Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

"ΜΠΑΧΑΛΟ" ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ...


Κινδυνεύει η ζωή ασθενών στο Νοσοκομείο

Βαριές κατηγορίες απηύθυνε ο διευθυντής Β΄ Χειρουργικής Κλινικής Παναγιώτης Χρυσομάλλης κατά του διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας Δημοσθένη Σωτηρόπουλου, σε συνέντευξη Τύπου.«Με τον τρόπο διοικήσεως τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ασθενών. Αυτό οφείλεται στις ενέργειες του διοικητού, διότι μ’ αυτά που κάνει θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών και πιστεύω ότι ο ίδιος είναι επικίνδυνος να διοικεί το Νοσοκομείο», είπε ο κ. Χρυσομάλλης. Στη συνέχεια τόνισε: «Εκείνο που με έκανε όμως να επαναστατήσω και να σας φωνάξω σήμερα είναι ότι ήρθα σε σύγκρουση με τη συνείδησή μου», σχετικά με τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Χρυσομάλλη ο κ. Σωτηρόπουλος τονίζει μεταξύ άλλων: «Στην προσπάθειά του να εκθέσει τον Διοικητή του Νοσοκομείου για συμμετοχή σε διαπλοκή, εκτίθεται ο ίδιος και φτάνει στο σημείο με τις ενέργειές του να επιδιώκει το κλείσιμο μιας κλινικής ή ενός τμήματος, που κατά τεκμήριο σώζουν Ζωές».


Κορύφωση για τη ΜΕΘ

Ο κ. Χρυσομάλλης τόνισε πως «εκείνο που με έκανε όμως να επαναστατήσω και να σας φωνάξω σήμερα είναι ότι ήρθα σε σύγκρουση με τη συνείδησή μου», σχετικά με τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Στο Δ.Σ., στις 24 Νοεμβρίου έθεσε το θέμα, προτείνοντας να ζητηθεί επειγόντως από το υπουργείο Υγείας η απόσπαση ενός εντατικολόγου για να λειτουργήσει με δύο η ΜΕΘ (είχε μείνει μόνο ένας) και με εφημερεύοντες που δεν έχουν εξειδίκευση, υπό την κάλυψη των ειδικών. «Αυτή ήταν η αιτία που στο Συμβούλιο εξανέστη ο κ. Σωτηρόπουλος και φωνάζοντας “δε θα γραφτούν ούτε στα πρακτικά”, το καταλαβαίνετε, δικτατορία έχουμε, τη γνώμη μου που την υπογράφω δε θα τη γράψω;, που θα ενοχλήσομε τον υπουργό και τόνα και τ’ άλλο. Και βέβαια η παρουσία μου στο Συμβούλιο δεν μπορούσε να παραμείνει. Έφυγα. Τα κατήγγειλα, τα καταγγέλλω και σήμερα και αυτή τη στιγμή η Μονάδα δουλεύει με μία γιατρό επικουρική επιμελήτρια Β΄ και με εφημερεύοντες χωρίς καν να έχουν εξειδίκευση να μπορέσουν να εργαστούν σ’ αυτόν τον τομέα και να καλύπτονται». Και συμπλήρωσε: «Μ’ αυτές τις συνθήκες, δε μ’ ενδιαφέρει αν με κακολογήσουν και να πω τη λέξη, είναι προτιμότερο να κλείσει η Μονάδα παρά να γίνει δολοφόνος».


«Αναδεικνύετε τα θέματα»

Ο κ. Χρυσομάλλης εδώ και ένα χρόνο παρέβη το πιστεύω του περί του να είναι ο γιατρός αθόρυβος και να αποφεύγει την προβολή, από αγανάκτηση για όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο, εμφανισθείς μία φορά σε ένα κανάλι (υπήρξε και άλλη παρέμβασή του στην TV), ενώ άλλη μία φορά έδωσε στις εφημερίδες ορισμένα στοιχεία και συγκεκριμένα «μετά από μία συνέντευξη συναδέλφου εδώ που μας συκοφάντησε με το χειρότερο τρόπο» όπως είπε, όταν στον Τάσο Παπαγεωργίου και στο γράφοντα έκανε μία δήλωση (σ.σ. μετά τη συνέντευξη του κ. Κεχαγιά τέτοια εποχή πέρυσι). Ο κ. Χρυσομάλλης επεσήμανε απευθυνθείς στους δημοσιογράφους: «Πιστεύω ότι κάνετε τη δουλειά σας, να αναδεικνύετε θέματα που υπάρχουν. Πιστεύω όμως ακόμη ότι υπάρχουν διοικητικές αρχές και δικαστικές να λύσουν τις διαφορές. Ως προς το μεσαίο σκέλος ότι υπάρχουν διοικητικές αρχές για να λύσουν τις διαφορές, δυστυχώς προδόθηκα. Εσείς συνεχίζετε να αναδεικνύετε τα θέματα, η δικαιοσύνη πιστεύω εργάζεται διότι ο συγκεκριμένος συνάδελφος είναι υπόδικος και έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο, θα γίνει τον Ιανουάριο. Δυστυχώς, οι διοικητικές αρχές κοιμούνται».


Αναφορές

Ο διευθυντής της Β’ Χειρουργικής είπε ακόμη: «Βλέποντας ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο, στις 6 Ιουνίου (σ.σ. το έγγραφο που διένειμε ο κ. Χρυσομάλλης έχει ημερομηνία 2-6-2008) έκανα αναφορά στη ΔΥΠΕ», στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του διοικητή: «μη υλοποίηση αποφάσεων του Συμβουλίου αλλά και των ιδίων του αποφάσεων, με αποτέλεσμα μείζονα λειτουργικά προβλήματα αλλά και οικονομική ζημιά του Νοσοκομείου», «συγκάλυψις παρανόμων πράξεων διοικητικών και ιατρικών, με αποτέλεσμα μεγάλη επιστημονική υποβάθμιση ιατρών προς επιστημονικό και οικονομικό όφελος άλλων», «Οι αποφάσεις του και οι παράνομες ενέργειες είναι υπέρ συγκεκριμένων ατόμων που τα χαρακτηρίζει η διαπλοκή συμπλέοντας με αυτούς σε τόσο μεγάλο βαθμό μέχρι σημείου συμμετοχής και του ιδίου», σύμφωνα με όσα διάβασε ο κ. Χρυσομάλλης. «Μίλησα σε κουφούς. Ουδείς με ενόχλησε ούτε με ένα τηλέφωνο», είπε.Ο κ. Χρυσομάλλης διάβασε και έγγραφό του με ημερομηνία 20-6-2008 (που επίσης διένειμε) προς την επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου ανέφερε ότι «στις καταστάσεις των εφημερευόντων ιατρών στο Κέντρο Υγείας του Μελιγαλά έχει γίνει απάτη μετά την έγκριση αυτών από το ΔΣ του Νοσοκομείου». Είπε επίσης ότι έχει ζητηθεί 4 φορές από τη ΔΥΠΕ να γίνει ΕΔΕ και «ουδείς παρουσιάστηκε ούτε να μας γνωρίσει».Ο κ. Χρυσομάλλης ανέφερε και τα εξής: «Μ’ αυτές τις συνθήκες όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε πλέον να δουλέψουμε μ’ αυτή την πίεση. Ο καθένας ας καθορίσει τη στάση του. Εγώ οφείλω σαν εκπρόσωπος των γιατρών στο ΔΣ και τα 8 χρόνια που είμαι στο Διοικητικό Συμβούλιο να τα καταγγείλω, να τα μάθει ο κόσμος, να πάρουν τις αποφάσεις τους. Εγώ τις δικές μου τις έχω πάρει». Σε ερώτηση για τις αποφάσεις του, δε θέλησε να απαντήσει.

Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Σκληρή απάντηση του διοικητή του Νοσοκομείου

Σε όσα του καταλόγισε ο Παναγιώτης Χρυσομάλλης απάντησε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Δημοσθένης Σωτηρόπουλος, αργά χθες το βράδυ. «Δεν θα ακολουθήσω σήμερα τον κ. Χρυσομάλλη στο παραλήρημά του. Η θητεία του στο Νοσοκομείο ως Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας έχει λήξει και πρόκειται να αντικατασταθεί. Στην Καλαμάτα ήρθα με εντολή του Υπουργού Υγείας και με εφόδια τις γνώσεις ενός νοσοκομειακού Ιατρού (είμαι διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Τριπόλεως), με την εμπειρία ενός πρώην Δημάρχου, για να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην ΥΓΕΙΑ και τις προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού προσωπικού και με τη βοήθεια των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, να παλέψουμε και να επιτύχουμε το καλύτερο, παρά τις τρέχουσες αντίξοες συνθήκες και την έλλειψη προσωπικού. Ο κόσμος που τον ακούει, από το ύφος και τα λεγόμενά του, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του, είναι δε γνωστός στα αρμόδια όργανα, που τον αγνοούν, όπως ακούσατε στις δηλώσεις του. Στην προσπάθειά του να εκθέσει τον Διοικητή του Νοσοκομείου για συμμετοχή σε διαπλοκή, εκτίθεται ο ίδιος και φτάνει στο σημείο με τις ενέργειές του να επιδιώκει το κλείσιμο μιας κλινικής ή ενός τμήματος, που κατά τεκμήριο σώζουν ζωές. Πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι Δημόσιος Λειτουργός και δεν μπορεί να είναι και διοικητής και διοικούμενος, γιατί αυτό μερικές φορές δεν είναι για το συμφέρον των ασθενών. Τα αναφερόμενά του για τη δήθεν συμμετοχή μου σε διαπλοκή, μου είναι εντελώς άγνωστα στη μέχρι τώρα πορεία μου και τον παραδίδω στην κρίση του λαού της Μεσσηνίας τον οποίο καλώ να συνεχίσει να εμπιστεύεται το Νοσοκομείο και να κλείσει τα αυτιά του στους λασπολόγους. Όσο για τις δημόσιες κατ’ εξακολούθηση λεκτικές εκτροπές του κ. Χρυσομάλλη, υπάρχουν αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν».


«Αβάσιμες οι καταγγελίες… »

Διαψεύδει ο αναπληρωτής διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων - Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, Ντίνος Τσερώνης, όσα του καταλόγισε ο διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής, Παναγιώτης Χρυσομάλλης, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες Τρίτη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Ο κ. Τσερώνης περνά στην αντεπίθεση, λέγοντας πως ο ίδιος έχει ήδη απαντήσει εγγράφως στην αναφορά του κ. Χρυσομάλλη, πως τα στοιχεία που συνέλεξε «καθιστούν αβάσιμες τις καταγγελίες», μην παραγνωρίζοντας βέβαια πως κάποια θέματα βρίσκονται «υπό δικαστική διερεύνηση». Τέλος, εκθειάζει το Νοσοκομείο της Καλαμάτας ως ένα από τα 5 καλύτερα της Υγειονομικής Περιφέρειας, θεωρώντας ως καθοριστική σε αυτό και τη συνεισφορά του κ. Χρυσομάλλη. Αναλυτικά ο κ. Τσερώνης αναφέρει: «Σχετικά με τις δηλώσεις του χειρουργού του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Χρυσομάλλη, Διευθυντή της Β’ Χειρουργικής Κλινικής, κατά τη συνέντευξή του στις 15/12/2008 και ειδικά στο σημείο που αναφέρεται ότι η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων - Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, δεν απήντησε στην αναφορά του, θα ήθελα να κάνω γνωστά τα εξής: Η πραγματικότητα είναι ότι απήντησα γραπτώς στις 12/11/2008. Στην απάντησή μου του γνωρίζω ότι έχω λάβει συγκεκριμένα μέτρα και μάλιστα πριν την γραπτή αναφορά του για καταγγελίες που μου είχε διατυπώσει στο παρελθόν. Θεωρούσα λοιπόν ότι αυτά υπονοούσε η γενικόλογη αναφορά του, η οποία δεν συνοδευόταν από συγκεκριμένα στοιχεία. Επιπλέον, τον επισκέφτηκα στο γραφείο του και μετά την συνάντησή μας αναζήτησα στοιχεία για όσες από τις καταγγελίες ήταν συγκεκριμένες. Συγκέντρωσα αναφορές στελεχών και νομικές γνωμοδοτήσεις, οι οποίες καθιστούν τις καταγγελίες αβάσιμες. Υπάρχουν βεβαίως και κάποια θέματα που είναι υπό δικαστική διερεύνηση. Όσον αφορά στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως προκύπτει από την απολογιστική αναφορά (10/11/2008), του εντατικολόγου κ. Καίσαρη, έχει λειτουργήσει με άριστα αποτελέσματα ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς δείκτες αξιολόγησης. Τέλος θα ήθελα να επαναλάβω, ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι μέσα στα 5 πιο οργανωμένα και πιο αποδοτικά από τα 31 Νοσοκομείο της Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων - Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, μαζί με τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Πατρών και Ιωαννίνων. Σε αυτό βέβαια είναι καθοριστική και η συνεισφορά του κ. Χρυσομάλλη».


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



***Και μετά από αυτά:

Οι έχοντες ανάγκη, που κατεφεύγουν στο Νοσοκομείο για την υγεία και την ίδια ακόμη τη ζωή τους, μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας;;;...
Και, πόσο ακόμη θα συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που μόνο αβεβαιότητα, ανησυχία και φόβο σκορπίζει στους πολίτες;;;...
Το Υπουργείο Υγείας και ο ίδιος ο Υπουργός γιατί, επιτέλους, δεν παίρνουν θέση;;;...
Από μεγάλα, παχιά και κούφια λόγια και βαρύγδουπες εξαγγελίες, χορτάσαμε!
Το μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα αυτό του Νοσοκομείου της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, πότε θα αντιμετωπιστεί;;;....