Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Τριφυλία - Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν!


Τρεις μέρες πριν από την έκφραση, στις κάλπες, της ετυμηγορίας των πολιτών για το νέο δήμαρχο Τριφυλίας, δημοσιεύουμε τις απαντήσεις των υποψηφίων στα, κοινά, ερωτήματα που τους θέσαμε.
1) Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά σας ως υποψήφιος για τη διεκδίκηση της θέσης του δημάρχου;
2) Ποιο εκτιμάτε ότι είναι το μείζον πρόβλημα του Δήμου Τριφυλίας και πώς θα το αντιμετωπίσετε;
3) Τα τελευταία χρόνια οι Δήμοι βιώνουν τις συνέπειες της ανεξέλεγκτής μετανάστευσης. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το εν λόγω ζήτημα;
4) Οι νέες Δημοτικές Αρχές θα πρέπει να κινηθούν στο πλαίσιο που ορίζει ο «Καλλικράτης» στον τομέα των οικονομικών τους. Τι σημαίνει αυτό για το Δήμο σας;
5) Πώς οραματίζεστε το Δήμο Τριφυλίας στο τέλος της θητείας σας, αν εκλεγείτε;
Το λόγο, τώρα, έχουν οι αναγνώστες, που θα διαβάσουν, θα κρίνουν και θα αποφασίσουν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ......................


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
1) Θα ήταν εγωιστικό και άκομψο να μιλήσω για τα προτερήματά μου και, ως εκ τούτου, μεταφέρω απλώς αυτά που λένε για μένα αυτοί που με γνωρίζουν. Έτσι, χαρακτηρίζουν τον Σωτηρόπουλο ως άτομο ευγενές, χαμηλών τόνων, ταπεινό, μετριοπαθή, σοβαρό και θεληματικό. Θα προσέθετα, την εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση και τον πλούτο των γνώσεων που διαθέτω μαζί με τους συνεργάτες μου πάνω στα αυτοδιοικητικά ζητήματα, την πίστη μας στο νέο Δήμο και την αδιαπραγμάτευτη βούλησή μας ο Δήμος Τριφυλίας να γυρίσει σελίδα, γιατί αξίζει το καλύτερο μέλλον!
2) Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, είναι το ψυχολογικό, δηλαδή η διάθεση των πολιτών απέναντι στο καινούργιο και η προσκόλληση σε πολλούς σε συνήθειες του παρελθόντος. Το καινούργιο που ανοίγεται μπροστά μας, δηλαδή ο μεγάλος Δήμος, δεν αποτελεί μειονέκτημα, αλλά αντίθετα είναι το μεγάλο όπλο επιτυχίας της Τριφυλίας μας. Ήδη, από τις επαφές μας σ’ όλα τα χωριά από την Τραγάνα μέχρι την ορεινή Αυλώνα και Τριπύλα, από τον Αετό μέχρι τους πεδινούς κατοίκους του νέου Δήμου μας, διαπιστώνω με ευχαρίστηση ότι όλοι ενστερνίζονται το όραμα του μεγάλου και δυνατού Δήμου. Οι μικρές επιφυλάξεις που υπήρχαν αρχικά έχουν μετατραπεί, ύστερα από την έγκυρη και σοβαρή ενημέρωση των πολιτών, σε ελπιδοφόρα μηνύματα και πίστη για την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Τριφυλίας.
3) Είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας, που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Οι άνθρωποι αυτοί, κυνηγημένοι και εξόριστοι από την ίδια τους την πατρίδα, κάνουν αγώνα επιβίωσης. Σε πολλά χωριά και πόλεις της επαρχίας μας είναι μεγάλος αριθμός μεταναστών, οι οποίοι όμως έχουν αγκαλιαστεί από το σύνολο της κοινωνίας μας, γιατί οι τοπικές μας κοινωνίες ξέρουν τι σημαίνει ξενιτιά και έχουν αποβάλει κάθε μορφή ρατσισμού. Παρατηρούνται, όμως, φαινόμενα παραβατικότητας, για τα οποία δεν ευθύνεται το σύνολο των ανθρώπων αυτών. Εμείς, ως Δήμος, θα παράσχουμε κάθε δυνατή υπηρεσία φροντίδας τους, παρέχοντας στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και περίθαλψης, ιατρικής φροντίδας, αλλά και παράλληλα εξασφάλισης των συνθηκών εκείνων ώστε να μην παρουσιάζονται οχληρά φαινόμενα, που οπωσδήποτε είναι έξω από τον πολιτισμό μας. Η δημιουργία, από το Δήμο, Δημοτικής Αστυνομίας (που προβλέπεται από τον «Καλλικράτη») θα επαγρυπνά για την τάξη, την υγιεινή και την εξαφάνιση και πάταξη κάθε οχληρούς συμπεριφοράς, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να κυριαρχούνται από το αίσθημα ασφάλειας που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας.
4) Ο «Καλλικράτης» συνοδεύεται από βοηθητικά θεσμικά εργαλεία στήριξης της νέας αρχιτεκτονικής του. Ένα σημαντικό εργαλείο είναι το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, που εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία του νέου Δήμου. Αρκεί να παταχθεί η σπατάλη και τα άσκοπα έξοδα χάριν εντυπωσιασμού και προβολής των εξουσιαζόντων! Ένα δεύτερο δυνατό εργαλείο είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα άντλησης κονδυλίων, όπου, δυστυχώς, η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις λόγω ανεπάρκειας. Ο Δήμος μας, με εξειδικευμένο προσωπικό, οργάνωση και ομάδες υποστήριξης ειδικών επιστημόνων, θα φροντίσει να καταστεί από τους πρώτους στην Ελλάδα άντλησης και απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αναγνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δέσμευσή μας είναι πως δε θα επιβαρύνουμε τους συμπολίτες μας με αύξηση των δημοτικών τελών.
5) Η πρώτη περίοδος λειτουργίας του Δήμου είναι αποφασιστικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία του. Θα είναι δύσκολη και πολλές φορές θα φτάσει εμένα και τους συνεργάτες μου να νοιώθουμε εξαντλημένοι από την προσπάθεια. Όμως, ξέρουμε αυτές τις δυσκολίες και θα αφοσιωθούμε αποκλειστικά για τη θεμελίωση του νέου Δήμου, ώστε να ισχυροποιηθεί και να αντέχει στους καιρούς. Η ενωμένη Τριφυλία πιστεύω ότι στο τέλος της θητείας μου θα έχει γίνει πραγματικότητα, όχι μόνο στα χαρτιά, αλλά και στις συνειδήσεις των πολιτών της. Έτσι, τελειώνοντας τη θητεία μου, ο Δήμος Τριφυλίας θα έχει καταλάβει περίοπτη θέση στην ιεράρχηση των μεγάλων Δήμων της χώρας μας!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
1) Η μακροχρόνια ενασχόλησή μου με τα κοινά αλλά και η συγγραφική μου δράση με έχουν διαμορφώσει σε άτομο ευαίσθητο στα κοινωνικά προβλήματα, με έμαθαν να αφρουγκάζομαι τον ανθρώπινο πόνο, να είμαι διεκδικητικός, να δίνω με πείσμα, συνέπεια και με αίσθημα ευθύνης τη μάχη για λύσεις. Έτσι θεωρώ από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά μου την ικανότητά μου να θέτω στόχους, να οργανώνω τη λύση τους, να επιλέγω ικανούς συνεργάτες και να είμαι αποτελεσματικός σε ό,τι αναλαμβάνω. Έχω συνέπεια στην κοινωνική και πολιτική μου δράση, είμαι ειλικρινής και γνωρίζω τα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας.
2) Το μείζον πρόβλημα για το νεοσύστατο Δήμο Τριφυλίας είναι η λειτουργική και οικονομική του αναδιάρθρωση μέσα στο πλαίσιο των αλλαγών που φέρνει ο «Καλλικράτης» και της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει ο τόπος μας, αλλά και η έλλειψη μέχρι στιγμής ενός συγκεκριμένου και συνολικού αναπτυξιακού πλάνου για το Δήμο. Θα το αντιμετωπίσουμε με την οργάνωση μιας ισόρροπης και λειτουργικής διοίκησης, με έμφαση στη διαφάνεια και τη συμμετοχή του πολίτη. Με την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Με την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, αναβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση του πολίτη από τη δημόσια διοίκηση. Με δράσεις που θα δώσουν το στίγμα της δικής μας αναπτυξιακής κατεύθυνσης στον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την υγεία, την παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Με έργα υποδομών που θα απαντούν στα προβλήματα και τις ανάγκες κάθε πόλης και κάθε χωριού, που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα αποκαταστήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δημοτικές ενότητες και ανάμεσα στους πολίτες και το Δήμο.
3) Το θέμα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης είναι βασικά θέμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ωστόσο κι εμείς στην Τριφυλία βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης. Πρώτα πρώτα, πρέπει να διαχωρίσουμε τους μετανάστες που νόμιμα βρίσκονται στη χώρα μας από εκείνους διαμένουν παράνομα.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον αριθμό των μεταναστών. Γι’ αυτό, σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές και τις υπηρεσίες του Δήμου, θα επιχειρήσουμε καταγραφή των μεταναστών που εργάζονται στον αγροτικό τομέα και στις επιχειρήσεις. Θα επιδιώξουμε δε την ίδρυση ενός τμήματος αλλοδαπών στην περιοχή, ώστε η χορήγηση αδειών παραμονής όσων πληρούν τις προϋποθέσεις της Ε.Ε. να είναι συντομότερη. Στόχος μας είναι η ένταξη στον κοινωνικό ιστό και στην παραγωγή όσο δυνατόν περισσοτέρων μεταναστών, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους και να μειωθεί η παραβατικότητα από πλευράς τους. Παράλληλα, δε θα ανεχθούμε παραβατικές συμπεριφορές από πλευράς τους και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε οι πολίτες μας να αισθάνονται ανασφαλείς μέσα στον τόπο τους.
4) Γνωρίζουμε ότι η επόμενη μέρα στον τομέα των οικονομικών δε θα είναι εύκολη για το Δήμο Τριφυλίας. Πρώτα από όλα, θα καταγράψουμε τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που ήδη υπάρχουν. Για μας είναι αδιανόητη και η παραμικρή πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες. Στη συνέχεια, πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της καθημερινότητας, της ποιότητας ζωής και της ανάπτυξης. Το στοίχημα στην ανάπτυξη θα το κερδίσουν οι Δήμοι που θα ακολουθήσουν το δικό τους ξεχωριστό στρατηγικό σχεδιασμό. Με κινητήριο μοχλό τους 7 άξονες δράσης του προγράμματός μας θα ενισχύσουμε την παραγωγή πλούτου, ο οποίος για την περιοχή μας προέρχεται από τον αγροτικό και τουριστικό τομέα, ενισχύοντας τον αγροτικό τομέα με έργα εγγείων βελτιώσεων, με την προβολή των αγροτικών μας προϊόντων, με τη βελτίωση των υποδομών, με τεχνογνωσία και ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων. Θα προωθήσουμε τον τουρισμό μέσα από πολυθεματικές προτάσεις τουρισμού και θα στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα. Θα αξιοποιήσουμε, επίσης, αποτελεσματικά χρηματοδοτικά προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πόρους από την κεντρική πολιτική.
5) Οι συνεργάτες μου κι εγώ οραματιζόμαστε ένα Δήμο που θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τη λειτουργική και οικονομική του αναδιάρθρωση. Ένα Δήμο που θα έχει κερδίσει το στοίχημα της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Που θα έχει αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το Δήμο, που θα έχει αμβλύνει τις προκαταλήψεις ανάμεσα στις δημοτικές ενότητες, και που κάθε πολίτης θα ζει με αίσθημα ασφάλειας. Ένα Δήμο που θα έχει συγκροτήσει και θα έχει αρχίσει να υλοποιεί το δικό του στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο. Κι είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος της θητείας μας θα μπορούμε να κοιτάξουμε κατάματα τους συμπολίτες μας, βέβαιοι ότι πετύχαμε το μέγιστο των δυνατοτήτων που μπορούσαμε λόγω των παραμέτρων που απορρέουν από το σχέδιο «Καλλικράτης» και την οικονομική κρίση.

ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΟΥΚΟΥΜΗΣ
1) Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα κι εμού προσωπικά, αλλά και των συντρόφων μου που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, είναι η αγωνιστικότητα, η εντιμότητα, η ειλικρίνεια και η συνέπεια με την οποία σταθήκαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Αν κοιτάξει κανείς τον υπηρεσιακό μου φάκελο, στα 34 χρόνια που υπηρέτησα ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση, δε θα βρει ούτε μια ημέρα απεργοσπασίας. Η συμμετοχή μας στους αγώνες μέσα από τα συνδικαλιστικά μας όργανα, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά και η καθαρότητα των θέσεών μας, αποτελούν και την καλύτερη εγγύηση για τη θητεία μας μέσα στο Δήμο. Εμείς δεν υποσχόμαστε, δεν είμαστε του «θα», αλλά καλούμε όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται σήμερα από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, να συμπορευτούν μαζί μας σ’ ένα ενιαίο μέτωπο πάλης, για να βάλουμε ένα φρένο κι εν τέλει να αντικρούσουμε αυτή την κατάσταση, που οδηγεί όλο το λαό στον εργασιακό μεσαίωνα. Κοροϊδεύουν το λαό όσοι, κραδαίνοντας το μαγικό ραβδάκι του «Μεσσία», υπόσχονται λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα και ο Δήμος Τριφυλίας. Λύσεις από τα πάνω, χωρίς την αγωνιστική διεκδίκηση όλων, δεν μπορεί να υπάρξουν. Σήμερα ο λαός της Τριφυλίας θέλει δίπλα του ασυμβίβαστους αγωνιστές και όχι αγωνιστές της φράσης. Δε χρειάζεται απλά έντιμους δημάρχους και συμβούλους, αλλά αδιάλλακτους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Χρειάζεται εκλεγμένους άφοβους, που δε διστάζουν να σηκώσουν πρώτοι τα βάρη του αγώνα.
2) Το μείζον πρόβλημα του Δήμου Τριφυλίας, όπως και των υπόλοιπων Δήμων, είναι η επερχόμενη και στοχευμένη πτώχευση του λαού. Σήμερα με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση υλοποιώντας τα μέτρα του Μνημονίου ένα σημαντικό μέρος των συμπολιτών μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Δεν μπορεί, δηλαδή, να πληρώσει τη ΔΕΗ, το τηλέφωνο, το νοίκι του σπιτιού και του μαγαζιού, το δάνειο στην τράπεζα κ.ο.κ. Επομένως, κανενός είδους ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει, αν κλείσει ο μικροεπαγγελματίας την επιχείρησή του, αν ο μικρομεσαίος αγρότης ξεκληριστεί από τη γη του, αν τελικά φτωχύνει ο λαός.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη ζοφερή εικόνα χρειάζεται και ο λαός της Τριφυλίας τώρα και εν όψει των εκλογών της 7ης και 14ης Νοέμβρη να αλλάξει τους συσχετισμούς δύναμης. Να μειώσει τα ποσοστά των συνδυασμών που στηρίζουν τα κόμματα εξουσίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, στο Δήμο και στην Περιφέρεια. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπει ένα φρένο στον αντιλαϊκό κατήφορο της κυβέρνησης σήμερα και να παλέψουμε για το διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης αύριο, το δρόμο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
3) Η πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που πλήττει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, πλήττει κατ’ εξοχήν και τα δικαιώματα των οικονομικών μεταναστών.
Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, που έχει ως συνέπεια την αύξηση της ανεργίας, πλήττει και τους οικονομικούς μετανάστες. Έτσι βλέπουμε και στον τόπο μας να ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε από τα υπολείμματα των τροφίμων, να κοιμούνται στα παρατημένα βαγόνια του σταθμού της Κυπαρισσίας, σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και χαλάσματα, δημιουργώντας έτσι και εστίες μόλυνσης, αφού δεν υπάρχουν τα μέσα να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Εμείς θα αγωνιστούμε σε πρώτη φάση να έχουν στέγη και τροφή, να έχουν όλοι πρόσβαση στις δομές Παιδείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, να νομιμοποιηθούν και να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορούν νόμιμα να ταξιδέψουν σε όποια χώρα επιθυμούν.
Τέλος, θεωρούμε αναγκαίο το ενιαίο μέτωπο πάλης που πρέπει να οργανώσουν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, ώστε από κοινού να διεκδικούν και να μάχονται για τα δικαιώματά τους.
4) Ένας σοβαρός λόγος που απορρίπτουμε τον «Καλλικράτη» είναι ότι τα νέα όργανα διοίκησης συνιστούν μηχανισμούς του κράτους, δηλαδή της εξουσίας των μονοπωλίων. Η αιρετότητα των οργάνων της τοπικής διοίκησης δεν αλλάζει το βασικό τους χαρακτήρα. Εμείς δε θα δεχθούμε να γίνουμε φοροεισπράκτορες, αναλαμβάνοντας να εισπράττουμε το ΦΠΑ, το ΦΑΠ κ.λπ., πλήττοντας έτσι ακόμα περισσότερο το εισόδημα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Η δική μας θέση είναι ότι η τοπική διοίκηση πρέπει να έχει σημαντικό μερίδιο χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ζητάμε να αποδοθούν οι αυθαίρετα παρακρατηθέντες πόροι, που ξεπερνούν τα 10,5 δισ. Ζητάμε, επίσης, να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί φόροι μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η τοπική διοίκηση. Η θέση μας αυτή συνδυάζεται με την πάλη κατά του κρατικού προϋπολογισμού, που κάνει συνεχή ανακατανομή σε βάρος του λαού και των αναγκών του. Δε συμβιβαζόμαστε με τους πόρους που διατίθενται σήμερα, που είναι ψίχουλα σε σχέση με τις αρμοδιότητες που παραχωρούνται και δε θα συναινέσουμε στην ιδιωτικοποίηση σε τομείς υγείας, παιδείας, πρόνοιας, που θα σημάνουν νέα οικονομικά βάρη για τα λαϊκά στρώματα.
Θα αγωνιστούμε για την κατάργηση κάθε είδους φορολογίας ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, καθώς και κάθε έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε υπηρεσίες υγείας, σε φάρμακα και σε οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ) που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
5) Εμείς δεν καλλιεργούμε αυταπάτες στους συμπολίτες μας ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σοσιαλιστική νησίδα μέσα στον ωκεανό του άναρχου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος που ζούμε. Βέβαια, θα αγωνιστούμε να λύνονται προβλήματα των συμπολιτών μας, όπως: μέτρα για το φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον και για δημόσια έργα κοινωνικών υποδομών, για τη λαϊκή υγεία και πρόνοια, για τη μόρφωση και την παιδεία του λαού και της νεολαίας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, για τη μάχη κατά των ναρκωτικών, για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Σε κάθε περίπτωση, αν εκλεγούμε, θα είμαστε μπροστά στην αποκάλυψη της αδικίας, στην αποκάλυψη της κερδοσκοπίας και της διαφθοράς, μπροστά στην οργάνωση-στήριξη και αλληλεγγύη των αγώνων των εργαζομένων.
Δηλώνουμε ότι δε θα λυπηθούμε κόπους και θυσίες για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος για απόσπαση κάποιων κατακτήσεων σήμερα, για την τελική νίκη αύριο σε ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, για να απολαμβάνουν όλοι οι συμπολίτες μας τον πλούτο που παράγουν.

Επιμέλεια: Ηλίας Γιαννόπουλος - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ", 04-11-2010



Διαβάστε Περισσότερα...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ!


Μήνυμα Ενότητας, Νίκης και Αλλαγής στο Δήμο Τριφυλίας έστειλε προχθές το βράδυ, από τους Γαργαλιάνους, ο υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Σωτηρόπουλος!
Κάτοικοι της περιοχής υποδέχθηκαν θερμά τον υποψήφιο Δήμαρχο και τους συνεργάτες του και άκουσαν την ομιλία του, στην πλατεία της πόλης. Ο υποψήφιος Δήμαρχος, με λόγο συγκροτημένο, μίλησε για λάθη στο χωροταξικό χάρτη του Καλλικράτη, πικρίες, παράπονα και το αίσθημα αδικίας στην πόλη. Τόνισε με έμφαση πως, την Ιστορία τους κανείς δε θα μπορέσει να τους την πάρει! Αναφέρθηκε στους δύο άξονες, τον τουρισμό και το αγροτικό τομέα σημειώνοντας για τους Γαργαλιάνους πως, «Οι Γαργαλιάνοι είναι η αιχμή του δόρατος, η εμπροσθοφυλακή του τουρισμού. Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι οι Γαργαλιάνοι θα πρωταγωνιστούν στον νέο Δήμο, εδώ θα είναι το κέντρο της τουριστικής ανάπτυξης, η πρωτεύουσα της προόδου και της ανάπτυξης ολόκληρης της Τριφυλίας!». Στη συνέχεια τόνισε ότι «σε αντίθεση με άλλους που υψώνουν αντιμνημονιακή πολιτική και σκοπιμότητα, σκύβουμε στα προβλήματα του τόπου μας, τα μελετούμε, αγωνιούμε για αυτά και έχουμε προτάσεις και λύσεις» και αφού σημείωσε πως, «Δεν νοείται ανάπτυξη αν όλες οι συνιστώσες περιοχές του νέου δήμου δεν αναπτύσσονται με τους ίδιους ρυθμούς. Η ανάπτυξη και η ευημερία είναι δικαίωμα κάθε περιοχής ή πόλης, αλλά και υποχρέωση δική μας» αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα για τους Γαργαλιάνους και την περιοχή.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ...........................


«Φίλοι μου, περάσατε και περάσαμε πολλά.
Μείνανε πικρίες, παράπονα και το αίσθημα της αδικίας κυριάρχησε έντονα στην πόλη σας.
Είναι γεγονός ότι κάθε καινούργια τομή, κάθε αλλαγή στις συνήθειές μας, στον τρόπο ζωής μας, στον τρόπο δράσης της πόλης μας, τον τρόπο επαφής του πολίτη με τους άρχοντές του, αφήνει πίσω της σημάδια, πικρίες, αίσθημα αδικίας, απογοήτευσης…»

«Γίνανε λάθη στον χωροταξικό χάρτη, κανένας δεν αντιλέγει. Όλοι θέλανε, όλα τα χωριά και οι πόλεις να παραμείνουν αυτοί ως έδρες των νέων δήμων.
Προκλήθηκαν αδικίες, πικρίες και παράπονα. Άλλο όμως αυτό και άλλο η δυσφήμιση του Καλλικράτη, η συκοφαντία ότι θα σβήσουν οι πόλεις και τα χωριά, θα χάσουν το όνομά τους, την ταυτότητά τους και θα ερημώσουν.
Πολίτες των Γαργαλιάνων και της ευρύτερης περιοχής. Η πόλη σας, τα χωριά σας εδώ είναι και εδώ θα μείνουν.
Την ιστορία σας κανένας δεν μπορεί να σας την πάρει.
Το όνομα των Γαργαλιάνων θα παραμένει στον χάρτη αιώνια, οι πινακίδες των δρόμων θα συνεχίσουν να έχουν το όνομά σας, το Δημαρχείο σας εδώ είναι και εδώ θα παραμείνει.
Φίλες και φίλοι, η δημιουργία του νέου Δήμου είναι γεγονός. Απλώνεται από τις πανέμορφες ακτές σας στου Ρωμανού έως τις όχθες της πανέμορφης Νέδας, από τα ορεινά χωριά της Αυλώνος, της Τριπύλας και του Αετού έως τις εύφορες πεδιάδες των Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.
Οι πόλεις μας, τα χωριά μας δεν είναι μόνο πανέμορφα, είναι που ο τόπος αυτός ο ευλογημένος από τον Θεό και τη Φύση είναι από τους πιο παραγωγικούς της χώρας μας…»

«Ο νέος δήμος Τριφυλίας θα σταθεί πρωτίστως σε δυο άξονες για την ανάπτυξή του και αυτοί είναι ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός.
Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της προόδου του νέου δήμου μας.
Οι Γαργαλιάνοι είναι η αιχμή του δόρατος, η εμπροσθοφυλακή του τουρισμού.
Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι οι Γαργαλιάνοι θα πρωταγωνιστούν στον νέο Δήμο, εδώ θα είναι το κέντρο της τουριστικής ανάπτυξης, η πρωτεύουσα της προόδου και της ανάπτυξης ολόκληρης της Τριφυλίας!»

«Βλέπουμε έτσι ορισμένους να φορούν το κοστούμι του «αντιμνημονίου» και να το κάνουν σημαία τους στον αγώνα για τις δημοτικές εκλογές.
Φίλοι μου όλοι μας δεν θα θέλαμε το μνημόνιο, κανείς μας δεν αρέσκεται από οικονομικά μέτρα που στρέφονται εναντίον μας.
Το μνημόνιο όμως δεν είναι η αιτία του οικονομικού προβλήματος που διανύει η χώρα.
Οι αιτίες είναι άλλες και τις ξέρετε.
Είναι τα εγκληματικά λάθη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, είναι ο υπέρμετρος δανεισμός της χώρας, είναι η σπατάλη, η κακοδιοίκηση, η διαφθορά και η ληστεία του δημόσιου χρήματος.
Αυτά όλα είχαν σαν αποτέλεσμα το μνημόνιο…»

«Εμείς, σε αντίθεση με άλλους που υψώνουν αντιμνημονιακή πολιτική και σκοπιμότητα, σκύβουμε στα προβλήματα του τόπου μας, τα μελετούμε, αγωνιούμε για αυτά και έχουμε προτάσεις και λύσεις.
Έτσι καταλήξαμε σε ένα πρόγραμμα ολόκληρης της Τριφυλίας που το έχετε στα χέρια σας και θα μου επιτρέψετε να σας αναπτύξω με λίγα λόγια και ιδιαίτερα όσον αφορά την όμορφη πόλη σας:
Για μας η ανάπτυξη ξεκινάει απ’ την οργάνωση του νέου πλέον δήμου.
Η μηχανοργάνωση του δήμου και η στελέχωσή του από επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένο είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Ένα νέο ευέλικτο και αποδοτικό οργανόγραμμα του δήμου θα δώσει την δυνατότητα στον πολίτη να:
• Εξυπηρετείται έγκαιρα και αποτελεσματικά
• Να ενημερώνεται για όλα τα ζητήματα που τον αφορούν
• Να πληροφορείται για κάθε νέο πρόγραμμα (νέοι αγρότες, αγροτουρισμός, σχέδια βελτίωσης και πολλά άλλα)
Οι υπηρεσίες θα είναι φιλικές προς τον πολίτη ώστε να νοιώθει την ισοτιμία, την ισονομία και την δικαιοσύνη, πράγματα αυτονόητα, αλλά που πολλές φορές ήταν ζητούμενα.
Ο αγρότης, ο επαγγελματίας, ο ντόπιος ή ο ξένος θα αντιμετωπίζονται ισότιμα και όχι μόνο αν είναι ημέτεροι.
Η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια θα είναι κεκτημένα του κάθε πολίτη.
Το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, η στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, η δημιουργία ΚΑΠΗ (όπου δεν υπάρχουν), η δράση για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, οι παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας και η ασφάλεια των πόλεων θα είναι διαρκής και κύριο μέλημά μας.
Η παιδεία, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός το περιβάλλον είναι τομείς πρωταρχικής σημασίας για μας.
Προτεραιότητά μας είναι οι κατασκευή κερκίδων στο γήπεδο Γαργαλιάνων.
Η αστική και αγροτική οδοποιία θα είναι μια συνεχής διαδικασία. Δεν νοείται ανάπτυξη αν δεν υπάρχουν ασφαλείς και προσβάσιμοι δρόμοι.
Άφησα για το τέλος την υγεία, τις νέες υπηρεσίες και τα έργα για τους Γαργαλιάνους.
ΥΓΕΙΑ:
Θα μου επιτρέψετε να έχω μεγαλύτερη ευαισθησία και γνώση γύρω από την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών της περιοχής, λόγω ιδιότητας.
Ως γιατρός παρέχω τις υπηρεσίες μου στην περιοχή επί 30 σχεδόν χρόνια.
Γνωρίζω καλά τα προβλήματα της περιοχής.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση υποβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών. Αντίθετα, θα γίνουν όλες οι προσπάθειες, με όλες μου τις δυνάμεις, να αναβαθμίσουμε το σύστημα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στο δήμο μας.
Δεν θα επιτρέψουμε να υποβαθμιστεί και το χειρότερο να κλείσει καμία υγειονομική μονάδα.
Αυτό είναι δέσμευση.
Όσο για το κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων όχι μόνο δεν θα υποβαθμιστεί, αλλά θα αναβαθμιστεί στελεχώνοντάς το με επιπλέον επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Εδώ θα πρέπει να σας αναφέρω και κάτι ιστορικά και προς αποκατάσταση της αλήθειας, απέναντι σε λάσπη που δέχτηκα τελευταία.
Πρέπει να γνωρίζετε αγαπητοί συμπατριώτες ότι η συμβολή μου, για την δημιουργία και την οργάνωση του Κ.Υ. Γαργαλιάνων, ήταν σημαντική και καθοριστική, καθότι τότε ήμουν αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.
Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας και απάντηση σε κάποιους συκοφάντες.

Νέες υπηρεσίες:
Η ισονομία, η ισοπολιτεία, η δικαιοσύνη, η διαφάνεια και η ισσόροπη ανάπτυξη, είναι θεμελιώδεις αρχές της παράταξής μας.
Με βάση τις παραπάνω αρχές δεσμευόμαστε να εξακτινωθούν ισότιμα όλες οι νέες υπηρεσίες του δήμου, σε όλες τις δημοτικές περιφέρειες και αυτό είναι επίσης δέσμευσή μας.
Δεν νοείται ανάπτυξη αν όλες οι συνιστώσες περιοχές του νέου δήμου δεν αναπτύσσονται με τους ίδιους ρυθμούς.
Η ανάπτυξη και η ευημερία είναι δικαίωμα κάθε περιοχής ή πόλης, αλλά και υποχρέωση δική μας.
Έργα:
Έργα που προγραμματίζονται και θα μπούν σε διαδικασία υλοποίησης είναι αρκετά και σημαντικά.
1. αποχέτευση και βιολογικός καθαρισμός. Είναι έργο πνοής και ανάγκης. Η προστασία του περιβάλλοντος και η προστασία των υδάτων (υπόγειων και θάλασσας) είναι σημαντικά.
2. εμπλουτισμός και αντικατάσταση του υδραγωγείου του συνδέσμου «Τέλος Άγρας». Η αντικατάσταση του αγωγού που είναι από αμίαντο κρίνεται λίαν απαραίτητη. Πάνω απ’ όλα η διαφύλαξη της υγείας των πολιτών. Επίσης θα γίνουν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες να λυθεί άμεσα το πρόβλημα του νερού της πόλης μέχρι να γίνει το έργο.
3. ανέγερση νέου Γυμνασίου – Λυκείου. Υπάρχει αρχική μελέτη και έχει προεγκριθεί στο ΕΣΠΑ.
4. έργο πνοής για την πόλη των Γαργαλιάνων είναι η δημιουργία περιφερειακού δακτυλίου. Έτσι δεν θα δέχεται το κέντρο της πόλης την βαριά κυκλοφορία η οποία προκαλεί σοβαρά προβλήματα.
5. βελτίωση του δρόμου Γαργαλιάνων – Βάλτας. Είναι έργο προτεραιότητας και θα γίνει κάθε προσπάθεια για άμεση χρηματοδότηση και ξεπέρασμα όλων των εμποδίων.
6. βελτίωση του δρόμου Γαργαλιάνων – Λεύκης – Τραγάνας.
7. αλλαγή αγωγού ύδρευσης και κατασκευής νέας δεξαμενής στην Τραγάνα
8. καθαρισμός λιμανιού και ανακατασκευή αλιευτικού καταφυγίου Μαραθούπολης.
9. ολοκλήρωση ασφαλτόστρωσης του δρόμου Μουζάκι – Χριστιάνοι.
10. επίλυση προβλήματος ύδρευσης σε Μουζάκι –Πύργο – Φλόκα με τις ανάλογες παρεμβάσεις και έργα.
11. προσπάθεια αξιοποίησης και επαναλειτουργίας του τουριστικού ξενώνα και των ιαματικών πηγών Βρωμονερίου
Τέλος η οδοποιία στην πόλη και τα χωριά καθώς και η βελτίωση και επέκταση των αγροτικών δρόμων θα είναι διαρκής διαδικασία.
Εκτός όμως από τα μικρά και μεγάλα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζονται και εν συνεχεία θα υλοποιούνται, υπάρχει και η καθημερινότητα.
Εκεί που θα δώσουμε το βάρος από την πρώτη στιγμή θα είναι, η καθαριότητα στην πόλη και στα χωριά.
Η καθαριότητα, οι δρόμοι, το νερό και ο ηλεκτροφωτισμός είναι τα αυτονόητα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε πολίτης όπου και αν κατοικεί».

«Ο συνδυασμός μας δημιουργήθηκε από την ανάγκη των καιρών, έτσι έχει καθαρά αυτοδιοικητικό χρώμα και είναι ελεύθερος από κάθε κομματική εξάρτηση.
Έχει ένα όραμα. Να προκόψει ο νέος δήμος μας, να προκόψουν οι πόλεις και τα χωριά μας, να ευημερούν και να προοδεύουν οι δημότες μας.
Εμείς μπορούμε να το πετύχουμε!
Σας θέλουμε όλους κοντά μας.
Τίποτα δεν πρέπει να μας χωρίζει.
Η πόλη σας θα έχει το μερίδιο της ανάπτυξης που δικαιούται και δεσμευόμαστε γι’αυτό.
Οι Γαργαλιάνοι θα είναι η πρωτοπορία της τουριστικής ανάπτυξης και εμείς δεσμευόμαστε γι’ αυτό.
Τα έργα που σας ανέφερα για τη πόλη σας θα γίνουν και εμείς δεσμευόμαστε γι’ αυτό.
Πάμε μαζί, πάμε ενωμένοι, κοιτάμε μπροστά, αφήνουμε πίσω μας το χθες, ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
Το καινούργιο και ελπιδοφόρο μας περιμένει.
Από εσάς εξαρτάται να συναντήσουμε την πρόοδο , την ανάπτυξη, την προκοπή και ευημερία.
Σας καλούμε, να στηρίξετε τον συνδυασμό μας, γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε την θέληση, την επιμονή, την αντοχή και την δύναμη να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των καιρών.
Για να μη χάσουμε άλλες ευκαιρίες.
Με την δική σας στήριξη θα τα καταφέρουμε.
Γιατί όλοι μαζί το δικαιούμαστε.
Ελάτε μαζί μας!
Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για την παρουσία σας και σας δηλώνω προσωπικά ότι θα είμαι κοντά και μαζί σας για οτιδήποτε…
Η νίκη είναι δική μας!
Η νίκη είναι όλων μας!
Η νίκη είναι νίκη του αύριο, νίκη της ελπίδας, νίκη της αυτοδιοίκησης, νίκη της ευημερίας και της ανάπτυξης!
Από δω, από τους Γαργαλιάνους, θα κάνουμε το νέο μας ξεκίνημα!
Είμαστε εδώ και σας λέμε: Σας θέλουμε μαζί μας, συνοδοιπόρους σ’ αυτό το ταξίδι το δύσκολο, αλλά και με τις τόσες προκλήσεις.
Στις 7 Νοέμβρη αλλάζουμε σελίδα στην Τριφυλία!
Το μήνυμα της νίκης έρχεται από κάθε γωνιά της Τριφυλίας!»




Διαβάστε Περισσότερα...

ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ


Στην πλατεία της Κυπαρισσία μίλησε χθες το βράδυ ο υποψήφιος Δήμαρχος Κώστας Κόλλιας...........................

Ο κ. Κόλλιας εξαπέλυσε επίθεση κατά του έτερου διεκδικητή Δημήτρη Σωτηρόπουλου και πλαισιωμένος από τους υποψηφίους συμβούλους της Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας ανέλυσε το πρόγραμμά του και τις θέσεις του για το νέο Δήμο και την περιοχή.



Απόψε αναμένεται η τελευταία ομιλία του κ. Κόλλια, στους Γαργαλιάνους στις 7.00 το βράδυ.


Διαβάστε Περισσότερα...