Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

ΕΚΤΟΣ Ν.Δ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ "ΕΘΝΟΣ"!!!...


Εκτός Ν.Δ., και απο την Κοινοβουλευτική Ομάδα και από το Κόμμα, τέθηκε πριν λίγο ο Βουλευτής Αρκαδίας και πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης!!!...


Αφορμή για τη διαγραφή του Αρκά Βουλευτή αποτέλεσε η συνέντευξη που έδωσε και δημοσιεύεται σήμερα στο "ΕΘΝΟΣ"...



Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ "ΕΘΝΟΣ"


Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εδώ και καιρό είναι η αλήθεια, «συμφωνούν» σε ένα δεδομένο: ότι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές θα είναι πολύ δύσκολο – έως αδύνατο – να επιτευχθεί. Πιστεύετε ότι αυτό το δεδομένο μπορεί να αλλάξει για το κόμμα σας;



Δεν υπήρξα ποτέ δογματικός στη ζωή μου. Θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνα τα διλήμματα, τα οποία αντί να θωρακίσουν τη δημοκρατία, τελικώς συμβάλουν στην εξόντωσή της. Είμαι κάθετα αντίθετος σε συνθηματολογίες που ακούμε τελευταία. «Καραμανλής ή Χάος» ή ότι δήθεν «κυβερνήσεις συνεργασίας δεν μπορούν να υπάρξουν στην Ελλάδα». Ποιος τα λέει αυτά και με ποιες σκοπιμότητες; Εν πάσει περιπτώσει , είμαι βέβαιος ότι στις δημοκρατίες ούτε αδιέξοδα υπάρχουν ούτε διλήμματα. Όλα είναι δυνατά από τη στιγμή που θα τα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι με το τέλος των αυτοδυναμιών (αν έλθει) θα έλθει χάος. Ούτε βέβαια και με το τέλος των παραδοσιακών ισχυρών της πολιτικής. Δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε πίσω με νηφαλιότητα. Τι μας κληροδότησαν οι ισχυρές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ; Τι μπορέσαμε να κάνουμε εμείς ως κεντροδεξιά παράταξη κατά την πρώτη μας θητεία με την ισχυρή μας πλειοψηφία; Η απάντηση είναι απλή: Πολύ λιγότερα από όσα κάνουμε σήμερα με την δήθεν ισχνή πλειοψηφία.
Και για να σας απαντήσω με ευθύτητα. Διόλου δεν πρέπει να στενοχωριόμαστε για το τέλος των αυτοδυναμιών και του πολιτικού συστήματος, αν αυτό συνεχίζει να πορεύεται με τους ίδιους όρους: αναποτελεσματικότητα, έλλειμμα οράματος, διαφθορά, αντιδημοκρατική συμπεριφορά, διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Άλλωστε, αυτός ο κίνδυνος (να .απειλείται η Νέα Δημοκρατία από τον κίνδυνο της μη ανάδειξης της σε αυτοδύναμη κυβέρνηση στο προσεχές μέλλον) με ώθησε να κάνω έγκαιρα τις παρεμβάσεις που γνωρίζετε. Δυστυχώς σήμερα που επιβεβαιώνομαι, ο χρόνος είναι λιγοστός. Και πάλι όμως ας μην διασύρουμε την παράταξη και τον εαυτό μας, βάζοντας στους πολίτες διλήμματα, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο ίσως διασώσουμε το πολιτικό μας μέλλον. Κανέναν δεν φοβίζουμε πλέον. Άλλωστε, όπως ορισμένοι φίλοι σχολίαζαν πριν από λίγο καιρό στο προσωπικό μου blog είναι αφενός λυπηρό ένας υπουργός παιδείας (που πρώτος θα έπρεπε να ξέρει ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν διλήμματα) να θέτει ισοπεδωτικά ερωτήματα έστω εν είδει αστεισμού και αφετέρου το εύστοχο ερώτημα «Πόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα στο χάος; Τουλάχιστον το χάος κάποια στιγμή αυτορρυθμίζεται…».

Με βάση τις έρευνες και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα δυο μεγάλα κόμματα, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν «κλείσει» τον κύκλο τους;



Σίγουρα έχουν κλείσει έναν μεγάλο κύκλο. Για κανέναν δεν θα υπάρξει πλέον περίοδος χάριτος. Σε κανέναν δεν θα δοθεί εφεξής λευκή επιταγή. Κανένας δεν θα μπορέσει να μιλήσει για «καθαρό» παρελθόν, χωρίς να προκαλέσει τη μήνη των πολιτών. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα καταφέρουν να ξαναεμπνεύσουν την ελπίδα. Αυτό το κεφαλαίο το έχουν απωλέσει και οι δύο. Το εξάντλησαν με τον χειρότερο τρόπο την τελευταία τριακονταετία, με την αλλεπάλληλη διάψευση των προσδοκιών των Ελλήνων. Η μεταπολίτευση που χαρακτηρίστηκε από την εκρηκτική διεύρυνση της κρατικής παρεμβατικότητας μας τελειώνει σιγά- σιγά. Ολόκληρο το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας βρίσκεται σε αδιέξοδο και αυτό το βλέπουμε σήμερα ως κρίση της πολιτικής , αλλά και ως συνεχιζόμενη και διογκούμενη σε κάποιες περιόδους κρίση της οικονομίας.

Έχει έρθει – κατά την γνώμη σας – η στιγμή για την γέννηση ενός νέου πολιτικού φορέα που θα εκφράσει την λαϊκή δυσαρέσκεια;



Όχι βέβαια. Τη λαική δυσαρέσκεια υπάρχουν ήδη φορείς να την εκφράσουν. Τη δυσαρέσκεια εκφράζουν και τα δύο μεγάλα κόμματα που θα συνεχίσουν να προσελκύουν (ακόμη και με τη μορφή που έχουν σήμερα) μερίδα ψηφοφόρων που είτε θέλει να διατηρήσει τα κεκτημένα της, είτε προσδοκά σε άλλα , είτε επιλέγει από τους δύο κακούς τον λιγότερο κακό, αλλά και τα δύο μικρότερα (ΛΑΟΣ ΣΥΡΙΖΑ) που πέρα από μια μικρή συνειδητοποιημένη μερίδα ψηφοφόρων τους, συγκεντρώνουν κυρίως τις ψήφους διαμαρτυρίας των πολιτών απέναντι στο σύστημα. Για να ανακεφαλαιώσω λοιπόν : Είτε οι υπάρχοντες πολιτικοί φορείς θα επανιδρυθούν με αποτέλεσμα να εκφράσουν την ελπίδα, είτε αναγκαστικά θα αναδυθούν νέοι παίκτες. Εκείνοι που θα προέρχονται μέσα από την κοινωνία. Θα είναι ανεξάρτητοι από το σάπιο σύστημα εξουσίας. Θα συμμερίζονται τις αγωνίες των πολιτών αφού θα είναι και δικές τους. Θα ξαναδημιουργήσουν αισιοδοξία και ελπίδα.

Μιλάτε ευθέως για νέο κόμμα;



Αυτό θα το αποφασίσει η κοινωνία Ούτε εγώ ούτε κανένας μεγαλόσχημος της πολιτικής. Τις περασμένες φορές που είδαμε ανάλογες προσπάθειες, αυτές ναυάγησαν λίγο προτού ανεβάσουν μαρκίζες για αυτόν τον λόγο: η απόφαση των προέδρων τους δεν ήταν απόφαση της κοινωνίας. Το νερό ξεκινά από τις ρίζες για να ποτίσει το φύλλωμα. Αλλιώς έρχεται η αφιδάτωση, η ξήρανση και το φύλλο πέφτει. Στην Ελλάδα, είδαμε πολλά φύλλα να πέφτουν…

Το 2004 ο Κ Καραμανλής έβγαινε πανίσχυρος από μια εκλογική αναμέτρηση και το ΠΑΣΟΚ , «βυθιζόταν» στην δίνη της εσωστρέφειας. Ποιος ήταν πιστεύετε ο κύριος λόγος που σήμερα - λίγα χρόνια μετά - το πολιτικό κλίμα είναι τελείως διαφορετικό; Γιατί οι πολίτες έχουν πλέον ιδιαίτερα περιορισμένες προσδοκίες από την ΝΔ;



Οι πολίτες δεν έχουν περιορισμένες προσδοκίες από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά γενικότερα από τα κόμματα. Όποιο κόμμα κι αν αναδειχθεί πρώτο στις επόμενες εκλογές, επί της ουσίας θα τις έχει «χάσει». Κι αυτό επειδή το σύνολο του πολιτικού κόσμου έχει απολέσει μια μοναδική ευκαιρία, την οποία δεν θα δημιουργήσει και πάλι αν δεν προβεί στις αναγκαίες αλλαγές και κυρίως αν δεν ξαναβρεί τη σχέση του με την κοινωνία, το υγιές της κομμάτι που αγωνιά για το μέλλον του τόπου, τις παραγωγικές δυνάμεις αυτής της χώρας . Κακά τα ψέματα. Η δυναμική του 2004 δεν πρόκειται εύκολα να επαναληφθεί. Η λευκή επιταγή που δόθηκε στον κ. πρωθυπουργό δεν θα χαριστεί σε κανέναν επόμενο πρωθυπουργό προσεχώς. Ούτε ασφαλώς και στον εκάστοτε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι φορέας μεγάλων από το παρελθόν ευθυνών.
Και κάτι ακόμη. Δείτε το πάθος και το όραμα που προβάλλει ο Ομπάμα και συγκρίνετέ το με το τι νιώθουν οι περισσότεροι Ελληνες πολίτες απέναντι στα κόμματα. Προσωπικώς δεν βλέπω ρεύμα για κανέναν στις επόμενες εκλογές. Κάποιοι μέσα στην αγωνία τους προσπαθούν να επιβάλουν λύσεις παλαιοκομματικές χωρίς όραμα και με λογικές επετηρίδας. Και μια χώρα με ένα κλειστό οικογενειακό πολιτικό σύστημα, που δεν ονειρεύεται και δεν πιστεύει σε τίποτα δεν έχει μέλλον.
Σήμερα διαγκωνίζονται να οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον εκείνοι που συνέβαλλαν στην καθολική απαξίωσή της. Γιατί την πόρτα στα σημερινά φαινόμενα, αυτοί πρώτοι την άνοιξαν.
Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του δεν μπορούν να αποτελούν λύση για τον τόπο σαν να προέκυψαν από παρθενογένεση.
Το ΠΑΣΟΚ έχει διαποτιστεί από την πολύχρονη καθεστωτική αντίληψη της πολιτικής, τόσο πολύ, που βλέπει την κατάρρευση και δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί να πείσει τον Ελληνικό λαό.
Οι πολίτες επιθυμούν κάποιοι που έχουν συμπληρώσει πολλά χρόνια σε κυβερνητικά αξιώματα να πάψουν να εμφανίζονται ως άφθαρτοι και να αναλάβουν θαρραλέα τις ευθύνες τους.

Η Νέα Δημοκρατία εξελέγη το 2004 με σημαία την πάταξη της διαφθοράς και την επανίδρυση του κράτους. Έναν χρόνο πριν κάναμε σημαία μας τις μεταρρυθμίσεις. Βάσει αυτών των εξαγγελιών μας κρινόμαστε κιόλας. αν δεν είχαμε μιλήσει εμείς για κάθαρση, αν ήμασταν λίγο πιο ρεαλιστές και λέγαμε με ειλικρίνεια στον Έλληνα ότι, όπως και στην κοινωνία έτσι και στα κόμματα υπάρχουν οι ιδιοτελείς, οι αδίστακτοι και οι επικίνδυνοι, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε να δυναμώσουμε τόσο τους θεσμούς ώστε αυτά τα στοιχεία να μην βρίσκουν εύφορο έδαφος για τις ανομίες τους, τότε οι πολίτες δεν θα είχαν το δικαίωμα να μας κρίνουν τόσο αυστηρά. Ας μην παραπονιόμαστε τώρα λοιπόν για τη σκανδαλολογία, αφού μόνοι μας την επιδιώξαμε. Αυτό το λάθος κάνει και ο κ. Παπανδρέου μιλώντας ηθικιστικά. Και αυτό ακριβώς θα του επιστρέψει ως μπούμερανγκ.

Οι πολίτες έχουν γίνει πλέον κυνικοί. Και αυτό είναι, ίσως, η χειρότερη κληρονομιά των τελευταίων κυβερνήσεων. Η κατάρρευση των ελπίδων. Η μόνη μας επιλογή αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε όσα υποσχεθήκαμε και για τα οποία εκλεγήκαμε. Να διορθώσουμε τις χρόνιες στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας. Να θωρακίσουμε τους θεσμούς προκειμένου οι επιτήδειοι ένθεν κακείθεν να μην βρίσκουν έδαφος. Να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Η εσωστρέφεια σε ένα κόμμα δεν τελειώνει ούτε με εντολές ούτε με κραυγές. Τελειώνει μόνο με πολιτικές που την υπερβαίνουν.

Πιστεύετε ότι ο Κ. Καραμανλής δεν είχε ή δεν έχει περιθώρια κινήσεων πλέον; Είναι πολιτικά όμηρος καταστάσεων;



Κανείς δεν είναι όμηρος κανενός. Αυτά είναι συνωμοσιολογίες των διαφόρων κινδυνολόγων των Μίντια. Αν ο πρωθυπουργός πιστεύει ωστόσο ότι είναι όμηρος, δεν έχει παρά να καταγγείλει με ονοματεπώνυμο τους απαγωγείς του. Η παράταξη διαθέτει ακόμη θαρραλέες δυνάμεις που θα συνδράμουν στην απελευθέρωση του. Πολιτικά μιλώ πάντα.

Αυτό που λένε και μέσα στο κόμμα ότι για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ δεν έχει ευθύνη ο πρωθυπουργός αλλά οι υπουργοί και οι συνεργάτες του, το συμμερίζεστε;



Δυστυχώς στην Ελλάδα το σύστημα μας είναι πρωθυπουργοκεντρικό. Βέβαια η συγκέντρωση εξουσιών μπορεί να είναι ευχάριστη στην αρχή, για όποιον δεν έχει συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης. Σύντομα όμως ακολουθεί και η δυσάρεστη ανάληψη όλων των ευθυνών. Ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα και πρωταρχικά υπεύθυνος για όλες τις κυβερνητικές επιλογές: πολιτικών και προσώπων. Αυτό δεν το λέγω εγώ. Είναι έτσι επειδή το σύστημα μας είναι αυτό. Όσοι τώρα εμφανίζουν τον κ. Πρωθυπουργό ως έρμαιο συμβουλατόρων και επίδοξων υπονομευτών, προφανώς δεν τον γνωρίζουν καθόλου καλά και ασφαλώς τον υποτιμούν. Έχει άποψη και γνώση από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Ο κάθε πρωθυπουργός, στη συνείδηση του κόσμου, δεν είναι κάτι διαφορετικό από το κόμμα και τα στελέχη του. Για την ακρίβεια, ο κ. Καραμανλής θεωρήθηκε επί μακρόν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Ν.Δ. Σε αντιδιαστολή ο κ. Σημίτης περισσότερο σαν βαρίδι έσερνε πίσω του το ΠΑΣΟΚ. Συμπεραίνει κανείς ότι ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος: ενώ τα κακώς κείμενα της πασοκικής πολιτείας τραυμάτισαν το προφίλ του κ. Σημίτη, καθιστώντας τον απλώς ανίκανο να καταπολεμήσει τη διαφθορά των στελεχών ενός κόμματος με το οποίο δεν τον συνέδεαν πολλά, τα νεοδημοκρατικά δεινά επηρεάζουν τόσο τον κ. Καραμανλή (λόγω της ταύτισης του ονόματος με το κόμμα) που ο ίδιος κινδυνεύει να ταυτιστεί με τις κακές επιλογές κάποιων στελεχών του. Κινδυνεύει δηλαδή να χαρακτηριστεί όχι ανίκανος, αλλά συνένοχος. Από πολιτικής άποψης φυσικά.

Πιστεύετε ότι εξακολουθούν κάποιοι από το σύστημα εξουσίας της ΝΔ να παριστάνουν την φυλακισμένη στον πύργο βασιλοπούλα»;



Δεν έχουν κανένα τέτοιο περιθώριο. Δεν μπορεί πλέον κανείς να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει, ότι δεν άκουσε, ότι δεν είδε. Άλλωστε, για να μην παρεξηγούμαστε, η παράδοση θέλει την φυλακισμένη βασιλοπούλα να αυτοκτονεί για να απελευθερωθεί από τα δεσμά που κάποιοι της έχουν επιβάλει. Στην περίπτωση μας, δεν έχει έλθει ακόμη η ώρα για κάτι τέτοιο.

Έχετε μιλήσει κατ’ επανάληψη για το τεκμήριο της πολιτικής ενοχής. Με την ψύχραιμη ανάλυση ενός προσώπου που δεν είναι στην κυβέρνηση , υπάρχουν αυτή την ώρα υπουργοί που θα έπρεπε να έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς από το υπουργικό συμβούλιο; Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ το εξής τραγελαφικό. Διάφορα στελέχη, υπουργοί, έγκριτοι δημοσιογράφοι έχουν βγει στην πιάτσα και μιλούν απαξιωτικά για τον απερχόμενο υπουργό επικρατείας. Τρίβουν τα χέρια τους και γελούν κάτω από τα μουστάκια τους. Ας είμαστε λίγο σοβαροί. Πρόκειται για τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους που προ ολίγων μόλις ημερών έσκυβαν σε υπόκλιση μπροστά στο αξίωμα και την εξουσία, ενώ παράλληλα λοιδορούσαν όποιον είχε το σθένος να σταθεί απέναντι σε κακώς κείμενα του πολιτικού βίου. Ε, είναι η ώρα να σταματήσει η υποκρισία. Είναι κι αυτοί συνένοχοι.


Έχετε μετανιώσει για την σκληρή κριτική σας στον κ. Ρουσόπουλο. Στην δική σας κριτική οφείλεται εν πολλοίς η απομάκρυνσή του.



Το πρόβλημα μου δεν ήταν ποτέ ο κ. Ρουσόπουλος. Ποτέ δεν στέκομαι σε πρόσωπα, που εκ των πραγμάτων έρχονται και παρέρχονται, παρά μόνον σε πολιτικές. Ήμουν εξαρχής αντίθετος στην τακτική του επικοινωνισμού , ενώ σημείωσα ότι δεν μπορεί η σύζυγος του βασικού εισηγητή του βασικού μετόχου να προαλείφεται για εκδοτικές δραστηριότητες. Μέχρις εκεί. Αν όμως δεν αλλάξουν οι λογικές και οι τακτικές , τότε οι απομακρύνσεις δεν σηματοδοτούν τίποτε. Άλλωστε, να σας πω και κάτι ακόμη. Τι σημαίνει κριτήριο πολιτικής ενοχής για εμένα; Ότι κάποιος πρέπει να παραιτείται ή να απομακρύνεται μέχρι ο λαός να ξεχάσει και στην πρώτη ευκαιρία να επανακάμψει σαν να μην έχει τίποτε συμβεί ή να απομακρυνθεί και ανενόχλητος να απολαμβάνει την κοινωνική καταξίωση και τα αμύθητα πλούτη της θητείας του; Ας είμαστε λίγο σοβαροί. Αυτό πλέον δεν αρκεί σε κανέναν. Ο πολίτης μέσα στην δύσκολη καθημερινότητά του απαιτεί οι έχοντες πολιτική ευθύνη να αποπεμφθούν παραδειγματικά από τον δημόσιο βίο και να παραδοθούν στην χλεύη του ελληνικού λαού. Και ασφαλώς οι ποινικά υπεύθυνοι να οδηγηθούν επιτέλους στη φυλακή. Όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία.

Να οδηγηθούν στην φυλακή. Αλλά δεν θα το κρίνει η δικαιοσύνη; Άλλωστε, και ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι είναι πάγια αρχή της Νέας Δημοκρατίας να αφήνει πρώτα τη δικαιοσύνη να εκτελεί του έργο της…



Προφανώς, ο συνάδελφος δεν θυμάται καθόλου καλά. Έχει ξεχάσει ότι εμείς λοιδορούσαμε το ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Σημίτη (και καλώς πράτταμε), όταν έλεγε «όποιος έχει στοιχεία στον εισαγγελέα». Οπότε, εμείς δεν μπορούμε να ακολουθούμε την τακτική αυτή. Δεύτερον, άλλο πράγμα είναι η απόδοση πολιτικών ευθυνών και άλλο η απόδοση ποινικών ευθυνών. Και να σας πω και κάτι ακόμη, εν είδει ερωτήματος. Ας πούμε ότι πρέπει να επιληφθεί πρώτα η δικαιοσύνη. Πείτε μου εσείς σε ποιες από τις φοβερές υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει τον τόπο απέδωσε τελικά ποινικές ευθύνες ή αν δεν εξευρέθησαν, στη συνέχεια αποδόθηκαν πολιτικές ευθύνες έστω. Σε καμία υπόθεση. Ούτε στο χρηματιστήριο, ούτε στα δομημένα ομόλογα, ούτε για την ώρα στη siemens (πού βρίσκεται η υπόθεση Τσουκάτου και οι άλλες μικρές παραφυάδες του σκανδάλου που δημοσιοποιήθηκαν), ούτε στις υποκλοπές. Μα αν τα πράγματα ήταν αλήθεια έτσι, τότε η Ελλάδα θα ήταν case study κράτους που έχει νικήσει την διαφθορά και δεν θα κατρακυλούσε σε χαμηλές θέσεις της διεθνούς κατάταξης. Δυστυχώς, μόνο εμείς οι πολιτικοί έχουμε αυτήν την εικόνα για τον εαυτό μας. Και ο λαός γνωρίζει. Και η διεθνής κοινότητα μας λοιδορεί για τις αδυναμίες του διεφθαρμένου μας συστήματος. Και αυτό ασφαλώς, για να μην ξεχνιόμαστε έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία. Σημαίνει εκροές ρευστού από την τσέπη του έλληνα φορολογούμενου, αλλά και αποτρεπτικό παράγοντα για οσούς σκεφθούν να επενδύσουν ή να παράγουν το έργο τους στην ώρα μας.

Πιστεύετε ότι ένας δομικός ανασχηματισμός αποτελεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης;



Δομικός ανασχηματισμός τι σημαίνει ; Θα θυμάστε την επαύριον των τελευταίων εκλογών και τον ούριο άνεμο που συνόδευε την νέα κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση νέων προσώπων. Αποδείχτηκε δυστυχώς σύντομα ότι η ηλικιακή νεότητα πρέπει να συνοδεύεται και από φρεσκάδα ιδεών. Ότι η νεότητα ιδεών πρέπει να έχει προέλθει μέσα από σμίλεμα στην κοινωνία. Ότι η ανάδειξη σε υψηλά αξιώματα δεν μπορεί να οφείλεται σε κομματικές κλίκες και ότι οι περγαμηνές δεν μπορούν να είναι μόνο μικροπολιτικές. Όταν δεν υπάρχουν κριτήρια αξιοκρατίας μέσα στα κόμματα, όταν δεν υπάρχει κλίμακα αξιολόγησης και βέβαια όταν δεν είναι ξεκάθαρο σε όλους και από όλους πού θέλουμε να πάμε και με ποια μέσα θα το επιτύχουμε , τότε κανένας ανασχηματισμός δεν θα έχει νόημα. Ο μόνος πάγκος που έχει αυτή τη στιγμή σημασία στην Νέα Δημοκρατία είναι η βάση της. Και συνεπώς όσοι προέρχονται από αυτήν και συνεχίζουν να εκφράζουν αυτήν και όχι τα ιδιοτελή, προσωπικά ή οικογενειακά τους συμφέροντα. Και υπάρχουν τέτοια στελέχη.

Φοβάστε ότι θα συνεχιστεί η άσκηση κριτικής στο πρόσωπο σας από μερίδα των μέσων ενημέρωσης ή ακόμη και από υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ;



Δεν φοβούμαι τίποτε παρά μόνον να αποτύχουμε εκ νέου. Ως παράταξη. Ως πολιτικό σύστημα. Ως χώρα. Ως Έλληνες. Δεν φοβούμαι τίποτε και κανέναν, από τη στιγμή που τα όσα πρεσβεύω δεν είναι τίποτε παραπάνω από τα όσα σιογοψυθυρίζουν ορισμένοι συνάδελφοί μου στο Κοινοβούλιο και βροντοφωνάζουν οι Έλληνες στην κοινωνία. Αν κάποιοι απορρίπτουν τη δική μου φωνή, τότε κλείνουν τα αυτιά τους στην κοινωνία. Εκείνοι όμως που δεν έχουν καταλάβει όσοι έχουν απωλέσει τη σχέση τους με την κοινωνία είναι ότι σύντομα θα αποτελούν παρελθόν: και πολιτικοί και δημοσιογράφοι.






Διαβάστε Περισσότερα...

ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ - ΡΩΜΑΝΟΥ...




























Προχωράνε με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες κατασκευής του νέου οδικού άξονα Γαργαλιάνοι - Ρωμανού...

Βέβαια, υπήρξαν κάποια προβλήματα κυρίως σχετικά με τις απαλλοτριώσεις και τις ενστάσεις για αυτές αλλά, πλέον, ξεπερνιούνται και οι εργασίες συνεχίζονται και εντείνονται..., εκτός από ορισμένα σημεία που υπάρχει ακόμα μπλέξιμο...


Διαβάστε Περισσότερα...

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ...





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ.

Καταγγέλλουμε στον Καλαματιανό λαό την αντιδημοκρατική αντιλαϊκή και άδικη απόφαση της δημοτικής αρχής, χθες Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008 ν’ αυξήσει τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού καθώς και των τελών κοινοχρήστων χώρων και διαφημίσεων κατά 4,7%.
Έχουν ευθύνη ο Δήμαρχος και όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας που προχώρησαν σ’ αυτήν την απόφαση. Είναι υπόλογοι απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και τους επαγγελματίες της πόλης της Καλαμάτας οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν δεύτερη και τρίτη φορά μέσω της Τ.Α για υπηρεσίες και έργα που έχουν ήδη πληρώσει μέσω της έμμεσης και άμεσης φορολογίας την στιγμή μάλιστα που καλούνται να πληρώσουν και την καπιταλιστική κρίση.
Έγινε φανερή η υποκρισία της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΝ –ΣΥΡΙΖΑ) που ζητούσε στα λόγια τις προηγούμενες μέρες πάγωμα των δημοτικών τελών, γιατί με τη συναίνεσή τους στην πράξη πάρθηκε η απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς καν να γίνει συζήτηση, διαδικασία που δέχτηκαν σε αγαστή συνεργασία συμπολίτευση και αντιπολίτευση.
Ενόχλησε η διαμαρτυρία που είχε οργανώσει το ΠΑΜΕ στο Δημαρχείο την ώρα της συζήτησης με αίτημα την απόσυρση της εισήγησης της Δημοτικής αρχής για την αύξηση των τελών.
Ενόχλησε γιατί εξέφρασε το κοινό αίσθημα αγανάκτησης και οργής των αδύνατων κοινωνικά στρωμάτων της πόλης για τη ληστεία του εισοδήματος τους μέσω της πρόσθετης φορολογίας.
Κοινός εχθρός αποδείχτηκε γι’ άλλη μια φορά ο «εχθρός λαός» και για την παράταξη του κ. Νίκα (ΝΔ) αλλά και για τις παρατάξεις που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες πιστές στη στήριξη της ανταποδοτικότητας και της δημοτικής φορολογίας δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους για την κινητοποίηση των εργαζομένων και των επαγγελματιών ενάντια στην αύξηση των τελών και την κρίσιμη στιγμή της συζήτησης μπρος στο ενδεχόμενο να μπλοκάρει η απόφαση, έδωσαν «χέρι βοηθείας» στην κυβερνητική παράταξη να υλοποιήσει την αντιλαϊκή αύξηση, χαρακτηρίζοντας εκβιασμό τη διαμαρτυρία των εργαζομένων που οργάνωσε το ΠΑΜΕ.
Οι εργαζόμενοι αλλά και οι επαγγελματίες της πόλης της Καλαμάτας πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τα «έργα και τις ημέρες» του Δημάρχου και της παράταξής του (ΝΔ) αλλά και των παρατάξεων που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ ή των «ανταρτών» από όπου και αν προέρχονται. Όλοι έχουν συμφωνήσει με την μετατροπή της Τ.Α σε μηχανισμό του κράτους για να περάσει τις αντιδραστικές αλλαγές σε βάρος τους. Κατάστασης που θα επιδεινωθεί με τον Καποδίστρια ΙΙ.
Οι εργαζόμενοι πρέπει ν’ αντιδράσουν πιο δυναμικά με στηρίγματα το αγωνιστικό ταξικό διεκδικητικό κίνημα ενάντια στη δημοτική φορολογία και στη μετατροπή της Τ.Α σε μακρύ χέρι του κράτους. Να διεκδικήσουν την επιστροφή στο Δήμο των κλεμμένων 50εκατομμυρίων ευρώ που έχουν παρακρατηθεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά τη δήλωση του Δημάρχου κ. Νίκα δημοσίως ως προς το ΠΑΜΕ την ώρα της διαμαρτυρίας «Δεν θα υποκύψω στους εκβιασμούς, ούτε αυτούς που κάνετε τώρα, ούτε για την πρόσληψη» έχουμε να πούμε τα εξής:
Δεν είχαμε, ούτε έχουμε καμιά αυταπάτη ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι της Καλαμάτας πρέπει να έχουν, ότι από τη θέση του ο κ. Δήμαρχος θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Λειτουργεί σαν εκπρόσωπος της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής στην Τ.Α.
Αυτό όμως μέχρι να προχωρήσει στην προβοκάτσια περί «πρόσληψης» απέχει πολύ.
Δεν είπε βέβαια περί τίνος πρόκειται ο κ. Δήμαρχος αλλά μάλλον εννοεί τη συνάντηση που ζήτησε με πρωτοβουλία της και είχε η γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ για να διαμαρτυρηθεί και να πάρει μέτρα σαν εργοδότης που είναι για την άσχημη συμπεριφορά του ιδιώτη κ. Χριστόπουλου που του έχει παραχωρήσει τα σφαγεία ο Δήμος απέναντι σε εργαζόμενο συνάδελφό μας. Για το θέμα αυτό έχουμε δώσει ανακοίνωση στη δημοσιότητα και πραγματοποιήσαμε διαμαρτυρία στο χώρο των σφαγείων με πρωτοβουλία του συνδικάτου Ιδιωτικ. Υπαλλήλων.
Στη συνάντηση- παράσταση, ζητήσαμε επίσης να εισακουστεί το αίτημα των εργαζομένων στα σφαγεία της Καλαμάτας για μετάταξη στο Δήμο μετά την ιδιωτικοποίησή τους. Οι εργαζόμενοι έχουν νομικό δικαίωμα και είναι θεμιτό να θέλουν να το υλοποιήσουν αφού οι συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο χώρο δουλείας δεν τους ικανοποιούν.
Για ποια «πρόσληψή» μιλά, λοιπόν, ο κ. Δήμαρχος;
Είναι δικαίωμα των εργαζομένων και το ΠΑΜΕ θα το στηρίξει όπως κάνει και θα κάνει για όλους τους εργαζομένους των δημοτικών επιχειρήσεων ανήκουν ή δεν ανήκουν στο ΠΑΜΕ, υπογράφουν ή δεν υπογράφουν την απόλυσή τους.
Την ίδια ώρα που ο κ. Δήμαρχος προσλαμβάνει με αδιαφανές διαδικασίες και με ελαστικές σχέσεις εργασίας (προγράμματα stage κ.α.), φτιάχνοντας στρατό από εκατοντάδες όμηρους εργαζόμενους, προχώρησε σε προβοκάτσια ενάντια στο ΠΑΜΕ που απαιτεί και διεκδικεί τα δικαιώματα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία.


Καλαμάτα 7 Νοεμβρίου 2008


Διαβάστε Περισσότερα...

Συγκέντρωση διαμαρτυρία στον Δήμο Νέστορος, στις 21 Νοέμβρη, για να δοθούν αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς...



Συγκέντρωση διαμαρτυτίας για να δοθούν αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής για τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν τα ελαιόδενδρά τους από τον παγετό του Φεβρουαρίου, διοργανώνει στις 21 Νοεμβρίου ο Δήμος Νέστορος...



Ο δήμαρχος Νέστορος Αναστάσιος Τσορώνης με ανακοίνωσή του καλεί τουσ

ελαιοπαραγωγούς της περιοχής, στις 21 Νοεμβρίου 2008 ημέρα Παρασκευή και ώρα 6.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Χώρας, έδρας του Δήμου Νέστορος, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.


Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:


«Φίλοι ελαιοπαραγωγοί.
Στην περιοχή μας βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή του ελαιόκαρπου.
Το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών έχει πληγή σε πολύ μεγάλο βαθμό και προβλέπεται μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά.
Έχουμε απευθυνθεί επανειλημμένα στον Ε.Λ.Γ.Α. και στα Π.Σ.Ε.Α. προκειμένου να τύχουν αποζημίωσης για τον καρπό που χάθηκε από τον παγετό της 17ης και της 18ης Φεβρουαρίου στην περιοχή μας. Παραδώσαμε ιδιοχείρως υπόμνημα στον Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όταν και κατέβηκε στην Καλαμάτα. Οι ανωτέρω υπηρεσίες σε απαντήσεις τους ζητούν να υπάρχει μείωση της παραγωγής από τον παγετό σε επίπεδο Νομού τουλάχιστον 30% και υποστηρίζουν ότι τέτοια ζημιά δεν υφίσταται από τα στατιστικά στοιχεία που έχουν, ανεξάρτητα αν σε κάποιους παραγωγούς έχει καταστραφεί ολοσχερώς όλη η παραγωγή τους.
Αποστείλαμε προς όλες τις υπηρεσίες και δημοσιεύσαμε ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που επισημαίνουμε τις μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή.
Φίλοι ελαιοπαραγωγοί, γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες της δικής σας αγωνίας, για αυτό σας καλούμε στις 21 Νοεμβρίου 2008 ημέρα Παρασκευή και ώρα 6 μ.μ στην κεντρική πλατεία της Χώρας, έδρας του Δήμου Νέστορος, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, προκειμένου όλοι μαζί να καταδείξουμε το μέγεθος της καταστροφής στον ελαιόκαρπο αλλά και να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από κάθε αρμόδια υπηρεσία.
Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής μας αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης τη φετινή ελαιοπαραγωγική χρονιά 2008-2009 και πρέπει να υπάρξουν ενισχύσεις και αποζημιώσεις από τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της Γεωργίας, έστω και κατά παρέκκλιση.
Η καταστροφή στον ελαιόκαρπο, οι χαμηλές τιμές του ελαιόλαδου, οι υπέρογκες αυξήσεις των τιμών των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και οι αυξήσεις στα μεροκάματα, είναι ένα σύνολο δυσμενών παραγόντων που καθιστούν προβληματική την καλλιέργεια αλλά και την επιβίωση των ελαιοκαλλιεργητών στην περιοχή μας και με το δεδομένο ότι η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια για το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού μας.
Φίλοι ελαιοπαραγωγοί, επειδή και το 2004 και το 1987 εδόθησαν αποζημιώσεις για αντίστοιχες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή, πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο και μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημά σας για να μπορέσετε να καλύψετε στοιχειωδώς τα έξοδα της χρονιάς».



Διαβάστε Περισσότερα...

10.000 δενδρύλλια ελιάς στη Θουρία από την MIG και την MPB!



Το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θουρία Μεσσηνίας έγινε η τελετή παράδοσης των πρώτων δενδρυλλίων ελιάς στους παραγωγούς, οι ελαιώνες των οποίων καταστράφηκαν από τις περυσινές πυρκαγιές.


Πρόκειται για το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης «Νέοι Ελαιώνες», που υλοποιείται με χρηματοδότηση της Marfin Investment Group και της Marfin Bank. Τα πρώτα δενδρύλλια δόθηκαν από τους «Νέους Ελαιώνες» στους παραγωγούς στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Μεσσηνίας στη Θουρία, με τη μεσολάβηση της ΕΑΣ Μεσσηνίας, με την παρουσία του νομάρχη Μεσσηνίας, κ. Δημήτρη Δράκου, του προέδρου της MIG, κ. Μανώλη Ξανθάκη, του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζαννέτου Καραμίχα, του προέδρου της ΕΑΣ Μεσσηνίας, κ. Βασίλη Κοζομπόλη και των δημάρχων των πυρόπληκτων Δήμων της περιοχής.
Οι προδιαγραφές των δενδρυλλίων ορίστηκαν από Επιτροπή Ειδικών και πραγματοποιήθηκαν διαγωνισμοί για τις παραγγελίες των δενδρυλλίων στα φυτώρια. η Marfin Investment Group (MIG) και η Marfin Popular Bank (MPB), συνεπείς στις εξαγγελίες που έκαναν πριν από έναν χρόνο, ανακοινώνουν ότι σε συνεργασία με τις τοπικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), ξεκίνησαν τη διανομή των δενδρυλλίων από τους «Νέους Ελαιώνες» στους παραγωγούς Ηλείας και Μεσσηνίας και θα συνεχίσει στους Νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Αχαΐας και Ευβοίας τις προσεχείς εβδομάδες.

Τι είναι το πρόγραμμα «Νέοι Ελαιώνες»
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας του τριετούς προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που ανακοίνωσαν τον Οκτώβριο του 2007 η Marfin Investment Group (MIG) και η Marfin Popular Bank (MPB) είχαν ανακοινώσει πρόγραμμα αποκατάστασης των καμένων ελαιώνων της Πελοποννήσου. Η Marfin Investment Group (MIG), σε συνεργασία με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ), στην οποία μετέχουν η ΠΑΣΕΓΕΣ, συνεταιρισμοί και ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου, ίδρυσαν τους «Νέους Ελαιώνες - Σύμπραξη για τη διάσωση του ελαιώνα», μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ανέλαβε να αντικαταστήσει με δενδρύλλια εξασφαλισμένης ποιότητας τους καμένους ελαιώνες των πυρόπληκτων παραγωγών της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Τα νεαρά ελαιόδενδρα που θα αντικαταστήσουν τα καμένα είναι επιλεγμένα, ώστε να ευδοκιμήσουν στο νέο τους περιβάλλον. Επιπλέον, η ποικιλία τους είναι τέτοια, ώστε να ενισχυθούν οι ονομασίες προελεύσεως, αποφέροντας ακόμα καλύτερη απόδοση για τους παραγωγούς και διασφαλίζοντας την ποιότητα του ελαιολάδου της περιοχής για την ερχόμενη δεκαετία.



Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Διαβάστε Περισσότερα...

1.000 επιδοτούμενες θέσεις από ΟΑΕΔ...



Η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κα Σοφία Καλαντζάκου, ανακοίνωσε την Πέμπτη από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Καλαμάτα στη διάρκεια επίσκεψής της εκεί με την παρουσία του διοικητή του ΟΑΕΔ, κ. Γιώργου Βερναδάκη, καθώς και του υφυπουργού Παιδείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για τον Νομό Μεσσηνίας.


«Προχωρούμε σε πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης στον Νομό Μεσσηνίας με 1.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα: 600 νέες θέσεις εργασίας θα επιδοτούνται με 26 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 22 ευρώ τον δεύτερο, ενώ δίνουμε και άλλες 400 θέσεις για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, από τις οποίες 100 θα αφορούν στη νεανική επιχειρηματικότητα και θα ενισχυθούν με 18.000 ευρώ.
Στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Απασχόλησης είναι να υλοποιούμε ενεργητικές πολιτικές που οδηγούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με την ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα υλοποιήσουμε στον Νομό Μεσσηνίας θα μπορέσουμε εμπράκτως να ενισχύσουμε την απασχόληση και να συμβάλουμε στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας».

«Η ελληνική οικονομία έχει περιθώρια αντιστάσεων» Η υφυπουργός Απασχόλησης κ. Καλαντζάκου πρόσθεσε τα εξής: «Υπάρχει στην κοινή γνώμη μια διάχυτη ανασφάλεια μπροστά στην πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση που βιώνουμε. Όμως η ελληνική οικονομία έχει - εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που προώθησε η Κυβέρνηση - περιθώρια αντιστάσεων. Επιπλέον η ταχύτητα με την οποία η Κυβέρνηση πήρε μέτρα για τη διασφάλιση των καταθέσεων, αλλά και για την ενίσχυση της ρευστότητας δείχνει πως τα αντανακλαστικά είναι εξαιρετικά γρήγορα, και σε συντονισμό με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παίρνονται άμεσα μέτρα ενώ παράλληλα σχεδιάζονται και οι πολιτικές που ενδεχομένως να χρειαστούν στην περίπτωση που η κρίση απειλήσει την πραγματική οικονομία της πατρίδας μας. Στο Υπουργείο Απασχόλησης έχουμε εργαλεία και πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε μια ενδεχόμενη τέτοια κρίση και βεβαίως παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στις πραγματικές προκλήσεις που μπορεί να εμφανιστούν. Μετατρέπουμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 30 μήνες για μικρές επιχειρήσεις, υλοποιούμε στο αμέσως προσεχές διάστημα το πρόγραμμα «Μια αρχή μια ευκαιρία» που απευθύνεται στους νέους, στην αρχή δε του επόμενου έτους θα ξεκινήσει και το σημαντικότατο πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων επιστημόνων
».



Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Διαβάστε Περισσότερα...

Ντου από παντού!



Σκηνές… απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας εισέβαλλε μέσα στον χώρο όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση και τον κατέλαβε «με το έτσι θέλω», απαιτώντας την αναβολή της συζήτησης του θέματος περί της αύξησης των δημοτικών τελών.
Επικράτησε μεγάλη αναστάτωση από την παρουσία 50 και πλέον μελών του ΠΑΜΕ, αναμεσά τους και φοιτητές του ΤΕΙ της Πανσπουδαστικής.
Για απλή συγκέντρωση ξεκίνησε…
Ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι, η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να αυξήσει τα δημοτικά τέλη κατά 4,7% σε περίοδο οικονομικής κρίσης θα προκαλούσε τόσο τους Καλαματιανούς πολίτες, όσο και τα εργατικά κινήματα. Το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας προγραμμάτισε συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Καλαμάτας, η οποία θα γινόταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τον λόγο αυτόν. Δεν αρκέστηκε όμως εκεί. Θεωρήθηκε σκόπιμο από τα στελέχη του πως ένας ακόμα έξυπνος μοχλός πίεσης θα ήταν να μπουν στη συνεδρίαση, ζητώντας την απόσυρση του θέματος και τη μη ψήφισή του.
Διακοπή για περίπου μία ώρα
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, σαφώς αιφνιδιασμένος από την τροπή που πήρε η κατάσταση - την εισβολή στην αίθουσα συνοδευομένη από συνθήματα κατά της πλουτοκρατίας - στην αρχή με συναινετικό ύφος πλησίασε τους διαμαρτυρόμενος, ώστε να συζητήσει μαζί τους. Ένας εκ των στελεχών του ΠΑΜΕ, όμως, με έντονο ύφος απευθύνθηκε στον Παναγιώτη Νίκα τονίζοντάς του τα εξής: «Άμα έχετε τσίπα, να αποσύρετε το θέμα». Ο δήμαρχος Καλαμάτας, έντονα προσβεβλημένος, αποχώρησε από την αίθουσα. Η διακοπή της συνεδρίασης ήταν γεγονός.
Κατά πλειοψηφία η έγκριση
Πάντως, μετά από διαβουλεύσεις το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου επέστρεψε στα έδρανα, για να συνεχιστεί η συνεδρίαση. Οι φωνές του έξαλλου πλήθος και τα συνθήματα δεν επέτρεπαν να γίνει μια σωστή συνδιάσκεψη. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Παναγιώτης Καρατζέας, προχώρησε τις διαδικασίες και ξεκίνησε την ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα των δημοτικών τελών. Για την ιστορία οι ψήφοι ήταν 15-10.
«Δεν υποκύπτω σε εκβιασμούς»
Ο Παναγιώτης Νίκας, λίγο πρίν την έναρξη της ψηφοφορίας, ξέσπασε με φωνές προς το εξαγριωμένο πλήθος αναφέροντας τα εξής: «Εμείς εδώ θα μείνουμε. Είμαστε περισσότερο αγωνιστές από εσάς. Δεν υποκύπτω στους εκβιασμούς, που μου κάνατε μέσα. Δεν θα κάνω την πρόσληψη!». Προφανώς ο δήμαρχος Καλαμάτας, κατά τη συνάντησή του με τα στελέχη του ΠΑΜΕ στο γραφείο του, δέχθηκε πιέσεις για την πρόσληψη συγκεκριμένου ατόμου, με αντάλλαγμα την αποχώρηση της διαμαρτυρόμενης μάζας από τη συνεδρίαση.
Σφάλμα του ΠΑΜΕ αν ισχύει κάτι τέτοιο
Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, πρόκειται περί μεγάλης «πατάτας» για το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας. Χάνουν όλο το δίκιο τους για το θέμα, μιας και η διαμαρτυρία τους είναι κατανοητή και αλίμονο αν δεν υπήρχαν τα κινήματα, για να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις επιδιώξεις των πολιτών. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αντικρούει όσα είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας περί προσλήψεως, χαρακτηρίζοντάς τα προβοκάτσια: «Όσον αφορά στη δήλωση του δημάρχου κ. Νίκα δημοσίως ως προς το ΠΑΜΕ την ώρα της διαμαρτυρίας “Δεν θα υποκύψω στους εκβιασμούς, ούτε αυτούς που κάνετε τώρα, ούτε για την πρόσληψη”, έχουμε να πούμε τα εξής: Δεν είχαμε, ούτε έχουμε καμιά αυταπάτη ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι της Καλαμάτας πρέπει να έχουν, ότι από τη θέση του ο κ. δήμαρχος θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Λειτουργεί σαν εκπρόσωπος της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αυτό όμως μέχρι να προχωρήσει στην προβοκάτσια περί “πρόσληψης” απέχει πολύ.
Δεν είπε βέβαια περί τίνος πρόκειται ο κ. δήμαρχος, αλλά μάλλον εννοεί τη συνάντηση που ζήτησε με πρωτοβουλία της και είχε η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, για να διαμαρτυρηθεί και να πάρει μέτρα σαν εργοδότης που είναι για την άσχημη συμπεριφορά του ιδιώτη κ. Χριστόπουλου, που του έχει παραχωρήσει τα Σφαγεία ο Δήμος, απέναντι σε εργαζόμενο συνάδελφό μας. Για το θέμα αυτό έχουμε δώσει ανακοίνωση στη δημοσιότητα και πραγματοποιήσαμε διαμαρτυρία στον χώρο των Σφαγείων με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Στη συνάντηση - παράσταση ζητήσαμε επίσης να εισακουστεί το αίτημα των εργαζομένων στα Σφαγεία Καλαμάτας για μετάταξη στον Δήμο μετά την ιδιωτικοποίησή τους. Οι εργαζόμενοι έχουν νομικό δικαίωμα και είναι θεμιτό να θέλουν να το υλοποιήσουν, αφού οι συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς δεν τους ικανοποιούν. Για ποια “πρόσληψη” μιλά, λοιπόν, ο κ. Δήμαρχος;».



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Επανέρχονται τα «φρουτάκια»!



Τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν στον νόμιμο τζόγο της χώρας μας, αφού επανέρχονται τα «φρουτάκια» έπειτα από διάλειμμα έξι ετών!


Το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης μετά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει τέλη Νοεμβρίου νομοσχέδιο, που θα νομιμοποιεί πλέον τα ηλεκτρονικά παίγνια (φρουτάκια), που είχαν απαγορευτεί στη χώρα μας το 2002. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Ελληνική Κυβέρνηση εναρμονίζεται με το Κοινοτικό Δίκαιο και τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, επιτρέποντας την εγκατάσταση ηλεκτρονικών ψυχαγωγικών παιγνίων σε συγκεκριμένους χώρους υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

150.000.000 ευρώ τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου
Στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς που διανύουμε φαίνεται πως η Κυβέρνηση αναζητά λύσεις για την έξοδο της χώρας από το οικονομικό αδιέξοδο. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλει και η επαναφορά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, από τα οποία το Δημόσιο αναμένεται να βάλει στα ταμεία του το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά ουσιαστικά θα προέρχονται από τα τέλη που θα εισπράξει το Δημόσιο από τις επιχειρήσεις, που θα χρησιμοποιήσουν και θα εγκαταστήσουν ηλεκτρονικά μηχανήματα. Το τέλος μάλιστα θα επιμερίζεται κατά 90% υπέρ του Δημοσίου και κατά 10% υπέρ του Δήμου, στην περιοχή του οποίου λειτουργεί τα κατάστημα. Πρόκειται για ετήσιο τέλος που θα καταβάλει κάθε χρόνο το κατάστημα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. (και το οποίο θα εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης) και το ύψος του προσδιορίζεται βάσει του πληθυσμού της περιοχής, στην οποία θα λειτουργεί το κατάστημα με τα ψυχαγωγικά ηλεκτρονικά παίγνια.
Τα «φρουτάκια» είχαν απαγορευθεί το 2002, προκαλώντας την αντίδραση της Ε.Ε., διότι ο νόμος προέβλεπε την απαγόρευση της λειτουργίας οποιασδήποτε μορφής ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε δημόσιους χώρους. Τότε είχαν απαγορευτεί γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες μετέτρεπαν τα ψυχαγωγικά παιχνίδια σε τυχερά.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Στα παίγνια αυτά δεν επιτρέπεται να συνομολογηθεί στοίχημα μεταξύ οποιωνδήποτε προσώπων ή να αποδοθεί οποιασδήποτε μορφής οικονομικό όφελος στον παίκτη. Τα μηχανικά, ηλεκτρικά, ηλεκτρομαγνητικά και ηλεκτρονικά ψυχαγωγικά παίγνια διενεργούνται μόνο εφόσον έχουν χαρακτηριστεί ως ψυχαγωγικά από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Παιγνίων. Η εγκατάσταση και η λειτουργία τους επιτρέπεται μόνο σε αμιγή καταστήματα διεξαγωγής ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Γνωμοδοτικής Επιτροπής Παιγνίων υπό τη σκέπη του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία, εκτός από τα «φρουτάκια», θα είναι αρμόδια και για τα Καζίνο, παίρνοντας επί της ουσίας την αρμοδιότητα αυτή από το Υπουργείο Τουρισμού. Θα έχει έδρα στο Υπουργείο Οικονομικών και απ’ εδώ και στο εξής θα ελέγχει ολόκληρη την αγορά των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των Καζίνο, των «κουλοχέρηδων», του Ιπποδρόμου, των Λαχείων και του ΟΠΑΠ.
Τα καταστήματα ηλεκτρονικών παιχνιδιών προβλέπεται να λειτουργούν από τις 9 το πρωί μέχρι και τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Παράλληλα προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα (τουλάχιστον 20.000 ευρώ) και κυρώσεις (ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους χωρίς μετατροπή της ποινής) στους παραβαίνοντες τους όρους λειτουργίας των καταστημάτων αυτών.

Οι άδειες από τους Δήμους
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η έκδοση άδειας διενέργειας ψυχαγωγικών παιγνίων από τον Δήμο ή την Κοινότητα στην περιφέρεια των οποίων θα λειτουργεί το κατάστημα. Η άδεια θα δίδεται με απόφαση του δημάρχου ύστερα από προέγκριση της Δημαρχιακής Επιτροπής. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα προβλέπονται οι επιμέρους όροι (τεχνικές προδιαγραφές, δικαιολογητικά, προδιαγραφές καταστήματος, ύψος παραβόλου) χορήγησης αδειών σε τέτοιου είδους καταστήματα. Ως δικλείδα ασφαλείας αναφέρεται στο νομοσχέδιο πως, δύναται να προβλέπονται ιδιαίτερα τεχνικά μέσα, τα οποία θα δυσχεραίνουν ή θα αποκλείουν τη μετατροπή των ψυχαγωγικών παιχνιδιών σε τυχερά, όπως και ειδικοί απαραβίαστοι φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί για τον ακριβή προσδιορισμό των φορολογικών εσόδων των καταστημάτων αυτών.

Ξεκίνησαν οι εισαγωγές για 200.000 μηχανήματα
Μάλιστα φαίνεται πως ήδη άρχισαν να εισάγονται τα πρώτα 200.000 μηχανήματα από δύο ιταλικές εταιρείες, προκειμένου να γεμίσουν 16.000 περίπου σημεία πώλησης. Το ποσό που παίχτηκε στην ελληνική αγορά του τζόγου το 2007 ήταν 9 δισ. ευρώ. Οι νέοι κουλοχέρηδες θα επιτρέπουν 360 παιχνίδια ανά μισή ώρα. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε παίκτης μπορεί να επενδύσει από 144 έως 432 ευρώ την ώρα σε κάθε μηχάνημα. Το νομοσχέδιο με τον νόμιμο τζόγο αναμένεται να είναι το εφαλτήριο της αύξησης των εσόδων στα 18 δισ. ευρώ. Επειδή τα χρηματικά ποσά είναι μεγάλα, γίνεται ήδη λόγος για διαπλεκόμενα συμφέροντα ξένων και Ελλήνων επιχειρηματιών και τις προσπάθειές τους να καρπωθούν μερίδιο της αγοράς. Έντονο αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον πολλών επιχειρήσεων στην Καλαμάτα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας για τη λειτουργία των «κουλοχέρηδων», ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που το θέμα επαναπροσδιορίζεται από το Υπουργείο Οικονομίας σε νέες βάσεις και με νέους όρους.



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Monday!....

.
.
.




.

.

.


Διαβάστε Περισσότερα...