Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Από τα καλώδια της ΔΕΗ προκλήθηκε η πύρινη λαίλαπα στην Κυπαρισσία (;)

Για δεύτερη μέρα χθες, στην Κυπαρισσία μετρούσαν τις πληγές της πύρινης λαίλαπας που στο πέρασμά της κατέκαψε εκατοντάδες στρέμματα γης, με χιλιάδες ελαιόδεντρα και, μάλιστα, υπεραιωνόβια, απείρου φυσικού κάλλους, ενώ κινδύνεψαν σπίτια και επιχειρήσεις! 
Κάτοικοι της............................................ πόλης και ιδιοκτήτες κτημάτων που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή κινδύνεψαν να καούν προσπαθούν να συνέλθουν από την κόλαση της φωτιάς που έζησαν το βράδυ της Τρίτης και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης. 
Είναι, δε, ανήσυχοι, φοβισμένοι και πικραμένοι από τις φωτιές και το μαρτύριο που υπέστησαν, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Η ψυχολογία του κόσμου έχει καταρρακωθεί, η διάθεσή του παραμένει χάλια, ενώ η ζωή στην πληγωμένη πόλη δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη να επανέλθει στους κανονικούς και ήρεμους ρυθμούς. 
Ακόμα η κάπνα και οι στάχτες από τις φωτιές αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και μυρίζει καμένο, ενώ η εικόνα των καμένων ελαιόδεντρων προκαλεί θλίψη αλλά και οργή! 
Σε ό,τι αφορά τα αίτια, φαίνεται πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο εμπρησμών, το οποίο με τη μορφή διαφόρων σεναρίων που κυκλοφόρησαν στην πόλη διακινήθηκε και πήρε διαστάσεις, του τύπου ότι για άγνωστους λόγους «στοχοποιήθηκαν» η Κυπαρισσία και οι ελαιώνες της. Σενάρια και φημολογίες, πάντως, που δε στοιχειοθετούνται και δεν ανταποκρίνονται, όπως φαίνεται μέχρις στιγμής, στην πραγματικότητα. 
Βέβαια, το ενδεχόμενο εμπρησμών όλοι το έφεραν στο μυαλό τους εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πυρκαγιές προκλήθηκαν το ίδιο βράδυ και με χρονική διαφορά λίγων λεπτών. 
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, όλες οι ενδείξεις αλλά και οι μέχρι στιγμής μαρτυρίες στη διάθεση της Πυροσβεστική Υπηρεσίας, η οποία διενεργεί προανάκριση, συλλέγει στοιχεία και ερευνά σχετικά, τείνουν να συγκλίνουν πως πιθανότατα οι φωτιές προκλήθηκαν από ταλάντωση καλωδίων του δικτύου της ΔΕΗ, λόγω των δυνατών ανέμων, και σπινθήρες που δημιουργήθηκαν - είτε από επαφή των καλωδίων είτε επειδή ήρθαν πολύ κοντά καλώδια υψηλής τάσης - και έπεσαν σε ελαιόδεντρα ή χορτάρια στα ελαιοπερίβολα. 
Αν, βεβαίως, δεν ολοκληρωθεί η έρευνα και δε συνταχθεί το πόρισμα της Π.Υ., όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και ερευνώνται. 

 Ηλίας Γιαννόπουλος Tharrosnews.gr


Διαβάστε Περισσότερα...