Την ανάγκη «μετωπικής αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προβλημάτων και των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας» υπογράμμισε ο κ. Κώστας Καραμανλής στην τηλεμαχία κορυφής με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ανεύθυνες υποσχέσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως το πρόγραμμα του κόμματός του είναι ρεαλιστικό, επαναλαμβάνοντας πως δεσμεύεται σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και κατηγόρησε τη ΝΔ για πελατειακές εξυπηρετήσεις και αποτυχία στην οικονομία.
Πιο αναλυτικά............
η οικονομία και η ανάπτυξη ήταν η πρώτη θεματική ενότητα στην οποία εκλήθησαν να απαντήσουν ο κ. Κώστας Καραμανλής και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο της τηλεμαχίας κορυφής:
Ερώτηση της δημοσιογράφου Μαρίας Χούκλη: Την επομένη των εκλογών η κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει δύσκολη εξίσωση στην οικονομία. Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν με ποια μέτρα θα βγάλετε την οικονομία από την κρίση.
Κ. Καραμανλής: Βιώνουμε μια σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση. Η κρίση χτυπάει έντονα και την Ευρώπη. Στην Ελλάδα βιώνουμε την κρίση λιγότερα βαριά από άλλες χώρες. Και ο ρυθμός ανάπτυξης και η ανεργία δεν θα είναι όπως σε άλλες χώρες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το δημόσιο χρέος τώρα για να μην χρειαστούν σκληρότερα μέτρα στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι τώρα είναι ώρα να χτυπηθούμε μετωπικά με τις βαθιές διαρθρωτικές αδυναμίες. Εχουμε δύο δύσκολα χρόνια μπροστά μας. Μπροστά μας είναι ένας δύσκολος και ανηφορικός δρόμος και από την άλλη πλευρά ακούμε ευχολόγια.
Γ. Παπανδρέου: Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Η θα έχουμε κυβέρνηση που θα σπαταλά το χρήμα του λαού με πελατειακές εξυπηρετήσεις ή μια κυβέρνηση που θα νοικοκυρέψει τον τόπο. Το δίλημμα είναι ή μια κυβέρνηση που θα γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια ή μια κυβέρνηση που θα δώσει ελπίδα για ευμάρεια στον τόπο.
Τα λεφτά δεν λείπουν. Ο κ. Καραμανλής χρέωσε τη χώρα 100 δισ. ευρώ. Πού τα πήγατε αυτά τα λεφτά κ. Καραμανλή; Πήγαν σε ημέτερους, σε κομματικές προσλήψεις, σε διαφθορά. Και αυτήν την πολιτική λέει ο κ. Καραμανλής ότι πρέπει να την πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ξέρουμε πού θα βρούμε τα λεφτά και είναι 2,5 με 3 δισ. για να ξαναξεκινήσει η οικονομία. Θα τα βρούμε στους ανείσπρακτους φόρους, τη φοροδιαφυγή, μέσω της αξιοποίησης της ανάπτυξης του ΕΣΠΑ και των ακινήτων του δημοσίου. Εσείς μας προτείνετε μία ίδια πολιτική: δύο φορές επιτήρηση, πέσαμε στην ανταγωνιστικότητα. Χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής
Κ. Καραμανλής: Το 2004 παραλάβαμε ένα έλλειμμα που προσέγγιζε το 8% και καταφέραμε να το μειώσουμε σε λιγότερο από 3%. Το δημόσιο χρέος είναι αυτό που δημιούργησε, διόγκωσε και κληροδότησε στον τόπο το ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις του. Πώς θα κάνει το νοικοκύρεμα ο κ. Παπανδρέου, μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές; Μιλάτε για φορολογικά. Τι έχετε πει; Έχετε πει ενιαία κλίμακα. Ποια είναι; Θα φορολογήσετε και τους αγρότες; Θα επαναφέρεται και τη φορολογία κληρονομίας;
Δεν είναι ένδειξη υπευθυνότητας λίγες μέρες πριν από τις εκλογές να αφήνουμε να ίπτανται αοριστίες. Αυτός είναι δρόμος αποτυχίας. Υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές, αλλά τα νούμερα που λέτε κ. Παπανδρέου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Γ. Παπανδρέου: Όταν μιλάει για ανευθυνότητα ας μας πει γιατί οι πέντε προϋπολογισμοί έπεσαν έξω. Έχουμε σχέδιο. Το κατέθεσα στη ΔΕΘ Σχέδιο 100 ημερών για να ξαναξεκινήσει η οικονομία. Εσείς μιλάτε για πάγωμα των μισθών και των συντάξεων και θα βγάλετε πόσα από αυτά; Δεν μπορείτε να τα βρείτε από τους ανείσπρακτους φόρους;
Εμείς έχουμε μιλήσει για τόνωση της αγοράς, με ουσιαστική στήριξη τω δανειοληπτών, μιλάμε για ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος με αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό. Σε ό,τι αφορά το χρέος. 50 δισ. μας φόρτωσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και άλλα 100 η δική σας. Αφήσαμε 5% αύξηση του ΑΕΠ και εσείς δεν απαντάτε για τη συρρίκνωση.
Κ. Καραμανλής: Οταν ακούω για προϋπολογισμούς που έπεσαν έξω, αυτό δεν μπορεί να λέγεται από το ΠΑΣΟΚ. Επί των ημερών σας έγινε πρωτάθλημα η δημιουργική λογιστική και η παραποίηση στοιχείων. Το δημόσιο χρέος το αύξησαν και το συντήρησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά την πραγματική οικονομία, τη στηρίξαμε. Δεν έχετε ούτε σχέδιο ούτε γνώση της πραγματικότητας.
Γ. Παπανδρέου Έχουμε μιλήσει για δίκαιο φορολογικό σύστημα με ενίαια φορολογική κλίμακα. Μιλάμε για μια αναδιανομή του πλούτου, για ανάπτυξη. Μιλάμε για μια διαφορετική φιλοσοφία.
Ενότητα Παιδεία - Κοινωνικά θέματα
Γ. Παπανδρέου: Από την άλλη μεριά. Εχουμε έξι χρόνια σπατάλης διαφθοράς, που μας λέει η ΝΔ ότι πρέπει να τα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Πού και πώς θα διατεθούν τα κονδύλια για την παιδεία; Τι θα κάνετε με το ζήτημα του ασύλου και της μετανάστευσης; Για να προχωρήσει αυτή η χώρα πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό σημαίνει να αισθάνεται σιγουριά ο πολίτης. Είναι αναγκαία η επιδότηση των εισφορών από το κράτος για να προσλαμβάνονται νέοι. Εχουμε μιλήσει για συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην Παιδεία. Μιλάμε για το ηλεκτρονικό βιβλίο. Δεν είναι πανάκεια αλλά δείχνει τη νοοτροπία που θέλουμε να φέρουμε, την κριτική σκέψη κ.λπ. Μιλάμε στην υγεία ότι χρειάζεται να προσλάβουμε προσωπικό.
Κ. Καραμανλής: Η ανεργία μειώθηκε το 2008, γιατί ακολουθήθηκε μία συγκεκριμένη πολιτική μεταρρυθμίσεων. Εφαρμόζεται επίσης πρόγραμμα στήριξης των ανέργων. Χρειάζεται να εξυγιάνουμε την οικονομία μας, να προσελκύσουμε επενδύσεις. Κάναμε ουσιαστική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, μειώσαμε τους φορείς ασφάλισης. Χρειάζονται κι άλλες. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τον κατάλογων των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Πρέπει να δούμε πιο ουσιαστικά και αυστηρά τα κριτήρια που χορηγούμε συντάξεις αναπηρίας. Κάναμε μία πολύ ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Χρειάζονται και άλλα βήματα. Ηδη προχωρουμε για ένα νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, εντάξαμε σε κοινοτικό πρόγραμμα τη δωρεάν διανομή κομπιούτερ σε μαθητές του Γυμνασίου.
Γ. Παπανδρέου: Για την παιδεία, όταν υπάρχει αυτό το σύστημα των stage, θέλω να καταγγείλλω ότι ο ΟΑΕΔ προωθεί 10.000 θέσεις. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, πιστεύει κανείς ότι η ανεργία είναι σήμερα μικρότερη από εκείνη την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων; Στο ασφαλιστικό μιλάμε για μια βασική συνταξη δίκαιη για όλους ως αφετηρία πάνω στην οποια μπορουμε να χτίσουμε και άλλες συντάξεις ανάλογα με τα χρόνια δουλειάς. Δεν γίνεται τα λεφτά των ταμείων να τα χειρίζεται μια κυβέρνηση μέσα από τα δομημένα ομόλογα. Μιλάμε για περαιτέρω συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν μπορεί να υπάρχει τεράστια διαφθορά στο χώρο της υγείας. Υπολογίζεται ότι χάνουμε 5 δισ.
Κ. Καραμανλής: Χρειάζεται να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για το ασφαλιστικό. Αυτή την ώρα έχουν ληφθεί σοβαρές αποφάσεις. Χρειάζονται και άλλες. Τα νοσοκομεία υπάγονται για πρώτη φορά σε αυστηρό έλεγχο. Κάναμε πιο ευέλικτο το νόμο τον προϋπάρχοντα, αν συνεχιστεί αυτό το θέμα πρέπει να κάνουμε βήματα παρακάτω. Η παιδεία είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, όλοι συμφωνούμε. Το θέμα είναι πώς το υπηρετούμε. Και θέλω να θέσω το θέμα του ασύλου. To άσυλο δεν μπορεί να παραμένει κέντρο απ’ όπου πηγάζει ή τροφοδοτείται ανεξέλεγκτη βία και καταστροφική μανία. Το ΠΑΣΟΚ παλινωδεί για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο τόπος έχει κάνει βήματα αλλά έχει δύσκολα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Γ. Παπανδρέου: Λέμε υπεύθυνες κουβέντες που δεν σας αρέσουν κ. Καραμανλή. Βασική αιτία υποβάθμισης του ελληνικού πτυχίου είναι η αναξιοκρατία που φέρατε στον τόπο. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμά μας, είναι πολύ αναλυτικό, θα σας το στείλω να το διαβάσετε. Βάζουμε στο επίκεντρο τον πολίτη.
Κ. Καραμανλής: Απόλυτα νομιμη η διαδικασία των stage. Προσφέρει εμπειρία αν και δεν είναι μόνιμη δουλειά. Πείτε ένα πραγματικό υπαρκτό μέτρο, ένα δυσάρεστο μέτρο για να αποκτήσετε αξιοπιστία. Δεν το κάνετε.
Ενότητα Κράτος-Δημόσια Διοίκηση
M. Xoύκλη: Οι πολίτες δηλώνουν ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κράτος.
Κ. Καραμανλής: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μεγάλος ασθενής είναι ο δημόσιος τομέας και στο μέγεθός του και στη λειτουργία του. Γίνονται προσπάθειες. Έχει προωθηθεί η μηχανοργάνωση και ο θεσμός των ΚΕΠ Έχει σημαντική ενίσχυση στους τομείς τοπικής αυτοδιοίκησης και παράλληλα έλεγχος στους προϋπολογισμούς τους. Εχει ξεκινήσει εργώδης προσπάθεια για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Εχουμε προχωρήσει σε μείωση των φορέων του δημοσίου, και αυτό θα συνεχιστεί. Υπάρχει ανάγκη για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.
Γ. Παπανδρέου: Το βασικό δίλημμα είναι αν θα έχουμε ένα κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη ή αν θα έχουμε κράτος-φέουδο.
Κ. Καραμανλής: Ζητήματα που χρειάζονται συνταγματική ρύθμιση: Πρώτον, υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί συνταγματικό δικαστήριο. Δεύτερον, πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί η ακαμψία της μονιμότητας της εργασιακής. Και τρίτον, για να μετακινηθεί δημόσιος υπάλληλος, χρειάζεται έγκριση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Γ. Παπανδρέου: Υπάρχει γραφειοκρατία, πολυνομία, διαφθορά, αδιαφάνεια. Τι έκανε η κυβέρνηση έξι χρόνια για να βελτιώσει τη δημόσια διοίκηση; Να θυμηθούμε τις υποθέσεις που κυριάρχησαν τα τελευταία έξι χρόνια. Ομόλογα, Cosmote Βατοπαίδι, Siemens κ.ά.
Κ. Καραμανλής: Από πού και ως πού οποιαδήποτε ρύθμιση ανάγεται σε θέμα αδιαφάνειας. Οποιαδήποτε υπόθεση εμφανίστηκε τη στείλαμε στη δικαιοσύνη. Μη μιλάτε για παραγραφή. Η Βουλή έκλεισε όπως κλείνει πάντα πριν από τις ευρωεκλογές. Τα θέματα της διαφάνειας πρέπει να πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη, όταν τελείωνει πρέπει να επιλαμβάνει η Βουλή, αν υπάρχουν θέματα που πλανώνται. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι αυτό που έγινε με το χρηματιστήριο το 1999. Η κυβέρνηση προέτρεπε τους πολίτες να βάλουν χρήματα. Υπάρχουν υποθέσεις για τα οποία έκανα αυτοκριτική, στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί κανένας να κάνει αυτοκριτική. Η δύναμη της αυτοκριτικής είναι μεγάλη υπόθεση. Παρεξηγώ και θεωρώ επικίνδυνη μια συμπεριφορά που εμμένει ότι δεν έχει γίνει κανένα λάθος.
Γ. Παπανδρέου: Ψεύδεστε όταν λέτε ότι όλα θέλετε να έρθουν στο φως. Δεν αφήσατε τους βουλευτές σας να ψηφίσουν για το θέμα του Βατοπεδίου. Σε αυτό τις υποθέσεις θα σας είχα στηρίξει. Θα σας είχα βοηθήσει να ματώσουμε. Σας είπα και για το θέμα του Χρηματιστηρίου να πάμε σε εξεταστική επιτροπή. Εσείς συγκαλύψατε τις ευθύνες, όποιων και αν υπήρξανε από οποιαδήποτε παράταξη. Είμαι αποφασισμένος να ζητήσω συνάντηση των αρχηγών υπό την προεδρία του πορέδρου του Δημοκρατίας για τα θέματα της διαφάνειας. Για να ξαναδώσουμε εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς. Δεν χρειάζονται χρήματα αλλά βούληση.
Κ. Καραμανλής: Ανακρίβεια ότι ζητήσατε να συνεργαστούμε. Αντιταχθήκαμε όταν δίναμε τη μάχη για το βασικό μετοχο και όταν ζητήσαμε σύγκληση διακομματικής για τα ζητήματα αυτά δεν το δεχτήκατε. Τρίτον, πολλά από αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί με συνταγματική αναθεώρηση.
Γ. Παπανδρέου: Υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης αυτής της κυβέρνησης να χτυπήσει τα συμφέροντα που λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο. Πρώτο μου μέλημα ξανά εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Περιβάλλον και Υποδομές
Γ. Παπανδρέου: Υπάρχει μια παγκόσμια δικαίωση για την πράσινη ανάπτυξη. Η πράσινη ανάπτυξη είναι να πάμε σε μια διαφορετική παραγωγική βάση και να δημιουργήσουμε δουλειές. Σημαίνει να σταματήσουμε το οικολογικό απαρτχάιντ. Παράδειγμα η Δυτική Αττική που έχει γίνει σκουπιδότοπος. Χρειάζεται να προστατεύσουμε τον πλούτο μας, όπως τα δάση μας. Θα αποσύρουμε το χωροταξικό σχέδιο για τον Τουρισμό.
Κ. Καραμανλής: Οι ασαφείς εξαγγελίες ηχούν ευχάριστα. Η κυβέρνηση έχει κάνει έργο. Έχει κάνει χωροταξικό σχέδιο. Είναι μεγάλο βήμα προς τα μπρος το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό. Κάνετε μεγάλο λάθος. Ενσωματώθηκαν κοινοτικές οδηγίες για το περιβάλλον. Εχει τετραπλασιαστεί η ανακύκλωση. Προωθούνται φιλικά προς περιβάλλον μέσα μεταφοράς. Τριπλασιάστηκε η παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ. Εχουν κλείσει 2.600 ανεξέλεγκτες χωματερές. Το περιβάλλον είναι μεγάλη υπόθεση αλλά χρειάζονται συγκεκριμένες, συγκροτημένες πολιτικές.
Γ. Παπανδρέου: Για μας είναι μία ιστορική στροφή του δικού μας πολιτικού χωρου να βάλουμε στο επικεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας την πράσινη ανάπτυξη. Πάμε μπροστά ως κόμμα. Τέρμα στην ανάπτυξη που είναι μόνο τσιμέντο και πάμε σε μια ανάπτυξη που θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό. Το χωροταξικό, το οποίο πέρασε η κυβέρνηση για τα νησιά, είναι ένα χωροταξικό που σχεδόν όλοι οι φορείς έχουν καταγγείλλει ότι θα δημιουργήσει περισσότερο τσιμέντο, ξεπούλημα των παραλιών μας και των δασών μας. Πρέπει να αντιμετωπισουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Αθήνα.
Κ. Καραμανλής: Γίνεται κατ' εξακολούθηση ένα σοβαρό λάθος. Μιλάτε για την παραθεριστική κατοικία και λέτε για το ισπανικό μοντέλο το οποίο έχει αποτύχει. Το χωροταξικό έχει αυστηρές προβλέψεις. Εκείνοι που το καταπολεμούν είναι εκείνοι που δεν θέλουν την ανάπτυξη με σύγχρονους όρους. Δεν έχει να κάνει με χτίσιμο και τσιμεντοποίηση.
Κανένας δεν είπε ποτέ πως έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Όμως χρειάζεται πραγματική δουλειά. Εμφανίζεστε και μας μιλάτε για έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο. Χθες είπατε για ένα μεγάλο έργο το οποίο υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, το μεγάλο έργο του Αχελώου. Χθες είπατε ότι θα το σταματήσετε. Θέλω να το ξεκαθαρίσετε.
Γ. Παπανδρέου: Δεν δέχομαι να βάζετε στο στόμα μου πράγματα που δεν έχω πει. Φυσικά χρειάζεται σχέδιο και δουλειά. Πρέπει να φτιάξουμε υπηρεσίες πυροσβεστών. Πρέπει να βοηθήσουμε όχι πελατειακά αλλά ουσιαστικά στην προστασία των δασών.
Κ. Καραμανλής: Δεν ακούστηκε λέξη για ερωτήματα που έθεσα στον κ. Παπανδρέου. Το θέμα για τον Αχελώο το ξέχασε. Έχω ΦΕΚ όπου ως υπουργός συνυπογράφετε τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων στην Αττική.
Εξωτερική Πολιτική
Κ. Καραμανλής: Η Ελλάδα είναι στον πυρήνα της ΕΕ. Χρειάζεται να καταβάλλουμε και την προσπάθεια για την εξισορρόπηση στα δημόσια οικονομικά μας για να μπορούμε να είμαστε πρωταγωνιστές. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική χωρών της γειτονιάς μας. Όμως πρέπει να επιλυθεί η διαφορά για την ονομασία με τα Σκόπια. Εχουμε ξεκάθαρη πολιτική που επεβλήθη στο Βουκουρέστι. Ετσι θα προχωρήσουν οι ευρωατλαντικές της αναζητήσεις. Έχουμε χαράξει μια απόλυτα καθαρή κόκκινη γραμμή. Η ΠΓΔΜ πρέπει να καταλάβει ότι οι εθνικιστικές κραυγές δεν την βοηθούν. Την Τουρκία την αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο της διαρκούς στήριξης των θέσεων μας στο διεθνές δίκαιο. Επίσης στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της πορεία, υπό την προϋποθέσει ότι θα εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί. Για πρώτη φορά ο Αϊ Στράτης συμπεριλήφθηκε σε άσκηση του ΝΑΤΟ. Στηρίζουμε την κυπριακή κυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει για λύση στο Κυπριακό. Οι ενεργειακές συμφωνίες που πετύχαμε είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
Γ. Παπανδρέου: Σε ό,τι αφορά τον Αχελώο. Είπα να επαναξιολογήσουμε το ζήτημα των υδάτινων πόρων στη χώρα μας. Για την Τουρκία, ο Κ. Καραμανλής έχασε ιστορικές ευκαιρίες. Στήριξα τον πρωθυπουργό σε μια δύσκολη στιγμή με τα Σκόπια με τη λύση της διπλής ονομασίας. Με αυτή την πολιτική θα προχωρήσω. Μια ευκαιρία για βέτο η οποία δεν αξιοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό. Στην επόμενη αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο εγώ θα ζητήσω να γίνει σοβαρή αξιολόγηση.
Κ. Καραμανλής: Είναι τελείως εσφαλμένα αυτά που είπατε κ. Παπανδρέου. Η δική μας προσπάθεια είναι να ενισχυθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αξιολόγηση της Τουρκίας. Δεν είπατε τίποτα για τους αγωγούς. Και ειδικά για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα ήθελα μία ξεκάθαρη τοποθέτηση. Είναι επικίνδυνα και ανεύθυνα αυτά που λέτε για επαναδιαπραγμάτευση σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Επανειλημμένα έχω αποδείξει ότι μπορώ να παίρνω δύσκολες αποφάσεις, δεν μπορείτε να μου χρεώσετε υποχωρητικότητα. Σας θυμίζω τη στάση μου στο σχέδιο Ανάν. Εσείς επιμένατε να πιέσετε τους Κυπρίους να ψηφίσουν υπέρ.
Γ. Παπανδρέου: Η δικιά μας κυβέρνηση κατάφερε να μπει η Κύπρος στην ΕΕ και να έχουν το δικαίωμα οι Ελληνοκύπριοι να αποφασίσουν για τη λύση. Πήρα μια δύσκολη θέση για το σχέδιο Ανάν. Αυτό έχει πλέον τελειώσει. Και αύριο θα παλέψω με τον Δ. Χριστόφια για να βρούμε μια δίκαιη λύση. Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Συμφωνούμε. Εμείς το υπογράψαμε, εμείς το ξεκινήσαμε, ελπίζω εμείς να το τελειώσουμε. Δεν αμφισβήτησα τον πατριωτισμό σας. Είπα ότι δεν διαπραγματευτήκατε εκεί που είχαμε ευκαιρία και να λύσουμε ζητήματα τότε που είχαμε μεγαλύτερη ισχύ και κύρος και η ΕΕ ήθελε την Τουρκία. Η εξωτερικη πολιτική είναι εκτός απο τα μεγάλα εθνικά θέματα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλο το δυναμικό μας για να έχουμε ξανά κύρος σε διεθνές επίπεδο.
Κ. Καραμανλής: Δεν είπα ότι δεν είχε καταβάλει προσπάθεια η προηγούμενη κυβέρνηση για να μπει η Κύπρος στην ΕΕ, είπα για τη θέση σας στο σχέδιο Ανάν. Το θέμα με την Τουρκία απαιτεί διαρκεί παρακολούθηση. Ως Ελληνας Μακεδόνας θέλω να πω στους συμπολίτες μου: Εχουμε βάλει κόκκινες γραμμές, από αυτές δεν πάμε πίσω.
Γ. Παπανδρέου: Στόχος μου είναι να αποκτήσει η Ελλάδα το κύρος, τη δύναμη ισχύος διαπραγμάτευσης για να μπορέσει να έχει φωνή ο ελληνικός λαός για την επίλυση μεγάλων ζητημάτων. Να έχουμε θέση στον κόσμο. Αύριο ως πρωθυπουργός θα είμαι μπροστάρης για να ξαναφέρουμε την Ελλάδα στο προσκήνιο.
Γενικές τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών
Γ. Παπανδρέου: Είναι κρίσιμες οι στιγμές που περνάμε. Δίλημμα ανάμεσα σε μια πολιτική παρακμής που ρίχνει τα βάση στη μέση ελληνική οικογένεια. Από την άλλη υπάρχει η πολιτική που λέει πως έχουμε τεράστιες δυνατότητες που δεν αξιοποιούμε. Χρειάζεται μια κυβέρνηση με βούληση για να κάνει τις αλλαγές. Μια κυβέρνηση που θέλει να τονώσει την αγορά με σχέδιο. Το οποίο θα είναι η βάση για να πάμε σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Εάν θέλετε να συνεχίσουμε αυτό το τέλμα, το δρόμο που έζησε η Ελλάδα αυτά τα έξι χρόνια, τότε ξαναψηφίστε τον κ. Καραμανλή. Αν θέλετε μια άλλη πορεία, είμαι αποφασισμένος να πάμε τη χώρα μπροστά με ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη. Ζητώ την εμπιστοσύνη σας, ζητώ την ψήφο αυτοδυναμίας σας.
Κ. Καρμανλής: Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να πάρει συγκεκριμένη θέση σε οποιοδήποτε από τα ζητήματα που τέθηκαν. Έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολα χρόνια και είμαστε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις. Δεν είναι ανεύθυνο μια κυβέρνηση να εμφανίζεται τάζοντας μόνο ευχάριστα πράγματα; χώρα μπορεί να τρέξει στο δρόμο της αναπτυξης. Αλλά χρειάζεται γι αυτό να θεραπεύσουμε τις χρόνιες παθογενειες μας, κυρίως αναφέρομαι στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Αυτό επιτυγχάνεται με καθαρές κουβέντες, δύσκολες αποφάσεις. Οι Έλληνες με τίμησαν δύο φορές. Τους χρωστάω την αλήθεια. Ξέρω ότι δεν είμαι ευχάριστος. Ο τόπος έχει ένα καλύτερο μέλλον αρκεί να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις τώρα.
Υπάρχουν δύο δρόμοι: Ο ανηφορικός, ο υπεύθυνος ο δύσκολος, που όμως βγάζει στο ξέφωτο. Ο άλλος ηχεί ευχάριστα, είναι γεμάτος από υποσχέσεις, αλλά οδηγεί στη διόγκωση των προβλημάτων. Προτείνω και ζητώ νωπή λαϊκή εντολή στη βάση μιας υπεύθυνης πολιτικής που οδηγεί τη χώρα μπροστά.
Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής πρότεινε τη διεξαγωγή και νέας τηλεμαχίας.
http://www.naftemporiki.gr/election/story.asp?id=1718508
Διαβάστε Περισσότερα...