Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Ουκρανία: Εκ νέου υπογραφή της συμφωνίας για το φυσικό αέριο


Η ουκρανική κυβέρνηση συμφώνησε αργά χθες να υπογράψει εκ νέου τη συμφωνία για την τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς αυτήν τη φορά τη χειρόγραφη προσθήκη που οδήγησε στο μπλοκάρισμά της από τη Μόσχα, ανακοίνωσε η Κομισιόν.


Νωρίτερα εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Τσεχίας είχε διαβεβαιώσει τη Μόσχα ότι οι ουκρανικές προσθήκες στη συμφωνία ήταν μη δεσμευτικές.


Σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενεργείας προκειμένου να εξετάσει το θέμα της παρούσας κρίσης του φυσικού αερίου αλλά και της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας.


Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικά η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου.




Διαβάστε Περισσότερα...

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές



Κατά τη διάρκεια της νύχτας η ισραηλινή αεροπορία διεξήγαγε επιδρομές εναντίον δώδεκα στόχων στη Λωρίδα της Γάζας. Ο αριθμός των επιθέσεων είναι ο μικρότερος από την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης εναντίον της Χαμάς πριν από 17 ημέρες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού.
Οι βομβαρδισμοί έπληξαν «θέσεις αποθήκευσης όπλων σε σπίτια μελών της Χαμάς, σε σήραγγες απ' όπου διακινούνται όπλα».
Από την έναρξη της επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι» στις 27 Δεκεμβρίου, ο στρατός έχει διεξάγει κατά μέσο όρο 40 επιδρομές κάθε νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας.
Για τρίτη συνεχή νύχτα, καμιά ρουκέτα δεν εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο


Διαβάστε Περισσότερα...

Ενώπιον της κοινοτικής επιτήρησης η οικονομία


Ανοιχτή είναι η πόρτα της νέας επιτήρησης για την ελληνική οικονομία, καθώς το έλλειμμα του 2008 διαμορφώθηκε οριστικά αισθητά πάνω από το 3% του ΑΕΠ.



Ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου εξετάζει την κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και το ΕΤΑΚ.



H εξέλιξη αυτή, που θα επικυρωθεί την προσεχή Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν αποτελεί ένα σημαντικό πονοκέφαλο για τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, ενώ περιορίζει τις κινήσεις του σχετικά με τις αλλαγές που προτίθεται να δρομολογήσει στην οικονομική πολιτική, του προκατόχου του, Γ. Αλογοσκούφη.
Τα αλλεπάλληλα προβλήματα με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), η αδιαφορία των φορολογουμένων για τις ρυθμίσεις των χρεών και την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων, η αποτυχία της ενοποίησης της φορολογίας των καυσίμων για την είσπραξη επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ, στέρησαν έσοδα από τα δημόσια ταμεία και δεν κατέστη εφικτή η κάλυψη της μαύρης τρύπας των εσόδων, των 2,6 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, το έλλειμμα, το 2008, αυξήθηκε σχεδόν μία μονάδα πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού (2,5% του ΑΕΠ) και έφτασε στην περιοχή του 3,5% του ΑΕΠ.
Το θέμα της νέας επιτήρησης είχε αφήσει ανοιχτό και ο πρώην ΥΠΟΙΟ, Γ. Αλογοσκούφης, όπως και ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, με τη μοναδική περίπτωση να την αποφύγει η Ελλάδα, λόγω της κρίσης και εφόσον αποδείξει ότι ο εκτροχιασμός του ελλείμματος οφείλεται στις συνέπειες της κρίσης. Πάντως, μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση υποστήριζε ότι η ελληνική οικονομία και ο κρατικός προϋπολογισμός είναι αλώβητοι από την κρίση.



Αλλαγές πολιτικής και προσώπων
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαθανασίου, που κληρονόμησε μια δύσκολη κατάσταση, θα επιχειρήσει με το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που καταρτίζεται πυρετωδώς τις τελευταίες μέρες, να καταστήσει σαφές, μέσα από τις σελίδες του ΠΣΑ, το στίγμα της πολιτικής του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο ΠΣΑ θα περιέχει δεσμεύσεις για περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα, για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Ωστόσο, η Κομισιόν, είτε τεθεί η χώρα σε επιτήρηση είτε την αποφύγει είτε επιλεγεί μια ενδιάμεση κατάσταση, θα ζητήσει και μέτρα αύξησης των εσόδων και το πρόβλημα είναι από πού θα αντληθούν.
Σκέψεις του κ. Παπαθανασίου και των συνεργατών του είναι η αναζήτηση μη φορολογικών εσόδων, που θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους, με τις λύσεις να υπάρχουν αλλά έχουν δυσκολίες και απαιτούν χρόνο για να εφαρμοστούν.
Επίσης, η αύξηση του ελλείμματος του 2008, πάνω από το 3% του ΑΕΠ, περιορίζει τις διορθωτικές κινήσεις που έχει κατά νου να εφαρμόσει ο κ. Παπαθανασίου.
Ο ίδιος επανεξετάζει δύο μέτρα που αποφάσισε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία.
Την κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις και το ΕΤΑΚ.
Οπως έγραψε η «Ν» το Σάββατο, μελετάται η αναβολή για ένα χρόνο της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν φέτος για τα εισοδήματα του 2008, διατηρώντας το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ. Θα αποφύγουν δηλαδή την καταβολή αυξημένου φόρου ύψους 1.050 ευρώ έκαστος, που προέκυπτε, με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου. Ωστόσο, το μέτρο θα στερήσει έσοδα ύψους περίπου 500-600 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και προβληματίζει τον νέο ΥΠΟΙΟ.



Το ΕΤΑΚ
Το δεύτερο μέτρο, που θα διορθώσει, είναι το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Θα δώσει εντολή όπως μελετηθεί ένα νέο σύστημα αξιόπιστο, το οποίο δεν θα δημιουργεί τα τωρινά προβλήματα. Ειδικότερα, θα εξαιρεθεί με σαφήνεια η κύρια κατοικία των φορολογουμένων, ενώ σήμερα, με διάφορα τρυκ και παραλείψεις, επιβαρύνεται.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε χωριά υποχρεώνονται όλοι στην πληρωμή του ΕΤΑΚ, επειδή δήλωσαν στο Ε9 το σπίτι τους και το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο!
Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Παπαθανασίου θα προβεί αρχικά στις «αναγκαίες αλλαγές», με την τοποθέτηση συνεργατών του σε θέσεις που θεωρεί καίριες, ενώ δεν έχει πρόβλημα να διατηρήσει τα υφιστάμενα πρόσωπα, εφόσον η συνεργασία είναι καλή.


ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ



Διαβάστε Περισσότερα...

Σταθερά μπροστά το ΠΑΣΟΚ με 3%, ενισχυμένη η ΝΔ από τον ανασχηματισμό



Κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας αποτυπώνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δύναμη των κομμάτων μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Σταθερά μπροστά παραμένει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά η Νέα Δημοκρατία μείωσε την απόσταση από τις πέντε στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Στη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 28,2%.
Το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου λαμβάνοντας ποσοστό 31,2%.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 7,8% και ακολουθεί ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 7,1%. Στο 3,9% διαμορφώνεται το ποσοστό του ΛΑΟΣ.
Κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες δίνει και η δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με ποσοστό 32,3% έναντι 29,3% που λαμβάνει η Νέα Δημοκρατία. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,6% και το ΚΚΕ με 7,5%. Στο 4,5% το ποσοστό του ΛΑΟΣ.
Στη δημοσκόπηση της MRB ο Γιώργος Παπανδρέου βελτιώνει τα ποσοστά καταλληλότητας για την πρωθυπουργία με ποσοστό 35,7%. Σταθερά μπροστά ο Κώστας Καραμανλής με 40,5%.
Έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής καταδεικνύει ότι το 55% των ερωτηθέντων κρίνει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα με τον ανασχηματισμό, ενώ το 36% απαντά πως η κυβέρνηση θα γίνει καλύτερη. Το 7% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα γίνει χειρότερη.
Ωστόσο, το 71% των ερωτηθέντων απαντά ότι μάλλον έπρεπε να γίνει ο ανασχηματισμός, ενώ μόλις το 9% απαντά πως μάλλον δεν έπρεπε.
Σε έρευνα της RASS για το Παρόν της Κυριακής προκύπτει ότι το 39,4% πιστεύει ότι με τον ανασχηματισμό δεν θα αλλξάει τίποτα, ενώ το 37,9% πιστεύει πως η κυβέρνηση θα γίνει πιο αποτελεσματική. Το 19,7% πιστεύει πως η κυβέρνηση θα γίνει χειρότερη.
Σε ερώτηση αν ενισχύεται η θέση του πρωθυπουργού από τον ανασχηματισμό, το 49% απαντά θετικά και το 41,4% αρνητικά.
Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το 63% των ερωτηθέτων επιθυμεί να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετρεατία και το 33,1% να οδηγηθεί άμεσα σε πρόωρες εκλογές.
Δημοσκόπηση της GPO που είχε παρουσιάσει την Πέμπτη το Mega δείχνει ότι το 47% του συνόλου των ερωτηθέντων κρίνει θετικά και μάλλον θετικά τον ανασχηματισμό, κάτι που σημαίνει ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού είχε απήχηση στην κοινή γνώμη.
Αρνητικές και μάλλον αρνητικές απόψεις εκφράζει το 47,2%.
Ως προς την κατάσταση στην οικονομία, παρά την αλλαγή προσώπων στα ηνία του υπουργείου Οικονομικών οι ερωτηθέντες εμφανίζονται απαισιόδοξοι σε ποσοστό 56,2%, ενώ το 47,9% δηλώνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών.


*με πληροφορίες από in.gr



Διαβάστε Περισσότερα...

Η ατζέντα της ημέρας



* Στις 10 π.μ. η παρουσίαση των νέων διαδικτυακών υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».
* Στις 10:30 π.μ. συνεργασία του πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
* Στις 11 π.μ. συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ
* Στη 1 μ.μ. ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
* Στη 1:30 μ.μ. συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.






Διαβάστε Περισσότερα...

Επισκόπηση Τύπου...



Ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης και οι βασικοί άξονες στους οποίους προτίθεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός με στόχο την αντιστροφή του δυσμενούς κλίματος, οι προκλήσεις για το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης και οι αλλαγές στη φορολογική πολιτική που δρομολογεί ο Γιάννης Παπαθανασίου, η ανησυχία για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, καθώς και το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας, απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.


Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι:


* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανησυχία για τις τουρκικές προκλήσεις. Συνέρχεται σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας".
* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "10.500 ευρώ αφορολόγητο".
* ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τέλος στην ασυδοσία του ΣΔΟΕ βάζει ο Γιάννης Παπαθανασίου".
* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Η Τρίτη φάση της σφαγής. Οι Ισραηλινοί εισέβαλαν στην πόλη της Γάζας".
* ΕΘΝΟΣ: "ΚΑΛΠΗκα τρικ από Καραμανλή. Απεγνωσμένη επιχείρηση αλλαγής κλίματος σε δύο μήνες".
* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Καραμανλής: Παπαθανασίου δώστα όλα!"
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Το σχέδιο Μαξίμου για να "αφανίσει" εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και να πάει σε εκλογές είτε την άνοιξη είτε δυνατά στις ευρωεκλογές".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κόλαση 5 ημερών στο Αιγαίο".
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Με το βλέμμα στις κάλπες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στο 3% τη διαφορά μετά τον ανασχηματισμό".
* ΕΣΤΙΑ: "Ο κόσμος θέλει τολμηρή πολιτική. Τελευταία ευκαιρία για την Κυβέρνηση".
* ΤΑ ΝΕΑ: "Θρίλερ με όπλα από Ελλάδα για Ισραήλ, ενώ στη Γάζα συνεχίζεται το μακελειό".
* Η ΧΩΡΑ: "Πολιτικό σταυρόλεξο. Ο ανασχηματισμός έκλεισε την ψαλίδα στις 3 μονάδες. Μπήκαμε στο δεύτερο ημίχρονο".
* City Press: "Ανασχηματισμό: Ζητείται επειγόντως νέα οικονομική πολιτική".
* Metropolis: "Τρίτη και 13, με επιτόκια...ανασχηματισμού".
Θεσσαλονίκη
* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ασφαλιστικό υπό ....κατάρρευση. Χαμηλές συντάξεις, ελλείμματα και καθυστερήσεις".
* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Σφαγή στους δρόμους".


Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι ακόλουθοι:


* ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Σε μέγγενη η οικονομία. Τρία κρίσιμα τεστ και στο βάθος επιτήρηση".
* ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ενώπιον της κοινοτικής επιτήρησης η οικονομία".



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ




Διαβάστε Περισσότερα...

Καλημέρα σας και Καλή εβδομάδα!!!!








Διαβάστε Περισσότερα...