Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Ήξερες ότι.....;;;



Πολλές φορές, στη ζωή μας, μερικά απλά και σχεδόν αυτονόητα, είναι κομματάκι δύσκολο να τα αντιληφθούμε, να τα κατανοήσουμε, να τα συνειδητοποιήσουμε...

Η καλή φίλη του TRIFYLIANEWS, Δάφνη, μας έστειλε το μήνυμα που ακολουθεί και το οποίο δημοσιεύουμε χωρίς κανένα δικό μας σχόλιο...

Διαβάστε..........

Ήξερες ότι αυτοί που εμφανίζονται να είναι σκληροί στην καρδιά, είναι στην πραγματικότητα αδύναμοι και ευαίσθητοι;;;

Ήξερες ότι αυτοί που περνούν τον χρόνο τους προστατεύοντας τους άλλους, είναι που πραγματικά θέλουν κάποιον να τους προστατεύει;;;

Ήξερες ότι τα τρία πράγματα που είναι πιο δύσκολο να ειπωθούν είναι:
Σ' αγαπώ.
Λυπάμαι.
Βοήθησε με.

Ήξερες ότι αυτοί που ντύνονται στα κόκκινα είναι περισσότερο σίγουροι, με αυτοπεποίθηση για τον εαυτό τους;;;

Ήξερες ότι εκείνοι που ντύνονται στα κίτρινα, είναι εκείνοι που απολαμβάνουν την ομορφιά τους;;;

Ήξερες ότι εκείνοι που ντύνονται στα μαύρα, είναι εκείνοι που θέλουν να περνούν απαρατήρητοι και χρειάζονται την βοήθεια και την κατανόηση σου;;;

Ήξερες πως όταν βοηθάς κάποιον, η βοήθεια σου επιστρέφει πάλι σε σένα εις διπλούν;;;

Ήξερες ότι είναι πιο εύκολο να πεις τι νιώθεις γράφοντάς το, παρά λέγοντάς το κατά πρόσωπο;;;
Αλλά ήξερες και ότι έχει μεγαλύτερη αξία όταν αυτό, το λες κατά πρόσωπο;;;

Ήξερες ότι αν ζητήσεις κάτι με πίστη, η ευχή σου θα εισακουστεί;;;

Ήξερες ότι μπορείς να κάνεις τα όνειρά σου να γίνουν πραγματικότητα, όπως να ερωτευτείς, να γίνεις πλούσιος, να παραμείνεις υγιείς, αν το ζητήσεις με πίστη;;;

Και αν πραγματικά ήξερες, θα έμενες έκπληκτος από το τι μπορείς να κάνεις!!!

Αλλά μην πιστέψεις τίποτα από αυτά που γράφω μέχρι να το δοκιμάσεις μόνος σου…

Αν ξέρεις κάποιον που έχει ανάγκη, κάτι από αυτά που αναφέρθηκαν, και ξέρεις ότι μπορείς να βοηθήσεις, κάνε το.
Τί περιμένεις;;;




Διαβάστε Περισσότερα...

Γιατι... έξω έχει κρύο...



Ιδιαίτερα αισθητή έχει γίνει τις τελευταίες μέρες η πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή...

Έντονες και με μεγάλη διάρκεια βροχοπτώσεις και τσουχτερό κρύο, συνθέτουν το "σκηνικό" του καιρού...


Δείτε, λοιπόν και ακούστε... γιατί... "έξω έχει κρύο...."








Διαβάστε Περισσότερα...

Strange Buildings of the World!!! -1-

The Bank of Asia a.k.a Robot Building (Bangkok, Thailand)


Nord LB building (Hannover, Germany)


Grand Lisboa (Macao)




ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ............

Mammy's Cupboard (Natchez, MS, United States)



The Ufo House (Sanjhih, Taiwan)


Stone House (Guimarães, Portugal)

The Crooked House (Sopot, Poland)



Kettle House (Texas, United States)





Διαβάστε Περισσότερα...

Δείτε και ακούστε τα τρία τραγούδια για την Eurovision!!!...
















Διαβάστε Περισσότερα...

Παρουσιάστηκαν τα τρία τραγούδια για την Eurovision!


Παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης τα τρία τραγούδια από τα οποία θα επιλεγεί εκείνο που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον 54ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Πρόκειται για τα "Out of control", "Right on time" και "This is our night" και η πρώτη παρουσίασή τους έγινε στο "Galaxy" του ξενοδοχείου "HILTON" που μεταδόθηκε ζωντανά από το eurovision.ert.gr.

Η επιλογή του τραγουδιού θα γίνει την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, σε μια φαντασμαγορική βραδιά στο «Αθηνών Αρένα»..........



Το ανέφερε πολλές φορές και με έντονο βλέμμα και χαμόγελο ο Σάκης Ρουβάς, ότι μοναδικός στόχος του είναι να φέρει στην Ελλάδα την επόμενη Eurovision, αναφέροντας χαρακτηριστικά : "Κάθε μέρα κοιμάμαι και ξυπνάω με αυτήν την σκέψη".

Αυτή η φράση εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την αισιοδοξία του έμπειρου καλλιτέχνη, ο οποίος έχει δίπλα του μια ομάδα καταξιωμένων συντελεστών που θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην φετινή ελληνική προσπάθεια.

Με την πολύ μεγάλη εμπειρία των προηγούμενων -επιτυχημένων- συμμετοχών του στην Eurovision, o χορογράφος Φωκάς Ευαγγελινός μίλησε για την βραδιά του ελληνικού τελικού. Οι παρουσιάστριες, Μπέτυ και Ματθίλδη Μαγγίρα, θα κάνουν μια μουσική αναδρομή από το 1956 ως σήμερα και τα τρία τραγούδια θα πλαισιωθούν από ιδιαίτερη παρουσίαση, που δεν θα έχει -ωστόσο- καμία σχέση με την τελική παρουσίαση την βραδιά του ημιτελικού, στις 14 Μαίου. Η ιδέα και τα κείμενα θα είναι του Γιώργου Καπουτζίδη.

Στην ίδια βραδιά θα συμμετάσχουν και οι υποψήφιοι από την Κύπρο, το Μαυροβούνιο, τη Λευκoρωσία και ίσως τη Μάλτα.

Η Φωτεινή Γιαννουλάτου, Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ΕΡΤ αναφέρθηκε σε ορισμένα στοιχεία σχετικά με τον 54ο διαγωνισμό. Ειδικότερα, είπε ότι η Ελλάδα κληρώθηκε να συμμετάσχει στο δεύτερο ημιτελικό, στον οποίο παίρνουν μέρος δεκαεννέα χώρες, εκ των οποίων θα προκριθούν οι δέκα.

Το νεότερο στοιχείο σε αυτό το διαγωνισμό είναι ότι η επιλογή του τραγουδιού, που θα κερδίσει, θα γίνει κατά 50% από το κοινό και κατά 50% από τις εθνικές κριτικές επιτροπές, οι οποίες από οκταμελείς γίνονται πλέον πενταμελείς.

Ως τις 10 Απριλίου θα πρέπει να γίνει η διαπίστευση και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η πώληση των εισιτηρίων, μέσω διαδικτύου. Οι τιμές θα κυμανθούν από 20 ως 650 ευρώ.

Ο Τζόνι Καλημέρης, Σύμβουλος του Προέδρου της ΕΡΤ, υπεύθυνος για θέματα Eurovision, διευκρίνισε ότι η επιτροπή που θα ψηφίσει για το ποιο τελικά τραγούδι θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό της Eurovision, θα ανακοινωθεί την ίδια μέρα, δηλαδή στις 18 Φεβρουαρίου, και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει πολύ οργανωμένο promotour με υποστήριξη από τον ΕΟΤ, από τον Δήμο της Αθήνας και βεβαίως, από την ΕΡΤ.

Σε λίγες ημέρες θα γίνει γνωστό το πρόγραμμα του promotour.

Αναλυτικά, οι τίτλοι και οι συντελεστές των τριών τραγουδιών :

Out of control
Συνθέτης: Δημήτρης Κοντόπουλος
Στιχουργός: Αλεξάνδρα Ζάκκα
Ερμηνευτής: Σάκης Ρουβάς

Right on time
Συνθέτης: Δημήτρης Κοντόπουλος
Στιχουργοί : Craig Porteils και
Cameron Giles-Webb
Ερμηνευτής: Σάκης Ρουβάς

This is our night
Συνθέτης: Δημήτρης Κοντόπουλος
Στιχουργοί : Craig Porteils και
Cameron Giles-Webb
Ερμηνευτής: Σάκης Ρουβάς


http://eurovision.ert.gr/el/00176-parousiastikan-ta-tragoudia-gia-ti-eurovision.htm


Διαβάστε Περισσότερα...

Η ηχορύπανση βλάπτει σοβαρά την καρδιά...


Όποιος λατρεύει τις μεγάλες πόλεις με τις μοντέρνες υποδομές, τις πυκνοκατοικημένες και ζωντανές συνοικίες, τους επιβλητικούς δρόμους, τα πολυσύχναστα μέρη, τα υψηλά ντεσιμπέλ, τις θορυβώδεις αλλά κατά τα άλλα "in" γειτονιές, ας το ξανασκεφτεί καλύτερα, γιατί τελευταία γίνεται πολύς θόρυβος ...για τον θόρυβο. Σύμφωνα με νέα έρευνα του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, υπό τον Γκόραν Πεσάγκεν, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Epidemiology...........

(Επιδημιολογία), οι κάτοικοι των πόλεων με υψηλά επίπεδα θορύβου και ειδικότερα περιοχών με αυξημένο μποτιλιάρισμα και ηχορύπανση, αρρωσταίνουν και πλήττονται από το μικρόβιο της ηχορύπανσης.
Η ηχορύπανση είναι ένας ανεπιθύμητος θόρυβος που όσο κι αν τον έχουμε συνηθίσει, επιφέρει τεράστιες αλλαγές με σοβαρές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία γεγονός που επαληθεύεται από τη συγκεκριμένη μελέτη που αποκαλύπτει ότι τα άτομα που ζουν επί σειρά ετών σε περιοχές με αυξημένη ηχορύπανση από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων φαίνεται να παθαίνουν περισσότερα καρδιακά επεισόδια σε σχέση με όσους ζουν σε πιο ήσυχες γειτονιές. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν περιπτώσεις 1.571 ατόμων που ζούσαν στη σουηδική πρωτεύουσα και έπαθαν έμφραγμα, σε σχέση με μια άλλη ομάδα ατόμων της ίδιας περιοχής που δεν είχαν ανάλογο πρόβλημα. Με άλλα λόγια ο θόρυβος μπορεί να μην σκοτώνει άμεσα αλλά προκαλεί άγχος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων στα στρεσαρισμένα άτομα.

Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει 40% υψηλότερος κίνδυνος εμφράγματος για τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες στο θόρυβο άνω των 50 ντεσιμπέλ, ένα σχετικά μέτριο επίπεδο θορύβου, καθώς η σοβαρή ηχορύπανση από το κυκλοφοριακό μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 80-90 ντεσιμπέλ.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, χρειάζεται και άλλη έρευνα για να αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας η συσχέτιση ανάμεσα στο θόρυβο του κυκλοφοριακού και στα εμφράγματα, μολονότι υπάρχουν και άλλες έρευνες που δείχνουν επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις της ηχορύπανσης για την καρδιά.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο Πεσάγκεν, η σχέση θορύβου-καρδιάς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όταν σχεδιάζονται νέοι δρόμοι σε κατοικημένες περιοχές.


ΑΠΕ


Διαβάστε Περισσότερα...

Το... (χημικό) μυστικό ενός παθιασμένου φιλιού!!!!!!



Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να υποστηρίξει ότι τελικά ίσως το χημικό ταίριασμα δεν είναι απλώς φαντασίωση. Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου Λαφαγιέτ στην Πενσιλβάνια, υπό την καθηγήτρια ψυχολογίας Γουέντι Χιλ, βρήκαν ότι ένα παθιασμένο φιλί απελευθερώνει ένα πολύπλοκο ορμονικό-χημικό "κύμα" στον εγκέφαλο, το οποίο κάνει τον/την σύντροφο να νιώθει έξαψη, ευτυχία ή χαλάρωση. Σύμφωνα με τους "Times" του Λονδίνου, η Χιλ δήλωσε: "Η μελέτη μας δείχνει ότι το φίλημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο και προκαλεί ορμονικές αλλαγές και πράγματα που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί ότι συνέβαιναν".
Η έρευνα επικεντρώθηκε στην επίπτωση του φιλιού στα επίπεδα δύο ορμονών, της ωκυτοκίνης και της κορτιζόλης, σε ζευγάρια πριν και μετά το άγγιγμα των χεριών τους, καθώς επίσης πριν και μετά το φίλημα. Κανονικά, η ωκυτοκίνη (ορμόνη των συναισθηματικών δεσμών) θα έπρεπε να αυξάνει, ενώ η κορτιζόλη (ορμόνη του άγχους) να πέφτει. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι..........


όντως η κορτιζόλη πέφτει και στα δύο φύλα μετά την επαφή των χεριών και το φίλημα, όμως η ωκυτοκίνη αυξάνει στους άνδρες αλλά πέφτει στις γυναίκες, ένα απρόσμενο εύρημα.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας Σούζαν Χιουζ του κολεγίου Ολμπράιτ της Πενσιλβάνια έχει κάνει έρευνα που δείχνει τη σημασία του πρώτου φιλιού για τη συνέχεια μιας σχέσης και υποστηρίζει ότι το φιλί είναι σημαντικό από βιολογική-εξελικτική σκοπιά, επειδή το χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να ξεχωρίζουν τους δυνητικούς εραστές και συζύγους. "Οι γυναίκες δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία στην αναπνοή και τα δόντια ενός άνδρα, γιατί θεωρούν ότι αυτό αποτελεί ένδειξη πως φροντίζει για την υγιεινή του, πράγμα που νοιάζει πολύ περισσότερο τις γυναίκες".

Το αίνιγμα παραμένει πάντως πώς ακριβώς το φιλί προκαλεί τόσο σημαντικές ορμονικές αλλαγές. Οι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν το δικό τους ρόλο, αλλά ορισμένοι ερευνητές υποπτεύονται ότι το σάλιο περιέχει φερομόνες, χημικούς «αγγελιαφόρους» που υπάρχουν και σε άλλα θηλαστικά. Στους ανθρώπους ο ρόλος που έχουν οι φερομόνες είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, γιατί δεν δεν διαθέτουμε όργανα για να τις ανιχνεύσουμε, αν και ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να τις νιώσει με τη μύτη του.

Η Έλεν Φίσερ, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιού Τζέρσι και συγγραφέας του μεταφρασμένου και στα ελληνικά βιβλίου "Γιατί αγαπάμε", πιστεύει ότι το φίλημα παράγει όχι απλώς μια χημική και σεξουαλική συγκίνηση, αλλά βελτιώνει το σύνολο της υγείας κάποιου/ας. ¨"Αν μοιράζεσαι τα μικρόβιά σου με κάποιον άλλο, τονώνεις το εσωτερικό ανοσοποιητικό σου σύστημα", όπως εκτιμά.






Διαβάστε Περισσότερα...

Αποκαλυπτική η γλώσσα του σώματος για τον πλούτο κάποιου


Μια τσάντα που αποτελεί τελευταία λέξη της μόδας ή ένα επώνυμο κοστούμι μπορεί να δείξει ότι κάποια ή κάποιος έχουν αρκετά χρήματα στο λογαριασμό τους.

Το ίδιο μήνυμα τελικά μπορεί να "περάσει" και η γλώσσα του σώματος ή απλώς η ίδια η "γλώσσα".

Οι πιο πλούσιοι είναι πιο αγενείς, όταν μιλάνε με τους άλλους.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, οι ψυχολόγοι Μάικλ Κράους και Ντάχερ Κέλτνερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέκλεϊ, βιντεοσκόπησαν διάφορες τετ-α-τετ συνομιλίες ανθρώπων αναλύοντας κυρίως ορισμένες χειρονομίες που δείχνουν το επίπεδο ενδιαφέροντος για τον άλλο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ψυχολογικό περιοδικό "Psychological Science".

Η βασική διαπίστωση είναι.............


ότι όσοι έχουν υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό στάτους, έχουν και πιο "αγενή" συμπεριφορά την ώρα που μιλάνε, μεταξύ άλλων περιποιούμενοι τον εαυτό τους, μουτζουρώνοντας αδιάφορα χαρτιά όταν συνομιλούν με τον άλλον ή κάνοντας συνεχώς νευρικές κινήσεις ανυπομονησίας.

Τα άτομα χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου δείχνουν περισσότερα σημάδια του τύπου "ενδιαφέρομαι", όπως γέλια ή σήκωμα των φρυδιών. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η διαφορά στη συμπεριφορά έχει τις ρίζες της στο ζωικό μας παρελθόν και αντιστοιχεί στα σήματα που στέλνουν και σήμερα ζώα όπως τα παγώνια, φουντώνοντας τις ουρές τους για να περάσουν μηνύματα του τύπου "δες πόσο ωραίος είμαι"! Οι πλουσιότεροι άνθρωποι δεν νοιάζονται αν θα γνέφουν με το κεφάλι τους ότι συμφωνούν ή αν θα γίνουν πιο αρεστοί με το να γελάσουν, κάτι που έχουν ανάγκη όμως οι φτωχότεροι που είναι και πιο εξαρτημένοι από τη γνώμη των άλλων. Οι πλουσιότεροι μάλλον προτιμούν να χαϊδεύουν τους εαυτούς τους!



ΑΠΕ


Διαβάστε Περισσότερα...

"Galesnjak" - To "Νησί των Ερωτευμένων"!!!!!!



Το όνομά του είναι "Galesnjak" ή αλλιώς "Νησί των Ερωτευμένων" και βρίσκεται στην Αδριατική θάλασσα στην ακτή της Κροατίας. Πρόκειται για ένα μικρό νησί 130.000 τετραγωνικών μέτρων, σε σχήμα καρδιάς, το οποίο έχει γίνει ο πιο μοδάτος προορισμός για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από την ημέρα που ανακαλύφθηκε στο Google Earth και όλοι θέλουν να μείνουν εκεί............



Ακόμη και ο ιδιοκτήτης του νησιού δεν γνώριζε ότι το έχει το πιο τέλειο σχήμα καρδιάς μέχρι που άρχισε να δέχεται αιτήσεις από ερωτευμένους για να μείνουν εκεί. "Κανείς δεν μένει εκεί και έτσι όσα ζευγάρια θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί σε ένα απόλυτα ερημικό νησί μπορούν να το κάνουν εκεί" λέει ο Vlado Juresko, o ιδιοκτήτης του νησιού.






Διαβάστε Περισσότερα...

ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ (ΠΡΟΚ. 3Π/2008)


Διαβάστε τις ορθές απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών στις οποίες εξετάστηκαν οι διαγωνισθέντες υποψήφιοι του γραπτού διαγωνισμού για την κατάρτιση πινάκων διοριστέων εκπαιδευτικών λειτουργών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ60 Νηπιαγωγών, ΠΕ01 Θεολόγων, ΠΕ05 Γαλλικής Γλώσσας, ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ07 Γερμανικής Γλώσσας, ΠΕ 09 Οικονομολόγων, ΠΕ10 Κοινωνιολόγων, ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, ΠΕ13 Πτυχιούχων Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, ΠΕ19 Πληροφορικής ΑΕΙ, ΠΕ20 Πληροφορικής ΤΕΙ, ΠΕ32 Θεατρικών Σπουδών, ΠΕ33 Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης και ΠΕ34 Ιταλικής Γλώσσας [Προκήρυξη 3Π/2008 - ΦΕΚ 516/8.10.2008, τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ].

Οι παρακάτω απαντήσεις είναι οι μόνες που αναγνωρίζονται ως ορθές από το ΑΣΕΠ και αυτές με βάση τις οποίες θα γίνει η βαθμολόγηση των διαγωνισθέντων.

Απαντήσεις Α' και Β' θεματικής ενότητας.............

ΔΙΑΒΑΣΤΕ με ένα "κλικ"..............



http://www.asep.gr/portal-files/dynamic/ps0downloads/3p2008/3p08_apantiseis.pdf


Διαβάστε Περισσότερα...

Νίκος Λυγερός - Ο εξυπνότερος Έλληνας εκθέτει στην Καλαμάτα


Ο δρ. Νίκος Λυγερός, μαθηματικός στη Λυών αλλά και καθηγητής επισκέπτης σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας, είναι γνωστός ως ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας στον κόσμο. Το IQ του (189) είναι σχεδόν διπλάσιο από το IQ ενός μέσου ανθρώπου, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει ότι σε ηλικία 2,5 ετών έπαιζε σκάκι!

Στην Καλαμάτα, έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν για διαλέξεις. Αυτή τη φορά, όμως, έρχεται για άλλον λόγο. Πρόκειται να παρουσιάσει εικαστικά έργα του στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.
Τα εγκαίνια της έκθεσής του, με τίτλο «Ο κόσμος του Vincent», θα γίνουν..........

το Σάββατο στις 7.00 το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει διάλεξη από τον ίδιο στις 9.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Rex», με θέμα το έργο του ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ.
«Είκοσι πίνακες, λάδι σε καμβά 50X70 εκ., αναδεικνύουν τις ουσιαστικές λεπτομέρειες της ζωγραφικής του διάσημου Ολλανδού καλλιτέχνη, δίνοντας έμφαση στις δημιουργίες του, όταν ζούσε στη Γαλλία και ειδικά στο Νότο της χώρας. Η προσέγγιση του Νίκου Λυγερού υλοποιεί εικαστικά τη φιλοσοφία που απορρέει από το νοητικό σχήμα του χρώματος του αόρατου. Μέσω της νοημοσύνης της ανθρωπιάς, μελετά τη συγκίνηση που προκαλεί το έντονο μείγμα των χρωμάτων. Οι πίνακες του Νίκου Λυγερού μάς αγγίζουν με τη λεπτότητα και την τρυφερότητα της χρωματικής μάζας. Καθαρές και γνήσιες γραμμές του προσχεδίου καθορίζουν αποτελεσματικά τα όρια των ανθρώπων που δεν ξέχασε ο Vincent… Μόνο οι πίνακές του άντεξαν την ανθρωπιά του…» διαβάζουμε στο ενημερωτικό έντυπο για την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 21 Φεβρουαρίου.
Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ζωγραφίζοντας την Επιστήμη», που θα λάβει χώρα από το πρωί του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Ελληνικό Τμήμα της Euroscience, το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.



Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Δύο Μεσσήνιοι θύματα των πυρκαγιών στην Αυστραλία - H Τάνια και ο Δημήτρης Τσιμικλής από του Γαμβριά


Δύο Μεσσήνιοι ομογενείς περιλαμβάνονται στον τραγικό κατάλογο των 181 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι, την 39χρονη Τάνια Τσιμικλή και τον 35χρονο σύζυγό της Δημήτρη , με καταγωγή από τον οικισμό Γαμβριά του Δήμου Αίπειας, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν απανθρακωμένα από την Αστυνομία στην περιοχή του Κινγκλέικ..........



Οι άτυχοι ομογενείς πρέπει, σύμφωνα με τις Αρχές, να παγιδεύτηκαν από τις φλόγες στην προσπάθεια να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Οι πυρκαγιές δεν έχουν κατασβεστεί ακόμη. Συγκεκριμένα, συνεχίζονταν και χθες, για έκτη μέρα, στη Βικτόρια.

Εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των ομογενών που έπεσαν θύματα καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 80 αγνοούμενοι.


"ΘΑΡΡΟΣ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Διεθνές Συνέδριο για την «Στρατηγική Ανάπτυξης σε Αδριατική-Ιόνιο» στην Κέρκυρα με τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Διεθνές Συνέδριο για την «Στρατηγική Ανάπτυξης σε Αδριατική-Ιόνιο» θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2009 στην Κέρκυρα με τη συμμετοχή και του δραστήριου Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργου Καραμπάτου...........



Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου (ΠΑΙ) διοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Νομαρχία, τον Δήμο, το Επιμελητήριο Κέρκυρας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Διεθνές Συνέδριο για την «Στρατηγική Ανάπτυξης σε Αδριατική-Ιόνιο» από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2009 στην Κέρκυρα.
Η Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου (ΠΑΙ) θεσμοθετήθηκε το 2000 με τη συμμετοχή της Ελλάδας, Ιταλίας, Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κροατίας, Μαυροβουνίου, Σερβίας και Σλοβενίας, με σκοπό τη συνεργασία των συμμετεχόντων κρατών στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, των μεταφορών, της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, της παιδείας, του πολιτισμού, καθώς και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας, την οποία ασκεί η χώρα μας ασκεί από την 1η Ιουνίου 2008 και για ένα έτος είναι η προώθηση του περιφερειακού τουρισμού στις χώρες ΠΑΙ.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται με τη συμμετοχή Υπουργών των χωρών ΠΑΙ, αλλά και εκπρόσωπων Εμπορικών Επιμελητηρίων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, των χρηματοπιστωτικών, των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, καθώς και Επαγγελματικών Ενώσεων Ξενοδόχων και Τουριστικών Πρακτόρων.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι η ανταλλαγή ιδεών για μια ευρεία περιφερειακή σύμπραξη, ο συντονισμός των ενεργειών των κοινωνικών εταίρων, καθώς και ο καθορισμός μελλοντικών στόχων στο πλαίσιο της ΠΑΙ.


Διαβάστε Περισσότερα...

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ


Τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για ευνοϊκότερους όρους στη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γιώργος Καραμπάτος.

Το σκεπτικό του αναλύει ως ακολούθως:...........




Μεγάλη σύγχυση και προβληματισμός επικρατεί για την αποτελεσματικότητα του ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων)

και την ταχύτητα υλοποίησης των μέτρων της ενίσχυσης της ρευστότητας των ΜμΕ, παρότι έχουν ήδη περάσει αρκετές εβδομάδες από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων. Ανάλογα με την πλευρά που εκπροσωπεί ο καθένας - τράπεζες, επιχειρηματίες, Κυβέρνηση ή κόμματα της Αντιπολίτευσης - γίνεται διαφορετική αξιολόγηση του προγράμματος και ακούγονται ποικίλες απόψεις.

Εξαιτίας αυτού γεγονότος καθώς και λόγω της ασύμμετρης πληροφόρησης είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε αντικειμενικά το πρόβλημα και να αναδείξουμε τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα του προγράμματος.

Με βάση τις παραπάνω αδυναμίες εστιάσαμε την προσοχή μας περισσότερο στα ζητήματα που τίθενται δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που κατά την γνώμη μας θα κρίνουν την πορεία του ΤΕΜΠΜΕ (και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων) μέσα στην ύφεση της οικονομίας που γνωρίζει σήμερα η χώρα μας, η Ε.Ε. και ολόκληρος ο πλανήτης. Εξετάσαμε με προσοχή: Την πορεία του ΤΕΜΠΜΕ και τη ρευστότητα των ΜμΕ σήμερα, τα κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων που χρειάζονται ενίσχυση, το κόστος κάλυψης νέου δανεισμού για τις Τράπεζες, τι μπορεί να καλύψει το ΤΕΜΠΜΕ, το ΤΕΜΠΜΕ και το πακέτο των 28 δισ. ευρώ και την Κοινωνική Ευθύνη των τραπεζών, για να καταλήξουμε στα πιο κάτω συμπεράσματα και προτάσεις με την ελπίδα να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης επ' ωφελεία της πραγματικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της κρίσης».



Συμπεράσματα και προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας



«Κάτω από το φόβο μιας έντονης οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να δίδεται μεγάλη έμφαση στο μέτωπο των προσδοκιών και στη διατήρηση κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά. Πρωτεύων στόχος είναι η διατήρηση του παραγωγικού ιστού του οικονομίας μας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν μάλιστα και το σπουδαιότερο κομμάτι του.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, απαιτείται οι κανόνες του παιχνιδιού να είναι ξεκάθαροι και ίδιοι για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό δανείου και ο χρόνος μέσα στον οποίο εκταμιεύει μία επιχείρηση, αν και σημαντικοί παράγοντες, είναι δευτερεύοντες σε σύγκριση με την παροχή απόλυτης σιγουριάς ως προς τα εισπραττόμενα.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος από τις τράπεζες και όχι απλά οι τελευταίες να υπογράφουν απλά μια "θέληση συμμετοχής".

Στο πλαίσιο αυτό οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

Αλλαγή του όρου περί "τριών συνεχόμενων ετών κερδοφορίας" σε "μία κερδοφορία τα 3 τελευταία έτη" και ιδιαίτερα για τις ΜμΕ των πυρόπληκτων νομών του 2007 θα πρέπει η κερδοφορία να υπολογίζεται με το Μέσον Όρο των τριών τελευταίων ετών.

Δυνατότητα επιλογής από τον δανειζόμενο χρονικού διαστήματος αποπληρωμής του δανείου από 3 μέχρι 6 έτη με ειδικές ρήτρες που να δεσμεύουν ποσοστό από την κερδοφορία των επιχειρήσεων (όπως δηλώνεται στην Εφορία), έτσι ώστε να κάνουν πιο ελκυστικές τις αποδόσεις του δανείου για τις τράπεζες.

Διευκόλυνση είτε παροχή κινήτρων για τη δημιουργία Ειδικών Επενδυτικών Κεφαλαίων στόχος των οποίων θα είναι η δανειοδότηση στοχευμένων ΜμΕ (ανάλογα με την περιφέρεια ή την δραστηριότητα) ή και η απόκτηση μετατρέψιμων ομολογιών αυτών.

Διατήρηση της δυνατότητας διακοπής της περαιτέρω συ­νεργασίας ΤΕΜΠΜΕ - Τραπεζών για καταπτώσεις πέραν του 10% αντί του 7% και απάλειψης της δυνατότητας του ΤΕΜΠΜΕ να υπαναχωρεί από τις ήδη δοθείσες εγγυήσεις του, όταν ξεπεραστεί το 12% ποσοστού καταπτώσεων, τις οποίες θα πρέπει να καταβάλει σε κάθε τρά­πεζα άνευ ετέρου.

Το επιτόκιο χορηγήσεων να κυμαίνεται βάσει του μέγιστου ανάμεσα στην απόδοση 3ετους κρατικού ομολόγου συν 1% spread και το Euribor συν 3% spread.

Ένταξη στο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ όλων των επιχειρήσεων όλων των τομέων της οικονομίας με την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένα μέλη στα κατά τόπους Επιμελητήρια και ότι πληρούν τους όρους όπως αυτοί θα διαμορφωθούν τελικά.

Απάλειψη της δυνατότητας του ΤΕΜΠΜΕ να υπαναχωρεί από τις δοθείσες εγγυήσεις.

Κατάργηση της δέσμευσης των ετήσιων μονάδων εργασίας στα επίπεδα του 2007 καθ' όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ - όπως και το πακέτο των 28 δισ. ευρώ - στην ουσία μεταφέρει εν όψει της ύφεσης ζημιογόνα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών στον κρατικό προϋπολογισμό, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία της ρευστότητας, αλλά και των κερδών του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

Επιπλέον, το κράτος προσπαθεί για μια ακόμη φορά να τονώσει τη ζήτηση της οικονομίας όχι με το υγιέστερο τρόπο, αλλά με δανεισμό, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια.

Είναι ουσιώδες, αλλά και αναπόφευκτο, στο μέλλον, το κράτος να αντιστρέψει την πολιτική αυτή και να ζητήσει από τον απλό φορολογούμενο (είτε είναι επιχείρηση, είτε είναι νοικοκυριό) την αποπληρωμή της σημερινής σπατάλης και τον περιορισμό της δαπάνης.

Το πρόβλημα φυσικά μεταφέρεται χρονικά στην μετά την ύφεση περίοδο, όπου το κράτος με τις δημοσιονομικές πολιτικές του θα κληθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες μιας οικονομίας (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) ικανής να εξοφλήσει το χρέος της.

Γιατί, όπως έχει πει και ο Greenspan (πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ) "μια οικονομία χωρίς αποταμιεύσεις είναι μια οικονομία χωρίς μέλλον".

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ληφθεί άμεσα μια σειρά μέτρων που θα δημιουργήσει τη βάση για την ουσιαστική και διατηρήσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων».


Διαβάστε Περισσότερα...

Δημοπρατήριο και ανακύκλωση στη Νομαρχιακή Επιτροπή Παραγωγής και Ανάπτυξης


Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Νομαρχιακή Επιτροπή Παραγωγής και Ανάπτυξης προεδρεύοντος του αντινομάρχη, Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, παρουσία των μελών της Επιτροπής, εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου, της Διεύθυνσης Αγροφυλακής, του ειδικού συμβούλου του νομάρχη Μεσσηνίας, κ. Τζαβάρα και υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας.

Δύο ήταν τα θέματα που απασχόλησαν κύρια τη Νομαρχιακή Επιτροπή: Πρώτον η διαχείριση πλαστικών κάλυψης - λήψη μέτρων και δεύτερον το Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων στα Φιλιατρά..............




Φως για το Δημοπρατήριο

Για πρώτη φορά ακούστηκε η «αλήθεια» για το Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων στα Φιλιατρά από τον αρμόδιο αντινομάρχη, κ. Σωτήρη Παναγιωτόπουλο. Θολό ήταν το τοπίο και πολλά λέγονταν από όλες τις δυνάμεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Δημοπρατήριο είναι αίτημα των παραγωγών, αποδέκτης του αιτήματος έγινα εγώ και το ερέθισμα εδώθει τον Μάρτιο του 2007, όταν διάβασα ένα άρθρο στον "Κόσμο του Επενδυτή" του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή, κ. Γιάννη Οικονόμου, για τα Δημοπρατήρια στη χώρα μας. Αμέσως έστειλα επιστολή στο Υπουργείο και τον Ιούλιο του 2007 συναντήθηκα με τον τότε υφυπουργό κ. Παπαθανασίου. Τον Φεβρουάριο του 2007 σε συνάντηση στα Φιλιατρά με αυτοδιοικήτους παράγοντες και παραγωγούς συζητήσαμε το θέμα. Από τη συνάντηση αυτή εκείνο που υπογραμμίστηκε ήταν να πιστέψουν όλοι στο εγχείρημα, μετά να συγκροτηθεί μία Επιτροπή πρωτοβουλίας από τους αγρότες και να καταγραφούν οι παραγωγοί που θέλουν να συμμετάσχουν. Μια νέα συνάντηση με διευρυμένη σύνθεση στη Νομαρχία, όπου και έγινε, αλλά και η ΝΑΜ να προχωρήσει σε μελέτη σκοπιμότητας. Τον Απρίλιο του 2008 με σχετικό έγγραφο ζητήσαμε από το ΤΕΙ Καλαμάτας να προχωρήσει σε μελέτη και από τη μεριά της Νομαρχίας να δοθεί στην επιστημονική ομάδα μια συμβολική αμοιβή.

Τον Ιανουάριο του 2009 η απάντηση από το ΤΕΙ Καλαμάτας ήρθε και ανέφερε ότι το ποσό αυτό θα ανέρχεται στις 90.000 ευρώ. Αμέσως επικοινώνησα με την εταιρεία Βακάκης και συνεργάτες και συζητήσαμε, όμως ζήτησα από την εταιρεία να υπάρξει μία εκ νέου συζήτηση και με τον Δήμο Φιλιατρών και με τους παραγωγούς. Τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου θα υπάρξει εκ νέου συζήτηση στα Φιλιατρά με όλους τους Φορείς, για να δούμε πού κόλλησε το πράγμα και τι πρέπει να κάνουμε, για να γίνει το Δημοπρατήριο».

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε: «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, να υπάρξει η μελέτη από πλευράς ΤΕΙ Καλαμάτας, να καταγράψουμε το ύψος της παραγωγής και να δώσουμε την τελική πρόταση στους παραγωγούς, να κουβεντιάσουμε και να προχωρήσει η δουλειά από τους κατασκευαστές γρήγορα. Τέλος, πρέπει να συνθέσουμε τις αντιθέσεις. Να υπάρξει σωστή ενημέρωση, συμμετοχή, να αναλάβουν όλοι τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους, το νομικό πλαίσιο και τη βιωσιμότητα είναι οι κρίκοι που καλούμαστε να ενώσουμε».



Διαχείριση και ανακύκλωση

Η διαχείριση των πλαστικών κάλυψης ήταν το δεύτερο κύριο θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή. Εισηγητής ήταν ο κ. Παρασκευόπουλος που ανέφερε ότι, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Ακόμα ανέφερε ότι πρέπει να συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένους χώρους το πλαστικό να δεματοποιείται και να πηγαίνει προς καύση και ανακύκλωση. Ακόμη ανέφερε πως κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 870 τόνοι πλαστικό στη Μεσσηνία για τις καλλιέργειες και ότι πέρυσι σε μία ανάλογη προσπάθεια ανακυκλώθηκε το 60% - 70%. Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής και νομαρχιακός σύμβουλος, κ. Χρήστος Ριζάς, ανέφερε πως η καύση αυτού του υλικού είναι μόλυνση για όλους και χαρακτηριστικά τόνισε: «Μας δηλητηριάζει όποιος και να το κάνει». Τέλος πρόσθεσε ότι, το εγχείρημα είναι δύσκολο, δαπανηρό και χρονοβόρο. Οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και της Αγροφυλακής ανέφεραν ότι, θα υπάρξει η αμέριστη συμπαράσταση από την πλευρά τους σε οτιδήποτε τους ζητηθεί. Τέλος, την πιο καταλυτική παρέμβαση έκανε η διευθύντρια Προγραμματισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, κα Αφροδίτη Κλείδωνα, η οποία ανέφερε: «Προσεγγίζεται το θέμα λάθος. Αν δεν έχουμε τις προδιαγραφές από τις εταιρείες που θα πάρουν τα δεματοποιημένα πλαστικά για να τα βγάζουμε έτσι θα μας μείνουν στοιβαγμένα. Όταν γίνει αυτό πρέπει να έχει και τις ανάλογες προδιαγραφές, για να πετύχει και αυτές τις προδιαγραφές θα τις βάλουν οι εταιρείες που θα προχωρήσουν στην ανακύκλωση».


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

O πόλεμος της …γάζας!


Αναβρασμός επικρατεί στον χώρο της Υγείας με τους ιατρούς να προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, συμμετέχοντας στη 48ωρη απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας. Στη Μεσσηνία στις απεργιακές κινητοποιήσεις κατεβαίνουν και οι Ειδικευμένοι Ιατροί ΕΣΥ, καθώς και οι Ιατροί ΕΣΥ Κέντρων Υγείας του Νομού. Κατά συνέπεια με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας λόγω της απεργίας των ιατρών...............


Οι γιατροί αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προβλέπει μικρότερες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς από αυτές που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της ομοσπονδίας τους και της ηγεσίας του υπουργείου. Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο βελτίωσης των οικονομικών των νοσοκομειακών γιατρών, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους απεργούς να συναισθανθούν την κρισιμότητα των περιστάσεων. Μάλιστα, ο κ. Αβραμόπουλος δέχθηκε τα πυρά των γιατρών που τον καλούν να τηρήσει την υπογραφή του και να βάλει στο νόμο τα όσα είχαν συμφωνήσει για τα οικονομικά τους με τη συλλογική τους σύμβαση. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, Στάθης Τσούκαλος μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείο Υγείας, κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί και να τηρήσει τη συμφωνία και την υπογραφή της.



Καταγγέλλουν το Υπουργείο Υγείας για υπαναχώρηση- Προσωπικό ασφαλείας για δύο ημέρες στα Κέντρα Υγείας του Νομού

Σε καταγγελία για υπαναχώρηση του Υπουργείου Υγείας προχώρησε χθες ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ Κέντρων Υγείας νομού Μεσσηνίας, διότι, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν τηρήθηκε η κλαδική σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ήταν εντελώς «αλλοιωμένο». Παράλληλα τα μέλη του Συλλόγου Ιατρων ΕΣΥ καλούν σε μαζική συμμετοχή στη διήμερη απεργία όλους τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας του Νομού μας, ενημερώνοντας ταυτόχρονα πως τις δύο ημέρες της απεργίας τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους που υπογράφουν η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ Κέντρων Υγείας Νομού Μεσσηνίας, Σακκά Ειρήνη, και η γραμματέας, Κόλλια Μαργαρίτα, αναφέρονται τα ακόλουθα: «καταγγέλλουμε το Υπουργείο Υγείας μετά την υπαναχώρηση του στο θέμα της κλαδικής σύμβασης εργασίας των Ιατρών του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα , ο υπουργός Υγείας και οι συναρμόδιοι υπουργοί αρνήθηκαν να τηρήσουν την από 2/12/2008 υπογραφή τους στην κλαδική σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ, και κατέθεσαν προς κύρωση στη Βουλή νομοσχέδιο εντελώς αλλοιωμένο. Καλούμε όλους τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας του Ν.Μεσσηνίας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία που εξήγγειλε η ΟΕΝΓΕ στις 12 και 13 Φεβρουαρίου. Ενημερώνουμε του πολίτες του Ν.Μεσσηνίας ότι οι Ιατροί του ΕΣΥ σύμφωνα με το ενθικό δίκαιο, δεν μπορούν να παραβιάσουν το ανώτατο όριο εργασίας- 2 και 4 εφημερίων ανά μήνα για ειδικούς και ειδικευόμενους αντίστοιχα- γεγονός το οποίο έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι περισσότεροι. Στις 12 και 13 Φεβρουαρίου 2009, ημέρες απεργίας τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας».




Ζητούν αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ, έως ότου στελεχωθεί


Για αναξιοπιστία του Υπουργείου Υγείας και απροειδοποίητη μονομερή αλλαγή των όρων της κλαδικής σύμβασης κατηγορούν τον υπουργό Υγείας τα μέλη του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ του Νομού μας. Οι ειδικευμένοι ιατροί με απόφασή τους δηλώνουν και αυτοί τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική διήμερη απεργία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ, ενώ με άλλη απόφασή τους και επιδιώκοντας άμεσα τη στελέχωση με τον απαραίτητο αριθμό εξειδικευμένων ιατρών ζητούν την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, έως ότου επιτευχθεί η επάνδρωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό. Αναλύτικά, στην απόφαση της Γενική Συνέλευσης του Σωματείου τους αναφέρουν τα ακόλουθα: « Στη Γ.Σ. που διεξήχθη στις 10/2/2009 με θέμα την πορεία ψήφισης κλαδικής Σύμβασης ΟΕΝΓΕ- Υπουργείου Υγείας κατά πλειοψηφία αποφασίσαμε: - διαμαρτυρόμαστε για την αναξιοπιστία του Υπουργείου Υγείας και κατά επέκτασιν της Κυβέρνησης με την απροειδοποίηστη μονομερή αλλαγή των όρων της υπογραφείσας στις 1/12/2008 κλαδικής σύμβασης ανάμεσα στην Ομοσπονδία Νοσοκομειακών ιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και του υπουργού Υγείας.-απαιτούμε την ψήφιση στη Βουλή της συμφωνίας όπως υπεγράφη στις 1/12/2008.- Συμμετέχουμε στη διήμερη απεργία 12 και 13 Φεβρουαρίου 2009 που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ.- Δήλώνουμε από τις 11/2/2009 τη μη συναίνεσή μας στην υπέρβαση του ανωτέρου ορίου χρόνου εργασίας (48ωρο) όπως η εθνική και κοινοτική νομοθεσία προβλέπει». Σε άλλη προγενέστερη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τα μέλη του Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας αναφέρουν: «Η Γ.Σ. του Σωματείου που διεξήχθη στις 5/2/2009 αποφάσισε τα ακόλουθα: κατά πλειοψηφία: ό,τι αφορά την πορεία ψήφισης κλαδικής συμφωνίας από τη Βουλή, θα περιμένουμε την απόφαση της ΟΕΝΓΕ και θα αποφασίσουμε στη συνέχεια. 2. ομόφωνα: μετά την κοινοποίηση προς το Σωματείο αναφοράς της επικουρικής εντατικολόγου του νοσοκομείου μας που αφορά την εν γένει λειτουργία της ΜΕΘ στηρίζουμε την αναφορά αυτή και αποφασίσαμε: α) είμαστε σαφώς υπερ της λειτουργίας της ΜΕΘ, β) ζητάμε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της έως ότου στελεχωθεί με τον απαραίτητο αριθμό εξειδικευμένων ιατρών».




Αναστέλουν επ' αόριστον τον εφοδιασμό των δημοσίων Νοσοκομείων

Για απουσία σχεδίου αντιμετώπισης των χρεών των νοσοκομείων «εγκαλούν» το υπουργείο Υγείας οι προμηθευτές του ΕΣΥ, που δηλώνουν αποφασισμένοι να αφήσουν τα νοσοκομεία χωρίς υλικά, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση διευθέτησης του ζητήματος. Την ίδια στιγμή, σε κινητοποιήσεις επιμένουν οι γιατροί δημόσιων νοσοκομείων που δηλώνουν εξαπατημένοι από τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλου στο θέμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η εικόνα διάλυσης που επικρατεί στο ΕΣΥ οδήγησε τον κ. Αβραμόπουλο, να προβεί χθες από τη Βουλή σε νέα σειρά «ελιγμών» για τη διέξοδο από την κρίση και να ζητήσει συναίνεση μέσω διαλόγου. Πάντως, χωρίς αναλώσιμα υλικά κινδυνεύουν να μείνουν για άλλη μία φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών τα νοσοκομεία της χώρας. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ) έχει αποφασίσει αναστολή των παραδόσεων υλικών στο ΕΣΥ, έως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών έχει
διακόψει επ' αόριστον την «τροφοδοσία» των νοσοκομείων. Όπως υποστηρίζουν οι προμηθευτές οι οφειλές του υπουργείου Υγείας προς αυτούς ανέρχονται σε 300 εκατομμύρια ευρώ.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Στην Καλαμάτα την Κυριακή ο Γιώργος Παπανδρέου - Θα μιλήσει στην "Τέντα" στις 12 το μεσημέρι



Την Καλαμάτα θα επισκεφθεί την Κυριακή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος θα μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση στο Κλειστό Γυμναστήριο της "Τέντας".

Με αφορμή την κάθοδο στη Μεσσηνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας απηύθυνε κάλεσμα προς τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ καθώς και κάθε πολίτη της Μεσσηνίας να παραβρεθούν και να παρακολουθήσουν την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες έντονη είναι η κινητοποίηση τόσο στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, όσο και στα στελέχη του στη Μεσσηνία, ώστε να προετοιμάσουν και να οργανώσουν θερμή υποδοχή στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παρουσία πλήθους κόσμου, που θα έχει «άρωμα» προεκλογικής συγκέντρωσης. Είναι βέβαιο και σαφές πως στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει την ανάγκη προσφυγής σε εκλογές, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα και των ποικίλων προβλημάτων στον χειρισμό καίριων ζητημάτων από την Κυβέρνηση. Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας με ανακοίνωσή της θεωρεί «συμβολική» την επιλογή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ του Νομού μας στις πρώτες εξορμήσεις του στην επαρχία, ως μια προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να δείξει το ενδιαφέρον του για τη Μεσσηνία και την προσπάθειά του να τη βγάλει από τη στασιμότητα και να την επαναφέρει πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.

Αναλυτικά στη ανακοίνωση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας αναφέρεται:...........



«Η επίσκεψη του Προέδρου μας Γεωργίου Παπανδρέου εντάσσεται στα πλαίσια της επαφής του με την περιφέρεια για να καταδείξει την αδιέξοδη πολιτική της Κυβέρνησης, να αναδείξει το πλαίσιο και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση καθώς να πείσει και τον τελευταίο πολίτη για την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες.



Με την έννοια και το περιεχόμενο αυτό η κάθοδος του Προέδρου στην Καλαμάτα είναι σημαντική αλλά και συμβολική για το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για τον Νομό μας, αφού για τους παραπάνω σκοπούς επέλεξε την Καλαμάτα ως μια από τις πρώτες επισκέψεις του στη περιφέρεια.

Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι βρισκόμαστε στο νότο του νότου των προθέσεων της Κυβέρνησης από πλευράς ανάπτυξης, υποδομών, έργων, προβλημάτων απασχόλησης και αγροτικών προβλημάτων. Γνωρίζει τους υπεύθυνους και θέλει να συμβάλει στην ανατροπή αυτής της νοσηρής κατάστασης.

Το ΠΑΣΟΚ έχει εντάξει τον Νομό μας στις προτεραιότητές του ενίσχυσης και ανατροπής των αρνητικών αυτών δεδομένων.

Το τοπικό ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός μας καλούν τα μέλη, τους φίλους, αλλά και τον κάθε πολίτη της Μεσσηνίας να παραβρεθεί στην ομιλία του που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο Κλειστό Γυμναστήριο της "Τέντας"».





Διαβάστε Περισσότερα...

Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας



Στις 13,14,15 Φεβρουαρίου 2009 θα διεξαχθεί το Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας στο Cine Κεραμεικός (Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος).

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009 στις 17.00 και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου2009 με την παρακάτω θεματολογία:
• Η συμβολή του Συνασπισμού στη προγραμματική διαδικασία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α
• Ευρωεκλογές 2009................




Το πλήρες πρόγραμμα των εργασιών έχει ως εξής:
.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
13.02.09
• 17.00 Προσέλευση Συνέδρων
• 17.30 Έναρξη - Εκλογή Προεδρείου
• 18.00 Ομιλία Προέδρου ΣΥΝ
• 18.45 Εισήγηση Επιτροπής Προγράμματος(Γ.Δραγασάκης)
• 19.30 Χαιρετισμός Γραμ. ΣΥΡΙΖΑ (Αντ.Νταβανέλος)
• 19.40 Διαδικαστικά
• 20.30 Λήξη
ΣΑΒΒΑΤΟ
14.02.09
• 09.00 Έναρξη εργασιών
• 09.00-15.00 Ομιλίες
• 15.00-16.30 Διάλειμμα
• 16.30-21.00 Ομιλίες
• 21.00 Ομιλίες
ΚΥΡΙΑΚΗ
15.02.09
• 09.30 Έναρξη εργασιών
• 09.30-13.30 Ομιλίες
• 13.30-15.00 Σύνοψη
• Αποφάσεις
• 15.00 Λήξη εργασιών


http://syn09.wordpress.com


Διαβάστε Περισσότερα...

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου



Οι δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μανώλη και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν, η κατάσταση στα νοσοκομεία, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, απασχολούν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου.

Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νέο ισχυρό ναρκωτικό με... ηχητικά κύματα. Θα σημαδέψει τον 21ο Αιώνα".

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Νοικοκυρές - Αγρότισσες θύματα κακοποίησης. Έρευνα - σοκ για το δράμα που ζουν χιλιάδες Ελληνίδες της επαρχίας".

* Η ΑΥΓΗ: "Νευρική κρίση σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Κινήσεις αμφισβήτησης Καραμανλή - Παπανδρέου".

* ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βγάλτε τον σκασμό και κυβερνήστε ή μαζέψτε τα και φύγετε. Την ώρα που ο κόσμος καίγεται και η χώρα μας είναι έτοιμη να βουλιάξει στην φτώχεια και την δυστυχία, δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με τις κοκορομαχίες βουλευτών και υπουργών".

* ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τα μαχαίρια της διαδοχής. Οργιάζουν οι φήμες για πρόωρες εκλογές μέσα στον Απρίλιο. Λαϊκοί κατά νεοφιλελεύθερων στη ΝΔ".

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Νέο μισθολόγιο για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Αυξήσεις προανήγγειλε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος".

* ΕΘΝΟΣ: "Βεντέτα Ντόρας - Μανώλη στη ΝΔ Σε θέατρο παραλόγου εξελίσσονται τα γαλάζια μαχαιρώματα".

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Μανώλης κουνάει... τη φτέρη! Ένα βήμα πριν την έξοδό του από την Κ.Ο. της ΝΔ βρίσκεται ο βουλευτής Αργολίδος".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ηφαίστειο και πάλι η ΝΔ - Απαθής ο Καραμανλής. Αντί να ενωθούν, υπουργοί και βουλευτές βγάζουν τα μάτια τους".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ολονυχτία. Θρίλερ με παραίτηση Γ. Μανώλη. Της οικονομίας ημών εμπιπραμένης, ημείς άδομεν".

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Γύρω γύρω όλοι στη μέση ο... Καραμανλής. Βαβέλ η ΝΔ. Έτοιμος για παραίτηση ο βουλευτής Γ. Μανώλης, που υπερασπίζεται τον καραμανλισμό".

* ΕΣΤΙΑ: "Η διαπόμπευσις επιχειρήσεων. Ακατανόητη επίθεσις στην ιδιωτική πρωτοβουλία".

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κάλπες στα τηλεοπτικά παράθυρα. Η χώρα - εν μέσω κρίσεως - τείνει να καταστεί όμηρος της διαβόητης "τηλεδημοκρατίας".

* Ο ΛΟΓΟΣ: "Απειλεί με παραίτηση ο Μανώλης. Κόντρα στη Βουλή για τα σενάρια πρόωρων εκλογών".

* ΤΑ ΝΕΑ: "Ξεψύχησε αβοήθητος για 100 ευρώ. Μοιραίες ελλείψεις στο ΕΣΥ".

* Η ΝΙΚΗ: "Τρέχουν πίσω από τον Μανώλη. Σκηνές "απείρου κάλους" στη ΝΔ με τον Βουλευτή των Παραθύρων".

* ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Έχασα; Έφυγα...". Ο Καραμανλής σε αδιέξοδο.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κορυφαίο γεγονός οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου".

* Η ΧΩΡΑ: "Εφιάλτης η ανεργία. Καταιγίδα απολύσεων σε Ευρώπη- Αμερική".

* City Press: "Το ΕΣΥ σε αδιέξοδο".

* Metro "Προτάσεις - σοκ για την απασχόληση. "Βόμβα" από τον επικεφαλής του Eurogroup, αλλά και νέα παρέμβαση από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ".

* Metropolis: "Στον... αστερισμό του "Flexicurity".

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " Σε κώμα το ΕΚΑΒ. 53χρονος πέθανε αβοήθητος μέσα σε ασθενοφόρο!

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ρευστό με ενέχυρο το αυτοκίνητό σας. Ακόμη μία παράμετρος της οικονομικής κρίσης".

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Τονωτική ένεση" για μικρομεσαίους στη Θεσσαλονίκη".

Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι ακόλουθοι:

* ΕΞΠΡΕΣ: "Αγωνία για κοινή γραμμή στην ΕΕ κατά της κρίσης".

* ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σήμα για γάμους τραπεζών. Ο Γ. Παπαθανασίου δείχνει τον δρόμο".

* ΚΕΡΔΟΣ: "Κόκκινος "συναγερμός στην ΕΕ. Έκτακτες σύνοδοι κορυφής υπό την πίεση δυσμενών προβλέψεων".

* ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ευνοϊκές αλλαγές για δάνεια ΤΕΜΠΜΕ σε μικρομεσαίους".


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ







Διαβάστε Περισσότερα...