Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

«Θεμελιώδες δικαίωμα» η πρόσβαση στο Internet...



Τέσσερις στους πέντε ενήλικες χρήστες του διαδικτύου θεωρούν θεμελιώδες δικαίωμά τους την πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ οι μισοί περίπου υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να εποπτεύεται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Μετά από δημοσκόπηση σε 27.000 ενήλικες από 26 χώρες που διενέργησε η BBC World Service, διαπιστώθηκε ότι.............

σε ποσοστό 78% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι το διαδίκτυο τους παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία και απεριόριστες γνώσεις.

Οι ερωτηθέντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνούν τον μέσο όρο της άποψης ότι το διαδίκτυο παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία και πιστεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό ότι μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ηλεκτρονικά. Το 65% των Ιαπώνων, ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται ασφάλεια να εκφράζονται ελεύθερα μέσω διαδικτύου, με τους ερωτηθέντες από τη Ν. Κορέα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Κίνα να συμμερίζονται την ίδια άποψη.

Προβληματισμένοι φάνηκαν, ωστόσο, αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα όσον αφορά στο χρόνο που δαπανά κανείς σερφάροντας. Όσον αφορά στην εποπτεία του διαδικτύου, περισσότεροι από τους μισούς (27.000 άτομα) δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την εποπτεία αυτού, κυρίως από τη Ν. Κορέα, τη Νιγηρία και το Μεξικό, ενώ αντίθετη άποψη έχουν οι χρήστες στο Πακιστάν, την Τουρκία και την Κίνα.

«Παρά τις ανησυχίες σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και την απάτη, οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο θεωρούν την πρόσβαση στο διαδίκτυο θεμελιώδες δικαίωμά τους», σημειώνει ο Ντουγκ Μίλερ, πρόεδρος της GlobeScan που διεξήγαγε την έρευνα. «Πιστεύουν ότι το διαδίκτυο χαρίζει δύναμη και δεν θέλουν να εποπτεύεται από τις κυβερνήσεις», τονίζει.

Σε ποσοστό άνω του 70% οι ερωτηθέντες από την Ιαπωνία, το Μεξικό και τη Ρωσία δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς διαδίκτυο.


naftemporiki.gr



Διαβάστε Περισσότερα...

Σεισμός κοντά στην Πάτρα...


Σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.12, στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 25χλμ ανατολικά της Ναυπάκτου.

Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακο σεισμολογικό ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,4 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 2 χλμ. Δεν έχουν γίνει αναφορές για ζημιές.


Διαβάστε Περισσότερα...

Συνεδριάζει στις 7 το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας.


Στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης έχουν ως εξής:............

1. Επί αιτήσεως Ομίλου Τριπυλιωτών Φίλων του Αρκαδικού ποταμού σχετικά με το φράγμα του Αρκαδικού ποταμού.

2. Επί αιτήσεως Παππά Χρήστου του Πάλλη για συντήρηση οδού Αγίου Νικολάου.

3. Συμπλήρωση της 297/2009 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για την υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο:«Διαδημοτικό Πληροφοριακό Σύστημα».

4. Ρύθμιση οφειλών από Δημοτικά Τέλη, φόρους κ.λ.π.( Ν.381/2009 άρθρο 63 § 2).

5. Δακοκτονία 2010 - Δολωματικοί από εδάφους ψεκασμοί. ( έγγραφο Δ/νση Αγροτικής Αν/ξης και Τροφίμων αριθ. 717/17-2-2010).

6. Επί αιτήσεως Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Περδικονεριτών « Η ΠΡΟΟΔΟΣ» για παραχώρηση χώρου.

7. Γνωμοδότηση επί της απόφασης με αριθ.14/2010 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚΥ, η οποία αφορά συμπλήρωση της 62/2009 απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚΥ, σχετικά με σύναψη δανείου.

8. Γνωμοδότηση επί της απόφασης με αριθ.15/2009 του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Κυπαρισσίας που αφορά τον καθορισμό εσόδων του Νομικού Προσώπου.

9. Γνωμοδότηση επί του απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας οικονομικού έτους 2009.

10. Γνωμοδότηση επί του απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής του Γυμνασίου Κυπαρισσίας οικονομικού έτους 2009.

11. Γνωμοδότηση επί του απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής του Α΄ & Γ΄ Δημοτικού σχολείου Κυπαρισσίας οικονομικού έτους 2009.

12. Γνωμοδότηση επί του απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής του Β΄ Δημοτικού σχολείου Κυπαρισσίας οικονομικού έτους 2009.

13.Γνωμοδότηση επί του απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής του 1ου Νηπιαγωγείου Κυπαρισσίας οικονομικού έτους 2009.

14. Γνωμοδότηση επί του απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής του 2ου Νηπιαγωγείου Κυπαρισσίας οικονομικού έτους 2009.

15. Γνωμοδότηση επί του απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής του 3ου Νηπιαγωγείου Κυπαρισσίας οικονομικού έτους 2009.

16. Επί αιτήσεως Καλαμπόκη Γεωργίου του Ιωάννη για διαγραφή προστίμων ΤΑΠ και Δ.Τ.

17. Επί αιτήσεως Φρέσκου Χρήστου του Κων/νου για διαγραφή προστίμων ΤΑΠ και Δ.Τ.

18. Επί αιτήσεως Στασινού Δήμητρας του Σωτηρίου για διαγραφή προστίμων ΤΑΠ. και Δ.Τ.

19.Επί αιτήσεως Φρέσκου Κων/νου του Γεωργίου για διαγραφή προστίμων ΤΑΠ και Δ.Τ.

20. Επί αιτήσεως Φρέσκου Κων/νου του Γεωργίου για διαγραφή προστίμων ΤΑΠ και Δ.Τ.

21. Επί αιτήσεως Λέκκου Πέτρου του Δημητρίου για διαγραφή προστίμων ΤΑΠ και Δ.Τ.

22. Επί αιτήσεως Γιαννόπουλου Αθανασίου του Αλεξίου για διαγραφή προστίμων ΤΑΠ και Τ.Φ.

23. Επί αιτήσεως Οικονομοπούλου Κων/νας του Φωτίου για διαγραφή προστίμων ΤΑΠ.

24.Επί αιτήσεως Μαντά Κωνσταντίνου του Παναγιώτη για διαγραφή προστίμων ΤΑΠ.

25. Επί αιτήσεως Μαντά Κωνσταντίνου του Παναγιώτη για επιστροφή χρηματικού ποσού από καταβολή ΤΑΠ.

26.Επί αιτήσεως Σαλιγκαριά Δημητρίου του Αντωνίου για επιστροφή χρηματικού ποσού από καταβολή Δ.Τ.




Διαβάστε Περισσότερα...

Ημέρα της Γυναίκας - Ζωή… γένους θηλυκού


Μεσσήνιες όλων των ηλικιών και καταβολών, τοποθετούνται για τη θέση της γυναίκας.
Για τις δραστηριότητες που τις έβαλαν ισότιμα στο παιχνίδι των φύλων και για εκείνες που γύρισαν μπούμερανγκ.
Για τις δυσκολίες, τις χαρές και τις ανάγκες που συνοδεύουν τη γυναικεία χειραφέτηση. Για το ρόλο του –πάλαι ποτέ;- ισχυρού φύλου, που... έχει χάσει την μπάλα.................

Ζωή Μιχαλοπούλου (φοροτεχνικός): «Η γυναίκα μπορεί να κάνει ό,τι βάλει στο μυαλό της»

«Η σύγχρονη γυναίκα είναι δυναμική, έξυπνη, έχει αποκτήσει ανεξαρτησία, μπορεί να ανταπεξέλθει στη ζωή της και μόνη της, δεν έχει τόσο ανάγκη τον άντρα και σε πρακτικό επίπεδο. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για όλες τις γυναίκες. Ισχύει μεν για τις γυναίκες της πόλης, αλλά οι γυναίκες της υπαίθρου είναι σε άλλη μοίρα. Δεν είναι το ίδιο με μια γυναίκα που έχει σπουδάσει, εργάζεται, έχει δικό της εισόδημα. Η γυναίκα στην ύπαιθρο έχει άλλη αντιμετώπιση από τον άντρα και συνήθως εξαρτάται οικονομικά από αυτόν.
Υπάρχουν τομείς στους οποίους η ζωή της σύγχρονης γυναίκας έχει δυσκολέψει και άλλοι στους οποίους είναι πολύ καλύτερη. Πρακτικά έχει γίνει πιο εύκολη, οι σχέσεις όμως είναι πιο δύσκολες.
Θεωρώ ότι σήμερα μια γυναίκα μπορεί να κάνει ό,τι βάλει στο μυαλό της. Είναι πολύ δυναμικό στοιχείο. Αυτό δημιουργεί βέβαια πιέσεις, αλλά ανοίγονται και περισσότερες δυνατότητες. Αυτό που σίγουρα πρέπει να διεκδικήσει είναι η πλήρης ισοτιμία με τον άντρα, που παρά την πρόοδο που έχει γίνει, δεν υπάρχει ακόμα, στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην καθημερινότητα. Ισοτιμία και εκτός και εντός σπιτιού. Επίσης, θα πρέπει να διεκδικήσει περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Με τις συνθήκες ζωής, η γυναίκα δύσκολα έχει πλέον χρόνο για τον εαυτό της. Και μια υποστήριξη από τον άντρα, που θεωρώ ότι δεν υπάρχει ακόμα.
Αντιστοίχως, οι άντρες έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με το παρελθόν. Έχουν χάσει την ταυτότητά τους και φταίμε κι εμείς σε αυτό. Είναι όλο το κλίμα, η κοινωνία έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, αλλά έχουν και οι γυναίκες μερίδιο ευθύνης. Κάπου μπερδέψαμε το φεμινισμό με την ισότητα και τελικά ευνουχίσαμε τους άντρες. Οι άντρες σήμερα είναι φοβισμένοι.
Αυτό που θα ήθελα από την προσωπική μου ζωή είναι να είμαι καλά κατ’ αρχάς, να έχω οικονομική ανεξαρτησία και δυνατότητα, και να έχω υγιείς σχέσεις».

Ιλιάνα Ιβάνοβα (οικιακή βοηθός): «Οι γυναίκες είμαστε δυνατές, παλεύουμε»

«Κατάγομαι από τη Βουλγαρία και είμαι δεκατρία χρόνια στην Καλαμάτα. Η Ελλάδα έχει γίνει η δεύτερη πατρίδα μου.
Τα πράγματα για τη γυναίκα δεν είναι εύκολα, όμως οι γυναίκες είμαστε, ξέρετε, δυνατές, παλεύουμε. Να φροντίσουμε την οικογένεια, να μεγαλώσουμε τα παιδιά, να τα βγάλουμε πέρα και με τις δουλειές. Για μένα, τα πράγματα ήταν δύσκολα, όπως για όλους τους ανθρώπους που μεταναστεύουν. Έπρεπε να μάθω τη γλώσσα, να τα καταφέρω στην καθημερινότητα, αλλά τώρα πια η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου. Όμως, σήμερα μια γυναίκα μπορεί να κάνει ό,τι θέσει ως στόχο. Μπορεί να δουλεύει ισότιμα, μαζί με τους άντρες, και παράλληλα να τα καταφέρνει και στο σπίτι. Το έχουμε αποδείξει.
Αυτό που λείπει στις γυναίκες, αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε, είναι να δίνουμε πιο πολλή σημασία στον εαυτό μας. Επειδή προσέχουμε παιδιά, άντρες, το σπίτι, για εμάς μένει πολύ λίγος χρόνος. Δυστυχώς, δε βλέπω το κράτος να στηρίζει τις γυναίκες. Είναι πολύ δύσκολα για μια γυναίκα, εργαζόμενη, μάνα, ειδικά τώρα που, όπως λένε, θα παίρνουμε πολύ μεγαλύτερες σύνταξη».

Σοφία, Βαρβάρα (μαθήτριες Γυμνασίου): «Οι γυναίκες πρέπει να διεκδικήσουν περισσότερη ανεξαρτησία»

Σοφία: «Η θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου, αλλά το θέμα είναι ότι κάποιοι άντρες συνεχίζουν να την υποβαθμίζουν και νομίζουν ότι αυτοί είναι το πιο ισχυρό φύλο».

Βαρβάρα: «Στο σχολείο καλά τα πάμε αγόρια και κορίτσια. Μπορεί κάποια αγόρια να μας αντιμετωπίζουν σαν να ανήκουμε σε άλλη κατηγορία ανθρώπων και να μην είμαστε πολύ καλά, αλλά με τα πιο πολλά έχουμε φιλικές σχέσεις».

Σοφία: «Τα αγόρια στο σχολείο αντιμετωπίζουν τα κορίτσια σαν να είναι αντικείμενα, που τα κάνουν ό,τι θέλουν. Έχουν στο μυαλό τους συνεχώς το φάσωμα, έλα να φιληθούμε, δηλαδή. Αυτό που πρέπει να διεκδικήσουν οι γυναίκες είναι περισσότερη ανεξαρτησία».

Βαρβάρα: «Να μην τους έχουμε ανάγκη. Δεν είναι αυτοί όλος ο κόσμος».

Σοφία: «Το μέλλον μου το βλέπω ως ψυχίατρο και να μην εξαρτώμαι από κάποιον άντρα. Αν εξαρτώμαι από κάποιον άντρα, θα είμαι πληγωμένη μια ζωή».

Βαρβάρα: «Η γυναίκα πρέπει να έχει το δικό της πορτοφόλι, να μην έχει ανάγκη κανέναν άντρα».

Δήμητρα Πιέρρου (μεταλλουργός μηχανικός): «Καθημερινά δίνεις εξετάσεις για τις ικανότητές σου»

«Εργάζομαι στο αντικείμενό μου και είμαι μητέρα ενός 5χρονου αγοριού. Η ζωή μιας εργαζόμενης και μητέρας είναι εντατική και δύσκολη. Ειδικά αν δουλεύεις στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, πιεσμένα. Καθημερινά δίνεις εξετάσεις για τις ικανότητές σου, για την αξία σου, δεν υπάρχει μονιμότητα και είσαι διαρκώς σε μία αναζήτηση.
Το πόσα καταφέρνουν οι γυναίκες και το τι διεκδικούν, εξαρτάται από το άτομο, όχι από τις γυναίκες συγκεκριμένα. Σαφώς, πρέπει να έχουν ισάξιο τρόπο μεταχείρισης στα εργατικά θέματα και στα οικογενειακά. Νομίζω, όμως, ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται καλύτερη από ό,τι τα παλαιότερα χρόνια. Πολλές γυναίκες ξέρουν και τι θέλουν και ποια είναι η θέση τους.
Οι γυναίκες έχουν βγει πιο επιθετικά και οι άντρες έχουν χάσει λίγο τη δική τους επιθετικότητα. Είναι πιο φοβισμένοι. Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι οι σχέσεις των δύο φύλων έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν.
Θα ήθελα να είμαι καλά στην υγεία μου και να μην υπάρχει ανισότητα. Όχι τόσο όσον αφορά στις γυναίκες, γενικότερα στην κοινωνία».

Νανά Τ. (έμπορος): «Οι γυναίκες θέλουν να γίνουν άντρες»

«Πιστεύω ότι η θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί σε σχέση με παλιά, που δεν μπορούσαν να μιλήσουν. Αλλά βλέπω ότι πολλές γυναίκες έχουν νοοτροπία… κατινίστικη και υποτιμάνε πολύ τον εαυτό τους. Σίγουρα είναι καλύτερα σε σύγκριση με το παρελθόν –όχι σε όλες τις χώρες βέβαια- αλλά θέλει ακόμα δουλειά. Στη Μεσσηνία έχουν γίνει βήματα πάνω στο θέμα. Ίσως μάλιστα η Μεσσηνία είναι καλύτερα από ό,τι άλλες περιοχές.
Τι πρέπει να διεκδικήσει η γυναίκα σήμερα; Να μη θέλει να γίνει άντρας. Βλέπω ότι οι γυναίκες έχουν δει από την… αντίθετη πλευρά το φεμινισμό και θέλουν να γίνουν άντρες. Πολλές είναι πολύ προκλητικές ή πολύ κρύες, το παίζουν, έχουν χάσει την επαφή με τη θηλυκότητά τους. Επιπλέον, αυτό που δε μου αρέσει στις γυναίκες είναι ότι οι περισσότερες τα μετράνε όλα με γνώμονα το γάμο, τα παιδιά και ακούω πολλές που λένε, να βρω έναν πλούσιο, με καλό αμάξι, καλό σπίτι, αυτό τις ενδιαφέρει, όχι κάτι άλλο.
Οι άντρες, από την πλευρά τους και εξαιτίας αυτού, έχουν φοβηθεί. Και αυτοί δεν ξέρουν το ρόλο τους πλέον. Οι γυναίκες τα έχουν μπερδέψει τα πράγματα.
Όσο για τις παγκόσμιες ημέρες, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κ.τ.λ., είναι όλες για το θεαθήναι. Γίνεται κάτι; Εγώ δε βλέπω να έχει αλλάξει κάτι, ούτε στην Αφρική ούτε στα αραβικά κράτη. Ο καθένας, αν αλλάξει, από μόνος του. Τώρα, παγκόσμια μέρα, δε λέει τίποτα…».

Ελένη Αλειφέρη (δήμαρχος Μελιγαλά): «Η Αυτοδιοίκηση ταιριάζει στις γυναίκες»

«Οι γυναίκες στην πολιτική έχουν αυξημένες δυσκολίες. Ο πολιτικός στίβος είναι ανταγωνιστικός, ούτως ή άλλως, και νομίζω ότι εδώ έγκειται η μεγαλύτερη δυσκολία. Οι γυναίκες είναι λιγότερο ανταγωνιστικές από τη φύση τους. Είναι αμήχανες σε αυτό το κομμάτι, το οποίο είναι δύσκολο στη διαχείρισή του, είναι όμως εξίσου παραγωγικές με τους άντρες. Ιδιαίτερα η Αυτοδιοίκηση, όπου υπάρχει μια αμεσότητα με τον πολίτη και απαιτείται ευαισθησία, είναι ένας τομέας που μπορούν οι γυναίκες να αποδώσουν πάρα πολύ καλά. Η Αυτοδιοίκηση ταιριάζει στις γυναίκες.
Η δυσκολία για τις γυναίκες είναι η πολυδραστηριότητα, με την οποία είναι φορτισμένες από τη φύση τους και από το ρόλο τους, στον επαγγελματικό αλλά και στον οικογενειακό τομέα. Ο ένας τομέας πιέζει τον άλλο και αυτό είναι το πλέον σίγουρο. Οι γυναίκες, όμως, έχουν κάνει πολύ σημαντικά βήματα και στον επαγγελματικό και σε όλους τους άλλους τομείς. Βέβαιο είναι ότι πρέπει να λειτουργήσουν με περισσότερη αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητες και στις ικανότητές τους. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να επιχειρούν πράγματα που αισθάνονται ότι μπορούν να διαχειριστούν, δε χρειάζεται διάθεση υπερβολής σε αυτό. Ανάλογα με τις συνθήκες που βιώνει ο καθένας, μπορεί να δει και τα περιθώρια δραστηριοποίησης που έχει σε οποιονδήποτε τομέα. Το κυνήγι της αναγνώρισης πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις προσωπικές συνθήκες του κάθε ενός. Καλύτερα αποδίδουμε όλοι μας και ιδιαίτερα οι γυναίκες, όταν αυτά έρχονται με τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, των κοινωνικών και προσωπικών μας συνθηκών.
Η ελληνική κοινωνία εξελίσσεται και στα δύο φύλα, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλεπιδρούν, είτε κοινωνικά είτε σε προσωπικό επίπεδο. Το κάθε φύλο, με τις δραστηριότητές του και όπως είναι οι κοινωνικές συνθήκες διαμορφωμένες, ασφαλώς επηρεάζει τον τομέα του άλλου. Δεν είμαι υπέρμαχος της… επιθετικής πολιτικής των γυναικών απέναντι στους άνδρες. Ούτε πρέπει συνεχώς να επικαλούμαστε ότι είμαστε σε δύσκολη θέση ή ότι είμαστε το αδικημένο φύλο. Δίνονται ευκαιρίες και στις γυναίκες σε όλους τους τομείς και οι κοινωνίες έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε η αξιοποίηση των ευκαιριών εξαρτάται και από εμάς τις ίδιες. Το κυρίαρχο, αυτό που πρέπει να ζητάμε οι γυναίκες, είναι να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες. Από εκεί και πέρα, το πώς θα εκμεταλλευθεί, θα αξιοποιήσει και θα υπερασπιστεί το κάθε φύλο αυτές τις ευκαιρίες, είναι και αυτό που καταξιώνει το ρόλο του».

Δήμητρα Ψαρούλη (νομαρχιακή σύμβουλος): «Η κατάκτηση έρχεται μόνο μέσα από αγώνες»

«Εξακολουθεί να είναι δύσκολος ο ρόλος της γυναίκας, παρότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Όμως, έχει πολλή δουλειά ακόμη, για να είναι ουσιαστική η ισότητα. Τώρα είναι μόνο στα χαρτιά. Θέλει πολλή δουλειά και η πιο πολλή δουλειά είναι από εμάς τις γυναίκες. Η κατάκτηση έρχεται μόνο μέσα από αγώνες, δε χαρίζεται τίποτα από το ανδρικό κατεστημένο.
Η σημερινή γυναίκα θα έπρεπε πρώτα να αποκτήσει η ίδια πίστη στον εαυτό της. Η αυτοπεποίθηση αποκτιέται μέσα από τη δουλειά και από τη γνώση. Να καταξιωθεί, για να μπορεί να διεκδικεί. Γιατί μία γυναίκα που δεν έχει ισχυρή προσωπικότητα, δεν έχει παιδεία, δε νομίζω ότι μπορεί εύκολα να πετύχει αυτό που λέμε κατάκτηση. Δεν μπορούμε, δηλαδή, τη γυναίκα να την έχουμε ή η ίδια να επιλέγει συνέχεια το σπίτι και τα πιάτα, το νοικοκυριό, το οποίο δεν είναι κι αυτό καθόλου ευκαταφρόνητο και είναι πολύ σημαντικό. Αλλά, δεν μπορεί μία γυναίκα να λέει, δεν μπορώ σήμερα να ασχοληθώ με τίποτα άλλο, να διαβάσω μια εφημερίδα, να παρακολουθήσω την πολιτική επικαιρότητα, και να θέλουμε μετά να συμμετέχει ισότιμα με τον άντρα. Είναι προβλήματα αυτά που πρέπει να ξεπεράσουμε και πρώτα εμείς. Πρέπει να το παλέψουμε. Ειδικά, τα νέα παιδιά, τα νέα κορίτσια, να αγωνιστούν.
Στη Μεσσηνία σαφώς και έχει βελτιωθεί η θέση μας σε σχέση με το παρελθόν. Πάντα υπάρχει βελτίωση και καθημερινά, αλίμονο. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Βλέπουμε τα νέα ζευγάρια, πόσο μοιράζονται τις δουλειές τους, πόσο η συμμετοχή και των δύο, η συντροφικότητα έχει αλλάξει, η συναπόφαση, η συνευθύνη στο νοικοκυριό. Αυτές είναι κατακτήσεις και από τις δύο πλευρές. Αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Και οι άντρες ψάχνονται, όπως οι γυναίκες. Έχουν χάσει τον παλιό, παραδοσιακό ρόλο τους. Αλλά νομίζω ότι και οι δύο –και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια- θα βρουν το ρόλο τους και θα προχωρήσουν. Πάνε καλά».


Της Γεωργίας Οικονομοπούλου - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Σύλλογος Γυναικών Κυπαρισσίας "ΓΑΙΑ" - 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!


Κάθε χρόνο τιμάμε την 8η Μάρτη, ως ημέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος, ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφανσεις της ζωής.

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.........

καθιερώθηκε το 1910 από τη διεθνή γυναικεία διάσκεψη της Κοπεγχάγης ύστερα από πρόταση της μεγάλης φεμινίστριες Κλάρας Τσέτκιν. Αφορμή για αυτή την πρόταση υπήρξε η διαδήλωση που είχαν κάνει 53 χρόνια νωρίτερα το 1857 οι ράφτρες και υφάντριες της νέας Υόρκης απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας από 16 σε 10 ώρες την ημέρα , ωράριο που οι άντρες ήδη είχαν κατάκτηση πριν 17 χρόνια. Παράλληλα ζητούσαν ίσα μ' αυτά των ανδρών τα μεροκάματα.

Σε εκείνη τη διάσκεψη η Κλάρα Τσέτκιν είπε: „Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την αγάπη για ειρήνη που μας ενώνει και να διαδηλώσουμε τη συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.“ Και ακόμα πρόσθεσε ότι την ημέρα αυτή πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμπεριλάβουν στις εκδηλώσεις τους και τη διοργάνωση μιας ημέρας των γυναικών, που σε πρώτη φάση θα διεκδικούν το δικαίωμα της ψήφου των γυναικών, και η εκδήλωση αυτή να πάρει διεθνή χαρακτήρα. ΤΟ 1917 ο ΟΗΕ στη γενική συνέλευση του καθιέρωσε την ημέρα αυτή, ως ημέρα, για τα δικαιώματα της γυναίκας και τη διεθνή ειρήνη.

Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν οι γυναίκες όλου του κόσμου μέσα από τις οργανώσεις τους πάλεψαν και κατέκτησαν αρκετά από τα δικαιώματα που εμείς σήμερα απολαμβάνουμε, και υπό αυτήν την έννοια την ημέρα αυτή τη λέμε γιορτή. Δηλαδή γιορτάζουμε τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος. Όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, έχομε πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλύσουμε.

Στην χώρα μας τη χρονιά που πέρασε, έχουμε απόφαση δικαστηρίου της Αυστραλίας η οποία χαρακτηρίζει την Ελλάδα ανίκανη να προστατέψει τις γυναίκες από την οικογενειακή βία.... Έχουμε ανύπαντρες μητέρες χωρίς ουσιαστική στήριξη... Έχουμε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Έχουμε πρωτιά στην εκμετάλλευση γυναικών, σύμφωνα με την Διεθνή Aμνηστία όπου σε άτυπη έρευνα της εμφανίζεται το 62% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα να θεωρεί σε κάποιο βαθμό υπεύθυνα τα ίδια τα θύματα. Έχουμε εργαζόμενες μητέρες ανασφάλιστες. Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι έχουμε λόγους να γιορτάζουμε, αλλά και λόγους να αγωνιζόμαστε.


Το καταστατικό του συλλόγου, μας δίνει το δικαίωμα να παρεμβαίνουμε να βοηθάμε και να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας όταν βιώνουν διακρίσεις. Όμως πρέπει να πούμε και την αλήθεια, ότι κι' εμείς οι γυναίκες φέρουμε μεγάλες ευθύνες για την νοοτροπία που είναι ακόμα κυρίαρχη, η οποία θέλει την γυναίκα σε μειονεκτική θέση μεταξύ των δύο φύλων. Εμείς που βιώνουμε τέτοιου είδους διακρίσεις μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία θα πρέπει να καλλιεργούμε στα παιδιά μας τον σεβασμό προς την γυναίκα. Οι κοινωνία μας δεν έχει ανάγκη από ισχυρά και ασθενή φύλα, έχει ανάγκη από αλληλοσεβασμό και τη συνεργασία των δύο φύλων.


Ο Σύλλογος Γυναικών Κυπαρισσίας "Γαία" σας καλεί να σε συνεστίαση με καλό φαγητό, ζωντανή μουσική και χορό μετά της 9μμ στο Κέντρο «ΌΑΣΗ» του Παναγιώτη Κουτσούλη στο Μεμί.

Τιμή κατ' άτομο 15 €.




Διαβάστε Περισσότερα...

Η Βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου και η Πρόεδρος της Ν.Ε.Τ.Π. Αντωνία Μπούζα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας...



Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γράφουν, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου και η Νομαρχιακή Σύμβουλος και Πρόεδρος της Ν.Ε.Τ.Π. Αντωνία Μπούζα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ..........








ΝΑΝΤΙΑ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Αθήνα, 05/03/10


«8 Μαρτίου: Γιορτάζει η γυναίκα;»



Τα στοιχεία, στην εποχή μας, για την Ελληνίδα μπορούν να χαρακτηριστούν με τη φράση «κάθε χρόνο και χειρότερα», χωρίς να αφήνουν περιθώρια για γιορτές, αλλά να προτρέπουν σε εύρεση άμεσων λύσεων. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η ανεργία πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες που αποτελούν το 70% του συνόλου των ανέργων. Πανομοιότυπα, το 70% των ανθρώπων που ζουν κάτω απ’ το όριο της φτώχειας είναι γυναίκες, ενώ κατέχουν μόνο το 1% της γης σε όλο τον κόσμο και το 10% του συνολικού εισοδήματος. Επιπλέον, τα 2/3 επί συνόλου 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στη στοιχειώδη εκπαίδευση είναι γυναίκες νεαρής ηλικίας.
Πέραν της οικονομικής φύσεως, η σύγχρονη γυναίκα αντιμετωπίζει πλήθος κοινωνικών προβλημάτων. Προβλήματα που ξεφεύγουν από τα πλαίσια μιας συγκριτικής και πολλές φορές συγκρουσιακής λογικής με το άλλο φύλο. Η νευρική ανορεξία που συνιστά αποτέλεσμα της έντονης πίεσης από τα κοινωνικά πρότυπα, η σεξουαλική βία κατά των γυναικών που γνωρίζει έξαρση στις δυτικές κοινωνίες και το σύγχρονο δουλεμπόριο, που στις συνθήκες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και της αγοραίας εμπορευματοποίησης των πάντων έχει προσλάβει μαζικές διαστάσεις, είναι μόνο ενδεικτικά παραδείγματα των πολύπλευρων κινδύνων που απειλούν τη σύγχρονη γυναίκα.
Στην αναζήτηση αιτίων και την εύρεση λύσεων οδηγείσαι στο ερώτημα, αν οι γυναίκες σε υψηλά αξιώματα συνιστούν λύση. Τα τελευταία χρόνια, σε αυτήν την κατεύθυνση, το ελληνικό κράτος καθιέρωσε με νόμο την ποσοστιαία συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια, ενώ ένα βήμα πιο μπροστά το ΠΑΣΟΚ υποχρέωσε και την εκλογή τους. Και γενικότερα, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ κατά την ιεράρχηση των συνολικών προτεραιοτήτων του, έχει τοποθετήσει ψηλά τον ρόλο της γυναίκας. Επιδιώκει ένα κοινωνικά δομημένο κράτος που να λειτουργεί ως αρωγός ώστε να αμβλυνθεί η κοινωνική ανισότητα της μη συμμετοχής της γυναίκας στα κοινά. Επιδιώκει την ύπαρξη κοινωνικού κράτους, ως προαπαιτούμενου της συμμετοχής της γυναίκας στα κοινά. Έχει την πεποίθηση ότι χωρίς παροχές που θα έχουν ως στόχο την βελτίωση του ρόλου της γυναίκας μέσα στην οικογένεια και την εργασία, δύσκολα γίνεται το βήμα, καθώς η γυναίκα είναι επιφορτισμένη με την διαχείριση της καθημερινότητας. Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται.
Σήμερα, κάποια από τα πρωταρχικά αιτήματα των γυναικών έχουν ικανοποιηθεί, τουλάχιστον στις χώρες του δυτικού κόσμου και γι' αυτό η ημέρα της γυναίκας έχει χάσει το τεράστιο πολιτικό νόημα του παρελθόντος. Ο εορτασμός της, ωστόσο, παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος, καθώς από τη μία παρουσιάζονται συνεχώς νέες προκλήσεις για τη σύγχρονη γυναίκα και από την άλλη, σε πολλές χώρες καταπατούνται ακόμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Ακόμη σημαντικότερα, το αίτημα για πλήρη ισότητα των δύο φύλων σε όλο τον κόσμο παραμένει ανικανοποίητο. Αίτημα, το οποίο πέρα από νόμους και διατάγματα χρειάζεται Ανθρώπους.






8η ΜΑΡΤΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

H 8η Μαρτίου, μετά από πρόταση της σοσιαλίστριας Κλάρας Τσέτκιν , στη 2η Διεθνή διάσκεψη Σοσιαλιστριών το 1910 στην Κοπεγχάγη, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και στη συνέχεια ο ΟΗΕ ,την καθιέρωσε ως ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.
Θεσμοθετήθηκε για να αναδείξει το ρόλο των γυναικών στη διαμόρφωση της ιστορίας και να μας υπενθυμίζει πως άσχετα από τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη, προκειμένου να εξαλειφθούν οι ανισότητες και να διασφαλισθούν οι συνθήκες και οι προοπτικές των ίσων ευκαιριών.
Επειδή οι κατακτήσεις είναι πολλές φορές συνάρτηση του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, βλέπουμε πως παρά τα όσα έχουν κατακτηθεί , σε πολλές γωνιές της γης , η γυναίκα είναι θύμα της ανδρικής εκμετάλλευσης και αποτελεί εμπορεύσιμο προϊόν, χωρίς κανένα δικαίωμα.
Η γυναίκα λοιπόν του σήμερα, καλείται να ανταποκριθεί στους πολύπλευρους ρόλους που της έχουν ανατεθεί ή τους διεκδικεί , κινούμενη σε μία άκρως ανταγωνιστική κοινωνία όπου το ανδρικό πρότυπο ακόμη κυριαρχεί .Είναι μητέρα, σύντροφος, εργαζόμενη , κοινωνικά ευαισθητοποιημένη και πολιτικά ενεργή. Πιστεύει στον εαυτό της και στις δυνατότητές της και προσπαθεί με την ενεργή της παρουσία την ευαισθησία και την οξυδέρκειά της να συνδιαμορφώσει μία δίκαιη κοινωνία, όπου ισότιμα όλοι οι πολίτες θα αξιολογούνται και θα προχωρούν .
Αυτή τη δύσκολη ώρα για την Ελληνική οικονομία, διαμορφώνεται ένα περιβάλλον πιο δυσμενές για τις γυναίκες , διότι λόγω των πολλαπλών τους ρόλων , επωμίσθηκαν περισσότερο το τίμημα αυτής της κρίσης .Η αγορά εργασίας, γίνεται πιο σκληρή απέναντί τους, το κοινωνικό κράτος υποχωρεί και η ισότητα δοκιμάζεται. Ελπίζουμε όλα αυτά να ξεπεραστούν και οι γυναίκες να συνεχίσουν να προσφέρουν στην κοινωνία .



Καλαμάτα 7 Μαρτίου 2010


Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου
Νομαρχ.Σύμβουλος –Πρόεδρος Ν.Ε.Τ.Π.Μεσσηνίας





Διαβάστε Περισσότερα...

Επίκαιρος και αναγκαίος ο αγώνας των γυναικών!


Πριν 153 χρόνια, στη Νέα Υόρκη, στις 8 Μαρτίου του 1857, εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, αξιοπρέπεια στη δουλειά, καλύτερο μεροκάματο, το οποίο να πλησιάζει αυτό των αντρών, αφού η εργασία ήταν ίδια με αυτών.

Η ίδια ημερομηνία επιλέχτηκε τα επόμενα χρόνια από τις γυναίκες για να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες εργασίας και να ζητήσουν την ισότητα των δύο φύλων. Το 1910 στην Κοπεγχάγη καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Από τότε.................

γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη είτε σε περιοχές όπου η γυναίκα είναι χειραφετημένη είτε σε περιοχές όπου ζει υπό καταπίεση.

Σήμερα αρκετά από τα αιτήματα των γυναικών έχουν ικανοποιηθεί, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες και γι' αυτό η ημέρα της γυναίκας έχει χάσει το μεγάλο πολιτικό της νόημα.

Η γυναίκα θεωρείται χειραφετημένη και συμμετέχει όχι μόνο στην παραγωγική διαδικασία αλλά και στα κοινά. Ωστόσο, η συνταγματική αναγνώριση της ισότητας δεν συνεπάγεται απαραίτητα και ουσιαστική ισότητα σε επίπεδο νοοτροπίας, οι γυναίκες διεκδικούν καθημερινά τη χειραφέτησή τους στις συνειδήσεις των αντρών. Ακόμα ισχύει η ποσόστωση στη διαδικασία εκλογής των γυναικών στην πολιτική και επίσης, ακόμα πολλές δουλειές στις συνειδήσεις μας θεωρούνται "αντρικές".

Ο εορτασμός όμως της ημέρας της γυναίκας παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος. Σε πολλές χώρες καταπατούνται ακόμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών ενώ το αίτημα για πλήρη ισότητα των δύο φύλων σε όλο τον κόσμο παραμένει ανικανοποίητο.

"Η ισότητα των φύλων και η χειραφέτηση των γυναικών είναι βασικά στοιχεία της παγκόσμιας αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους. Αυτό είναι ένα ζήτημα βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως κατοχυρώνονται στον Καταστατικό μας Χάρτη και στην Οικουμενική Διακήρυξη. Αποτελούν μέρος της ίδιας της ταυτότητας του Οργανισμού.

Ωστόσο, η ισότητα για τις γυναίκες και τα κορίτσια αποτελεί επίσης μια οικονομική και κοινωνική επιταγή. Μέχρι οι γυναίκες και τα κορίτσια να απελευθερωθούν από τη φτώχεια και την αδικία, όλοι οι στόχοι μας - ειρήνη, ασφάλεια, αειφόρος ανάπτυξη - βρίσκονται σε κίνδυνο", τονίζει σε μήνυμά του ο γγ του ΟΗΕ.

"Ωστόσο χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά. Η μητρική θνησιμότητα παραμένει σε απαράδεκτα υψηλό επίπεδο, πολύ λίγες γυναίκες έχουν πρόσβαση σε οικογενειακό προγραμματισμό, ενώ η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί αιτία παγκόσμιας ντροπής. Ειδικότερα, η σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων είναι ένα ενδημικό φαινόμενο. Πέρυσι, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε δύο ισχυρά ψηφίσματα για το θέμα αυτό. Πολύ πρόσφατα διόρισα μια ειδική εκπρόσωπο για την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έγκλημα της βίας κατά των γυναικών", προσθέτει ο Μαν κι-Μουν.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας

Τη μνήμη της Αύρας Θεοδωροπούλου, μιας μεγάλης μορφής του φεμινιστικού κινήματος, που ταυτίστηκε, στις αρχές του περασμένου αιώνα, με τον αγώνα των Ελληνίδων γυναικών για ισότητα και πολιτικά δικαιώματα, τιμούν το περιοδικό "Βορέας" και το Δίκτυο Θρακών, σε μια εκδήλωση, που διοργανώνουν, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής στην Αθήνα.

Κλιμάκιο του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Ένταξης και Πρόνοιας, καθώς και του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα επισκεφθεί την στις 12:00, τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών (Πέτρου Ράλλη 24) όπου κρατούνται αλλοδαπές γυναίκες με τα παιδιά τους.

Πανελλαδική συνδιάσκεψη, με θέμα: «Η έμφυλη διάσταση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας», διοργανώνει η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ.

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας που έχει στο επίκεντρο τα δικαιώματα της εργαζόμενης γυναίκας, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Πεδίο του Άρεως.


Α.Π.Ε.




Διαβάστε Περισσότερα...

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας...


Σήμερα τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!

Με αφορμή την ημέρα αυτή, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία στα μηνύματα τους τονίζουν την σημασία και τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνική, οικονομική, οικογενειακή και πολιτική ζωή...............


Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Α. Κατσιφάρας, αρμόδιος για τα θέματα ισότητας των φύλων, στο μήνυμα του προανήγγειλε τη δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κατσιφάρας αναφέρει ότι:
«Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα αφιερωμένη στις γυναίκες και στους αγώνες για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στην οικογενειακή, οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή.
Μια μέρα όπου μας δίνεται η ευκαιρία να τιμήσουμε όλες τις γυναίκες για την πολύπλευρη και πολύτιμη προσφορά τους στη στήριξη της κοινωνίας, να αξιολογήσουμε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλον τον κόσμο και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα για το δικαίωμα στην ισότητα που έχει κάθε γυναίκα.
Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνικοοικονομική ζωή της παγκοσμοιοποιημένης κοινωνίας , αλλά και στη χώρα μας, βελτιώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα σημαντικές επιτυχίες που έχουν σημειωθεί στο τομέα της ισότητας των δύο φύλων δεν θα πρέπει να δημιουργούν εφησυχασμό.
Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σχεδιάζουμε ένα εθνικό πρόγραμμα για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη διεθνή εμπειρία και τις καλές πρακτικές που έχουν σημειωθεί στον τομέα της ισότητας των φύλων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουμε κοινές δράσεις και συνεργίες με άλλες τομεακές πολιτικές.
Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις δράσεις για την ισότητα των φύλων προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της θέσης των γυναικών στο δημόσιο και κοινωνικό τομέα με τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των πολιτικών ισότητας των φύλων, την ένταξη της διάστασης της ισότητας των φύλων σε όλο το εύρος της δημόσιας δράσης και την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας, αλλά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε κάθε επίπεδο.
Ο αγώνας για ισότητα, ισονομία και ίσες ευκαιρίες είναι διαρκής και είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους. Είμαι βέβαιος , ότι μπορούμε να χαράξουμε νέους δρόμους πραγματώνοντας την ισότητα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμα του για την Ημέρα της Γυναίκας αναφέρθηκε στην υπόθεση της Κ. Κούνεβα, αλλά και τη σύγχρονη σωματεμπορία και το trafficking.
Ο κ. Παπούλιας τόνισε:
«Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, οφείλουμε να αναδείξουμε στην πράξη όλα εκείνα που συνθέτουν τη σύγχρονη γυναικεία παρουσία.
Στις μέρες μας η γυναίκα κατακτά όλο και πιο σημαντική θέση στο χώρο της εργασίας, της γνώσης και της κοινωνικής προσφοράς. Μία κατάκτηση για την Ανθρωπότητα, που πραγματώθηκε με σκληρούς αγώνες, κυρίως από τις γυναίκες.
Ωστόσο, παρά τους αγώνες και τις θεσμικές παρεμβάσεις για την ισότιμη εξέλιξη των γυναικών, εξακολουθούν να επιβιώνουν οι διακρίσεις και ανισότητες εις βάρος των γυναικών, τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, οι χαμηλές αμοιβές και συντάξεις.
Οι γυναίκες αποτελούν την περισσότερο πληττόμενη ομάδα του πληθυσμού από την ανεργία, τις απολύσεις και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Αποτελούν ακόμα ευπαθή ομάδα, ευάλωτη στις άτυπες μορφές απασχόλησης, την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, την εκμετάλλευση αλλά και τη βία.
Σήμερα θυμόμαστε την μαχητική συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, που έπεσε θύμα επίθεσης με βιτριόλι, αλλά και όλες τις γυναίκες σύγχρονες σκλάβες της σωματεμπορίας και του και το trafficking.
Οι αγώνες της γυναίκας, αλλά και όλων μας, για την κατάκτηση της πλήρους ισοτιμίας θα πρέπει να ενταθούν. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας υπενθυμίζει αυτή την ανάγκη».

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας, Μαρία Στρατηγάκη, σε μήνυμά της σημειώνει:

"Η σημερινή ημέρα είναι επέτειος αγώνων των γυναικών για
καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η φετινή επέτειος βρίσκει τις εργαζόμενες γυναίκες της χώρας μας
σε δυσμενέστερες συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης που
περιορίζει τα εισοδήματα και κατά συνέπεια αυξάνει τα βάρη
φροντίδας των παιδιών και των εξαρτημένων ατόμων που οι ίδιες
επωμίζονται. Επιπλέον, η ανεργία και η οικονομική δυσπραγία
εντείνει το έγκλημα της άσκησης βίας κατά των γυναικών σε όλες τις
μορφές του (συζυγική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στους
χώρους δουλειάς, σωματεμπορία).
'εν θα πρέπει να επιτρέψουμε να υποστούν δυσανάλογα οι γυναίκες
τα βάρη της κρίσης!.
Σήμερα ο στόχος της ουσιαστικής ισότητας των φύλων είναι
επίκαιρος. Ήταν και χτες, θα είναι και αύριο. Προάγει τη δημοκρατία,
την απασχόληση, την ευημερία και διασφαλίζει τα ανθρώπινα
δικαιώματα των γυναικών.
Στη σημερινή κρίση, προτεραιότητα έχει η στήριξη των γυναικών,
ιδιαίτερα εκείνων που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις όπως
είναι οι άνεργες, τα θύματα βίας, οι μετανάστριες, οι ανάπηρες, οι
αποφυλακισμένες, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
Θα συνεχίσουμε να τιμούμε τους αγώνες των γυναικών κάθε 8
Μαρτίου αλλά θα εργαζόμαστε για την ουσιαστική ισότητα των
φύλων όλες τις μέρες του χρόνου".






Διαβάστε Περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!




Σήμερα, 8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γιορτάζει η γυναίκα, η κόρη, η σύζυγος, η μάνα, η φίλη, η ερωμένη… Κάθε μέρα, όμως είναι (ή πρέπει να είναι) μέρα της γυναίκας. Μια φορά το χρόνο, όμως, τιμάται!...


«Υπάρχει κάτι πιο όμορφο από την γυναίκα ;» αναρωτιόμαστε και στις 8 Μαρτίου την τιμούμε με ξεχωριστό τρόπο. Οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να διεκδικούν αλλά και να διασκεδάζουν. Έγινε, πλέον, «παράδοση» την «Μέρα της Γυναίκας» γυναικείες συντροφιές να επιλεγούν τους δικούς τους τρόπους για έξοδο. Άλλωστε και η διασκέδαση είναι "γένους θηλυκού".


Κάθε χρόνο τιμάμε την 8η Μάρτη, ως.................


ημέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος, ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της ζωής.

Το γυναικείο κίνημα καταγράφεται από πολιτικούς και ιστορικούς αναλυτές ως το πλέον πετυχημένο, ανατρεπτικό, προοδευτικό κίνημα του 20ου αιώνα.
Κατά κοινή ομολογία ο 21ος αιώνας χαράζει ως ο αιώνας της καταξίωσης και της ανάδειξης του κοινωνικού φύλου των γυναικών. Της ανάδειξης που σημαίνει ισοτιμία, ισότητα, συμπληρωματικότητα, αλληλοσεβασμό, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και για τα δύο φύλα.

Σημαίνει απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων των γυναικών για την ατομική τους ολοκλήρωση, σε όφελος της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών.


Στις 8 Μάρτη :
• Το 1857 οι ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας - από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια - και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες όπως και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα ύστερα από βίαιη επίθεση της αστυνομίας.
• Το 1910 η Κλάρα Τσέτκιν, διεθνής αγωνιστική φυσιογνωμία του εργατικού και γυναικείου κινήματος, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου Συνεδρίου Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, πρότεινε να καθιερωθεί η 8 του Μάρτη "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ". Για να εκφράσουμε "είπε" την αλληλεγγύη και την αγάπη για Ειρήνη που μας ενώνει και να διαδηλώσουμε τη συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας". Και ακόμα πρόσθεσε ότι, "την ημερομηνία αυτή πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμπεριλάβουν στις εκδηλώσεις τους και τη διοργάνωση μιας ημέρας των γυναικών, που σε πρώτη φάση θα διεκδικεί το δικαίωμα της ψήφου των γυναικών και η εκδήλωση αυτή θα πρέπει να πάρει διεθνή χαρακτήρα".
• Το 1977 ο ΟΗΕ στη Γενική του Συνέλευση καθιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας, ως Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.



*με πληροφορίες από το tinos.biz


Διαβάστε Περισσότερα...