Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Πρόωρες εκλογές...

Πρόωρες εκλογές, λοιπόν...

Θα μου πείτε, είναι νέο αυτό?

Όχι δα... Ο κόσμος το είχε τούμπανο , που λέει η ρήση, όλο το καλοκαίρι...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ.............




Κ. Καραμανλής: "Το συμφέρον του τόπου επιβάλλει εκλογές"

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με διάγγελμά του στον ελληνικό λαό εξήγγειλε πρόωρες εκλογές προκειμένου, όπως είπε, να αντιμετωπιστούν από μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε η διεθνής κρίση. Παράλληλα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι προκαλεί με την άρνησή της να ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, η οποία όπως είπε είναι ότι χειρότερο για τον τόπο και την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ως απόφαση ευθύνης και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ωριμότητα και την υπευθυνότητα των πολιτών, όπως ο ίδιος είπε, τονίζοντας ότι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τον πρωθυπουργό που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι τρεις θα είναι οι βασικές προτεραιότητές του από εδώ και πέρα: πρώτον ο αυστηρότερος έλεγχος των δημοσίων δαπανών, δεύτερον ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής η οποία όπως είπε είναι εστία κοινωνικής αδικίας και τρίτον οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και τόνισε ότι πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από την κοινωνία. Οι συνέπειες της κρίσης είναι ορατές και στη χώρα μας, είπε, και πρόσθεσε ότι ακολουθούν δύο δύσκολα και κρίσιμα χρόνια. Αν αρνηθούμε την αλήθεια θα είναι δυσβάσταχτο το κόστος είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι οι αυταπάτες δεν λύνουν προβλήματα.

Έθεσε το δίλημμα της υπευθυνότητας η οποία επιτάσσει τον δύσκολο δρόμο των αποφάσεων για το μέλλον και της ανευθυνότητας και του εύκολου δρόμου με τις υποσχεσιολογίες και τις εύκολες λύσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα μόνο ζημιά κάνουν.

Η ελπίδα βρίσκεται στο δύσκολο δρόμο, είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε πως αν δεν δράσουμε, ο κίνδυνος θα είναι μεγάλος για την οικονομία. Είπε ακόμη ότι οι επιπτώσεις της κρίσης είναι λιγότερο δυσάρεστες από ότι σε άλλες χώρες και αυτό επειδή, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση ακολούθησε συγκεκριμένη οικονομική πολιτική τα προηγούμενα χρόνια που εμπόδισε την έκρηξη της ανεργίας και βοήθησε τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Καραμανλής κάνοντας αυτοκριτική, όπως είπε, τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα έπρεπε να έχει κάνει βαθύτερες τομές και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν έχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση και κληροδότησε στον τόπο τεράστια ελλείμματα και τεράστιο δημόσιο χρέος.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι η απόδοση ευθυνών για πολιτικές πριν την κρίση, αλλά πως θα υπερβούμε τα προβλήματα, είπε ο κ. Καραμανλής. Τόνισε ακόμη ότι θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την οικονομία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι ο στόχος του ήταν να προχωρήσει και να εφαρμόσει την πολιτική του μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011, το τέλος της παρούσας τετραετίας. Προϋπόθεση όμως για να επιτύχουν αυτές οι πολιτικές ήταν να υπάρχει κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι με τη δήλωσή του πως θα προκαλέσει εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επί της ουσίας εκβίασε τις εκλογές και χαρακτήρισε πρωτοφανή τη συμπεριφορά του η οποία είχε στόχο μικροκομματική σκοπιμότητα.

Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για ακραία ανευθυνότητα απέναντι στους θεσμούς, την οικονομία και τον τόπο και είπε ότι η χώρα δεν αντέχει μακρά προεκλογική περίοδο. Είπε ότι αν περίμενε μέχρι τον Μάρτιο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, αυτό θα ήταν ότι χειρότερο για την οικονομία γιατί δεν θα ήταν δυνατόν να προχωρήσουν τα νέα μέτρα, ούτε θα υπήρχε η απαραίτητη σταθερότητα που απαιτούν τα νέα μέτρα.

Το συμφέρον του τόπου επιβάλλει ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο τόνισε ο πρωθυπουργός, μια νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για να πάρει τα μέτρα που πρέπει.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε με έμφαση ότι δεν θα μοιράσει υποσχέσεις και δεν θα εξωραΐσει δυσκολίες. Οι πολίτες, είπε, έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον δύσκολο δρόμο που προτείνουμε εμείς και τον εύκολο δρόμο της άλλης πλευράς. Επιλογή ευθύνης είναι ο πρώτος και ανευθυνότητας ο δεύτερος συμπλήρωσε.

Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για γενικόλογες υποσχέσεις και είπε ότι καταστροφολογεί χωρίς να προτείνει ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο και πρόσθεσε ότι οι πολίτες μας ψήφισαν για να πάρουμε σωστές αποφάσεις, όσο δύσκολες κι αν είναι. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην κρίση των πολιτών και ζήτησε νωπή λαϊκή εντολή ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση με το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει προσεχώς ο κ. Καραμανλής.

Την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να του ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Μία ώρα νωρίτερα θα συνεδριάσει υπό τον κ.Καραμανλή το υπουργικό συμβούλιο.


Γ. Παπανδρέου: "Μαζί θα πετύχουμε"

«Έλληνιδες, Έλληνες, ήλθε η ώρα του λαού, ήλθε η ώρα να αποφασίσουμε για το σήμερα και το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας. Ήλθε η ώρα για μια νέα αρχή, για μια νέα πορεία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για προσφυγή στις κάλπες.

«Η κυβέρνηση κατέρρευσε υπό το βάρος των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «ο ελληνικός λαός έδωσε δύο φορές εντολή εμπιστοσύνης στην σημερινή κυβέρνηση η οποία αυτή την εντολή όχι μόνο δεν την τίμησε, αλλά ακόμα και αυτονόητες αρχές και αξίες δεν τήρησε. Έχει η ίδια αποκλειστικά την ευθύνη για την βαριά κρίση που περνά σήμερα η χώρα».

«Σήμερα δεν αναμετρώνται απλώς τα κόμματα, αναμετρώνται δύο ριζικά διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και επιλογές: Από τη μια, μία νεοσυντηρητική επιλογή πελατειακής και αδιαφανούς διαχείρισης διακυβέρνησης της χώρας που μας έφερε στην σημερινή τραγική για τη χώρα κρίση και από την άλλη η προοδευτική λύση, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μια άλλη πορεία της χώρας βασισμένη σε αξίες και αρχές δικαίου» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Η δική μας πρόταση για το μέλλον της Ελλάδας χτίζει ένα μεγάλο όραμα που μπορούμε να κάνουμε πράξη όλοι μαζί» είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «έχουμε τη γνώση, την πολιτική βούληση, ξέρουμε τα προβλήματα και έχουμε προτείνει λύσεις εφικτές και δίκαιες που σέβονται το βιός και τις ελπίδες του ελληνικού λαού και υπηρετούν τον πολίτη και όχι μικροκομματικά ή ισχυρά συμφέροντα των λίγων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα έχει σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από την σημερινή κρίση καθώς και την «δύναμη και την τόλμη να συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο που κρατά τη χώρα μας καθηλωμένη».

«Πάνω απ' όλα όμως έχουμε βαθιά πίστη στις δυνάμεις του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας» είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας πως «θα χρειαστεί η συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, όλων εκείνων που θέλουν να δουν την χώρα να προοδεύει, να προστατεύεται ο πλούτος της και να πρωταγωνιστεί».

Απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι «είναι η ώρα να πάμε μπροστά, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει» και κατέληξε λέγοντας «σας καλώ να συμβάλουμε όλοι στη μεγάλη εθνική προσπάθεια, και σε μια νέα ενότητα των Ελλήνων για το μέλλον» και εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι «μαζί μπορούμε και μαζί θα πετύχουμε».


"Να τους χαλάσει τα σχέδια ο λαός"

"Πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια και η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη είναι μια καλή ευκαιρία" ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή της λίγο μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, συμπληρώνοντας ότι "Για να γίνει δυνατός, ο λαός μία βασική προϋπόθεση είναι να βγει από τις εκλογές δυνατό το ΚΚΕ - αδύνατοι και οι δυο τους".

Αναλυτικά, η δήλωση της κ. Παπαρήγα:

"Είναι γεγονός, είναι αλήθεια, ότι η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, που γίνεται με ευθύνη βεβαίως της κυβέρνησης, γίνεται ακριβώς λόγω της οξυμένης οικονομικής κρίσης. Η πλουτοκρατία του τόπου, οι επιχειρηματίες και βεβαίως και τα δύο κόμματά τους, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουν από αυτές τις εκλογές, ο καθένας για λογαριασμό του, να βγει μια ισχυρή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση ικανή να δώσει διέξοδο, όχι στο λαό, αλλά στην απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. Μια κυβέρνηση ικανή να πάρει καινούργια, πιο βάρβαρα, πιο άγρια μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος του εργαζόμενου λαού.

Πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια και η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη είναι μια καλή ευκαιρία. Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να πάρουν μέτρα υπέρ του λαού, δεν θέλουν, δεν μπορούν, και με αυτή την έννοια η μόνη ελπίδα που έχει ο λαός είναι να τους χαλάσει τα σχέδια, να καταδικάσει και τους δυο, να τους αποδυναμώσει και να φέρει το λαό, το λαϊκό κίνημα ένα βήμα μπροστά, σε θέση επίθεσης για να αντιμετωπίσει τη νέα λαίλαπα που έρχεται.

Για να γίνει δυνατός, ο λαός μία βασική προϋπόθεση είναι να βγει από τις εκλογές δυνατό το ΚΚΕ - αδύνατοι και οι δυο τους. Δεν είναι σε θέση, δεν μπορούν, δεν θέλουν να δώσουν λύση στα προβλήματα, γιατί πριν απ’ όλα εφαρμόζουν, όπως γίνεται και σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, την ίδια στρατηγική, την ίδια επιλογή, που είναι απολύτως ενταγμένη στη λογική του μεγάλου κεφαλαίου, του ελληνικού και του ευρωπαϊκού. Και επομένως, ναι, είναι καλή ευκαιρία η κάλπη να δώσει κάτι καινούργιο, που δεν το έδωσαν οι ευρωεκλογές».


"Πραγματική αλλαγή"

"Η μόνη απάντηση στη κρίση είναι ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα οικοδομήσει μια ασπίδα αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας" τόνισε σε δηλώσεις του, λίγο μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον κόσμο της αριστεράς να αγωνιστεί για να αποτρέψει τα σχέδια της συντηρητικής οπισθοδρόμησης.

Αναλυτικά, η δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ:

"Η κυβέρνηση Καραμανλή, κατέρρευσε υπό το βάρος της αδιέξοδης πολιτικής της.

Η χώρα οδηγείται σε εκλογές υπό τη πίεση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν νωπή λαϊκή εντολή για ένα από τα δύο κόμματα, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα ακόμη πιο σκληρό και επώδυνο πρόγραμμα αντιλαϊκών μέτρων.

Η κοινωνική συναίνεση, όμως, σε αυτή την πολιτική έχει προ πολλού τελειώσει.

Η κοινωνία ζητάει μια πραγματική αλλαγή και όχι απλώς κυβερνητική εναλλαγή με συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

Γιατί απάντηση στην κρίση δεν είναι η πολιτική της ΝΔ που τα έδωσε όλα στους βιομήχανους και στους τραπεζίτες, αφήνοντας τη κοινωνία να βυθίζεται στην εργασιακή ανασφάλεια και στη φτώχεια.

Δεν είναι όμως ούτε η πολιτική που εξαγγέλλεται από το ΠΑΣΟΚ, που υπόσχεται ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν χωρίς τομές και ρήξεις με το οικονομικό κατεστημένο.

Η μόνη απάντηση στη κρίση είναι ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα οικοδομήσει μια ασπίδα αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, είναι δύναμη ελπίδας, ανανέωσης και αποτελεσματικών αγώνων, που θα είναι ισχυρή και παρούσα στις εξελίξεις.

Καλούμε τον κόσμο της αριστεράς και της οικολογίας, τους προοδευτικούς πολίτες, να αγωνιστούμε όλοι μαζί, στη πρώτη γραμμή, για να αποτρέψουμε τα σχέδια της συντηρητικής οπισθοδρόμησης και να εγγυηθούμε θετική διέξοδο από τη κρίση, με ισχυρή τη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές".


"Υπάρχουν εφεδρείες"

Σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τις πρόωρες εκλογές, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε:

«Αδύναμος ο κ. Καραμανλής. Στα δύσκολα διάλεξε την απόδραση. Ευτυχώς για την παράταξη και την χώρα υπάρχουν εφεδρείες».





Διαβάστε Περισσότερα...