Κάθε χρόνο τιμάμε την 8η Μάρτη, ως ημέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος, ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφανσεις της ζωής.
Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.........
καθιερώθηκε το 1910 από τη διεθνή γυναικεία διάσκεψη της Κοπεγχάγης ύστερα από πρόταση της μεγάλης φεμινίστριες Κλάρας Τσέτκιν. Αφορμή για αυτή την πρόταση υπήρξε η διαδήλωση που είχαν κάνει 53 χρόνια νωρίτερα το 1857 οι ράφτρες και υφάντριες της νέας Υόρκης απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας από 16 σε 10 ώρες την ημέρα , ωράριο που οι άντρες ήδη είχαν κατάκτηση πριν 17 χρόνια. Παράλληλα ζητούσαν ίσα μ' αυτά των ανδρών τα μεροκάματα.
Σε εκείνη τη διάσκεψη η Κλάρα Τσέτκιν είπε: „Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την αγάπη για ειρήνη που μας ενώνει και να διαδηλώσουμε τη συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.“ Και ακόμα πρόσθεσε ότι την ημέρα αυτή πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμπεριλάβουν στις εκδηλώσεις τους και τη διοργάνωση μιας ημέρας των γυναικών, που σε πρώτη φάση θα διεκδικούν το δικαίωμα της ψήφου των γυναικών, και η εκδήλωση αυτή να πάρει διεθνή χαρακτήρα. ΤΟ 1917 ο ΟΗΕ στη γενική συνέλευση του καθιέρωσε την ημέρα αυτή, ως ημέρα, για τα δικαιώματα της γυναίκας και τη διεθνή ειρήνη.
Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν οι γυναίκες όλου του κόσμου μέσα από τις οργανώσεις τους πάλεψαν και κατέκτησαν αρκετά από τα δικαιώματα που εμείς σήμερα απολαμβάνουμε, και υπό αυτήν την έννοια την ημέρα αυτή τη λέμε γιορτή. Δηλαδή γιορτάζουμε τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος. Όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, έχομε πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλύσουμε.
Στην χώρα μας τη χρονιά που πέρασε, έχουμε απόφαση δικαστηρίου της Αυστραλίας η οποία χαρακτηρίζει την Ελλάδα ανίκανη να προστατέψει τις γυναίκες από την οικογενειακή βία.... Έχουμε ανύπαντρες μητέρες χωρίς ουσιαστική στήριξη... Έχουμε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Έχουμε πρωτιά στην εκμετάλλευση γυναικών, σύμφωνα με την Διεθνή Aμνηστία όπου σε άτυπη έρευνα της εμφανίζεται το 62% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα να θεωρεί σε κάποιο βαθμό υπεύθυνα τα ίδια τα θύματα. Έχουμε εργαζόμενες μητέρες ανασφάλιστες. Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι έχουμε λόγους να γιορτάζουμε, αλλά και λόγους να αγωνιζόμαστε.
Το καταστατικό του συλλόγου, μας δίνει το δικαίωμα να παρεμβαίνουμε να βοηθάμε και να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας όταν βιώνουν διακρίσεις. Όμως πρέπει να πούμε και την αλήθεια, ότι κι' εμείς οι γυναίκες φέρουμε μεγάλες ευθύνες για την νοοτροπία που είναι ακόμα κυρίαρχη, η οποία θέλει την γυναίκα σε μειονεκτική θέση μεταξύ των δύο φύλων. Εμείς που βιώνουμε τέτοιου είδους διακρίσεις μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία θα πρέπει να καλλιεργούμε στα παιδιά μας τον σεβασμό προς την γυναίκα. Οι κοινωνία μας δεν έχει ανάγκη από ισχυρά και ασθενή φύλα, έχει ανάγκη από αλληλοσεβασμό και τη συνεργασία των δύο φύλων.
Ο Σύλλογος Γυναικών Κυπαρισσίας "Γαία" σας καλεί να σε συνεστίαση με καλό φαγητό, ζωντανή μουσική και χορό μετά της 9μμ στο Κέντρο «ΌΑΣΗ» του Παναγιώτη Κουτσούλη στο Μεμί.
Τιμή κατ' άτομο 15 €.
Χαλάνδρι: Σάλος με αστυνομικό – Επιτέθηκε σε πολίτες και χαιρέτησε ναζιστικά
Πριν από 11 δευτερόλεπτα