Την αντίθεσή τους στη λύση των μπαλοποιητών, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος ως προσωρινή απάντηση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, αλλά και στην προοπτική της δημιουργίας μονάδας θερμικής επεξεργασίας για ενεργειακή αξιοποίηση, διατυπώνουν με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου, η οποία υπογράφεται από τη Δήμητρα Λυμπεροπούλου, συντονίστρια Οικολόγων Πράσινων Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα, σημειώνονται τα εξής:...................
«Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται στην Πελοπόννησο οι φωνές δημάρχων που επιμένουν πως δεν υπάρχει άλλη λύση από τη δεματοποίηση και κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, προχωρούν σε χωροθέτηση των δεματοποιητών και των δεμάτων σύμμεικτων απορριμμάτων. Αυτή η αντίληψη υπονοεί πως η ανακύκλωση έχει αποτύχει, δεν αποτελεί λύση και, συνεπώς, πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου, θέλουμε να θυμίσουμε τα εξής:
-Η ανακύκλωση δεν έχει αποτύχει. Αντιθέτως, όπου οι Δημοτικές Αρχές την υποστηρίζουν με συνέπεια (π.χ. Δήμος Ελευσίνας), τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Συμπεραίνουμε πως η κοινωνία είναι πιο μπροστά από τις Δημοτικές Αρχές και αυτό που έχει αποτύχει είναι οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι.
-Η δεματοποίηση των απορριμμάτων δεν αποτελεί διαχείριση, αλλά μόνο προσωρινή αποθήκευση, η οποία δεν προβλέπεται από τον (ΠΕΣΔΑ) Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (όπως αναγνωρίζει και το έγγραφο 118318/1459/31-3-2009 της Δνσης Περιβάλλοντος ΥΠΕΧΩΔΕ). Αυτό σημαίνει πως κανείς δεματοποιητής δε νομιμοποιείται να τοποθετηθεί.
-Οι επιλεγέντες δεματοποιητές χρησιμοποιούνται διεθνώς για τη δεματοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών, για τα σύμμεικτα υπάρχουν διαφορετικοί.
-Δεν έχει ποτέ ανακοινωθεί από επίσημα χείλη ποια θα είναι η τύχη των δεμάτων σύμμεικτων απορριμμάτων.
-Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ σημαίνει πως πρέπει να αιτιολογηθεί πρώτα η μη εφαρμογή του παλαιού, αλλά και να συμμορφωθεί ο νέος προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που έχει εν τω μεταξύ παραχθεί. Ο ΠΕΣΔΑ δεν τροποποιείται μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι αυθαίρετες επιλογές κάποιων δημάρχων!
-Ο πρώην περιφερειάρχης, κ. Αγγελόπουλος, απαντώντας σε επιστολή με ημερομηνία 25/9/2009, αγνώστου σε εμάς αποστολέα, με θέμα “Αίτηση χορήγησης βεβαίωσης εξασφάλισης Α’ ύλης”, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, εξέφρασε τη μη-διαφωνία του σε μελλοντική διάθεση 300.000 τ. απορρίμματα της Πελοποννήσου ετησίως (έγγραφο 29189/15371/28-9-2009 του γεν. γραμματέα της Περιφερείας Πελοποννήσου) σε μονάδα θερμικής επεξεργασίας για ενεργειακή αξιοποίηση.
-Η εταιρεία POLYECO AE έχει αιτηθεί στη ΡΑΕ, αρ. πρωτ. Γ-04080 -12/10/2009, μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, ισχύος 35 MW σε περιοχή του Δήμου Σαρωνικού Κορινθίας. Η προοπτική πως η βιομάζα αυτή, δηλαδή η πρώτη ύλη καύσης, θα μπορούσε να είναι τα σύμμεικτα δέματα όλης της Πελοποννήσου που θα οδηγούνται προς καύση στον Δήμο Σαρωνικού, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και ελπίζουμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δε θα προκρίνει λύσεις, που δε συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση έλκυσης αερίων του θερμοκηπίου.
Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου, διαπιστώνουμε ένα τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών, μια επαναλαμβανόμενη αδιαφάνεια για σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία της Πελοποννήσου. Τα ερωτήματα που θέτουμε είναι τα εξής:
-Πώς ο πρώην περιφερειάρχης, ένας μη αιρετός, νομιμοποιείται να εκφράζει προσωπικές απόψεις σε επίσημο επιστολόχαρτο με πρωτόκολλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για κάτι που δεν του ανήκει (τα απορρίμματα των Δήμων) και, μάλιστα, να προεξοφλεί μελλοντική συνεργασία των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης;
-Έχουν υποσχεθεί γραπτώς ή προφορικώς οι ΦΟΔΣΑ και οι δήμαρχοι να παραδώσουν τα απορρίμματα στη μονάδα αυτή;
-Αν όχι, γνωρίζουν οι δήμαρχοι για την επιστολή εξασφάλισης α’ ύλης του περιφερειάρχη προς τον, άγνωστο σε εμάς αποστολέα, και πώς την αξιολογούν;
-Τι θα γίνουν τα δέματα σύμμεικτων απορριμμάτων,
-Έχουν αντιληφθεί, άραγε, οι πολίτες της Κορινθίας και του Δήμου Σαρωνικού τι σημαίνει να δέχονται κατά μέσο όρο 821 τ. σύμμεικτων σκουπιδιών, δηλαδή πάνω από 100 απορριμματοφόρα στη γειτονιά τους κάθε μέρα;
-Γνωρίζουν, άραγε, οι πολίτες της Κορινθίας και του Δήμου Σαρωνικού τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στις καλλιέργειές τους, στη δημόσια υγεία, αν καίγονται δίπλα τους 300000 τ. απορρίμματα;
-Γνωρίζουν, άραγε, οι πολίτες της Κορινθίας και του Δήμου Σαρωνικού πόσο θα πληρώσουν για να καούν τα σκουπίδια τους;
Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου, θυμίζουμε τις κατά νόμο υποχρεώσεις των ΟΤΑ:
-Να διακόψουν τη λειτουργία των χωματερών, να φροντίσουν για την αποκατάσταση και την απορρύπανσή τους. Η δημόσια υγεία απειλείται καθημερινά, τα δε πρόστιμα που θα κληθούμε εμείς οι δημότες να καταβάλλουμε δε θα τα αποφύγουμε.
-Να ιεραρχήσουν τις κατά νόμο προτεραιότητες για τα απορρίμματά τους. Πρόληψη-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση συσκευασιών και οργανικών-ασφαλή διάθεση υπολειμμάτων.
-Να φροντίσουν για την πλήρη διαφάνεια των ενεργειών τους και τη διαβούλευση με τους πολίτες, όπως απαιτεί η πολιτική τους ευθύνη, αλλά και η κατά νόμο υποχρέωσή τους.
Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου, έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για να ενημερώσουμε τους ΟΤΑ αλλά και να φροντίσουμε έναν πολιτικό διάλογο με τις οργανώσεις των άλλων κομμάτων στην Πελοπόννησο για την επίτευξη μιας ελάχιστης συμφωνίας για το ζήτημα των απορριμμάτων, συμβατής με τη νομοθεσία, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, με διαφάνεια και διαβούλευση με τους πολίτες».
Α.Π. -Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"
Διαβάστε Περισσότερα...