Ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου εξετάζει την κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και το ΕΤΑΚ.
H εξέλιξη αυτή, που θα επικυρωθεί την προσεχή Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν αποτελεί ένα σημαντικό πονοκέφαλο για τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, ενώ περιορίζει τις κινήσεις του σχετικά με τις αλλαγές που προτίθεται να δρομολογήσει στην οικονομική πολιτική, του προκατόχου του, Γ. Αλογοσκούφη.
Τα αλλεπάλληλα προβλήματα με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), η αδιαφορία των φορολογουμένων για τις ρυθμίσεις των χρεών και την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων, η αποτυχία της ενοποίησης της φορολογίας των καυσίμων για την είσπραξη επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ, στέρησαν έσοδα από τα δημόσια ταμεία και δεν κατέστη εφικτή η κάλυψη της μαύρης τρύπας των εσόδων, των 2,6 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, το έλλειμμα, το 2008, αυξήθηκε σχεδόν μία μονάδα πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού (2,5% του ΑΕΠ) και έφτασε στην περιοχή του 3,5% του ΑΕΠ.
Το θέμα της νέας επιτήρησης είχε αφήσει ανοιχτό και ο πρώην ΥΠΟΙΟ, Γ. Αλογοσκούφης, όπως και ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, με τη μοναδική περίπτωση να την αποφύγει η Ελλάδα, λόγω της κρίσης και εφόσον αποδείξει ότι ο εκτροχιασμός του ελλείμματος οφείλεται στις συνέπειες της κρίσης. Πάντως, μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση υποστήριζε ότι η ελληνική οικονομία και ο κρατικός προϋπολογισμός είναι αλώβητοι από την κρίση.
Αλλαγές πολιτικής και προσώπων
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαθανασίου, που κληρονόμησε μια δύσκολη κατάσταση, θα επιχειρήσει με το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που καταρτίζεται πυρετωδώς τις τελευταίες μέρες, να καταστήσει σαφές, μέσα από τις σελίδες του ΠΣΑ, το στίγμα της πολιτικής του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο ΠΣΑ θα περιέχει δεσμεύσεις για περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα, για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Ωστόσο, η Κομισιόν, είτε τεθεί η χώρα σε επιτήρηση είτε την αποφύγει είτε επιλεγεί μια ενδιάμεση κατάσταση, θα ζητήσει και μέτρα αύξησης των εσόδων και το πρόβλημα είναι από πού θα αντληθούν.
Σκέψεις του κ. Παπαθανασίου και των συνεργατών του είναι η αναζήτηση μη φορολογικών εσόδων, που θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους, με τις λύσεις να υπάρχουν αλλά έχουν δυσκολίες και απαιτούν χρόνο για να εφαρμοστούν.
Επίσης, η αύξηση του ελλείμματος του 2008, πάνω από το 3% του ΑΕΠ, περιορίζει τις διορθωτικές κινήσεις που έχει κατά νου να εφαρμόσει ο κ. Παπαθανασίου.
Ο ίδιος επανεξετάζει δύο μέτρα που αποφάσισε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία.
Την κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις και το ΕΤΑΚ.
Οπως έγραψε η «Ν» το Σάββατο, μελετάται η αναβολή για ένα χρόνο της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν φέτος για τα εισοδήματα του 2008, διατηρώντας το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ. Θα αποφύγουν δηλαδή την καταβολή αυξημένου φόρου ύψους 1.050 ευρώ έκαστος, που προέκυπτε, με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου. Ωστόσο, το μέτρο θα στερήσει έσοδα ύψους περίπου 500-600 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και προβληματίζει τον νέο ΥΠΟΙΟ.
Το ΕΤΑΚ
Το δεύτερο μέτρο, που θα διορθώσει, είναι το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Θα δώσει εντολή όπως μελετηθεί ένα νέο σύστημα αξιόπιστο, το οποίο δεν θα δημιουργεί τα τωρινά προβλήματα. Ειδικότερα, θα εξαιρεθεί με σαφήνεια η κύρια κατοικία των φορολογουμένων, ενώ σήμερα, με διάφορα τρυκ και παραλείψεις, επιβαρύνεται.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε χωριά υποχρεώνονται όλοι στην πληρωμή του ΕΤΑΚ, επειδή δήλωσαν στο Ε9 το σπίτι τους και το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο!
Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Παπαθανασίου θα προβεί αρχικά στις «αναγκαίες αλλαγές», με την τοποθέτηση συνεργατών του σε θέσεις που θεωρεί καίριες, ενώ δεν έχει πρόβλημα να διατηρήσει τα υφιστάμενα πρόσωπα, εφόσον η συνεργασία είναι καλή.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ
Διαβάστε Περισσότερα...