Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Κρούσματα Ηπατιτιδας Α σε μαθητές του 16ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας...




Ηπατίτιδα Α διαγνώστηκε σε μαθητές του 16ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας που νοσηλεύονται σε Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προϊσταμένου του Β΄ Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας καθώς και ανακοίνωση της Δνσης Υγιεινής της Νομαρχίας.


Περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση...




Διαβάστε Περισσότερα...

"ΜΠΑΧΑΛΟ" ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ...


Κινδυνεύει η ζωή ασθενών στο Νοσοκομείο

Βαριές κατηγορίες απηύθυνε ο διευθυντής Β΄ Χειρουργικής Κλινικής Παναγιώτης Χρυσομάλλης κατά του διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας Δημοσθένη Σωτηρόπουλου, σε συνέντευξη Τύπου.«Με τον τρόπο διοικήσεως τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ασθενών. Αυτό οφείλεται στις ενέργειες του διοικητού, διότι μ’ αυτά που κάνει θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών και πιστεύω ότι ο ίδιος είναι επικίνδυνος να διοικεί το Νοσοκομείο», είπε ο κ. Χρυσομάλλης. Στη συνέχεια τόνισε: «Εκείνο που με έκανε όμως να επαναστατήσω και να σας φωνάξω σήμερα είναι ότι ήρθα σε σύγκρουση με τη συνείδησή μου», σχετικά με τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Χρυσομάλλη ο κ. Σωτηρόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων: «Στην προσπάθειά του να εκθέσει τον Διοικητή του Νοσοκομείου για συμμετοχή σε διαπλοκή, εκτίθεται ο ίδιος και φτάνει στο σημείο με τις ενέργειές του να επιδιώκει το κλείσιμο μιας κλινικής ή ενός τμήματος, που κατά τεκμήριο σώζουν Ζωές».


Κορύφωση για τη ΜΕΘ

Ο κ. Χρυσομάλλης τόνισε πως «εκείνο που με έκανε όμως να επαναστατήσω και να σας φωνάξω σήμερα είναι ότι ήρθα σε σύγκρουση με τη συνείδησή μου», σχετικά με τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Στο Δ.Σ., στις 24 Νοεμβρίου έθεσε το θέμα, προτείνοντας να ζητηθεί επειγόντως από το υπουργείο Υγείας η απόσπαση ενός εντατικολόγου για να λειτουργήσει με δύο η ΜΕΘ (είχε μείνει μόνο ένας) και με εφημερεύοντες που δεν έχουν εξειδίκευση, υπό την κάλυψη των ειδικών. «Αυτή ήταν η αιτία που στο Συμβούλιο εξανέστη ο κ. Σωτηρόπουλος και φωνάζοντας “δε θα γραφτούν ούτε στα πρακτικά”, το καταλαβαίνετε, δικτατορία έχουμε, τη γνώμη μου που την υπογράφω δε θα τη γράψω;, που θα ενοχλήσομε τον υπουργό και τόνα και τ’ άλλο. Και βέβαια η παρουσία μου στο Συμβούλιο δεν μπορούσε να παραμείνει. Έφυγα. Τα κατήγγειλα, τα καταγγέλλω και σήμερα και αυτή τη στιγμή η Μονάδα δουλεύει με μία γιατρό επικουρική επιμελήτρια Β΄ και με εφημερεύοντες χωρίς καν να έχουν εξειδίκευση να μπορέσουν να εργαστούν σ’ αυτόν τον τομέα και να καλύπτονται». Και συμπλήρωσε: «Μ’ αυτές τις συνθήκες, δε μ’ ενδιαφέρει αν με κακολογήσουν και να πω τη λέξη, είναι προτιμότερο να κλείσει η Μονάδα παρά να γίνει δολοφόνος».


«Αναδεικνύετε τα θέματα»

Ο κ. Χρυσομάλλης εδώ και ένα χρόνο παρέβη το πιστεύω του περί του να είναι ο γιατρός αθόρυβος και να αποφεύγει την προβολή, από αγανάκτηση για όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο, εμφανισθείς μία φορά σε ένα κανάλι (υπήρξε και άλλη παρέμβασή του στην TV), ενώ άλλη μία φορά έδωσε στις εφημερίδες ορισμένα στοιχεία και συγκεκριμένα «μετά από μία συνέντευξη συναδέλφου εδώ που μας συκοφάντησε με το χειρότερο τρόπο» όπως είπε, όταν στον Τάσο Παπαγεωργίου και στο γράφοντα έκανε μία δήλωση (σ.σ. μετά τη συνέντευξη του κ. Κεχαγιά τέτοια εποχή πέρυσι). Ο κ. Χρυσομάλλης επεσήμανε απευθυνθείς στους δημοσιογράφους: «Πιστεύω ότι κάνετε τη δουλειά σας, να αναδεικνύετε θέματα που υπάρχουν. Πιστεύω όμως ακόμη ότι υπάρχουν διοικητικές αρχές και δικαστικές να λύσουν τις διαφορές. Ως προς το μεσαίο σκέλος ότι υπάρχουν διοικητικές αρχές για να λύσουν τις διαφορές, δυστυχώς προδόθηκα. Εσείς συνεχίζετε να αναδεικνύετε τα θέματα, η δικαιοσύνη πιστεύω εργάζεται διότι ο συγκεκριμένος συνάδελφος είναι υπόδικος και έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο, θα γίνει τον Ιανουάριο. Δυστυχώς, οι διοικητικές αρχές κοιμούνται».


Αναφορές

Ο διευθυντής της Β’ Χειρουργικής είπε ακόμη: «Βλέποντας ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο, στις 6 Ιουνίου (σ.σ. το έγγραφο που διένειμε ο κ. Χρυσομάλλης έχει ημερομηνία 2-6-2008) έκανα αναφορά στη ΔΥΠΕ», στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του διοικητή: «μη υλοποίηση αποφάσεων του Συμβουλίου αλλά και των ιδίων του αποφάσεων, με αποτέλεσμα μείζονα λειτουργικά προβλήματα αλλά και οικονομική ζημιά του Νοσοκομείου», «συγκάλυψις παρανόμων πράξεων διοικητικών και ιατρικών, με αποτέλεσμα μεγάλη επιστημονική υποβάθμιση ιατρών προς επιστημονικό και οικονομικό όφελος άλλων», «Οι αποφάσεις του και οι παράνομες ενέργειες είναι υπέρ συγκεκριμένων ατόμων που τα χαρακτηρίζει η διαπλοκή συμπλέοντας με αυτούς σε τόσο μεγάλο βαθμό μέχρι σημείου συμμετοχής και του ιδίου», σύμφωνα με όσα διάβασε ο κ. Χρυσομάλλης. «Μίλησα σε κουφούς. Ουδείς με ενόχλησε ούτε με ένα τηλέφωνο», είπε.Ο κ. Χρυσομάλλης διάβασε και έγγραφό του με ημερομηνία 20-6-2008 (που επίσης διένειμε) προς την επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου ανέφερε ότι «στις καταστάσεις των εφημερευόντων ιατρών στο Κέντρο Υγείας του Μελιγαλά έχει γίνει απάτη μετά την έγκριση αυτών από το ΔΣ του Νοσοκομείου». Είπε επίσης ότι έχει ζητηθεί 4 φορές από τη ΔΥΠΕ να γίνει ΕΔΕ και «ουδείς παρουσιάστηκε ούτε να μας γνωρίσει».Ο κ. Χρυσομάλλης ανέφερε και τα εξής: «Μ’ αυτές τις συνθήκες όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε πλέον να δουλέψουμε μ’ αυτή την πίεση. Ο καθένας ας καθορίσει τη στάση του. Εγώ οφείλω σαν εκπρόσωπος των γιατρών στο ΔΣ και τα 8 χρόνια που είμαι στο Διοικητικό Συμβούλιο να τα καταγγείλω, να τα μάθει ο κόσμος, να πάρουν τις αποφάσεις τους. Εγώ τις δικές μου τις έχω πάρει». Σε ερώτηση για τις αποφάσεις του, δε θέλησε να απαντήσει.

Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Σκληρή απάντηση του διοικητή του Νοσοκομείου

Σε όσα του καταλόγισε ο Παναγιώτης Χρυσομάλλης απάντησε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Δημοσθένης Σωτηρόπουλος, αργά χθες το βράδυ. «Δεν θα ακολουθήσω σήμερα τον κ. Χρυσομάλλη στο παραλήρημά του. Η θητεία του στο Νοσοκομείο ως Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας έχει λήξει και πρόκειται να αντικατασταθεί. Στην Καλαμάτα ήρθα με εντολή του Υπουργού Υγείας και με εφόδια τις γνώσεις ενός νοσοκομειακού Ιατρού (είμαι διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Τριπόλεως), με την εμπειρία ενός πρώην Δημάρχου, για να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην ΥΓΕΙΑ και τις προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού προσωπικού και με τη βοήθεια των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, να παλέψουμε και να επιτύχουμε το καλύτερο, παρά τις τρέχουσες αντίξοες συνθήκες και την έλλειψη προσωπικού. Ο κόσμος που τον ακούει, από το ύφος και τα λεγόμενά του, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του, είναι δε γνωστός στα αρμόδια όργανα, που τον αγνοούν, όπως ακούσατε στις δηλώσεις του. Στην προσπάθειά του να εκθέσει τον Διοικητή του Νοσοκομείου για συμμετοχή σε διαπλοκή, εκτίθεται ο ίδιος και φτάνει στο σημείο με τις ενέργειές του να επιδιώκει το κλείσιμο μιας κλινικής ή ενός τμήματος, που κατά τεκμήριο σώζουν ζωές. Πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι Δημόσιος Λειτουργός και δεν μπορεί να είναι και διοικητής και διοικούμενος, γιατί αυτό μερικές φορές δεν είναι για το συμφέρον των ασθενών. Τα αναφερόμενά του για τη δήθεν συμμετοχή μου σε διαπλοκή, μου είναι εντελώς άγνωστα στη μέχρι τώρα πορεία μου και τον παραδίδω στην κρίση του λαού της Μεσσηνίας τον οποίο καλώ να συνεχίσει να εμπιστεύεται το Νοσοκομείο και να κλείσει τα αυτιά του στους λασπολόγους. Όσο για τις δημόσιες κατ’ εξακολούθηση λεκτικές εκτροπές του κ. Χρυσομάλλη, υπάρχουν αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν».


«Αβάσιμες οι καταγγελίες… »

Διαψεύδει ο αναπληρωτής διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων - Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, Ντίνος Τσερώνης, όσα του καταλόγισε ο διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής, Παναγιώτης Χρυσομάλλης, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες Τρίτη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Ο κ. Τσερώνης περνά στην αντεπίθεση, λέγοντας πως ο ίδιος έχει ήδη απαντήσει εγγράφως στην αναφορά του κ. Χρυσομάλλη, πως τα στοιχεία που συνέλεξε «καθιστούν αβάσιμες τις καταγγελίες», μην παραγνωρίζοντας βέβαια πως κάποια θέματα βρίσκονται «υπό δικαστική διερεύνηση». Τέλος, εκθειάζει το Νοσοκομείο της Καλαμάτας ως ένα από τα 5 καλύτερα της Υγειονομικής Περιφέρειας, θεωρώντας ως καθοριστική σε αυτό και τη συνεισφορά του κ. Χρυσομάλλη. Αναλυτικά ο κ. Τσερώνης αναφέρει: «Σχετικά με τις δηλώσεις του χειρουργού του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Χρυσομάλλη, Διευθυντή της Β’ Χειρουργικής Κλινικής, κατά τη συνέντευξή του στις 15/12/2008 και ειδικά στο σημείο που αναφέρεται ότι η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων - Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, δεν απήντησε στην αναφορά του, θα ήθελα να κάνω γνωστά τα εξής: Η πραγματικότητα είναι ότι απήντησα γραπτώς στις 12/11/2008. Στην απάντησή μου του γνωρίζω ότι έχω λάβει συγκεκριμένα μέτρα και μάλιστα πριν την γραπτή αναφορά του για καταγγελίες που μου είχε διατυπώσει στο παρελθόν. Θεωρούσα λοιπόν ότι αυτά υπονοούσε η γενικόλογη αναφορά του, η οποία δεν συνοδευόταν από συγκεκριμένα στοιχεία. Επιπλέον, τον επισκέφτηκα στο γραφείο του και μετά την συνάντησή μας αναζήτησα στοιχεία για όσες από τις καταγγελίες ήταν συγκεκριμένες. Συγκέντρωσα αναφορές στελεχών και νομικές γνωμοδοτήσεις, οι οποίες καθιστούν τις καταγγελίες αβάσιμες. Υπάρχουν βεβαίως και κάποια θέματα που είναι υπό δικαστική διερεύνηση. Όσον αφορά στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως προκύπτει από την απολογιστική αναφορά (10/11/2008), του εντατικολόγου κ. Καίσαρη, έχει λειτουργήσει με άριστα αποτελέσματα ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς δείκτες αξιολόγησης. Τέλος θα ήθελα να επαναλάβω, ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι μέσα στα 5 πιο οργανωμένα και πιο αποδοτικά από τα 31 Νοσοκομείο της Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων - Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, μαζί με τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Πατρών και Ιωαννίνων. Σε αυτό βέβαια είναι καθοριστική και η συνεισφορά του κ. Χρυσομάλλη».


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



***Και μετά από αυτά:

Οι έχοντες ανάγκη, που κατεφεύγουν στο Νοσοκομείο για την υγεία και την ίδια ακόμη τη ζωή τους, μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας;;;...
Και, πόσο ακόμη θα συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που μόνο αβεβαιότητα, ανησυχία και φόβο σκορπίζει στους πολίτες;;;...
Το Υπουργείο Υγείας και ο ίδιος ο Υπουργός γιατί, επιτέλους, δεν παίρνουν θέση;;;...
Από μεγάλα, παχιά και κούφια λόγια και βαρύγδουπες εξαγγελίες, χορτάσαμε!
Το μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα αυτό του Νοσοκομείου της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, πότε θα αντιμετωπιστεί;;;....




Διαβάστε Περισσότερα...

Χοιρινά με διοξίνες στην Ηλεία...


Είκοσι από τα 154 θηλυκά χοιρινά που εισήχθησαν από την Ιρλανδία και στο σώμα τους εντοπίστηκαν ίχνη διοξινών βρίσκονται σε χοιροτροφική μονάδα της Ηλείας, όπου τέθηκαν σε καραντίνα χθες, με απόφαση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.

Το θέμα αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός ALTER της Αθήνας, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και η ίδια η υπηρεσία που είναι αρμόδια για το θέμα στο νομό, το αγνοούσε.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Ηλείας κ. Αναστάσιος Μπαχούρος, δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το γεγονός, το οποίο και ο ίδιος πληροφορήθηκε από την τηλεόραση!
Τα ζώα αυτά εισήχθησαν στην Ηλεία τον περασμένο Οκτώβριο, σε ηλικία 5 μηνών. Όπως δήλωσε στην «Π» ο κ. Μπαχούρος, προορισμός των ζώων αυτών δεν ήταν να μπουν στη διατροφική αλυσίδα αλλά να λειτουργήσουν ως αναπαραγωγικά ζώα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μπουν στην ηλικία των 8 μηνών, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι τώρα δεν είχαν καμία αναπαραγωγική λειτουργία, αφού δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει αυτή την ηλικία. «Τα ζώα τέθηκαν σε καραντίνα και με τις τελευταίες αναλύσεις που θα κάνουμε, προτιθέμεθα να τα θανατώσουμε και να τα αποτεφρώσουμε», τονίζει ο κ. Μπαχούρος, προσθέτοντας ωστόσο ότι η διοξίνη δεν αποτελεί ουσία που μεταδίδεται από το ένα ζώο στο άλλο.


Εφημερίδα "Πρώτη"


Διαβάστε Περισσότερα...

Απάτες σε βάρος του ΟΓΑ διαπίστωσε η ελεγκτική υπηρεσία του οργανισμού


Απάτες εις βάρος του ΟΓΑ, από κύκλωμα κλινικών, εταιρειών ιατρικών ειδών και φαρμακείων, που καταστρατηγούσαν τις συμβάσεις και παραβίαζαν τη νομοθεσία κλέβοντας το Ταμείο, διαπιστώνει η ελεγκτική υπηρεσία του ασφαλιστικού οργανισμού κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με το Βήμα, ενδεικτική είναι η περίπτωση ασφαλισμένης η οποία εμφανιζόταν να λαμβάνει αγωγή κατά του... καρκίνου του προστάτη!

Μόνο σε έξι φαρμακεία ο ΟΓΑ έχει επιβάλει συνολικό πρόστιμο 391.547,80 ευρώ, διακόπτοντας ταυτοχρόνως τις σχετικές συμβάσεις και παραπέμποντας τις συγκεκριμένες υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

Ο διοικητής του Ταμείου Ελ. Παπαγεωργόπουλος έχει δώσει εντολή να συγκεντρωθούν τα στοιχεία και των υπολοίπων υποθέσεων και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απόδοσης ευθυνών και επιβολής κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου.

Σύμφωνα με τους ελέγχους της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΓΑ βρέθηκαν τα εξής:

1. Μεγάλη ιδιωτική κλινική, η οποία λειτουργεί σε περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, συστηματικά χρέωνε τον οργανισμό με πλασματικές ημέρες νοσηλείας. Επίσης, παρατηρήθηκαν εισαγωγές ασφαλισμένων για νοσηλεία χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Όλες οι προαναφερόμενες εισαγωγές χαρακτηρίζονταν ως επείγοντα περιστατικά, αν και από την έρευνα προκύπτει ότι επρόκειτο για προγραμματισμένες εισαγωγές για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων. Η ίδια κλινική χρέωνε τον ΟΓΑ με υπερβολικά μεγάλο αριθμό υψηλού κόστους διαγνωστικών εξετάσεων, πολλές από τις οποίες ήταν άσχετες με τη διάγνωση νοσηλείας, κατά παράβαση κάθε ιατρικής δεοντολογίας.
2. Στο Νομό Ηλείας διαπιστώθηκαν μεγάλες παραβάσεις που αφορούν σε παράνομη συνταγογράφηση φαρμάκων σε φύλλα συνταγολογίων που έχουν αφαιρεθεί εν αγνοία των ασφαλισμένων. Στις εν λόγω παράνομες ενέργειες εμπλέκονται ιδιωτικό ιατρείο του Πύργου και συγκεκριμένα φαρμακεία της πόλης. Οι παραβάσεις δεν αφορούσαν μόνο τον ΟΓΑ, αλλά και άλλα Ταμεία, όπως του Δημοσίου, το ΙΚΑ κτλ.
3. Εταιρεία αντιπροσώπευσης και διάθεσης ιατρικών ειδών, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας, προέβη σε μη νόμιμες χορηγήσεις ιατρικών ειδών (συσκευών οξυγονοθεραπείας) σε ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του οργανισμού.
4. Παρατηρήθηκαν σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που διαφορετικές προμηθεύτριες εταιρείες χρεώνουν για όμοια ιατρικάθεραπευτικά μέσα, αλλά και αποκλίσεις στις χρεώσεις του ιδίου προϊόντος από την ίδια εταιρεία σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επίσης, διαπιστώθηκαν χρεώσεις εν αγνοία των ασφαλισμένων για θεραπευτικά μέσα που δεν παραδίδονται σε αυτούς.


Newsroom ΔΟΛ


Διαβάστε Περισσότερα...

12500 συντάξεις ομογενών στα… αζήτητα

Από τα 56000 άτομα, σε Ελλάδα και Αυστραλία, που έλαβαν πριν λίγους μήνες την επιστολή της αυστραλιανής κυβέρνησης για τις συντάξεις, απάντησαν 43500, όπως προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου.Στην ανακοίνωση καλούνται να απαντήσουν και οι υπόλοιποι 12.500 παραλήπτες, διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να τους ανασταλούν οι όποιες πληρωμές-επιδόματα πρόνοιας που λαμβάνουν από την αυστραλιανή κυβέρνηση (Υπηρεσία Πρόνοιας Centrelink).Ο αρμόδιος υπουργός (Human Resources), Joe Ludwig, καλεί τους δικαιούχους του Centrelink να συμπληρώσουν και να στείλουν τα έντυπα που έλαβαν επισημαίνοντας τους ότι ίσως να είναι σε θέση να αυξήσουν το εισόδημά τους με σύνταξη και από την Ελλάδα.«Οι παραλήπτες αυστραλιανής σύνταξης γήρατος που πέρασαν ένα χρονικό διάστημα του εργάσιμου βίου τους στην Ελλάδα, ίσως να δικαιούνται επιπρόσθετα χρήματα μέσω μιας ελληνικής σύνταξης», αναφέρει ο Αυστραλός υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι έχει δοθεί χρόνος εννέα εβδομάδων από την 1η Οκτωβρίου (οπότε και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία) για να απαντήσουν όσοι ειδοποιήθηκαν.«Έως τώρα 12.500 άτομα δεν έχουν απαντήσει στο Centrelink. Ενθαρρύνω όλους να απαντήσουν, να μην χάσουν τα (σ.σ. ενδεχόμενα) επιπλέον χρήματα και να διακινδυνεύσουν την αναστολή για την σύνταξη γήρατος που παίρνουν από την Αυστραλία», είπε ο υπουργός.Ο κ. Ludwig, εξηγεί ότι διά νόμου η Υπηρεσία Centrelink, πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο προσωρινής παύσης στην χορήγηση των πληρωμών εάν τα άτομα δεν επιστρέψουν τα συμπληρωμένα τα έντυπα που έλαβαν.Ο υπουργός λέει ότι κατανοεί πως κάποιοι αδυνατούν να βρουν όλες τις λεπτομέρειες για το ιστορικό του εργασιακού τους βίου, ωστόσο, αναφέρει «τα έντυπα πρέπει να προσκομιστούν το συντομότερο».Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων έχουν τοποθετηθεί υπάλληλοι που μιλούν τα Ελληνικά στο κέντρο εξυπηρέτησης Centrelink Multicultural Call Centre.Οποιοσδήποτε χρειάζεται βοήθεια για να συμπληρώσει το έντυπο μπορεί να τηλεφωνήσει στο Διεθνές Κέντρο Εξυπηρέτησης του Centrelink στον αριθμό (+61-131673) ή να επικοινωνήσει με το προαναφερθέν Κέντρο (Centrelink Multicultural Call Centre) στον αριθμό (+61-131202) και να ζητήσει να μιλήσει με κάποιον στα Ελληνικά.

http://www.voiceofgreece.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3778&Itemid=145


Διαβάστε Περισσότερα...

Επιτυχημένος ο τηλεμαραθώνιος της UNICEF










Απροσδόκητη επιτυχία είχε ο τηλεμαραθώνιος της UNICEF και της ΕΡΤ για την εξασφάλιση φαγητού για όλα τα παιδιά του κόσμου.

Ο τηλεμαραθώνιος διήρκεσε από τις 16.00 το απόγευμα της Τρίτης έως και τη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα, μεταδόθηκε από την ΕΤ1 και το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, με τη συμμετοχή δεκάδων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από όλη τη χώρα, και έως εκείνη την ώρα είχαν συγκεντρωθεί 1.300.000 ευρώ ενώ είχαν γίνει 14.000 τηλεφωνήματα.

Παράλληλα διοργανώνεται το τριήμερο 16 με 18 Δεκεμβρίου το μεγάλο ετήσιο bazaar της UNICEF στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του σταθμού του Μετρό στο Σύνταγμα, με την πλήρη σειρά καρτών και δώρων UNICEF και ειδικούς κουμπαράδες, όπου οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες θα καταθέτουν τη συνεισφορά τους για τον τηλεμαραθώνιο.
Στον ίδιο χώρο οι επισκέπτες μπορούν να δουν μια ειδική Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα την πείνα και τον υποσιτισμό των παιδιών στον κόσμο όπως την αποτύπωσαν οι καλύτεροι φωτογράφοι της UNICEF παγκοσμίως.
Η είσοδος είναι ελεύθερη με ωράριο λειτουργίας από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9μμ.



Διαβάστε Περισσότερα...

Αρχίζει η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2009


Επιπλέον έσοδα περίπου 7 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2009 η συζήτηση του οποίου αρχίζει το απόγευμα στη Βουλή.

Κατά την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ, την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός προέβλεψε δύσκολη χρονιά λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης και επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί η λήψη μέτρων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των οικονομικά ασθενέστερων.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει για την Παρασκευή ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.


Όσον αφόρα στα βασικά μεγέθη του, ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται στο 2,7%, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος στο 91,45% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός στο 3%.
Ο πραγματικός μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,5%, ενώ το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται στο 7,5% του εργατικού δυναμικού.
Στο μέτωπο των παροχών, προβλέπονται μέτρα για τις αδύναμες εισοδηματικά κοινωνικές ομάδες, στο πλαίσιο του εθνικού ταμείου κοινωνικής συνοχής, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 450 εκ ευρώ.
Τη σημασία της ψυχολογίας για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ, επισημαίνοντας πως ο πανικός μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει.
Η χώρα βρίσκεται προ των πυλών όχι μόνο οικονομικής, αλλά και θεσμικής και αξιακής χρεοκοπίας, υποστήριξε η Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε πως η κρίση, σε συνδυασμό με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, έχει επιφέρει στα καταστήματα απώλεια τζίρου που ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ.


Πηγή: ΝΕΤ 105.8


Διαβάστε Περισσότερα...

ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ


Στην ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, στη συζήτηση επί των πορισμάτων των κομμάτων.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "φυγομαχία" απέναντι στην ουσιαστική ανάληψη των πολιτικών του ευθυνών για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και κάλεσε παράλληλα τη Νέα Δημοκρατία, να ζητήσει ακόμα και τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη, προκειμένου να μην απόσχει από τη συζήτηση της πρότασης της αντιπολίτευσης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των υπουργών της κυβέρνησης. "Η ουσία είναι πως όλα έγιναν με δική σας ευθύνη. Επί δικής σας κυβέρνησης κινήθηκε μαύρο χρήμα στις βαλίτσες. Αν έχετε διαφορετική γνώμη, φέρτε πρόταση και για τον κ. Δρυ και Φωτιάδη με την πλειοψηφία που διαθέτετε. Πάρτε μέρος στη ψηφοφορία, μην ευτελίζετε για άλλη φορά τους θεσμούς και τους εαυτούς σας" συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για πολιτική ανευθυνότητα.

"Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι ταξιδεύει με σημαίες ευκαιρίας αναζητώντας λιμάνι κυβέρνησης. Αλλά στην πολιτική, τα πλοία που ταξιδεύουν με σημαίες ευκαιρίας ναυαγούν μονίμως στις ξέρες της πολιτικής ανευθυνότητας" είπε χαρακτηριστικά.Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε βγάλει τα συμπεράσματά της εκ των προτέρων. Μόνος στόχος σας ήταν η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, το σύρσιμο της υπόθεσης Βατοπαιδίου και μετά να πάμε σε εκλογές χωρίς να έχετε τίποτα να προτείνετε για τα προβλήματα του ελληνικού λαού σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Παυλόπουλος που χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ευχαριστίες του κ. Παπανδρέου προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή, είπε ότι το ευχαριστώ αυτό "πρέπει να έχει έναν αστερίσκο. Εμένα άφησε μέσα μου πολλά ερωτηματικά και πολλές πληγές, για ανθρώπους και φίλους, που πίστευα ότι θα είχαν περισσότερο αντριλίκι στο χώρο της πολιτικής, για να αναζητήσουν την αλήθεια" από το να χρησιμοποιούν μεθόδους που απάδουν της Δημοκρατίας, με διαστρεβλωμένες μαρτυρίες και κλήση ψευδομαρτύρων στρεφομένων εναντίον του πρωθυπουργού είπε ο κ. Παυλόπουλος.


Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτήρισε την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης. «Εάν ο κ. Παπανδρέου ακολουθούσε το παράδειγμα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που με θάρρος, με παρρησία, με περίσσεια ψυχής, με δύναμη διατύπωσε την άποψή του περί πολιτικών ευθυνών, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ως πραγματικός ηγέτης, τότε θα μπορούσε κανείς να πει ότι το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του θα είχαν κάποια ελπίδα διακυβερνήσεως » είπε ο κ. Χατζηγάκης.


Για πολιτικό κανιβαλισμό και κομματικό καιροσκοπισμό κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Βουλγαράκης με αφορμή το πόρισμα του κόμματος που βλέπει τυχόν ποινικές ευθύνες για τον πρώην υπουργό. Επίσης αφήνει αιχμές για το ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ καθώς όπως αναφέρει, αδιαφορούν και εκείνοι εξίσου με το ΠΑΣΟΚ για την αναζήτηση της αλήθειας.


Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι άμεσα το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το Βατοπαίδιο και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει έμπρακτα την ευθύνη και να ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών που εμπλέκονται.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι «ο Πρωθυπουργός σήμερα έχασε μια ευκαιρία να μιλήσει με γνήσιο αυθεντικό τρόπο και να αναλάβει πράγματι την πολιτική ευθύνη». Όπως είπε ο κ Βενιζέλος, «η σημερινή τηλεοπτική παρουσία του Κώστα Καραμανλή, ήταν μια έσχατη προσπάθεια να ξανά αποκτήσει επαφή με το χαμένο κομματικό του ακροατήριο. Τι σημαίνει πρακτικά για τον πολίτη, η ρητορική αντιμετώπιση της τεράστιας πολιτικής ευθύνης; Παραίτηση; Προσφυγή στις κάλπες και στη λαϊκή ετυμηγορία; Σημαίνει να καταλογιστεί ευθύνη στις εκλογές;» αναρωτήθηκε ο κ Βενιζέλος.
«Πρέπει σήμερα η κυβέρνηση, να αναλάβει πραγματικά τη στοιχειώδη πολιτική της ευθύνη: Στο χέρι της είναι να αποδείξει αν θα έρθει σε μια μυστική ψηφοφορία για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, για να δούμε αν υπάρχει η οριακή αβέβαιη πλειοψηφία, ή αν ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να καταστρατηγεί την κοινοβουλευτική διαδικασία, επειδή γνωρίζει ότι με τη μυστική ψηφοφορία μπορεί να χάσει την δεδηλωμένη. Να δούμε τότε. Την έχετε ή δεν την έχετε τη δεδηλωμένη;» ανέφερε ο κος Βενιζέλος.


«Η αμηχανία των στελεχών της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι έκδηλη, αλλά δικαιολογημένη» απάντησε για λογαριασμό της ΝΔ, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Είναι δικαιολογημένη, διότι εδώ και τρεις μήνες, επενδύουν πολιτικά στην σκανδαλολογία, για μία υπόθεση που, όντως, από την αρχή είπαμε ότι αναδίδει βαριά δυσοσμία. Δεν περίμεναν όμως τον Κώστα Καραμανλή να αναλάβει σήμερα την πολιτική ευθύνη».
Κατά τον κο Παναγιωτόπουλο, «μετά το mea culpa του Ανδρέα Παπανδρέου, η χώρα παραδόθηκε σε κακή κατάσταση και δεν βρέθηκε ένας Πρωθυπουργός να παραδεχθεί σφάλμα της κυβέρνησής του, ή να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες». Η σημερινή εμφάνιση του Πρωθυπουργού, κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, ανέτρεψε το σκηνικό αυτό, στερώντας επιχειρήματα από το ΠΑΣΟΚ.
«Αν δεν είχε μεσολαβήσει το ιερατείο της Χαριλάου Τρικούπη, θα είχατε συνομολογήσει μαζί μας στο αυταπόδεικτο: Ότι δεν υπήρξαν ποινικές ευθύνες, ούτε επί ΠΑΣΟΚ, ούτε επί ΝΔ, ότι δηλαδή, δεν υπήρξε δόλος» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κος Παναγιωτόπουλος.


"Δεν δεχόμαστε αυτό που είπε ο κ. Καραμανλής ότι υποτίμησε το ζήτημα. Μπορεί να είναι ειλικρινής - και κανείς Πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα λεπτομερειακά. Η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου όμως, είναι ζήτημα του γενικού πολιτικού προσανατολισμού σε σχέση με την εκκλησιαστική γη. Και γι' αυτό, ούτε ο κ.Καραμανλής, ούτε ο κ. Παπανδρέου ήσαν ανύποπτοι" ανέφερε στην ομιλία της η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. "Ακόμα και αν κάποιος υπουργός υπερτίμησε, ή υποτίμησε τη συμβολή κάποιου άλλου διοικητικού παράγοντα, στο σκαμνί θα πάνε πάλι υπάλληλοι. Αυτό είναι απαράδεκτο - και δεν το λέω από λαϊκισμό. Θα πρόκειται για εύκολη μετάθεση ευθύνης" σημείωσε η κ. Παπαρήγα. "Εμείς δεχόμαστε ότι υπάρχουν αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες. Αυτές υπάρχουν στην ιδιωτικοποίηση της γης, στην στρατηγική, στον χαρακτήρα του συστήματος που ζούμε, στη γενική πολιτική που ακολουθείται. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ. Όμως, με το αντικειμενικό, ασχολείται η Βουλή, ή ο λαός. Όταν ανοίγει η συζήτηση για το Κτηματολόγιο, δεν βρέθηκε ένας υπουργός που να μην σκεφτεί ότι δεν θα μείνει τίποτα όρθιο; Κανείς δεν σκέφτηκε να προτείνει την αλλαγή των νόμων; Κανείς δεν σκέφθηκε ότι δεν μπορεί η μισή Χαλκιδική να διεκδικείται από τις Μονές; Και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν λειτουργεί με βάση τους κείμενους νόμους;". Στο παραπάνω πλαίσιο, η κ. Παπαρήγα πρότεινε να καταργηθούν, όλοι εκείνοι οι νόμοι που επιτρέπουν στην Εκκλησία και στα μοναστήρια, να κατέχουν γη, που δεν τους έχει δοθεί οικειοθελώς από ιδιώτες: "Δεν είναι δυνατόν, δάση, δασικές εκτάσεις, ελεύθεροι χώροι, παραλίες, ακτές, να ανήκουν στην Εκκλησία, σε μοναστήρια, ή σε επιχειρηματίες. Ακόμα και αν έχουν αποκτήσει νομίμως, να βρεθεί τρόπος να επιστραφούν". "Ιδιοκτησία τέτοιας γης, συνεπάγεται την εμπορευματοποίηση. Ακούμε και από ηγέτες της Εκκλησίας διαχρονικά, πως θέλουν να εμπορευτούν τη γη για να κάνουν γηροκομεία, ορφανοτροφεία, πτωχοκομεία κλπ. Το θεωρούμε απαράδεκτο. Αν θέλουν, ας παραχωρήσουν δωρεάν το μέρος αυτό της περιουσίας τους στο κράτος, απαιτώντας να διατεθούν αυτά προς όφελος των κατοίκων. Εδώ διεκδικούν και άλλα, εκτός των όσων κατέχουν. Πού θα πάμε"; ανέφερε μεταξύ άλλων, η γ.γ. του ΚΚΕ.


Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Όπως ανέφερε ο κ Αλαβάνος, η άποψη του κόμματος του είναι ότι "θα έπρεπε δύο μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να εξεταστούν από προανακριτική επιτροπή για τη συμμετοχή τους σε τυχόν ποινικές ευθύνες, που δυστυχώς έχουν παραγραφεί, όπως και για 5 υπουργούς από την ΝΔ, για αυτό τασσόμαστε υπέρ της Προανακριτικής".
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι αναλαμβάνει τη πολιτική ευθύνη σημείωσε ότι το έκανε αργά και χαρακτήρισε λάθος της ΝΔ αν πιστεύει ότι μπορεί να αναληφθούν τόσο φθηνά ευθύνες όταν από το 2003 ο ΣΥΝ έθετε το ζήτημα του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου. "Μπορεί να έρχεται καθυστερημένος ο πρωθυπουργός να αναλαμβάνει ευθύνες, αλλά έρχεται με πέντε χρόνια καθυστέρηση. Η ευθύνη σας είναι μεγάλη γιατί ανεχθήκατε, συμμετείχατε και οργανώσατε ένα μεγάλο σκάνδαλο που ξεπλένετε μόνο με ένα τρόπο. Να φύγει η ΝΔ", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημείο αυτό, ο κ Αλαβάνος επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι η κριτική του δεν είναι αξιόπιστη.
"Ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι καυστικό και τεκμηριωμένο στο κριτική του δεν επισημαίνει ευθύνες μόνο στη ΝΔ και δεν μιλά για τις δικές ευθύνες γιατί η ιστορία του σκανδάλου δεν ξεκινά από το 2004. Και έχετε μια ευκαιρία, με την παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αναλάβετε το μερίδιο των δικών σας ευθυνών χωρίς να λέμε ότι είναι ίδιες με τη ΝΔ", σημείωσε. Ταυτόχρονα επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε η έρευνα και προοπτική δίωξης ενάντια σε μέλη του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης τα οποία έχουν παρανομήσει, να διεξάγονται από τη δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή που οδηγεί σε κλείσιμο την υπόθεση.


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε ότι η διαδικασία της Εξεταστικής αποδείχθηκε ατελέσφορη καθώς όπως είπε ο βασικός στόχος, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, έμεινε ανέπαφος και βγήκε άσπιλος, αμόλυντος και άμεμπτος. Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ακόμη ότι αφού ο πρωθυπουργός δήλωσε ανυποψίαστος για το σκάνδαλο, θα έπρεπε να είχε αποκεφαλίσει κάποιους από αυτούς που δεν τον ενημέρωσαν.



Διαβάστε Περισσότερα...

Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το Βατοπαίδι ο Κ. Καραμανλής


Την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, στο μερίδιο που του αναλογεί ανέλαβε προσωπικά ο πρωθυπουργός μιλώντας το πρωί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κύριος Καραμανλής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αρχικά είχε υποτιμήσει το θέμα τονίζοντας ότι το λάθος ήταν δικό του και δεν το χρεώνει σε κανέναν. Αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή επέκρινε την αντιπολίτευση για τη στάση της, έκανε λόγο για ψευδομάρτυρες και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το ότι επιχειρεί την ποινικοποίηση του δημόσιου βίου. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ενώ την ομιλία του κ. Καραμανλή επέκριναν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Την πολιτική ευθύνη στο μερίδιο που του αναλογεί ανέλαβε σήμερα Τρίτη μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ ο Πρωθυπουργός.
Με έντονη την διάθεση αυτοκριτικής ο Κώστας Καραμανλής , έκανε λόγο για μια σκανδαλώδη και θλιβερή υπόθεση που και ο ίδιος αρχικά υποτίμησε:
"Οφείλω να πω -και το λέω ευθέως- ότι υποτίμησα και εγώ το θέμα. Δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις του. Δεν είχα πλήρη εικόνα, όταν κλήθηκα για πρώτη φορά να τοποθετηθώ. Το λάθος αυτό δεν το χρεώνω σε κανέναν άλλον. Δικό μου ήταν. Είχα όμως -όπως έχω πάντοτε και όπως όλοι πρέπει να έχουμε- απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Αναγνωρίζω ότι οφείλαμε να έχουμε ισχυρότερα ανακλαστικά. Να ήμασταν περισσότερο υποψιασμένοι σε υστερόβουλες επιδιώξεις."
"Γνωρίζω ότι από τα όσα σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπαίδι, οι πολίτες έχουν πληγωθεί. Η Κυβέρνηση έχει αντικειμενική, πολιτική ευθύνη για κάθε ζήτημα που πληγώνει τους πολίτες. Αναλαμβάνω λοιπόν με ευθύτητα το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογεί. Αυτό έκανα πάντα σε όλη την πολιτική μου διαδρομή. Αυτό κάνω και τώρα" συνέχισε μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα των μελών της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.
Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε επίσης αντικειμενική πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης τονίζοντας στο ζήτημα του Βατοπαιδίου δεν έδειξε τα αντανακλαστικά που έπρεπε και σε έντονο ύφος ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθεί ακόμα και την ελάχιστη βλάβη του δημόσιου συμφέροντος και δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε όλα τα μέτρα και σε όλες τις αλλαγές που χρειάζονται, έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε δυνατότητα επανάληψης παρόμοιων φαινομένων.
Μίλησε επίσης για χρόνιες παθογένειες του κράτους που διευκόλυναν όπως είπε τα όσα διαδραματίστηκαν επισημαίνοντας ότι κάποιοι λειτούργησαν πέρα από την πνευματική τους αποστολή σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, εκμεταλλευόμενοι της χρόνιες αδυναμίες και ενέπλεξαν φορείς και υπηρεσίες και τόνισε ότι η δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες.
Ο κ. Καραμανλής άσκησε έντονη κριτική για το ζήτημα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την οποία είπε ότι ακολουθεί έναν επικίνδυνο δρόμο και προσποιείται ότι δεν ξέρει πώς και πότε ξεκίνησε το θέμα.
Κατηγόρησε την ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου και ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της Εξεταστικής επιστρατεύτηκαν ακόμη και ψευδομάρτυρες με στόχο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
"Στην υπόθεση αυτή, όπως και σε πολλές άλλες, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο. Προσποιείται πως δεν ξέρει ούτε πώς, ούτε πότε ξεκίνησε η θλιβερή αυτή ιστορία. Επενδύει κομματικά στην απόπειρα ποινικοποίησης του δημόσιου βίου. Αυτή η απόπειρα ποινικοποίησης γίνεται με κάθε μέσο. Γίνεται με αδιαφορία για την αλήθεια. Επιστρατεύθηκαν άλλωστε και ψευδομάρτυρες- ψευδομάρτυρες που με είχαν σαν στόχο, προσωπικά - με αστείες ιστορίες, οι οποίες κατέρρευσαν αμέσως σαν χάρτινος πύργος" τόνισε χαρακτηριστικά και επισήμανε:
" Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν θα επιτρέψουμε τη διαστρέβλωση της αλήθειας. Δεν θα καταστήσουμε την Ελλάδα όμηρο μιας θλιβερής ιστορίας. Δεν θα συμπράξουμε σε μικροπολιτικές μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου".


Πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ
Απαντώντας στον Πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επέκρινε τον κ. Καραμανλή ότι δεν μίλησε καθαρά για σκάνδαλο αλλά για σκανδαλώδη υπόθεση και τόνισε ότι ''μετά τους παραπλανηθέντες υπουργούς έχουμε και παραπλανηθέντα Πρωθυπουργό.''
"Ο κ. Καραμανλής δεν είχε το θάρρος να κάνει πράξη αυτό που η ανάληψη των ευθυνών απαιτεί, δηλαδή να ζητήσει την παραίτηση των εμπλεκόμενων υπουργών, οι οποίοι τον χειροκροτούσαν σήμερα στην ομιλία του", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και έκανε γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.


"Στις περιπτώσεις όπου ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βρίσκονται σε δύσκολη θέση, δεν αντιλαμβάνονται τί συμβαίνει και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, τη λύση δίνει ο λαός", τόνισε και επέκρινε εκ νέου τον Κώστα Καραμανλή ότι χρειάστηκαν να περάσουν τέσσερις μήνες αποκαλύψεων, προκειμένου να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.


Σε ερώτηση αν θεωρεί γενναία πολιτική πράξη την αναγνώριση από τον πρωθυπουργό ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, κάτι που δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπαιρνε συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα οδυνηρές, που αφορούσαν στελέχη του Κινήματος και το ίδιο έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε υποθέσεις που αφορούσαν κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.


"Από ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ που διαχρονικά - -και πολύ περισσότερο σήμερα- - είναι εκφραστής της πολιτικής ανευθυνότητας, δεν θα περίμενε ποτέ κανείς να έχει αντίληψη και αίσθημα πολιτικής ευθύνης. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι δεν αντιλαμβάνεται και δεν μπορεί να αντιληφθεί πόσο κρίσιμη είναι η διεθνής συγκυρία. Αποδεικνύει ότι δεν νοιάζεται. Δεν νοιάζεται ούτε για την οικονομία, ούτε για τα πραγματικά, τα πιεστικά προβλήματα των πολιτών. Δεν νοιάζεται για το σήμερα. Αδιαφορεί για το αύριο του τόπου. Η βουλιμία της εξουσίας, που χαρακτηρίζει τη σημερινή ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολιτευτική περίοδο. Δεν θα τους ακολουθήσουμε", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.


Σκληρή απάντηση της αντιπολίτευσης


Επικριτικά ήταν τα σχόλια για την ομιλία του Πρωθυπουργού και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.


"Την παραμικρή εμπιστοσύνη να μη δείξουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην πολιτική της ΝΔ.Η κυβέρνηση, όπως και το ΠΑΣΟΚ, έχουν να δώσουν στο λαό μόνο νέα βάσανα, για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση που το ίδιο δημιούργησε.Καμία εμπιστοσύνη! Υπεύθυνη στάση είναι η στάση της λαϊκής αντεπίθεσης τώρα, για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση. Ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί. Εργάτες, αγρότες, μαθητές και φοιτητές, αυτοαπασχολούμενοι, όλοι και όλες ένα μέτωπο πάλης εναντίον της πολιτικής του «ευρωμονόδρομου»", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ."O Πρωθυπουργός δήλωσε ανυποψίαστος για όλη την περίοδο που εξελισσόταν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.Ελπίζω να είναι πρόσκαιρη αυτή η «ανυποψία».Εν τέλει, Αρχή άνδρα δείκνυσι και όχι ο λόγος", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.Δικομματικό και διαχρονικό σκάνδαλο με μεγάλες ευθύνες για τη Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε την υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος από το νομό Ηρακλείου όπου περιοδεύει.
Εξέφρασε τη λύπη του που η Εξεταστική επιτροπή της Βουλής δεν κατέληξε σε ενιαίο πόρισμα και έκανε λόγο για προνομιακή μεταχείριση Υπουργών που ευθύνονται και για ποινικά αδικήματα.
Το κράτος πρέπει να φέρεται στους Υπουργούς όπως σε κάθε πολίτη, τόνισε ο κ. Αλαβάνος, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να περνούν από ειδικές διαδικασίες της Βουλής, αλλά να παραπέμπονται στην τακτική δικαιοσύνη.
Σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει προανακριτική επιτροπή, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε πως έχουν τεθεί ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων υπουργών τόσο του ΠΑΣΟΚ, που όμως έχουν παραγραφεί, όσο και της Νέας Δημοκρατίας
"Έπειτα από τέσσερις μήνες σιωπής, ο Πρωθυπουργός μίλησε επιτέλους για σκάνδαλο στο Βατοπέδι. Απέφυγε όμως να μας εξηγήσει πως είναι δυνατόν να παρουσιάζει την κυβέρνησή του ως θύμα της υπόθεσης, την στιγμή που το σκάνδαλο αφορά κορυφαίους υπουργούς, στενούς του συνεργάτες και εν τέλει τον ίδιο προσωπικά", σχολίασε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξις Τσίπρας.


Ικανοποίηση στη ΝΔ


Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως ήταν διάχυτη η ικανοποίηση για την ομιλία του Πρωθυπουργού


"Καταρχήν ο πρωθυπουργός έκανε μια εξαιρετική ομιλία, μια ομιλία με την οποία απευθύνθηκε στο σύνολο του ελληνικού λαού και είπε αλήθειες, αλήθειες σημαντικές. Και σε μια δύσκολη ώρα, όπως αυτή που περνάμε, και την περνάμε ως χώρα, έχει παρά πολύ μεγάλη σημασία όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν από τα χείλη του υπεύθυνου πρωθυπουργού ποιά είναι η κατάσταση και πόσο δραστήρια χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, την συμμετοχή όλων στην αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.
" Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη όπως οφείλει να κάνει κάθε υπεύθυνος ηγέτης. Είναι εδώ για να παλέψει" ανέφερε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Άρης Σπηλιωτόπουλος



Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ



Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΟ VIDEO ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ Ν.Ε.Τ.


Διαβάστε Περισσότερα...

«Εισβολή» στο στούντιο του δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ (ΕΡΤ)


Ομάδα 20 νεαρών μπήκε στο στούντιο των ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, χθες στις 3 το μεσημέρι -την ώρα που ξεκινούσε το δελτίο ειδήσεων της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις συλλήψεις των τελευταίων ημερών.


Το δελτίο διακόπηκε για λίγα λεπτά, ενώ οι νεαροί -όπως έγινε γνωστό- ανήρτησαν πανό με σύνθημα: «Αποφυλάκιση όλων των συλληφθέντων - Σταματήστε να κοιτάτε, βγείτε στους δρόμους».


Mιλώντας λίγο αργότερα στο δελτίο ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ, Χρήστος Παναγόπουλος, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για το γεγονός, λέγοντας ότι οι νεαροί είχαν ξεκινήσει από νωρίς να έρχονται στο Ραδιομέγαρο σε μικρές ομάδες και όχι οργανωμένα.
Ο κ. Παναγόπουλος είπε επίσης ότι ορισμένα από τα άτομα αυτά πήγαν στο γραφείο του, λέγοντας ότι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που γίνεται η μετάδοση των γεγονότων των τελευταίων ημερών.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι δεν επρόκειτο για μαθητές, αλλά για μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα.
Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντοτε με τα λεγόμενα του κ. Παναγόπουλου, οι νεαροί επιχείρησαν να κάνουν κατάληψη στο στούντιο, αλλά και να εμποδίσουν και τον ίδιο να βγει από το γραφείο του.
«Ήταν άνθρωποι, που ήξεραν να χειρίζονται κοντρόλ, μηχανήματα, κάμερες. Ήταν σχεδιασμένο», κατήγγειλε ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος μίλησε για «οργανωμένη ενέργεια, πέρα από οποιαδήποτε κοινωνική ανοχή και διάσταση διαμαρτυρίας».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι του παρεδόθη ένα κείμενο ανυπόγραφο, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το περιστατικό, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ υπέβαλε μήνυση και ζήτησε την ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου.


Τι αναφέρεται στο κείμενο
Στο κείμενο των ατόμων που εισέβαλαν στο δελτίο της ΝΕΤ αναφέρονται τα εξής:
«Η δράση μας είναι αποτέλεσμα μίας συσσωρευμένης πίεσης που λεηλατεί τις ζωές μας και όχι μόνο μία συγκινησιακή έκρηξη με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία. Είμαστε μία ακόμη συλλογικότητα, κομμάτι της εξέγερσης που συμβαίνει.
» Ενάντια στην εξημέρωση από τα ΜΜΕ, προβαίνουμε σε παρέμβαση-παρεμβολή στη ροή του προγράμματος της ΕΡΤ. Θεωρούμε ότι τα ΜΜΕ συστηματικά καλλιεργούν το φόβο. Αντί να ενημερώνουν παραπληροφορούν. Παρουσιάζουν μια πολύμορφη εξέγερση σαν τυφλή εκτόνωση.
» Εξηγούν την κοινωνική έκρηξη με όρους ποινικούς και όχι πολιτικούς. Αποκρύπτουν επιλεκτικά τα πραγματικά γεγονότα. Προβάλλουν μία εξέγερση σαν ένα ακόμη θέαμα που πρέπει απλά να παρακολουθούμε μέχρι να αρχίσει το επόμενο σήριαλ. Τα ΜΜΕ μετατρέπονται καθημερινά σε μέσα καταστολής της ελεύθερης και δημιουργικής σκέψης.
» Να αυτοοργανωθούμε. Καμία αυθεντία δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματά μας. Χρειάζεται να συναντηθούμε με άλλους ανθρώπους. Να μετατρέψουμε τους δημόσιους χώρους – τους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα, τις σχολές -σε χώρους αδιαμεσολάβητης έκφρασης. Να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο για να συνδιαμορφώσουμε τον λόγο και τις δράσεις μας.
» Να μην φοβηθούμε, να κλείσουμε τις τηλεοράσεις, να βγούμε από τα σπίτια μας, να συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία – Αμεση αποφυλάκιση των συλληφθέντων διαδηλωτών. Για την ανθρώπινη χειραφέτηση και την ελευθερία.»


Καταδικάζει η κυβέρνηση
Το περιστατικό καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος, κάνοντας λόγο για «την προσπάθεια κάποιων ακραίων στοιχείων να καταλύσουν σήμερα την εύρυθμη και ανεξάρτητη λειτουργία ενός Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης και μάλιστα με δημόσιο χαρακτήρα».
«Τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν την περιφρόνηση που έχουν αυτά τα στοιχεία για τους κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί η Δημοκρατία μας. Γι' αυτό, κάθε τέτοια ενέργεια είναι από την πλευρά εκείνων που τη σχεδιάζουν, την πραγματοποιούν ή ακόμα και μόνο τη στηρίζουν, μια συνειδητή απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τ.Χυτήρης δήλωσε: «Όταν η κυβέρνηση μετατρέπει τη δημόσια τηλεόραση σε έναν μηχανισμό προπαγάνδας και σπατάλης του δημόσιου χρήματος, τότε μοιραία έρχεται η πλήρης διάλυση, που την παρακολουθεί ο ελληνικός λαός, σε απευθείας σύνδεση. Αξιος ο μισθός τους.»
Αλλά και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου, αφού σημείωσε ότι «είναι γνωστή η κριτική που έχουμε ασκήσει στη δημόσια τηλεόραση», είπε ότι τα σημερινά γεγονότα «είναι δυστυχώς άλλη μια απόδειξη της διάλυσης της επιχείρησης επί Νέας Δημοκρατίας». Τόνισε όμως καταλήγοντας πως «είναι προφανές ότι παρόμοιες ενέργειες, τις οποίες έχουμε δει τις τελευταίες μέρες και σε άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν μπορούν να είναι αποδεκτές ως μέθοδος δημοσιοποίησης απόψεων».
Το ΚΚΕ σημείωσε ότι ως μία από τις πολλές μορφές δράσης δεν μπορεί κανείς να την αποκλείσει. «Η παρατήρησή μας βρίσκεται στο ανώνυμο της ενέργειας, καθώς και ότι το περιεχόμενο των συνθημάτων θα έπρεπε να αφορά σε προβλήματα της Παιδείας και σε άλλα που απασχολούν τη νεολαία της εργατικής τάξης, τα παιδιά γενικά της λαϊκής οικογένειας».
O ΣΥΝ έκανε λόγο για «ειρηνικές διαμαρτυρίες και ακτιβισμούς νέων ανθρώπων» που «δεν μπορεί παρά να γίνονται από όλους μας δεκτές με συμπάθεια και κατανόηση». «Όσους 'αγανακτούν' και 'καταδικάζουν' παρεμβάσεις σαν τη σημερινή -προσθέτει ο ΣΥΝ- δεν τους είδαμε να κάνουν το ίδιο απέναντι στο κύμα χειραγώγησης από ορισμένα τηλεοπτικά μέσα, που προσπαθούν να παρουσιάσουν με ένα κλίμα τρομοφοβίας το ξέσπασμα μιας γενιάς, αγνοώντας αγωνίες, διεκδικήσεις και αιτήματα».
Παράλληλα, ο ΣΥΝ σημειώνει ότι «η βιασύνη του κυβερνητικού εκπροσώπου να καταγγείλει μια πράξη ακτιβισμού ως απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας, φανερώνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το μέτρο. Απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας υπήρξε η εν ψυχρώ δολοφονία του περασμένου Σαββάτου».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε: «πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι, άλλο διαμαρτυρία, άλλο κατάληψη, άλλο Δημοκρατία και άλλο αυθαιρεσία. Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης δεν μπορεί να παραβιάζεται από αυτόκλητους δημοκράτες οι οποίοι στο όνομα της Δημοκρατίας, καταλύουν κάθε έννοια της, η οποία είναι συνυφασμένη με την ελεύθερη ενημέρωση.»
Το υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας στον κ. Χυτήρη αναφέρει: «Αμετανόητος νοσταλγός των ημερών του ΠΑΣΟΚ, όταν και με τη δική του ενεργό συμβολή η ΕΡΤ εκτελούσε, απροκάλυπτα, χρέη κυβερνητικού και κομματικού φερεφώνου, ο πολιτικός εκπρόσωπος Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατο ν’ ανεχθεί και ν’ αναγνωρίσει τη σημερινή ελεύθερη ενημέρωση από την κρατική τηλεόραση. Ως προς την έμμεση πλην σαφή στήριξη που παρέχει με τη δήλωσή του στους προβοκάτορες που εισέβαλαν στην ΕΡΤ, μια λέξη μόνο ταιριάζει στον κ. πολιτικό εκπρόσωπο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ: Ντροπή και γι’ αυτόν και για το Κόμμα που εκπροσωπεί».
«Ο κ. Παυλόπουλος πριν λίγες ημέρες υπέβαλε την 'παραίτησή' του στον πρωθυπουργό και δεν έγινε αποδεκτή. Σήμερα, ο πρόεδρος της ΕΡΤ υπέβαλε την 'παραίτησή' του στον κ. Παυλόπουλο και δεν έγινε αποδεκτή. Παίζουν την κολοκυθιά! Κανένας τελικά δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Πρόκειται για μια κυβέρνηση ανεύθυνων» ανταπάντησε ο κ. Χυτήρης.



Newsroom ΔΟΛ



Διαβάστε Περισσότερα...

Πανό στην Ακρόπολη από φοιτητές και κατάληψη στη ΓΣΕΕ


Συμβολική διαμαρτυρία με την ανάρτηση πανό, στο οποίο αναγράφεται η λέξη «Αντίσταση» σε τέσσερις γλώσσες, πραγματοποίησαν φοιτητές, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.
Παράλληλα, υπό κατάληψη βρίσκεται το κτίριο της ΓΣΕΕ, ενώ έχει προγραμματισθεί αποκλεισμός της Ευελπίδων το μεσημέρι και συγκέντρωση στην Ομόνοια το απόγευμα.


Το πρωί της Τετάρτης, περίπου 50 φοιτητές εισήλθαν στο χώρο της Ακρόπολης με δύο πανό και με την πρόθεση να τα ξεδιπλώσουν στον Ιερό Βράχο. Οι φοιτητές διαπληκτίσθηκαν με τους φύλακες, ωστόσο τελικά κατάφεραν να αναρτήσουν τα πανό, στην βορειοανατολική πλευρά της Ακροπόλεως, δίπλα στην ελληνική σημαία.
Στο ένα πανό αναγραφόταν η λέξη «Αντίσταση» σε τέσσερις γλώσσες και στο δεύτερο η φράση: «Πανευρωπαϊκή Ημέρα Αλληλεγγύης - Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου - Όλοι στους δρόμους».
Η συμβολική διαμαρτυρία διήρκεσε περίπου μία ώρα.
«Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους νέους και τις νέες, στους φοιτητές, τους μαθητές και εργαζόμενους της Ευρώπης να πλημμυρίσουν αύριο Πέμπτη 18/12 τους δρόμους και να διαδηλώσουμε ενάντια στην καταστολή και την περιστολή των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και την εργασιακή επισφάλεια, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική των κυβερνήσεων της ΕΕ» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΝ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για αύριο, Πέμπτη, προγραμματίζονται συλλαλητήρια αλληλεγγύης στο μαθητικό κίνημα της Ελλάδας και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στο Βερολίνο. Δύο πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη στην Αθήνα.


Υπό κατάληψη το κτίριο της ΓΣΕΕ
Κατάληψη πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΓΣΕΕ από ομάδα νεαρών, που ζητούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων κατά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.
«Αλλού να στοχεύσουν οι καταλήψεις, η ΓΣΕΕ δεν είναι εξουσία», δήλωσε στην ΝΕΤ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ.Παναγόπουλος, αντιδρώντας στην κατάληψη του κτιρίου.
Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε επίσης, ότι οι νεαροί καταληψίες αυτοπροσδιορίζονται ως εργάτες, αλλά -όπως επισήμανε- από όσο γνωρίζει ο ίδιος οι εργάτες βρίσκονται στα εργοστάσια και στις οικοδομές. Ακόμη, τόνισε ότι στη ΓΣΕΕ εκφράζονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις.


Κατάληψη του δημαρχείου στα Ιωάννινα
Επίσης, υπό κατάληψη βρίσκεται το Δημαρχείο Ιωαννίνων, καθώς και ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός Ιωαννίνων. Οι καταληψίες ζητούν την παρίτηση της κυβέρνησης, την καταδίκη όσων κατηγορούνται για το φόνο του Αλέξη και των «πολιτικών αυτουργών τους», την κατάργηση των σωμάτων καταστολής, τον αφοπλισμό της Αστυνομίας και την απελευθέρωση των συλληφθέντων.
Παράλληλα, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάληψη στοκτίριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σερρών.


Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων


- Σήμερα, Τετάρτη, οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν στις 12 το μεσημέρι αποκλεισμό της οδού Ευελπίδων, έξω από τα Δικαστήρια, ενώ στις 18.00 πραγματοποιούν συγκέντρωση στην Ομόνοια μαζί με το ΠΑΜΕ.
- Στη Θεσσαλονίκη σήμερα, Τετάρτη, οι μαθητές θα κλείσουν συμβολικά κεντρικές οδικές αρτηρίες και στις 18.30 θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου μαζί με γονείς και εργαζομένους. - Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν δύο συλλαλητήρια στην Αθήνα: από φοιτητές και σπουδαστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ στην Ομόνοια στις 12.00 και από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς στα Προπύλαια στις 13.00.
- Στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη στις 12.00 διοργανώνεται συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα στο άγαλμα του Βενιζέλου
- Την Παρασκευή οι μαθητές διοργανώνουν συναυλία στα Προπύλαια. Την ίδια ημέρα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κρατικής και οικονομικής βίας έξω από τη Βουλή στις 15:00, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Παράλληλα, σύμφωνα με το
Βήμα, την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσουν οι τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες -των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και των δασκάλων (ΔΟΕ)- για να εκτιμήσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους τη νέα χρονιά. Πάντως, όλες οι βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης έχουν παραλύσει, καθώς εκατοντάδες σχολεία και πανεπιστημιακά τμήματα παραμένουν κλειστά.
Οι καταλήψεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν φθάσει στα 140 τμήματα, ενώ σύμφωνα με την ΟΛΜΕ οι καταλήψεις και οι αποχές στα σχολεία όλης της χώρας κλιμακώνονται και πλησιάζουν τις 700. Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, επιμένει ότι δεν ξεπερνούν τις 100. Ειρηνικές συγκεντρώσεις
Χωρίς επεισόδια και με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες η συγκέντρωση των κατοίκων των Εξαρχείων μπροστά από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Καλλιδρομίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Περίπου 1.000 άτομα κάθε ηλικίας, παρέμειναν περίπου δύο ώρες μπροστά από το αστυνομικό τμήμα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομοκρατίας στην περιοχή και ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των δύο ειδικών φρουρών. Στη Θεσσαλονίκη, ειρηνική πορεία πραγματοποίησαν φοιτητές, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άτομα που πρόσκεινται στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.Η πορεία ξεκίνησε από την περιοχή της Καμάρας και κατευθύνθηκε μέσω κεντρικών οδών προς το ΥΜΑ-Θ και το Αστυνομικό Τμήμα της Ανω Πόλης, για να οδηγηθεί στους χώρους του ΑΠΘ.Οι διαδηλωτές, φώναζαν συνθήματα, πετούσαν φέιγ βολάν, μοίραζαν έντυπο υλικό σε περαστικούς, ενώ μπήκαν σε δύο ραδιοσταθμούς μεταφέροντας στον αέρα τα μηνύματά τους και κατέστρεψαν δύο κάμερες ασφαλείας σε τραπεζικά υποκαταστήματα. Αισθητή ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί η επέμβασή τους.
Να σημειωθεί ότι τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η ποινική δίωξη 26 νεαρών (22 ανήλικοι), που συνελήφθησαν στη Λάρισα, για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου.


Newsroom ΔΟΛ




Διαβάστε Περισσότερα...