Διαβάστε Περισσότερα...

Μια μαγική βραδυά στο Αρχαίο Ωδείο της Ιθώμης




Στον Ιερό χώρο, κάτω από τα μάτια του Ιθωμάτα Δία παρουσιάστηκε το βράδυ στις 31 Ιουλίου , η μουσική παράσταση του Φεστιβάλ «Μεσσηνίας Όψεις», «Ο Μίνωας συναντά τη Μερόπη».
Εκεί στο ωδείο της Αρχαίας Μεσσήνης, ο καθαρός Ελληνικός λόγος, υφασμένος με τη μουσική ζωντάνεψε για να μας μεταφέρει το αθάνατο πνεύμα του Έλληνα λυράρη, που σαν Ορφέας ήρθε και μάγεψε τις ψυχές όλων.
Με την υπέροχη αφήγηση της Σοφίας Μποτσέα και το μαγευτικό φλάουτο της Βίκης Βασιλειάδη ξεκίνησε η βραδυά, αφήνοντας μας άφωνους. Ενώ οι αγγελικές φωνές της Μυρσίνης Μαργαρίτη και της Θεοδώρας Μπάκα με το αριστουργηματικό πιάνο της Μαρίας Παπαπετροπούλου μας γέμισαν με ουράνια γαλήνη, μεταφέροντας μας σε εποχές άλλες.
Μνήμες αρχέγονες ονειρικές.................

ήρθαν ν αναγεννήσουν τις καρδιές μας. Μύθοι παλιοί ξετυλίχτηκαν , παντρεύοντας το χθες με το σήμερα στο Αρχαίο βασίλειο της Μερόπης.
Η παράσταση συνεχίστηκε με τον αγαπημένο μας τραγουδοποιό , Λουδοβίκο των Ανωγείων, το Βασίλη Δραμουντάνη στο μαντολίνο και στο λαούτο, το Γιώργο Κοντογιάννη στη λύρα και στα κρουστά, τον Αριστείδη Χατζησταύρου στην κιθάρα, τη Σοφία Μαυρογενίδου στο φλάουτο και την υπέροχη Βικτωρία Ταγκούλη στο τραγούδι, με ιστορίες αγάπης και έρωτα από την εποχή του Ερωτόκριτου μέχρι τις μέρες μας.
Η συνεύρεση κλασσικών και έντεχνων μελωδών σε απόλυτη ισορροπία, έδωσε μοναδικό χρώμα σ αυτή την ιδιαίτερη παράσταση.
Τελειώνοντας ο Λουδοβίκος απευθυνόμενος στο κοινό και αναφερόμενος στη Διονυσία Χρυσομπόλη, την πρόεδρο του Φεστιβάλ και έχουσα το σχεδιασμό και την καλλιτεχνική διεύθυνση της παράστασης είπε: “ Η Διονυσία έχει μια θεϊκή τρέλα, ακολουθήστε την…”
Η κυρία Χρυσομπόλη ευχαρίστησε κ αυτή με τη σειρά της τους καλλιτέχνες, που με απόλυτο επαγγελματισμό συνεργάστηκαν αφιλοκερδώς για αυτή την παράσταση, όλους όσους βοήθησαν με έργο ή με είδος αλλά και τους παρεβρισκόμενους της εκδήλωσης, για τη συνεπή προσφορά τους στο Φεστιβάλ, τον Πολιτισμό και την Τέχνη. ‘Οπως είπε, οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήταν απλοί προσκεκλημένοι, αλλά μέλη και φίλοι του Φεστιβάλ «Μεσσηνίας Όψεις».
Η βραδυά έληξε με τα θερμά χειροκροτήματα του κόσμου με συμβολικά δώρα προς όλους και κέρασμα με παραδοσιακά προϊόντα Πελοποννήσου και Κρήτης.



Διαβάστε Περισσότερα...

Επιμελητήριο: Τυποποιημένο λάδι στα ξενοδοχεία


Θετική απήχηση είχε στους τυποποιητές ελαιολάδου η πρόταση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για προσφορά του προϊόντος τους, ώστε να τοποθετηθεί στα εστιατόρια των ξενοδοχείων, με σκοπό την προβολή του και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος Γιώργος Καραμπάτος, πολλοί είναι οι τυποποιητές μέλη του Επιμελητηρίου που έχουν ανταποκριθεί και είναι πρόθυμοι να παρέχουν μπουκαλάκια των 250 ml με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ έχει ξεκινήσει και η επαφή με ξενοδόχους. Αυτές τις μέρες αναμένεται να γίνει και η διανομή.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι...............

κάθε σωστό τραπέζι εστιατορίου στη Μεσσηνία, όπως έχει το πιρούνι και το μαχαίρι, έτσι πρέπει να έχει και το ελαιόλαδο με τις ελιές. Οπότε ο επισκέπτης θα μπορεί να βάλει το ελαιόλαδο στη σαλάτα ή στο ψωμί του για να το δοκιμάσει. Και το λάδι όχι χύμα, αλλά τυποποιημένο, με τη φίρμα του, ώστε αυτός που θα το δοκιμάσει, εάν θέλει να το αναζητήσει για να το αγοράσει ή να το παραγγείλει. Αυτά τα πράγματα στην Ισπανία και την Ιταλία γίνονται χρόνια» λέει ο Γιώργος Καραμπάτος.
Η πρωτοβουλία αφορά τυποποιητές ελαιολάδου και ξενοδοχεία σε όλη τη Μεσσηνία, αλλά η αρχή θα γίνει με διανομή σε ξενοδοχεία της Καλαμάτας. «Στόχος είναι αυτή η δράση να γίνει θεσμός και να λαμβάνει χώρα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μπορούν, επίσης, να συμμετάσχουν και εστιάτορες, πέρα από ξενοδόχους, αλλά και όποιος άλλος ενδιαφέρεται. Κάποιοι λένε ότι έχουν το δικό τους λάδι, όμως προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι άλλο το χύμα και άλλο το τυποποιημένο. Άλλωστε, πρέπει ο ένας να στηρίξει τον άλλον για να πάει καλά η τοπική οικονομία, να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι τους. Η συνυπευθυνότητα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής».

Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Φιλιατρά - Κυπαρισσία. Κάνουν ζημιά τα κινέζικα


Έξι κινέζικα καταστήματα, δύο στα Φιλιατρά και τέσσερα (!) στην Κυπαρισσία, λειτουργούν το τελευταίο διάστημα, αυξάνοντας ολοένα και περισσότερο την πελατεία τους και, βεβαίως, τα κέρδη τους εν μέσω οικονομικής κρίσης, την ίδια ώρα που εμπορικά καταστήματα, στις δύο αυτές πόλεις της Τριφυλίας, είτε βάζουν «λουκέτο», μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις τους, είτε προσπαθούν να επιβιώσουν πολύ δύσκολα…

Ιδιαίτερο πρόβλημα προκαλείται από τους πλανόδιους Κινέζους, που γυρνούν με την πραμάτεια τους, παντού, χωρίς καμία νομιμότητα και δίχως ελέγχους, ενώ υπάρχει σχετική νομοθεσία για το πλανόδιο ή και στάσιμο εμπόριο…
Οι κάτοικοι των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας................

βλέποντας τα κινέζικα να «φυτρώνουν» σαν μανιτάρια και να «ανθίζουν» οικονομικά, έχουν απόψεις που διίστανται. Από τη μία, θεωρούν καλό το ότι υπάρχουν τα κινέζικα με τις χαμηλές τιμές, από την άλλη όμως σημειώνουν πως τα είδη τους είναι αμφιβόλου ποιότητας και, το βασικότερο, κάνουν ζημιά στα καταστήματα της περιοχής, που συνεισφέρουν στην τοπική αγορά αλλά και την τοπική και εθνική οικονομία!
Εμείς, χθες, μιλήσαμε με κατοίκους των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας, άλλοι από τους οποίους τάχθηκαν υπέρ της λειτουργίας τους επειδή μπορούν και βρίσκουν φθηνά είδη, κυρίως ρουχισμού, και άλλοι εξέφρασαν αρνητικές γνώμες, αφού, όπως μας είπαν, στην ουσία δεν προσφέρουν κάτι, παρά μόνον ζημιά κάνουν στις τοπικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες…
«Και τα πιο ακριβά ρούχα και τα πιο ακριβά παπούτσια αν κοιτάξεις, στην Κίνα, στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν φτιάχνονται… Ποια η διαφορά;», μας είπε χαρακτηριστικά κάτοικος που συμφωνεί με τη λειτουργία των κινέζικων καταστημάτων. «Μόνο εισπράττουν… Τίποτε άλλο. Δεν αφήνουν ευρώ στον τόπο. Αυτό δεν κάνει ζημιά; Άσε που σε πολλά τέτοια μαγαζιά, ούτε αποδείξεις κόβουν… Εμείς πληρώνουμε και πληρώνουμε και αυτούς… Να ελέγχονται, να έχουν φόρους όπως και τα δικά μας και να δουλεύουν, αλλά όχι όπως είναι σήμερα…», είπε ο κ. Γιώργος κάπως «οργισμένος»…

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

* ΦΙΛΙΑΤΡΑ

Παρασκευή (Βούλα) Ντακογιαννοπούλου
«Καλά είναι, φτηνά είναι… Ντύθηκε ο κόσμος, η φτωχολογιά… Βλέπεις, βγαίνουν από μέσα με μια τσάντα γεμάτη ρούχα και σου λένε 15 ευρώ… Έτσι, όμως, μειώνεται η δουλειά στα δικά μας τα καταστήματα και δημιουργείται πρόβλημα στην αγορά…».

Διονυσία Συρράκου
«Από ένα μέρος είναι καλό γιατί ντύνεται η φτωχολογιά που δεν έχει να δώσει πολλά, για τον τόπο μας, όμως, δεν είναι καλό γιατί κλείσανε τα δικά μας μαγαζιά. Αλλά κανονικά και οι δικοί μας έπρεπε κάτι να κάνουν με τις τιμές, για να μπορεί ο κόσμος να τους υποστηρίζει και να ψωνίζει, ενώ τώρα βρίσκουν τη φτήνια και με την κρίση που έχουμε πάει ο κόσμος στη φτήνια…».

Παναγιώτα Κεφαλά
«Τα κινέζικα μπορεί να είναι φτηνά και “καλά”, αλλά δεν είναι ποιοτικώς καλά και είναι άχρηστα. Και μας κλείσανε και τα μαγαζιά…».

Ευαγγελία Σαρμαντζή
«Δεν έχω πρόβλημα με τους ανθρώπους. Κι αυτοί θέλουνε να ζήσουνε. Τους προτιμώ, γιατί, αν θέλω μια μπλούζα και πάω σε δικό μας μαγαζί, θα μου τη βάλει σαράντα ευρώ, ενώ εκεί με πέντε ευρώ τη βολεύω. Βέβαια, κακό είναι για τον τόπο μας, αλλά τι να κάνουμε; Τα χρόνια είναι δύσκολα και κοιτάμε τη φτώχεια, να είναι οικονομικό το ρούχο. Θα πάρουμε ένα καλό και θα πάρουμε δύο – τρία κινέζικα».

Νίκος Φάμπας – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών
«Τα κινέζικα εδώ στα Φιλιατρά, απ’ ό,τι βλέπουμε, κόβουν αποδείξεις, με κάποια δυσκολία βέβαια που την αντιμετωπίσαμε κι εμείς, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτές οι αποδείξεις είναι έγκυρες. Το πρόβλημα, κυρίως, είναι με τους πλανόδιους Κινέζους, που περιφέρονται στην πόλη και δεν έχουν καμία απολύτως νομιμότητα… Τα κινέζικα καταστήματα είναι υποχρεωμένα, απ’ ό,τι διαβάζουμε κι εμείς, να τηρούν το ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου και το τηρούν όπως έχω δει που τα παρατηρώ. Τη νομιμότητά τους, ίσως την εξετάσει το Α.Τ., η ΔΟΥ και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι με τους πλανόδιους Κινέζους, που είναι τελείως παράνομοι. Και δεν είναι ότι θέλουμε να τους “εξαφανίσουμε”, αλλά και αυτοί να λειτουργούν νόμιμα, είναι σχετικά εύκολο να έχουν μια τέτοια άδεια. Το ενοχλητικό είναι ότι πολλές φορές βλέπουμε τέτοιους ανθρώπους να πωλούν πράγματα έξω από το μαγαζί που έχει τα ίδια είδη…. Πολλές φορές τούς έχουμε πει, “εντάξει, παρατυπία – παρατυπία, παρανομία – παρανομία, πηγαίνετε ένα τετράγωνο παραπάνω…”. Και δεν είναι φθηνότερα απ’ ό,τι το κατάστημα που τα πουλάει. Και ξέρουμε ότι έχουμε και μία φοροδιαφυγή φοβερή, τεράστια, από το παραεμπόριο και το Επιμελητήριο το έχει δει το θέμα και το έχει αναδείξει… Στην εποχή μας, που κυνηγάνε τους φοροφυγάδες, ας μην αφήσουν αυτό το θέμα έτσι. Εμείς πληρώνουμε φόρους, ενοίκια, ΤΕΒΕ, έχουμε συνεχείς ελέγχους και αν δεν είμαστε σε όλα νόμιμοι, ξέρουμε πού θα καταλήξουμε με τις βαριές ποινές κ.τ.λ… Θέλω και θέλουμε ως προς αυτό, το παραεμπόριο και τη φοροδιαφυγή αυτή, να ευαισθητοποιηθεί το αρμόδιο υπουργείο. Μια πρόταση δική μου είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για να πάρουν άδειες αυτοί οι πλανόδιοι Κινέζοι και να γίνουν νόμιμοι με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που θα έχουν…».

* ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Ειρήνη Σύλλα
«Πιστεύω ότι είναι καλά και ειδικά αυτή την εποχή με τις δυσκολίες τις οικονομικές… Υπάρχει ένα θέμα με την ποιότητα, στα ρούχα, αλλά πιστεύω ότι στην πλειοψηφία τους είναι καλή…».

Δημήτρης Πιτσινής
«Έχουν θετικά, έχουν και αρνητικά. Θετικά είναι ότι έχουν χαμηλές τιμές, αλλά από την άλλη δεν έχουν και την καλύτερη ποιότητα, όπως λέγεται… Δεν ξέρω και για τις διαδικασίες για να λειτουργήσει ένα τέτοιο κατάστημα. Τα δικά μας, πάντως, πληρώνουν συνέχεια και υφίστανται ελέγχους συνέχεια. Με τα κινέζικα δεν ξέρω τι γίνεται…».

Κώστας Θεοδωρακόπουλος
«Η άνθηση που παρατηρείται στα κινέζικα καταστήματα οφείλεται σε μέγιστο βαθμό στην οικονομική κρίση και τη δυσχέρεια των πολιτών… Αφού δεν υπάρχουν λεφτά, πάει ο κόσμος εκεί που είναι χαμηλές οι τιμές. Όμως, υπάρχει πρόβλημα στην αγορά. Τα μαγαζιά έχουν πολλά έξοδα, δυσκολεύονται και άλλα κλείνουν… Πρέπει να βρεθούν τρόποι και ασυδοσία να μην υπάρχει και να “ενισχύονται” τα καταστήματα για να συνεχίσουν να λειτουργούν…».

Σπύρος Χηνόπουλος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας
«Έγινε μία συζήτηση με το Επιμελητήριο για το τι συμβαίνει στην πόλη μας. Είπαμε ότι έχουν ανοίξει τέσσερα κινέζικα, ότι είναι πάρα πολλά για την περιοχή, ότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία ελέγχου, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις περιοχές. Συνήθως είναι υποκαταστήματα και ακολουθούν τέτοιες διαδικασίες ίσως. Ως προς τους Εμπορικούς Συλλόγους, δεν έχουν καμία σχέση μαζί μας, δεν τηρούν το ωράριο του Ε.Σ., βέβαια ο νόμος τούς καλύπτει γιατί δεν υποχρεώνει κανέναν να τηρεί το ωράριο, απλώς πρέπει να είναι κλειστά την Κυριακή, που προς το παρόν είναι. Θεωρώ ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης ως προς τα κινέζικα, δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση, ποιος μπορεί να ανοίξει κατάστημα και αν μπορεί να ανοίξει, τι άδεια εργασίας θα έχει, εξαρτημένης ή ανεξάρτητης… Θεωρώ αξιέπαινη την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, έχει πιο δυνατή φωνή απ’ ό,τι ο κάθε Σύλλογος ξεχωριστά και όλοι μαζί πρέπει να διαμαρτυρόμαστε συνέχεια, γιατί είναι ένα φαινόμενο που αυξάνει, παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις…».

Tου Ηλία Γιαννόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Με έμπλεξε η μήνυση για την τοκογλυφία


-Φωνάζει ο Ορέστης Ντούτσι από τον Κορυδαλλό

Την αθωότητά του μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού συνεχίζει να διατρανώνει ο 38χρονος Ορέστης Ντούτσι, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου στην Κυπαρισσία.
Επικοινωνώντας μαζί μας, υποστηρίζει με πάθος ότι τον έχουν μπλέξει: «Δεν έχω σχέση με την ιστορία αυτή, πώς να το εκφράσω, με ποιον τρόπο να το φωνάξω; Κάποιοι στην Κυπαρισσία γνωρίζουν πολλά και δε μιλούν. Αν μου έφταιγε κάποιος, ήταν αυτός που μου είχε σφραγίσει την επιταγή. Ο συχωρεμένος τι μου έφταιγε; Δεν είχα λόγο να τον πειράξω».

Από την επόμενη κιόλας ημέρα της καταδίκης του, όπως μας δηλώνει, η...............

σύζυγός του έχασε τη δουλειά της, που ήταν το μοναδικό μέσο επιβίωσης για εκείνη και τα τρία παιδιά τους. Ο ίδιος πιστεύει ότι κάποιος μεσολάβησε και συνέβη αυτό, με στόχο την εξόντωση του ιδίου και της οικογένειάς του. Άλλωστε, είναι πεπεισμένος πως όλα ξεκίνησαν, όταν κατέθεσε μήνυση σε επαγγελματία για τοκογλυφία.
Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε στο αναγνωστικό κοινό τις απόψεις του, με το δικαίωμα που έχει ακόμα και ένας καταδικασμένος σε ισόβια για ανθρωποκτονία, αφήνοντας στην κρίση του κόσμου την ειλικρίνεια των λεγομένων του.

«Κάποιοι γνωρίζουν»
Από την πρώτη στιγμή της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, ο Ορέστης Ντούτσι επαναλαμβάνει ότι βρίσκεται άδικα στη φυλακή και δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση της δολοφονίας: «Αν είχα σχέση, έχω το θάρρος και τα κότσια να το πω. Δεν είμαι παιδάκι 15 χρόνων. Είμαι 38 χρονών και από τα 16 μου είμαι στο “πεζοδρόμιο” της δουλειάς. Έμαθα, όταν έχω κάνει λάθος, να ζητάω συγγνώμη. Δεν έχω την παραμικρή σχέση με την ιστορία. Πώς να το πω, πώς να το εκφράσω, με ποιον τρόπο να το φωνάξω. Κάποιοι από την οικογένεια γνωρίζουν πολλά πράγματα και δε μιλούν. Έκανα “πόλεμο” για να γίνει το δικαστήριο το συντομότερο δυνατό, γιατί δεν άντεχα άλλο. Περίμενα να πάω σπίτι μου, στα παιδιά μου και μου έδωσαν ισόβια από το πουθενά.
Όταν έχεις έστω και μικρή ανάμειξη, είτε ακούσεις 5 είτε 10 χρόνια φυλακή, δε σε πειράζει, γιατί περιμένεις να σου επιβληθεί ποινή. Όταν, όμως, περιμένεις να πας σπίτι σου και αντί να βρεις το δίκιο σου, σε καταχαντακώνουν, τρελαίνεσαι. Με κατέστρεψαν χωρίς λόγο. Αν είχα φταίξει, να πληρώσω. Από τη στιγμή, όμως, που δεν έχω καμία σχέση με την ιστορία και βρίσκομαι στη φυλακή, είναι αμαρτία από το Θεό. Μπήκα στη φυλακή χωρίς να ξέρω το γιατί. Με έχουν κλείσει σε ένα κλουβί και δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Είναι μια στημένη ιστορία».

«Έκανα μήνυση»
Με αφορμή την τελευταία του κουβέντα και στην απορία γιατί κάποιοι να θέλουν να τον μπλέξουν, δίνει τη δική του εξήγηση: «Με έχουν μπλέξει μόνο και μόνο επειδή έκανα μήνυση για τοκογλυφία και αποβλέποντας στην περιουσία μου. Ο Αλβανός (σ.σ. αναφέρεται στο συγκατηγορούμενό του, που επίσης καταδικάστηκε σε ισόβια) δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του για να τον κυνηγήσουν. Δεν είχα λόγο να εμπλακώ με αυτή την υπόθεση. Το πρόβλημα το είχα με αυτόν που μου σφράγισε την επιταγή. Μου “φταίει το γαϊδούρι και θα βαρέσω το σαμάρι”; Δε γίνονται αυτά. Δεν ξέρω ούτε πώς να συμπεριφερθώ ούτε τι να κάνω».
Ζώντας χρόνια στην Κυπαρισσία, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της οικοδομής, αναλαμβάνοντας μεγάλες δουλειές: «Τη μήνυση για τοκογλυφία την είχα κάνει περίπου 2 μήνες πριν από το περιστατικό. Είχα πάρει μια μεγάλη και σημαντική δουλειά στην Ηλεία, και συγκεκριμένα στην Αρτέμιδα, την ανακατασκευή των πυροπλήκτων που έχουν αναλάβει οι Κύπριοι. Για να ξεκινήσω, είχα ναυλώσει καράβι από την Αθήνα, είχα δώσει προκαταβολή 170.000 ευρώ σε μάντρες στην Αλβανία, για να μπορώ να φέρω άμεσα πέτρα, έχοντας κανονίσει και μεταφορά με φορτηγά. Όταν ήταν, όμως, να ξεκινήσω το έργο, μου λένε οι αρμόδιοι του έργου ότι θα δουλέψω με την παλιά πέτρα. Το έργο μετά καθυστέρησε, εγώ είχα ήδη ανοιχτεί οικονομικά και τότε μου σφραγίστηκε η πρώτη επιταγή του συγκεκριμένου επαγγελματία. Κατ’ αρχάς, δεν πίστευε κανείς στην Κυπαρισσία ότι εγώ είχα οικονομικό πρόβλημα. Με είχαν για “λεφτά”. Έτυχε μια στραβή, όπως μπορεί να τύχει σε οποιονδήποτε. Όταν, όμως, έγινε το συμβάν με το δικηγόρο, η εκκρεμότητα ήταν μόνο μια επιταγή των 5.500 ευρώ. Το σπίτι το είχα φτιάξει με δάνειο από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και δεν μπορούσε κανείς να μου το πάρει.
Κατέστρεψαν την οικογένειά μου χωρίς λόγο. Μόνο και μόνο επειδή τόλμησα, εγώ και κανείς άλλος, να κάνω μήνυση για τοκογλυφία στο συγκεκριμένο κύκλωμα. Μου “έκοψαν” τα πόδια. Τι μου έφταιγε ο συγκεκριμένος άνθρωπος; Την επιταγή δε μου τη σφράγισε ο συχωρεμένος. Δύο μέρες πριν από το περιστατικό τον συνάντησα σε ερημικό τοπίο στα Παραδείσια και μιλήσαμε. Αν ήθελα, δεν μπορούσα να του κάνω κακό εκεί, αλλά πήγα στο γραφείο του;».

«Ο Αλβανός»
Τη δική του ερμηνεία δίνει, επίσης, και στο γιατί ο συγκατηγορούμενός του έμπλεξε αυτόν: «Ο Αλβανός είχε δύο μήνες περιθώριο να σκεφθεί και μετά να πει ότι εγώ το έκανα. Για μένα, κάποιος τον έβαλε από την πρώτη στιγμή. Στα κρατητήρια, στην Καλαμάτα, έλεγε σε ομοεθνείς του ότι η Αστυνομία τού είπε να πει το όνομά μου και έτσι δε θα πήγαινε φυλακή. Ο Αλβανός έλεγε ότι έδωσε στο συχωρεμένο 4.000 ευρώ για να του βγάλει χαρτιά για τη φίλη του. Εκείνο το βράδυ τσακώθηκαν, ο συχωρεμένος, όπως ισχυρίζεται ο Αλβανός, τον έβρισε και του επιτέθηκε, και μετά αυτός τον χτύπησε. Πριν από λίγες ημέρες έφεραν μεταγωγή κρατουμένους από διπλανή πτέρυγα, που ήταν μαζί του, οι οποίοι μου είπαν ότι τους έλεγε πως το δικηγόρο τον καθάρισε με δύο μπουνιές. Δεν ξέρω καν αν όλα αυτά έχουν γίνει γι’ αυτό το λόγο. Έχουν γίνει, πράγματι, για τα χαρτιά όπως λένε, ή είναι κάποιος άλλος από πίσω; Δεν μπορώ να καταλάβω, δεν μπορώ να βρω μια λύση. Με πειράζει η αδικία, με τρελάνει. Να έχω κάνει τη βλακεία να πω, ναι φταίω, αλλά όχι έτσι».
Ψέματα πιστεύει ότι είπε και ο φίλος του συγκατηγορούμενού του, επίσης Αλβανός, ότι ο Ντούτσι, αν και συναντήθηκαν 2 φορές, του ζήτησε να πάει να σκοτώσει το δικηγόρο: «Είναι δυνατόν να γνωρίζεις έναν άνθρωπο σήμερα το βράδυ και αύριο το πρωί να πίνετε άλλο έναν καφέ και να του λες πάμε να σκοτώσουμε ένα δικηγόρο; Τι είναι αυτά; Είμαστε σοβαροί; Για να κάνεις τέτοια πρόταση σε κάποιον, πρέπει να τον ξέρεις χρόνια, πρέπει να έχεις κάποια σχέση».

«Κυνηγάνε τη γυναίκα μου»
Τα πράγματα τώρα είναι δύσκολα και για την οικογένειά του. Όπως ισχυρίζεται, από την επομένη της δίκης η γυναίκα του απολύθηκε από τη δουλειά της, ενώ έχει 3 παιδιά να μεγαλώσει, ένα αγόρι 17 χρόνων και δίδυμα κοριτσάκια, 5,5 χρόνων: «Η γυναίκα μου έχει μείνει χωρίς δουλειά με 3 παιδιά. Πληρώνει κάθε μήνα 1.400 ευρώ στις τράπεζες. Είμαι 17 μήνες στη φυλακή και δεν έχω αφήσει ούτε ένα μήνα απλήρωτο. Έχω δανειστεί απ’ όλους τους συγγενείς για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος που δούλευε η γυναίκα μου, της είπε: “Δεν μπορώ να σε κρατήσω γιατί με πιέζουν. Είναι μικρή η πόλη και εγώ είμαι επαγγελματίας, δεν μπορώ”. Θέλουν τώρα να μου πάρουν το σπίτι, το οποίο είναι σημαντικής αξίας και το έχουμε φτιάξει μόνοι μας, δουλεύοντας μέρα – νύχτα. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να με καταστρέψουν. Η οικογένεια του συχωρεμένου μού ζητά τώρα 2 εκατ. ευρώ».
Ακόμα και στο κλείσιμο της πολύωρης συνομιλίας μας, απορεί για το τι τελικά έχει συμβεί και ζητά απαντήσεις: «Οι ίδιοι οι αστυνομικοί μού έλεγαν “κάνε υπομονή, ξέρουμε ότι είσαι αθώος”. Τους έλεγα παρακαλώ και περιμένω να βρεθεί ο δολοφόνος και να δείτε τι έχει να γίνει. Με τύλιξαν, όμως, σε μια κόλα χαρτί. Πήγαινα και έκανα φασαρία στην Αστυνομία, δεν πίστευα ποτέ ότι θα γίνει αυτό. Θέλω να πέσει φως σε αυτή την ιστορία, να πουν την αλήθεια όλοι. Θέλω, επιτέλους, να μάθω τι γίνεται; Τι κρύβουν;».

Της Βίκυς Βετουλάκη - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"




Διαβάστε Περισσότερα...