Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Διεθνής Διαφάνεια - «Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς» (Global Corruption Barometer): Τα κόμματα ο πλέον διεφθαρμένος τομέας της κοινωνίας


Το νέο βαρόμετρο δείχνει ότι παγκοσμίως τα πολιτικά κόμματα και η δημόσια διοίκηση εξακολουθούν να είναι οι περισσότερο διεφθαρμένοι τομείς.

Το «Βαρόμετρο της Διαφθοράς του 2009», μια έρευνα που διενεργήθηκε από τη Gallup και άλλους οργανισμούς δημοσκοπήσεων για την παγκόσμια οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», πραγματοποιήθηκε σε 69 χώρες, με 73.132 συμμετέχοντες πολίτες.


Τα πολιτικά κόμματα αναδεικνύονται παγκοσμίως, με βαθμολογία 3.9 (στην κλίμακα 1 έως 5, όπου 5 σημαίνει «εξαιρετικά διεφθαρμένος»), ως ο περισσότερο διεφθαρμένος τομέας της κοινωνίας



ακολουθούμενος από τη δημόσια διοίκηση. Παρόλα αυτά υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα, καθώς σε 13 χώρες (στην πλειοψηφία τους χώρες της Ε.Ε.) το πλέον διαφθαρμένο πεδίο είναι ο ιδιωτικός τομέας και σε άλλες 11 (κυρίως στην Ασία και στην Αφρική), η δικαστική εξουσία.


Περισσότεροι από τους μισούς που ερωτήθηκαν αντιλαμβάνονται ότι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας έχει πρόβλημα διαφθοράς. Παρατηρήθηκε μια αύξηση της τάξης του 8% σε σχέση με το αντίστοιχο βαρόμετρο πριν από 5 χρόνια. Οι πολίτες (σε ποσοστό 50%) θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τη δωροδοκία ως μέσο διαμόρφωσης των πολιτικών και των κανονισμών προς όφελός τους.


Οι περισσότεροι ερωτηθέντες έχουν πολύ κακή άποψη για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις τους στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Μόνο το 31% των πολιτών θεωρεί την προσπάθεια της κυβέρνησής τους «αποτελεσματική». Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, έχουμε αύξηση της μικρο-διαφθοράς σε αρκετά μέρη του κόσμου, αλλά η γενική εικόνα δεν είναι διαφορετική από εκείνη που είχαμε το 2005.


Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι πολύ διαφορετική. Για τρίτη χρονιά τα πολιτικά κόμματα αναδεικνύονται στον περισσότερο διεφθαρμένο τομέα. Με βαθμολογία 4.4 τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται στην κορυφή, ενώ ακολουθούν τα ΜΜΕ (3.8).


Ο σχετικός πίνακας έχει ως εξής (μέσα στην παρένθεση η μέση ευρωπαϊκή επίδοση):

Πολιτικά κόμματα 4.4 (3.7)
ΜΜΕ 3.8 (3.3)
Δημόσια Διοίκηση 3.7 (3.4)
Κοινοβούλιο 3.7 (3.4)
Δικαιοσύνη 3.4 (3.1)
Ιδιωτικός τομέας 3.4 (3.4)


Ο πρόεδρος της «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς» κ. Κώστας Μπακούρης με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης του Βαρόμετρου 2009, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Το πρόβλημα της διαφθοράς εξακολουθεί να αποτελεί παγκοσμίως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Δημοκρατίας. Η διαφθορά εξακολουθεί να διαταράσσει την καθημερινότητα των πολιτών σε όλο τον κόσμο, θέτοντας σε αμφισβήτηση βασικά ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες. Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία των κοινωνιών. Η διαφθορά σήμερα περισσότερο από ποτέ θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την κοινωνική ειρήνη αλλά και την ανάπτυξη γενικότερα. Η ευθύνη του πολιτικού κόσμου είναι μεγάλη και όσο η εικόνα που παρουσιάζουν οι πολιτικές δυνάμεις δεν αντιστρέφεται, η λύση απομακρύνεται.


Η Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς έχει έγκαιρα καταθέσει τόσο στα πολιτικά κόμματα όσο και στη Βουλή συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία μιας «Ανοικτής Κοινωνικής Συμμαχίας Ακεραιότητας και Διαφάνειας» και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας αποδέχθηκε την πρότασή μας να τεθεί επικεφαλής αυτής της προσπάθειας. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο είναι όμως εφικτό, κυρίως αν όλα τα πολιτικά κόμματα συμφωνήσουν σε αυτή την ανάγκη και συμβάλλουν ειλικρινά στην επιτυχία του».





Διαβάστε Περισσότερα...

«ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΠΑΖΑΡΟ – Το θρυλικό παζάρι της Αρκαδιάς»


« «ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΠΑΖΑΡΟ – Το θρυλικό παζάρι της Αρκαδιάς». Ανιχνεύοντας το παρελθόν στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας πριν το δεύτερο πόλεμο (1940)», είναι ο τίτλος του βιβλίου του Δήμου Ιωαν. Χριστόπουλου που θα παρουσιαστεί το απόγευμα του Σαββάτου 6 Ιουνίου στο Λαογραφικό Μουσείο, πίσω από το Κάστρο των Γιγάντων, στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας.............


Το βιβλίο θα προλογίσουν, ο γνωστός Κυπαρίσσιος δικηγόρος των Αθηνών Παύλος Ιωαννίδης και ο συγγραφέας – λαογράφος – εκδότης της εφημερίδας «Νέο Βήμα της Κυπαρισσίας» και γραμματέας της Ενώσεων Κυπαρισσίων της Αθήνας «Η Αγία Τριάδα» Βασίλης Ματσινόπουλος. Για την Παλιά Πόλη θα μιλήσουν, η έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευγενία Γερούση και η Κυπαρίσσια στην καταγωγή Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Βάσω Πέννα – Αθανασοπούλου.
Η έκδοση του βιβλίου γίνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιά Πόλης της Κυπαρισσίας» και τα έσοδα θα διατεθούν για την επισκευή και συντήρηση των καταπληκτικών σκαλόδρομων της Παλιάς Πόλης.
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο από το συγγραφέα στη μνήμη του πατέρα του Γιαννάκη Χριστόπουλου καθώς και στη μνήμη του Παναγιώτη Χαραλάμπη Μπακολιά, του τελευταίου καταστηματάρχη που έμεινε στην παλιά πόλη.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, Δήμος Χριστόπουλος, υπήρξε επί μακρόν (1948 – 2000) επαγγελματίας παντοπώλης στην κεντρική αγορά της Κυπαρισσίας και βιοτέχνης τυροκόμος από το 1955 μέχρι το 2001 που συνταξιοδοτήθηκε. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Κυπαρισσίας επί σειρά δημοτικών περιόδων από το 1958 μέχρι το 2000, Πρόεδρος του ΑΟΚ για 4 θητείες, Πρόεδρος Παντοπωλών και Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Κυπαρισσίας.
Το βιβλίο είναι ένα αφήγημα του συγγραφέα με δικές του θύμησες από την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας και έχει δημοσιευθεί σε συνέχειες στην εφημερίδα «Νέο Βήμα της Κυπαρισσίας».
Δεν είναι ένα «απλό» βιβλίο. Αποτελεί ένα μοναδικό, σπάνιας αξίας, βιβλίο με ουσιαστικό περιεχόμενο, που κρατά ζωντανές τις μνήμες της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας και παράλληλα αναδεικνύει την λαμπρή ιστορία της Παλιάς Πόλης, που δυστυχώς, όμως, στο πέρασμα του χρόνου αφέθηκε να ξεθωριάσει.
Με «οδηγό» το βιβλίο αυτό, οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας, οφείλουμε να διαφυλάξουμε την πλούσια κληρονομιά της Παλιάς Πόλης, να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού και να την αναδείξουμε ως σημείο ιστορικής αναφοράς του τόπου μας!


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Αύριο η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στην Καλαμάτα με ομιλήτρια την Φώφη Γεννηματά.


Αύριο το βράδυ, στις 8.30, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με ομιλήτρια την Φώφη Γεννηματά.


Με ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ προσκαλούνται τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ καθώς και κάθε Μεσσήνια και Μεσσήνιος στην εν λόγω πολιτική εκδήλωση.


Διαβάστε Περισσότερα...

Μήνυμα Νίκης και Αλλαγής σε μεγάλη συγκέντρωση του Δημήτρη Κουσελά σε ετεροδημότες της Αθήνας!

Σε μεγάλη συγκέντρωση Μεσσήνιων ετεροδημοτών στην Αθήνα, που ξεπέρασε σε όγκο και παλμό την αντίστοιχη των εθνικών εκλογών, σε αίθουσα του ξενοδoχείου Athens Imperial, μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς............



ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ,

ΑΘΗΝΑ 1-6-2009.


"Φίλες και φίλοι.

Σήμερα μιλάτε εσείς.

Οι Μεσσήνιοι ετεροδημότες της Αθήνας.

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου γι’ αυτή σας την παρουσία και για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλετε.

Είμαστε πια στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές.

Για τις ευρωεκλογές που αποτελούν δημοψήφισμα για το μέλλον της Ευρώπης, για το μέλλον της Ελλάδας, για το μέλλον της ιδιαίτερης πατρίδας μας της Μεσσηνίας.

Δημοψήφισμα για τις εξελίξεις που θα δώσουν ξανά προοπτική στον τόπο μας. Ελπίδα και σιγουριά στον πολίτη. Μέλλον και αισιοδοξία στη νέα γενιά.

Μάταια ο κ. Καραμανλής επιχειρεί να ανακόψει τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση που έχουν δημιουργήσει οι αδιέξοδες και ανάλγητες πολιτικές του.

Επιστράτευσε τα παπαγαλάκια της πόλωσης για να συσπειρώσει τους οπαδούς του. Κατέφυγε στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος για ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής. Έκλεισε τη Βουλή για να καλύψει τις ευθύνες των Υπουργών του.

Δεν θα μπορέσει όμως να αποφύγει την ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού στις 7 Ιουνίου !

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω !

Τα ψέματα τέλειωσαν!

Στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ευρώπη –

Αποφασίζουμε για την Ελλάδα.

Αποφασίζουμε για την κρίση.

Την κρίση στην οποία βύθισε τη χώρα η ΝΔ με την πολιτική της. Γιατί μπήκαμε στην εντατική πολύ πριν έλθει η κρίση. Η οικονομία μας βρίσκεται σε κατάρρευση.

Δεν το λένε τα πράσινα παπαγαλάκια…….

Το λένε, με στοιχεία, όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί, το Δ.Ν.Τ., η Ε.Ε., η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η μόνη που δεν το παραδέχεται είναι η Κυβέρνηση.

Σε 28.000 ευρώ αντιστοιχεί το δημόσιο χρέος σε κάθε πολίτη, σε κάθε παιδί που γεννιέται.

Η ανεργία καλπάζει με διψήφια νούμερα και πλήττει ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες. Τους νέους που βλέπουν τα όνειρά τους να τσαλακώνονται από την αναξιοκρατία, τα «κονέ» των ημετέρων, και τον εργασιακό μεσαίωνα.

160.000 απολύσεις είχαμε το οκτάμηνο που πέρασε. Το 1 / 4 του πληθυσμού διαβιεί κάτω από τα όρια της φτώχειας. Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα τελευταία 5 χρόνια τριπλασιάστηκε η φορολογική επιβάρυνση για τους χαμηλόμισθους.

Τώρα στα παρασκήνια ετοιμάζουν και νέα φοροεπιδρομή μετά τις 7 Ιουνίου.

Παρ΄ όλα αυτά ο κ. Καραμανλής στο debate ισχυρίσθηκε :

«Είναι προφανές ότι το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά».

Εάν πράγματι πιστεύει κάτι τέτοιο, είναι φανερό ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας.

Εάν όχι, ψεύδεται και επιχειρεί να εξαπατήσει τον Ελληνικό Λαό.

- Όμως δεν βουλιάζουν από τα χρέη μόνο το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία…

- Βουλιάζει η ίδια η κοινωνία. Τα χρέη των νοικοκυριών τριπλασιάστηκαν, από 40 δις το 2004 έφθασαν τα 126 δις. Από έθνος αποταμιευτών γίναμε έθνος υπερχρεωμένων δανειοληπτών.

- Η Κυβέρνηση ξόδεψε το μεγαλύτερο κεφάλαιο που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ, την ανάπτυξη της χώρας. Έριξε τους ρυθμούς ανάπτυξης από το 5% του ΑΕΠ στο -2%. Από 4η χώρα που είμαστε στην Ευρώπη των 27, πήγαμε στην 9η θέση, πριν ακόμα έλθει η διεθνής κρίση.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη.

Η Κυβέρνηση, αντί να στηρίξει την πραγματική παραγωγή, έγινε η ίδια παραγωγός σκανδάλων. Είναι το μόνο που κατάφερε με μεγάλη επιτυχία !

Βατοπαίδι, δομημένα ομόλογα, υποκλοπές, Γερμανός, Siemens, Ζαχόπουλος. Το κουβάρι δεν έχει τέλος……. και ο Πρωθυπουργός ;

Στη Δ.Ε.Θ. δήλωνε : «Είχα υποτιμήσει το θέμα, δεν είχα πλήρη εικόνα, δικό μου λάθος». Όταν όμως την απέκτησε, πήρε δύο φορές τους βουλευτές του και αποχώρησε από τη Βουλή !

Στο δε debate δήλωσε : «Δεν πιστεύω, το λέω με το χέρι στην καρδιά, ότι πολιτικό πρόσωπο ζημίωσε επί σκοπώ το δημόσιο».

Εγώ αναρωτιέμαι:, εάν αυτή η δήλωση δεν είναι ομολογία πολιτικής ομηρίας, τότε τι είναι ;

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Στόχος μας δεν είναι η σκανδαλολογία για να πλήξουμε τη ΝΔ. Η ΝΔ έχει χάσει πλέον το ηθικό πλεονέκτημα !

Στόχος μας είναι να χτυπηθεί η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η ανομία, η ατιμωρησία.

Να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική, στο κράτος, στην δημόσια διοίκηση.

Να ανοίξουμε το δρόμο στους ξένους επενδυτές να εμπιστευθούν τη χώρα μας και να επενδύσουν.

Να σταματήσει ο πολίτης να πληρώνει το κόστος ενός διεφθαρμένου Κράτους. Γι΄αυτό ο Πρόεδρός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου, πήρε τόσες πρωτοβουλίες, κατέθεσε τόσες προτάσεις. Γι΄ αυτό τονίζει «Δεν χρωστώ σε κανένα, παρά μόνο στον Ελληνικό Λαό».

Δεν είμαστε ίδιοι. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος ελπίδας και προοπτικής για ένα καλύτερο αύριο.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η κατάσταση στο Νομό μας δεν είναι καλύτερη. Η Περιφέρεια εγκαταλείφθηκε στην τύχη της. Ο αγροτικός κόσμος περνάει δύσκολες ημέρες. Το καλλιεργητικό κόστος είναι στα ύψη. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι εξευτελιστικές. Φτάσαμε στο σημείο για να πιείς ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας να θέλεις 2 κιλά λάδι. Εκεί έφθασε ο κ. Καραμανλής το «χρυσάφι της Μεσσηνίας».

Ποτέ στην 20ετία ο αγροτικός κόσμος δεν έφθασε σ’ αυτή την κατάσταση. Η Κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη, όχι μόνο να διαχειριστεί τη Νέα Κ.Α.Π. ως εργαλείο ανάπτυξης, όπως έκαναν άλλες χώρες, αλλά και να διαχειριστεί την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

-Το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων που θα στήριζε την Περιφέρεια, μειώθηκε στο ύψος του 1996 !

-Το ΕΣΠΑ πάγωσε δύο ολόκληρα χρόνια.

− Δεν παραδόθηκε ούτε ένα μέτρο Εθνικού δρόμου

− Ακύρωσαν και απαξίωσαν το σιδηρόδρομο, που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2006.

− Υποβάθμισαν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που έπρεπε να αναβαθμιστεί και να λειτουργήσει ως διεθνές.

− Απαξίωσαν το ΕΣΥ με τις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πάνω από 300 άτομα λείπουν από τα δύο νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

− Συρρίκνωσαν το ΤΕΙ, που από 7.000 σπουδαστές θα μείνει με 2.000.

Για την Υγεία και την Παιδεία δεν τους περίσσευαν πόροι. Ούτε για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Δεν τους περίσσευαν ούτε για το περιβάλλον, ούτε για τους πυρόπληκτους, που τους εγκατέλειψαν στην τύχη τους.

Δεν τους περίσσευαν ούτε για την ασφάλεια του πολίτη, ούτε για την προστασία της απασχόλησης.

Είχανε όμως να δώσουν 28 δις στις τράπεζες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Είχανε να δώσουν στους χιλιάδες συμβούλους και στις επιτροπές με τις οποίες γέμισαν το Δημόσιο.

Είχανε να δώσουν στους μετόχους των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Τώρα πορεύονται δήθεν «αθώοι του αίματος», καταχρεωμένοι και στα τυφλά μέσα στην κρίση.

Είναι φανερό, φίλες και φίλοι, ότι έχουμε μια Κυβέρνηση που όχι μόνο μας έβαλε στην κρίση, αλλά δεν έχει και κανένα σχέδιο εξόδου από αυτή.

Γι΄ αυτό στις 7 Ιουνίου λέμε :

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ. Ή ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Ή ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ.

Αλλαγή πορείας όμως και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί η Ευρώπη που έχουμε δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε.

Η Ε.Ε. αδικεί τον εαυτό της και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει.

Χάνει ιστορικές ευκαιρίες να συμβάλει στις παγκόσμιες εξελίξεις και να προστατεύσει το μέλλον των πολιτών της. Να παίξει το ρόλο μιας παγκόσμιας Δημοκρατικής διακυβέρνησης, θέτοντας φραγμούς στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

Δείχνει αμήχανη απέναντι στην Αμερική και στον Πρόεδρο Ομπάμα.

Αντιμετωπίζει φοβικά την ανάδειξη νέων διεθνών παικτών όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία.

Η ηγεσία της – μια νεοφιλελεύθερη τεχνοκρατική ελίτ – είναι μακριά από τον Ευρωπαίο Πολίτη και τα πραγματικά του προβλήματα. Δεν μας αξίζουν τέτοιες ηγεσίες, τύπου Μπαρόζο που θέλει και να ξαναεκλεγεί. Λέμε ΟΧΙ σ’ αυτές, όπως και στις πολιτικές που εκφράζουν.

- Δεν μας καλύπτει η Ευρώπη της Ενιαίας Αγοράς και του ενιαίου νομίσματος, όπου το πάνω χέρι έχουν τα διευθυντήρια και τα λόμπι των οικονομικά ισχυρών.

- Δεν μας καλύπτει η ονομαστική σύγκλιση.

Θέλουμε πραγματική σύγκλιση μισθών, συντάξεων και βιοτικών επιπέδων.

Θέλουμε ένα άλλο σύμφωνο σταθερότητας. Ένα σύμφωνο κοινωνικής προόδου με προδιαγραφές για την απασχόληση, την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή.

Θέλουμε μια σύγχρονη, βιώσιμη, αποτελεσματική ΚΑΠ που θα στηρίζει το εισόδημα του αγρότη και μετά το 2013.

Διεκδικούμε ένα προοδευτικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Ζητάμε την έκδοση ευρωομολόγου για ενιαία αντιμετώπισή της.

Φίλες και φίλοι,

Οι συντηρητικές δυνάμεις είναι αυτές που ευθύνονται για τη δημιουργία της κρίσης. Θεοποίησαν τις αγορές και τις άφησαν ανεξέλεγκτες. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Τώρα επιχειρούν, τις συνέπειες της κρίσης να τις ρίξουν στις πλάτες των ασθενέστερων.

Θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν αυτή την πορεία ή θα δημιουργήσουμε μια νέα σοσιαλιστική πλειοψηφία;

Θα περιοριστούμε στο να δίνουμε μάχες χαρακωμάτων ή θα δώσουμε μάχες οραμάτων για την Ευρώπη και την Ελλάδα που θέλουμε;

Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ψήφος ανέξοδης και αδιέξοδης διαμαρτυρίας.



Είναι ψήφος αλλαγής πολιτικών και προσανατολισμού,



Είναι δυνατό μήνυμα πως θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε, επιτέλους, τη ζωή μας.



Όσο πιο μαζική η συμμετοχή στις εκλογές, τόσο πιο ηχηρή η απάντηση.



Και όσο πιο ηχηρή η απάντηση, τόσο γρηγορότερα θα ανοίξει ο δρόμος για την απαλλαγή του τόπου από την καταστροφική διακυβέρνηση της Ν.Δ.





Φίλες και φίλοι,



Αξίζουμε –και μπορούμε- πολύ περισσότερα.



Από μια διεθνώς απομονωμένη, και παραγκωνισμένη Ελλάδα.



Από μια Μεσσηνία, που ακόμα μετράει άλυτα προβλήματα και ακάλυπτες επιταγές.

Η κοινωνία μας χρειάζεται όραμα και προοπτική.

Η οικονομία μας χρειάζεται βιώσιμη οικονομική ανασυγκρότηση.

Η πολιτική χρειάζεται ν’ αποκτήσει ξανά τη χαμένη της αξιοπιστία.

Εμείς είμαστε έτοιμοι.

Γνωρίζουμε την κατάσταση.

Δεν υποτιμούμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Άλλωστε παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε και το 1993, μετά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και τα καταφέραμε

Έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν, από την προσφορά και τα λάθη μας. Ο Πρόεδρός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι εγγύηση ότι δεν θα επαναληφθούν.

Επενδύουμε στον άνθρωπο, στο περιβάλλον, στην ποιότητα.

Προχωράμε σε αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη ανακατανομή εισοδημάτων, δαπανών και φορολογικών βαρών, προς όφελος των χαμηλών και των μεσαίων στρωμάτων.

Σε ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με ενιαία, τιμαριθμοποιημένη, προοδευτική φορολογική κλίμακα.

Ενισχύουμε την αγοραστική δύναμη, στηρίζουμε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Ανακατανέμουμε τις δημόσιες δαπάνες με προτεραιότητα στην Παιδεία, την Υγεία, στην αποκατάσταση του κοινωνικού Κράτους.

Χτίζουμε κράτος αξιόπιστο, με κανόνες, διαφάνεια και λογοδοσία. Κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη, την κοινωνία, τα εθνικά μας συμφέροντα. Οχι την πελατειακή σπατάλη, τα συμφέροντα των λίγων.

Στηρίζουμε τη νέα γενιά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ίσες ευκαιρίες για όλους, μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας , δημόσια δωρεάν εκπαίδευση .

Στηρίζουμε τους μικρομεσαίους και την υγιή επιχειρηματικότητα, με έμφαση στην Περιφέρεια.

Στηρίζουμε το αγροτικό εισόδημα με μέτρα που αφορούν ολόκληρο τον αγροτικό τομέα. Χαράζουμε και υλοποιούμε εθνική στρατηγική για το λάδι.

Αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις, με άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ-Δ’ΚΠΣ.

Ενισχύουμε άμεσα την απασχόληση και τους κλάδους που πλήττονται από την κρίση.

Στηρίζουμε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ποιοτικά προϊόντα- υπηρεσίες.

Προωθούμε νέους κανόνες διαφάνειας και ενιαίας εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.





Φίλες και φίλοι, στις 7 Ιουνίου δεν περισσεύει κανείς.

Ψηφίζουμε όλοι. Καμιά ψήφος να μην πάει χαμένη.

Με τη συμμετοχή, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Με την αποχή, αφήνουμε άλλους να αποφασίσουν για μας.

Ψήφο την ψήφο, στέλνουμε όλοι μαζί το μήνυμα.

Η βαρβαρότητα της κρίσης, της κοινωνικής αδικίας και της ανασφάλειας δεν είναι μονόδρομος.

Υπάρχει άλλος δρόμος για την Ευρώπη, την Ελλάδα, τη Μεσσηνία.

Σας καλώ να τον πορευτούμε μαζί!

Να στείλουμε το μήνυμα της νίκης, της προοπτικής σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά της Μεσσηνίας μας!

Γι’ αυτό, στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε το Ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Ανοίγουμε το δρόμο στην Ελλάδα και στις δυνάμεις της νέας Αλλαγής.



Δίνουμε την πρώτη μεγάλη νίκη στο ΠΑΣΟΚ. Φέρνουμε πιο κοντά τη μεγάλη μας νίκη, στις εθνικές εκλογές, με αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ.



Όλοι μαζί δίνουμε το μαχητικά το παρόν.



Για τη Μεσσηνία, την Ελλάδα και την Ευρώπη που θέλουμε.



Καλή μας επιτυχία, σύντροφοι και φίλοι,

καλή μας νίκη!"




Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστ. Κακλαμάνης, οι βουλευτές Λούκα Κατσέλη, Πέτρος Ευθυμίου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Νικ. Μαδεμλής, Φρόσω Σταυράκη και Τούλα Ψαράκη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας της ΝΑΜ Χρ. Μαλαπάνης με τους συμβούλους Παν. Αλευρά και Βάσω Αντωνοπούλου - Τζανετέα, ο αντινομάρχης Αθηνών Βασ. Χρονόπουλος, ο δήμαρχος Πύλου Γ. Χρονόπουλος με τους αντιδημάρχους Παν. Μπαλαφούτη και Ηλία Λίγγρη, οι δήμαρχοι Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος και Νέστορος Τάσος Τσορώνης, ο πρώην δήμαρχος Περιστερίου Θεοδ. Δημητρακόπουλος, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Στ. Κούκος, πρόεδροι πολλών συνδικαλιστικών σωματείων και εκπροσώπων ομοσπονδιών και συλλόγων ετεροδημοτών και ο πρώην αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ανδ. Συρίγος. Μηνύματα έστειλαν πολλοί βουλευτές, που λόγω ταυτόχρονων συγκεντρώσεων του Πα.Σο.Κ. δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.


Διαβάστε Περισσότερα...

Κινδυνεύουν 33 μυκηναϊκοί τάφοι στη Μεσσηνία - Μελέτη για την προστασία τους


Την πρόταση για την κατάρτιση προγράμματος μελετών για την «Προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των θολωτών τάφων του Νομού Μεσσηνίας και Κακοβάτου του Νομού Ηλείας» ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που έλαβε το μήνυμα SOS το οποίο εκπέμπουν 33 θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι στη Μεσσηνία.................


Είναι τάφοι αρχόντων, χτισμένοι σε ειδυλλιακές, περίοπτες θέσεις, κοντά σε μεγάλους προϊστορικούς οικισμούς που συχνά δεν έχουν ακόμα ανασκαφεί. Πολλοί από αυτούς έχουν κηρυχθεί ως προστατευόμενοι αρχαιολογικοί χώροι, δεν έχουν όμως απαλλοτριωθεί μέχρι σήμερα και κινδυνεύουν από την εγκατάλειψη, τη βλάστηση και την υγρασία.

«Η Μεσσηνία είναι η πατρίδα του θολωτού τάφου» λέει στα Νέα ο καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας Γεώργιος Σ. Κορρές, συνεχιστής του έργου του Σπυρίδωνος Μαρινάτου στη μελέτη και ανασκαφή των προϊστορικών ταφικών μνημείων.

«Εδώ βρίσκονται οι περισσότεροι αρχαιότεροι θολωτοί τάφοι όλης της Ελλάδας που χρονολογούνται από τα τέλη του 17ου αι. π.Χ. και, το σπουδαιότερο, εδώ συναντάται όλη η αλυσίδα της αρχιτεκτονικής τους εξέλιξης έως το 1200 π.Χ., οπότε έπαψε η κατασκευή των πολυτελών μνημείων».

Θολωτοί τάφοι συναντώνται όχι μόνο στις Μυκήνες, όπου βρίσκεται και το τελειότερο παράδειγμα του είδους, ο λεγόμενος Τάφος του Ατρέως, αλλά και στη Βοιωτία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Αττική, ορισμένα νησιά των Κυκλάδων, τα Επτάνησα, τη Ρόδο.

Πρόσφατες μελέτες αρχιτεκτονικές και φωτογραφικές αποτυπώσεις της κατάστασης και παθολογίας των 33 θολωτών τάφων της Μεσσηνίας δεν υπάρχουν. Σε αρκετούς, η εικόνα που υπάρχει είναι αποσπασματική και χρειάζονται πρόσθετες ανασκαφές.






Διαβάστε Περισσότερα...

Εργατικό δυστύχημα χθες το μεσημέρι στην ΠΟΤΑ Ρωμανού - Τραγικός θάνατος 37χρονου από ηλεκτροπληξία.



Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε χθες το μεσημέρι 37χρονος στην ΠΟΤΑ Ρωμανού.
Ο άτυχος άνδρας, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, εργαζόταν ως χειριστής γερανοφόρου οχήματος σε υπεργολάβο της εταιρίας "ΑΚΤΩΡ" που κατασκευάζει την ΠΟΤΑ..............


Ο 37χρονος ζούσε με την οικογένειά τους στα Κρεμμύδια Πυλίας απ' όπου και καταγόταν

Τα ακριβή αίτια του τραγικού θανάτου διερευνά το Α.Τ. Γαργαλιάνων.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΤΑ

Ένας ακόμα νεκρός εργάτης προστέθηκε στη μαύρη λίστα του κατασκευαστικού κεφαλαίου. Ο 34χρονος Διπλάρης Σταμάτης από τα Κρεμύδια Πυλίας πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, σκοτώθηκε την Τρίτη 2 Ιουνίου το μεσημέρι στο εργοτάξιο της ΑΚΤΩΡ στην ΠΟΤΑ Ρωμανού, στο συνεργείο του υπεργολάβου Καλαμπαλίκη, όταν το γερανοφόρο όχημα στο οποίο εργαζόταν, ήρθε σε επαφή με ηλεκτρικά καλώδια με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο από ηλεκτροπληξία.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά η έλλειψη μέτρων ασφαλείας στα εργοτάξια που κατασκευάζονται τα μεγάλα έργα και όχι μόνο. Η ανασφάλιστη εργασία, η καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του οχτάωρου από το κατασκευαστικό κεφάλαιο έχει σαν φυσικό επακόλουθο την εντατικοποίηση, μεροκάματα 25 και 30 ευρώ, τη δουλειά ήλιο με ήλιο. Τη δημιουργία δηλαδή όλων των απαραίτητων συνθηκών για να σκοτώνονται και να σακατεύονται οι εργάτες που αγωνίζονται για να συμπληρώσουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο.

Αυτά είναι τα επακόλουθα της πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν, της πολιτικής που δίνει τα πάντα για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου, μετρώντας τις ανθρώπινες ζωές, τις ζωές των εργατών σαν παράπλευρες απώλειες. Η πολιτική της ΕΕ δίνει τεράστια κέρδη στην εταιρία ΑΚΤΩΡ και το κατασκευαστικό κεφάλαιο, αίμα και νεκρούς στην εργατική τάξη.

Οι κατασκευαστικές εταιρίες, το κατασκευαστικό κεφάλαιο έχουν τις ισχυρές πλάτες του Υπουργείου Εργασίας και των ελεγκτικών του μηχανισμών (Επιθεώρηση Εργασίας) που με τη στήριξη και την ανοχή τους και στο συγκεκριμένο εργοτάξιο του ΑΚΤΩΡΑ συνεχίζουν την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους εργαζόμενους στην ΠΟΤΑ όλοι μαζί να καταδικάσουμε το εργοδοτικό έγκλημα.

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ :

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με συνθήκες δουλειάς που να διασφαλίζουν τη ζωή μας και τη σωματική μας ακεραιότητα, ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία των κατασκευαστικών εταιριών.


Με το Συνδικάτο Οικοδόμων προασπίζουμε τη ζωή μας και τα συμφέροντά μας!


ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2/7/2009


Διαβάστε Περισσότερα...