Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Τα έθιμα της πρωτοχρονιάς ανά την Ελλάδα...


Η Πρωτοχρονιά συμβολίζει την αρχή ενός νέου κύκλου ζωής και τα έθιμα που αναβιώνουν αυτές τις ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν ρίζες στο μακρινό παρελθόν.............

Με κάθε μέσο ο Άγιος Βασίλης φτάνει από την ακριτική Δράμα μέχρι την Κρήτη για να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά.
Μάλιστα, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, ο νέος χρόνος έχει τη μορφή του, ενώ στο χωριό Λουκά της Αρκαδίας στο Ασκητήριο του Αγίου Βασιλείου σκαρφάλωσαν μέλη ομάδας διάσωσης και έστειλαν τα χρόνια πολλά πέφτοντας με σχοινιά από το βουνό. Στον άγιο Νικόλαο της Κρήτης ο Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία.... δια θαλάσσης επάνω σε καΐκι για να δώσει -τι άλλο;- δώρα στα αγαπημένα του παιδιά.

Στη Δράμα ο Άγιος Βασίλης καταφθάνει με μία παλιά ατμομηχανή στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και βεβαίως, τα παιδιά τον περιμένουν αδημονώντας.

Στον Βόλακα της Δράμας τα παιδιά φέρνουν αμίλητα νερό από τη βρύση του χωριού. Οι οικογένειες πλένονται για καλή τύχη και δίνουν στα παιδιά δώρα. Άσπρα για υγεία και ευτυχία και πράσινα για καλή σοδιά.

Το παραδοσιακό έθιμο των Μωμόγερων αναβίωσε και εφέτος στο Καλλίφυτο της Δράμας, όπου μόνο άνδρες με βαμμένα πρόσωπα και φορώντας προβιές, έχοντας κρεμασμένα κουδούνια, χορεύουν στο κέντρο του χωριού. Η δε νύφη, συμβολίζει την πίστη στην Ορθοδοξία.

Ως δείγμα ευχαριστίας προς τον Άγιο, για καλή χρονιά με λιγότερα κακά συμβάντα, τα μέλη της Ελληνικής ομάδας διάσωσης Αρκαδίας, καταρριχήθηκαν από το ασκητήριο του Αγίου Βασίλη στο Λούκα Αρκαδίας.

Στο Αργοστόλι, μικροί και μεγάλοι αρωματίζονται με κολώνιες για την υποδοχή του νέου χρόνου και μαζί, κανταδόροι λένε τα παραδοσιακά κάλαντα της Κεφαλονιάς.

ΠΗΓΗ: ΝΕΤ