Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Κυπαρισσία. Έκλεψαν καντίνα και μετά την έκαψαν


Στάχτες και αποκαΐδια, θέαμα αποκαρδιωτικό, είναι ό,τι απέμεινε στη θέση της καντίνας που λειτουργούσε στη δαντελωτή παραλία του Καρτελά Κυπαρισσίας, μετά τον εμπρησμό από πρόθεση από άγνωστο ή άγνωστους δράστες γύρω στα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε.....................

οι δράστες (εικάζεται ότι ίσως να μην ήταν μόνον ένας) παραβίασαν την καντίνα, έκλεψαν τρόφιμα και αναψυκτικά – ποτά (κάποια από τα οποία κατανάλωσαν εκεί), «έψαξαν» το χώρο, έκλεψαν το φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και φεύγοντας έβαλαν φωτιά, προφανώς για να «σβήσουν» τα ίχνη τους.
Ο Γιάννης Βιλαράς και ο Νίκος Μπακούρος, δύο νέα παιδιά που δεν έχουν δώσει δικαιώματα, αλλά είναι πάντα με το χαμόγελο, ευδιάθετοι και καλοσυνάτοι, και λειτουργούσαν την καντίνα, δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν αυτό που τους έκαναν και κυρίως το «γιατί», γιατί να την κάψουν…
Το βράδυ της Τετάρτης, γύρω στις 10.30 – 11.00, έφυγαν και αργότερα, λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, είδαν φωτιά προς την περιοχή που είναι η καντίνα, πήγαν αμέσως στο σημείο και είδαν ότι καίγεται.
Ιδιοκτήτης ψαροταβέρνας στην περιοχής της Αποβάθρας Κυπαρισσίας είδε τη φωτιά και ενημέρωσε, εν τω μεταξύ, την Πυροσβεστική, που έσπευσε για την κατάσβεση, αλλά, δυστυχώς, ήταν πολύ αργά. Η φωτιά είχε πάρει διαστάσεις και σχεδόν είχε κάψει τα πάντα.
Όπως μας είπαν ο Νίκος και ο Γιάννης, δεν μπορούσαν να φανταστούν καν ότι θα τους κάψουν την καντίνα, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, είπαν πως δεν είχε δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα, τίποτα απολύτως. Οι λουόμενοι ήταν ευχαριστημένοι, οι ίδιοι φρόντιζαν για την καθαριότητα της παραλίας και όλα κυλούσαν όμορφα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που άνδρες της ερεύνησαν ενδελεχώς το χώρο για τις αιτίες της καταστροφής και διεξάγουν την προανάκριση, ως πρώτη ένδειξη, έχει γίνει διάρρηξη, κλοπή και μετά εμπρησμός από πρόθεση.
Λουόμενοι που συναντήσαμε χθες το πρωί στον Καρτελά, μας μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τα παιδιά και την καντίνα, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη τους αλλά και την οργή τους για αυτό που συνέβη.



Η.Γ. - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"



Διαβάστε Περισσότερα...

Ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για Ελιές και Ελαιόλαδο ΠΟΠ δημιουργεί η ΕΑΣ Μεσσηνίας


Μια μεγάλη ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για το Ελαιόλαδο και τις Ελιές «ΠΟΠ Καλαμάτα» επιχειρεί να δημιουργήσει η ΕΑΣ Μεσσηνίας, προκειμένου οι παραγωγοί που θα συμμετάσχουν σε αυτή να πιστοποιηθούν και να καταστούν δικαιούχοι της στρεμματικής ενίσχυσης από το ποιοτικό παρακράτημα.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βασίλης Κοζομπόλης σημείωσε ότι για να τύχει ένας παραγωγός ενίσχυσης από το ποιοτικό παρακράτημα, δεν αρκεί μόνο να βγάζει ΠΟΠ ελαιόλαδο ή ελιές, πρέπει να έχει και πιστοποίηση ότι καλλιεργεί σύμφωνα με τα πρότυπα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Η ζώνη του «ΠΟΠ Καλαμάτα» για την ελιά αφορά όλη τη Μεσσηνία, ενώ για..................

το ελαιόλαδο μόνο την παλιά επαρχία Καλαμάτας. Ειδικά για το ελαιόλαδο, «το Δ.Σ. της Ένωσης αποφάσισε να δημιουργήσει μία επιπλέον ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στα όρια της επαρχίας Καλαμάτας, όπου παράγεται κυρίως το ΠΟΠ Καλαμάτα, πέρα από την υπάρχουσα ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα των ελαιοκομικών φορέων και καλύπτει παραγωγούς απ’ όλη τη Μεσσηνία» παρατήρησε ο κ. Κοζομπόλης. «Δηλαδή, οι παραγωγοί που παράγουν ΠΟΠ λάδι ή ελιές Καλαμών και θα πιστοποιηθούν, θα είναι αυτοί που θα τύχουν ενίσχυσης από το ποιοτικό παρακράτημα, όπως το κράτος έχει ορίσει, με τη διάθεση από του χρόνου 10 εκ. ευρώ».

Ενίσχυση από το ποιοτικό
παρακράτημα μόνο στα ΠΟΠ με Ο.Δ.
Παρών στη συνέντευξη Τύπου και ο Στέλιος Δρυς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «foodstandard», στην οποία πρόκειται να ανατεθεί η διαδικασία, καθώς ήδη υπάρχει συνεργασία στη λειτουργία της άλλης ομάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που έχει συστήσει η Ένωση εδώ και 4 περίπου χρόνια, με 1.800 μέλη σε όλη τη Μεσσηνία.
«Το ποιοτικό παρακράτημα κατευθύνθηκε μόνο σε προϊόντα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης, όπως η ελιά στη Μεσσηνία και το ελαιόλαδο στην παλιά επαρχία Καλαμάτας, όπου σχεδόν 10.000 Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί είναι εν δυνάμει δικαιούχοι του ποιοτικού παρακρατήματος, με 30 περίπου ευρώ το στρέμμα το χρόνο. Οι παραγωγοί θα πριμοδοτηθούν για να συνεχίσουν τα ΠΟΠ προϊόντα, τα οποία αποτελούν τη μεγάλη δύναμη των εξαγωγών» είπε ο κ. Δρυς. Όσο για τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ο παραγωγός για να είναι επιλέξιμος, είναι τρεις βασικές:
-Να ανήκει στη ζωή ΠΟΠ
-Να ανήκει σε ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
-Να έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα της σειράς AGRO.
Όμως, δε φτάνει μόνο να πιστοποιηθεί ο ίδιος. Πρέπει και το ελαιοτριβείο, στο οποίο θα πάει τις ελιές του, να διαθέτει σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (παλαιό HACCP), πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005.
«Πρέπει τα ελαιοτριβεία να προσέξουν, ώστε να έχουν τις προϋποθέσεις που χρειάζονται, προκειμένου και τα ίδια να έχουν πελάτες, αλλά και οι παραγωγοί να ωφεληθούν. Γι’ αυτό το λόγο, Σεπτέμβριο με Οκτώβριο θα βγει μια λίστα με τα ελαιοτριβεία, συνεταιριστικά και ιδιωτικά, η οποία θα μπει στο τετράδιο του κάθε ενδιαφερόμενου παραγωγού, ώστε να γνωρίζει πού πρέπει να πάει και πού όχι».
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ενώ χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και σχετική ενημέρωση στην Καρδαμύλη του Δήμου Λεύκτρου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από την περιοχή της παλιάς επαρχίας Καλαμάτας, μόνο ένας παραγωγός, από αυτούς που παράγουν ΠΟΠ, είναι ενταγμένος σε ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.



Της Μαρίας Νίκα - Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"


Διαβάστε Περισσότερα...

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών


Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε την Τετάρτη 21 Ιουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 18ης Ιουλίου. Στην έναρξη της συνεδρίασης η πλειοψηφούσα σύμβουλος κ. Παντελάκη Παρασκευή καλωσόρισε ιδιαίτερα τα νέα μέλη κι έκανε αναφορά στην ιστορική διαδρομή, στο πολιτιστικό στίγμα και στις δραστηριότητες του Συλλόγου. Μετά κάθε σύμβουλος εξέφρασε τις δικές του σκέψεις, τις προτάσεις και τα ξεχωριστά συναισθήματα που τρέφει για το Σύλλογο Φιλοπροόδων.

Στη συνέχεια έγινε η συγκρότηση των μελών σε σώμα με την παρακάτω σύνθεση:................

Πρόεδρος: Παντελάκη Παρασκευή
Αντιπρόεδρος: Παγάνης Χαράλαμπος
Γενικός Γραμματέας: Μιχαλακοπούλου Σταματία
Εδική Γραμματέας: Κορωναίου Μπέτυ
Ταμίας: Γεωργακόπουλος Γεώργιος

Μέλη:
Γεωργοπούλου Ρένα
Γριβοκωστοπούλου Νικολέττα
Κατσούλη Μπέτυ
Λύκος Βασίλειος
Μεϊντάνης Χριστόφορος
Μητρόπουλος Ανδρέας
Νικολόπουλος Γεώργιος

Ορίστηκαν και οι έφοροι για τα τμήματα του Συλλόγου:
ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ:
Λύκος Βασίλειος
Νικολόπουλος Γεώργιος
Γριβοκωστοπούλου Νικολέττα

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ:
Κορωναίου Μπέτυ
Μητρόπουλος Ανδρέας
Γεωργακόπουλος Γεώργιος

ΠΑΡΚΟ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ και ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ
Γεωργοπούλου Ρένα
Μεϊντάνης Χριστόφορος
Λύκος Βασίλειος

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Παντελάκη Παρασκευή
Παγάνης Χαράλαμπος
Γεωργοπούλου Ρένα
Κατσούλη Μπέτυ





Διαβάστε Περισσότερα...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαραίτητο το έργο του Β.Δ. Άξονα Πελοποννήσου αλλά με σεβασμό στα οικοσυστήματα της περιοχής


Δήλωση με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για το θέμα


Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δίοδο του Βορειοδυτικού Άξονα Πελοποννήσου από το οικοσύστημα της λίμνης Καϊάφα στην Ηλεία ήταν λογική και αναμενόμενη. Αποτελεί μία δικαίωση για τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και δεν θα άντεχαν ένα επιπλέον πλήγμα στο εξαιρετικά ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής τους. Η εν λόγω απόφαση αποτελεί και...............


ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αποτελεσματική προστασία και τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος του Καϊάφα τα επόμενα χρόνια. Είχα επισημάνει έγκαιρα τους κινδύνους και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτού του έργου σε μία περιοχή ήδη επιβαρυμένη και με παρέμβασή μου στη Βουλή στις 23 Οκτωβρίου 2007 είχα ζητήσει την προσαρμογή του έργου στα ειδικά περιβαλλοντικά της χαρακτηριστικά. Η απόφαση του ΣτΕ αλλάζει τα δεδομένα, είναι, όμως, αυτονόητο ότι το έργο του Βορειοδυτικού Άξονα Πελοποννήσου πρέπει να ολοκληρωθεί καθώς είναι αποφασιστικής σημασίας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ληφθούν υπόψιν τα ειδικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της και να προστατευτούν τα οικοσυστήματα της περιοχής γι’ αυτό και τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών οφείλουν να πάρουν θέση και να βρουν μια τεχνικά εφικτή και βιώσιμη λύση.


Διαβάστε Περισσότερα...

Φιλιατρινό Φράγμα - Εγκρίθηκε από Μπατζελή η κατασκευή του


Αρδευτικά έργα ύψους 73 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή του Φιλιατρινού φράγματος, από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», υπέγραψε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Κατερίνα Μπατζελή.
Η κα Μπατζελή υπογράμμισε σχετικά: «Η αντιμετώπιση και η δραστική επίλυση ζητημάτων που αφορούν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, δίνουν πνοή στην ύπαιθρο, προστατεύουν το περιβάλλον και βοηθούν τους αγρότες στην αύξηση της παραγωγής τους, είναι προτεραιότητά μας. Τα έργα αυτά θα πρέπει να τελειώσουν, δε, στον προβλεπόμενο χρόνο.
Οι δράσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν βασική συνιστώσα των πολιτικών του υπουργείου μας για την προώθηση ενός σύγχρονου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης, που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, και βελτιώνει την ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές».
Το Φιλιατρινό φράγμα θα.....................

αποταμιεύει περίπου 8 εκ. κυβικά νερού και θα αρδεύονται από αυτό 25.000 στρέμματα. Παράλληλα, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα οι μελέτες για την κατασκευή δικτύων άρδευσης της περιοχής, ύψους περίπου 20 εκ. ευρώ.
Tο έργο αφορά στα εξής:
• Το φράγμα στη λεκάνη Φιλιατρινού του Νομού Μεσσηνίας και τον αντίστοιχο ταμιευτήρα
• Τον αγωγό μεταφοράς του ύδατος στην κατανάλωση που αρχίζει από την περιοχή του φράγματος και περατούται στις θέσεις απόληψης του ύδατος για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων της περιοχής Φιλιατρών.
• Τη νέα οδό αποκατάστασης της κυκλοφορίας Φιλιατρά-Χριστιανούπολη, καθόσον η υφιστάμενη οδός κατακλύζεται από τα νερά του ταμιευτήρα.
Το φράγμα προβλέπεται από σκληρό επίχωμα, έχει ύψος από το φυσικό έδαφος 45 μέτρα, υψόμετρο στέψης +215,20, πλάτος στέψης 7 μέτρα και μήκος στέψης 246 μέτρα. O ωφέλιμος όγκος του ταμιευτήρα του φράγματος είναι 7,81 εκατ. κυβικά μέτρα.


Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"




Διαβάστε Περισσότερα...