Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ο Παναθηναϊκός στον τελικό της euroleague



Πρός τέρψιν όλων όσων περίμεναν έναν μεγάλο ημιτελικό, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός δικαίωσαν τις προσδοκίες δίνοντας μια μεγάλη παράσταση στην Ο2 Αρένα, με το τριφύλλι να είναι ο μεγάλος νικητής με 84-82. Η αναμέτρηση ανάμεσα στους δυο "αιωνίους" ήταν συγκλονιστική και πρόσφερε μεγάλες συγκινήσεις, καθώς οι δυο ομάδες πάλεψαν μέχρι το φινάλε για την κατάκτηση της νίκης. Ωστόσο οι "πράσινοι" του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ήταν πιο συγκεντρωμένοι και αυτό τους βοήθησε στα κρίσιμα σημεία,ώστε να πάρουν το ρόζ φύλλο αγώνα. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τον Παναθηναϊκό ο Σαρούνας Γιασικεβίτισιους(18π.), ο οποίος μίλησε εκεί όπου η μπάλα έκαιγε. Από τον μαχητικό και πεισματάρη Ολυμπιακό εξαιρετικός ήταν ο Γκρίρ με 18π.(κυρίως στο πρώτο μέρος), αλλά και ο Νίκολα Βούισιτς(14π.).

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

Ο αγώνας ξεκίνησε ιδανικά για το "τριφύλλι" που με οδηγό τον Βασίλη Σπανούλη(συνολικά 18π.) πήρε μεγάλες διαφορές(0-7,13-21). Τελικώς η πρώτη περίοδος έληξε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται 21-27 του για μεγάλο διάστημα νωθρού Ολυμπιακού. Το δεύτερο δεκάλεπτο πήγαινε στο ίδιο μοτίβο στο ξεκίνημα του, ωστόσο οι "ερυθρόλευκοι" βρήκαν κάπου να πατήσουν χάρις στο πολύ καλό παιχνίδι του Λίν Γκρίρ. Έτσι το πρώτο ημίχρονο έληξε με τους "πράσινους" να προηγούνται μόλις με δυο πόντους(43-41).
Με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, οι δυο ομάδες αφέθηκαν περισσότερο και ο αγώνας έγινε μια παράσταση υψηλού θεάματος. Σε εκείνο το διάστημα οι "αιώνιοι" πρόσφεραν στιγμές ποιότητας με τους Τσίλντρες, Μπατίστ, Γιασικεβίτσιους να ξεσηκώνουν τους φιλάθλους. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να κρατά ένα μικρό προβάδισμα της τάξεως των 3 πόντων(66-63). Στην τελευταία περίοδος οι Πρωταθλητές Ελλάδας μπήκαν αποφασισμένοι και στο 33' ξέφυγαν με οκτώ πόντους (73-65). Ωστόσο οι "ερυθρόλευκοι" δεν τα παράτησαν και κατέβασαν τη διαφορά στους δυο. Οι "πράσινοι" δεν σταμάτησαν εκεί και δυο λεπτά πριν το τέλος προηγήθηκαν με έξι(81-76). Ο Ολυμπιακός απάντησε άμεσα με σερί 5-0 και μείωσε σε 80-81. Μάλιστα στο 39' το παιχνίδι ήταν ισόπαλο 82-82 με τριάντα δευτερόλεπτα να απομένουν για την λήξη. Ο Παναθηναϊκός σε μια πολύ κρίσιμη επίθεση πέτυχε καλάθι με τον Πέκοβιτς κάνοντας το 82-84, έπειτα από καθοριστική ασσίστ του "Σάρας". Στα τελευταία 17""(ενώ είχαν προηγηθεί δυο άστοχες επιθέσεις από κάθε ομάδα) οι "ερυθρόλευκοι" είχαν μια τελευταία ευκαιρία, αλλά οι Μπουρούσης και Τσίλντρες δεν μπόρεσαν να ευστοχήσουν κοντά στο καλάθι και να ισοφαρίσουν το ματς.
Έτσι ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει το βράδυ της Κυριακής την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε ένα ριπίτ του τελικού του 2007 στην Αθήνα και θα κυνηγήσει το πέμπτο ευρωπαικό του τρόπαιο!

* Να σημειώσουμε, ότι ο Ομπράντοβιτς πάει για τον έβδομο τίτλο του σαν προπονητής(και για τον πέμπτο του με τον Παναθηναϊκό)!!

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-27, 41-43, 63-66, 82-84


ΤΡΙΠΟΝΤΑ:6/12-7/15
ΒΟΛΕΣ: 20/25-19/21
ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ:23-26
ΑΣΣΙΣΤ:12-10
ΛΑΘΗ: 10-12

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ)
Παπαλουκάς 9(3/6 διπ, 5 ασ), Τσίλντρες 11(4/7 διπ), Βούισιτς 14(6/12 διπ), Μπουρούσης 10(7 ριμπ), Χαλπερίν 4, Γκρίρ 18(2/3 τριπ), Βουγιούκας, Πρίντεζης 9(3/4 διπ), Έρτσεγκ 4, Τεόντοσιτς 3, Πάργκο

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ)
Κέτσμαν, Σπανούλης 18(4/8 διπ), Περπέρογλου 4, Μπατίστ 19(7/9 διπ,6 ριμπ),Φώτσης 5(6 ριμπ), Νίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Πέκοβιτς 20(7/10 διπ), Γιασικεβίτσιους 18(4/6 τριπ, 5 ασ)



επιμελήθηκαν οι: Τάσος Μπινιώρης και Διονύσης Μπινιώρης.


Διαβάστε Περισσότερα...

Η ΤΣΣΚΑ στον τελικό της euroleague

Το άστρο ενός πρωταθλητή Ευρώπης ποτέ δεν πεθαίνει και αυτό απέδειξε δικαιωματικά σήμερα η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η "ομάδα του Στρατού" σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 82-78 και περιμένει τον νικήτη της "αιώνιας" κόντρας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναικό. Η ρωσική ομάδα με καθοδηγητή τον απίστευτο στο δεύτερο μέρος Ραμούνας Σισκάουσκας(29π.)καθήλωσε τους Καταλανούς,που παρόλη την βοήθεια του Ντέιβιντ Άντερσεν(24π.) δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν σε τελικό Ευρωλίγκα μετά το 2003.

Το παιχνίδι κρίθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο και στην αγωνιστική αξία του "Σίσκα", ο οποίος οκτώ λεπτά πριν την λήξη και ενώ το σκορ ήταν 61-56 υπέρ της Μπαρτσελόνα πέτυχε 11 αναπάντητους πόντους για να δώσει το πρώτο προβάδισμα στον αγώνα για την ΤΣΣΚΑ(61-67). Από εκεί και πέρα, όσο και να προσπάθησε η Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να αντιδράσει, αφού στο τέλος έπαιξε ρόλο η εμπειρία της ρωσικής ομάδας που για τέταρτο συνεχόμενο FINAL 4 πάει στον τελικό της διοργάνωσης.



ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-12, 36-32, 56-54, 78-82

ΤΡΙΠΟΝΤΑ:10/29-6/15
ΒΟΛΕΣ: 12/13-20/26
ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ: 27-33
ΑΣΣΙΣΤ: 15-9
ΛΑΘΗ: 11-7

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ(ΠΑΣΚΟΥΑΛ)
Μπαζίλε 5, Μπάρτον 2, Λάκοβιτς 13 (3/7 τριπ, 5 ασ), Ναβάρο 13(3/5 τριπ), Άντερσεν 24(6/6 διπ, 3/6 τριπ), Βάσκεζ 6, Ιλιάσοβα 2, Σάντα, Σαντιάγκο 9(6 ριμπ), Γκριμάου 4

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ(ΜΕΣΙΝΑ)
Ζήσης, Σμόντις 9, Σισκάουσκας 29(4/8 διπ, 4/6 τριπ), Χόλντεν 8(5 ριμπ), Λόρμπεκ 8, Λάνγκτον 15(6/7 διπ), Κάν 4, Κριάπα 9(4/5 διπ, 10 ριμπ), Πλάνινιτς, Μόρις

επιμελήθηκαν οι: Τάσος Μπινιώρης και Διονύσης Μπινιώρης.


Διαβάστε Περισσότερα...

The Final Countdown...



Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τα καλά λοιπόν!

Έξι ώρες μας χωρίζουν από το jump-ball του πρώτου ημιτελικού της euroleague, μεταξύ ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα, ενώ εννέα απομένουν για την έναρξη της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό για τον έτερο ημιτελικό της διοργάνωσης.

Το Βερολίνο έχει κατακλυστεί από φιλάθλους, Ρώσους, Ισπανούς και κυριως Έλληνες οι οποίοι αναμένεται να δημιουργήσουν καυτή ατμόσφαιρα στο O2 world arena.


-
Σε αυτό το ζευγάρι, αναμετράται η εμπειρία με δίψα. Από την μία, η αξιόπιστη και πάντα υπολογίσιμη ΤΣΚΑ Μόσχας(κάτοχος της περσινής Ευρωλίγκα) και από την άλλη, η συνεχώς φορμαρισμένη στην Ευρώπη Μπαρτσελόνα, που θέλει να διπλασιάσει τους τίτλους της στην διοργάνωση. Η "ομάδα του Στρατού" έχει ήδη φτάσει 6 φορές στην κορυφή της Ευρώπη και θέλει με τον πολύπειρο Ετόρε Μεσίνα στον πάγκο να βάλει άλλο ένα άστρο στην συλλογή της. Βέβαια το έργο τους δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού μπροστά τους θα βρούν μια σπουδαία ομάδα που θέλει να κατακτήσει την Ευρώπη. Οι "μπλαουγκράνα" που έχουν μόλις ένα τίτλο σε πέντε τελικούς(έχουν ηττηθεί μεταξύ άλλων από Παναθηναικό και Ολυμπιακό το 96 και το 97), ευελπιστούν να επαναλάβουν την επιτυχία του 2003, που με πρωτεργάτη τον πρώην παίκτη του "τριφυλλιού" Ντέγιαν Μποντιρόγκα πήραν την Ευρωλίγκα.
Να επισημάνουμε ότι εκείνη την χρονιά, είχαν νικήσει στα ημιτελικά την ΤΣΚΑ με 76-71. Οι Μοσχοβίτες από την δική τους πλευρά το 2006 έφεραν τις αναμετρήσεις στα ίσια, αφού κέρδισαν με 84-75 για την ίδια φάση της διοργάνωσης τους Καταλανούς και μάλιστα πήραν και την Ευρωλίγκα εκείνη την σεζόν!


-
Ιδιαίτερη αναμέτρηση είναι η σημερινή ανάμεσα στους δυο αιωνίους για τον ημιτελικό της Ευρωλίγκα. Οι ερυθρόλευκοι και το τριφύλλι έχουν αναμετρηθεί δύο φορές σε φάιναλ φορ για τα ημιτελικά, με τον Ολυμπιακό να έχει κερδίσει και τις δυο αναμετρήσεις(94΄'Τελ Αβίβ 77-72 και 95' Σαραγόσα 58-52). Επίσης οι Πειραιώτες την σεζόν 1996-97 που κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης, είχαν αποκλείσει με 2-0 νίκες τον Παναθηναικό στον προημιτελικό. Από την πλευρά τους οι "πράσινοι" μετράνε μια επιτυχία απέναντι στον Ολυμπιακό, το 2002 με 78-88. Μια επιτυχία που τους άνοιξε διάπλατα το δρόμο για να πάνε στο FINAL 4 εκείνης της χρονιάς, όπου τελικά σήκωσαν το τρόπαιο κερδίζοντας την πανίσχυρη(εκείνη την εποχή) Κίντερ Μπολόνια.
Βέβαια, το "τριφύλλι" διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σην προιστορία ανάμεσα στους δυο συλλόγους, καθώς ο προπονητής της ομάδας Ζέλικο Ομπράντοβιτς(6 τρόπαια Ευρωλίγκα) κάθε φορά που βρίσκει τον Ολυμπιακό σε FINAL 4 τον κερδίζει και τελικά παίρνει και τον τίτλο.




επιμελήθηκαν οι: Τάσος Μπινιώρης και Διονύσης Μπινιώρης


Διαβάστε Περισσότερα...

Εργατική Πρωτομαγιά...




Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Πριν από 123 χρόνια, το 1886, η εργατική τάξη στις ΗΠΑ έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση του 8ωρου. Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 είχε τραγική κατάληξη με θύματα και τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης.

Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι (που πραγματοποιήθηκε στις 14/7/1889 και στην οποία μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες).

Από τη στιγμή που η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σα μέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης, συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και επιβλήθηκε – μέσα από νίκες και ήττες – σαν εκδήλωση της αλληλεγγύης και της ενότητας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ.....................






Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1893 (την Κυριακή 2 Μαίου 1893) στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Διοργανωτής της ήταν ο Σταύρος Καλλέργης.

Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα, ήταν τα εξής :

Την Κυριακήν καθ΄όλην την ημέραν να κλείουν τα καταστήματα.
Να περιορισθή η εργασία των εργατών εις οκτώ ώρας από δώδεκα και πλέον που εργάζονται.
Οι εν ενεργεία παθόντες εργάται να συντρέχωνται υπο του κράτους και των συναδέλφων των.
Ύστερα από την επιτυχία της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς του 1893 και τον ενθουσιασμό που δημιούργησε πάρθηκε απόφαση να γιορτασθεί η εργατική Πρωτομαγιά του 1894 ενωτικά από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της εποχής. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Πλ.. Δρακούλης, Στ. Καλλέργης, Ευαγ. Μαρκαντωνάτος και Δ. Γραμματικός.

Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα, ήταν τα εξής :

«Την Κυριακήν να κλείωνται τα καταστήματα καθ’ όλην την ημέραν και οι εργάται ν΄αναπαύωνται.
Οι εργάται να εργάζωνται επί 8 ώρας την ημέραν και ν΄ απαγορευθή η εργασία εις τους ανηλίκους.
Να απονέμεται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς συντήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
Χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια, ως το 1911 που γιορτάστηκε και πάλι η εργατική Πρωτομαγιά. Σ΄ όλο αυτό το διάστημα ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας και πολλούς κλάδους.

Στο διάστημα αυτό ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και σε πολλούς κλάδους. Πολλά επίσης Σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις δημιουργήθηκαν, όπως το Ε.Κ. Βόλου το 1908, η Φεντερασιόν το 1909 και το Ε.Κ.Αθήνας το 1910.

Στα 1911 η Φεντερασιόν Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν τους πρωτεργάτες, ανάμεσα σ΄αυτούς τον Μπεναρόγια, που εξορίζεται στη Σερβία.

Το 1911 αποφασίστηκε να ξαναγιορτασθεί η Πρωτομαγιά με πρωτοβουλία του Ν.Γιαννιού στο Μέτς, με κεντρικό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο".

Την επόμενη χρονιά (1912) γιορτάστηκε και πάλι στο Μετς, η Αστυνομία οδήγησε τους Γιαννιό, Αποστολίδη και Παπαγιάννη στα γραφεια της γιατί «δεν είχαν άδειαν», όπου τελικά αφέθησαν ελεύθεροι.

Από το 1912 έχουμε και πάλι μακρόχρονη διακοπή του εορτασμού της Πρωτομαγιάς που θα ξαναγίνει το 1919.

Στο μεσοδιάστημα αυτό, ψηφίστηκε ο Ν.281/1914 «περί Σωματείων» με τον οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και τα σωματεία αρχίζουν να αποκτούν καθαρά εργατικό χαρακτήρα. Εχει επίσης ιδρυθεί η ΓΣΕΕ (1918) καθώς και αρκετά Εργατικά Κέντρα. Ο εορτασμός του 1919 απετέλεσε και την αφορμή για μια κρίση στη ΓΣΕΕ που οδήγησε σε διάσπαση. Τελικά γιορτάστηκε σε 12 πόλεις πανελλαδικά.



Γ.Σ.Ε.Ε.


Διαβάστε Περισσότερα...

EUROLEAGUE BASKETBALL!






Πρωτομαγιά….απεργία και όχι αργία όπως πολλοί συνηθίζουν να την αποκαλούν....
Αμ δε!
Για αυτούς δεν είναι ούτε αργία ούτε απεργία!
Η δουλειά τους τώρα αρχίζει, μιλάμε φυσικά για τα τις τέσσερις καλύτερες ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2008 ΤΣΚΑ Μόσχας.
Μπαρτσελόνα και ΤΣΚΑ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στις 19:00 ώρα Ελλάδος ενώ οι αιώνιοι του Ελληνικού Μπάσκετ θα αναμετρηθούν στις 22:00 αποτελώντας και το κυρίως πιάτο της Euroleague. Τις δύο αναμετρήσεις θα μεταδώσει τηλεοπτικά το ΣΚΑΪ, ενώ ραδιοφωνικά η ΕΡΑ σπορ.

Στα ελληνικά "στρατόπεδα", στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Παναθηναϊκός θα έχει όλους τους παίκτες στο ρόστερ του ετοιμοπόλεμους.
Από την άλλη πλευρά ο προπονητής των "ερυθρόλευκων" Παναγιώτης Γιαννάκης περιμένει να δει αν θα έχει στην διάθεση του τον Πάνο Βασιλόπουλο, κάτι που θα οριστικοποιηθεί πριν την διεξαγωγή της αναμέτρησης.

Στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου οι τεχνικοί των δυο αιωνίων μίλησαν επισημαίνοντας τα εξής:

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: Όλοι στην Ελλάδα ξέρουμε τι σημαίνει ένα παιχνίδι ανάμεσα στις δυο ομάδες(Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό). Κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε τον Ολυμπιακό μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ματς, είτε αυτό είναι για το πρωτάθλημα, είτε για το Κύπελλο. Ε, αυτή τη φορά θα παίξουμε και για την Ευρωλίγκα!

Παναγιώτης Γιαννάκης: Κάθε χρόνο η Ευρωλίγκα γίνεται και καλύτερη, άρα υπάρχει και η δυνατότητα στον κόσμο να πάει στο γήπεδο και να θαυμάσει τους καλύτερους παίκτες στην Γηραιά Ήπειρο. Το μπάσκετ σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και να προσφέρεις πλούσιο θέαμα σε υψηλό επίπεδο.



επιμελήθηκαν οι: Τάσος Μπινιώρης και Διονύσης Μπινιώρης.


Διαβάστε Περισσότερα...