Έξι κινέζικα καταστήματα, δύο στα Φιλιατρά και τέσσερα (!) στην Κυπαρισσία, λειτουργούν το τελευταίο διάστημα, αυξάνοντας ολοένα και περισσότερο την πελατεία τους και, βεβαίως, τα κέρδη τους εν μέσω οικονομικής κρίσης, την ίδια ώρα που εμπορικά καταστήματα, στις δύο αυτές πόλεις της Τριφυλίας, είτε βάζουν «λουκέτο», μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις τους, είτε προσπαθούν να επιβιώσουν πολύ δύσκολα…
Ιδιαίτερο πρόβλημα προκαλείται από τους πλανόδιους Κινέζους, που γυρνούν με την πραμάτεια τους, παντού, χωρίς καμία νομιμότητα και δίχως ελέγχους, ενώ υπάρχει σχετική νομοθεσία για το πλανόδιο ή και στάσιμο εμπόριο…
Οι κάτοικοι των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας................
βλέποντας τα κινέζικα να «φυτρώνουν» σαν μανιτάρια και να «ανθίζουν» οικονομικά, έχουν απόψεις που διίστανται. Από τη μία, θεωρούν καλό το ότι υπάρχουν τα κινέζικα με τις χαμηλές τιμές, από την άλλη όμως σημειώνουν πως τα είδη τους είναι αμφιβόλου ποιότητας και, το βασικότερο, κάνουν ζημιά στα καταστήματα της περιοχής, που συνεισφέρουν στην τοπική αγορά αλλά και την τοπική και εθνική οικονομία!
Εμείς, χθες, μιλήσαμε με κατοίκους των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας, άλλοι από τους οποίους τάχθηκαν υπέρ της λειτουργίας τους επειδή μπορούν και βρίσκουν φθηνά είδη, κυρίως ρουχισμού, και άλλοι εξέφρασαν αρνητικές γνώμες, αφού, όπως μας είπαν, στην ουσία δεν προσφέρουν κάτι, παρά μόνον ζημιά κάνουν στις τοπικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες…
«Και τα πιο ακριβά ρούχα και τα πιο ακριβά παπούτσια αν κοιτάξεις, στην Κίνα, στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν φτιάχνονται… Ποια η διαφορά;», μας είπε χαρακτηριστικά κάτοικος που συμφωνεί με τη λειτουργία των κινέζικων καταστημάτων. «Μόνο εισπράττουν… Τίποτε άλλο. Δεν αφήνουν ευρώ στον τόπο. Αυτό δεν κάνει ζημιά; Άσε που σε πολλά τέτοια μαγαζιά, ούτε αποδείξεις κόβουν… Εμείς πληρώνουμε και πληρώνουμε και αυτούς… Να ελέγχονται, να έχουν φόρους όπως και τα δικά μας και να δουλεύουν, αλλά όχι όπως είναι σήμερα…», είπε ο κ. Γιώργος κάπως «οργισμένος»…
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
* ΦΙΛΙΑΤΡΑ
Παρασκευή (Βούλα) Ντακογιαννοπούλου
«Καλά είναι, φτηνά είναι… Ντύθηκε ο κόσμος, η φτωχολογιά… Βλέπεις, βγαίνουν από μέσα με μια τσάντα γεμάτη ρούχα και σου λένε 15 ευρώ… Έτσι, όμως, μειώνεται η δουλειά στα δικά μας τα καταστήματα και δημιουργείται πρόβλημα στην αγορά…».
Διονυσία Συρράκου
«Από ένα μέρος είναι καλό γιατί ντύνεται η φτωχολογιά που δεν έχει να δώσει πολλά, για τον τόπο μας, όμως, δεν είναι καλό γιατί κλείσανε τα δικά μας μαγαζιά. Αλλά κανονικά και οι δικοί μας έπρεπε κάτι να κάνουν με τις τιμές, για να μπορεί ο κόσμος να τους υποστηρίζει και να ψωνίζει, ενώ τώρα βρίσκουν τη φτήνια και με την κρίση που έχουμε πάει ο κόσμος στη φτήνια…».
Παναγιώτα Κεφαλά
«Τα κινέζικα μπορεί να είναι φτηνά και “καλά”, αλλά δεν είναι ποιοτικώς καλά και είναι άχρηστα. Και μας κλείσανε και τα μαγαζιά…».
Ευαγγελία Σαρμαντζή
«Δεν έχω πρόβλημα με τους ανθρώπους. Κι αυτοί θέλουνε να ζήσουνε. Τους προτιμώ, γιατί, αν θέλω μια μπλούζα και πάω σε δικό μας μαγαζί, θα μου τη βάλει σαράντα ευρώ, ενώ εκεί με πέντε ευρώ τη βολεύω. Βέβαια, κακό είναι για τον τόπο μας, αλλά τι να κάνουμε; Τα χρόνια είναι δύσκολα και κοιτάμε τη φτώχεια, να είναι οικονομικό το ρούχο. Θα πάρουμε ένα καλό και θα πάρουμε δύο – τρία κινέζικα».
Νίκος Φάμπας – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών
«Τα κινέζικα εδώ στα Φιλιατρά, απ’ ό,τι βλέπουμε, κόβουν αποδείξεις, με κάποια δυσκολία βέβαια που την αντιμετωπίσαμε κι εμείς, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτές οι αποδείξεις είναι έγκυρες. Το πρόβλημα, κυρίως, είναι με τους πλανόδιους Κινέζους, που περιφέρονται στην πόλη και δεν έχουν καμία απολύτως νομιμότητα… Τα κινέζικα καταστήματα είναι υποχρεωμένα, απ’ ό,τι διαβάζουμε κι εμείς, να τηρούν το ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου και το τηρούν όπως έχω δει που τα παρατηρώ. Τη νομιμότητά τους, ίσως την εξετάσει το Α.Τ., η ΔΟΥ και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι με τους πλανόδιους Κινέζους, που είναι τελείως παράνομοι. Και δεν είναι ότι θέλουμε να τους “εξαφανίσουμε”, αλλά και αυτοί να λειτουργούν νόμιμα, είναι σχετικά εύκολο να έχουν μια τέτοια άδεια. Το ενοχλητικό είναι ότι πολλές φορές βλέπουμε τέτοιους ανθρώπους να πωλούν πράγματα έξω από το μαγαζί που έχει τα ίδια είδη…. Πολλές φορές τούς έχουμε πει, “εντάξει, παρατυπία – παρατυπία, παρανομία – παρανομία, πηγαίνετε ένα τετράγωνο παραπάνω…”. Και δεν είναι φθηνότερα απ’ ό,τι το κατάστημα που τα πουλάει. Και ξέρουμε ότι έχουμε και μία φοροδιαφυγή φοβερή, τεράστια, από το παραεμπόριο και το Επιμελητήριο το έχει δει το θέμα και το έχει αναδείξει… Στην εποχή μας, που κυνηγάνε τους φοροφυγάδες, ας μην αφήσουν αυτό το θέμα έτσι. Εμείς πληρώνουμε φόρους, ενοίκια, ΤΕΒΕ, έχουμε συνεχείς ελέγχους και αν δεν είμαστε σε όλα νόμιμοι, ξέρουμε πού θα καταλήξουμε με τις βαριές ποινές κ.τ.λ… Θέλω και θέλουμε ως προς αυτό, το παραεμπόριο και τη φοροδιαφυγή αυτή, να ευαισθητοποιηθεί το αρμόδιο υπουργείο. Μια πρόταση δική μου είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για να πάρουν άδειες αυτοί οι πλανόδιοι Κινέζοι και να γίνουν νόμιμοι με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που θα έχουν…».
* ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Ειρήνη Σύλλα
«Πιστεύω ότι είναι καλά και ειδικά αυτή την εποχή με τις δυσκολίες τις οικονομικές… Υπάρχει ένα θέμα με την ποιότητα, στα ρούχα, αλλά πιστεύω ότι στην πλειοψηφία τους είναι καλή…».
Δημήτρης Πιτσινής
«Έχουν θετικά, έχουν και αρνητικά. Θετικά είναι ότι έχουν χαμηλές τιμές, αλλά από την άλλη δεν έχουν και την καλύτερη ποιότητα, όπως λέγεται… Δεν ξέρω και για τις διαδικασίες για να λειτουργήσει ένα τέτοιο κατάστημα. Τα δικά μας, πάντως, πληρώνουν συνέχεια και υφίστανται ελέγχους συνέχεια. Με τα κινέζικα δεν ξέρω τι γίνεται…».
Κώστας Θεοδωρακόπουλος
«Η άνθηση που παρατηρείται στα κινέζικα καταστήματα οφείλεται σε μέγιστο βαθμό στην οικονομική κρίση και τη δυσχέρεια των πολιτών… Αφού δεν υπάρχουν λεφτά, πάει ο κόσμος εκεί που είναι χαμηλές οι τιμές. Όμως, υπάρχει πρόβλημα στην αγορά. Τα μαγαζιά έχουν πολλά έξοδα, δυσκολεύονται και άλλα κλείνουν… Πρέπει να βρεθούν τρόποι και ασυδοσία να μην υπάρχει και να “ενισχύονται” τα καταστήματα για να συνεχίσουν να λειτουργούν…».
Σπύρος Χηνόπουλος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας
«Έγινε μία συζήτηση με το Επιμελητήριο για το τι συμβαίνει στην πόλη μας. Είπαμε ότι έχουν ανοίξει τέσσερα κινέζικα, ότι είναι πάρα πολλά για την περιοχή, ότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία ελέγχου, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις περιοχές. Συνήθως είναι υποκαταστήματα και ακολουθούν τέτοιες διαδικασίες ίσως. Ως προς τους Εμπορικούς Συλλόγους, δεν έχουν καμία σχέση μαζί μας, δεν τηρούν το ωράριο του Ε.Σ., βέβαια ο νόμος τούς καλύπτει γιατί δεν υποχρεώνει κανέναν να τηρεί το ωράριο, απλώς πρέπει να είναι κλειστά την Κυριακή, που προς το παρόν είναι. Θεωρώ ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης ως προς τα κινέζικα, δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση, ποιος μπορεί να ανοίξει κατάστημα και αν μπορεί να ανοίξει, τι άδεια εργασίας θα έχει, εξαρτημένης ή ανεξάρτητης… Θεωρώ αξιέπαινη την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, έχει πιο δυνατή φωνή απ’ ό,τι ο κάθε Σύλλογος ξεχωριστά και όλοι μαζί πρέπει να διαμαρτυρόμαστε συνέχεια, γιατί είναι ένα φαινόμενο που αυξάνει, παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις…».
Tου Ηλία Γιαννόπουλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"
Πού βρίσκεται στο σώμα μας το «Δόξα Πατρί»;
Πριν από 38 δευτερόλεπτα