Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το Βατοπαίδι ο Κ. Καραμανλής


Την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, στο μερίδιο που του αναλογεί ανέλαβε προσωπικά ο πρωθυπουργός μιλώντας το πρωί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κύριος Καραμανλής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αρχικά είχε υποτιμήσει το θέμα τονίζοντας ότι το λάθος ήταν δικό του και δεν το χρεώνει σε κανέναν. Αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή επέκρινε την αντιπολίτευση για τη στάση της, έκανε λόγο για ψευδομάρτυρες και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το ότι επιχειρεί την ποινικοποίηση του δημόσιου βίου. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ενώ την ομιλία του κ. Καραμανλή επέκριναν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Την πολιτική ευθύνη στο μερίδιο που του αναλογεί ανέλαβε σήμερα Τρίτη μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ ο Πρωθυπουργός.
Με έντονη την διάθεση αυτοκριτικής ο Κώστας Καραμανλής , έκανε λόγο για μια σκανδαλώδη και θλιβερή υπόθεση που και ο ίδιος αρχικά υποτίμησε:
"Οφείλω να πω -και το λέω ευθέως- ότι υποτίμησα και εγώ το θέμα. Δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις του. Δεν είχα πλήρη εικόνα, όταν κλήθηκα για πρώτη φορά να τοποθετηθώ. Το λάθος αυτό δεν το χρεώνω σε κανέναν άλλον. Δικό μου ήταν. Είχα όμως -όπως έχω πάντοτε και όπως όλοι πρέπει να έχουμε- απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Αναγνωρίζω ότι οφείλαμε να έχουμε ισχυρότερα ανακλαστικά. Να ήμασταν περισσότερο υποψιασμένοι σε υστερόβουλες επιδιώξεις."
"Γνωρίζω ότι από τα όσα σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπαίδι, οι πολίτες έχουν πληγωθεί. Η Κυβέρνηση έχει αντικειμενική, πολιτική ευθύνη για κάθε ζήτημα που πληγώνει τους πολίτες. Αναλαμβάνω λοιπόν με ευθύτητα το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογεί. Αυτό έκανα πάντα σε όλη την πολιτική μου διαδρομή. Αυτό κάνω και τώρα" συνέχισε μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα των μελών της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.
Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε επίσης αντικειμενική πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης τονίζοντας στο ζήτημα του Βατοπαιδίου δεν έδειξε τα αντανακλαστικά που έπρεπε και σε έντονο ύφος ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθεί ακόμα και την ελάχιστη βλάβη του δημόσιου συμφέροντος και δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε όλα τα μέτρα και σε όλες τις αλλαγές που χρειάζονται, έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε δυνατότητα επανάληψης παρόμοιων φαινομένων.
Μίλησε επίσης για χρόνιες παθογένειες του κράτους που διευκόλυναν όπως είπε τα όσα διαδραματίστηκαν επισημαίνοντας ότι κάποιοι λειτούργησαν πέρα από την πνευματική τους αποστολή σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, εκμεταλλευόμενοι της χρόνιες αδυναμίες και ενέπλεξαν φορείς και υπηρεσίες και τόνισε ότι η δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες.
Ο κ. Καραμανλής άσκησε έντονη κριτική για το ζήτημα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την οποία είπε ότι ακολουθεί έναν επικίνδυνο δρόμο και προσποιείται ότι δεν ξέρει πώς και πότε ξεκίνησε το θέμα.
Κατηγόρησε την ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου και ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της Εξεταστικής επιστρατεύτηκαν ακόμη και ψευδομάρτυρες με στόχο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
"Στην υπόθεση αυτή, όπως και σε πολλές άλλες, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο. Προσποιείται πως δεν ξέρει ούτε πώς, ούτε πότε ξεκίνησε η θλιβερή αυτή ιστορία. Επενδύει κομματικά στην απόπειρα ποινικοποίησης του δημόσιου βίου. Αυτή η απόπειρα ποινικοποίησης γίνεται με κάθε μέσο. Γίνεται με αδιαφορία για την αλήθεια. Επιστρατεύθηκαν άλλωστε και ψευδομάρτυρες- ψευδομάρτυρες που με είχαν σαν στόχο, προσωπικά - με αστείες ιστορίες, οι οποίες κατέρρευσαν αμέσως σαν χάρτινος πύργος" τόνισε χαρακτηριστικά και επισήμανε:
" Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Δεν θα επιτρέψουμε τη διαστρέβλωση της αλήθειας. Δεν θα καταστήσουμε την Ελλάδα όμηρο μιας θλιβερής ιστορίας. Δεν θα συμπράξουμε σε μικροπολιτικές μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου".


Πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ
Απαντώντας στον Πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επέκρινε τον κ. Καραμανλή ότι δεν μίλησε καθαρά για σκάνδαλο αλλά για σκανδαλώδη υπόθεση και τόνισε ότι ''μετά τους παραπλανηθέντες υπουργούς έχουμε και παραπλανηθέντα Πρωθυπουργό.''
"Ο κ. Καραμανλής δεν είχε το θάρρος να κάνει πράξη αυτό που η ανάληψη των ευθυνών απαιτεί, δηλαδή να ζητήσει την παραίτηση των εμπλεκόμενων υπουργών, οι οποίοι τον χειροκροτούσαν σήμερα στην ομιλία του", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και έκανε γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.


"Στις περιπτώσεις όπου ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βρίσκονται σε δύσκολη θέση, δεν αντιλαμβάνονται τί συμβαίνει και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, τη λύση δίνει ο λαός", τόνισε και επέκρινε εκ νέου τον Κώστα Καραμανλή ότι χρειάστηκαν να περάσουν τέσσερις μήνες αποκαλύψεων, προκειμένου να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.


Σε ερώτηση αν θεωρεί γενναία πολιτική πράξη την αναγνώριση από τον πρωθυπουργό ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, κάτι που δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπαιρνε συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα οδυνηρές, που αφορούσαν στελέχη του Κινήματος και το ίδιο έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε υποθέσεις που αφορούσαν κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.


"Από ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ που διαχρονικά - -και πολύ περισσότερο σήμερα- - είναι εκφραστής της πολιτικής ανευθυνότητας, δεν θα περίμενε ποτέ κανείς να έχει αντίληψη και αίσθημα πολιτικής ευθύνης. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι δεν αντιλαμβάνεται και δεν μπορεί να αντιληφθεί πόσο κρίσιμη είναι η διεθνής συγκυρία. Αποδεικνύει ότι δεν νοιάζεται. Δεν νοιάζεται ούτε για την οικονομία, ούτε για τα πραγματικά, τα πιεστικά προβλήματα των πολιτών. Δεν νοιάζεται για το σήμερα. Αδιαφορεί για το αύριο του τόπου. Η βουλιμία της εξουσίας, που χαρακτηρίζει τη σημερινή ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολιτευτική περίοδο. Δεν θα τους ακολουθήσουμε", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.


Σκληρή απάντηση της αντιπολίτευσης


Επικριτικά ήταν τα σχόλια για την ομιλία του Πρωθυπουργού και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.


"Την παραμικρή εμπιστοσύνη να μη δείξουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην πολιτική της ΝΔ.Η κυβέρνηση, όπως και το ΠΑΣΟΚ, έχουν να δώσουν στο λαό μόνο νέα βάσανα, για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση που το ίδιο δημιούργησε.Καμία εμπιστοσύνη! Υπεύθυνη στάση είναι η στάση της λαϊκής αντεπίθεσης τώρα, για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση. Ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί. Εργάτες, αγρότες, μαθητές και φοιτητές, αυτοαπασχολούμενοι, όλοι και όλες ένα μέτωπο πάλης εναντίον της πολιτικής του «ευρωμονόδρομου»", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ."O Πρωθυπουργός δήλωσε ανυποψίαστος για όλη την περίοδο που εξελισσόταν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.Ελπίζω να είναι πρόσκαιρη αυτή η «ανυποψία».Εν τέλει, Αρχή άνδρα δείκνυσι και όχι ο λόγος", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.Δικομματικό και διαχρονικό σκάνδαλο με μεγάλες ευθύνες για τη Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε την υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος από το νομό Ηρακλείου όπου περιοδεύει.
Εξέφρασε τη λύπη του που η Εξεταστική επιτροπή της Βουλής δεν κατέληξε σε ενιαίο πόρισμα και έκανε λόγο για προνομιακή μεταχείριση Υπουργών που ευθύνονται και για ποινικά αδικήματα.
Το κράτος πρέπει να φέρεται στους Υπουργούς όπως σε κάθε πολίτη, τόνισε ο κ. Αλαβάνος, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να περνούν από ειδικές διαδικασίες της Βουλής, αλλά να παραπέμπονται στην τακτική δικαιοσύνη.
Σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει προανακριτική επιτροπή, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε πως έχουν τεθεί ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων υπουργών τόσο του ΠΑΣΟΚ, που όμως έχουν παραγραφεί, όσο και της Νέας Δημοκρατίας
"Έπειτα από τέσσερις μήνες σιωπής, ο Πρωθυπουργός μίλησε επιτέλους για σκάνδαλο στο Βατοπέδι. Απέφυγε όμως να μας εξηγήσει πως είναι δυνατόν να παρουσιάζει την κυβέρνησή του ως θύμα της υπόθεσης, την στιγμή που το σκάνδαλο αφορά κορυφαίους υπουργούς, στενούς του συνεργάτες και εν τέλει τον ίδιο προσωπικά", σχολίασε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξις Τσίπρας.


Ικανοποίηση στη ΝΔ


Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως ήταν διάχυτη η ικανοποίηση για την ομιλία του Πρωθυπουργού


"Καταρχήν ο πρωθυπουργός έκανε μια εξαιρετική ομιλία, μια ομιλία με την οποία απευθύνθηκε στο σύνολο του ελληνικού λαού και είπε αλήθειες, αλήθειες σημαντικές. Και σε μια δύσκολη ώρα, όπως αυτή που περνάμε, και την περνάμε ως χώρα, έχει παρά πολύ μεγάλη σημασία όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν από τα χείλη του υπεύθυνου πρωθυπουργού ποιά είναι η κατάσταση και πόσο δραστήρια χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, την συμμετοχή όλων στην αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.
" Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη όπως οφείλει να κάνει κάθε υπεύθυνος ηγέτης. Είναι εδώ για να παλέψει" ανέφερε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Άρης Σπηλιωτόπουλος



Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ