Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Τον τρόπο κατανομής των 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Χατζηγάκης - Ο αγώνας κλιμακώνεται δηλώνουν οι αγρότες



Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και οριστικοποιήθηκαν τα ποσά που θα λάβουν οι αγρότες, ως ενίσχυση του εισοδήματός τους για το 2008 - 2009 από το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Σε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώθηκαν στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγροτών από τα μπλόκα, τα ποσά που διανέμονται. Οι αγρότες δεν είναι ικανοποιημένοι και δηλώνουν "ο αγώνας κλιμακώνεται".
Εν τω μεταξύ πυκνώνουν τα μπλόκα.
Ν' ανοίξουν οι δρόμοι ζήτησε ο Κ. Καραμανλής.
Όπως έγινε γνωστό, αναλυτικά θα δοθούν............


- Βαμβάκι. Σε αγρότες με μεγάλες ζημίες 45 ευρώ το στρέμμα. Για μικρές ζημίες 25 ευρώ το στρέμμα.

- Καλαμπόκι. Για μεγάλες ζημίες 25 ευρώ το στρέμμα και για μικρές ζημίες 20 ευρώ το στρέμμα. Σε όλους τους καλλιεργητές καλαμποκιού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5,5 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα είναι αυξημένη κατά 40%

- Σιτάρι. Στο μαλακό σιτάρι θα δοθούν αντίστοιχα 12 και 8 ευρώ το στρέμμα και στο σκληρό 10 και 7 ευρώ το στρέμμα. Στους καλλιεργητές σκληρού σιταριού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 3 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης θα είναι αυξημένη κατά 40%. Στους καλλιεργητές μαλακού σιταριού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 2,5 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θα είναι αυξημένη κατά 40%.

- Λάδι. Στο λάδι θα εκτιμηθούν οι ζημιές και θα δοθούν ως 30 λεπτά το κιλό.

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες που θα αποζημιωθούν για ακαρπία, η ενίσχυση θα καθοριστεί ανά προϊόν και είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν και τα ροδάκινα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι με την οριστικοποίηση των ποσών ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα των αγροτών και δεν δικαιολογείται η συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Προηγήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτών με τους γενικούς γραμματείς κ.κ. Σκιαδά, Αυγουλά, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κατσαρό, και τον Ξενοφώντα Βεργίνη.

Η κατάσταση στα μπλόκα μέχρι αργά το απόγευμα είχε ως εξής:

Θεσσαλονίκη
Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί εθνικών οδών και συνοριακών σταθμών από αγρότες της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Κλειστά παραμένουν τα τελωνεία των Ευζώνων, της Δοϊράνης και των Κήπων Έβρου και οι συνοριακοί σταθμοί του Προμαχώνα, του Ορμενίου καθώς και της Εξοχής.

Στις 7:30μ.μ. θα κλείσει για μια ώρα ο κόμβος των Μαλγάρων, ενώ σε ωριαίο αποκλεισμό του δρόμου αναμένεται να προχωρήσουν την ίδια ώρα και αγρότες της ανατολικής πλευράς της πόλης, στον κόμβο «Πράσινα Φανάρια». Κλειστός παραμένει ο κόμβος της Ν. Χαλκηδόνας.

Στις έξι το απόγευμα, έκλεισαν την Εγνατία Οδό στον κόμβο των Γρεβενών αγρότες της περιοχής, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος στα Κερδύλια και στη Χρυσούπολη Καβάλας. Τρακτέρ συγκεντρώθηκαν και στο Πετροχώρι της Ξάνθης.

Κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών στα Τέμπη και στη Νίκαια, ενώ κατά διαστήματα κλείνουν και ανοίγουν δρόμοι σε παρακαμπτήριες οδούς στους νομούς Λάρισας και Τρικάλων.


Αλεξανδρούπολη
Περίπου 350 φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών έχουν αποκλειστεί στο τελωνείο Υψάλων της Τουρκίας, λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών.

Το τελωνείο της γέφυρας Κήπων Έβρου παραμένει αποκλεισμένο για τέταρτη ημέρα από αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι ωστόσο επέτρεψαν τη διέλευση συνολικά 150 φορτηγών με ευπαθή προϊόντα, καθώς και ορισμένων λεωφορείων.

Οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Παράλληλα, τρακτέρ είναι συγκεντρωμένα από το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο τελωνείο του Ορμενίου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, το οποίο παραμένει κλειστό. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν αγρότες από τους δήμους Βύσσας, Τριγώνου και Κυπρίνου.

Εξ άλλου, παραταγμένα στην περιοχή της Κορνοφωλιάς βρίσκονται τα τρακτέρ από τους δήμους Σουφλίου και Ορφέα, όπου η εθνική οδός κλείνει κατά διαστήματα, χωρίς ωστόσο να δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα στη διέλευση των οχημάτων.
Από τις 12:00 κρατούν αποκλεισμένη την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στα διόδια του Ισθμού Κορίνθου, στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Πατρών, αγρότες απ' όλη την Πελοπόννησο με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.
Λίγη ώρα αργότερα, άλλη ομάδα αγροτών έστησε μπλόκο και στην παλαιά εθνική οδό, στο ύψος των διοδίων Καλαμακίου, με αποτέλεσμα να αποκοπεί η Πελοπόννησος από την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν θα αποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Και από τις δύο πλευρές των μπλόκων έχουν σχηματισθεί ουρές χιλιομέτρων με ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.
Στα διόδια, τόσο στη νέα, όσο και στην παλαιά εθνική υπάρχει δύναμη της αστυνομίας, για τη διευκόλυνση των οδηγών.
Όπως έχουν ήδη επισημάνει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την διάρκεια συνάντησής τους την προηγούμενη Πέμπτη, τα κυρίαρχα αιτήματα της κινητοποίησης είναι:
Πάγωμα όλων των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια άτοκα. Στη συνέχεια ρύθμισή τους για μια δεκαετία με ευνοϊκότερους όρους.
Επιστροφή ΦΠΑ 12% για όλα τα προϊόντα.
Αύξηση επιστροφής καυσίμων στο 5%.
Να δοθεί άτοκο δάνειο στις ΕΑΣ για ουσιαστική παρέμβαση, ώστε να σταματήσει η κατάρρευση τιμών των αγροτικών προϊόντων.
Το άτοκο δάνειο που δόθηκε στους κτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση του κόστους των ζωοτροφών με την εγγύηση του δημοσίου να πληρωθεί από το κράτος.
Οικονομική ενίσχυση για τις ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους ύψους 50 ευρώ ανά πρόβατο και αίγα και 300 ευρώ ανά αγελάδα.
Άμεση οικονομική στήριξη των παραγωγών λαδιού, ελιάς, ξερής σταφίδας, εσπεριδοειδών, πατάτας, οινοστάφυλων, δημητριακών, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, διότι οι τιμές των προϊόντων και το εισόδημά τους κατέρρευσαν.
Επιπλέον, οι πατατοπαραγωγοί ζητούν την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να προβλέπει κάλυψη για ακραία καιρικά φαινόμενα έως τις 28 Φεβρουαρίου και αποζημίωση για τις ανοιξιάτικες πατάτες από υπερβολική βροχόπτωση και παγετό έως 20 Μαρτίου. Επίσης, ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της διοίκησης του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις φθινοπωρινές πατάτες.
Επιτάχυνση της υλοποίησης των υποσχέσεων της κυβέρνησης στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και άμεση χορήγηση ζωοτροφών στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους ιδιαίτερα της Ηλείας.
Προστασία των περιουσιακών στοιχείων κάθε αγρότη με το πάγωμα κάθε διαδικασίας εκποίησης με πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου για το ίδιο διάστημα.
Να καταργηθεί το ΕΤΑΚ σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και συνεταιριστικές οργανώσεις.
Στο μεταξύ, με ανακοίνωση, που εξέδωσε σήμερα το Επιμελητήριο Αρκαδίας, εκφράζει υποστήριξη στις κινητοποιήσεις των αγροτών αναφέροντας ότι «η διοίκηση του Επιμελητηρίου γνωρίζει καλά ότι ο κλάδος των αγροτών, της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, έχει φτάσει σε οριακές καταστάσεις, αγωνιζόμενος καθημερινά όχι για το κέρδος, αλλά για την επιβίωσή του».
Αγρότες του νομού Μεσσηνίας με εβδομήντα περίπου αυτοκίνητα και τρακτέρ, απέκλεισαν και την εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης, στον κόμβο του Ασπροχώματος.
Η κυκλοφορία των οχημάτων, από και προς την Καλαμάτα, γίνεται μέσω παρακαμπτήριου επαρχιακού δρόμου.
Σάμος
Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας αποφάσισαν από κοινού, για την Τρίτη, ο κτηνοτροφικός σύλλογος Σάμου και ο Σύλλογος των αγροτικών συνεταιρισμών.

Στις 10 το πρωί της Τρίτης, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στην Αγία Ειρήνη Βαθέος και ακολούθως θα γίνει πορεία ως το λιμάνι.
Στη συνέχεια, θα συγκεντρωθούν στη θέση "Ζαχαράκη", όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα κλείνουν το δρόμο.
Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της Σάμου διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων αλλά και για το ότι στις αποφάσεις της ΕΕ δεν λαμβάνεται υπόψη η ιδιομορφία των νησιών.
Βόρεια Ελλάδα
Για έβδομη συνεχή μέρα παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες του νομού Σερρών. Κλειστός παραμένει ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα, ενώ μετά τη χθεσινή συνάντηση των Αδέσμευτων Αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, οι αγρότες αποφάσισαν να μην επιτρέπουν πλέον ούτε τη διέλευση και την έξοδο των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα από τα σύνορα.
Κλειστή είναι και η Εγνατία Οδός Σερρών-Καβάλας στον κόμβο Νέων Κερδυλλίων. Κλειστή θα παραμείνει η Εθνική οδός Σερρών-Θεσσαλονίκης από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι, στο ύψος της διασταύρωσης Στρυμονικού, ενώ αναμένονται νέες εξελίξεις μετά την απογευματινή συνάντηση που έχει το νέο Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των Αγροτών, το απόγευμα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κλειστή σε ένδειξη συμπαράστασης με τους αγρότες παρέμεινε σήμερα το πρωί για δύο ώρες η αγορά της πόλης των Σερρών με απόφαση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου.
Αύριο, σύμφωνα με το Σωματείο Παραγωγών Πολιτών Λαϊκών Αγορών του Νομού, δεν θα λειτουργήσει η Λαϊκή Αγορά των Σερρών.
Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων, αλλά και στα «Πράσινα Φανάρια» στα ανατολικά της πόλης, προς το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Την ώρα αυτή, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά.

Οι αγρότες συγκεντρώνουν τρακτέρ και στη διασταύρωση της Λητής στα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών παραμένει αποκομμένη από τα μπλόκα των αγροτών στα Τέμπη, στις Μικροθήβες, στη Νίκαια της Λάρισας, αλλά και στο Κάστρο της Βοιωτίας. Μπλόκο των αγροτών υπάρχει στην Τσαριτσάνη, στον παρακαμπτήριο δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας - Κατερίνης. Κινητικότητα των αγροτών παρατηρείται και στο Δάμασι, κοντά στον Τίρναβο, ενώ περιστασιακά οι αγρότες κλείνουν το δρόμο στο Γερακάρι Αγιάς.

Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, του Κιλκίς, στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, αλλά και στον κόμβο της Τρίγλιας, στο νομό της Χαλκιδικής, χωρίς την ώρα αυτή να υπάρχει πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, κλειστοί παραμένουν οι συνοριακοί σταθμοί του Προμαχώνα στις Σέρρες, αλλά και των Ευζώνων και της Δοϊράνης, στο νομό Κιλκίς. Οι αγρότες επιτρέπουν κατά διαστήματα τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα. Αποκλεισμένα παραμένουν επίσης, το τελωνείο της Εξοχής στο νομό Δράμας, αλλά και τα τελωνεία των Κήπων και του Ορμενίου στο νομό Έβρου.

Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στον κόμβο του Στρυμόνα, στον κόμβο της Χρυσούπολης, αλλά και στις εξόδους της πόλης της Κομοτηνής.

Οι αγρότες παραμένουν επίσης, στο μπλόκο τους στην Κουλούρα Ημαθίας, επί της Εγνατίας Οδού, προκαλώντας πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων από το Κλειδί Ημαθίας προς τη Βέροια.

Οι αγρότες έχουν κινητοποιηθεί και στο νομό της Κοζάνης, καθώς έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος ΑΕΒΕΛ του δρόμου Κοζάνης - Πτολεμαϊδας, αλλά και στη γέφυρα των Σερβίων, στο δρόμο Κοζάνης - Λάρισας.
Πιο αναλυτικά χθες, Κυριακή 25 Ιανουαρίου, εκπρόσωποι αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα των Τεμπών, των Μικροθηβών, του Προμαχώνα, της Επανομής, του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης και των Γιαννιτσών, συναντήθηκαν από τις 3.30 το απόγευμα και τρεις περίπου ώρες, αρχικά με τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου και την τελευταία μισή ώρα και με τον υπουργό κ. Σωτ. Χατζηγάκη. Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε προσπάθεια να εξειδικευτούν οι ενισχύσεις που θα δοθούν ανά καλλιέργεια και ανά προϊόν.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την συνάντηση το υπουργείο προσανατολίζεται να δώσει 20 ευρώ ανά στρέμμα για το καλαμπόκι, 40 ευρώ ανά στρέμμα για το βαμβάκι, 7 ευρώ ανά στρέμμα για το σκληρό σιτάρι και 10 ευρώ ανά στρέμμα για το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι. Οι αγρότες εξερχόμενοι δήλωσαν πως ο αγώνας συνεχίζεται, ενώ ζήτησαν οι ενισχύσεις να δοθούν μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επίσης, τόνισαν την αναγκαιότητα της άμεσης σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου για την αγροτική πολιτική.
Κρίσιμη κρίνεται η συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 6 το απόγευμα το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο των αγροτών με τον υπουργό, κ. Σ. Χατζηγάκη, ο οποίος χθες δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μεταβάλλει το ύψος του πακέτου στήριξης των 500 εκατομμυρίων, αλλά υπάρχουν περιθώρια για επιμέρους αλλαγές.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «το πλαφόν των 500 εκατομμυρίων είναι αυτό και μόνο».
Ωστόσο, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές, όχι όμως και «γενικές ανακατανομές» στο ποσό. Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει σήμερα κατά τη νέα συνάντηση.
Δήλωσε ακόμα ο υπουργός ότι έγινε δέκτης διαμαρτυριών από άλλες κοινωνικές ομάδες για τις παροχές προς τους αγρότες.
Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι μετά από αυτήν δεν θα υπάρχει λόγος να παραμένουν κλειστές οι οδοί. Έκανε επίσης δεκτή την πρόταση για συζήτηση για θεσμικά θέματα που αφορούν τους αγρότες και ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής σε 1 με 1,5 μήνα.
Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο, που θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, συγκροτήθηκε από εκπροσώπους 20 μπλόκων, εκτός των προαναφερθέντων και της Νίκαιας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του οργάνου Β.Κιλάφα, οι αγρότες είχαν δεχθεί να συναντηθούν την Κυριακή με τον κ. Χατζηγάκη, ωστόσο έκριναν ότι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Σχετικό αίτημά τους για μετάθεση της συνάντησης τη Δευτέρα έγινε δεκτό από το υπουργείο, μέχρι τότε όμως τα τρακτέρ θα παραμείνουν στους δρόμους.
Ο κ. Κιλάφας είπε ότι μπλόκα υπάρχουν από την περιοχή Κάστρου Βοιωτίας μέχρι και τα σύνορα. Αναφέρθηκε επίσης ότι αγρότες και από άλλες περιοχές της χώρας θέλουν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.
Οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Αλαμάνας αποφάσισαν να αφήσουν ανοιχτή την παλιά εθνική οδό, ως ένδειξη καλής θέλησης ενώ τα τρακτέρ παραμένουν δίπλα στο δρόμο.
H εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας παραμένει κλειστή στο 110ο χλμ, στο ύψος του Κάστρου από Βοιωτούς αγρότες, και στο 210ο χλμ κοντά στην Αλαμάνα, από αγρότες της Φθιώτιδας.
Κλειστή παραμένει από την περασμένη Τρίτη και η παλιά εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Η κυκλοφορία σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία και μόνο μέσα από παρακαμπτήριους δρόμους.
Κομμένη από το Σάββατο είναι και η Δυτική Ελλάδα, καθώς οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας απέκλεισαν τις γέφυρες σε Εύηνο και Αχελώο.
Απροσπέλαστη παραμένει για τα οχήματα η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών από τα μπλόκα των Θεσσαλών αγροτών στα Τέμπη, τη Νίκαια και τις Μικροθήβες.
Στον παρακαμπτήριο δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας - Κατερίνης υπάρχει μπλόκο στην Τσαριτσάνη, ενώ νέο μπλόκο ετοιμάζουν οι αγρότες στο Δαμάσι, κοντά στον Τίρναβο. Αντίθετα, ανοιχτός είναι κατά διαστήματα ο δρόμος στο Γερακάρι Αγιάς.
Την ίδια ώρα, κλειστός παραμένει ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα, όπου οι αγρότες των Σερρών επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα, καθώς επίσης σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών. Κλειστά είναι επίσης τα τελωνεία της Εξοχής (Δράμα) και των Κήπων Έβρου.
Στο μεταξύ, κλειστές είναι οι συνοριακές διαβάσεις των Ευζώνων και της Δοϊράνης, τις οποίες οι αγρότες του Κιλκίς ανοίγουν κατά διαστήματα.
Παράλληλα, κλειστή παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλας (Εγνατία Οδός), στο κόμβο Κερδυλίων. Το ίδιο ισχύει για την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας (Εγνατία Οδός), την οποία οι αγρότες της Ημαθίας απέκλεισαν στο ύψος της Κουλούρας.
Αγρότες του νομού Κοζάνης έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος ΑΕΒΕΛ του δρόμου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας και στη γέφυρα των Σερβίων στο δρόμο Κοζάνης - Λάρισας.
Αποκλεισμό πραγματοποίησαν οι αγρότες και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων.
Πορεία με τρακτέρ προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (και επίδοση ψηφίσματος) πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής οι αγρότες της Τρίγλιας Χαλκιδικής. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη και του επέδωσε ψήφισμα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου, προκειμένου να συζητήσουν συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Χαλκιδικής. Ο υπουργός ανέλαβε τη δέσμευση να μεταφέρει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ.Χατζηγάκη τη διάθεση των αγροτών να τον συναντήσουν.

Σε δήλωσή του, ο κ. Καλαφάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Χαλκιδικής διεξάγονται χωρίς να παρακωλύονται άλλες κοινωνικές ομάδες κατά την άσκηση των δικών τους δικαιωμάτων.
Στα Χανιά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι παραγωγοί του νομού, παραμένοντας στο μπλόκο στο Πλατάνι και καταλαμβάνοντας τις δύο εφορίες των Χανίων.
Στο Ηράκλειο οι αγρότες έδωσαν πίστωση χρόνου ως την Τρίτη, όταν και θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο Ευ. Αντώναρος για τις αγροτικές κινητοποιήσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος δήλωσε πως η κυβέρνηση με στοχευμένες δράσεις αντιμετωπίζει τις ανάγκες,κυρίως εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Αυτό, είπε,γίνεται με σύστημα, μέσα στα πλαίσια των κοινοτικών κανόνων, που ισχύουν και στις δυνατότητες που υπάρχουν, λόγω διεθνούς οικονομικής κρίσης.
"Όσα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση είναι μέσα σ'αυτά τα πλαίσια", τόνισε αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτών και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Σημείωσε πως κάποιοι μιλώντας για δήθεν ξαφνικές παροχές, αναφέρθηκαν και στο επίδομα θέρμανσης, για το οποίο είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση πως θα δοθεί μέσα στον Ιανουάριο.
"Όλοι πρέπει να αντιληφθούν -και οι αγρότες - ότι αυτό το κάτι παραπάνω προέρχεται από το υστέρημα των ελλήνων και να το αξιολογήσουν όπως πρέπει", επεσήμανε και ανέφερε πως καμία διεκδίκηση, όσο σεβαστή κι είναι, δεν μπορεί να στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σημείωσε πως από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι την περασμένη εβδομάδα τα πραγματικά στοιχεία άλλαξαν και όλες οι χώρες της ΕΕ προσαρμόζουν τις πολιτικές τους κι αναρωτήθηκε γιατί αυτό για τη χώρα μας το αντιλαμβάνονται κάποιοι ως κάτι ξεχωριστό.
Με αφορμή επόμενη ερώτηση τόνισε πως κανένα ευρώ από τον προϋπολογισμό δεν πάει στις τράπεζες και πρόσθεσε πως αν μερικοί αρέσκονται, για μικροκομματικούς λόγους, να επαναλαμβάνουν αυτό το αστήριχτο επιχείρημα, ας το κάνουν, γιατί πια κανείς δεν τους πιστεύει.
Σε ερώτηση αν οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες, είπε πως πιστεύει ακράδαντα ότι η σημερινή κυβέρνηση παίρνει υπόψη τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας και κάνει ό,τι καλύτερο προκειμένου, με στοχευμένες πολιτικές, να δίνει λύσεις στα αιτήματα τμημάτων του πληθυσμού.
Ερωτηθείς πώς είναι, όμως, δυνατόν να προχωράμε σε εξοπλισμούς ύψους 5 δισ. ευρώ, απάντησε πως δεν γνωρίζει να έχουν γίνει τέτοιες εξαγγελίες.

Παπακωνσταντίνου για αγροτικά
Για αναξιοπιστία επέκρινε την κυβέρνηση με αφορμή την αγροτική της πολιτική ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, διερωτώμενος κατ' αρχήν "ποιά είναι τα πραγματικά ποσά που θα δοθούν στους αγρότες, αν αυτά είναι αυτοτελή ή συμψηφίζονται με αποζημιώσεις,καθώς και σε ποιους θα δοθούν και με ποια κριτήρια".

Επιπλέον,ο κ.Παπακωνσταντίνου διερωτήθηκε αν η ΝΔ πέραν της συγκυρίας διαθέτει σχέδιο αγροτικής πολιτικής.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στη κυβέρνηση, σύγχυση, αμηχανία και πανικό, αναφερόμενος δε στα περί "υποκινούμενων αγροτικών κινητοποιήσεων" είπε ότι η ΝΔ πρέπει να ψάξει στην πολιτική της, ως κυβέρνησης και στο παρελθόν της ως αντιπολίτευσης, για να δει ποιος υποκινεί και πρόσθεσε ότι η προοπτική και οι λύσεις των αγροτικών ζητημάτων βρίσκονται στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθείς για την θέση του ΠΑΣΟΚ έναντι των "μπλόκων" ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτή είναι "πολύ καθαρή" και συνίσταται στην στήριξη των αγροτών, με σεβασμό στις αποφάσεις τους, χωρίς καμία διάθεση υπόδειξης πρακτικών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ως πάγια θέση ότι κάθε κοινωνική ομάδα που κινειτοποιείται πρέπει να έχει στο μυαλό της το κοινωνικό σύνολο και την οικονομία της χώρας.

"Δεν είναι ο ρόλος μας να πούμε ναι ή όχι στα "μπλόκα", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου,καλώντας την κυβέρνηση να επιλύσει τα ζητήματα και προσθέτοντας ότι τα "μπλόκα" εμποδίζουν την οικονομία και είναι φανερό ότι δεν γίνεται να συνεχιστούν επ' αόριστον, ενώ από την άλλη πώς να σταματήσουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις όταν οι απαντήσεις της κυβέρνησης είναι τέτοιες που οι ίδιοι (οι αγρότες) δεν έχουν εννοήσει τι ακριβώς συμβαίνει.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο πηγαίνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα "μπλόκα", ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε "για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στα αιτήματα των αγροτών,ενώ δεν πήγαμε από την αρχή για να μην δόσουμε την αίσθηση ότι υποκινούμε "μπλόκα".

Στο ερώτημα αν "η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει το ξεφούσκωμα των ελαστικών των τρακτέρ στο οποίο είχε προβεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε παλαιότερες κινητοποιήσεις", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι περήφανο για την πολιτική του απέναντι στους αγρότες, πολιτική που αν συνεχιζόταν επί ΝΔ, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη" και πρόσθεσε ότι "πάντα κοιτάμε κριτικά το παρελθόν μας, όμως συνολικά η σχέση μας με τους αγρότες ήταν σχέση εμπιστοσύνης, την οποία πάντα προσπαθούμε να διατηρούμε και να ενδυναμώνουμε".


www.paseges.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Τραγικό τέλος για τον άτυχο 30χρονο στο Λούσιο ποταμό.



Τραγικός είναι ο επίλογος του ατυχήματος που συνέβη χτες το μεσημέρι στον Λούσιο ποταμό...........



Νεκρός βρέθηκε ο 30χρονος νωρίτερα σήμερα το απόγευμα και ενώ είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά αρκετά μακριά από το σημείο που ανατράπηκε η βάρκα.

Εντοπίστηκε κοντά στο χωριό Θεισόα από κατοίκους της περιοχής, σφηνωμένος ανάμεσα σε βράχια και σε σημείο που δεν είχαν φτάσει ακόμα οι δυνάμεις διάσωσης.

Σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης με το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και ο οδηγός της βάρκας που ανατράπηκε.



*με πληροφορίες από www.megalopolis2008.blogspot.com


Διαβάστε Περισσότερα...

ΜΕ ΤΡΙΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ... - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ


Με τρία μεγάλα μπλόκα στη Μεσσηνία οι αγρότες διεκδικούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους..............











Από το μεσημέρι μπλόκα στήθηκαν στο Ασπρόχωμα, στην είσοδο της Καλαμάτας και την Τσακώνα, στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Καλαμάτας και λίγο μετά τις 7 το απόγευμα στήθηκε και το τρίτο μπλόκο στη διασταύρωση Καλονέρου, στην Εθνική Οδό Πύργου - Καλαμάτας και Πύργου - Πύλου....

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις, ιδίως μετά και την αποψινή συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των Αγροτών.

"Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε", έλεγαν οι αγρότες.

"Δεν πάει άλλο. Μας εξαθλιώνουν...", πρόσθεταν.


Διαβάστε Περισσότερα...

«Μανωλάδα 2» στη Μεσσηνία, στα Φιλιατρά...









Το μεροκάματο βγαίνει μία στο τόσο. Δύσκολα. Από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου, εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες, συχνότερα από τη Σομαλία και το Σουδάν αλλά και από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία κ.α.................

«κλείνουν» δεκάωρα μέσα στα χωράφια για να παραχθεί ο «χρυσός της Μεσσηνίας»: το λάδι.

Η ανταμοιβή τους είναι -το πολύ- δύο ευρώ την ώρα. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι συνθήκες εργασίας των αλλοδαπών στους ελαιώνες του μεσσηνιακού κάμπου και διαβίωσής τους στα χωριά του νομού (Φιλιατρά, Χώρα, Γαργαλιάνοι κ.λπ.) θυμίζουν… Μανωλάδα Ηλείας.

Τριτοκοσμικές συνθήκες
Αθλιότητα. Λαθρομετανάστες, εικοσιπεντάρηδες, γυναίκες ή ακόμα και μικρά παιδιά, πληρώνονται 20 ευρώ για δέκα ώρες εργασίας ημερησίως, χωρίς να τους παρέχονται φαγητό, στέγη ή ρουχισμός. Αρκετοί κοιμούνται στο ύπαιθρο, ιδίως το καλοκαίρι. Κάποιοι κάτω από τις ελιές με μόνη προστασία μια κουβέρτα, άλλοι σε αυτοσχέδιες χάρτινες ή ξύλινες παράγκες και ορισμένοι -πιο «τυχεροί»- σε εγκαταλειμμένες τσιμεντένιες ή τσίγκινες αγροτικές αποθήκες. «Από τα φραουλοχώραφα της Ηλείας, στους ελαιώνες της Μεσσηνίας. Οι άθλιοι των χωραφιών εξακολουθούν να υπάρχουν. Εκμετάλλευση…», λέει ο πρόεδρος του Φόρουμ Μεταναστών, κ. Αχμέτ Μοαβία.

Μπορεί στο νομό Ηλείας οι περσινές αποκαλύψεις για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στην καλλιέργεια της φράουλας και διαβίωσης των αλλοδαπών αλλά και ο μετέπειτα ξεσηκωμός των ίδιων να ανέβασαν το μεροκάματο μέχρι και τα 28 ευρώ, ωστόσο σε αρκετές περιοχές της χώρας η κατάσταση εξακολουθεί να είναι απογοητευτική.

Προ ημερών στη Χώρα Μεσσηνίας μια 20χρονη Ρουμάνα, εργάτρια στις ελιές, σκοτώθηκε όταν λόγω βροχής και σεισμού κατέρρευσε το παράπηγμα, το οποίο μάλιστα νοίκιαζε με αρκετούς συμπατριώτες της. Σε ένα παρόμοιο παράπηγμα στα γειτονικά Φιλιατρά έμενε για δύο μήνες ο 26χρονος Σομαλός Αμπντούλ Μοχάμεντ.

Δεν είχε ρεύμα ούτε καν νερό. Σήμερα, αισθάνεται πιο «τυχερός». Νοικιάζει ένα «σπίτι» στο κέντρο των Φιλιατρών μαζί με τον πολύ καλό του φίλο Ιμπραΐμ και ακόμα… δεκαεννιά νέους 21- 28 ετών από τη Σομαλία, το Σουδάν κ.α.

Η στέγη για τους 21 συγκατοίκους κοστίζει το λιγότερο 1.000 ευρώ το μήνα. «Πενήντα ευρώ το άτομο. Καμιά φορά πρέπει να δώσουμε και 70 ευρώ». Οπως εξηγούν οι ίδιοι, το νοίκι ανεβαίνει κατά 10-20 ευρώ το άτομο, εφόσον γίνει μεγάλη κατανάλωση νερού ή ρεύματος.

«Αρχικά δεν είχαμε τουαλέτα. Ούτε κρεβάτια. Στα σκουπίδια βρήκαμε παλιά στρώματα και σε αυτά ξαπλώνουμε δυο δυο. Ο,τι υπάρχει μέσα στο σπίτι το βρήκαμε στα σκουπίδια. Και ρούχα βρίσκουμε καμιά φορά. Οταν πρωτοήρθα στο χωριό, κοιμόμουν στο χωράφι. Τώρα είναι καλύτερα», λέει -μισά αγγλικά, μισά ελληνικά- ο Αμπντούλ.

Είναι ο παλιότερος ένοικος του σπιτιού, που δεν είναι παρά μια εγκαταλειμμένη, μισοφτιαγμένη κατοικία. Ο Αμπντούλ ζει στα Φιλιατρά τους τελευταίους έξι μήνες. Το καλοκαίρι δούλεψε στα καρπούζια και έπειτα στις ελιές.

«Δεν έχει πια πολλή δουλειά. Μπορεί να πάω στην Πάτρα ή στην Καλαμάτα. Ή να μείνω εδώ, να δουλέψω στην οικοδομή». Ο Σομαλός γονατίζει. Σηκώνει το καπάκι μιας κατσαρόλας που βρίσκεται κατάχαμα και χαμογελάει. «Φακές. Οταν κάποιος δουλεύει, έχουμε φαγητό. Αλλιώς τρώμε μόνο ψωμί».

«Στη χώρα μου είναι πιο δύσκολα...»
Ο Χαΐκ από το Σουδάν βρίσκεται στα Φιλιατρά εδώ και τρεις μήνες. Τριγυρνάει στα χωριά αναζητώντας το μεροκάματο. Η οικογένειά του είναι στην πατρίδα του. «Πρέπει να βγάλω λεφτά. Για εκείνους. Στη χώρα μου είναι πιο δύσκολα τα πράγματα».

«Το μεγάλο “κύμα” οικονομικών μεταναστών, περίπου 2.500- 3.000 άτομα, παρατηρείται στα Φιλιατρά στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου. Γίνεται συνεχής προσπάθεια για να αποκτήσουν οι αλλοδαποί εργάτες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ιδίως οι Σομαλοί και οι Σουδανοί που είναι πλέον οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες στην περιοχή μας είναι ήσυχοι άνθρωποι. Και οι κάτοικοι των Φιλιατρών τούς έχουν αποδεχθεί», λέει ο δήμαρχος κ. Αλκης Ξύγκας.

Σήμερα στα Φιλιατρά υπάρχουν 1.017 αλλοδαποί με όλα τα νόμιμα «χαρτιά». «Αλλοι τόσοι όμως μπορεί να είναι οι λαθρομετανάστες που κρύβονται, ψάχνουν στέγη σε παραπήγματα και ζουν υπό άθλιες συνθήκες», αναφέρει ο δήμαρχος Φιλιατρών.

«Αν κάποιος δεν δουλεύει, έχουμε πρόβλημα όλοι μας…»
Μόνο δύο ελληνικές λέξεις -«ναι» και «κατάλαβα»- προφέρει με μεγάλη ευκολία ο 21χρονος Αμπντούλ Τσαλμ, που ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από πέντε μήνες. Οπως λέει, είναι η απάντηση που δίνει στο «αφεντικό όταν φωνάζει για να κάνουμε γρήγορα τη δουλειά. Καμιά φορά με βρίζουν. Το καταλαβαίνω. Τώρα ξέρω και εγώ να βρίζω στα ελληνικά. Αλλά δεν σου λέω ποιες λέξεις…». Οπως περιγράφει ο 21χρονος, στα Φιλιατρά οι κάτοικοι είναι πιο φιλόξενοι. «Στην Πάτρα και σε άλλα χωριά πέρασα πιο δύσκολες ώρες». Ο Αμπντούλ πηγαίνει κάθε πρωί, στις 7, στην πλατεία των Φιλιατρών προς αναζήτηση δουλειάς. «Και στα χωράφια πάω και στην οικοδομή. Ο,τι υπάρχει. Ο,τι μου ζητήσουν κάνω». Ο φίλος του, ο 27χρονος Χασάν, εξηγεί: «Αν κάποιος δεν δουλεύει, έχουμε πρόβλημα όλοι μας. Γιατί αν ο Αμπντούλ δεν έχει χρήματα, θα πρέπει να πληρώσω εγώ το νοίκι του και το φαγητό του…». Σήμερα από τους 21 φίλους από το Σουδάν και τη Σομαλία που συγκατοικούν στα Φιλιατρά μόνον οι τρεις εργάζονται στα χωράφια. Οι υπόλοιποι ψάχνουν για δουλειά ή παραμένουν σπίτι απογοητευμένοι. «Δεν με θέλει κανείς. Θα φύγω».



Της Ελένης Ευαγγελοδήμου

Ελεύθερος Τύπος - Κυριακή, 25.01.09


Διαβάστε Περισσότερα...

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ, ΤΣΑΚΩΝA ΚΑΙ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.



ΕΚΤΑΚΤΟ - Ολοκληρώθηκε τώρα η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου των Αγροτών της Μεσσηνίας.

Αποφασίστηκε......................

να παραμείνει ως έχει το μπλόκο στο Ασπρόχωμα, στην είσοδο της Καλαμάτας,

να στηθεί μπλόκο στην Τσακώνα, στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Καλαμάτας και

ακολούθως οι αγρότες της Τριφυλίας να στήσουν μπλόκο στη διασταύρωση του Καλονέρου, στην Εθνική Οδό Πύργου - Καλαμάτας και Πύργου - Πύλου.

Ακόμη αποφασίστηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι δρόμοι να κλείνουν για μία ώρα και να ανοίγουν για μισή ώρα.

Και φυσικά, όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα της απογευματινής συνάντησης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


Διαβάστε Περισσότερα...

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΣΤΗΘΟΥΝ, ΤΕΛΙΚΑ, ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΛΟΚΑ!.....



Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και μιάμιση περίπου ώρα η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου των Αγροτών της Μεσσηνίας, όπου θα αποφασιστεί...................



αν θα στηθούν, τελικά, και αν ναι, που, μπλόκα στο Εθνικό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας!

Αν και οι συμμετέχοντες αγρότες στις συγκεντρώσεις σε Ριζόμυλο και Ασπρόχωμα είναι εκατοντάδες, το Σ.Ο. δεν έχει καταλήξει ακόμη σχετικά μα τη συνέχεια των κινητοποιήσεων....

Πάντως, μέχρι και σήμερα το πρωί, θεωρείτο σίγουρο, σύμφωνα και με όσα έλεγαν οι αγρότες - Μέλη του Σ.Ο. ότι θα στηθεί μπλόκο στην Τσακώνα, στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Καλαμάτας καθώς και το ότι οι αγρότες της Τριφυλίας θα έστηναν μπλόκο στη διασταύρωση του Καλονέρου, στην Ε.Ο. Πύργου - Πύλου και Πύργου - Καλαμάτας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και αγρότες που υποστηρίζουν σήμερα να μην κλείσει κανένας δρόμος...

Τα επόμενα λεπτά θα εξαρτηθεί το τί, τελικά, θα γίνει, τί τελικά θα πράξουν οι αγρότες της Μεσσηνίας σχετικά με τα μπλόκα...


Εκείνο, πάντως, που πολλοί λένε, είναι ότι η "γραμμή" να μην στηθούν μπλόκα υποστηρίζεται από "γαλάζιους" αγρότες!!!


Αναμένουμε, λοιπόν....


Διαβάστε Περισσότερα...

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ, ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ...



Μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών της Μεσσηνίας βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ασπρόχωμα, στην είσοδο της Καλαμάτας. Οι αγρότες...........

που νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στο Ριζόμυλο, αποφάσισαν τη διεύρυνση του Συντονιστικού τους Οργάνου και με Μέλη από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, συν τους αγρότες από την Τριφυλία και την Πυλία που αρχικά το συγκρότησαν.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει ακόμη, εδώ και μιάμιση περίπου ώρα το διευρυμένο, πλέον, Συντονιστικό Όργανο για να αποφασίσουν τί θα πράξουν στη συνέχεια....


Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΩΡΑ - ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ!




Με συμμετοχή που ξεπερνά και τις προσδοκίες των πιο αισιόδοξων πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των αγροτών στο Ριζόμυλο........

Οι αγρότες της Μεσσηνίας με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα κατευθύνονται τώρα στο ασπρόχωμα για την δεύτερη, προγραμματισμένη συγκέντρωση και από εκεί θα κατευθυνθούν στην Τσακώνα για να στήσουν μεγάλο μπλόκο στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Καλαμάτας το μεσημέρι...

Μάλιστα είναι τόσο μεγάλη η συμμετοχή που τα ρακτέρ "φράκαραν" στο δρόμο του Ριζόμυλου!!!


Αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από την περιοχή της Τριφυλίας έχουν συγκεντρωθεί και στην Τερψιθέα της Κυπαρισσίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατευθυνθούν στο Καλόνερο για να στήσουν μπλόκο στη διασταύρωση των Εθνικών Οδών Πύργου - Καλαμάτας και Πύργου - Πύλου...


Διαβάστε Περισσότερα...

Ανακατανομές στο "πακέτο" των 500 εκατ., ενώ τα μπλόκα πυκνώνουν...



Αδιέξοδη χαρακτηρίστηκε από τους αγρότες η χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους τους από 6 μπλόκα.
Ο υπουργός επέμεινε στο αρχικό ποσό των 500 εκατ. ευρώ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μόνο ανακατανομές..........

Σήμερα στις 6 μ.μ. κατά την διάρκεια συνάντησης του υπουργού με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο θα υπάρξει εξειδίκευση των ποσών ανά προϊόν. Εν τω μεταξύ πύκνωσαν τα μπλόκα, ενώ μπαίνει στο χορό και η Πελοπόννησος.
Πιο αναλυτικά χθες, Κυριακή 25 Ιανουαρίου, εκπρόσωποι αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα των Τεμπών, των Μικροθηβών, του Προμαχώνα, της Επανομής, του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης και των Γιαννιτσών, συναντήθηκαν από τις 3.30 το απόγευμα και τρεις περίπου ώρες, αρχικά με τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου και την τελευταία μισή ώρα και με τον υπουργό κ. Σωτ. Χατζηγάκη. Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε προσπάθεια να εξειδικευτούν οι ενισχύσεις που θα δοθούν ανά καλλιέργεια και ανά προϊόν.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την συνάντηση το υπουργείο προσανατολίζεται να δώσει 20 ευρώ ανά στρέμμα για το καλαμπόκι, 40 ευρώ ανά στρέμμα για το βαμβάκι, 7 ευρώ ανά στρέμμα για το σκληρό σιτάρι και 10 ευρώ ανά στρέμμα για το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι. Οι αγρότες εξερχόμενοι δήλωσαν πως ο αγώνας συνεχίζεται, ενώ ζήτησαν οι ενισχύσεις να δοθούν μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επίσης, τόνισαν την αναγκαιότητα της άμεσης σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου για την αγροτική πολιτική.

Κρίσιμη κρίνεται η συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 6 το απόγευμα το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο των αγροτών με τον υπουργό, κ. Σ. Χατζηγάκη, ο οποίος χθες δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μεταβάλλει το ύψος του πακέτου στήριξης των 500 εκατομμυρίων, αλλά υπάρχουν περιθώρια για επιμέρους αλλαγές.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «το πλαφόν των 500 εκατομμυρίων είναι αυτό και μόνο». Ωστόσο, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές, όχι όμως και «γενικές ανακατανομές» στο ποσό. Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει σήμερα κατά τη νέα συνάντηση.

Δήλωσε ακόμα ο υπουργός ότι έγινε δέκτης διαμαρτυριών από άλλες κοινωνικές ομάδες για τις παροχές προς τους αγρότες.

Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι μετά από αυτήν δεν θα υπάρχει λόγος να παραμένουν κλειστές οι οδοί. Έκανε επίσης δεκτή την πρόταση για συζήτηση για θεσμικά θέματα που αφορούν τους αγρότες και ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής σε 1 με 1,5 μήνα.

Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο, που θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, συγκροτήθηκε από εκπροσώπους 20 μπλόκων, εκτός των προαναφερθέντων και της Νίκαιας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του οργάνου Β.Κιλάφα, οι αγρότες είχαν δεχθεί να συναντηθούν την Κυριακή με τον κ. Χατζηγάκη, ωστόσο έκριναν ότι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Σχετικό αίτημά τους για μετάθεση της συνάντησης τη Δευτέρα έγινε δεκτό από το υπουργείο, μέχρι τότε όμως τα τρακτέρ θα παραμείνουν στους δρόμους.

Ο κ. Κιλάφας είπε ότι μπλόκα υπάρχουν από την περιοχή Κάστρου Βοιωτίας μέχρι και τα σύνορα. Αναφέρθηκε επίσης ότι αγρότες και από άλλες περιοχές της χώρας θέλουν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Αλαμάνας αποφάσισαν να αφήσουν ανοιχτή την παλιά εθνική οδό, ως ένδειξη καλής θέλησης ενώ τα τρακτέρ παραμένουν δίπλα στο δρόμο.



Η εξέλιξη των μπλόκων

Συνοπτικά, η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας παραμένει κλειστή στο 110ο χλμ, στο ύψος του Κάστρου από Βοιωτούς αγρότες, και στο 210ο χλμ κοντά στην Αλαμάνα, από αγρότες της Φθιώτιδας.

Κλειστή παραμένει από την περασμένη Τρίτη και η παλιά εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Η κυκλοφορία σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία και μόνο μέσα από παρακαμπτήριους δρόμους.

Κομμένη από το Σάββατο είναι και η Δυτική Ελλάδα, καθώς οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας απέκλεισαν τις γέφυρες σε Εύηνο και Αχελώο.

Απροσπέλαστη παραμένει για τα οχήματα η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών από τα μπλόκα των Θεσσαλών αγροτών στα Τέμπη, τη Νίκαια και τις Μικροθήβες.

Στον παρακαμπτήριο δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας - Κατερίνης υπάρχει μπλόκο στην Τσαριτσάνη, ενώ νέο μπλόκο ετοιμάζουν οι αγρότες στο Δαμάσι, κοντά στον Τίρναβο. Αντίθετα, ανοιχτός είναι κατά διαστήματα ο δρόμος στο Γερακάρι Αγιάς.

Την ίδια ώρα, κλειστός παραμένει ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα, όπου οι αγρότες των Σερρών επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα, καθώς επίσης σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών. Κλειστά είναι επίσης τα τελωνεία της Εξοχής (Δράμα) και των Κήπων Έβρου.

Στο μεταξύ, κλειστές είναι οι συνοριακές διαβάσεις των Ευζώνων και της Δοϊράνης, τις οποίες οι αγρότες του Κιλκίς ανοίγουν κατά διαστήματα.

Παράλληλα, κλειστή παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλας (Εγνατία Οδός), στο κόμβο Κερδυλίων. Το ίδιο ισχύει για την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας (Εγνατία Οδός), την οποία οι αγρότες της Ημαθίας απέκλεισαν στο ύψος της Κουλούρας.

Αγρότες του νομού Κοζάνης έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος ΑΕΒΕΛ του δρόμου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας και στη γέφυρα των Σερβίων στο δρόμο Κοζάνης - Λάρισας.

Αποκλεισμό πραγματοποίησαν οι αγρότες και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων.

Πορεία με τρακτέρ προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (και επίδοση ψηφίσματος) πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής οι αγρότες της Τρίγλιας Χαλκιδικής. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη και του επέδωσε ψήφισμα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου, προκειμένου να συζητήσουν συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Χαλκιδικής. Ο υπουργός ανέλαβε τη δέσμευση να μεταφέρει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ.Χατζηγάκη τη διάθεση των αγροτών να τον συναντήσουν.

Σε δήλωσή του, ο κ. Καλαφάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Χαλκιδικής διεξάγονται χωρίς να παρακωλύονται άλλες κοινωνικές ομάδες κατά την άσκηση των δικών τους δικαιωμάτων.

Στα Χανιά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι παραγωγοί του νομού, παραμένοντας στο μπλόκο στο Πλατάνι και καταλαμβάνοντας τις δύο εφορίες των Χανίων.

Στο Ηράκλειο οι αγρότες έδωσαν πίστωση χρόνου ως την Τρίτη, όταν και θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στην Πελοπόννησο αποφασίστηκε το κλείσιμο του Ισθμού της Κορίνθου και ο αποκλεισμός των εθνικών οδών Καλαμάτας- Τρίπολης- Κορίνθου και Πατρών- Αθηνών για σήμερα Δευτέρα.

Μετά την ανακοίνωση του πακέτου στήριξης από την κυβέρνηση, οι αγρότες εμφανίζονται ανυποχώρητοι και αναμένουν την εξειδίκευση των μέτρων από τον κ. Χατζηγάκη, ενώ κάνουν λόγο για «πυροτεχνήματα» της κυβέρνησης.

Πάντως, μιλώντας στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης αφήνει να εννοηθεί πως θεωρεί τις κινητοποιήσεις των αγροτών υποκινούμενες.

«Μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα μέτρα οι κινητοποιήσεις δεν ήταν υποκινούμενες. Η παραμονή στα μπλόκα μετά την ανακοίνωση των μέτρων δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το αν είναι υποκινούμενες πλέον» λέει.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος, σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εμφανή αμηχανία. Και επειδή με τα μέτρα που με μεγάλη προχειρότητα ανακοίνωσε δεν έπεισε τους αγρότες, καθώς αυτά δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματά τους, τώρα επιχειρεί να στρέψει τις άλλες κοινωνικές ομάδες εναντίον τους. Η επιλογή της ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού δείχνει τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση δεν λύνει τα προβλήματα».




«Ο κ. Χατζηγάκης στις συναντήσεις με τους αγρότες όφειλε να έχει τεκμηριώσει και εξειδικεύσει τα μέτρα που εξήγγειλε. Η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει εμπαίζοντας τους αγρότες. Δυστυχώς φαίνεται ότι οι συναντήσεις με τους αγρότες, με αποκλειστική ευθύνη του αρμόδιου υπουργού, έχουν απλά κοινωνικό χαρακτήρα» δήλωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και συντονιστής θεμάτων αγροτικής πολιτικής, μετά τη λήξη της συνάντησης των αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, κ. Αλέκα Παπαρήγα, από το μπλόκο της Νίκαιας που επισκέφθηκε χθες δήλωσε τα εξής: «Χαιρετίζουμε τον αγώνα των ξεσηκωμένων αγροτών όλης της Ελλάδας. Για μας αυτοί που βρίσκονται στους δρόμους είναι οι φτωχοί, οι μικρομεσαίοι αγρότες που είναι θύματα της ΚΑΠ, είναι θύματα μιας μακρόχρονης πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης που έχουν φτάσει πια στα όρια της επιβίωσης. Για μας δεν υπάρχουν γαλάζια, πράσινα και κόκκινα μπλοκ. Υπάρχουν μπλοκ σε όλη την Ελλάδα. Βεβαίως κάθε αγρότης έχει τις δικές του απόψεις, τις δικές του πεποιθήσεις, αλλά συσπειρώνονται οι αγρότες εδώ ή εκεί και με διάφορα αιτήματα - μπορεί όλα τα μπλοκ να μην έχουν ακριβώς τα ίδια αιτήματα- όμως, αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η οξύτητα των προβλημάτων. Το γεγονός ότι όλοι οι αγρότες απαιτούν ουσιαστικές λύσεις, όχι ασπιρίνες, όχι φάρμακα ληγμένα, διότι αυτή τη στιγμή το θέμα είναι να επιβιώσει ο αγρότης ή να κερδίσει χρόνο μέχρι να προετοιμάσει το έδαφος της αποφασιστικής υπεράσπισης των συμφερόντων τους. Αυτά που έδωσε η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα, δεν είναι κυριολεκτικά τίποτα. Είναι σαν να δώσεις στον πεινασμένο ένα ξερό ψωμί που δεν μπορείς να το κόψεις και να το μοιράσει ούτε με το διπλανό σου».

Σε ερώτηση σχετικά με τη σημερινή συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκη και για το αν είναι σωστό να μην είναι εκπρόσωποι αγροτών απ' όλα τα μπλόκα, στη συνάντηση αυτή, η Αλέκα Παπαρήγα είπε: «Εγώ δεν πρόκειται να εισέλθω σε ζητήματα που αφορούν αποφάσεις των ίδιων των μπλοκ. Αυτό, όμως, που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι το εξής: Υπάρχει μεγάλη εμπειρία σήμερα στην αγροτιά και νομίζουμε ότι δεν πρέπει να πέσουν σε παγίδες. Η κυβέρνηση και δόκανα θέλει και παγίδες θέλει και να διαιρέσει θέλει. Μπορεί οι αγρότες που είναι στα μπλόκα να έχουν διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις, μπορεί το ένα μπλοκ να έχει το ένα πλαίσιο ή το άλλο, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα προβλήματα αντικειμενικά υπάρχουν και δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης. Πρέπει να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή λύση, για να μπορέσουν έστω κάτι να αποσπάσουν. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος, δεν τελειώνει μ' αυτό τον αγώνα κι επομένως πρέπει να έχουν μία μεγαλύτερη ή μικρότερη νίκη και να προετοιμάσουν το επόμενο βήμα, που πρέπει να είναι ακόμα πιο επιθετικό από την πλευρά των διεκδικήσεων».


paseges.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το αγροτικό...


Κρίσιμες διαβουλεύσεις θα έχει σήμερα στις 6 η ώρα το απόγευμα το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ πάνω από τα 500 εκατ. του πακέτου..........

Χθες, ο κ. Χατζηγάκης, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αγροτών από έξι περιοχές τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει παζάρια, αναφερόμενος στα ποσά της στρεμματικής ενίσχυσης, διευκρινίζοντας ότι θα ανακοινωθεί στο συντονιστικό όργανο ο τρόπος καταβολής των χρημάτων, καθώς και το ακριβές ποσόν που θα δοθεί ανά αγροτικό προϊόν.

Από την πλευρά τους οι αγρότες ανακοίνωσαν ότι παραμένουν στον αγώνα υπογραμμίζοντας ότι το πακέτο δεν εξειδικεύθηκε και ζήτησαν τα κονύλια να κατευθυνθούν στους πραγματικούς αγρότες.

Κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις θα εξαρτηθεί και το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων.



Κλειστοί δρόμοι

Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο Κάστρο Βοιωτίας, Μικροθήβες, γέφυρα Αλαμάνας και Τέμπη. Κλειστοί είναι επίσης οι δρόμοι Λάρισας-Κοζάνης, Πρέβεζας-Ιωαννίνων στο Λούρο ποταμό, Θεσσαλονίκης-Καβάλας στα Κερδύλλια, Θεσσαλονίκης-Βέροιας στην Κουλούρα, οι γέφυρες του Εύηνου και του Αχελώου στην Αιτωλοακαρνανία, τα τελωνεία Εξοχής και Κήπων, καθώς και ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα.

Κατά διαστήματα ανοίγουν οι συνοριακές διαβάσεις των Ευζώνων και της Δοϊράνης.

Στα Χανιά Κρήτης το μπλόκο παραμένει στο Πλατάνι της Σούδας.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου έχουν προειδοποιήσει σήμερα ότι θα κλείσουν τον Ισθμό της Κορίνθου και τις εθνικές οδούς Αθηνών-Πατρών και Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας.


http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/26/1621218.htm


Διαβάστε Περισσότερα...

ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΟΝ ΙΣΘΜΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ




Σε μια δυναμική κινητοποίηση θα προχωρήσουν, όπως έχουν κάνει ήδη γνωστό, στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες της Πελοποννήσου στήνοντας μπλόκα στον Ισθμό της Κορίνθου.......


Με τον τρόπο αυτό αντιδρούν και απαντούν στις εξαγγελίες των μέτρων της Κυβέρνησης, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που δεν τους ικανοποιούν αφού σε αυτές δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για πολλά ποιοτικά προϊόντα που παράγονται στην Πελοπόννησο!!!


Διαβάστε Περισσότερα...

Στο Ριζόμυλο καταφτάνουν αγρότες της Μεσσηνίας με τρακτερ και αγροτικά μηχανήματα





Στο Ριζόμυλο άρχισαν σιγά-σιγά από νωρίς το πρωί να συγκεντρώνονται αγρότες της Μεσσηνίας............

με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα!

Όπως έχει γίνει γνωστό, στις 10 πμ, στο Ριζόμυλο θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση. Εκεί οι αγρότες θα συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματα που διεκδικούν και θα αποφασίσουν πού θα στήσουν τα μπλόκα τους με την συντριπτική πλειοψηφία τους, όπως έχουμε ξαναγράψει, να προκρίνουν και να προτείνουν να στηθούν δύο μεγάλα μπλόκα, ένα στην Τσακώνα, στην Ε.Ο. Τρίπολης - Καλαμάτας και ένα στην διασταύρωση Καλονέρου, στην Ε.Ο. Πύργου - Καλαμάτας και Πύργου - Πύλου, ενώ μπορεί να στηθεί και άλλο ένα στο Ριζόμυλο ή σε άλλο σημείο του οδικού δικτύου που ενώνει την Καλαμάτα με Πυλία και Τριφυλία...

Επίσης στο Ριζόμυλο αναμένεται να διευρυνθεί η Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών με Μέλη και από όλη σχεδόν την Μεσσηνία.


Διαβάστε Περισσότερα...

Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για τον 30χρονο αγνοούμενο στο Λούσιο ποταμό...



Χωρίς αποτέλεσμα είναι, δυστυχώς, μέχρι αυτή την, ώρα οι έρευνες των ομάδων διάσωσης για τον εντοπισμό του 30χρονου αγνοούμενο στο Λούσιο ποταμό...............


*Το ατύχημα σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, 200 μέτρα πριν τη γέφυρα του Κούκου κοντά στα σύνορα των νομών Αρκαδίας - Ηλείας, πολύ κοντά στο σημείο στο οποίο το Μάιο του 2007 είχαμε την μεγάλη τραγωδία με τους 8 νεκρούς..

Στην περιοχή του Λούσιου ποταμού έχουν σπεύσει μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής από την Ηλεία, την Μεσσηνία και την Αρκαδία με επικεφαλής τον περιφερειάρχη των πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχο Παναγιώτη Μπονάτσο, καθώς και ομάδες με αυτοδύτες της Ε.Μ.Α.Κ. από την Αθήνα όπως και την Πάτρα.


Διαβάστε Περισσότερα...

Monday!!! Good Morning!!!


Monday
MySpace Graphics & Myspace Layouts








Good Morning
Graphics & Myspace Layouts











Διαβάστε Περισσότερα...

Αποτυχημένες καλλιέργειες!





*Ευχαριστούμε την έξυπνη ηλεκτρονική εφημερίδα "epikairo" για τις επίκαιρες χιουμοριστικές φωτοσυνθέσεις που μας έστειλε και μας «έφτιαξαν» την Κυριακάτικη διάθεση!

Μπείτε και σεις, στο www.epikairo.gr και δείτε την διαφορετική προσέγγιση της καθημερινότητας...




Διαβάστε Περισσότερα...