Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Πεντάστερο το τριφύλλι!






Το πέμπτο άστρο στην συλλογή του πρόσθεσε ο Παναθηναικός, ο οποίος σε έναν μεγάλο τελικό απέναντι στην ΤΣΣΚΑ πήρε την νίκη και το τρόπαιο με 73-71. Οι "πράσινοι" που ήταν καλύτεροι από την ρώσικη ομάδα, πανηγυρίζουν ένα μεγάλο ρεκόρ, καθώς είναι ο μοναδικός ευρωπαικός σύλλογος που έχει κατακτήσει τόσους πολλούς τίτλους μέτα το 2000(τέσσερα τρόπαια Ευρωλίγκα). Το "τριφύλλι" βασίστηκε στα μαγικά ποσοστά του έξω από την γραμμή του τριπόντου(13/27) και στην μεγάλη κλάση των παικτών του για να κατακτήσει την νίκη(Φώτσης, Σπανούλης από 13 πόντους). Η ΤΣΣΚΑ, αν και βρέθηκε πίσω με είκοσι πόντους κατάφερε να ανακάμψει και να παλέψει για την μεγάλη ανατροπή, χωρίς όμως να τα καταφέρει(Χόλντεν 14π.).

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ.

Το ξεκίνημα του τελικού ήταν ιδανικό για την ΤΣΣΚΑ που προηγήθηκε με 7-12 στο 5'. ο Παναθηναικός όμως απάντησε γρήγορα και έκλεισε το δεκάλεπτο προηγούμενος με 21-16. Στην β' περίοδο όμως το τριφύλλι ξέσπασε και με ρεσιτάλ ευστοχίας έξω από τα 6.25 από τους Διαμαντίδη, Γιασικεβίτσιους, Σπανούλη και Φώτση προηγήθηκε με μεγάλη διαφορά και τελείωσε το ημίχρονο μπροστά με 20 πόντους(48-28). Την ίδια ώρα στις κερκίδες της 02 Αρένα του Βερολίνου, είχε στηθεί ένα πάρτι από τους φίλους του "τριφυλλιου" που έβλεπαν τον τίτλο της Ευρωλίγκα να έρχεται πιο κοντά.
Στο τρίτο δεκάλεπτο η ΤΣΣΚΑ επιχείρησε να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση και κατάφερε να μειώσει γρήγορα, παρά τις προσπάθειες των "πρασίνων" να συντηρήσουν την μεγάλη διαφορά. Έτσι η περίοδος ολοκληρώθηκε με την "ομάδα του Στρατού" να βρίσκεται σε απόσταση δέκα πόντων από τον Παναθηναικό(56-46).
Στην δ' περίοδο το σερί των Ρώσων έφτασε το 13-0 και η διαφορά έπεσε στους έξι(56-50) στο 32'. Σε εκείνο το σημείο το "τριφύλλι" ανταπέδωσε και με γρήγορο 4-0 σερί προηγήθηκε ξανά με 60-50. Η ΤΣΣΚΑ δεν το έβαλε κάτω και στο 37' μείωσε εκ νέου σε 65-60. Οι δύο ομάδες έμειναν κοντά στο σκορ μέχρι το τελευταίο λεπτό, όπου ο Παναθηναικός πήρε προβάδισμα με 70-63. Η ομάδα του Ετόρε Μεσίνα απάντησε αμέσως με τον Σμόντις να μειώνει με τρίποντο στους τρεις(70-66). Σαν να μην έλειπε αυτό, οι "πράσινοι έχασαν κρίσιμη επίθεση με τον Σπανούλη και το πλήρωσαν στην συνέχεια, αφού μπορεί αρχικά ο Κριάπα να έχασε δυο βολές, αλλά ο Διαμαντίδης υπέπεσε σε σφάλμα οκτώ δευτερολέπτων και η κατοχή επέστρεψε στην ΤΣΣΚΑ. Εκεί μίλησε η κλάση του Σισκάουσκας, ο οποίος με τριάντα δευτερόλεπτα να μένουν μείωσε με τρίποντο μαιχαιριά στον πόντο(70-69). Εν συνεχεία οι δυο ομάδες εκτέλεσαν βολές και έκαναν το σκορ 72-71(2/2 ο Διαμαντίδης για τον ΠΑΟ και 2/2 ο Σισκάουσκας για την ΤΣΣΚΑ). Με 10 δευτερόλεπτα να μένουν στην γραμμή των προσωπικών πήγε ο Γιασικεβίτσιους βάζοντας την μια από τις δυο. Στην τελευταία επίθεση, η "ομάδα του Στρατού" πήρε την μπάλα με τον Σισκάουσκας να σουτάρει για τρεις υπό ασφυκτική πίεση και να χάνει το σουτ, δίνοντας το τρόπαιο στον Παναθηναικό.

* Πολύ λίγο χρησιμοποιήθηκε από τον Ετόρε Μεσίνα ο Νίκος Ζήσης.

* Αναμφισβήτητα κλειδί του τελικού η εξαιρετική άμυνα του Παναθηναικού στο τέλος, αλλά και τα πολύ καλά ποσοστά στα σουτ τριών πόντων(48%).

* Ζωντανός θρύλος ο Ομπράντοβιτς με 8 τίτλους Ευρωλίγκα

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ:21-16, 48-28, 56-46, 73-71


ΤΡΙΠΟΝΤΑ:13/27-5/16
ΒΟΛΕΣ: 14/16-20/30
ΡΙΜΠΑΟYNT: 26-28
ΑΣΣΙΣΤ:11-7
ΛΑΘΗ: 14-7



ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ):
Σπανούλης 13(3/5 τριπ), Περπέρογλου 6, Μπατίστ 6, Φώτσης 13(3/6 τριπ, 8 ριμπ), Νίκολας 7, Τσαρτσαρλης 2, Διαμαντίδης 10(2/3 τριπ), Πέκοβιτς 6, Γιασικεβίτσιους 10(3/5 τριπ)

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΜΕΣΙΝΑ):
Ζήσης, Σμόντις 9(9 ριμπ), Σισκάουσκας 13(2/6 τριπ), Χόλντεν 14(5/7 διπ), Λόρμπεκ 5, Λάνγκτον 13, Κάουν 3, Κριάπα 9(7 ριμπ), Πλάνινιτς 5

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τάσος Μπινιώρης και Διονύσης Μπινιώρης


Διαβάστε Περισσότερα...

Εκτός μεταλλίων οι ερυθρόλευκοι

Λίγο η έλλειψη κίνητρου από τους παίκτες του Ολυμπιακού, λίγο η διάθεση που είχε η Μπαρτσελόνα να παίξει μπάσκετ, έφερε ως αποτέλεσμα τους "Καταλανούς" να φτάσουν σε μια ανέτη νίκη με 95-79 επί των "ερυθρόλευκων". Οι "μπλαουγκράνα από το ξεκίνημα επέβαλαν τον δικό τους ρυθμό και δεν άφησαν την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη ούτε να απειλήσει. Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε και πάλι ο Ντέιβιντ Άντερσεν με 20π(όπως και στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ), όπως και οι Λάκοβιτς(14π.), Ναβάρο(14π.). Από τον Ολυμπιακό πολύ καλή απόδοση είχαν ο Λίν Γκρίρ με 18 πόντους και ο Γιάννης Μπουρούσης με 17 πόντους.


ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Το ξεκίνημα άνηκε στην Μπαρτσελόνα, που πολύ γρήγορα πήρε διαφορά δέκα πόντων(14-4), χάρη κυρίως στο εκπληκτικό ξεκίνημα του Ντανιέλ Σαντιάγκο. Ο Πορτορικανός, που σημείωσε τους εννέα από τους δέκα πόντους του σε αυτό το δεκάλεπτο συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε οι "μπλαουγκράνα" να ολοκληρώσουν την πρώτη περίοδο μπροστά με 26-19.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο, τα πράγματα χειροτέρευσαν για τον Ολυμπιακό που χρειάστηκε 6 λεπτά για να βάλει το πρώτο του καλάθι και να μειώσει σε 19-37, με τους "μπλαουγκράνα" να έχουν ξεφύγει στο σκορ. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με την ισπανική ομάδα να προηγείται με 46-30.
Στην γ' περίοδο οι "ερυθρόλευκοι έδειξαν σημάδια ζωής καταφέρνοντας να μειώσουν στο 25' την διαφορά στους οκτώ(46-54). Ωστόσο οι Καταλανοί ανέβασαν και πάλι στροφές και τελείωσαν το δεκάλεπτο μπροστά με +15(73-58). Τα τελευταία δέκα λεπτά της αναμέτρησης ήταν διαδικαστικά, με την Μπαρτσελόνα να φτάνει στην κατάκτηση της τρίτης θέσης με σχετική άνεση, κερδίζοντας τον νωθρό και επηρεασμένο από την ήττα της Παρασκευής(από τον Παναθηναικό) Ολυμπιακό με 95-79.

*Εκτός αγώνα έμειναν για τους Πειραιώτες ο σοβαρά τραυματίας Βασιλόπουλος και ο Τζός Τσίντρες, που υπέστη κάκωση έσω πλαγίου συνδέσμου στο γόνατο.



ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ:19-26,30-46,58-73,79-95

ΒΟΛΕΣ:17/22-22/28
ΤΡΙΠΟΝΤΑ:4/14-9/22
ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ:22-34
ΑΣΣΙΣΤ:15-15
ΛΑΘΗ: 8-10



ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ)
Παπαλουκάς 9(3/7 διπ), Πελεκάνος 3, Βούισιτς 12(4/8 διπ), Μιλόσεβιτς, Μπουρούσης 17(7/8 διπ, 9 ριμπ), Χαλπερίν, Γκρίρ 19(2/4 τριπ, 7/8 βολ), Βουγιούκας, Πρίντεζης 4, Έρτσεγκ 11(5 ριμπ), Τεόντοσιτς 5

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ(ΠΑΣΚΟΥΑΛ)
Μπαζίλε, 3, Μπάρετ 4, Τρίας 5, Μπάρτον 6, Λάκοβιτς 14(2/4 τριπ, 5 ασ), Ναβάρο 14(7/7 βολ), Άντερσεν 20(5/7 διπ), Βάσκεζ 3, Ιλιάσοβα 7, Σάντα 4, Σαντιάγκο 10, Γκριμάου 5




ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τάσος Μπινιώρης και Διονύσης Μπινιώρης


Διαβάστε Περισσότερα...

Λίγο πριν τον μεγάλο τελικό του Final Four!!!!.... Euroleague



Δύο, ίσως, από τις κορυφαίες ομάδες όλων των εποχών θα κονταροχτυπηθούν σήμερα στις 21.00(ΣΚΑΙ) για τον τίτλο της Ευρωλίγκα. Ο λόγος για τον Παναθηναικό και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που ξανασυναντιούνται έπειτα από την επική μονομαχία του 2007 στο ΟΑΚΑ, όπου το τριφύλλι είχε πάρει το τρόπαιο με 93-91......................


Οι " πράσινοι" που θα διεκδικήσουν το πέμπτο άστρο στην συλλογή τους, έχουν να θυμούνται στο παρελθόν μεγάλους αγώνες και επιτυχίες.
Ο δρόμος προς στην κορυφή ξεκινάει για τον Παναθηναικό το 1996, όταν και η ελληνική ομάδα σε έναν αξέχαστο τελικό επικρατεί της Μπαρτσελόνα 67-66 χάρις σε τάπα του Στόγιαν Βράνκοβιτς στο φινάλε της αναμέτρησης!!
Από τότε χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια, ώστε οι "πράσινοι" να επιστρέψουν σε τελικό(2000). Και το έκαναν με ιδιαίτερο στίλ, αφού στην Θεσσαλονίκη, έδειξαν την μεγάλη τους κλάση και σηκώσαν την δεύτερη τους κούπα, αφού νίκησαν την Μακάμπι με πρωταγωνιστή τον Όντετ Κάτας με 73-67.
Ένα χρόνο αργότερα ο Παναθηναικός δεν τα κατάφερε απέναντι στην Μακάμπι, αλλά το 2002, το "τριφύλλι" έκανε κάτι που ίσως πολλοί δεν θα μπορούσαν. Απέναντι στην τρομερή εκείνη την εποχή Κίντερ Μπολόνια, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έκανε μια απίστευτη εμφάνιση και πρόσθεσε το τρίτο τρόπαιο της ιστορίας της νικώντας τους Ιταλούς με 89-83.
Το τέταρτο άστρο ήρθε όπως είπαμε στην αρχή, στην Αθήνα το 2007, απέναντι στην σημερινή αντίπαλο του. Και το ερώτημα είναι αν ο Παναθηναικός θα καταφέρει να επαναλάβει τον θρίαμβο του, απέναντι σε μια ομάδα που κάθε χρονιά βρίσκεται στο FINAL 4 της Ευρωλίγκα.

Και για να μην ξεχνάμε. Σήμερα παίζει και ο Ολυμπιακός για τον μικρό τελικό της διοργάνωσης απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Οι "ερυθρόλευκοι" μπορεί να μην έχουν ξεπεράσει την πίκρα του αποκλεισμού από τον Παναθηναικό, ωστόσο θα πρέπει κυρίως για το γόητρο το δικό τους και του ελληνικού μπάσκετ να κάνουν μια καλή εμφάνιση και να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν την νίκη. Ο αγώνας ξεκινάει στις 18.00 και θα μεταδοθεί και αυτός ο αγώνας τηλεοπτικά από το ΣΚΑΙ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τάσος Μπινιώρης και Διονύσης Μπινιώρης


Διαβάστε Περισσότερα...

O Μεγάλος Νίκος Σαργκάνης μιλά για τον μεγάλο τελικό κυπέλλου στο trifylianews !!!... Διαβάστε



Δηλώσεις για λογαριασμό του trifylianews.blogspot.com έκανε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού Νίκος Σαργκάνης, ο οποίος μιλώντας για τον τελικό άναμεσα στους "ερυθρόλευκους" και την ΑΕΚ τόνισε:
"Ο αγώνας που είδαμε σήμερα ήταν πάρα πολύ καλός. Δεν ήταν βέβαια ιδιαίτερος από πλευράς ποιότητας, αλλά ήταν ξεχωριστός αφού είχε συγκλονιστική εξέλιξη και έφτασε μέχρι τα πέναλτι".
Στην συνέχεια το "Φάντομ" μίλησε και για τον πρωταγωνιστή της αναμέτρησης Αντώνη Νικοπολίδη λέγοντας τα εξής:" Ο Νικοπολίδης ήταν έξοχος, καθώς κατάφερε, απέκρουσε το χτύπημα του Πελετιέρι και έδωσε τον τίτλο στον Ολυμπιακό. Δεν είναι κάτι καινούργιο πάντως να σκοράρει ένας τερματοφύλακας σε ένα τέτοιο παιχνίδι, αφού και στο παρελθόν έχει γίνει κάτι παρόμοιο".



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τάσος Μπινιώρης και Διονύσης Μπινιώρης



Διαβάστε Περισσότερα...