Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Τα έθιμα της πρωτοχρονιάς ανά την Ελλάδα...


Η Πρωτοχρονιά συμβολίζει την αρχή ενός νέου κύκλου ζωής και τα έθιμα που αναβιώνουν αυτές τις ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν ρίζες στο μακρινό παρελθόν.............

Με κάθε μέσο ο Άγιος Βασίλης φτάνει από την ακριτική Δράμα μέχρι την Κρήτη για να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά.
Μάλιστα, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, ο νέος χρόνος έχει τη μορφή του, ενώ στο χωριό Λουκά της Αρκαδίας στο Ασκητήριο του Αγίου Βασιλείου σκαρφάλωσαν μέλη ομάδας διάσωσης και έστειλαν τα χρόνια πολλά πέφτοντας με σχοινιά από το βουνό. Στον άγιο Νικόλαο της Κρήτης ο Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία.... δια θαλάσσης επάνω σε καΐκι για να δώσει -τι άλλο;- δώρα στα αγαπημένα του παιδιά.

Στη Δράμα ο Άγιος Βασίλης καταφθάνει με μία παλιά ατμομηχανή στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και βεβαίως, τα παιδιά τον περιμένουν αδημονώντας.

Στον Βόλακα της Δράμας τα παιδιά φέρνουν αμίλητα νερό από τη βρύση του χωριού. Οι οικογένειες πλένονται για καλή τύχη και δίνουν στα παιδιά δώρα. Άσπρα για υγεία και ευτυχία και πράσινα για καλή σοδιά.

Το παραδοσιακό έθιμο των Μωμόγερων αναβίωσε και εφέτος στο Καλλίφυτο της Δράμας, όπου μόνο άνδρες με βαμμένα πρόσωπα και φορώντας προβιές, έχοντας κρεμασμένα κουδούνια, χορεύουν στο κέντρο του χωριού. Η δε νύφη, συμβολίζει την πίστη στην Ορθοδοξία.

Ως δείγμα ευχαριστίας προς τον Άγιο, για καλή χρονιά με λιγότερα κακά συμβάντα, τα μέλη της Ελληνικής ομάδας διάσωσης Αρκαδίας, καταρριχήθηκαν από το ασκητήριο του Αγίου Βασίλη στο Λούκα Αρκαδίας.

Στο Αργοστόλι, μικροί και μεγάλοι αρωματίζονται με κολώνιες για την υποδοχή του νέου χρόνου και μαζί, κανταδόροι λένε τα παραδοσιακά κάλαντα της Κεφαλονιάς.

ΠΗΓΗ: ΝΕΤ



Διαβάστε Περισσότερα...

Πρωτοχρονιά στον κόσμο!!!





New York, New York…

Αν δεν έχετε επισκεφθεί ως τώρα τη μητρόπολη της Νέας Υόρκης, καλύτερη χρονική περίοδο, δεν θα βρείτε. Η εντυπωσιακή μεγαλούπολη, που έχουμε θαυμάσει αναρίθμητες φορές μέσα από το κινηματογραφικό πανί, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με τους πανύψηλους ουρανοξύστες της, τα πολυτελή καταστήματά της, τον λαμπερό στολισμό των κτιρίων και των λεωφόρων της και την εορταστική διάθεση που ξεχειλίζει από παντού.

Καρδιά των εορτασμών αποτελεί το κτίριο Rockefeller Center, με το πανύψηλο εορταστικό δέντρο του που στολίζεται στις αρχές Δεκεμβρίου. Την ημέρα που ανάβουν τα φώτα του δέντρου, στη Νέα Υόρκη γίνεται μια μεγάλη γιορτή. Εκατομμύρια επισκέπτες μένουν έκθαμβοι από τα περίπου 78.000 λαμπάκια, που ανάβουν ταυτόχρονα χρίζοντας τη Νέα Υόρκη αδιαμφισβήτητη βασίλισσα των γιορτών!

Η γιορτή συνεχίζεται στο τεράστιο παγοδρόμιο, που στήνεται στο Central Park, σε κάθε γωνιά της πόλης ακούγονται χριστουγεννιάτικα κάλαντα από μικρές χορωδίες, οι βιτρίνες λάμπουν κυριολεκτικά από τον πλούσιο στολισμό και όλοι αδημονούν μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπου εκατομμύρια κόσμου συγκεντρώνονται στη διάσημη Times Square, μετρώντας αντίστροφα και παρακολουθώντας την τεράστια μπάλα να προσγειώνεται από το Rockefeller Center στο έδαφος καθώς ο παλιός χρόνος μας αποχαιρετά. Ακολουθεί ένα ξέφρενο πάρτι ως το πρωί, όπου συμμετέχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι τραγουδώντας και χορεύοντας!

Λονδίνο: το Big Ben μετρά αντίστροφα τον χρόνο που φεύγει

Στο Λονδίνο, οι ημέρες των γιορτών αποτελούν μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία. Στολισμένο από άκρη σε άκρη ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου, το Λονδίνο, δικαίως χαρακτηρίζεται ως μια πόλη που ξέρει να γιορτάζει τα Χριστούγεννα. Λονδρέζοι και επισκέπτες μαζεύονται στην πλατεία του Κοινοβουλίου, κρατώντας στα χέρια σαμπάνιες και γλυκά και καρφώνουν το βλέμμα στο επιβλητικό Big Ben, που μετρά αντίστροφα τα τελευταία δευτερόλεπτα του χρόνου που φεύγει. Οι πανηγυρισμοί, το κέφι και ο χορός αρχίζουν από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα της νέας χρονιάς ενώ τα εκατοντάδες βεγγαλικά, φωτίζουν το λονδρέζικο ουρανό και το εντυπωσιακό London Eye.

Παρίσι: ο Πύργος του Άιφελ γιορτάζει…

Ίσως τα πιο εντυπωσιακά Χριστούγεννα της ζωής σας θα τα ζήσετε στο λαμπερό και κοσμοπολίτικο Παρίσι. Η ατελείωτη λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων στολίζεται κατά μήκος με χιλιάδες φωτάκια που δημιουργούν μια εορταστική παραζάλη. Ο εορτασμός ωστόσο της έλευσης του νέου χρόνου, λαμβάνει μέρος σε δύο «στρατόπεδα». Το ένα, είναι στη λαμπερή λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων που οδηγεί στην Αψίδα του Θριάμβου και το άλλο, στον Πύργο του Άιφελ, που συγκεντρώνει εκατομμύρια τουρίστες, που θέλουν να δουν από κοντά, τον εορταστικό φωτισμό του.

Το πάρτι συνεχίζεται στους δρόμους της πόλης ή στα διάσημα καμπαρέ, όπως το «Moulin Rouge», το «Lido» κ.α. Όμως, και η πρώτη ημέρα της χρονιάς δεν στερείται εκδηλώσεων. Μια μεγαλειώδης παρέλαση με χιλιάδες καλλιτέχνες, performers,στολισμένα άρματα και μουσικά συγκροτήματα, καλωσορίζει τη νέα χρονιά, περνώντας από τις βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης.

Πράγα: σαν παιδικό παραμύθι

Το διάσημο πλέον ρολόι της κεντρικής πλατείας της Πράγας, μετρά τα τελευταία δευτερόλεπτα μέχρι να αλλάξει ο χρόνος. Και τότε, η νύχτα γίνεται μέρα από τα αναρίθμητα πυροτεχνήματα, που φωτίζουν τον ουρανό της κουκλίστικης πόλης. Τα επιβλητικά κτίρια της πόλης στολίζονται με λαμπρότητα και τα κάλαντα και τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια ηχούν από κάθε γωνιά.

Το μεσαιωνικό κάστρο της Πράγας-που αξίζει οπωσδήποτε την επίσκεψή σας-φωτίζεται από τα πυροτεχνήματα ενώ την ίδια στιγμή, το βλέμμα τραβά και το πελώριο Χριστουγεννιάτικο δέντρο που βρίσκεται στα βουνά της Sumava και στολίζεται με δυνατά φώτα, εκπέμποντας λάμψη χιλιόμετρα μακριά… Στη διάσημη πλέον γέφυρα του Καρόλου, μικρές μπάντες καλωσορίζουν τη νέα χρονιά με εύθυμα τραγούδια, το χιόνι καλύπτει τις στέγες των σπιτιών και η Πράγα, μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από παιδικό παραμύθι! Περπατήστε στα χιονισμένα δρομάκια, πίνοντας το ζεστό κρασί με μέλι που προσφέρεται σε όλους τους επισκέπτες και υποδεχτείτε τη νέα χρονιά σε μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Ευρώπης!

Βιέννη: μια κομψή πρωτοχρονιά

Οι Βιεννέζοι καλωσορίζουν τη νέα χρονιά υπό τους ρυθμούς του Στράους και του Μότσαρτ. Οι βασικοί τόποι εορταστικής συγκέντρωσης είναι δύο, στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο και μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου. Η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη παράσταση, που δίνει κάθε χρόνο η Φιλαρμονική της Βιέννης στην Όπερα της πόλης, αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο. Τα εισιτήρια για τις τρεις περιορισμένες παραστάσεις (στις 30-31/12 και 1/1), που δίνει η Φιλαρμονική, εξαντλούνται σε χρόνο ρεκόρ, παρόλο που κοστίζουν από 20 έως και …1000 ευρώ! Ωστόσο, την ώρα που αλλάζει ο χρόνος, οι Βιεννέζοι, ντυμένοι με βαριά ρούχα για το τσουχτερό κρύο, ανταλλάσουν ευχές και φιλιά έξω από το Δημαρχείο ή από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου ενώ λίγο πριν, έχουν πλημμυρίσει τα παραδοσιακά καφέ για μια κούπα ζεστής, βιεννέζικης σοκολάτας.

Ρώμη: πάρτι στις πλατείες

Οι εορταστικοί εορτασμοί της Αιώνιας Πόλης, ξεκινούν από την Piazza Navona, όπου κάθε χρόνο στήνεται η παραδοσιακή υπαίθρια αγορά με τα ξύλινα σπιτάκια και τα λαμπερά εορταστικά στολίδια.

Ωστόσο, οι εορτασμοί για τη νέα χρονιά, επικεντρώνονται στην Piazza del Quirinale, στην Piazza del Popolo και στην Piazza del Campidoglio, όπου πολλές φορές δίνονται συναυλίες κλασσικής μουσικής. Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί τουρίστες συγκεντρώνονται και στα κυριότερα μνημεία της Αιώνιας Πόλης, π.χ μπροστά από το Κολοσσαίο ή στη Fontana di Trevi, για να υποδεχθούν τη νέα χρονιά χορεύοντας και κρατώντας παγωμένες σαμπάνιες στο χέρι.

Αυστραλία: οι πρώτοι οικοδεσπότες του νέου χρόνου

Το Σίδνεϊ ανήκει στις μεγαλουπόλεις εκείνες, που πρώτες υποδέχονται τη νέα χρονιά. Και για τον λόγο αυτό, οι πανηγυρισμοί του πλήθους είναι ξέφρενοι καθώς είναι οι πρώτοι στον κόσμο που υποδέχονται τη νέα χρονιά. Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι το λιμάνι και η Όπερα, όπου συγκεντρώνονται εκατομμύρια Αυστραλοί αλλά και επισκέπτες για να γιορτάσουν τη νέα χρονιά που έρχεται.

Με μια σαμπάνια στο χέρι, οι επισκέπτες, απολαμβάνουν το φαντασμαγορικό θέαμα των 80.000 βεγγαλικών, που χρωματίζουν τον ουρανό της πόλης και που προμηνύουν, πως η νέα χρονιά, θα είναι πολύχρωμη, λαμπερή και φαντασμαγορική σαν τα εντυπωσιακά βεγγαλικά που σχίζουν τον ουρανό. Οι εικόνες από το Σίδνεϊ, ως η πρώτη μεγαλούπολη που υποδέχεται με λαμπρότητα τη νέα χρονιά, κάνουν, όπως είναι φυσικό, το γύρο του κόσμου μέσα από τα ΜΜΕ όλου του πλανήτη.

Βερολίνο: το πάρτι της «πύλης»

Όποιος έχει επισκεφθεί το Βερολίνο τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, σίγουρα δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Τόσο οι Βερολινέζοι όσο και οι εκατομμύρια επισκέπτες της πόλης, συγκεντρώνονται στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, για να γιορτάσουν τον εορτασμό της νέας χρονιάς. Χιλιάδες πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό, οι παρέες χορεύουν και τραγουδούν στο δρόμο πίνοντας σαμπάνιες και το εύθυμο κλίμα κυριαρχεί παντού.

Ωστόσο, ενώ το Βερολίνο πρωτοστατεί στις εορταστικές εκδηλώσεις και συνήθως «κλέβει την παράσταση», παρόμοιες γιορτές στήνονται και σε άλλες γερμανικές πόλεις, όπως στη Φρανκφούρτη, την Κολωνία και το Αμβούργο.

Τόκιο: πρωτότυπα έθιμα που κρατούν μακριά το κακό

Παρόλο που τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή, που δεν γιορτάζουν με λαμπρότητα οι Ιάπωνες-απλά ανταλλάσουν δώρα και γλυκά, η Πρωτοχρονιά, κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά τους. Τα σπίτια καθαρίζονται σχολαστικά και στην μπροστινή είσοδο κρεμούν ένα αχυρένιο σκοινί με λωρίδες χαρτιού. Λέγεται, πως το σκοινί αυτό, συμβολίζει την είσοδο του toshigami (της θεότητας του Νέου έτους) στο σπίτι, ο οποίος και εμποδίζει την είσοδο στα κακά πνεύματα.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιά (omisoka), οι καμπάνες των βουδιστικών ναών, χτυπούν 108 φορές για να διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα του νέου χρόνου ενώ είθισται στα σπίτια, εκείνο το βράδυ να τρώνε λεπτά και μακριά ζυμαρικά (toshikoshi soba), με την ευχή και η τύχη της οικογένειας να είναι μακριά και μεγάλη σαν τα μακαρόνια.

Το πρωινό της πρώτης ημέρας του νέου χρόνου, οι Ιάπωνες, επισκέπτονται τους ναούς για να ευχηθούν για την υγεία και την ευημερία της οικογένειάς τους ενώ και τα μικρά παιδιά, περιμένουν με ανυπομονησία το otoshidama (χρήματα ως δώρο),που τους δίνουν οι γονείς και οι συγγενείς για τη νέα χρονιά.


naftemporiki.gr


Διαβάστε Περισσότερα...

Νέα δεκαετία, νέες ελπίδες...


Αν τα έτη έχουν πρόσημο, το σύμβολο του 2009 είναι αρνητικό. Είναι η χρονιά που περάσαμε, προσπαθώντας να ανακτήσουμε την αναπνοή μας, γράφει η International Herald Tribune


Το 2009 αφήνει μια αίσθηση αβεβαιότητας και ανησυχίας. Να φταίει το γεγονός ότι ήταν περιττός αριθμός, με το ένα πόδι έξω από τη γη; Οτι σάρωσε στο πέρασμά του πέρα από τα περιττά και αναγκαία;


Τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια εκατομμυρίων εργαζομένων και παγίδεψε χιλιάδες επιχειρήσεις; Απογύμνωσε πολιτική και μεθοδολογίες, έμπασε το φόβο για την εύθραυστη ευδαιμονία μας, με έναν υπόκωφο και απειλητικό θόρυβο, αφαίρεσε πέπλα αυταπάτης, αλλά δεν ανάστησε την ουσία;


Και τι έχουμε να περιμένουμε από το άρτιο 2010; «Κουράστηκα να λέω χρονολογίες... αλλάζουν οι αριθμοί, και οι άνθρωποι ίδιοι, οι πόλεμοι ίδιοι», λέει o..............

ποιητής.

Δεμένοι στον τροχό του χρόνου, ασάλευτοι, με την ιδέα πως ταξιδεύουν τάχα, τραβούν κουπιά, αλλά ό,τι κι αν λένε, με έναν αλλόκοτο τρόπο, ελπίζουν. Σε τελειώματα και αρχές.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το 10, η «μυστική δεκάδα», στην οποία ορκίζονταν οι Πυθαγόρειοι και στο οποίο περιλαμβάνονται ο πρώτος «αρτιοπεριττός» δηλαδή η μονάδα, ο πρώτος άρτιος, ο πρώτος περιττός και το πρώτο τετράγωνο. Δηλαδή, 1+2+3+4=10.

Αλλά τι μπορεί να προοιωνίζεται ένας άρτιος αριθμός, που «περίσσια στέρεα στέκεται στα πόδια του, καλά 'ναι βολεμένος, δεν έχει λαχτάρα να μετακουνηθεί, συντηρητικός, ευχαριστημένος, χωρίς ανησυχία. Ολα τα προβλήματα τα 'χε λύσει, όλες τις επιθυμίες τις έκαμε πραγματικότητα, ησύχασε»;

Αν είναι να ησυχάσουμε από τον ιό της κρίσης, καλοδεχούμενος ο συντηρητισμός του ή μήπως τούτη η συμφιλίωση με την ακινησία προδίνει μια βαθιά ηθική διαστροφή;

Μια σειρά αντιθέσεις, μεταθέσεις, προβολές και επενδύσεις στην αυγή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Προβλέψεις; Οι προβλέψεις ήταν πάντα το παιχνίδι των ανόητων. Τώρα το πλοίο έχει σαλπάρει. Για νέες περιπέτειες.



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1761030


Διαβάστε Περισσότερα...

Πολλές - πολλές θερμές ευχές για Καλή Χρονιά με Υγεία κι Ευτυχία!!!!!










Διαβάστε Περισσότερα...

HAPPY NEW YEAR 2010!!!!!!

Happy New Year 2010 Comments and Graphics for MySpace, Tagged, Facebook
Comments and Graphics - New Year Layouts - Photobucket











Διαβάστε Περισσότερα...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ!!!!!!!





AFRIKAANS gelukkige nuwejaar

ALBANAIS Gëzuar vitin e ri

ALLEMAND ein gutes neues Jahr / prost Neujahr

ALSACIEN e glëckliches nëies / güets nëies johr

ANGLAIS happy new yearARABE aam saiid / sana saiida

ARMÉNIEN shnorhavor nor tari

AZERI yeni iliniz mubarek

BAMBARA bonne année

BAS-SAXON gelükkig nyjaar

BASQUE urte berri on

BENGALI subho nababarsho

BERBÈRE asgwas amegas

BETI mbembe mbu

BIÉLORUSSE З новым годам (Z novym hodam)

BIRMAN hnit thit ku mingalar paBOBO bonne année

BOSNIAQUE sretna nova godina

BRETON bloavezh mat / bloavez mad

BULGARE честита нова година (chestita nova godina)

CANTONAIS sun lin fi lok / kung hé fat tsoi

CATALAN bon any nou

CHINOIS xin nian kuai le / xin nian hao

CORÉEN seh heh bok mani bat uh seyo

CORSE pace e salute

CRÉOLE ANTILLAIS bon lanné

CRÉOLE GUADELOUPÉEN bonne année

CRÉOLE GUYANAIS bon nannen / bon lannen

CRÉOLE HAITIEN bònn anéCRÉOLE MARTINIQUAIS bon lanné / bonanné

CRÉOLE MAURICIEN banané

CRÉOLE RÉUNIONNAIS bone-érèz ané

CRÉOLE SEYCHELLOIS mon swet zot la bonn anen

CROATE sretna nova godina

DANOIS godt nytår

ESPAGNOL feliz año nuevo

ESPÉRANTO felicxan novan jaronfeliæan novan jaron (police Times SudEuro)

ESTONIEN head uut aastat

FÉROÏEN gott nýggjár

FINNOIS onnellista uutta vuotta

FLAMAND gelukkig Nieuwjaar

FRANCIQUE LORRAIN Proscht nei Johr / Beschte Wìnsch fer’s neije Johr

FRISON lokkich neijier

FRIOULAN bon an

GAÉLIQUE D’ÉCOSSE bliadhna mhath ur

GAÉLIQUE D’IRLANDE ath bhliain faoi mhaise

GALICIEN feliz aninovo

GALLO Bónn anaèy

GALLOIS blwyddyn newydd dda

GÉORGIEN გილოცავთ ახალ წელს (gilocavt akhal tsels)

GREC kali chronia / kali xronia eutichismenos o kainourgios chronos (nous vous souhaitons une bonne année)

GUJARATI sal mubarak

GUARANÍ rogüerohory año nuévo-re

HAWAIIEN hauoli makahiki hou

HÉBREU shana tova

HINDI nav varsh ki subhkamna

HMONG nyob zoo xyoo tshiabHONGROIS boldog új évet

INDONÉSIEN selamat tahun baru

ISLANDAIS farsælt komandi ár

ITALIEN felice anno nuovo, buon anno

JAVANAIS sugeng warsa enggal

JAPONAIS akemashite omedetô

KABYLE asseguèsse-ameguèsse

KANNADA hosa varshada shubhaashayagalu

KAZAKH zhana zhiliniz kutti bolsin

KHMER sur sdei chhnam thmei

KIRUNDI umwaka mwiza

KURDE sala we ya nû pîroz be

LANGUEDOCIEN (OCCITAN) bona annadaLAO sabai di pi maiLATIN felix sit annus novus

LETTON laim,,gu Jauno gadu

LIGURE feliçe annu n,,vu / feliçe anno nêuvo

LINGALA bonana / mbula ya sika elamu na tonbeli yo

LITUANIEN laiming,, Nauj,,j,, Met,,

LUXEMBOURGEOIS e gudd neit Joër

MALAIS selamat tahun baru

MALGACHE arahaba tratry ny taona

MALTAIS is-sena t-tajba

MAORI kia hari te tau hou

MARATHI navin varshaachya hardik shubbheccha

MONGOL shine jiliin bayariin mend hurgeye (Шинэ жилийн баярын мэнд хvргэе)

MORÉ wênd na kô-d yuum-songo

NDEBELE umyaka omucha omuhle

NÉERLANDAIS gelukkig Nieuwjaar

NORVÉGIEN godt nyttår

OCCITAN bona annada

OURDOU naya saal mubarik

OUZBEK yangi yilingiz qutlug’ bo’lsin

PERSAN sâle no mobârak

POLONAIS szcz,,,,liwego nowego roku

PORTUGAIS feliz ano novo

PROVENÇAL bòna annada / bono annado (provençal rhodanien)

ROMANCHE bun di bun onn

ROMANI bangi vasilica baxt

ROUMAIN un an nou fericit / la mul,,i ani

RUSSE С Новым Годом (S novim godom)

SAMOAN ia manuia le tausaga fou

SANGO nzoni fini ngou

SARDE bonu annu nou

SERBE sre,,na nova godina

SHIMAORÉ mwaha mwema

SHONA goredzwa rakanaka

SINDHI nain saal joon wadhayoon

SINHALA suba aluth avuruddak vewa

SLOVAQUE stastlivy novy rok

SLOVÈNE sre,,no novo leto

SOBOTA dobir leto

SRANAN wan bun nyun yari

SUÉDOIS gott nytt år

SUISSE-ALLEMAND es guets Nöis

SWAHILI mwaka mzuri / heri ya mwaka mpya

TAGALOG manigong bagong taon

TAHITIEN ia orana i te matahiti api

TAMOUL iniya puthandu nalVazhthukkal

TATAR yaña y,,l belän

TCHÈQUE ,,,,astný nový rok

TELUGU nuthana samvathsara subhakankshalu

THAI สวัสดีปีใหม่ (sawatdii pimaï)

TIBÉTAIN tashi délek

TURC yeni yiliniz kutlu olsun

UDMURT Vy,, Aren

UKRAINIEN Z novym rokom

VIETNAMIEN Chúc Mừng N,,m Mới / Cung Chúc Tân Niên / Cung Chúc Tân Xuân

WALLON (orthographe à betchfessîs) bone annéye / bone annéye èt bone santéye

WOLOF dewenatiYIDDISH a gut yohr





Διαβάστε Περισσότερα...

HAPPY NEW YEAR!!!!!!!!!
























Διαβάστε Περισσότερα...

Πάει ο παλιός ο χρόνος..........









Διαβάστε Περισσότερα...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!!!!


Καλή Χρονιά


με Υγεία κι Ευτυχία!!!!!!!!!!!!















Διαβάστε Περισσότερα...