Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Για... "καλό βράδυ"... "Dirty Minds"!!!...




Για καλό βράδυ...

Dirty Minds!!!...

Δείτε τις εικόνες..........
















Διαβάστε Περισσότερα...

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ - "ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ!..."


Σας ευχαριστώ όλους από βάθους καρδίας για την σημερινή σας παρουσία εδώ. Σας βλέπω εδώ, κοντά μου, φίλες και φίλοι από την Αρκαδία και από ολόκληρη την Ελλάδα, έτοιμους να συμμεριστείτε την αγωνία μου για το μέλλον του τόπου. Για έναν πολιτικό, το βιβλίο δεν είναι αποτέλεσμα λογοτεχνικής έμπνευσης, αλλά φυσική συνέχεια της δημόσιας δράσης του. Σας παραδίδω λοιπόν σήμερα τη συλλογή κάποιων κειμένων μου της τελευταίας δεκαετίας. Προτάσεις διατυπωμένες εγκαίρως και γραπτώς για να ελέγχονται εκ των υστέρων. Προτάσεις συγκεκριμένες και ουσιαστικές, χωρίς επικοινωνιακούς μανδύες. Αυτές είναι οι θέσεις και οι απόψεις που κράτησα σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας, αποδεχόμενος πλήρως το όποιο πολιτικό κόστος. Δις διαγραφείς….δύο φορές διαγραμμένος…Σε αυτήν μου την πορεία, ορισμένοι προτίμησαν να παραβλέψουν την ουσία και να επικεντρωθούν στο γεγονός της κριτικής. Ξεχνούν όμως ότι η κριτική που δεν εδράζεται σε ταπεινά κίνητρα, όσο δυσάρεστη κι αν ακούγεται, είναι η βάση για την αλλαγή, η βάση για την υπέρβαση. Με συκοφαντίες προσπαθούν να λοιδορήσουν την έντιμη στάση μου. Να μου αποδώσουν ταπεινά κίνητρα. Να μου αποδώσουν υστερόβουλη ανταρσία….Ε! η αλήθεια δεν είναι αυτή.
Αντιστάθηκα λοιπόν..........



για να μπορώ σήμερα να στέκομαι εδώ μπροστά σας και να σας κοιτώ ολοκάθαρα στα μάτια. Να μπορώ μετά λόγου γνώσεως να σας πω: Δεν υπήρξα ιδιοτελής. Δεν υπήρξα υποχείριο. Δεν υπήρξα υποτελής. Υποτελής σε κανένα επιχειρηματικό συμφέρον, που θα εξαγόραζε τη συνείδησή μου. Υποτελής σε καμία προσωπική ματαιοδοξία, που θα με έκανε κι εμένα να σιωπήσω επιβραβεύοντάς με με έναν ακόμη θώκο. Υποτελής σε καμιά κομματική γραμμή, που θα με εξανάγκαζε να σιωπώ, την ίδια στιγμή που γίνομαι αυτόπτης μάρτυρας στα ολισθήματα.
Δυστυχώς, η πραγματικότητα έρχεται να επαληθεύσει με τον χειρότερο τρόπο τα όσα σε ανύποπτους χρόνους είχα καταθέσει. Σήμερα, νοιώθω δικαιωμένος από τις εξελίξεις. Όσοι όμως με πολέμησαν, δυσκολεύονται να το παραδεχθούν. Αποφεύγουν να δουν και να διορθώσουν στην πράξη τα λάθη που έκαναν. Λάθη, που έβλαψαν την παράταξη, την οποία υποτίθεται ότι προστάτευαν από την αρνητική κριτική. Λάθη, που βύθισαν τη χώρα στον κυνισμό και στην απογοήτευση. Ας είναι, στο μέλλον η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Κι αυτό το μέλλον είναι πολύ κοντά.
Το πιο σοβαρό ίσως πρόβλημα της χώρας», έγραφα ήδη από το Φεβρουάριο του ’07, δυο χρόνια πριν, πολύ προτού η κρίση φτάσει στο σημερινό της σημείο, «είναι η κακώς νοούμενη κομματικοποίηση… Τα πολιτικά κόμματα, -όλα, όχι μόνον τα κόμματα εξουσίας- έχουν απλώσει τόσο πολύ την επιρροή τους, ώστε αλώνουν και κυριαρχούν σε όλους τους κοινωνικούς οργανισμούς… Ο υπερτροφισμός αυτός… ευνοεί τη διόγκωση του δημόσιου τομέα και τις πελατειακές σχέσεις, την στρεβλή ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, την αδύναμη λειτουργία της κοινωνίας των πολιτών. Έχει δημιουργήσει ένα βαθύ κράτος με υπερεξουσίες…, τους σκληρούς πυρήνες των πολιτικών κομμάτων.»
Και το βαθύ αυτό κράτος έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας. «Το σάπιο σύστημα εξουσίας», θα διαβάσετε παρακάτω, «εμπλέκει τις κυβερνήσεις, το κράτος, τους κομματικούς μηχανισμούς, τη δικαιοσύνη, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τον επιχειρηματικό κόσμο, την ίδια την κοινωνία.»
Μ’ αυτό το σάπιο σύστημα εξουσίας και με όσους το εκπροσωπούν ήρθα, εγώ προσωπικά σε ρήξη. Όχι με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, όχι ασφαλώς με τον κεντροδεξιό χώρο, όχι με τους πολίτες που πίστεψαν σε εμάς. Ήλθα σε ρήξη με το αυτιστικό σύστημα που απλώνει ομπρέλα και δίχτυ προστασίας σ’ αυτούς που το υπηρετούν πιστά, όσα λάθη ή σκάνδαλα κι αν έχουν προκαλέσει, αλλά τιμωρεί σκληρά όσους δεν τηρούν την ομερτά που έχει επιβάλει.
Φίλες και φίλοι,
Το σάπιο αυτό σύστημα είναι απολύτως υπεύθυνο για την κρίση που βιώνουμε σήμερα. Τα πράγματα στην οικονομία είναι εξαιρετικά δύσκολα. Η εύκολη λύση, να στέλνουμε το λογαριασμό στα παιδιά μας, έφτασε στα όριά της. Οι εποχές, που με χαρακτηριστική άνεση οι ελληνικές κυβερνήσεις προσέτρεχαν σε δανεισμό, προκειμένου να διευθετήσουν ευκαιριακά τις όποιες απαιτήσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων, δεν ανήκουν στο σήμερα. Πολύ περισσότερο δεν ανήκουν στο αύριο. Είναι ανέντιμο από τους πολιτικούς να βυθίζουν ακόμη περισσότερο τη χώρα στη μέγγενη του δημόσιου χρέους, υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών. Είναι ανέντιμο από την κοινωνία να βάζει στην τσέπη τα ψίχουλα που της πετά η εξουσία και να σιωπά.
Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και στη διεθνή σκηνή. Η Ελλάδα είναι αδύναμος κρίκος. Το είπε δημόσια κι ο φίλος μας, ο Γάλλος πρόεδρος, ο κ Σαρκοζί. Η χώρα παραπαίει και κατρακυλάει στις κλίμακες παγκόσμιας αξιολόγησης σε όλους τους δείκτες. Η δημόσια διοίκηση έχει καταρρεύσει. Η γραφειοκρατία και η διαφθορά βασιλεύουν. Η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία. Η παιδεία απογοητεύει τα παιδιά μας. Η υγεία είναι η ίδια ασθενής. Οι νόμοι παραβιάζονται ατιμωρητί, ακόμη και απ’ αυτούς που τους ψήφισαν. Η κοινωνία μας κατακερματίζεται και οι στοιχειώδεις κανόνες συλλογικής διαβίωσης καταλύονται καθημερινά.
Φίλες και φίλοι,
Όλα αυτά που σύντομα περιέγραψα είναι οι ενδείξεις μιας βαθύτερης, πολύ σοβαρής, παθογένειας. Πρόκειται για την συλλογική μας αποτυχία, να ζήσουμε μαζί με κάποιους κοινά αποδεκτούς κανόνες συμβίωσης και να ετοιμάσουμε τη χώρα για το μέλλον. Κάποτε, κάποιοι πίστευαν ότι ανασχηματισμοί, εκλογές και μεγάλοι συνασπισμοί θα μπορούσαν κάθε φορά να βγάζουν τη χώρα από τα αδιέξοδα. Κι αυτές οι εποχές ωστόσο, πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν. Η κάθε νέα κυβέρνηση (όπως προκύπτει μετά από ανασχηματισμούς και εκλογές) αποδεικνύεται όλο πιο αδύναμη, όλο και λιγότερο αποτελεσματική από την προηγούμενη. Και αυτό θα επαναλαμβάνεται, όσο τα κόμματα δεν βρίσκουν την δύναμη να ανατρέψουν τις παλαιοκομματικές τους δομές, να εξασφαλίσουν τα ίδια τη διαφάνεια των οικονομικών τους, να αποτρέψουν την ιδιοτέλεια των στελεχών τους. Όσο δεν γίνονται πιο εξωστρεφή, πεδία γόνιμου και εύφορου διαλόγου για το καλό της κοινωνίας και των πολιτών.
Φθάνοντας λοιπόν στην καρδιά του προβλήματος, μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα γιατί τα επιμέρους προβλήματα δεν λύνονται. Δεν λύνονται, διότι την επίλυσή τους την εναποθέτουμε στα χέρια εκείνων που είναι μέρος τους, στα χέρια εκείνων που έχουν κάθε συμφέρον να τα διαιωνίζουν. Όχι να τα λύνουν.
Οι πολίτες βλέπουν το αδιέξοδο, αγχώνονται, θυμώνουν, αλλά νοιώθουν αδύναμοι. Συνηθισμένοι στον πατερναλισμό, αναζητούν Μεσσίες. Ε, λοιπόν, Μεσσίες δεν υπάρχουν. Ωστόσο, ναι, χρειαζόμαστε Ηγεσίες. Ηγεσίες με όραμα και δράση. Ας θυμηθούμε το 1981 τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να βάζει σχεδόν μόνος του τη χώρα στην ΕΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου να ξεσηκώνει τα πλήθη με το σύνθημα της αλλαγής.
Σήμερα, μετά από 30 χρόνια ενεργούς πολιτικής παρουσίας, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η ελπίδα του τόπου είναι πλέον μόνον οι ίδιοι οι πολίτες. Αυτή είναι και η πεμπτουσία του βιβλίου που σήμερα καταθέτω στην κρίση σας. Αυτοί οι πολίτες, που θα απομονώσουν τους ιδιοτελείς, τους δειλούς, τους ανίκανους, τους ανεύθυνους, τους μιζαδόρους και θα δώσουν δύναμη σ΄αυτούς που πρέπει και δύνανται. Οι πολίτες που θα πουν για τον εαυτό τους αυτό που έλεγε ο Καζαντζάκης: «Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.»
Κυρίες και κύριοι,
Αγγίζουμε σήμερα τα όρια μιας εθνικής κατάρρευσης. Και όπως σε έναν πόλεμο το έθνος συσπειρώνεται μπροστά στον εξωτερικό εχθρό, έτσι και τώρα πρέπει να συσπειρωθούμε μπροστά στον κίνδυνο. Να διαμορφώσουμε εθνική συναίνεση σε λίγες, αλλά θεμελιώδεις, επιλογές. Ο λόγος που δεν αλλάζει κάτι είναι το περίφημο πολιτικό κόστος. Ε, λοιπόν, με την κοινωνική και πολιτική συναίνεση μειώνεται το κόστος αυτό και ανοίγει ο δρόμος για τις απαραίτητες ζωτικές μεταρρυθμίσεις. Κι αν κάποιο κόμμα ή κάποια συντεχνιακή ομάδα δεν θελήσει να συμμετάσχει, θα τους κρίνει ο λαός.
Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας δεν έχουμε κουλτούρα συναινέσεων. Στην εποχή μας, όμως, διαθέτουμε ένα ατού, που δεν είχαμε 40 χρόνια πριν. Αποκτήσαμε κουλτούρα προσαρμογής σε αλλαγές. Όχι στην πολιτική. Σ’ άλλους τομείς: στην τεχνολογία, στις επικοινωνίες, στις μετακινήσεις…, αλλά σημασία έχει η εξάσκηση. Ο κόσμος αλλάζει και μάθαμε ν’ αλλάζουμε κι εμείς μαζί του. Καιρός είναι ν’ αλλάξουμε και τη συλλογική μας ζωή.
Οι καιροί απαιτούν σύνεση, προσοχή, αλλά και τόλμη. Προτείνω λοιπόν ένα Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στο τρίπτυχο: Δημόσια Διοίκηση, Θεσμοί και Παιδεία. Βασικό εργαλείο για το Σχέδιο είναι η αξιοποίηση των σύγχρονων προγραμμάτων πληροφορικής και του Διαδικτύου, οι τεράστιες δυνατότητες πληροφόρησης, διασταύρωσης στοιχείων και διαφάνειας που παρέχουν.
Θα σας αναφέρω περιληπτικά μόνο τους άξονες δράσεις του Σχεδίου. Δεν θα μακρηγορήσω, για να μη σας κουράσω. Έχω όμως έτοιμες τις αναλυτικές προτάσεις, τις οποίες επιφυλάσσομαι να καταθέσω στο προσεχές μέλλον.
Οι συναινετικοί άξονες δράσης που προτείνω είναι λοιπόν τρείς, οι εξής:
- Θα ξεκινήσω με την παρέμβαση στη Δημόσια Διοίκηση. Γνωρίζετε καλά ότι, με διαλυμένη τη Διοίκηση, καμιά πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Από τη θητεία μου στο Υπουργείο Πολιτισμού έχω προσωπική πείρα, πόσο πιο αποδοτική είναι η δημόσια διοίκηση όταν λειτουργεί ακομμάτιστα, αλλά και πόσες αντιστάσεις βρίσκει η οποιαδήποτε προσπάθεια για να αλλάξει η νοοτροπία του κατεστημένου, που βλέπει το κράτος ως το λάφυρο της εκάστοτε εξουσίας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει, μόνο του, να κατορθώσει το τιτάνιο έργο, να μετατρέψει τη Διοίκηση από εσωστρεφή μηχανισμό αυτοσυντήρησης σε υπηρεσία εξυπηρέτησης του κοινού καλού.
- Σε ένα δεύτερο επίπεδο, πρέπει να επιδιώξουμε την θωράκιση των θεσμών μέσα από την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την απρόσκοπτη λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών. Η τωρινή αλα-κάρτ τήρηση των νόμων και η επιλεκτική εφαρμογή κυρώσεων διαβρώνουν την ίδια τη δημοκρατία, αφού παραβιάζουν την αρχή της ισότητας των πολιτών.
-Τρίτος άξονας δράσης; Ασφαλώς η παιδεία. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω γι’ αυτό. Εκτός από τα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβάνω ασφαλώς τα σχολεία, ξεκινώντας από τη στοιχειώδη εκπαίδευση, αλλά και την επαγγελματική κατάρτιση, τη δια βίου εκπαίδευση και την επιμόρφωση. Η Φινλανδία μας δείχνει τι μπορεί να πετύχει μια χώρα, αν στηρίξει την πρόοδό της στην παιδεία. Στήριξη στην πράξη, όχι στα λόγια
Φίλοι μου,
Να ξεκαθαρίσω κάτι. Οι προτάσεις μου αυτές, όπως και άλλες που έχω καταθέσει εδώ και καιρό, ανάγλυφα αποτυπωμένες στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας των 2 μεγάλων κομμάτων. Αυτού του σεναρίου που «παίζει» πολύ τελευταία, αυτού του διαβόητου μεγάλου συνασπισμού, που θα εξυπηρετούσε τα μάλα, είναι η αλήθεια, τα μεγάλα συμφέροντα όχι του τόπου, φίλες και φίλοι, αλλά τα συμφέροντα των διαπλεκομένων. Η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ θα βυθίσει ακόμη περισσότερο το καράβι της χώρας. Καθώς δεν υπάρχουν μηχανισμοί αυτοελέγχου στα κόμματα, η συγκυβέρνηση γρήγορα θα εξελιχθεί σε μεγάλο φαγοπότι ανάμεσα στους ισχυρούς των δύο μεγάλων κομμάτων. Αντίθετα, η δική μου πρότασή αφορά συγκλίσεις των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας για μεταρρυθμίσεις σε τρεις μόνον άξονες δράσης, σε τομείς που θα λειτουργήσουν ως ασφαλές υπέδαφος για τις τομεακές πολιτικές που το κάθε κόμμα προτείνει στο πρόγραμμά του.
Θα απορήσετε ίσως που δεν συμπεριλαμβάνω την οικονομία στους τρείς αυτούς άξονες, μολονότι αυτή τη στιγμή είναι το πιο καυτό θέμα. Ο λόγος είναι, ότι στην οικονομία οι συγκλίσεις είναι πολύ δύσκολες. Υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, ακόμα και ιδεολογικές αντιθέσεις: από τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό μέχρι τον άκρατο κρατισμό σοβιετικού τύπου. Και τα δύο άκρα απέτυχαν στην πράξη. Ο ασύδοτος νεοφιλελευθερισμός έφερε την ανθρωπότητα στη σημερινή οικονομική κρίση και το σοβιετικό μοντέλο κατέρρευσε το 1989, συμπαρασύροντας μαζί του τη χώρα που το γέννησε.
Η Ελλάδα διαθέτει μια υπερβολικά κρατικοδίαιτη, στρεβλή οικονομία. Που τρέφει και τρέφεται από το κομματοκρατούμενο κράτος και στραγγαλίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ταυτοχρόνως, στερείται των μηχανισμών ρύθμισης και ελέγχου που θα εξισορροπούσαν την απληστία των αγορών και θα ενίσχυαν την υγιή επιχειρηματικότητα. Χρειαζόμαστε λοιπόν λιγότερη κρατική παρέμβαση σε ορισμένους τομείς και περισσότερη σε άλλους. Λιγότερο κράτος-παραγωγό και περισσότερο κράτος-ρυθμιστή και κράτος-ελεγκτή. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε αυτήν την περίοδο να εφαρμόσουμε αυτούσια τα μέτρα που ακολουθούν οι ξένες χώρες για να βγούν από την κρίση. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή. Το παρελθόν έχει δείξει ότι, μερικές φορές, οι κρίσεις λειτουργούν υπέρ των κερδοσκόπων και των αεριτζήδων. Η κρίση είναι ακόμη μπροστά μας. Χρειαζόμαστε γενναίες τομές, αλλά ταυτοχρόνως στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με πρώτη προτεραιότητα αυτήν την εποχή τη διατήρηση της απασχόλησης και την ανακούφιση των φτωχών συμπολιτών μας.
Φίλες και φίλοι,
Το μέλλον μπορεί να δείχνει ζοφερό. Αλλά η ελπίδα…Ναι, η ελπίδα υπάρχει. Οι κρίσεις λειτουργούν και εξυγιαντικά. Μας ξυπνούν από το λήθαργο. Μας κάνουν να δούμε ξεκάθαρα το μπερδεμένο κουβάρι που έχει φέρει τη χώρα στην σημερινή της σύγχυση. Το βλέπουμε πλέον ξεκάθαρα…. Οι πολιτικοί έγιναν επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες ποδηγέτησαν την πολιτική. Η επικοινωνία υποκατέστησε την ουσία. Η εκτελεστική εξουσία αφομοιώνει τις άλλες δυό, υποτίθεται ανεξάρτητες, εξουσίες, τη νομοθετική και τη δικαστική. Και οι τρείς μαζί υποκλίνονται μπροστά στη μιντιακή εξουσία.
Θα θυμάστε το γνωστό σύνθημα «κανένας θεσμός, μόνο ο λαός», που είχε αναφωνήσει κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Είχε τότε ομολογουμένως ενθουσιάσει μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, που ένοιωθε παραγκωνισμένο από τις πολιτικές δεκαετιών. Δυστυχώς για την κοινωνική συνοχή και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, το σύνθημα έγινε πράξη. Ηγεσίες και κοινωνικές ομάδες υπέσκαψαν τους θεσμούς. Και φθάσαμε σήμερα στην οδυνηρή συνειδητοποίηση ότι «Κανένας θεσμός κινδυνεύει να σημαίνει και κανένας λαός». Αφού λοιπόν δεν έμεινε όρθιος κανένας θεσμός, και υπάρχει μόνο λαός, σ’ αυτόν τον λαό, στους ελεύθερους και σκεπτόμενους πολίτες, πέφτει σήμερα η ευθύνη να ξαναδημιουργήσουν το μέλλον. Σε εμάς, τους χωρίς εξαρτήσεις πολιτικούς, να επανιδρύσουμε το σύστημα.
Φτάσαμε στο μη περαιτέρω. Ας ξεφύγουμε πια από την Ελλάδα της μιζέριας και της μίζας, της ανομίας και του κομπιναδορισμού. Ας θυμηθούμε ότι αυτή η μικρή χώρα έχει κερδίσει 2 βραβεία Νόμπελ κι ένα Λένιν, έχει διοργανώσει με επιτυχία Ολυμπιακούς αγώνες, διαθέτει επιτυχημένους επιχειρηματίες και λαμπρούς επιστήμονες. Αυτή η μικρή χώρα διαθέτει επίσης μια γερή ραχοκοκαλιά από δουλευταράδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και μισθωτούς, που τώρα ασφυκτιούν. Αυτή η χώρα διαθέτει και νέους ανθρώπους με ζέση, γνώσεις και διάθεση για δημιουργία, που αδημονούν να στρώσουν με πιο φωτεινά χρώματα το δρόμο τους για το μέλλον. Αυτή η χώρα διαθέτει και έντιμους, με όραμα, πολιτικούς. Αυτή την Ελλάδα πρέπει να ενισχύσουμε, αυτή να εμπιστευτούμε.
Φίλες και φίλοι μου,
Δεν χρειαζόμαστε ταχυδακτυλουργούς της πολιτικής. Δεν χρειαζόμαστε πλανευτές Μεσσίες. Έχουμε ελπίδα. Κι αυτή η ελπίδα είμαστε εμείς. Εμείς είμαστε η ελπίδα μας. Μόνον εμείς.



Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΩΡΑ - ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ...



Στην παρουσίαση του βιβλίου του ανεξάρτητου βουλευτή Αρκαδίας, κ. Πέτρου Τατούλη με τον τίτλο «Δεξιά- BLOG- Αριστερά, ελπίδα εμείς οι ίδιοι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίλητος που πραγματοποιείται τώρα στο ξενοδοχείο «Divani Caravel», αίθουσα Ilissos, μεταξύ πολλών εκατοντάδων πολιτών, είναι και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Γιαννόπουλος, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Γεράσιμος Γιακουμάτος και Γιάννης Γιαννέλης καθώς και ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, παρά το "απαγορευτικό" που είχε "εκδώσει" η Ν.Δ.

Αρκετοί ακόμη βουλετές, από όλα τα κόμματα, είναι παρόντες, όπως και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και πολλοί πολιτικοί φίλοι του Πέτρου Τατούλη...

Το βιβλίο προλόγισαν ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος - τ. Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης - Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ, ο κ. Γιώργος Σιώμκος - Καθηγητής Μάρκετινγκ Ο.Π.Α, ο κ. Γιώργος Δαρδανός – Εκδότης και ο κ. Θανάσης Παπανδρόπουλος - Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων




Από το οπισθόφυλλο της έκδοσης προκύπτει και μια περιεκτική σύνοψη του περιεχομένου της. Πρόκειται για μια συλλογή άρθρων, σκέψεων και παρεμβάσεων του βουλευτή, η οποία αφενός καταγράφει χαρακτηριστικά την πολιτική του εικοσαετή του διαδρομή και αφετέρου επιχειρεί να δώσει ένα νέο, προσωπικό, ανοιχτό περιεχόμενο στην έννοια της αλλαγής.

«Είναι εφικτή μια “άλλη Ελλάδα”; Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η χώρα; Ποιο είναι το αληθινό, ουσιαστικό περιεχόμενο της φιλελεύθερης, ρεαλιστικής πολιτικής για την ελληνική οικονομία; Ποια είναι τα βήματα που θα μας εξασφαλίσουν λιγότερη διαφθορά; Πώς θα επανιδρύσουμε τα κόμματα μας, προκειμένου στη συνέχεια να επανιδρύσουμε το Κράτος μας; Πώς θα θωρακίσουμε τους θεσμούς προκειμένου να εξασφαλίσουμε κανόνες και νόμους που θα ισχύουν για όλους; Ποιοι φοβούνται και γιατί πολεμούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις; Ποιος είναι ο ρόλος του σύγχρονου πολιτικού και πώς θα εκδημοκρατισθεί το αγκυλωμένο πολιτικό μας σύστημα; Πώς θα κερδίσουμε περισσότερη δημοκρατία; Πώς αποδομείται στην ίδια την κοινωνία το ψευτοδίλημμα “Δεξιά- Αριστερά”; Ποια είναι η επανάσταση που φέρνουν στην επικοινωνία τα new media και ποιες δυνάμεις απελευθερώνονται μαζί τους;». Αυτά είναι ορισμένα από τα κρίσιμα ζητήματα, στα οποία παίρνει θέσεις και καταθέτει προτάσεις ο κ. Πέτρος Τατούλης.

H πορεία προς τη διαγραφή. Μια διαδρομή που ξεκινά από το Σεπτέμβριο του 2003 και την τοποθέτησή του σχετικά «με τον ρόλο του σύγχρονου πολιτικού στην Ελλάδα του αύριο» έως τις θέσεις που εξέφρασε λίγο μετά τη διαγραφή του, τον Νοέμβριο του 2007. Εμβόλιμα μια από τις περιβόητες επιστολές του κ. Τατούλη στο Μαξίμου για τα έργα και τις ημέρες του παρολίγον αυτόχειρα πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, με κοινοποίηση στο πρωθυπουργικό γραφείο…Αυτό είναι το περιεχόμενο τις πρώτης ενότητας του βιβλίου, με τίτλο «Αναζητώντας την υπέρβαση. Η διαγραφή!»

Η δεύτερη ενότητα καταπιάνεται με ζητήματα που άπτονται της δημόσιας διακυβέρνησης: «Ποιοι είμαστε», το εκλογικό σύστημα και τα εκλογομαγειρέματα , οι μεταρρυθμίσεις και ο συντηρητισμός, «Ποια επανίδρυση;» , «προς μια “ακομματίκ” αυτοδιοίκηση, «η δαιμονοποίηση του άρθρου 16» επιχειρούν να καταγράψουν τις παθογένειες του ελληνικού κράτους και του κομματικού συστήματος και να προτείνουν ασφαλώς ρεαλιστικές λύσεις για το αύριο. Σειρά έχουν οι παθογένειες πολιτικού τύπου, στις οποίες διασταλτικά προστίθενται το σαράκι της διαφθοράς, η τρομοκρατία , η γκρίζα πραγματικότητα των ΜΜΕ και το καινούριο που έρχεται μέσα από την ευρυχωρία των new media. Το προτελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στις ρεαλιστικές πολιτικές. Ο πολιτισμός και οι κρατικές πολιτικές. Οι περιβαλλοντικές πολιτικές, ιδωμένες υπό το πρίσμα της επένδυσης για το μέλλον. Η εξωτερική πολιτική, μικροψυχία και μεγαλοϊδεατισμός. Και για το τέλος η οικονομία, υπό το «Κλιντον-ικής» έμπνευσης δόγμα «It’s the economy, stupid!»

Στην ακροτελεύτια ενότητα τεκμηριώνεται ο τίτλος της έκδοσης: «Οι κοινωνίες γεννούν το μέλλον τους και βρίσκουν τους ηγέτες που το εκφράζουν. Κανέναν μεσσία δεν χρειαζόμαστε πια. Η ελπίδα μας είμαστε εμείς. Εμείς οι ίδιοι». Με αυτήν την φράση ανοίγει και κλείνει η έκδοση «Δεξία- BLOG- Αριστερά, ελπίδα εμείς οι ίδιοι» του ανεξάρτητου βουλευτή Αρκαδίας κ. Πέτρου Τατούλη, ο οποίος καλεί τους «πολίτες να τινάξουν από πάνω τους το βόλεμα της συνήθειας, να τολμήσουν, να εμπιστευθούν το καινούριο, να πετάξουν πίσω στην εξουσία το κοκαλάκι της συνενοχής. Τι θα κερδίσουν; Θα πάρουν τη ζωή στα χέρια τους».

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Πέτρου Τατούλη...



Διαβάστε Περισσότερα...

10+1 φαγητά για αύξηση της Libido (λίμπιντο)!!!!.... Διαβάστε...



Τι είναι αυτό -πέρα από το αυτονόητο- που σας αρέσει να κάνετε με τον/ την σύντροφό σας;

«Είναι σχεδόν βέβαιο πως οι περισσότεροι θα σκεφτείτε ότι αυτό που απολαμβάνετε παρέα είναι το φαγητό», σύμφωνα με ειδική επιστημονική έρευνα.

«Είτε αυτό λάβει χώρα σε κάποιο ακριβό εστιατόριο ή στον ήσυχο, ιδιωτικό σας χώρο, το φαγητό είναι μία κοινή ευχαρίστηση που συνήθως φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά...»

Πόσο μάλλον όταν αυτό το φαγητό περιλαμβάνει συστατικά και ουσίες που αποδεδειγμένα μπορούν να ενισχύσουν τη σεξουαλική σας διάθεση και να σας οδηγήσουν τελικά στο... αυτονόητο με τον πιο φυσικό, υγιή και πάνω από όλα γευστικό τρόπο!!!

Ξεχάστε, λοιπόν, προς το παρόν το εστιατόριο, πεταχτείτε στο κοντινότερο σούπερ μάρκετ και προμηθευτείτε τα φαγητά που θα σας κρατήσουν "ξύπνιους" όλο το βράδυ (ή και το μεσημέρι, αν προτιμάτε)...

Ποιά είναι αυτά;;;...

Διαβάστε............



11. Σέλερι: Το σέλερι -το χοντρό κοτσάνι του σέλινου δηλαδή- ίσως να μην είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε το σεξ, μπορεί όμως να αποδειχθεί φανταστική φαγώσιμη πηγή για την ερωτική διέγερση. Αυτό συμβαίνει γιατί το σέλερι περιέχει ανδροστερόνη, μία άοσμη ορμόνη που εκλύεται από την ανδρική αναπνοή και ξεσηκώνει τις γυναίκες.

Πώς θα το απολαύσετε; Ο καλύτερος τρόπος είναι να φάτε το σέλερι ωμό. Απλά πλύνετε, κόψτε και μασουλήστε μερικά κοτσάνια.

10. Ωμά μύδια: Πρόκειται για ένα από τα κλασικά "σέξι" φαγητά. Τα μύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο που αυξάνει την παραγωγή σπέρματος και τεστοστερόνης. Τα μύδια περιέχουν, επίσης, ντοπαμίνη, μια ορμόνη που είναι γνωστό πως ανεβάζει τη libido. ¶λλωστε ο ίδιος ο τρόπος που τρώγονται τα μύδια αποτελεί μία ερωτική εμπειρία που σίγουρα θα σας βάλει στο κλίμα του ερωτικού παιχνιδιού.

Πώς θα τα απολαύσετε; Καθαρίστε τα καλά τρίβοντας το κέλυφος. Ανοίξτε τα με ένα μαχαιράκι και τοποθετήστε τα σε ένα δίσκο με πάγο, περιχύστε τα με φρέσκο λεμόνι και απολαύστε τα ωμά.

9. Μπανάνες: Οι μπανάνες περιέχουν το ένζυμο βρομελίνη, το οποίο θεωρείται πως αυξάνει τη libido στους άνδρες. Επιπροσθέτως, αποτελούν σημαντική πηγή καλίου και βιταμινών Β, όπως η ριβοφλαβίνη, η οποία αυξάνει τα συνολικά επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό.

Πώς θα τις απολαύσετε; Όπως φαντάζεστε. Καθαρίστε τις, τοποθετήστε τις σε ένα δίσκο και απολαύστε τις με τον/ την σύντροφό σας.

8. Αβοκάντο: Οι Αζτέκοι αποκαλούσαν το αβοκάντο δέντρο ahuacatl, δηλαδή δέντρο των… όρχεων. Όχι μόνο, λοιπόν, τα αβοκάντο μοιάζουν με αυτό το συγκεκριμένο μέρος του σώματος, αλλά περιέχουν και υψηλή ποσότητα φολικού οξέος, το οποίο βοηθά στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, δίνοντας έτσι περισσότερη ενέργεια. Είναι πλούσια, επίσης, σε βιταμίνη Β6 (μια θρεπτική ουσία που αυξάνει την παραγωγή της ανδρικής ορμόνης) και κάλιο (που βοηθά στη ρύθμιση του γυναικείου θυρεοειδούς αδένα), στοιχεία και τα δύο που ενισχύουν την αύξηση της libido.

Πώς θα τα απολαύσετε; Κόψτε ένα αβοκάντο στη μέση και ταΐστε τον/ την σύντροφό σας με το τρυφερό εσωτερικό του.

7. Αμύγδαλα (ή ξηροί καρποί γενικότερα): Τα αμύγδαλα είναι πρωταρχική πηγή των απαραίτητων για τον οργανισμό λιπαρών οξέων. Αυτά τα οξέα είναι σημαντικά γιατί παρέχουν την πρώτη ύλη στην υγιή παραγωγή ανδρικών ορμονών. Επιπροσθέτως, το άρωμα των αμυγδάλων λέγεται πως ξυπνά το πάθος στις γυναίκες. Δοκιμάστε το ανάβοντας μερικά κεριά με άρωμα αμυγδάλου για να ενισχύσετε τη διάθεσή της και φάτε μερικά -αλλά όχι πάρα πολλά- για να αποθηκεύσετε την απαιτούμενη ενέργεια.

Πώς θα τα απολαύσετε; Φάτε τα ωμά (χωρίς επιπρόσθετο αλάτι ή γλυκαντικές ουσίες) ή σπάστε μερικά φρέσκα αμύγδαλα και προσθέστε τα στη σαλάτα σας για να σας χαρίσουν την ενέργεια που χρειάζεστε.

6. Μάνγκο, ροδάκινα και φράουλες: Τι πιο αστείο και σέξι από το να απολαμβάνετε μαζί τη γλύκα των ζουμερών φρούτων που κολλάνε και στάζουν, πριν ή κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης; (Θυμάστε την εν λόγω σκηνή στο «9 ½ εβδομάδες») Όλα αυτά τα εύχυμα φρούτα με το σχήμα και την υφή που έχουν, μπορούν να προκαλέσουν ερωτικούς συνειρμούς και… παιχνίδια.

Πώς θα τα απολαύσετε; Καθαρίστε το μάνγκο, κόψτε το ροδάκινο σε φέτες, προσθέστε και μερικές φράουλες και ταΐστε τον/ την σύντροφό σας κατά τη διάρκεια των ερωτικών σας παιχνιδιών.

5. Αυγά: Δεν θα χαρακτηρίζαμε τα αυγά ως το πιο… αισθησιακό φαγητό, έχουν όμως υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β6 και Β5. Αυτές βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών και καταπολεμούν το στρες, δύο βασικοί παράγοντες στην υγιή libido. Τα αυγά είναι άλλωστε σύμβολο γονιμότητας και αναγέννησης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τρώνε ωμά αυγά κότας πριν τη σεξουαλική πράξη για να αυξήσουν τη libido και να εκτινάξουν τα επίπεδα ενέργειάς τους. Αλλά βιταμίνες B5 και Β6 περιέχουν και τα αυγά των πουλιών, αλλά και των ψαριών.

Πώς θα τα απολαύσετε; Δοκιμάστε λίγο χαβιάρι με ένα ποτήρι σαμπάνιας πριν την ερωτική πράξη ή καταβροχθίστε ένα ή δύο καλά βρασμένα αυγά.

4. Συκώτι: Μία πολύ καλή πηγή γλουταμίνης -κυτταρικό καύσιμο για το ανοσοποιητικό σύστημα- το συκώτι μπορεί να αυξήσει την πεσμένη σας libido. Εντάξει, δεν είναι και το πιο… αισθησιακό φαγητό, αλλά αν το περιλάβετε στο συστηματικό διαιτολόγιό σας το σώμα σας –και το άλλο σας μισό- θα σας ευγνωμονούν.

Πώς θα το απολαύσετε; Δοκιμάστε να τηγανίσετε μερικά φιλετάκια συκώτι μαζί με μερικά κρεμμύδια, μπαχαρικά και ελαιόλαδο.

3. Σύκα: Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα αμινοξέων και πιστεύεται πως αυξάνουν τη libido. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη σεξουαλική αντοχή. ¶λλωστε, το σχήμα των φρέσκων σύκων και η γλυκιά, ζουμερή τους γεύση είναι δύο προφανείς λόγοι που κάνουν τις ανθρώπινες αισθήσεις να τα απολαμβάνουν.

Πώς θα τα απολαύσετε; Ταΐστε τον/ την σύντροφό σας μερικά φρέσκα σύκα και απλώστε τη γλυκιά γεύση τους πάνω σας.

2. Σκόρδο: Σκόρδο;; Μπορεί να χρειαστεί να μασήσετε μερικές παραπάνω τσίχλες, αλλά θα δείτε πως αξίζει τον κόπο. Το σκόρδο περιέχει αλιΐνη (ή αλλισίνη), ένα συστατικό που αυξάνει τη ροή του αίματος στα σεξουαλικά όργανα. Έτσι αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό βότανο στην αύξηση της libido. Αν κανείς από τους δύο δεν αντέχει τη δυσάρεστη μυρωδιά μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε να πάρετε κάψουλες σκόρδου.

Πώς θα το απολαύσετε; Είναι μάλλον απίθανο να απολαύσετε το σκόρδο και το σεξ ταυτόχρονα, οπότε πάρτε καλύτερα τις κάψουλες για να ξεμπερδεύετε.

Και φυσικά...

1. Σοκολάτα: Είναι ίσως το μόνο φαγητό τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με το σεξ. Είναι γλυκιά, μαλακιά και, το κυριότερο, περιέχει θειοβρωμίνη -ένα αλκαλοειδές- που μοιάζει πολύ με την καφεΐνη. Περιέχει, επίσης, φαινυλεθυλαμίνη, ένα χημικό συστατικό που πιστεύεται πως προκαλεί το αίσθημα του έρωτα. Όταν λοιπόν το ταίρι σας αναφέρει πόσο καλά τους κάνει να νιώθουν η σοκολάτα, σκεφτείτε ότι πίσω από όλο αυτό κρύβεται μια ολόκληρη επιστήμη. Εκτός των άλλων, η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν πολύ τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.


Πώς θα την απολαύσετε;

Ελάτε τώρα... όλοι ξέρουμε πώς να "απολαύσουμε" τη σοκολάτα.


***Άντε, και καλά να περάσετε!!!!!!!!!!!


Διαβάστε Περισσότερα...

"Eικαστικοί Περίπατοι για την υποδοχή της Άνοιξης" από τον Πολιτιστικό Αντίλογο στην Καλαμάτα


Ο Πολιτιστικός Αντίλογος προγραμματίζει εκδήλωση με γενικό θέμα “Eικαστικοί Περίπατοι για την υποδοχή της Άνοιξης”...........

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συλλόγου για 40 μέρες, από τις 21 Μαρτίου έως την 1η Μαΐου, οι βιτρίνες των καταστημάτων της Καλαμάτας θα φιλοξενήσουν έργα Μεσσήνιων καλλιτεχνών, αλλά και όσων ζουν μόνιμα και δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία. Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ευπρόσδεκτοι είναι όσοι φορείς, ομάδες πολιτών ή φυσικά πρόσωπα ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με παράλληλες εκδηλώσεις που θα αφορούν στην τέχνη γενικότερα. Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 27210-89671 και 27210-98732 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.


Διαβάστε Περισσότερα...

"Η Όπερα της Πεντάρας" στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας


Πρεμιέρα με την “Όπερα της Πεντάρας” του Μπέρτολντ Μπρέχτ, έκανε την Παρασκευή το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, η νέα ερασιτεχνική θεατρική ομάδα “Συν Ένα”. Οι παραστάσεις συνεχίζονται μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου κάθε ημέρα στις 9 το βράδυ, με εξαίρεση την Παρασκευή που η παράσταση αρχίζει στις 7:30 το απόγευμα.




Διαβάστε Περισσότερα...

Χωρίς ηλεκτρικό λόγω βλάβης έμεινε τη νύχτα η Καλαμάτα


Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμεινε από τις 4 τα ξημερώματα σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας, λόγω βλάβης σε μετασχηματιστή στο Ασπρόχωμα......

Συνεργεία της ΔΕΗ ξεκίνησαν αμέσως τις προσπάθειες αποκατάστασης της βλάβης και επανηλεκτροδότησης της πόλης. Μέχρι αυτή την ώρα τα συνεργεία έχουν αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση στο σύνολο σχεδόν της πόλης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η βλάβη οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες.



Διαβάστε Περισσότερα...

ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ!



Με ευλάβεια και κατάνυξη, λαμπρότητα και κάθε επισημότητα τα Φιλιατρά γιορτάζουν και τιμούν τον Πολιούχο τους Άγιο Χαράλαμπο.........



Οι θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν σήμερα, παραμονή της εορτής, στις 5.00μμ με συγκέντρωση προ του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, του Ιερού Κλήρου, του Δημάρχου Άλκη Ξύγκα μετά της Δημοτικής Αρχής και των λοιπών τοπικών Αρχών, των μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου – Λυκείου, Προσκόπων, Συλλόγων, Σωματείων με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

Στις 5.30μμ αναμένεται η άφιξη των προσκεκλημένων Μητροπολιτών, που είναι οι, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Κορωνείας κ. Παντελεήμονας και Δράμας κ. Παύλος και η υποδοχή τους από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο και άμεση εκκίνηση της πομπής για τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Θείου Κηρύγματος.



Αύριο, ανήμερα της εορτής, από τις 7 το πρωί η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα παιανίσει το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ στις 9.30 θα παραταχθούν Φιλαρμονικές, αγήματα του Στρατού και της Αεροπορίας, προσκόπων και σχολείων προ του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου. Μετά την προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό, στις 10.30 θα ξεκινήσει η Λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του Πολιούχου των Φιλιατρών Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικές οδούς με κατάληξη την κεντρική πλατεία όπου και θα ψαλλεί δέηση.

Ακολούθως η πομπή θα επιστρέψει στον Ιερό Ναό όπου θα γίνει η Απόλυση.

Στη 1 το μεσημέρι, στο «Φουρναράκειο» Πνευματικό Κέντρο, ο Δήμος Φιλιατρών θα παραθέσει γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους.


Σημειώνουμε πως, ήδη έχει ξεκινήσει η μεγάλη εμποροπανήγυρη με πληθώρα εμπορευμάτων...


***Φωτο αρχείου.


Διαβάστε Περισσότερα...

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας.


Συνεδριάζει το απόγευμα της Τετάρτης, στις 6.30, το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας με 21 θέματα στην ημερήσια διάταξη............




Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι, ο καθορισμός ταμειακής αρμοδιότητας από τον Δήμο Κυπαρισσίας για το υποέργο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Κυπαρισσίας» του έργου «Έργα Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Κυπαρισσίας», ο προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού έτους 2009, η παράταση προθεσμίας εκπόνησης μελέτης «τοπογραφική αποτύπωση περιοχής έργων Ομβρίων Κυπαρισσίας, η μείωση των δημοτικών τελών για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και Αναπηρία από ποσοστό 67% και πάνω, γνωμοδοτήσεις απολογισμών σχολικών επιτροπών, διαγραφές προστίμων ΤΑΠ κ.α.




Διαβάστε Περισσότερα...

Ερώτηση του Δημήτρη Κουσελά για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε, πριν 10 μέρες, Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:..........




«Το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εδώ και καιρό βρίσκεται υπό κατάληψη και μάλιστα αόριστης διάρκειας από τους φοιτητές του, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί και να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ως προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Ειδικότερα, το ΑΣΕΠ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα συμμετοχής τους στους διαγωνισμούς του για εκπαιδευτικούς, ιστορικούς ή αρχαιολόγους, με το τυπικό πρόσχημα ότι ο τίτλος που φέρει το Τμήμα δεν αντιστοιχεί αποκλειστικά στα γνωστικά αντικείμενα της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, επομένως απαιτείται νέα Υπουργική Απόφαση που να κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα του Τμήματος .

Επειδή το θέμα είχε τεθεί προ διετίας στο Υπουργείο Παιδείας, στο ΣΑΠΕ και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ώστε να κατοχυρωθούν εγκαίρως τα επαγγελματικά δικαιώματα πριν οι αποφοιτήσουν οι πρώτοι φοιτητές του Τμήματος,

Επειδή είναι τουλάχιστον ακατανόητος ο αποκλεισμός των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, με την αιτιολογία ότι το Τμήμα καλύπτει όχι μόνο τα συνήθη γνωστικά αντικείμενα της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, αλλά και (επιπλέον) τη Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών,

Επειδή και το ΣΑΠΕ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο συμφώνησαν ότι απαιτείται εξουσιοδοτική νομοθετική ρύθμιση για την ταχεία έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των αποφοίτων του εν λόγω Τμήματος (και άλλων με παρεμφερές πρόβλημα), μάλιστα διαβεβαίωσαν τους υπεύθυνους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ότι το θέμα αυτό θα διευθετηθεί,

Επειδή, παρά ταύτα, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα και είναι εύλογη η αγανάκτηση των φοιτητών, όταν βλέπουν πως αντί να διευρύνονται οι επαγγελματικές τους προοπτικές (όπως ήταν ο σκοπός του εν λόγω Τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), αντίθετα υφίστανται άνιση και άδικη μεταχείριση, συγκρινόμενοι με τους αποφοίτους των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η αναγκαία διευθέτηση του θέματος;

-Πότε θα καταθέσει την απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση και πότε γενικότερα θα εκδώσει την αναγκαία Υπουργική απόφαση για την πλήρη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου; »



Διαβάστε Περισσότερα...

Ευθύνες στο Υπουργείο Παιδείας επιρρίπτει ο Γιάννης Λαμπρόπουλος για τα επαγγελματικά δικαιώματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου!


Ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας επιρρίπτει ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών αγαθών.
Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Λαμπρόπουλος σημειώνει:...........




“Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας οι πτυχιούχοι του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στερούνται της δυνατότητας να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ διότι δεν έχει θεσμοθετηθεί η αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Αυτό που συμβαίνει με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και έχει οδηγήσει τους φοιτητές σε αναστάτωση και ακραίες ενέργειες, είναι εξωφρενικό και λυπηρό γιατί δείχνει για μια ακόμη φορά τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης στη χώρα μας”.

Καταλήγοντας ο κ. Λαμπρόπουλος ερωτά
“αν, το Υπουργείο θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες και χωρίς χρονοτριβές, για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου”



Διαβάστε Περισσότερα...

Φυσικό αέριο μέχρι την Καλαμάτα;...



Θετικό φαίνεται πως είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης για την επέκταση του Φυσικού Αερίου στην Καλαμάτα καθώς πρόσφορο ήταν το έδαφος που βρήκε στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στην Αθήνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Μαροσούλη, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, αναφορικά με το αίτημα να επεκταθεί ο αγωγός Φυσικού Αερίου από τη Μεγαλόπολη στην Καλαμάτα.......


Ο κ. Νίκας εκτίμησε πως, λόγω της μικρής απόστασης που χωρίζει τις δύο πόλεις, το έργο θα γίνει, σημειώνοντας πως σύντομα θα συνταχθεί μελέτη βιωσιμότητας.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, την Πέμπτη το μεσημέρι, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των επισκέψεών του, που σε γενικές γραμμές, είναι τα εξής:

Για το Φυσικό Αέριο.

Το θέμα της επέκτασης του αγωγού Φυσικού Αερίου μέχρι την Καλαμάτα τέθηκε επισήμως στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του δημάρχου με τον υπουργό, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη) και διαπιστώθηκε ότι, υπάρχουν θετικές προοπτικές λόγω του μεγέθους και των προοπτικών της πόλης, αλλά και της μικρής απόστασης από τη Μεγαλόπολη, αλλά και για τον τουρισμό.


Διαβάστε Περισσότερα...

1.000 ακόμα δέντρα στη χθεσινή δεντροφύτευση Ταϋγέτου!


Με άσχημες καιρικές συνθήκες συνεχίστηκε χθες η 3η αναδασωτική απόπειρα του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «οι φίλοι του Ταϋγέτου».

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της αναδάσωσης η συμμετοχή Καλαματιανών ήταν ελάχιστη, δικαιολογημένη, λόγω και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Η δεντροφύτευση άρχισε στις 10 το πρωί και συνεχίστηκε μέχρι τις 2.30 μ.μ.
Τιτάνια πραγματικά προσπάθεια για 15 άτομα που κατόρθωσαν να φυτέψουν 1.000 περίπου δέντρα...........



Οι τρύπες ήταν έτοιμες από το συνεργείο των Αφών Μπαρτσίνικα. Οι περιοχές στις οποίες έγινε αναδάσωση είναι α) της Πλατάνας - βρύση Αλάμαρα, β) Σκουρόλακα γ) Αγιώργης Πηγών. Φυτεύτηκαν δενδρύλλια καρυδιάς, φλαμουριάς και καστανιάς, καθώς επίσης και φυτά πεύκης από τις γερμανόφωνες γυναίκες της Καλαμάτας. Στο τέλος προσφέρθηκε πρόχειρο φαγητό στην Αγία Τριάδα Αλαγονίας με το θερμόμετρο να δείχνει 3 βαθμούς. Μετά και την 3η απόπειρα έχουν φυτευτεί στο βουνό 5.200 περίπου διάφορα δέντρα.



Την επόμενη Κυριακή 15 Φεβρουαρίου ο σύλλογος σχεδιάζει να γίνει η μεγάλη απόπειρα να φυτευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα φυτά μαύρης πεύκης, από τα διαθέσιμα του Δασαρχείου Καλαμάτας, το οποίο θα έχει και την επίβλεψη, στην περιοχή Φάρμακα Ταϋγέτου.

Ο Σύλλογος «οι φίλοι του Ταϋγέτου» απευθύνει κάλεσμα σε όλους να ανέβουν στο βουνό για να βοηθήσουν την προσπάθεια να ξαναγεννηθεί το δάσος του. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν στα τηλέφωνα 6974078508-6978030105-6986316564-6975716800.



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"




Διαβάστε Περισσότερα...

Αγρότες της Δυτικής Μεσσηνίας: «Αποφασίσαμε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας»


Στην ίδρυση και λειτουργία ενός Παμμεσσηνιακού Αγροτικού Συνδικαλιστικού Φορέα αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα οι αγρότες της Δυτικής Μεσσηνίας. Στόχος του συγκεκριμένου Φορέα θα είναι ο συντονισμός και η οργάνωση, αλλά και η συσπείρωση των Μεσσήνιων αγροτών, ώστε να επιτευχθεί οργανωμένα η δυναμική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Για τον λόγο αυτόν, λοιπόν, η συντονιστική επιτροπή των αγροτών Δυτικής Μεσσηνίας συνεδρίασε στη Χώρα την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009 και ομόφωνα...........



διατύπωσε την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα, ο οποίος όχι μόνο δεν εξαντλήθηκε στις τελευταίες κινητοποιήσεις, αλλά συνεχίζεται με μεγαλύτερη δυναμική και με στόχο μια αποτελεσματική και διεκδικητική οργάνωση βάσης. Οι αγρότες μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις τους και τον αποκλεισμό καίριων οδικών κόμβων εντός και εκτός Νομού, επανέρχονται πλέον πιο οργανωμένα και πιο σθεναρά, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των εύλογων αιτημάτων τους. Απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε Μεσσήνιο αγρότη συμμετοχής και συστράτευσης στον αγώνα τους πέρα από κομματικές παρατάξεις, μικροπολιτικά συμφέροντα και σκοπιμότητες, επιδιώκοντας συσπείρωση σε έναν ενιαίο πυρήνα, με βάση την ευημερία της Μεσσηνιακής υπαίθρου, την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, την οικονομική ενδυνάμωση και αξιοπρεπή διαβίωσή τους, την κρατική ανταπόδοση του μόχθου και της σκληρής εργασίας τους. Ευρισκόμενοι σε δυσχερή οικονομική κατάσταση από τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους, από το άνοιγμα της ψαλίδας παραγωγού - καταναλωτή και την υποτίμηση της αξίας των προϊόντων τους, βιώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα, ανησυχώντας για το μέλλον τους.



Στο κάλεσμά τους προτείνουν τη σύσταση σε κάθε δήμο της Μεσσηνίας Αγροτικών Συλλόγων και αναφέρουν τα εξής:

«Συνάδελφοι αγρότες, αποφασίσαμε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και διατρανώσαμε τη θέλησή μας να μείνουμε μακριά από κάθε λογής σκοπιμότητες. Αποκλειστικός μας στόχος είναι η ευημερία η δική μας και της Μεσσηνιακής υπαίθρου. Πιθανόν να μας χωρίζουν πολλά, αυτό που μας ενώνει όμως είναι οι κοινές δυσκολίες, οι οποίες απειλούν την ίδια την ύπαρξή μας και το μέλλον μας. Γι' αυτό και καλούμε όλους τους Μεσσήνιους αγρότες να συστρατευτούν μαζί μας δημιουργώντας αγροτικούς συλλόγους σε κάθε δήμο στον κοινό αγώνα για ένα καλύτερο αύριο».

Φαίνεται πως, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ενίσχυση των αγροτών με πακέτο 500 εκατ. ευρώ, δεν ικανοποίησαν απολύτως τους αγρότες που δεν εφησυχάζουν, αλλά φαίνονται επιφυλακτικοί ως προς την υλοποίηση των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων. Είναι προφανής η ανησυχία και ο προβληματισμός των αγροτών μας, αφού πρόκειται για ζητήματα ζωτικής σημασίας για τους ίδιους και κατ' επέκταση της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας και της χώρας γενικότερα.


Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Αυτοδίκαιη λύση της θητείας του Διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας...


Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλου, στις 29-1-2009, με αριθμό ΦΕΚ ΥΟΔΔ 35/2-2-2009 και ημερομηνία κυκλοφορίας 5-2-2009, διαπιστώνεται η αυτοδίκαιη λύση της θητείας του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας Δρούμπαλη Φωτίου του Παναγιώτη, από 29-1-2009 ημερομηνία συμπλήρωσης 2 ετών από το διορισμό του...


Διαβάστε Περισσότερα...