Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Ένα και μοναδικό exit poll το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου

Παρελθόν αποτελεί η εποχή που τα τηλεοπτικά κανάλια καλούσαν τους τηλεθεατές να τα προτιμήσουν το βράδυ των εκλογών, για να μάθουν πρώτοι το εκλογικό αποτέλεσμα χάρη στη μέθοδο των exit poll.

Όπως αναφέρει το Βήμα..............

οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα έσοδα των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και η προσπάθεια των εταιρειών δημοσκοπήσεων να ανακτήσουν το κύρος των exit polls, οδήγησαν τους σταθμούς ΝΕΤ, Μega, ΑΝΤ1, Αlpha και Αlter να αναθέσουν τη διενέργεια κοινής δημοσκόπησης κάλπης στις εταιρείες GΡΟ, Οpinion, Αlco, ΜΑRC, Μetron Αnalysis και ΜRΒ- RΑSS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος μιας ανάλογης δημοσκόπησης υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για κάθε κανάλι.

Το φετινό, ένα και μοναδικό, exit poll θα διενεργηθεί σε δείγμα 12.000 ατόμων, σε 150 σημεία δειγματοληψίας. Υπολογίζεται ότι στην κοινή προσπάθεια συλλογής και ανάλυσης των στοιχείων θα συμμετέχουν περισσότερα από 400 άτομα, ενώ το συνολικό κόστος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 200.000 και 250.000 ευρώ.

Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των σταθμών, το μεγαλύτερο δείγμα ερωτώμενων θα αυξήσει και την αξιοπιστία της μέτρησης. Με αυτόν τον τρόπο, η ευθύνη για την αξιοπιστία του αποτελέσματος μοιράζεται από κοινού και στις πέντε εταιρείες δημοσκοπήσεων που συμμετέχουν, ενώ οι διαφοροποιήσεις των καναλιών θα περιοριστούν μόνο στις προσεγγίσεις των δεδομένων της δημοσκόπησης από τους αναλυτές των τηλεοπτικών σταθμών.

Στο Μega, την ανάλυση των δεδομένων της δημοσκόπησης θα αναλάβουν και πάλι ο κ. Ηλίας Νικολακόπουλος και ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος της GΡΟ. Ο κ. Στράτος Φαναράς της Μetron Αnalysis θα αναλάβει την ανάλυση του exit poll για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Στη ΝΕΤ, τα αποτελέσματα θα αναλύει ο διευθύνων σύμβουλος της ΜRΒ κ. Δημήτρης Μαύρος, ενώ αναλυτής της δημοσκόπησης για το Αlter θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αlco κ. Κ. Παναγόπουλος και για τον Αlpha, ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΑRC κ. Θωμάς Γεράκης.

Newsroom ΔΟΛ






Διαβάστε Περισσότερα...

Χωρίς εκπλήξεις τα ψηφοδέλτια Επικρατείας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ισχυρά πρόσωπα, που δεν αποτελούν έκπληξη, όρισαν επικεφαλής των ψηφοδελτίων Επικρατείας ο Κ.Καραμανλής και ο Γ.Παπανδρέου. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς ηγείται της λίστας της ΝΔ και ο γραμματέας του Κινήματος Γ.Ραγκούσης του αντίστοιχου συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ.

Στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων Επικρατείας των δύο κομμάτων βρίσκονται.............


στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ τις λίστες συμπληρώνουν προσωπικότητες από διάφορους επιστημονικούς και κοινωνικούς χώρους. Και από τα δύο ψηφοδέλτια προκύπτει η πρόθεση των προέδρων των κομμάτων για ανανέωση.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΝΕΤ ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ επιτυχημένο συνδυασμό εμπειρίας, ικανότητας και ανανέωσης. Ακόμη, υπογράμμισε ότι η απόφαση του Μ.Έβερτ να είναι στην 12η θέση τον τιμά και αποτελεί προσφορά στην παράταξη.

Ειδικότερα, στην πρώτη πεντάδα των θέσεων του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας (2ος) και ο Ευάγγελος Αντώναρος (5ος), καθώς και γυναίκες από τον επιστημονικό χώρο: Η κα Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα (3η), η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου (4η).

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ βρίσκεται στη 12η τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, έπειτα από την επιθυμία που εξέφρασε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός απέστειλε την Κυριακή ευχαριστήρια επιστολή προς τον κ. Έβερτ, εξαίροντας τη μακρόχρονη προσφορά του, καθώς και την απόφασή του, η οποία, όπως αναφέρει, εξυπηρετεί την ανανέωση «σε πολιτικές και πρόσωπα».

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ.Ραγκούσης ηγείται του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο στην 12η και τιμητική θέση καταλαμβάνει ο καθ. Εμμ.Κριαράς. Το ψηφοδέλτιο καταρτίστηκε με μάχιμα και καταξιωμένα στο χώρο τους πρόσωπα, ενώ χαρακτηρίζεται από την ανανέωση.

Τη 2η θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει η οικονομολόγος, με εμπειρία από την Παγκόσμια Τράπεζα, Έλενα Παναρίτη, και την 3η θέση ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της πολιτικής της Υγείας και με εμπειρία σε θέματα κοινωνικού κράτους.

Στην 4η θέση βρίσκεται η κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη και στην 5η θέση ο στενός συνεργάτης του Γ.Παπανδρέου Παύλος Γερουλάνος.

Newsroom ΔΟΛ



Διαβάστε Περισσότερα...

"Άδειασαν" τον Αβραμόπουλο στην Καλαμάτα - "Τρείς κι ο κούκος" στην ομιλία του...




Τη μικρότερη σε μέγεθος, χωρίς παλμό και "χειρότερη" προεκλογική συγκέντρωση, από όλα τα κόμματα, στην ιστορία, είχε το βράδυ του Σαββάτου στην Καλαμάτα η Ν.Δ. με ομιλητή τον Υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο...

Όχι ότι ντε και καλά έφταιγε ο Υπουργός, αλλά...........


κάτι η διαφαινόμεη συντριβή του Κόμματος και η απροθυμία του κόσμου, που έχει γυρίσει την πλάτη στη Ν.Δ και κυρίως το "άδειασμα" από ψηφοφόρους - οπαδούς - φίλους συγκεκριμένου πολιτικού της Μεσσηνίας, όπως ακούγεται έντονα, είχαν σαν αποτέλεσμα η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ στο Νομό να γίνει... "βατερλώ"!...

Όπως ακούγεται έντονα, το "άδεισμα" έγινε για λόγους... "επόμενης μέρας"!

Οι δικαιολογίες που είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, ότι είχε βρέξει, ότι υπήρχε θρησκευτική τελετή και ότι έπαιζε μπάσκετ η Εθνική Ελλάδος, είναι μόνο για γέλια...

Υπήρξε "άδεισμα" στον Υπουργό Υγείας γιατί κάποιοι "φωστήρες" ήθελαν να δείξουν ότι δεν έχει έρεισμα στον κόσμο ενώ ο "δικός τους" έχει...

Μιλάμε για πολλά γέλια...

Όμως έτσι δεν "έπληξαν" τον κ. Αβραμόπουλο, αλλά το ίδιο τους το κόμμα και την εικόνα του στη Μεσσηνία (που θα γίνει ανατροπή όπως φαίνεται)...


Κι επειδή όπως λένε, η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, η "ήττα" ή αν θέλετε επί του συγκεκριμένου, η παταγώδης αποτυχία της συγκέντρωσης ποιόν έχει πατέρα???
Ποιός έχει την ευθύνη για αυτήν???.....


***Κρατήστε αυτά που σας γράφουμε...



Διαβάστε Περισσότερα...

Αναρρώνει η Ντόρα Μπακογιάννη - Ευχές από Μεσσήνιους!


Στο στάδιο της ανάρρωσης βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Η κ. Μπακογιάννη, η οποία εισήχθη την Παρασκευή με συμπτώματα πνευμονίας, είναι απύρετη και ανταποκρίνεται θετικά στην αντιβίωση που της χορηγείται, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου Α. Μαρτίνης. Η υπουργός.............

δέχθηκε το Σάββατο τις επισκέψεις της Μ. Γιαννάκου, του Λ. Ζαγορίτη, του Γ. Γιακουμάτου και του Α. Λοβέρδου και είχε τηλεφωνικές επαφές με πολιτικούς και φίλους με ευχές για ταχεία ανάρρωση. Η διάγνωση είναι άτυπη πνευμονία λοιμώδους αιτιολογίας. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η εστία της πνευμονίας βρίσκεται στο μέσο λοβό του δεξιού πνεύμονα και διευκρίνισαν, όταν είχαν και τα αποτελέσματα από τις απαραίτητες εξετάσεις, ότι η πνευμονία δεν προήλθε από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1.

Παρ' ότι δεν έχει διευκρινιστεί τί προκάλεσε την άτυπη πνευμονία στην υπουργό εκτιμάται ότι αυτή μπορεί να οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο κλιματιστικού.
Οι θεράποντες ιατροί της κας Μπακογιάννη της χορηγούν ενδοφλεβίως αντιβίωση και περιμένουν να δουν τα πρώτα απεικονιστικά αποτελέσματα άλλων εξετάσεων, προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία της πνευμονίας.

Η κ. Μπακογιάννη αναμένεται να πάρει εξιτήριο στις αρχές της εβδομάδας.



***Τις ευχές τους στην Υπουργό Εξωτερικών έστειλαν και πολλοί Μεσσήνιοι, Πολιτικοί - Υποψήφιοι, παράγοντες από τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, κομματικά στελέχη και πολιτικοί της φίλοι!




Διαβάστε Περισσότερα...

Απόψε η τηλεμαχία (debate) των πολιτικών αρχηγών...


Σήμερα στις στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών.

Οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν στο ντιμπέιτ, και οι οποίοι είχαν εκφράσει ενστάσεις για τη διαδικασία διεξαγωγής του, συναντήθηκαν εκ νέου και αποφάσισαν να μετάσχουν στην τηλεμαχία.

Η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη διάβασε την τελική ανακοίνωση που συνέταξαν οι δημοσιογράφοι μετά την συνάντηση:

"Το νέο πλαίσιο είναι σαφώς πιο βελτιωμένο από το αρχικό αλλά απέχει από αυτό που θα καθιστούσε κατά την άποψη των δημοσιογράφων, τον ρόλο τους πιο λειτουργικό. Πάρα ταύτα αποφάσισαν να μετάσχουν στην τηλεμαχία γιατί το θεωρούν χρέος τους απέναντι στους πολίτες και απέναντι στην αρχή της ισηγορίας στην πολιτική. Αλλά και να μην αποτελέσουν την αφορμή για να ματαιωθεί ο ισότιμος διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών"...............



Kόμματα και δημοσιογράφοι, ύστερα από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων, συμφώνησαν αργά το Σάββατο, και η πολυσυζητημένη τηλεμαχία των έξι πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί κανονικά το βράδυ της Δευτέρας, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Το νέο πλαίσιο συζήτησης που έθεσε ο Ευάγγελος Αντώναρος ικανοποίησε σε γενικές γραμμές τους δημοσιογράφους που θα συμμετάσχουν στην τηλεμαχία, παρότι δεν λείπουν οι επιφυλάξεις.

Δύο ήταν τα στοιχεία που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο να συναινέσουν οι δημοσιογράφοι: η αύξηση του χρόνου ερώτησης από 20 στα 30 δευτερόλεπτα και η δυνατότητα διευκρινιστικής ερώτησης σε κάθε πολιτικό αρχηγό

Θετικά αντιμετώπισαν τις τροποποιήσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διατηρώντας παράλληλα επιμέρους ενστάσεις

Συμφωνία επήλθε επισήμως και μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την τηλεμαχία Καραμανλή-Παπανδρέου, καθώς τα δύο κόμματα υπέγραψαν το σχετικό μνημόνιο για τη συζήτηση της 22ας Σεπτεμβρίου



Διαβάστε Περισσότερα...