Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

Ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου για τα διατηρητέα κτίρια της Μεσσηνίας


Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, για τα διατηρητέα κτίρια της Μεσσηνίας κατέθεσε η Βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:...........


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού«Διατηρητέα κτίρια της Μεσσηνίας»Ένα στοιχείο που συμβάλλει στην πολιτισμική ιδιαιτερότητα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα, είναι η ύπαρξη διάσπαρτων διατηρητέων κτιρίων, άμεσα επηρεασμένων από διάφορους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και τεχνοτροπίες. Κτίρια που άντεξαν στον καταστροφικό σεισμό του 1986 και που οπωσδήποτε συμβάλλουν στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά δημιουργήματα της πρώτης περιόδου μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Λαμπρό παράδειγμα αξιοποίησης τέτοιων χώρων είναι το Ζουμπούλειο Ίδρυμα που αποτελεί πολιτιστικό στολίδι και πρότυπο αξιοποίησης. Το προαναφερθέν, μαζί με το Μπενάκειο Μουσείο, το Δημαρχείο της Καλαμάτας, το Δημοτικό Ωδείο καθώς και ελάχιστες ακόμη περιπτώσεις αποτελούν εξαιρετικά δείγματα πολιτιστικής και λειτουργικής αξιοποίησης, αλλά και αισθητικής αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.

Ωστόσο, μπροστά στην πληθώρα τέτοιων κτισμάτων που θα μπορούσε δυνητικά να αξιοποιηθεί, τα ελάχιστα αυτά κτίρια αποτελούν εξαίρεση παρά τον κανόνα. Πλείστα τέτοια παραδείγματα υπάρχουν κατά μήκος του κεντρικού δρόμου της Αριστομένους, στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου καθώς και στην παραλιακή οδό Ναβαρίνου. Αυτές είναι μόνο κάποιες ενδεικτικές περιοχές όπου αρχιτεκτονικά στολίδια, όχι μόνο δεν αξιοποιούνται, αλλά μέρα με τη μέρα υπόκεινται στη φθορά του χρόνου. Αυτές, βέβαια, οι περιπτώσεις στην πόλη της Καλαμάτας συμπληρώνονται ιδανικά και από πολλά άλλα κτίρια σε ολόκληρο το νομό Μεσσηνίας, όπως στην Πύλο, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, την Κυπαρισσία, την Κορώνη, τη Μεθώνη κλπ. Μάλιστα, πρότυπα άλλων πόλεων όπου υπήρξε συντονισμένη μέριμνα και ολοκληρωμένη αξιοποίηση παραδοσιακών οικισμών έχουν αποδεδειγμένα αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα από αισθητική, αλλά και οικονομική και αναπτυξιακή σκοπιά. Κατόπιν αυτών,Ερωτάται ο κ. Υπουργός1) Υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης και συνολικής αξιοποίησης της πολιτισμικής κληρονομιάς που αντιπροσωπεύουν αυτά τα κτίσματα στο νομό Μεσσηνίας;

2) Υπάρχει συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και τοπικών φορέων στο παραπάνω ζήτημα, σε ποιό πλαίσιο και με ποιά χαρακτηριστικά;Η ερωτώσα βουλευτής,

Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου