Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Ντου από παντού!



Σκηνές… απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας εισέβαλλε μέσα στον χώρο όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση και τον κατέλαβε «με το έτσι θέλω», απαιτώντας την αναβολή της συζήτησης του θέματος περί της αύξησης των δημοτικών τελών.
Επικράτησε μεγάλη αναστάτωση από την παρουσία 50 και πλέον μελών του ΠΑΜΕ, αναμεσά τους και φοιτητές του ΤΕΙ της Πανσπουδαστικής.
Για απλή συγκέντρωση ξεκίνησε…
Ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι, η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να αυξήσει τα δημοτικά τέλη κατά 4,7% σε περίοδο οικονομικής κρίσης θα προκαλούσε τόσο τους Καλαματιανούς πολίτες, όσο και τα εργατικά κινήματα. Το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας προγραμμάτισε συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Καλαμάτας, η οποία θα γινόταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τον λόγο αυτόν. Δεν αρκέστηκε όμως εκεί. Θεωρήθηκε σκόπιμο από τα στελέχη του πως ένας ακόμα έξυπνος μοχλός πίεσης θα ήταν να μπουν στη συνεδρίαση, ζητώντας την απόσυρση του θέματος και τη μη ψήφισή του.
Διακοπή για περίπου μία ώρα
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, σαφώς αιφνιδιασμένος από την τροπή που πήρε η κατάσταση - την εισβολή στην αίθουσα συνοδευομένη από συνθήματα κατά της πλουτοκρατίας - στην αρχή με συναινετικό ύφος πλησίασε τους διαμαρτυρόμενος, ώστε να συζητήσει μαζί τους. Ένας εκ των στελεχών του ΠΑΜΕ, όμως, με έντονο ύφος απευθύνθηκε στον Παναγιώτη Νίκα τονίζοντάς του τα εξής: «Άμα έχετε τσίπα, να αποσύρετε το θέμα». Ο δήμαρχος Καλαμάτας, έντονα προσβεβλημένος, αποχώρησε από την αίθουσα. Η διακοπή της συνεδρίασης ήταν γεγονός.
Κατά πλειοψηφία η έγκριση
Πάντως, μετά από διαβουλεύσεις το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου επέστρεψε στα έδρανα, για να συνεχιστεί η συνεδρίαση. Οι φωνές του έξαλλου πλήθος και τα συνθήματα δεν επέτρεπαν να γίνει μια σωστή συνδιάσκεψη. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Παναγιώτης Καρατζέας, προχώρησε τις διαδικασίες και ξεκίνησε την ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα των δημοτικών τελών. Για την ιστορία οι ψήφοι ήταν 15-10.
«Δεν υποκύπτω σε εκβιασμούς»
Ο Παναγιώτης Νίκας, λίγο πρίν την έναρξη της ψηφοφορίας, ξέσπασε με φωνές προς το εξαγριωμένο πλήθος αναφέροντας τα εξής: «Εμείς εδώ θα μείνουμε. Είμαστε περισσότερο αγωνιστές από εσάς. Δεν υποκύπτω στους εκβιασμούς, που μου κάνατε μέσα. Δεν θα κάνω την πρόσληψη!». Προφανώς ο δήμαρχος Καλαμάτας, κατά τη συνάντησή του με τα στελέχη του ΠΑΜΕ στο γραφείο του, δέχθηκε πιέσεις για την πρόσληψη συγκεκριμένου ατόμου, με αντάλλαγμα την αποχώρηση της διαμαρτυρόμενης μάζας από τη συνεδρίαση.
Σφάλμα του ΠΑΜΕ αν ισχύει κάτι τέτοιο
Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, πρόκειται περί μεγάλης «πατάτας» για το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας. Χάνουν όλο το δίκιο τους για το θέμα, μιας και η διαμαρτυρία τους είναι κατανοητή και αλίμονο αν δεν υπήρχαν τα κινήματα, για να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις επιδιώξεις των πολιτών. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αντικρούει όσα είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας περί προσλήψεως, χαρακτηρίζοντάς τα προβοκάτσια: «Όσον αφορά στη δήλωση του δημάρχου κ. Νίκα δημοσίως ως προς το ΠΑΜΕ την ώρα της διαμαρτυρίας “Δεν θα υποκύψω στους εκβιασμούς, ούτε αυτούς που κάνετε τώρα, ούτε για την πρόσληψη”, έχουμε να πούμε τα εξής: Δεν είχαμε, ούτε έχουμε καμιά αυταπάτη ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι της Καλαμάτας πρέπει να έχουν, ότι από τη θέση του ο κ. δήμαρχος θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Λειτουργεί σαν εκπρόσωπος της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αυτό όμως μέχρι να προχωρήσει στην προβοκάτσια περί “πρόσληψης” απέχει πολύ.
Δεν είπε βέβαια περί τίνος πρόκειται ο κ. δήμαρχος, αλλά μάλλον εννοεί τη συνάντηση που ζήτησε με πρωτοβουλία της και είχε η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, για να διαμαρτυρηθεί και να πάρει μέτρα σαν εργοδότης που είναι για την άσχημη συμπεριφορά του ιδιώτη κ. Χριστόπουλου, που του έχει παραχωρήσει τα Σφαγεία ο Δήμος, απέναντι σε εργαζόμενο συνάδελφό μας. Για το θέμα αυτό έχουμε δώσει ανακοίνωση στη δημοσιότητα και πραγματοποιήσαμε διαμαρτυρία στον χώρο των Σφαγείων με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Στη συνάντηση - παράσταση ζητήσαμε επίσης να εισακουστεί το αίτημα των εργαζομένων στα Σφαγεία Καλαμάτας για μετάταξη στον Δήμο μετά την ιδιωτικοποίησή τους. Οι εργαζόμενοι έχουν νομικό δικαίωμα και είναι θεμιτό να θέλουν να το υλοποιήσουν, αφού οι συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς δεν τους ικανοποιούν. Για ποια “πρόσληψη” μιλά, λοιπόν, ο κ. Δήμαρχος;».



Εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"