Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Αποκαλυπτική η γλώσσα του σώματος για τον πλούτο κάποιου


Μια τσάντα που αποτελεί τελευταία λέξη της μόδας ή ένα επώνυμο κοστούμι μπορεί να δείξει ότι κάποια ή κάποιος έχουν αρκετά χρήματα στο λογαριασμό τους.

Το ίδιο μήνυμα τελικά μπορεί να "περάσει" και η γλώσσα του σώματος ή απλώς η ίδια η "γλώσσα".

Οι πιο πλούσιοι είναι πιο αγενείς, όταν μιλάνε με τους άλλους.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, οι ψυχολόγοι Μάικλ Κράους και Ντάχερ Κέλτνερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέκλεϊ, βιντεοσκόπησαν διάφορες τετ-α-τετ συνομιλίες ανθρώπων αναλύοντας κυρίως ορισμένες χειρονομίες που δείχνουν το επίπεδο ενδιαφέροντος για τον άλλο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ψυχολογικό περιοδικό "Psychological Science".

Η βασική διαπίστωση είναι.............


ότι όσοι έχουν υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό στάτους, έχουν και πιο "αγενή" συμπεριφορά την ώρα που μιλάνε, μεταξύ άλλων περιποιούμενοι τον εαυτό τους, μουτζουρώνοντας αδιάφορα χαρτιά όταν συνομιλούν με τον άλλον ή κάνοντας συνεχώς νευρικές κινήσεις ανυπομονησίας.

Τα άτομα χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου δείχνουν περισσότερα σημάδια του τύπου "ενδιαφέρομαι", όπως γέλια ή σήκωμα των φρυδιών. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η διαφορά στη συμπεριφορά έχει τις ρίζες της στο ζωικό μας παρελθόν και αντιστοιχεί στα σήματα που στέλνουν και σήμερα ζώα όπως τα παγώνια, φουντώνοντας τις ουρές τους για να περάσουν μηνύματα του τύπου "δες πόσο ωραίος είμαι"! Οι πλουσιότεροι άνθρωποι δεν νοιάζονται αν θα γνέφουν με το κεφάλι τους ότι συμφωνούν ή αν θα γίνουν πιο αρεστοί με το να γελάσουν, κάτι που έχουν ανάγκη όμως οι φτωχότεροι που είναι και πιο εξαρτημένοι από τη γνώμη των άλλων. Οι πλουσιότεροι μάλλον προτιμούν να χαϊδεύουν τους εαυτούς τους!



ΑΠΕ